Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Македония по пътя на нова политическа криза

04 октомври 2018 | 14:24

Провалът на референдума за името и невъзможността да се осигури мнозинство от две трети в парламента за прокарването на конституционните промени тласкат Македония към поредна дълбока политическа криза. За двете най-големи партии в страната – управляващия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, това изглежда няма никакво значение – и двете се готвят за провеждането на поредни предсрочни парламентарни избори.
Макар да бе обявена възможността за провеждане на лидерска среща, такава така и не се състоя; няма и информация дали управляващата партия и парламентарното мнозинство се опитват да си осигурят подкрепа сред опозиционните депутати за промени в Конституцията. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е за предсрочни избори, но само при условие, че бъде сменен главния прокурор и бъде формирана анкетна комисия, която да разследва нарушенията при провеждането на референдума.
Министър-председателят на Македония Зоран Заев увери, че СДСМ ще опита да осигури необходимото мнозинство в парламента, но същевременно упълномощи лица да предприемат всички необходими стъпки, за да се подготвят за предсрочни парламентарни избори.
В седалището на ВМРО-ДПМНЕ също бе проведена среща на партийното ръководство. Изпълнителният комитет на партията заключи, че референдумът се е провалил, че споразумението с Гърция е политически мъртво и определи условията за провеждане на предсрочните избори в страната. Ако такива има, ВМРО-ДПМНЕ настоява за създаването на служебно правителство поне 100 дни преди вота.
За да бъдат прокарани конституционните промени, произтичащи от договора с Гърция, са необходими гласовете на 80 депутати от 120-местния парламент в Скопия. Управляващата коалиция има 71 депутати. „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) упорито заявява, че въпросът за конституционните промени трябва и може да бъде решен в парламента. „Все още имаме възможност да съберем 80 гласа. През следващите дни ще работим с опозиционните депутати, за да постигнем тази цел", увери Артан Груби, депутат от ДСИ.
През последните дни популярна стана и опцията за формиране на широка коалиция между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, след което да бъдат проведени предсрочните избори. Тази широка правителствена коалиция ще има за задача приемането на споразумение с Гърция и конституционните промени. След това се очаква присъединяването на Македония към НАТО, а през април-май, заедно с президентските избори, да бъдат организирани и предсрочни парламентарни избори.


Димитрис Цанакопулос, говорител на гръцкото правителство: Зоран Заев има и други опции за прокарване на необходимите конституционни промени
Говорителят на правителството на Гърция Димитрис Цанакопулос подчерта, че министър-председателят на Македония Зоран Заев има политическа мощ и много опции за прокарване на необходимите конституционни промени за името, но така и не поясни какви според него са те, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Цанакопулос подчерта, че Атина следи внимателно сроковете за изпълнението на задълженията, поети от Скопие с подписването на договора за името, след което ще стане възможно ратифицирането му в гръцкия парламент.
„Има политически опции, които Заев може да приложи, за да се стигне до промени в Конституцията. В момента обаче не искам да коментирам вътрешно-политически събития. Той има голяма политическа власт, с която разполага, за да изпълни основните предпоставки, т.е. промяната на Конституцията, и ние го приветстваме и поздравяваме. Следим отблизо и подкрепяме тази голяма стъпка, за да продължим целия процес и да не изгубим тази голяма възможност, защото това наистина ще бъде в наш ущърб", са думите на Цанакопулос, които телевизията привежда.

ДСИ: Има обстоятелства, при които ВМРО-ДПМНЕ ще гласува за конституционни промени
Според „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети не бива да се бърза с организирането на предсрочни парламентарни избори в Македония, съобщава скопската електронна медия „НОВА“.
От партията подчертават, че най-напред трябва да бъде предприет опит за формирането на парламентарно мнозинство за прокарване на конституционните промени за името на Македония.
„При сегашните обстоятелства, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ казват, че няма да гласуват, но нека да видим при какви обстоятелства биха гласували, защото председателят на ВМРО-ДПМНЕ Мицковски заяви, че ако мнозинството е „за", членовете на опозицията биха гласували за конституционните промени. Така че има условия, при които биха гласували", заяви високопоставен член на ДСИ пред „НОВА“, без конкретно да посочва по какъв начин ще се опитат да убедят депутатите от опозицията да дадат съгласието си за конституционните промени.
За да се проведат изборите в края на ноември, Събранието трябва да бъде разпуснато на 10 октомври. Учредителната сесия трябва да се проведе най-късно 20 дни след изборите, а след свикването на парламента, президентът на Македония трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат на партията или партиите с мнозинство в парламента.
Македония трябва да приеме конституционни изменения до края на годината съгласно споразумението с Гърция, за да стане възможно ратифицирането на договора в парламента в Атина, а след това – страната да бъде приета в НАТО. Ако Македония не изпълни договора, тя не само няма да се присъедини към НАТО, но и няма да започне преговорите за членство в ЕС, припомня медията.

„Телма“ (Македония): Изборите не са решение за политическата криза, твърдят анализатори
Скопският телевизионен канал „Телма“ публикува материал с предупрежденията на анализатори, които твърдят, че предсрочните парламентарни избори не са решение за политическата криза в Македония.
Позициите на основните партии в страната допълнително ще задълбочат политическата криза; изборите няма да предложат решение и е възможно да се стигне до бойкот от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, твърдят познавачите на процесите в страната, чиито имена не са разкрити от телевизията.
Бившият депутат от ВМРО-ДПМНЕ Михайло Пановски не изключва възможността да се повтори ситуацията от 1994 г., когато партията, водена тогава от Люпчо Георгиевски, реши да не излезе на избори.
Обсъжданият предсрoчен вот ще забави изпълнението на програмата за реформи, на процесите на интеграция в ЕС, на развитието на икономиката. Не е ясно какво ще бъде състоянието на страната след приключването им, а последиците вероятно ще бъдат големи.
Надежда за излизане от кризата може да се окаже създаването на широка коалиция от всички партии, която ще имат шестмесечен мандат, твърдят анализаторите.

„Плюс Инфо“ (Македония): Освободеният от длъжност Петър Богоевски предупреждава за нови уволнения от ръководните структури на ВМРО-ДПМНЕ
Освободеният от поста замесник генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоевски твърди, че ще последват още уволнения от ръководните структури на опозиционната партия, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Съгласно думите му, членовете на ВМРО-ДПМНЕ, които са гласували на референдума за името, страдат от ежедневни обиди и унижения от съпартийците си, които ги наричат „предатели“ и „северномакедонци“.
„Буквално унищожиха нацията, не мога да бъда част от тази партия, докато това насилие продължава. Какъв е този метод, чрез който се следи кой е отишъл да гласува? Това уволнение е облекчение за мен“, признава Богоевски в интервю за скопска медия.
Според него духът на бившия лидер Никола Груевски все още присъства в партията, което прави трансформацията й почти невъзможна.

A1 On (Македония): Според Зоран Заев исканията на ВМРО-ДПМНЕ са абсолютно неприемливи
Исканията на ВМРО-ДПМНЕ за създаване на служебно правителство 100 дни преди предсрочните парламентарни избори, за назначаването на нов главен прокурор и формирането на анкетна комисия, която да разследва нарушенията на референдума, са абсолютно неприемливи. Това подчерта премиерът на Македония Зоран Заев от Охрид, предава скопската електронна медия A1 On.
„Няма причина, нито необходимост да се обсъждат такива неща. Самите институции са направили своите коментари. Да се изисква комисия, която ще провери дали референдумът е бил законно проведен, дали е имало нарушения и други подобни в случаите, при условие, че председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) е от ВМРО-ДПМНЕ, и когато в Административния съд няма промяна на нито един член, само по себе си говори какво всъщност се изисква“, подчерта Заев.
Лидерът на СДСМ увери, че остава на позицията в следващите дни да се обсъди с депутати в парламента възможността за събиране на парламентарно мнозинство за конституционни промени – съгласно думите му в една приятна, нормална и отговорна атмосфера.
„Вярваме, че ще имаме резултат до края на седмицата или в началото на следващата. Около 10 октомври... трябва да информиране обществеността какви са следващите стъпки. Надявам се, че ще имаме възможността да обявим, че е осигурено необходимото мнозинство от две трети“, призна Заев.

МКД (Македония): Македония тръгва по пътя на нова политическа криза, но СДМС и ВМРО-ДПМНЕ се готвят за избори
На всички е ясно, че провалът на референдума за името и невъзможността да се осигури мнозинство от две трети в парламента за прокарването на конституционните промени означават влизането на Македония в още една дълбока политическа криза. За двете най-големи партии в страната – управляващия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, това изглежда няма никакво значение – и двете се готвят за провеждането на поредни предсрочни парламентарни избори, коментират в редакцията на скопското електронно издание МКД.
Макар да бе обявена възможността за провеждане на лидерска среща, такава така и не се състоя. Няма информация дали управляващата партия и парламентарното мнозинство се опитват да си осигурят подкрепа сред опозиционните депутати за промени в Конституцията. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е за предсрочни избори, но само при условие, че бъде сменен главния прокурор и ако бъде формирана анкетна комисия, която разследва нарушенията при провеждането на референдума. Според опозицията около 50 хил. от бюлетините са били фалшифицирани.
чИзправени сме пред много сериозен процес. Ще се опитаме да осигурим мнозинство от две трети в парламента", заяви македонският премиер и лидер на управляващата партия Зоран Заев след заседание на Изпълнителния съвет на СДСМ, проведено в сряда вечер. „Нашите позиции са известни. Ще се опитаме с депутатите. Ще направим всичко по силите си и не бих искал да давам повече подробности по този въпрос", допълни още Заев.
Същевременно той упълномощи вицепредседателите на СДСМ и на парламентарната група Томислав Тунтев да предприемат всички необходими стъпки, за да се подготвят за предсрочни парламентарни избори. Партията отново подчерта, че никой не може да се надява на амнистия.
В сряда в седалището на ВМРО-ДПМНЕ също бе проведена среща на партийното ръководство. Изпълнителният комитет на партията заключи, че референдумът се е провалил, че споразумението с Гърция е политически мъртво и определи условията за провеждане на предсрочните избори в страната. Ако такива има, ВМРО-ДПМНЕ ще настоява за създаването на служебно правителство поне 100 дни преди вота. „Това означава оставката на Зоран Заев, Оливър Спасовски и Царовска. В служебния кабинет министърът на вътрешните работи и този на социална политика трябва да бъдат от редиците на ВМРО-ДПМНЕ. Това е изискването за честни избори", поясни вицепредседателят на партията Александър Николовски.
За да бъдат прокарани конституционните промени, произтичащи от договора с Гърция, са необходими гласовете на 80 депутати от 120-местния парламент в Скопия. Управляващата коалиция има 71 депутати.
„Демократичният съюз за интерграция“ (ДСИ) упорито заявява, че въпросът за конституционните промени трябва и може да бъде решен в парламента. „Все още имаме възможност да съберем 80 гласа. През следващите дни ще работим с опозиционните депутати, за да постигнем тази цел", увери Артан Груби, депутат от ДСИ.
През последните дни популярна стана и опцията за формиране на широка коалиция между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, след което да бъдат проведени предсрочните избори. Тази широка правителствена коалиция ще има за задача приемането на споразумение с Гърция и конституционните промени. След това се очаква присъединяването на Македония към НАТО, а през април-май, заедно с президентските избори, да бъдат организирани и предсрочни парламентарни избори.

Освободеният от длъжност Петър Богоевски: Победихме Груевски, но не и груевизма в нас
Освободеният от длъжност заместник генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоевски коментира решението на Изпълнителният комитет на партията чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, в което подчерта, че „победихме Груевски, но не и груевизма в нас“, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Поздравявам решението на ИК на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с моята активност в ръководните структури, но не и в партията. Изказвам благодарност, че бях освободен от отговорността, която носех и прехвърлянето й върху други хора в Инициативата за реформи. Нашите две концепции са просто несъвместими, едната е за демократизация, модернизация и европеизация, а другата за клиентизация, криминализиране и авторитарен кариеризъм.
Невъзможно е и двете да работят заедно, като същевременно се подобрява работата на партията на принципна основа.
В този момент ВМРО-ДПМНЕ е напълно на грешната страна на историята, тръгна по изцяло грешен път и е невъзможно да обърне в правилната посока със същия влак. Надявам се, че това ще бъде констатирано в кратък срок и ще бъде променен курса. Ще повторя, ние победихме Груевски, но не и груевизмът в нас“, написа Богоевски.

ТАСС: Мнозинството гърци са против споразумението за новото име на Македония, показва проучване
Общо 72% от гражданите на Гърция се противопоставят на споразумението с Македония за новото име на страната и биха искали Атина да се откаже от договора, постигнат с управляващите в Скопие. Това показват резултати от проучване, публикувано от гръцкия вестник Protothema, цитирано от руската информационна агенция TACC.
Анкетата е проведена от социологическата компания „Интервю“ за гръцкия телевизионен канал Vergina. Резултатите от допитването показват, че „след референдума в Македония 72% от гърците искат страната им да се откаже от Преспанското споразумение“. При това 68 на сто от гражданите на южната ни съседка биха искали Атина също да организира референдум по въпроса.
Уточнява се, че анкетата е проведена в периода 1-2 октомври и в нея са участвали хиляда души.

Мария Захарова: Западът се опитва да привлече Македония в НАТО на всяка цена, дори и след референдума за името
Западът се опитва да привлече Македония в НАТО, дори след провала на референдум за промяната на името на страната. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
Захарова напомни, че на 30 септември в Македония бе проведен референдум за новото име, който бе обявен за невалиден. „Въпреки че водещите политици от страните от Европейския съюз и НАТО открито агитираха македонските граждани да гласуват „за“, което – от наша гледна точка е абсолютно недопустима практика, всичко се оказа неуспешно. След това без следа от притеснение те приветстваха резултатите от референдума. В частност, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да приеме Скопие в блока още в началото на 2019 г., без да изрази съмнение, че парламентите на Македония и Гърция ще утвърдят необходимите решения“, подчерта руският дипломат.
„В лицето на продължаващата най-тежка външна намеса във вътрешните работи на Македония целта е очевидна: да се привлече Скопие в Алианса на всяка цена“, обобщи Захарова.

Мевлют Чавушоглу: НАТО и ЕС да не се отказват от Македония заради референдума
НАТО и Европейският съюз не трябва да се отказват от Македония заради провала на референдума, за да продължат със сътрудничеството и оказването на подкрепа. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Наблюдаваме внимателно събитията. В крайна сметка, това е решение на гражданите на Македония и трябва да уважим това. От друга страна нито НАТО, нито ЕС трябва да оттеглят подкрепата и сътрудничеството си с Македония поради референдума и резултатите от него. В крайна сметка, Македония бе поканена да стане член на НАТО на последната му среща с единодушно решение на всички съюзници“, подчерта Чавашоглу на съвместна пресконференция в Анкара с нидерландския министър на външните работи, Стеф Блок.
Ръководителят на турската дипломация бе категоричен, че преговорите за македонското членство в НАТО трябва да продължат, а ЕС трябва да обърне повече внимание на Западните Балкани. Турция, увери Чавашоглу, подкрепя напредъка, мира и стабилността на държавите от Балканите, както и тяхната интеграция в НАТО и ЕС.

A1 On (Македония): ИК на ВМРО-ДПМНЕ е освободил от длъжност заместник-генералния секретар на партията
Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ в освободил от длъжност заместник-генералния секретар на партията Петър Богоевски, съобщава ексклузивно македонската електронна медия A1 On.
Медията е направила опит да се свърже с Богоевски за коментар на информацията, но той не е отговорил на телефонните обаждания.
A1 On припомня, че Богоевски е един от членовете на ВМРО-ДПМНЕ, който подкрепи споразумението с Гърция, настоявайки за вътрешни реформи в партията. Преди референдума той заяви, че по-голямата част от членовете на неговата партия искат да се присъединят към ЕС и НАТО и призова гражданите на Македония да гласуват.

„Телма“ (Македония): Според ДСИ все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени
Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени, заяви депутатът от партията Артан Груби в интервю пред македонския телевизионен канал “Телма“.
"По въпроса за предсрочните избори предпочитаме въпросът да бъде решен в парламента. Ние смятахме, че няма нужда от референдум и смятахме, че депутатите имат мандат, получен на избори да го направят в парламента ".
"Смятаме, че все още има възможност да се достигне до 80 гласа за приемането на поправки в конституцията и в следващите дни ще работим с нашите колеги от опозицията да го постигнем", каза Артан Груби.
"И ако имаше 1,5 милиона гласоподаватели, решението за договора щеше да се върне в парламента. Има място да се говори да се гарантират 80 вота, ако трябва колективно, ако трябва индивидуално и трябва депутатите да поемат отговорността върху себе си, дори и с цената на политическата си кариера ".
"Албанците излязоха на референдум. В някои избирателни секции има 85% активност“
"ДСИ все още не е обмислял явяване на избори с общи листи със сегашните управляващи. Сега мислим за смелите депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които ще се присъединят към мнозинството, за да решат този въпрос."

„Нова Македония“ (Македония): Няма промяна в позициите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, политическата криза се задълбочава
Управляващият СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не се отказват от позициите си и по всичко личи, че политическата криза в Македония се задълбочава, отбелязва електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Договорът за името е клинично мъртъв, подчерта вицепредседателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски след приключване на заседанието на Изпълнителния комитет на партията.
„Бяхме свидетели на един престъпен процес и не признаваме резултата от референдума. В същото време изпращаме призив до властите, за да престане да се бърка в работата на всички онези, които не пожалаха да излязят на референдума. Следим всеки детайл и предприемаме съответните мерки“, увери Николовски.
Той добави, че на вечерната среща са взети три решения по три искания:
„Първо, да се създаде анкетна комисия в Събранието. Тази инициатива вече е внесена; комисията ще трябва да разследва всички нередности около референдума, и да санкционира тези, които са ги извършили. На второ място, искане за уволнение на главния прокурор, който очевидно си затваря очите пред престъпността на референдума, и избор на нов главен прокурор по предложение на опозицията. И трето, ако Заев възнамерява да обяви избори, ще го победим. Искаме да бъде спазен Договора от Пържино и съгласно избирателния закон да бъде създадено служебно правителство за 100 дни. Заев, Спасовски и Царевска да си подадат оставката, а министрите на вътрешните работи, на труда и социалната политика да бъдат от ВМРО-ДПМНЕ прес следващите 100 дни", каза Николовски който добави, че ИК на партията е взел решение да се създаде републикански и градски предизборния щаб.
Изпълнителният съвет на СДСМ също проведе заседание, на което заключи, че с оглед „изразената воля на референдума“, депутатите в парламента трябва да финализират процесите, свързани с Договора за името.
Управляващата партия заключи, че ако няма друг вариант, предсрочните парламентарни избори ще бъдат насрочени незабавно. Изпълнителният съвет упълномощи председателя на СДСМ Зоран Заев и координаторът на парламентарната група Томислав Тунтев, да предприемат всички необходими стъпки в посока на подготовка за предсрочни парламентарни избори.