Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Вместо към ЕС и НАТО, Македония бърза към предсрочни избори и нова политическа криза

03 октомври 2018 | 18:35

След консултативния референдум за името на Македония, проведен в неделя, лагерите „за“ и „против“, в и извън страната, се обявиха за победители и позициите им от преди допитването се затвърдиха. Македонските медии, по подобие на американските и европейските си либерални колеги, обявиха, че причината за изборната загуба е намесата от страна на Москва и обвиниха своите опоненти, че са агенти на Кремъл (президентът Георги Иванов).
С повишено самочувствие и засилени позиции след провала на премиера Зоран Заев и албанските му съюзници, ВМРО-ДПМНЕ отказа изобщо да говори за конституционни промени и постави неизпълними условия за провеждането на бързи предсрочни избори.
Към лагера на доволните от ниската избирателна активност официално се присъедини и Турция с изявление от своето Министерство на външните работи, като Анкара винаги е настоявала за приемането на Македония в Алианса под конституционното й име, с което се опитва да предотврати увеличаването на гръцкото влияние в западната ни съседка, което обаче не виждаме да правят от София, където явно са напълно доволни от всичко и нямат претенции към нищо на Балканите.

***

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ поиска македонският парламент да провери дали на референдума са пълнени кутии
Скопие. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция „За по-добра Македония“ поискаха формиране на Анкетна комисия за изследване на целокупния процес на референдума от 30 септември. Те искат, освен периода на кампанията, анкетната комисия да провери сигналите, че в определени избирателни секции има сериозни нередности и конкретно – фалшифициране а резултатите чрез пълнене на кутии, пише скопското електронно издание „Независен“.
Забележително е, коментира изданието, че между подписалите се за формиране на комисията са и тези, които се водят за несъгласни с политиките на новото ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, както и тези, които в медиите се споменават като потенциални „прелетни птици“, когато става дума за гласуването по конституционните промени и необходимото мнозинство от две трети за ратификацията на договора с Гърция.

Министърът на правосъдието на Македония: Няма предложения за конституционни промени, чакат се по-нататъшните ходове
Скопие. В македонското Министерство на правосъдието засега не е внасяно предложение за конституционни промени, които произтичат от задълженията, поети с договора за името, заяви в сряда министърът Рената Дескоска, цитирана от македонската онлайн медия „24 Вести“.
Тя отговори на въпрос от журналист във връзка с промените в Конституцията и по-нататъшните ходове на правителството в кулоарите на регионална конференция на тема дерадикализация, приемане и ресоциализация на осъдени лица в Западните Балкан. Дексоска подчерта, че през идните дни трябва се вземат решения за по-нататъшното протичане на събитията.
„Трябва да се вземат решения дали ще се отиде на предсрочни избори, или а конституционни промени, ако се осигури мнозинството“, заяви тя.
Министърът поясни, че когато се уточнят бъдещите действия и се постигне договорка в рамките на правителството около това, коя институция ще поеме отговорността за изработването на промените.
„Вероятно, най-ориентирани са преговарящите, които знаят детайлите от преговорите, но във всеки случай ще има договор в правителството, коя институция ще даде формата на тези промени“, добави министърът на правосъдието на Македония.

„Денешен“ (Македония): Македонският референдум през погледа на полския карикатурист Анджей Краузе в „Гардиън“
Скопие. Карикатура от полския художник Анджей Краузе за македонския референдум в британското издание „Гардиън“, един от вестниците, който обичайно произвежда фалшиви новини за Македония, както коментира македонският вестник „Денешен“, като добавя, че този път, карикатурата е 100 на 100 вярна и отразява реалната ситуация.

„Фокус“ (Македония): Стенограми разкриха среща между Заев и говорителя на „Нова Демокрация“
Атина/Скопие. Позициите на гръцкото правителство по преговорите за името, както и тези на опозиционната „Нова Демокрация“, както бяха отразени в публикуваните от „Катимерини“ и Frankfurter Allgemeine Zeitung, от двете лидерски срещи в Македония, предизвикаха реакции в Гърция и словесна престрелка между правителството и опозицията, пише македонският „Фокус“.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, най-много реакции предизвика частта, в която македонският премиер споменава, че се е срещнал с евродепутата и говорител на „Нова Демокрация“ Мария Спираки.
От гръцкото правителство заявиха, че „тайните срещи на специалния представител на (председателя на основната опозиционна партия Кириакос) Мицотакис показват двуличието и националната безотговорност на лидера на опозицията“ и поискаха обяснение от „Нова Демокрация“.
„Трябва да отговорят: защо държаха срещата в тайна? Каква е била целта на срещата преди да започне официалният цикъл от контакти на гръцкото правителство с правителството на Македония? Какви тайни послание предаде на господин Заев от името на господин Мицотакис? Имаше ли и други такива случайни срещи в кафенета с политическата власт на съседната страна, които сте решили да държите в тайна?“ – питат от гръцкото правителство.
Спираки, от своя страна, заяви, че се е срещнала случайно със Заев, когато отишла да пие кафе.
С изявление по повод стенограмите излезе и „Нова Демокрация“, която обвини Ципрас и Коцияс, че по аматьорски начин, още от първия момент, са водили конкретен национален въпрос.
От гръцката опозиционна партия заявиха още, че в записите се потвърждава, че „правителството, от първата фаза на тайните преговори“ се е съгласило с неприемливото име Илинденска Македония“, а освен това се потвърждава, че „опозицията няма да се съгласи за договор, като този от Преспа, нито сега, нито като следващото правителство“.
„Но, най-важното от всичко, което бе разкрито от „Катимерини“, е, че цялото ръководство на Скопие констатира, че тяхната страна няма да намери по-добро гръцко правителство от това на Ципрас. Наистина е невероятно, че правителството на Ципрас и (председателят на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) и министър на отбраната Панос) Каменос е готово да сключи с такава бързина договор, в който отстъпва македонската националност и език на скопяните“, коментират от „Нова Демокрация“.
От гръцките власти, в ново изявление, още веднъж поставиха същите въпроси около срещата Заев – Спираки и заявиха, че чакат отговори от „Нова Демокрация“.
А отговори за срещата чакат и от партия „Движение за промяна“.
Стенограмите от двете лидерски срещи в Македония бяха публикувани от германския вестник „ФАЗ“ и гръцкия вестник „Катимерини“.

„24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ събира подписи за анкетна комисия, която да разследва нарушенията на референдума
Скопие. Депутатите от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ събират подписи за формиране на анкетна Комисия в парламента, която, както те казват, трябва да разследва инцидентите и нередностите в хода на проведения в неделя референдум, предава македонската онлайн медия „24 Вести“.
Това е договорено на координационна среща в сряда на парламентарната група с председателя на партията Християн Мицковски. Източници от партията съобщават, че се е говорило и за предсрочни парламентарни избори, както и за позициите на част от народните представители, че с такъв резултат от референдума, няма да гласуват за конституционни промени.
Формиране на анкетна комисия за референдума, оставка на главния прокурор о формиране на Пържинско правителство са условията, които постави лидерът Мицковски, за да може да се отиде на предсрочни избори. Тези теми ще бъдат дискутирани в сряда вечерта на Изпълнителния, а на следващият ден и на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

„Денешен“ (Македония): И Турция: Признаваме Македония под конституционното й име и я подкрепяме за членство в ЕС и НАТО
Анкара. Турция ще продължи да подкрепя просперитета и сигурността на приятелската страна Македония и нейното членство в ЕС и НАТО, съобщи в сряда турското Министерство на външните работи, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„Турция признава Република Македония под конституционното й име още от самото й основаване. Както и досега, ще продължим да подкрепяме приятелска Македония, нейният просперитет и сигурност, както и нейното присъединяване към ЕС и НАТО, се казва в реакция на официална Анкара за неделния референдум в Македония.

Агенция „Фокус“ припомня:

На 12 юли 2018 година гръцкият вестник Protothema съобщи: „Турция признава Република Македония с конституционното й име“, се отбелязва в забележка на Анкара в края на текста на общата Декларация от срещата на върха на НАТО, с която, освен другото, малката балканска страна е поканена да започне преговори за присъединяване към Алианса, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Изданието отбелязва, че Турция не е единствената страна-членка на Северноатлантическия алианс, която признава Македония с конституционното й име.
Сред другите страни са и САЩ, но американците не включиха особено мнение в документа, че признават Скопие като „Македония“, пише „Прототема“. В Договора за името между Македония и Гърция ясно се казва, че Скопие ще влезе официално в НАТО само като „Северна Македония“, припомня вестникът“.
Днешното изявление на турското МВнР е само потвърждение на тази позиция, на която Анкара настоява още от зараждането на спора през 90-те.
В хода на преговорите между Атина и Скопие Турция открито застана на страната на противниците на споразумението и дори прие в края на февруари т.г. най-отявленият враг на сделката между Ципрас и Заев – президентът на Македония Георги Иванов, в Анкара, където му гарантира, че ще получи пълна подкрепа.
Нещо повече, сред аргументите на привържениците на споразумението в Атина е и този, че ако не се стигне до договор по спора за името, Гърция ще си отвори втори вражески фронт на северозапад, освен този на изток – с Турция.

Гръцки министър: Ще убедим Каменос да гласува в полза на договора за името
Атина. Ще опитаме да убедим депутатите, но и самият Панос Каменос, че този договор трябва да бъде приет от него и от народните представители на „Независимите гърци“, тъй като е от полза за интересите на народите, заяви министърът по дигиталната политика на Гърция Никос Папас в интервю пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, предава македонският „Фокус“.
В случай, че се стигне до нова инициатива за вот на недоверие към гръцкото правителство заради договора за името, Папас казва, че в никакъв случай няма да бъдат събрани 151 гласа, за да падне властта.
„Имаме два факта: има политическо мнозинство, за да бъде ратифициран договора от Преспа и, второ, няма никаква вероятност това правителство да падне, то ще изпълни целия си четиригодишен мандат, а избори ще има през септември 2019 година“, обяснява гръцкият министър.
Както предава кореспондентът на МИА от Атина, по отношение на събитията в Македония, Папас повтори позицията на външния министър Никос Коцияс, че съгласно договора за името, референдумът не е необходим.
„Седнах и разгледах резултатите от предходните избори в Македония, и от парламентарните, и от президентските. На тези избори гласуват от милион и сто хиляди до милион и двеста хиляди. „За“ в конкретната фаза, с бойкота на някои албански партии, както и от най-голямата опозиционна партия, „Да“ получи над 600 хиляди гласа. Тази бройка е много по-голяма от това, което получи партията на Заев на изборите, на които беше избран, с около 500 хиляди гласа“, заяви Папас, а неговото предвиждане е, че ако се проведат предсрочни избори в Македония, настоящото правителство ще се усили.

„Сител“ (Македония): В сряда вечерта ще се проведат консултации на ВМРО-ДПМНЕ за действията след референдума
Скопие. На заседание на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ в сряда вечерта ще бъдат дефинирани последващите ходове след неуспеха на референдума в неделя, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Лидерът на опозицията Християн Мицковски заяви, че след консултациите с парламентарната група и партийните органи, ВМРО-ДПМНЕ ще вземе решение във връзка с идеята на македонския премиер Зоран Заев за бързи предсрочни избори.
Той вече обяви трите условия, които опозицията поставя и без които смята, че изборите не могат да бъдат редовни.
ВМРО-ДПМНЕ иска „Пържинско правителство“ с пълен мандат, което трябва да се формира 100 дни преди изборите, оставка на Главния прокурор и избор на нов, по предложение на опозицията, както и формиране на парламентарна комисия за референдума.
Тъкмо тези предложения се очаква да получат подкрепата на Изпълнителния комитет и същите да бъдат предложени на Централния комитет, който има насрочено заседание за четвъртък, отбелязва „Сител“.
Междувременно, и властта, и опозицията отричат, че изобщо се водят разговори за приемане на конституционните промени. Високопоставени фунцкионери от правителството в определени медии изказаха позиция, че в СДСМ нямат намерение да убеждават депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за промяна на Конституцията и че опцията за провеждане на избори е най-вероятна. Същите източници твърдят, че за най-голямата партия във властта условията на ВМРО-ДПМНЕ за избори са неприемливи заради времевите срокове.

Георги Първанов, АБВ: Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде
София. Този референдум, който се проведе в Македония, е по-скоро неуспешен. Не може 60 процента от населението да са неучаствали в него, да не са подкрепили идеята и той да е успешен. Според мен негласуването е вот срещу промяната на името на Македония, а не толкова срещу интеграцията на страната в ЕС и НАТО. Въпросът на референдума също беше подвеждащ и според мен беше една от грешките, които обусловиха и този не особено добър резултат. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде. Готов съм да се обзаложа за това. След този вот не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция и всяко навиване, всякакви идеи „избори до дупка“ според мен ще задълбочат кризата и може да се стигне и до конфликти“.
„Нека България да бъде инициатор и да се върнем към първото име, това, с което ние сме признали Р Македония и като толкова много искат в Брюксел и НАТО, да я признаят с това име“, посочи Първанов. „Ние трябва да мислим повече за това какъв е нашият български интерес и какъв е интересът на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в ЕС и НАТО стабилна, здрава, засилваща Алианса, а не отслабваща го“, допълни той. По думите му сега е време за нови вътрешнополитически преговори в самата Македония и след това да се предприемат стъпки на международно равнище.
Във връзка с темата Георги Първанов бе призован за коментар и по отношение на реакцията на някои наши представители на правителството, която той определя като неправилна. „Госпожа Захариева бе първата, която възторжено призна идеята за „Илинденска Македония“, което е опасно, противопоказно за България, което е кражба на българска история. Бих предложил на нашето правителство, че сега е момента да вземем инициативата и срещу една такава инициатива - да отстоим македонския интерес в Брюксел, ние пък да защитим нашия национален интерес, свързан с дефинирането на общата ни история с Македония“, заяви той и припомни, че АБВ е била винаги категорично против имена като Илинденска и Северна Македония.
В заключение Първанов посочи, че посегателствата върху българското историческо наследство от страна на политическите лидери в западната ни съседка продължават и в момента, въпреки подписания преди година договор за добросъседство. „Вижте например речта на премиера Заев от Тетово. Той много ясно акцентира върху „Илинденския стълб“ на македонската идентичност. Илинден и цялата ни обща история от Средновековието трябва да се разберат. Тази история е обща, защото тогава имаме единно българско самосъзнание и единни национални цели. Друг е въпросът след 1945 година“.

Янко Бачев, председател на проруската македонска партия, към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ: Няма да стигнете до границата, ако гласувате за новото име
Скопие. Партия „Единствена Македония“, чийто лидер е Янко Бачев, излезе с обръщение към депутатите от основната опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ, в което ги подсеща, че „нямат мандат от македонския народ за неговото обезличаване“ и че „спорът за името не е въпрос на една парламентарна група или на една партия, а на македонския народ“, предава скопската онлайн медия „Нова ТВ“.
„Единствена Македония разполага със сведения, че който и да било от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, ако се съгласи на промяна на Конституция и изтриване на вековното македонско име, няма да успее да стигне до държавната граница при опита си за бягство от Република Македония“, се казва в изявлението на проруската партия на Македония.
Фракцията на Бачев твърди още, че е има опити за подкупване и както се твърди в съобщението, „в играта са били по 2 милиона евро на депутат”.

„Денешен“ (Македония): Първанов с едностранно решение: НАТО и ЕС да приемат Макеодния под конституционното й име
Скопие. Бившият президент на България (2002-2012) заяви, е няма шанс името „Северна Македония“ да бъде прието, коментирайки резултатите от референдума в гостуване на БНТ, пише в една от заглавните си статии електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„Мисля, че България трябва да вземе лидерството и да призова нашите партньори от ЕС и НАТО да отидат към приемане на страната в тези организации с името Република Македония“, категоричен е Първанов, цитиран от вестника.
Както пише изданието, според Първанов това трябва да се направи заради „стратегическото значение на Македония, не само като фронтова държава, каквато сега искат да я направят в отношенията с Русия“. Попитан как ще реагира Гърция на това, бившият президент на България отбеляза, че не иска да говори от името на Гърция и че не би водил преговори с нея.
В този контекст, отбелязва „Денешен“, той споменал и въпроса за дефиниране на общата история с Македония.
„Да се разберем със Скопие на политическо ниво, а не на ниво комисия, каквато е направена – само на политическо“, е добавил той, като е посочил, че Македония има подкрепата на България, но трябва да се постигне „общо разбиране за историята... защото самосъзнанието на това население е българско“.

„Нова ТВ“ (Македония): Съюзът (ХДС/ХСС) заплаши ВМРО-ДПМНЕ да гласува в полза на промените в Конституцията
Скопие. Блокът (ХДС/ХСС) на германския канцлер Ангела Меркел заплаши македонската опозиция да гласува в полза на конституционните промени, с които, както се предполага, ще се отвори пътя на Македония към интеграция в НАТО и Европейския съюз, предава скопското електронно издание „Нова ТВ“.
Ако не го направят, предупреждават о Съюза на Меркел, те ще бъдат отговорни за блокирането на този път за Македония за дълго време и ще са отговорни за изолацията на страната. Същевременно, това ще се отрази и на възможността за започване на преговори за членство в ЕС в средата на следващата година, заплашват още от ХДС/ХСС.
Заместник-председателят на парламентарната група на Блока в Бундестага Йохан Дейвид Вадефул посочи, че договорът трябва да бъде прокаран през македонския парламент, независимо от това, че не е постигната 50% избирателна активност.
„С повече от 91% гласове „за“, гласоподавателите в Македония решиха ясно за европейския път и по-широките евроатлантически перспективи на своята страна. Парламентарната група на ХДС/ХСС съжалява, че само 37% от имащите право на глас са участвали на референдума за промяна на името и така той е невалиден“, заяви той.
Вадефул е уверен, че промяната на името ще се сбъдне след гласуването в македонския парламент.
Македонската медия припомня, че ХДС са били главния ментор на ВМРО-ДПМНЕ за тяхното интегриране в Европейската народна партия(ЕНП).

New Europe: Резултатите от референдума в Македония могат да осуетят прилагането на договора за името
Скопие. Изненадващо ниската избирателна активност на референдума в Македония на 30 септември за одобряване на Договора между Атина и Скопие за името може да се окаже непреодолима пречка пред прилагането на споразумението. Също така е вероятно македонският премиер Зоран Заев да се обърне към предсрочни избори, за да задържи процеса по ратификация жив, след като добилите смелост националисти от опозицията втвърдиха позицията си по отношение на компромисите, включващи внасянето на промени в Конституцията на страната, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Международните поддръжници на договора за името са крайно разочаровани от недобрия резултат в това прилагане на демократичните принципи в Македония, но продължават да подкрепят Заев във всички решения, които ще вземе за в бъдеще. В Гърция удара по договора (в страната учудващо не е насрочен референдум по въпроса – бел. New Europe) заплашва да занули единственото значително постижение на премиера Алексис Ципрас, след като дойде на власт през 2015 година – споразумение, което не се приема от огромна част от обществото и опозицията – и това може да доведе до предсрочни избори.

Ниската избирателна активност може да предизвика предсрочни избори в Македония

Огромното мнозинство от избирателите (91,5%) гласуваха „за“, но този резултат беше ясен още преди това. Избирателната активност е 37%. Още седмици преди гласуването, фокусът на македонските партии и чуждестранните посетители беше върху явката, предвид това, че избирателна активност от 50% би направила референдума валиден. Това, което не се знае, е какво задържа толкова много избиратели далеч от избирателните секции, особено предвид това, че голямото албанско мнозинство (25-35% от населението) подкрепя твърдо договора за името. Избирателните списъци са много стари. Безспорно активността в социалните мрежи в подкрепа на бойкота се увеличи значително през септември и не е ясно дали външна (най-вероятно руска) подкрепа или финансиране за тази кампания ще бъде открита.
Референдумът бе обявен за „консултативен“, което означава, че Заев може да вземе мощния вот „за“ и да продължи, както желае, с ратификацията, независимо от ниската явка, която значително влошава позициите му. Македонският премиер заяви на 30 септември, че парламентът ще трябва да действа, въпреки ниската избирателна активност. „Волята на тези, които гласуваха, трябва да се трансформира в политически действия в парламента“, заяви той.
Заев добави, че „по-добра сделка с Гърция няма и не може да бъде постигната. Няма алтернатива на членството в ЕС и НАТО и няма да има“.
Моментът на истината идва в следващата фаза – промяната на Конституцията, в която ще бъдат вкарани промените, които Гърция поиска и на които Заев се съгласи с договора за името. Трябва да бъдат променени текстове, които гръцката страна смята за „иредентистки“. Тази процедура изисква мнозинство от две трети (80 депутата) в парламента. Преди референдума коалицията на Заев имаше крехко мнозинство в народното събрание, на което не му достигат 10 депутати до заветната бройка от 80 народни представители. Истинският резултат от референдума ще бъде усетен в втвърдяването на и без това ясната позиция на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на тези промени, като по-рано колебаещите се депутати сега ще откажат да подкрепят Заев. Като индикация за по-голямата съпротива срещу премиера след гласуването, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви: „Фактът е, че споразумението за името не получи зелена светлина, а знак стоп от народа“.
Последната възможност за Заев е да отиде на предсрочни избори, на които да се опита да получи нужното за тези промени мнозинство, с което да спаси споразумението за името. Анализаторите вече правят изчисления за сценарии за „голяма коалиция“ и съобщават за плановете на премиера да ускори провеждането на изборите, така че те да са преди края на 2018 година и да предхождат изборите в Гърция. Както се твърди, Заев е говорил с гръцкия си колега още на 30 септември по няколко въпроса и Ципрас го е поздравил за „решимостта и смелостта му да продължи с прилагането на споразумението“.

Разочарование в Атина, реакциите на партиите са очаквани

Управляващата гръцка коалиция, съставена от СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и АНЕЛ (Независимите гърци) отдавна страда от вътрешна схизма заради спора за името, като лидерът на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменос твърдо се противопоставя на споразумението и обещава да блокира ратификацията му, когато се стигне до гласуване. Гласовит, както винаги, Каменос „туитна“ на 30 септември, че референдумът е невалиден заради ниската явка, дори преди да завърши изборният ден. Той отбеляза, че ниската избирателна активност е показала, че „68% от гражданите отхвърлят споразумението“.
Гръцкото външно министерство публикува по-дълго и по-трезво изявление. Две основни точки: "Голяма част от обществото в съседната страна подкрепи споразумението. Обаче значителна част я гледа със скептицизъм. Гърция уважава решенията на гражданите на бившата югославска република Македония”. Външното министерство добави: "Климатът на национализym и подозрение, ежедневните фалшиви новини и необузданият фанатизъм не позволяват, за съжаление, трезва оценка на основните предимства на това споразумение и възпрепятства необходимото взаимно разбиране на народите и развитието на сътрудничеството ".
Основната гръцка опозиционна партия "Нова демокрация", която се очаква да спечели следващите избори, силно се противопоставя на споразумението от Преспа. След като през юни не успя да срине коалицията "СИРИЗА-АНЕЛ" с вот на недоверие в протеста си, потокът от цинични реакции към смущаващите събития в Скопие не е неочакван, сочейки "правителствена бъркотия" и подчертавайки различията реакции между Каменос, Ципрас и Министерството на външните работи. Говорителят на Нова демокрация Мария Спираки призова за избори възможно най-скоро и каза: "шоуто трябва да свърши сега".

Нова Демокрация не забрави, че Ципрас се надява, че споразумението от Преспа ще разшири вътрешнопартийните разделения между умерените и националистичесските радикали, план, който не успя.

Kathimerini: Договорът за името е под въпрос, след като Русия намеква за вето в Съвета за сигурност на ООН
Атина. Договорът за името е под въпрос, след като Русия намеква за вето в Съвета за сигурност на ООН, пише електронното издание на гръцкият вестник Kathimerini.
Докато Зоран Заев, министър-председател на Бивша югославска република Македония, се опитва да търси политическа подкрепа за Споразумението за името с Гърция, след като референдумът не успя заради ниската избирателна активност в неделя, западните лидери изразиха подкрепата си за споразумението, докато Москва намекна, че може да да наложи вето на Договора в Съвета за сигурност на ООН.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи "историческа възможност", но подчерта, че единственият начин за присъединяване на Бившата югославска република Македония към алианса е чрез прилагане на името.
В същото време руското външно министерство отбеляза, че избирателната активност направи резултата недействителен, като добави, че заключенията от преговорите между Атина и Скопие могат в крайна сметка да бъдат обсъдени в Съвета за сигурност на ООН.
Зоран Заев трябва да привлече още 11 гласа, за да събере 80, за да промени конституцията и да подготви пътя за присъединяването на страната му към НАТО и Европейския съюз. Но политическата опозиция срещу сделката остава силна.
Сделката продължава да създава спорове и в Гърция, пише изданието. Коалиционният партньор на министър-председателя Алексис Ципрас, министърът на отбраната Панос Каменос, който многократно е изразявал възражение срещу споразумението, заяви във вторник, че очаква то да бъде представено в парламента "след март", когато той и Ципрас се съгласиха да „преразгледат въпроса“и вероятно дори след предсрочни избори, които според него ще се проведат по-късно от май.
Консервативната опозиция "Нова демокрация" обаче обвини лявото правителство, че е прекалено податливо в преговорите по спора за името на Македония, и описва подхода на Ципрас и външния министър Никос Коциас като "аматьорски" и "опортюнистичен".
Коментирайки протоколите, които вестникът видя за срещите между лидерите на политическите партии в Македония в преговорите с Гърция, преди да бъде подписано споразумението за името в района на езерото Преспа през юни, НД заяви, че е ясно "без сянка на съмнение", че правителството е било готово да се съгласи с името "Илинденска Македония", което според Нова Демокрация би било "неприемливо".
Правителството промени позицията си, твърди консервативната партия, когато Нова Демокрация подчерта, че въпросното име е "олицетворение на иредентизма от съседната страна".
НД се позовава и на "ясното и абсолютно съучастие" от Панос Каменос, въпреки изказаното от него възражение срещу компромиса с БЮРМ. "Той им даде писалката да подпишат споразумението от Преспа, преструвайки се, че не е съгласен, докато продължава да подкрепя абсолютно правителството", казаха от Нова Демокрация.

„21 ТВ“ (Македония): Москва критикува партиите, които поддържат референдума
Скопие. Москва критикува партиите, които поддържат референдума, пише на своята интернет страница македонският телевизионен канал ”21 TB”.
Един ден след референдума, на който не е постигната необходимата активност руското Министерство на външните работи реагира. Резултатът от референдума е показател, че избирателите бойкотират наложеното чуждо решение, пишат Министерството на външните работи на Русия, като също разкритикува директното смесване на международния фактор в кампанията за референдума, наричайки го намеса във вътрешните работи на Македония. По този начин Русия също се намесва във вътрешните работи на Македония, наричайки споразумението противоречиво.
"Споразумението е в противоречие с международното право и конституцията на Македония, което постоянно подчертава президента Георги Иванов, включително и в речта му пред Генералната асамблея на ООН", съобщиха от Министерството на външните работи на Русия.
Днес председателят на проруската партия Единна Македония, Янко Бачев, заплаши депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, ако гласуват за конституционни промени.
"Всеки от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ , който се съгласи с конституционни промени и заличаване на вековното македонско име, няма да успее да стигне до държавната граница в опит за бягство от Република Македония", подчерта Янко Бачев, председател на "Единна Македония".
Руските позиции изобщо не изненадаха председателят на Евроатлантическия съвет на Македония, Исмет Рамадани, който каза, че чрез една малка страна като Македония, Русия се опитва да води битка с ЕС, НАТО и САЩ.
"Те постоянно в последно време правят изявления, които за съжаление са сходни с някои групировки, но и част от опозиционните политически партии, а най-приличат на изявленията на президента Иванов, което представлява явно намеса във вътрешните работи на Македония", заяви Исмет Рамадани, председател на Евроатлантическия съвет на Македония.
В своя коментар руското Министерство на външните работи призова също така преговорите между Скопие и Атина да бъдат преразгледани от ООН.
"Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, следи отблизо ситуацията. Смятаме, че в съответствие с параграф 3 от Резолюция 845 от Съвета за сигурност на ООН, резултатите от преговорите между Скопие и Атина трябва да се разгледат в Съвета за сигурност ", съобщиха от Министерството на външните работи в Русия.
Това руско искане е считано за тенденциозно от председателя на Евроатлантическия съвет .
"Да кажеш или да даваш сигнали, че Русия ще попречи в Съвета за сигурност на Договора, това е против принципите на ООН и е напълно безпринципна политика и дипломация", добави Исмет Рамадани, председател на Евроатлантическия съвет на Македония .

„Плюс Инфо“ (Македония): Среща между Зоран Заев и Християн Мицковски вероятно няма да има и ще се отиде на предсрочни избори
Скопие. Премиерът Зоран Заев най-вероятно няма да се срещне с опозиционния лидер Християн Мицковски във връзка с конституционните промени за Договорът от Преспа. От което най-вероятно следва, че изходът от кризата след референдума ще бъдат предсрочни парламентарни избори, съобщи „Плюс Инфо”, като се позовава на високопоставен правителствен служител.
Според него, Заев и СДСМ нямат намерение да убеждават Мицковски и депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за конституционните промени, особено след нагласата на опозиционния лидер и депутатите, че няма да дадат подкрепа за измененията, както и по предоставените условия от опозицията за нов опозиционен главен прокурор и анкетна комисия за нередности в референдума, както и формиране на техническо правителство.
„Нямаме намерение за споразумение между Заев и Мицковски. Подготвяме се за избори, защото няма изгледи нищо да се случи в парламента“ - каза за изданието високопоставен служител от правителството.
Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ след референдума заявиха, че Договорът от Преспа е мъртъв.
Ако Заев твърдо настоява за предсрочни парламентарни избори, ще трябва за това първо да убеди правителственият партньор Али Ахмети, който засега е на позицията, че трябва да се направи опит за получаване на подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени. Все пак и от партията на Ахмети обаче казват, че изборите са по-надежден вариант от резолюцията в парламента, според изданието.
Премиерът Заев вечерта след оповестяването на резултатите от активността на референдума обяви, че ако днес не успеят с ВМРО-ДПМНЕ да се споразумеят за подкрепа на конституционните промени, ще се отива на избори на 25 ноември.

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален
София. Право е на всеки народ да се самоопредели и да реши къде иска да бъде. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод референдума за името на Македония в предаването „Лице в лице” по bTV.
По думите ѝ анализите от резултатите от референдума са противоречиви. Захариева изтъкна, че избирателната активност е ниска, но припомни, че от 25 г. там не е правено преброяване и е под въпрос дали това са реалните избирателни списъци.
Външният министър отбеляза, че почти 610 000 са били „за” и по думите ѝ това очевидно не е малка подкрепа от страна на гражданите на Македония за подкрепата по пътя към ЕС.
"Очевидно избирателната активност е по-ниска от очакваното, но от друга страна, 92% бяха „за”, което също никой не е очаквал. Не бих казала, че това е провален референдум", обобщи тя.
Захариева допълни, че е в интерес на България да има стабилност в съседната ни държава. „Този дългогодишен спор трябва да се реши. Много напрежение имаме на Балканите. Историята не трябва да ни тежи, а да ни е учител. За нас е важно Македония да е стабилна”, подчерта външният министър. "Нашата ръка за тяхното членство в ЕС остава протегната", посочи тя.

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ
Скопие. Няма информация за насрочена среща между председателите на СДМС и ВМРО-ДПМНЕ – Зоран Заев и Християн Мицковски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като се позовава на източниците от двете партии.
Телевизията подчертава, че към настоящия момент няма дори „спекулации“ за това дали преговорите ще се водят на ниво лидери или техните заместници.
В отговор на предложението на премиера за предсрочни парламентарни избори, лидерът на опозицията издигна свои искания, които са: смяна на Главния прокурор и формирането на служебно правителство, което бе договорено на последната лидерска среща преди референдума за името.

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"
Виена/Скопие. Въпреки провала на референдума за името на Македония заради ниската избирателна активност, министърът на външните работи Карин Кнайсл е на мнение, че резултатите показват „ясен сигнал на поддръжка“ за решаването на спора с Гърция, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Подобно е и мнението на австрийския министър за европейските въпроси Гернот Блюмел, който също изрази увереност, че референдумът ще доведе до решение.

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход
Москва. В началото на двудневната си визита в Руската федерация, сръбският президент Александър Вучич призова Европейския съюз да има „по-реалистичен“ подход към резултатите от референдума в Македония, съобщава Independent Balkan News Agency (IBNA).
„Не ми е работа да се меся във вътрешните работи на суверенна държава …. Боя се, че някои хора в света подценяват нас, хората от Балканите, и вярват, че всичко е възможно", заяви Вучич, визирайки референдум за името на Македония.
„Те си мислят, че „ние ще се опитаме да го направим (прилагането на договора с Гърция) с народа, но ако това не е възможно, ще го направим без народа. Ще се опитаме да упражним натиск върху членовете на парламента (в Скопие), но ако това е невъзможно, няма значение …' Аз призовавам хората от Европа и света да проявят уважение към нас, малките народи, и да се опитат да разберат какво всъщност става", заяви Вучич пред репортерите при пристигането си в руската столица.
Президентът на Сърбия очаква „по-реалистична“ реакция от ЕС. „Не трябва да забравяте какво мислят хората. Европа трябва да е по-отговорна” , пояснявайки, че Белград ще уважи всяко споразумение между Гърция и Македония ( в изт. - Бивша югославска република Македония).

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията
Атина. В интервю за Гръцката държавна компания за радио и телевизия, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“ първият дипломат на Атина Никос Коцияс заяви, че референдумът, който правителството в Скопие организира, не е нито условие, нито законово изискване за прилагане на договора за името.
Коментирайки резултатите от неделното гласуване, Коцияс подчерта, че и президентът Георги Иванов, и премиерът Зоран Заев са избрани с по-малък брой гласове от тези, които преброени „за“ промяна на името на Македония.
„В споразумението се казва, че референдумът е избор на правителството в Скопие, но не е нито условие, нито предпоставка, нито правно искане за прилагане на споразумението, това е от голямо значение. Сега отиваме на политическата част. На пръв поглед, когато някой види процента на гласувалите и ако не познава балканската политика, политика на Скопие и тяхната реалност, той би казал, че е малък. И това е логично. Но ако знае колко гласа са тези 37-38 процента и какво се е случило на предишните избори, тогава той ще разбере някои неща", коментира първият дипломат на Атина.
Ръководителят на гръцката дипломация обърна внимание и на факта, че избирателните списъци в Македония не са актуализирани, и че ако са гласували всички, които в действителност имат право на глас, мнозинството от 50+1% ще е по-малко от 600 000 избиратели.
Съгласно думите му, някои по-малки партии в Македония са били финансирани от Турция, за да се въздържат от кампанията за референдума. В този контекст той отбеляза, че Турция е готова да попречи на Гърция да развие своето влияние на Балканите и стабилизиращата си роля в региона. В същото време той подчерта, че Македония може да се срине, ако загуби стабилност и отново изпадне в изолация, и това би било най-лошият сценарий не само за самата страна, но и за Балканите като цяло.
На въпрос кога споразумението за името ще бъде ратифицирано в гръцкия парламент, Коцияс отбеляза, че това ще се случи седмица-две след промяна на Конституцията на Македония.

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев започва разговори с опозицията за събиране на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарването на конституционни промени за промяна на името, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер.
Според Заев, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, в случай че не бъде постигнат компромис с ВМРО-ДПМНЕ. При подобен сценарий гласуването ще бъде проведено в края на ноември.

Премиерът Бойко Борисов: Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески ги подкрепяме по този за ЕС и НАТО
София. Всеки един народ сам определя съдбата си и можем само да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя към ЕС и НАТО, защото ние сме в това семейство. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оттам нататък според мен да даваш съвети или акъл на един народ не е по никакъв начин не само правилно, пък не е и дипломатично, а и не е честно. Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески сме ги подкрепяли и ги подкрепяме по пътя за ЕС и НАТО“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Георги Първанов, президент на България (2002-2012): Няма начин името Северна Македония да се приеме, грешно е то да се вкара в парламента и да се изостря ситуацията
София. Прогнозата ми е, че няма начин името Северна Македония да се приеме. Грешно е да го вкарват в парламента и да изострят ситуацията допълнително. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „България трябва да влезе в лидерската си роля и да призове партньорите ни от ЕС и НАТО, при съгласието на Скопие, да се върви към приемането на страната в тези организации с името Република Македония“, заяви той. Попитан как ще реагира Гърция на това, Георги Първанов коментира: „Не искам да говоря от името на Гърция и не бих водил преговори с нея. Но ако Македония им е ценна, им е стратегически ценна, а не просто фронтова държава, каквато сега искат да я произведат в отношенията с Русия, нека го направят“. „Ако ние инициираме нещо подобно, можем и трябва да си поставим искането за дефиниране на общата история. Да се разберем със Скопие не на ниво комисия, каквато беше създадена, а на политическо“, посочи той. Според него Македония има подкрепата на България за бъдещето, но двете страни трябва да имат общо разбиране за историята. „Фактът, че 2/3 от населението не подкрепи новото име, ще тежи за в бъдеще на всяко следващо управление. Трудно биха могли да предприемат непопулярни мерки, ако имат общество, което е подозрително и скептично към техните действия“, каза още Първанов.

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Очертава се перспектива за постоянна нестабилност в Македония - на НАТО такава държава ли му трябва
София. Със заплахата за нови избори като силово действие, като търсене на реванш от едната и от другата страна, се очертава една перспектива за постоянна нестабилност в Македония, както казвахме навремето за „избори до дупка“. Вече не само на етническа основа, но и на конфронтационна политическа. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на ПП АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „Питам се на НАТО такава държава ли му трябва - раздирана от противоречия. Ще укрепне ли тя сигурността на Алианса и на региона“, коментира той. „От чисто политическа гледна точка, в резултат на кампанията, организирана от премиера Зоран Заев, не се постигна високата очаквана и жадувана подкрепа за членството в ЕС и НАТО на база на договора с Гърция“, посочи Георги Първанов. Според него неучастието в референдума изразява неприемане на идеята за новото име Северна Македония. „Това се прехвърли и върху идеята за членството на страната в двете организации“, допълни той. „Бих препоръчал в Македония да вземат българския пример и модел. Макар и много трудно постигнахме консенсус- 2, 3, 4 години преди датите за членството. Получи се общогражданско и политическо движение със широко съгласие, нямаше опозиция и управляващи по тази тема“, заяви Георги Първанов. „Бих препоръчал на братята ни македонци вместо да си мерят силите от избори на избори да седнат да се разберат“, коментира той и обяви, че за да може Македония да върви напред, е необходим консенсус.

Kathimerini: Генералният секретар на ООН призова Македония да продължи с прилагането на договора за името
Ню Йорк. Ден, след като гласоподавателите в Македония подкрепиха договора за промяна на името на страната с преобладаващо мнозинство, но не успяха да преминат бариерата от 50 процента избирателна активност, генералният-секретар на ООН Антонио Гутериш призова политиците да приложат договора, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Фактът, че преобладаващо мнозинство от гласувалите подкрепиха договора от Преспа, е важен“, заяви Гутериш в изявление.
Той „призовава всички политически сили в страната да продължат с прилагането на споразумението чрез държавните институции“, се казва още в изявлението.