Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Македония: Водят ли се преговори за парламентарно мнозинство?

05 октомври 2018 | 15:58

Провалът на референдума за името и невъзможността да се осигури мнозинство от две трети в парламента за прокарването на конституционните промени тласкат Македония към поредна дълбока политическа криза. За двете най-големи партии в страната – управляващия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, това изглежда няма никакво значение – и двете се готвят за провеждането на поредни предсрочни парламентарни избори.
Макар предходните дни да бе обявена възможността за провеждане на лидерска среща, такава така и не се състоя; няма и информация дали управляващата партия и парламентарното мнозинство се опитват да си осигурят подкрепа сред опозиционните депутати за промени в Конституцията. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е за предсрочни избори, но само при условие, че бъде сменен главния прокурор и бъде формирана анкетна комисия, която да разследва нарушенията при провеждането на референдума.
В петък бе съобщено, че председателят на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети е провел среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, като от албанската партия не изключиха възможността и за нови преговори в опит да опозицията на бъде склонена да подкрепи конституционните реформи.
От партията на Ахмети не разкриват подробности за хода на разговорите между двамата лидери. Уточнява се обаче, че освен Ахмети, част от депутати на ДСИ също „ще убеждават“ представителите на опозицията в парламента в необходимостта да подкрепят договора за името. Сред ключовите играчи ще бъде дори председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери.
Бе съобщено и за преговори между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ на ниво генерални секретари. Очаква се и среща на вицепредседателите на двете партии. Към настоящия момент е известно, че координаторът на СДСМ Томислав Тунтев е разговарял с колегата си от ВМРО-ДПМНЕ Драги Данев, но преговорите между двамата не са довели до приближаване на позициите на управляващи и опозиция.
По-рано министър-председателят на Македония Зоран Заев увери, че СДСМ ще опита да осигури необходимото мнозинство в парламента, но същевременно упълномощи лица да предприемат всички необходими стъпки, за да се подготвят за предсрочни парламентарни избори.
В седалището на ВМРО-ДПМНЕ също бе проведена среща на партийното ръководство. Изпълнителният комитет на партията заключи, че референдумът се е провалил, че споразумението с Гърция е политически мъртво и определи условията за провеждане на предсрочните избори в страната. Ако такива има, ВМРО-ДПМНЕ настоява за създаването на служебно правителство поне 100 дни преди вота.
За да бъдат прокарани конституционните промени, произтичащи от договора с Гърция, са необходими гласовете на 80 депутати от 120-местния парламент в Скопия. Управляващата коалиция има 71 депутати. „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) упорито заявява, че въпросът за конституционните промени трябва и може да бъде решен в парламента. „Все още имаме възможност да съберем 80 гласа. През следващите дни ще работим с опозиционните депутати, за да постигнем тази цел", увери Артан Груби, депутат от ДСИ.
През последните дни популярна стана и опцията за формиране на широка коалиция между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, след което да бъдат проведени предсрочните избори. Тази широка правителствена коалиция ще има за задача приемането на споразумение с Гърция и конституционните промени. След това се очаква присъединяването на Македония към НАТО, а през април-май, заедно с президентските избори, да бъдат организирани и предсрочни парламентарни избори.


„Телма“ (Македония): ДСИ поема кормилото за убеждаване на ВМРО-ДПМНЕ
Десетдневния срок, който правителството в Скопие постави за събирането на мнозинство от две трети в парламента, преполови, и изглежда „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) пое кормилото за убеждаване на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени, коментира скопският телевизионен канал „Телма“.
Засега няма видима консолидация на поддръжниците „за". В стремежа си да убеди най-малко деветима депутати от ВМРО-ДПМНЕ, кормилото бе поето от ДСИ. От партията потвърждават, че лидерът Али Ахмети се е срещнал вчера с Християн Мицковски, а депутати от двете партии са в постоянна връзка. ДСИ твърдят, че са напомнили на ВМРО-ДПМНЕ, че в избирателната им програма от 2016 г. обещават да се застъпят за решаването на спора за името и че стратегическото решение на Македония е НАТО и Европейския съюз.
СДСМ твърди, че предсрочните избори не са най-добрият вариант, но няма много време за губене. Те призоваха „куража“, който показаха няколко депутати от опозицията с подаването на оставките си. Подробности в този момент те не искат да обсъждат.
Никой депутат от ВМРО-ДПМНЕ не показва публично намерението си да гласува за промяна на Конституцията. Смята се, че върху тях се натиск и от двете страни.

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев все още не отправил покана към депутатите ВМРО-ДПМНЕ за среща
Министър-председателят на Македония и лидер на СДСМ Зоран Заев все още не е отправил официална покана към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ за преговори за събиране на мнозинство в парламента за прокарване на конституционните промени, предава скопската информационна агенция „Макфакс“, като припомня, че по-рано бе обявено за проведена среща между Християн Мицковски и Али Ахмеди, лидер на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ).
„Защо биха се срещнали за нещо, което вече е отхвърлено? ", заяви за агенцията депутатът от опозицията Даниела Рангелова, припомняйки, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че няма да подкрепят конституционните промени, насочени към промяна на името на страната.

Йоханес Хан: Не е време за избори в Македония, те ще забавят пътя на страната от ЕС
Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан изрази увереност, че не е необходимо провеждане на предсрочните парламентарни избори в Македония, а да се търсят начини за постигане на мнозинство в парламента за прокарването на конституционните промени за името, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
Съответният призив Хан вече е отправил и към македонския министър-председател Зоран Заев. „Новите избори ще бъдат само забавяне по пътя към началото на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз, преговорите за което са планирани за лятото на следващата година“, подчерта австрийският политик.
По отношение на резултатите от гласуването в югозападната ни съседка, Хан заяви, че не може да посочи причините за провала му. „Необичайно е на референдум да се получи подкрепа от 94%, а да гласуват само 36,8% от избирателите, опозицията изглежда постигна успех в бойкотирането“, констатира еврокомисарят.

„Слободен печат“ (Македония): Лидерът на ДСИ е провел среща с Християн Мицковски
Председателят на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети е провел среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, съобщава скопското електронно издание „Слободен печат“, като допълва, че ДСИ не изключва възможността и за нови преговори в опит да опозицията на бъде склонена да подкрепи конституционните реформи.
От партията на Ахмети не разкриват подробности за хода на разговорите между двамата лидери. Уточнява се обаче, че освен Ахмети, част от депутати на ДСИ също „ще убеждават“ представителите на опозицията в парламента в необходимостта да подкрепят договора за името. Сред ключовите играчи ще бъде дори председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери.
По-рано същото издание съобщи за преговори между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ на ниво генерални секретари. Очаква се и среща на вицепредседателите на двете партии. Към настоящия момент е известно, че координаторът на СДСМ Томислав Тунтев е разговарял с колегата си от ВМРО-ДПМНЕ Драги Данев, но преговорите между двамата не са довели до приближаване на позициите на управляващи и опозиция.

Александър Вучич: Подкрепям договора между Македония и Гърция, но народът взе ясно и недвусмислено решение и няма да го игнорирам, както направиха други
Държавният глава на Сърбия Александър Вучич изрази подкрепа за договора между Македония и Гърция, но подчерта, че ясното послание, което гражданите на югозападната ни съседка изпратиха с гласуването си на референдума за името, не трябва да бъде пренебрегвано, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Вучич увери, че намира споразумението за добро, за важно и за двете страни. Същевременно той допълни, че Белград не се меси и няма да се намесва във вътрешните работи на Македония и Гърция.
Същевременно сръбският президент подчерта, че „не е сляп“ и е видял какъв е бил изходът от гласуването на референдума за името: „Народът в Македония взе ясно и недвусмислено решение и няма да го игнорирам, както направиха други“.
Вучич пожела успех на двете страни в усилията да разрешат спора, тъй като – съгласно думите му – Македония и Гърция са „братски“ държави.

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще повдигне обвинения за нередности в гласуването на референдума
ВМРО-ДПМНЕ ще повдигне обвинения за нередности в гласуването на референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Централният комитет на опозиционната партия повтори още веднъж решенията, взети на заседанието на Изпълнителния комитет. ВМРО-ДПМНЕ изисква изискват избирането на служебно правителство по модела на Договора от Пържино, назначаването на нов главен прокурор и формирането на анкетна комисия в парламента, която да разследва нарушенията по време на гласуването на референдума за името.

Kathimerini: Една трезва оценка на изхода от македонския референдум
Според резултатите от наскоро проведения референдум в Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ) относно нейния договор за името с Гърция, от общо всички приблизително 661 000 гласа, 91.5 процента бяха За договора, в сравнение с 5.6 процента, които гласуваха „против“, докато 2.8 процента от всички гласове бяха невалидни. Избирателната активност беше 37 процента от общо близо 1 800 000 граждани, регистрирани в избирателните списъци, пише Василис Сарафидис в анализ за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Изходът от референдума оставя пространство за политическите партии и в двете страни да интерпретират резултата както пожелаят, по начин, който обслужва съществуващите им позиции.
В частност, министър-председателят на БЮРМ Зоран Заев постави акцент върху огромния процент гласували „За“, твърдейки че „в демокрациите, гражданите които решават, са тези които гласуват“. От друга страна Християн Мицковски, лидерът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, акцентира върху ниската избирателна активност в референдума, твърдейки че „най-силното послание беше изпратено от онези, които бойкотираха или гласуваха против споразумението“. И двете виждания са самообслужващи и поради това потенциално подвеждащи.
Подобен модел на поведение, не особено изненадващо, се появи и в Гърция. Например, Панос Каменос, лидерът на младшия коалиционен партньор „Независими гърци“, побърза да обяви референдума за „невалиден“, защото „68 процента от гражданите на БЮРМ отхвърлиха споразумението“. Обаче, тази цифра включва не само онези, които гласуваха с „Против“ и онези, които съзнателно бойкотираха референдума, но и онези, които така или иначе нямаше да гласуват, независимо от мнението си. Това изкривява реалността по един нелицеприятен начин. Освен това, гръцкото външно министерство интерпретира изхода като „противоречив“.
В реалността, обаче, няма нищо противоречиво около резултата, както ще обясня по-долу.
Един трезвен подход трябва да предвиди както изборния резултат, така и избирателната активност.
Ключовият момент в настоящия случай е елементарното наблюдение, че, на практика, нито едни избори нямат избирателна активност от 100 процента. Поради това, един по-информативен показател за подкрепата за споразумението е съотношението на броя гласове „За“ вместо хипотетично осъществимата активност.
В ключовите парламентарни избори в БЮРМ през 2016 година, избирателната активност достигна 67 процента, докато на изборите през 2014, които комбинираха парламентарни с президентски такива, процентът беше около 65.
Следователно, изглежда че бойкотът е намалил участието в референдума с 28 до 30 процента.
Вземайки предвид този параметър, резултатът сочи, че гласувалите „За“ най-вероятно щяха да спечелят дори и при липсата на бойкот. По-конкретно, процентът постигнат от гласувалите „За“ щеше да бъде около 50.5 процента, ако избирателната активност беше същата като на изборите през 2016 година и 53.5 процента, ако гласувалите бяха толкова, колкото през 2014.
Анализът на тези резултати не трябва да бъде изненадващ, тъй като той всъщност потвърждава резултатите от последните анкети, които прогнозираха лека победа за подкрепящите споразумението, вариращи приблизително между 51 и 52 процента.

Заев има предимство

Изходът от референдума в неделя изглежда, че служи на целите на администрацията на Зоран Заев поради следните причини.
1. Референдумът сам по себе си изпълва поетия ангажимент на правителството на БЮРМ да даде възможност на хората да изразят своето мнение по отношение на Преспанското споразумение.
2. Резултатът е толкова позитивен, колкото трябва да бъде, така че не е нужно да възпрепятства продължението на процеса на прилагане на договора.
3. Резултатът гарантира, че Заев ще продължи да се радва на подкрепа от Европейския съюз и НАТО, които според последните информации, са си поставили за цел надминаването на 600 000 гласа „За“, за да определят референдума като успешен. Тази цел беше постигната.
4. Накрая, критичната фаза на споразумението беше и остава следващата, където от парламента на БЮРМ ще зависи извършването на конституционни промени. Завършването на този процес изисква мнозинство от две трети. Правителството, обаче, понастоящем има 71 от общо 120-те места – т.е. девет места по-малко от минималното изискване. Натискът върху депутати на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват в полза на споразумението се очаква да се покачи, особено за тези, които представляват региони с голям брой гласоподавалите, подкрепили договора.

Александър Николовски след срещата на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ: Общинските комитети ще формират предизборни щабове
След завършването на срещата на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, заместник-председателят на партията Александър Николовски заяви, че опозицията не води битка за идване на власт, а за запазване на името на Македония, предава скопската електронна медия A1 On.
Той заяви, че Зоран Заев рано или късно ще си отиде, добавяйки че на заседанието на ЦК са били приети всички предложения от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„ЦК детайлно анализира нередностите в определени общини, където с над 50 000 гласа беше злоупотребено в течение на деня на референдума, тъй като имаше пълнене на кутии. Според наблюдателите се проведе фалшификация на волята на гражданите и това доведе до незапомнен грабеж, затова ЦК потвърди решението, че не признава резултата на референдума“, заяви Николовски след приключването на срещата на ЦК.
„ВМРО-ДПМНЕ в течение на утрешния ден ще подаде жалба до прокуратурата срещу повече от 200 лица, които са извършвали функцията на председатели, заместник-председатели, членове и заместник-членове на избирателни екипи в избирателните секции в Струга, Център-Жупа, Кичево, Желино, Боговине, Пласница и Сарай. Покрай тези лица, жалби ще бъдат подадени и за служебни лица от МВР, които са извършвали несъвестно длъжността, за която са отговаряли преди, по време и след деня на референдума. На всички лица се събират обвинения по общо шест престъпления“, каза още Николовски.
„Изборът на нов главен прокурор, който ще бъде предложен от опозицията, ще бъде гаранция че на евентуалните предсрочни парламентарни избори никой няма да бъде свидетел на кражба на гласове“, добави още той.
Заместник-председателят на партията призова всички граждани да се обединят за националните интереси. „Нужно е широко народно обединение с цел защита на Македония и издигане на държавата“, заяви той.
ЦК е заключил и че общинските комитети спешно трябва да формират предизборни щабове, които ще функционират до завършване на президентските избори догодина.

„Телма“ (Македония): ДСИ разглежда опцията за предсрочни избори
Повече от четири часа най-висшият партиен орган на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) – централното председателство, разглежда опцията за предсрочни парламентарна избори, за която се обявиха всички политически партии, в случай че не се осигури мнозинство от две трети в македонския парламент за ратифициране на договора от Преспа, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
За партията на Али Ахмети изборите не са разумно решение, но всички опции са отворени.
Говорителят на ДСИ и вицепремиер по евроинтеграцията Буяр Османи отправи послание за междупартийно и междуетническо единствено за гласуването в македонския парламент за договора с Гърция, като в противен случай, както той посочи, държавата ще навлезе в още по-голяма криза.
За разлика от ДСИ, останалите политически партии от албанския блок имат ясна позиция. От там открито заявиха, че са подготвени за извънредни парламентарни избори, ако договорът с Гърция не мине.
Крилото на движението БЕСА на Африм Гаши, чрез съобщение информира, че е готово за избори, когато и да бъдат проведени те, но ситуацията е твърде сериозна и БЕСА призовава всички политически актьори да намерят решение в парламента. Подобна позиция има и крилото на БЕСА на Билял Касами.
От „Алианс за албанците“ заявиха пред „Телма“, че най-важно е договорът да мине в парламента. Но, независимо от изхода, те остават на позицията, че трябва да има извънредни избори, тъй като, както заявиха, правителството на Заев няма легитимност да води държавата.