Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Всяко семейство - засегнато от войната по пътищата

02 октомври 2018 | 10:27

На практика няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата. Това обяви вътрешният министър при откриването на конференция за пътната безопасност. Младен Маринов посочи, че пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а в глобален мащаб. Той отбеляза, че всяка година около 1,2 млн. души загиват при пътни инциденти в света, което нанася щети за милиарди долари. Младен Маринов заяви, че България е сред държавите-членки на ЕС с най-лош показател по брой ранени и загинали при пътнотранспортни произшествия, като само от началото на година при катастрофи са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас. Маринов отбеляза, че безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет на правителството, но не бива да забравяме, че тя е право и отговорност на всеки гражданин. По думите му статистиката показва, че 96,5% от катастрофите в страната са причинени от човешки грешки, а едва 0,5% се дължат на техническа неизправност.
Транспортният министър заяви, че се обсъжда закупуването на специализирани автомобили за шофьорските изпити и възстановяване на обучението на полигон. По думите му ще бъде създадено и звено за наблюдение на практическите изпити за придобиване на шофьорска правоспособност, като целта на тези мерки е на пътя да излизат подготвени водачи. Във връзка с техническата изправност на превозните средства се предвижа е автосервизитие да дават минимум 6 месеца гаранция за извършените от тях ремонти. В публичния регистър на сервизите ще бъде набирана и поддържана цялата база данни по отношение на характеристиките на сервиза, служителите и тяхната квалификация. Това ще дава възможност за създаване на история на ремонтите на автомобилите.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова заяви, че с обнародваната наскоро наредба за проектиране на пътищата се въвеждат високи изисквания към всички нови пътища. По думите ѝ абсолютното намерение на МРРБ е да повиши изисквания към строителния надзор и към изпълнението на пътнотранспортните отсечки и инфраструктура, за да се гарантира, че хубавите пожелания в наредбата, ще бъдат изпълнени реално.
Зам.-министър Таня Михайлова от своя страна заяви, че от тази година учениците от 1 до 12 клас ще имат часове по пътна безопасностОбучението ще е съобразено с възрастта. Децата ще учат правилата за движение по пътищата. Ще бъдат запознати с най-честите причини, водещи до пътнотранспортни произшествия. Най-големите ученици ще се учат как да оказват първа помощ и да решават конфликти.
Генералният директор на ГД „Мобилност и транспорт“ в ЕК Матю Болдуин коментира, че смъртта по пътищата е епидемия и отчете, че смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в Европа са намалели до 20%.Агенция „Фокус“
Василики Данели-Милона, Европейска харта за пътна безопасност: В България има добри практики, но все още има какво да се желае

Слушали сме за добри практики в България, но все още има какво да се желае. Това каза Василики Данели – Милона, от Европейската харта за пътна безопасност по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашият клъстър се състои от България – Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия и Малта. По какъв начин Европейската харта за пътна безопасност подкрепя организациите, като овластява всички участници и нашите членове. Ние самите сме овластени и насърчени от това, което чухме в тази зала и една от основните цели е да се поемат качествени и ефективни ангажименти, които да отговарят на критериите за пътна безопасност“, каза Милона. „Създадохме етикета "знак за добри практики", за да отчетем резултатите по Хартата и какво представляват добрите практики в този случай“, обясни Милона. По думите й това са поредица от действия и прояви, оценени по своята ефективност и насочени към справяне с проблемите с пътната безопасност.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Матю Болдуин, ЕК: В Европа сме намалили смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия на 20%

В Европа сме намалили смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия на 20 %. Това каза Матю Болдуин, генерален директор на ГД „Мобилност и транспорт“ и координатор на високо ниво на ЕК по въпросите на пътната безопасност по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Матю Болдуин Европа се справя относително добре през последните десетилетия. "Намалили сме смъртните случаи с повече от половината от 2000 г. насам, но от 2010 г., независимо от целта ни да намалим наполовина жертвите до 2020, сме ги намалили само с 20 %. Тази стагнация при спада, означава, че всъщност ние се натъкваме на неопредоолимо предизвикателство до 2020 г. Ще направим всичко възможност, защото всяка смърт е от значение. Щастлив съм, че министрите на България изразяват съгласие да продължим с намаляването на жертвите на 50% за следващото десетилетие“, каза Болудин. По думите му трябва да се намали и броят и на хората с тежките наранявания при пътни инциденти. „3070 души на ден и 135 хил. годишно“, отчете той и уточни, че в Европа България е на 27–о място и има 100 смъртни случая на 1 млн. Според него трябва да се постигне резултат, така че сблъсъците на пътя да не водят до смърт. „Трябват ни по-безопасни пътища, по-безопасни МПС-ата и предпазни мерки за по-уязвимите участници в движението“, допълни още Болдуин. "Трябва да привличаме повече публични ресурси. Важно е да събираме и данни и новите цели за ЕС за 2030 г. са наистина от съществено значение, които бяха одобрени по време на Малтийското председателство. Нека да не забравяме, че пътната безопасност е епидемия. Премахнали сме холерата, едрата шарка и т.н.", каза той и заяви, че при положение, че сме елиминирали тези явления, ще намалим и жертвите на пътя. Според него сътрудничеството е много важно за пътната безопасност. По думите му трябва да се разшири и обхватът на всички пътища първи клас, където стават най-тежките инциденти. „Предложихме следните принципи - за инфраструктурата да разширим обхвата на всички пътища първи клас, където стават най-тежките инциденти. Искаме да бъдат взети предвид уязвимите участници в движението“, каза Матю Болдуин. По отношение на законодателството, той заяви: „Няма да се страхуваме да предлагаме още по-нататъшно законодателство, каза той и обърна внимание, че има нови безопасни превозни средства. По думите му индустрията е разработила страхотни нови технологии, като интелигентни асистенти на скоростта.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Матю Болдуин, ЕК: Смъртта по пътищата е епидемия

Смъртта по пътищата е епидемия. Това каза Матю Болдуин, генерален директор на ГД „Мобилност и транспорт“ и координатор на високо ниво на ЕК по въпросите на пътната безопасност по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяка една смърт е свързана с история, болка и нещастия“, отчете Болдуин. „Докладваните смъртни случаи са едва половината от истинските. В Индия например половината не се и докладват“, каза Матю Болдуин. Според него трябва да се проучат данните за произшествията, за да можем да се учим един от други и да работим съвместно. „ПТП причиняват 99 % от всички смъртни случаи в транспорта. Има още много да работим, за да достигнем авиацията. Понякога си мисля къде е по-лошо да умре човек в самолет или камион. Ще бъде ли приемливо всяка година да се разбиват по 5000 самолета с по двеста пътници. Възниква въпросът защо тогава същият брой хора да умират по пътищата. Не знам защо това е политическо приемливо. Какво знаем за загиналите в Европа?“, попита още Матю Бодуин. „25 хил. загинали и 135 хил. тежко ранени. 45 % в коли, 18 % на двуколесни МПС, 22 % пешеходци, а 8 % велосипедисти. Това са уязвими участници и много съм натъжен да чуя данните за детската смъртност по пътищата“, каза още Болдуин. По думите му 76 % от загиналите са млади мъже, което е нещо като испанския грип през 1986 г.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Зам.-министър Таня Михайлова: От тази година учениците от 1 до 12 клас ще имат часове по пътна безопасност

От тази година учениците от 1 до 12 клас ще имат часове по пътна безопасност Снимка: МОНСофия. От тази година часове по пътна безопасност ще имат учениците от 1 до 12 клас. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Михайлова уточни, че от тази година има нови учебни програми за пътна безопасност. „Използвам този форум да благодаря на нашите партньори, без чиято помощ нямаше да можем да създадем новите учебни програми. Задачата, която поехме от миналия август месец, успяхме да реализираме през тази учебна година“, каза Таня Михайлова. Заместник-министърът заяви, че в обучението си МОН ще разчита изключително на специалистите от „Пътна полиция“, на Съюза на българските автомобилисти, БЧК и най-вече на родителите. „Часовете по пътна безопасност в училищата ще бъдат в рамките на класа. Предвиждаме минимален брой часове. Разчитаме на интегративния подход. Променихме класовете, в които се преподават пътна безопасност“, каза тя и уточни, че това ще се касае целия курс на обучение, а именно от 1 до 12 клас. „Обучението ще е съобразено с възрастта. Децата ще учат правилата за движение по пътищата. Ще бъдат запознати с най-честите причини, водещи до пътнотранспортни произшествия. Най-големите ученици ще се учат как да оказват първа помощ и да решават конфликти. Изготвени са насоки към учителите“, каза Таня Михайлова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Зам.-министър Малина Крумова: С наредбата за проектиране на пътищата въвеждаме високи изисквания към всички нови пътища

С наредбата за проектиране на пътищата въвеждаме високи изисквания към всички нови пътища. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато говорим за пътна безопасност, имаме различни фактори, които трябва да отчитаме – поведение на водача, техническо състояние на автомобила и на пътната инфраструктура“, каза Крумова. „Съвсем наскоро в „Държавен вестник“ беше обнародвана наредба за проектиране на пътищата, която се издава на основание на Закона за пътищата. Работата по наредбата продължи, повече отколкото ми се искаше, но в крайна сметка продуктът, който имаме, въвежда и модернизира разпоредбите“, каза тя. По думите ѝ така се осигурява по-безопасно движение и се предоставя по-безопасна пътна инфраструктура. Зам.-министър Малина Крумова заяви, че някои от елементите на наредбата са свързани със зони на безопасност и с оразмеряване пътищата, за да отговарят на съвременните условия и пътнотранспортни моторни превозни средства.
„Това е само един от фокусите на МРРБ. За нас основен приоритет са въвеждането на по-строги правила и контрол по отношението на изпълнението на тези изисквания“, допълни заместник-министър Крумова. По думите ѝ абсолютното намерение на МРРБ е да повиши изисквания към строителния надзор и към изпълнението на пътнотранспортните отсечки и инфраструктура, за да се гарантира, че хубавите пожелания в наредбата, ще бъдат изпълнени реално.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Росен Желязков: Обсъжда се закупуването на специализирани автомобили за шофьорските изпити и възстановяване на обучението на полигон

В напреднала фаза е обсъждането на вариант за закупуване на специализирани автомобили, с които да се полага изпити за шофьорска правоспособност. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му става въпрос за автомобили, които са оборудвани с технически средства, които да дават пълна, ясна и точна информация за поведението на курсиста и за поведението на изпитващия. „Предстои да се уточни техният необходим брой и необходимият финансов ресурс. Обсъжда се вариантът да бъде възстановено обучението и изпитите на полигон“, обясни още Желязков. По думите му ще бъде създадено звено за наблюдение на практическите изпити за придобиване на шофьорска правоспособност.
Министър Желязков заяви, че във връзка с техническата изправност на превозните средства се предвижа е автосервизитие да дават минимум 6 месеца гаранция за извършените от тях ремонти. „В публичния регистър на сервизите ще бъде набирана и поддържана цялата база данни по отношение на характеристиките на сервиза, служителите и тяхната квалификация. Това ще дава възможност за създаване на история на ремонтите на автомобилите“, заяви Росен Желязков и добави, че с тези мерки ще се подобри пътната безопасност.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: Човешки грешки са причина за 96,5% от катастрофите в страната

Човешки грешки са причина за 96,5% от катастрофите в страната. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че броят на загиналите през 2020 в страната ни не бива да надвишава 388 души. По думите му макар през миналата година да е налице намаление на броя на загиналите в сравнение с предходните две години, все още сме далеч от тези данни. Според него инцидентите на пътя са предотвратими и от значение за това са участниците в движение и водачът. „Човешки грешки са причина за 96,5% за катастрофите в страната“, заяви още Маринов. По думите му липсата на дисциплина, нетолерантното и агресивно поведение са проблеми, с чиито справяне трябва да се ангажират всички. „Решаването на проблема до голяма степен е зависимо от човешкия фактор. Считаме, че от критична важност е да насърчим промяна в поведението на всеки един гражданин“, каза още Маринов. По думите му едва 0,5% от всички случаи причина са пътните условия, а техническата неизправност е причина за 0,07% от произшествията. „Тези фактори, обаче са предмет на широка обществена дискусия“, каза той и посочи, че за това е особено важно да се работи за въвеждане на транспортна система, нетолерантна към грешките.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: От началото на годината при пътни инциденти в България са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас

От началото на годината при пътни инциденти в България са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Младен Маринов заяви, че на практика няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата. „На тези проблеми няма бързи и универсални решения. Факт, е че ако се използват като политическо оръжие, няма как да постигнем успех“, подчерта още министърът на вътрешните работи. По думите му ако се работи с неправителствени организации, частния сектор и се намират и предлагат конкретни решения може да сме сигурни, че правим всичко, което зависи от нас. „Безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет на правителството, но не бива да забравяме , че тя е право и отговорност на всеки гражданин. Пътната безопасност е сложен комплекс от обществени отношения“, каза Маринов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: България е сред държавите в ЕС с най-лош показател по брой ранени и загинали при пътнотранспортни произшествия

България е сред държавите-членки на ЕС с най-лош показател по брой ранени и загинали при пътнотранспортни произшествия. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е чест да открия днешната тематична конференция по пътна безопасност“, каза Маринов. „Пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а в глобален мащаб. Всяка година около 1 млн. и 200 хил. души загиват при ПТП в света. Щетата достига милиарди долари“, каза Маринов. По думите му, ако не се предприемат спешни мерки до 2030 г- ще катастрофите ще са петата основна причина за смъртност в света. „В тази връзка е важно да се отбележи, че ЕС и отделните му държави членки вече от години работят активно за повишваане на безопасността на движението по пътищата“, коментира Маринов. По думите му ЕС като цяло и България в частност все още са далеч от заложените цели в стратегията по пътна безопасност.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов ще открие тематична конференция по пътна безопасност

От 9.00 часа в зала 8 на НДК Министерството на вътрешните работи и Европейската харта за пътна безопасност, ръководена от ЕК, организират конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще открие тематичната конференция под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. На първата работна сесия ще бъдат обсъдени стратегически въпроси в областта на пътната безопасност.