Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Спецакция в "Кошарите"

14 септември 2018 | 12:41

На 25 август Окръжната прокуратура в Пловдив обвини 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Бяха иззети 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. Разследващите иззеха и всички машини в незаконните фабрики, както и камиони, превозвали суровината за цигарите и съответно готовата продукция. Събрани са доказателства за пране на пари. Всяка фабрика е произвеждала средно около 100 хил. кутии цигари на ден. Привлечените към наказателна отговорност са лица от ниските нива на престъпната група.
В София Специализираната прокуратура проведе акция за установяване на ръководителите й. Бяха претърсени домашни адреси, офиси и ресторанти. Първоначалната информация е била за адреси само в столицата, в последствие обиски са правени и област Перник и Сливница. До момента задържани няма. Наблюдаващите прокурори ще преценяват кои от лицата, присъствали на обиските, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че се проверява дали парите от незаконните фабрики за цигари се „изпират“ през ресторанти. Според него е вероятно ресторантите да са част от легалния бизнес на хората, които се проверяват. Прокурор Гешев прогнозира, че незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират поне 10 млн. лева на месец. Прокуратурата няма данни лица, свързани с разследването, да са напуснали страната.
Агенция "Фокус"
Прокурор Иван Гешев: Поне 10 млн. лева на месец генерират незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан

Според мен незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират поне 10 млн. лева на месец. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Събираме доказателства от кога са работили и колко цигари са произвеждали“, посочи той. „Към момента няма данни лица по случая да са напуснали страната“, коментира Гешев. Той уточни, че собствениците на Сръбския ресторант „Бест“ не са присъствали на акцията. „Няма да цитирам имена, докато няма привлечени към наказателна отговорност“, обяви зам.-главният прокурор. „Доказателствата ни са, че определени лица са организирали производството, занимавали са се с пласмента и са получавали финансов ресурс от фабриките за цигари“, заяви Гешев. Попитан има ли връзка спецкацията в София с тази срещу Миньо Стайков в Карнобат той поясни: „Официална връзка няма. Това е на ниво доказателства, на ниво оперативни данни няма да коментирам. На ниво доказателства връзка няма“. „Колегите от МВР- Пловдив са придобили информация за лица, свързани с пране на пари. Тръгнали са по тази линия и са стигнали до фабрики в цялата страна. Сигнализирали са Окръжна прокуратура- Пловдив. Към онзи момент не са били налице доказателства за организирана престъпна група“, обясни Иван Гешев. „Разговаряхме колегиално, анализирахме ситуацията и направихме съответната организация за ангажиране на наказателна отговорност на реалните собственици на фабриките“, каза още той.

Агенция "Фокус"
Прокурор Иван Гешев: Проверяваме дали парите от незаконните фабрики за цигари са „изпирани“ през ресторанти

Имаме информация, че в ресторантите може да има вещи и книжа в интерес на разследването. Проверяваме дали финансовият ресурс от незаконните фабрики за цигари е „изпиран“ през ресторантите. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вероятно ресторантите са част от легалния бизнес на хората, които проверяваме. Теоретично е нормално, когато човек генерира определен финансов ресурс от незаконна дейност, той да бъде „изпран“ и вложен в нещо“, коментира той. „За акцията в София имахме информация за около 20 адреса. В хода на работата излязоха други адреси на територията на Сливница и област Перник. Какво ще се намери там, ще е ясно към края на деня“, каза още Иван Гешев.

Агенция "Фокус"
Прокурор Иван Гешев: Няма задържани лица след спецакцията в София, към края на деня евентуално ще има привлечени към наказателна отговорност

Към момента няма задържани лица. Съгласно НПК собствениците и хората, които ползват имота трябва да присъстват до приключване на претърсването. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След приключването на претърсванията наблюдаващите прокурори ще извършат анализ за кои от тях са събрани доказателства и за кои не“, посочи той. „Към края на деня евентуално някои лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност“, обясни Иван Гешев и допълни, че има и вариант някои от тях да бъдат задържани за 24 часа по Закона за МВР. „От вторник предприехме действия за събиране на доказателства за ръководните нива на организираната престъпна група“, обяви зам.-главният прокурор. „До този момент към наказателна отговорност са привлечени лица, които работници и шофьори. Това са хора от по-ниските нива в производството на цигари“, коментира Гешев. „От сутринта се провеждат действия по разследване, основно претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти“, посочи той и уточни, че обиските продължават, а анализите ще бъдат готови до края на вечерта.
„Фокус“ припомня: На 25 август Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики– в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Иззети са общо 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики, както и мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол. Установени са и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари. Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. За престъплението обвиняемите могат да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Агенция "Фокус"
София: Мъж беше изведен от ресторанта в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура

Днес от 13.30 часа зам. главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Агенция "Фокус"
София: Мъж беше изведен от ресторанта в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура

Мъж беше изведен от Сръбския ресторант „Бест“ в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В ресторанта все още има служители на „Жандармерия“. Няма засилено полицейско присъствие в района. Движението не е ограничено или затруднено. Заведението остава затворено.
По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали претърсвания и изземвания в офиси и дружества в София. Дружествата стопанисват Сръбския ресторант „Бест“, както и заведението „Везувий“. Обискират се лица, разпитват се свидетели с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Специализирана акция се провежда в ресторант в парк „Кошарите“ в София

Специализирана акция се провежда в Сръбски ресторант „Бест“ в парк „Кошарите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На място има екип на „Жандармерия“. Ресторантът е затворен. Движението в района не е ограничено.
По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали претърсвания и изземвания в офиси и дружества в София. Дружествата стопанисват Сръбския ресторант „Бест“, както и заведението „Везувий“. Обискират се лица, разпитват се свидетели с цел задържане на ръководните нива на организирана престъпна група.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и пране на пари

Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Пловдив, предвид събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
На 24 август 2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в град Дупница, в град Горна Оряховица и в град Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.
Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.
Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“.
В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.
Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в град София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на град София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.