Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Държавата с критики към МВР

07 октомври 2018 | 18:00

По време на Националното съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи, което се проведе в сградата на Дирекция „Жандармерия, бяха отправени някои критики към структури на МВР. На съвещанието присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и др.
По време на изявленията главният прокурор Сотир Цацаров заяви във връзка с битовата престъпност, че е необходима мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете. „Продължавам да твърдя едно – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време“, заяви Цацаров. „Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение“, добави той. По думите му е бил предназначен и е работел в едни съвсем други обществени условия. „Това, което според мен е необходимо е мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете“, каза още Сотир Цацаров.
Според него е нужна промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика за засилване на темпото на разследванията. По думите му е нужна централна криминалистична лаборатория с поделения по места, а не дисертации. Според него сегашният модел на разследване очевидно не работи по простата причина, че връзката по места РПУ, Районна прокуратура, Районен съд е колегиална, а на места различна от колегиална, но въпреки всичко силна. „Подаването на сигнал срещу служител на МВР води до безкрайни отводи на прокурори, съдии, прехвърляне на преписки и дела. Това не обслужва нито пострадалите, ако сигналите са справедливи, не обслужва и служителите на МВР, ако сигналът е несправедлив“, обясни още главният прокурор. По думите му е необходимо ново законодателно решение. „Призовавам да се мисли, че разследването на престъпления или обвинения за престъпления, извършени от служители на МВР, при сегашната форма на подсъдност, не служи на никого“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.
Друга критика на главния прокурор беше свързана с „Икономическа полиция“. Според него противодействието на корупцията, осъществявано именно от тази структура, е на крайно недостатъчно ниво. „На едно предно национално съвещание подложих на критика тогавашното ръководство на "Икономическа полиция" в ГДНП. За съжаление, мога да констатирам пълна непромяна в картината и до днес“, допълни той. „Поискан беше един списък на всички действащи и активни разработки. Изводът от него е пълна тишина. Изводът е, че ако не е ДАНС, ако не е ГДБОП, за противодействие с корупцията, особено по високите етажи, не може да се работи“, уточни Цацаров. Все пак той отчите добра работа на ДАНС и на ГДБОП, както и много добро взаимодействие със Спецпрокуратурата. „Отчитам цялото противопоставяне, което съществува от върховете на Съдебната власт до определени политически сили на съществуването на тези структури“, каза още главният прокурор.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че прокуратурата е господар на досъдебното производство, но тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите. Той подчерта, през последните две години областен директор не е сменян или ръководител на служба. „Има израстване в някои от тях до министър, но от този състав нямам спомен за последните две години директор да е сменян – нито на Национална служба. Сиреч, увереността, че който си гледа работата и си е на мястото, я има. Не съм позволил никакви политически чистки именно за да запазим професионалния състав. Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но както каза главния прокурор тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите“, заяви Борисов. По думите му независимо от много ясното разделение между властите са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело. Той заяви, че не може да си обясни защо, след като са сменени толкова автомобили, продължава да се говори, че полицейското присъствие е недостатъчно или малко. „Не може да ме убедите, че в 2, 3 или 4 села, които са едно до друго, да направите график за по няколко часа да бъде, да чуе възрастните хора или младите да респектира, да организира и да ви предпише. Сега и камери се купуват N на брой“, коментира Борисов и подчерта, че тази тема трябва да се затвори. „Не може да се напие един и полицаят да му каже: „Не говорете с медиите“. Тук упрекът ми е и към прокуратурата. Не може да мрат хора по улицата. Трябва да им дадем битка – превишена скорост, пиян, с наркотици, задържате, имате цялата воля на главния прокурор и на прокурорите“, каза Борисов и добави, че трябва да се купи най-съвременното за Научноизследователския институт по криминалистика, за да се облекчи максимално работата на службите. „Не може областните дирекции да не знаят какво се продава по магазините. Виждате пивоварна след пивоварна, завод след завод, фабрика след фабрика – дали е цигари, дали е алкохол, дали е бензиностанция, това отива и се реализира в магазинната мрежа и в хотелите и ресторантите. Отивате, купувате си – има пари за контролирани покупки. Закарвате в НИКК, проверявате удара върху етикета на машината, удара върху тапата, лепилото и установявате в кой завод е направено. Сложно ли е? Защо не сте го направили?“, попита премиерът и заяви, че иска Институтът по криминалистика да се направи като по филмите.
Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че част от финансовата сигурност на държавата идва благодарение на съвместните усилия на институциите към МФ и МВР. По думите му ролята на МВР като най-големия работодател в държавата безспорно е да охранява обществените отношения във вида, в който са установени в закона. „Тук е малко тъжно, че най-голямата критика към структурите на МВР е към Икономическа полиция. Въпреки това, че някои звена не са на висотата, която се очаква от страна на Министерството на финансите, част от приноса за финансовата сигурност на държавата идва благодарение на съвместните усилия на институциите към МФ и МВР“, обясни той.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че посоката, в която се върви през последната година-година и половина за увеличаване на доходите на полицая, заделяне на средства за неговото техническо обезпечаване, е правилната. По думите му истината е, че държавата през последния четвърт век е длъжник на полицая, защото не са един или два случаите, в които при една или друга медийна кампания или политическа ситуация, при една или друга псевдо или реални правозащитни организации полицаят е потърпевш. „Тъй като в нашата програма на правителството мярка 17 беше битовата престъпност и това един от основните приоритети, върху който залага работата на МВР, по мои наблюдения мобилните групи, които бяха съставени, дават своя състав“, коментира Каракачанов. По думите му може би не е този, който очаква обществото или хората в малките населени места, в крайните райони на градовете, но присъствието им дава своя резултат. Според него трябва да се засили превенцията на този престъпен контингент, който тормози малките и средни населени места и крайните квартали на големите градове.
Във връзка с критиките на премиера и главния прокурор по отношение на „Икономическа полиция“, министърът на вътрешните работи Младен Маринов отговори, че ги приема. „Главният прокурор е човекът, който има най-пълно наблюдение както върху дейността на полицията, така и на прокуратурата. И проблеми в едната води до проблем с целия процес по разследване на престъпната дейност. Така че аз ще направя анализ и ще предприема съответните мерки. Винаги съм изхождал от това дали човек е професионалист или не и всеки, който не отговаря на очакванията на бързина и качество на работа, ще отпада“, коментира Маринов.
Той отчете, че прилагането на схеми за контрабанда и разпространението на изделия без платен акциз, нанасят на държавния бюджет щети в особено големи размери. „На днешното съвещание имаме амбицията да анализираме няколко теми, които са във фокуса на общественото внимание. Политиката по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата на управляващото правителство на Република България. Целта е да подобрим взаимодействието с местната власт и други институции. Назначаването на полицейски служители, изграждането на мобилни екипи и видеонаблюдениеня в населените места и непосредствената връзка с гражданите остават във фокуса на нашето внимание“, уточни той. По думите му друг акцент е повишаването на пътната безопасност.
На официална церемония бяха връчени и 341 нови служебни автомобила, предназначени за няколко областни дирекции на МВР. Джиповете (VW Tiguan и Great Wall Hover) са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници, като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн., които ЕС отпусна на Р България през есента на 2016 г.


Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: Оставката ми е в джоба и съм готов да я дам, ако сме сгрешили

Оставката ми е в джоба и съм готов да я дам, ако сме сгрешили. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан как ще коментира пътния инцидент, при който беше засегната жената на Волен Сидеров, Маринов отговори: „По отношение на ПТП-то е установено, че суданският гражданин е управлявал автомобила със свидетелство за управление, което не важи в България. За това му е съставен акт и автомобилът е дерегистриран и спрян от движение“. Той посочи, че проблемът с оставките на министри винаги е отворен. „Оставката ми е в джоба, така че когато ми бъде поискана, съм готов да я дам, ако сме сгрешили. Разбирам реакцията на г-н Сидеров, защото е засегнат човек от неговото семейство, но не бива да прекрачваме закона в нито един случай“, коментира Маринов.
Във връзка с критиките на премиера и главния прокурор по отношение на „Икономическа полиция“, министърът отговори, че ги приема. „Главният прокурор е човекът, който има най-пълно наблюдение както върху дейността на полицията, така и на прокуратурата. И проблеми в едната води до проблем с целия процес по разследване на престъпната дейност. Така че аз ще направя анализ и ще предприема съответните мерки. Винаги съм изхождал от това дали човек е професионалист или не и всеки, който не отговаря на очакванията на бързина и качество на работа, ще отпада“, коментира Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: С новите 341 автомобили ще се повиши ефективността на полицейските екипи

Имам удоволствието да представя нови 341 автомобили, с което ще се повиши ефективността на полицейските екипи. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на освещаването на новите полицейски автомобили, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Те са предназначени за опазване на граничните зони. Част от тях ще бъдат изпратени в граничните райони за жандармеристите. Те са оборудвани със средства за справка на номерата на автомобилите, които бъдат заснети, имат и фарове и всичко необходимо. Нека, колегите, които ги използват, да ги пазят и да служат с тях на обществото", заяви Младен Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Не мога да си обясня защо, след като сменихме толкова коли продължаваме да говорим, че полицейското присъствие е недостатъчно или малко

Оттук нататък следва сигурността на хората, които сме призвани да пазим. Не мога да си обясня защо след като и днес плюс 300 коли са в поръчка, сменихме толкова коли, махнахме лимитите, и още продължаваме да говорим, че полицейското присъствие е недостатъчно или малко. Това каза министър-председателят на Република България Бойко Борисов по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да си го обясня – мотори, коли, джипове, 68% сме усвоили от парите, които Европа даде за границата, другите се обжалват в момента, но продължава да идва техника. 150 млн. лв. повече за заплати. След това ще си поговорим пак. Всеки един директор си знае населените места. Знае колко патрула има, колко полицая има и не може да ме убедите, че в 2, 3 или 4 села, които са едно до друго, да направите график за по няколко часа да бъде, да чуе възрастните хора или младите да респектира, да организира и да ви предпише. Сега и камери се купуват N на брой“, коментира Борисов и подчерта, че тази тема трябва да се затвори. „Стотици килограми хероин задържате, едно такова престъпление, произшествие отеква от народа повече, отколкото всичко останало. Не може да се напие един и полицаят да му каже: „Не говорете с медиите“. Тук упрекът ми е и към прокуратурата. Не може да мрат хора по улицата. Петък, неделя, казват, че хората са обеднели, но като гледате магистралите и трафика, виждате какво става. За вас петък и неделя стават цялостно работни дни – цялостно реорганизиране на движението, за да може да поеме този трафик“, допълни той. „Не знам, ако не бяхме направили Южната дъга или магистралите, по тези двулентови пътища как щяха да се движат тези милиони коли. Може би от София до Бургас щеше да е просто една колона, която да е спряла. Не си го представям. Трябва да им дадем битка – превишена скорост, пиян, с наркотици, задържате, имате цялата воля на главния прокурор и на прокурорите“, каза още Бойко Борисов.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Трябва да се купи най-съвременното за Научноизследователския институт по криминалистика, за да се облекчи максимално работата на службите

Трябва да се купи най-съвременното за Научноизследователския институт по криминалистика, за да се облекчи максимално работата на службите. Това каза министър-председателят на Република България Бойко Борисов по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не може областните дирекции да не знаят какво се продава по магазините. Виждате пивоварна след пивоварна, завод след завод, фабрика след фабрика – дали е цигари, дали е алкохол, дали е бензиностанция, това отива и се реализира в магазинната мрежа и в хотелите и ресторантите. Отивате, купувате си – има пари за контролирани покупки. Закарвате в НИКК, проверявате удара върху етикета на машината, удара върху тапата, лепилото и установявате в кой завод е направено. Сложно ли е? Защо не сте го направили? Тези тонове спирт, които ГДБОП, ДАНС и прокуратурата реализираха е стигнало до тези магазинчета. Толкова елементарно ще ги изловите, но явно ще ние работа и с това да се занимаем. Този, който не иска да се занимае с това може вече спокойно да си отива. Това, че се правят добри операции потъва на фона на няколко подобни случая“, заяви той.
„Искам института по криминалистика да го направим такъв, какъвто гледаме по филмите. Колкото средства са необходими – 5-6 млн., заделили сме ги с финансовия министър, за да може не само по-качествено, но много по-бързо. Най-съвременно каквото има, трябва да се купи за НИКК, за да се облекчи максимално работата на службите“, уточни министър-председателят.
„Когато даваме пари за МВР, всички питат защо и искат да има по-добър ред и спокойствие. Центърът за пътна безопасност и Агенция за пътна безопасност са почти на финала – няколко министри работят. Събирането на глобите в пълния им обем, за да може превенцията на пътя да е ясна. Максимални усилия трябва да се вложат в тези няколко неща. Колкото полиция трябва, толкова трябва да изкараме. Жандармерията също да се включи“, заяви още той.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите

Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите. Това каза министър-председателят на Република България Бойко Борисов по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо да отговоря на главния прокурор. Така като ви гледам през последните две години областен директор не сме сменяли или ръководител на служба. Има израстване в някои от тях до министър, но от този състав нямам спомен за последните две години директор да е сменян – нито на Национална служба. Сиреч, увереността, че който си гледа работата и си е на мястото, я има. Не съм позволил никакви политически чистки именно за да запазим професионалния състав. Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но както каза главния прокурор тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите“, заяви Борисов. По думите му независимо от много ясното разделение между властите са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Държавата през последния четвърт век е длъжник на полицая

Посоката, в която се върви през последната година-година и половина за увеличаване на доходите на полицая, заделяне на средства за неговото техническо обезпечаване е правилната посока. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Истината е, че държавата през последния четвърт век е длъжник на полицая, защото не са един или два случаите, в които при една или друга медийна кампания или политическа ситуация, при една или друга псевдо или реални правозащитни организации полицаят е потърпевш. Това, което наблюдаваме години наред полицаят да бъде обект на агресия, в това число и словесно, е недопустимо. Тук държавата има своя ангажимент и дълг към човека в униформа, който сме определили да защитава обществения ред. Тъй като в нашата програма на правителството мярка 17 беше битовата престъпност и това един от основните приоритети, върху който залага работата на МВР, по мои наблюдения мобилните групи, които бяха съставени, дават своя състав“, коментира Каракачанов. По думите му може би не е този, който очаква обществото или хората в малките населени места, в крайните райони на градовете, но присъствието им дава своя резултат. Според него трябва да се засили превенцията на този престъпен контингент, който тормози малките и средни населени места и крайните квартали на големите градове. „Това е един контингент, който е известен на местната общественост. Той би следвало да бъде профилактиран, за да се предотвратят неговите евентуални активности. Интересна ми се видя идеята на главния прокурор по отношение на мрежата от модулни жандармерийски участъци. И това заслужава своето внимание“, допълни той.
„Пожелавам на новия министър на вътрешните работи, човек, който дълбоко уважавам като професионалист, успех. Ние сме длъжни да изпълняваме правителствени програми, а полицията е длъжна да пази обществото, без значение кое е правителството и кога е на власт“, добави още Красимир Каракачанов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Владислав Горанов: Част от финансовата сигурност на държавата идва благодарение на съвместните усилия на институциите към МФ и МВР

Част от финансовата сигурност на държавата идва благодарение на съвместните усилия на институциите към МФ и МВР. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ролята на МВР като най-големия работодател в държавата безспорно е да охранява обществените отношения във вида, в който са установени в закона. Тук е малко тъжно, че най-голямата критика към структурите на МВР е към Икономическа полиция. Въпреки това, че някои звена не са на висотата, която се очаква от страна на Министерството на финансите, част от приноса за финансовата сигурност на държавата идва благодарение на съвместните усилия на институциите към МФ и МВР“, обясни той. „Спомняме си години, в които държавата е била на колене заради невъзможността да финансира своите системи и структури. От както в последните години взаимодействаме под надзора на съдебната власт, резултатите са очевидни. Милиарди събираме повече и това не е самохвалство“, каза още министър Горанов. „Утвърждаването на справедливостта не е свързано само с физическата сигурност, защото тя е само елемент от обществените отношения. Икономическите правила и отношението към държавата са не по-малко важни, особено когато трябва да изграждаме едно общество, което да поддържа солидарност и да се грижи както за хората с увреждания, така и за хората, които осъществяват честен бизнес“, обясни още той. По думите му МВР може да бъда оптимизирана, особено в частта, която не е под пагон и ако се продължи доброто взаимодействие, реформите ще стават по-лесно.

Агенция „Фокус“
Гл. прокурор Сотир Цацаров: Нужна е промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика за засилване на темпото на разследванията

Нужна е промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика за засилване на темпото на разследванията. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Според мен е нужна промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика. Колкото и да звучи недобре, нужен ни е ненаучен институт. Нужна ни е централна криминалистична лаборатория с поделения по места. Не са ни нужни дисертации. Нужни са ни експертизи. Ако ние гледаме на Националния институт по криминалистика като на научно звено, няма да успеем и темпото на разследванията ще остане същия“, уточни той. „Още един момент – престъпленията, извършвани от служители на МВР. Сегашният модел на разследване очевидно не работи. Той не работи по простата причина, че връзката по места РПУ, Районна прокуратура, Районен съд е колегиална, а на места различна от колегиална, но въпреки всичко силна. Подаването на сигнал срещу служител на МВР води до безкрайни отводи на прокурори, съдии, прехвърляне на преписки и дела. Това не обслужва нито пострадалите, ако сигналите са справедливи, не обслужва и служителите на МВР, ако сигналът е несправедлив“, обясни още главният прокурор. По думите му е необходимо ново законодателно решение. „Призовавам да се мисли, че разследването на престъпления или обвинения за престъпления, извършени от служители на МВР, при сегашната форма на подсъдност, не служи на никого“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Гл. прокурор Сотир Цацаров: Противодействието на корупцията, което се осъществява на ниво "Икономическа полиция", е на крайно недостатъчно ниво

При наличието на такава решимост и на политическото ръководство, и на прокуратурата противодействието на контрабандата ще продължи, колкото и на някой да не му харесва. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на противодействието на корупцията и контрабандата. Вчера един по моя преценка човек с характер, бившия главен прокурор Никола Филчев каза няколко много верни неща. Едно от тях е, че без оперативните и финансово-контролните служби на МВР, прокуратурата е просто едно деловодство. На едно предно национално съвещание подложих на критика тогавашното ръководство на "Икономическа полиция" в ГДНП. За съжаление, мога да констатирам пълна непромяна в картината и до днес“, допълни той. „Противодействието на корупцията, което се осъществява на ниво "Икономическа полиция" и съответните нейни структури, според мен е на крайно недостатъчно ниво. Поискан беше един списък на всички действащи и активни разработки. Изводът от него е пълна тишина. Изводът е, че ако не е ДАНС, ако не е ГДБОП, за противодействие с корупцията, особено по високите етажи, не може да се работи“, уточни Цацаров. „В същото време отчитам добра работа на ДАНС и на ГДБОП. Отчитам много добро взаимодействие със Спецпрокуратурата. Отчитам цялото противопоставяне, което съществува от върховете на Съдебната власт до определени политически сили на съществуването на тези структури“, каза още главният прокурор.

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: Прилагането на схеми за контрабанда и разпространението на изделия без платен акциз нанасят на държавния бюджет щети в особено големи размери

Прилагането на схеми за контрабанда и разпространението на изделия без платен акциз, нанасят на държавния бюджет щети в особено големи размери. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На днешното съвещание имаме амбицията да анализираме няколко теми, които са във фокуса на общественото внимание. Политиката по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата на управляващото правителство на Република България. Целта е да подобрим взаимодействието с местната власт и други институции. Назначаването на полицейски служители, изграждането на мобилни екипи и видеонаблюдениеня в населените места и непосредствената връзка с гражданите остават във фокуса на нашето внимание“, уточни той. „Друг акцент поставяме върху повишаването на пътната безопасност. Гордеем се с оценката на „Фронтекс“, че българо-турската граница е най-добре охраняваната външна граница на ЕС. Продължаваме да охраняваме нашите граници с високо професионализъм, съвременна техника и добро оборудване. Последното нещо, което ще дискутираме днес е противодействие на контрабандата. Прилагането на схеми за контрабанда, митнически нарушения и разпространението на изделия без платен акциз, нанасят на държавния бюджет щети в особено големи размери“, каза още вътрешният министър. „На национално ниво имаме изграден капацитет – междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрола на движението на рискови стоки и товари работи ефективно. Доброто взаимодействие с Агенция „Митници“ и прокуратурата са също действия които дават реални резултати. Днес ще съчетаем работата с един добър повод – разпределението на новите патрулни автомобили с висока проходимост за областните дирекции като подкрепа за справяне с миграционния натиск и опазване на обществения ред“, обясни министър Младен Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Гл. прокурор Сотир Цацаров за битовата престъпност: Необходима е мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете

Необходима е мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров по време на Национално съвещание на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще си позволя в рамките на съвсем краткото време, което имаме само да посоча няколко основни пункта, по които съм си позволил наясно да визирам някои от основните проблеми. Едното от нещата беше наречено конвенционална или битова престъпност. Продължавам да твърдя едно – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време“, заяви Цацаров.
„Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение“, добави той. По думите му е бил предназначен и е работел в едни съвсем други обществени условия. „Това, което според мен е необходимо е мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете. Битовата престъпност е свързана с това, което наричаме местно безобразие“, каза още Сотир Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Националното съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи ще се проведе в сградата на Дирекция „Жандармерия“

Националното съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи ще се проведе в сградата на Дирекция „Жандармерия“ на ул. „Патриарх Герман“ 202. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Поканени са да присъстват министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.
Първият работен панел – от 16.00 часа до 16.30 часа, ще бъде открит. Той ще бъде последван от церемония за връчване на 341 нови служебни автомобила, предназначени за няколко областни дирекции на МВР. Джиповете (VW Tiguan и Great Wall Hover) са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници, като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн., които ЕС отпусна на Р България през есента на 2016 г.