Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Косовският въпрос навлезе в решаваща фаза

10 август 2018 | 16:21


Великите, а и по-малките сили се активизираха в диалога Прищина – Белград, докато сърби и албанци се чудят как и дали да разделят спорните между тях територии в Сърбия и Косово.
Косовските власти за пореден път не се съобразиха с поредния краен срок, изтекъл на 4 август, за създаване на статут за „Общността на сръбските общини“ (ОСО) в северната част на най-младата балканска държава, което е тяхно задължение, поето с подписването на Брюкселския договор през 2015 година, където се предвижда, че косовските сърби ще имат пълна „свобода“ в икономическото си развитие, образованието, здравеопазването, градското и селското планиране, като се позволява на Белград да изпраща директна финансова помощ на ОСО. В замяна, общините ще се съгласят на пълна интеграция в Косово.
Това предизвика политически смут в двете враждуващи страни, които освен това си размениха заплахи и организираха военни маневри, за да се разубедят една друга от необмислени действия.
Междувременно, на масата за преговори бе сложена подялбата на спорните територии, което имаше сериозен отзвук вътре в страните, в региона, а и извън него.

Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи излезе с инициатива за „корекция на границите“, която, както поясни държавният глава в последното си изявление, „предвижда цялостно присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово. Това би било прозрачен и отговорен мирен процес между Косово и Сърбия“, но не и „разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии между Прищина и Белград, нито автономия за сърбите в Северно Косово“. Той ще направи официално предложение за това на следващия кръг от диалога между Сърбия и Косово в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз.
С особено мнение по въпроса обаче е косовският премиер, който смята, че „границите се задават само с война и само войната може да ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да се присъедини към Косово, но знаете че тези граници са поставени с влизането на НАТО. 10 000 души са загинали за тези граници и не можете да си играете с тях“, заяви косовският премиер“.

„Няма съмнение, че албанците в долината приеха това с огромно задоволство. След като Сърбия не е готова да подобри положението на албанците, тя трябва да се изтегли и от Долината, и от Косово, защото тези албанци трябва да бъдат обединени в Република Косово“, реагира на инициативата на Тачи лидерът на Демократическата партия на албанците в Прешевската долина Рагми Мустафа, който обясни още, че „няма ръка, която би посмяла да подпише споразумение, оставящо албанците колонизирани в Сърбия“.
„Международната общност не възпрепятства постигането на споразумение, което разрешава проблемите между две съседни страни. Имаме две обявления от посланиците в Прищина и Белград и ние гледаме на тях като на финалната зелена светлина за това, че всякакво предложение може да бъде сложено на масата за преговори“, добави Мустафа.

Сърбия

„Аз съм за – и това се състои моята политика – за делинеация с албанците. Съществуването на територия, за която не се знае кой как се отнася към нея и какво принадлежи на кой – това винаги е източник на потенциален конфликт“, заяви в загадъчно изявление президентът на Сърбия пред журналистите в четвъртък, може би визирайки размяна на територии между Белград и Прищина.
Държавният глава добави, че не може да говори за какво преговаря с косовските албанци и обясни, че „ще разкрия картите на Сърбия в хода на преговорите“
Бързо към неговото мнение се присъедини и външният министър Ивица Дачич който подчерта, че ще подкрепя стремежа на държавния глава Александър Вучич към разграничаване с албанците и смята, че това е единственото възможно решение, което той самият предлага от около 10 години.
Освен това той даде допълнителни разяснения по въпроса:
„С идването на новата администрация се промени позицията, в смисъл, че са отворени да разгледат всички предложения за творчески и гъвкави решения. Именно това искаме ние“, посочи Дачич. Според неговото мнение, „САЩ, Русия и Франция биха приветствали постигането на компромисно решение“.
„ЕС модерира диалога, а от друга страна Германия е тази, която казва, че границите не трябва да се променят, но ние казваме, че първо бяха променени границите на Сърбия... Така не можете да затворите кутията на Пандора и да кажете, че нищо не се е случило и няма да се случи в бъдеще. Положението е такова, че всички гледат на Прищина като на дестабилизиращ фактор, който отхвърля компромиса. Техните изказвания са екстремни и не ни приближават към трайно решение“, категоричен е министърът на външните работи на Сърбия.
Директорът на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че да се даде членство на Косово в ООН, докато в същото време Сърбия не получава нищо означава Белград да приеме обявената независимост на цялата косовска територия и да остави северната част на страната завинаги, с което негласно се присъедини към партията в Сърбия, която смята, че Белград трябва да направи определени териториални и други отстъпки, за да затвори опасния конфликт с албанците.
Разбра се още, че Признат статут на Сръбската православна църква в Косово, както и отдаване за неограничен период на специален правен режим на 44 обекта, представляващи специфична зона на сръбската култура и наследство, е сред ключовите искания на Белград в рамките на диалога за нормализация на отношенията с Прищина, както написа белградския ежедневник „Вечерни новости“.
Не на това мнение обаче е сръбската опозиция, която през септември ще учреди опозиционен блок.
Лидерът на Сръбската народна партия (СНП) и бивш външен министър на страната Вук Йеремич, който е най-вероятният лидер на Съюза, заяви, че опозиционният Съюз за Сърбия ще бъде формиран в началото на септември и че първото голямо предизвикателство, с което той ще се заеме, е Косово, тъй като управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) се подготвя да подпише катастрофален договор, с който ще се даде правото на Прищина да стане членка на ООН.
„За да бъде работата още по-лоша, на масата за преговори е сложена размяна на територии и ново прекрояване на границите, според което Прешевската долина ще бъде дадена на самопровъзгласенето Косово“, обясни той и обобщи позицията на лагера, който се противопоставя на каквато и да е промяна на границите:
„Не съществува държава, която е готова да промени своята граница в мирно време. Това е много опасен прецедент, тъй като утре някой ще поиска друга промяна на границите – например в Санджак или кой знае къде“.
Скоро след това Сръбската демократическа партия (СДП) реши да излезе от всички коалиции на общинско ниво, които има с управляващата СПП.
Както обясни лидерът на фракцията Милош Йованович, решението за прекратяване на коалицията с управляващата партия е взето, защото правителството е „направило държавна измяна, като е предала Косово и Метохия“. Той заяви, че СДП прави разлика между местна и национална политика, но тя може да бъде осъществявана „при нормални политически обстоятелства“, които вече не съществуват.
По неговите думи, вътрешният диалог за Косово и Метохия, иницииран от лидера на СПП и президент на Сърбия Вучич е бил „фарс“ и е послужил, „за да се подготви почвата за капитулация и предаване на държавата“ – и разкритикува държавния глава за скорошните му изявления, които той смята за скандални и обидни.
Йованович припомни думите на Вучич, че „всеки сърбин знае, че Косово е загубено“, както и че президентът „е изразил надежда“ за подписване на легално обвързващо споразумение с Прищина. Освен това президентът е казал, че в резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН „не се говори за Сърбия“.
„Питам го публично: защо той релативизира документ, който ясно заявява, че Косово е Сърбия“, заяви политикът.
Председателят на политическия съвет на СДП Милош Кович заяви пред журналистите, че „всички маски паднаха“ и това излиза извън рамките на законността, Конституцията и международните договори, а Вучич и неговите съдружници влизат в сферата на „държавната измяна“.
В допълнение към това, от посолството на САЩ в Белград заявиха, че е време участниците в преговорите за окончателния статут на Косово да бъдат изобретателни и гъвкави, предава скопското електронно издание „Локално“.
Според дипломатическото представителство, Белград и Прищина трябва да предложат решение, което идва и от двете страни. Както са заявили от посолството пред сръбските медии, САЩ са готови да се включат в преговорите, за да бъде постигнат цялостен договор.


Великите сили

Русия

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне със сръбския си колега Александър Вучич на 15 септември в Москва. Двамата ще обсъдят разрешаването на косовския въпрос, съобщиха руските медии.
Нито една друга страна не защитава интересите на Белград, така, както Русия, особено по косовския проблем, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в петък, 10 август, в хода на визитата на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова в страната.
Захарова обаче заяви, че Москва не подкрепя „делинеацията“ като разрешение на косовския въпрос. Тя подчерта, че Русия се застъпва за постоянство и за суверенитета на сръбската територия, но добави, че страната й ще уважи решенията на Белград.
В отговор на това Дачич направи завой и реши, че „делинеацията“ „не е окончателно решена“.
„Това е нещо, което смятаме, че представлява възможност за постигане на компромис“, оправда се първият дипломат на Сърбия.

САЩ

След като по-рано Вашингтон отхвърляше каквато и да е промяна на статуквото по косовския въпрос, в четвъртък Държавният департамент на САЩ призова Косово и Сърбия да избягват негативната риторика и да работят заедно за постигането на споразумение, което да осигури стабилност за двете страни, както и за региона, като цяло.
„Администрацията на САЩ има стабилна политика: Същността на всяко споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия трябва да дойде от страните. Ще продължим да подкрепяме двете страни и Европейския съюз като посредник на този диалог. Косово и Сърбия трябва да излязат с приложимо и устойчиво споразумение, което да не създава нестабилност в някоя от страните или региона. Това изисква визия и гъвкавост и от двете страни. Насърчаваме страните да поемат пълен контрол над процеса, да избягват всяка негативна риторика и да работят заедно по конструктивен начин ", се казва в изявлението на ведомството.
Все пак в петък посланикът на САЩ в Прищина Грег Делауие заяви, че приятелството между Вашингтон и Косово няма да се промени, за да успокои разтревожените от горните заявления косовари.
„Приятелството между нашите две страни е много ценно и независимо от това, което сте чули напоследък, нашето приятелство няма да се промени“, подчерта американският дипломат пред доброволците от Корпуса на мира в Косово.

Другите чуждестранни фактори

Правителството на Великобритания смята, че призивите за корекция на границата между Косово и Сърбия биха могли да бъдат дестабилизиращи, а Германия продължава да твърди, че преместването ѝ е рисковано.
Британското посолство в Прищина посочи, че нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия е важно за сигурността, стабилността и просперитета на двете страни и на региона. От там добавят, че британското правителство смята, че това трябва да бъде основа за признаване на независими и суверенни държави в рамките на сегашните граници.
„Смятаме, че призивите за поправяне на националните граници могат да бъдат дестабилизиращи“, коментира дипломатическото ведомство.
„Германия няма промяна в позицията по граничния въпрос“, съобщава германското посолство в Прищина. Длъжностните лица заявиха, че разделянето на Косово би могло да доведе до създаването на потенциално дестабилизиращ ефект в региона и извън него, поради което Германия е категорично против разделянето.

Освен това се разбра, че Берлин има собствен план за разрешаване на конфликта. В първата фаза на изпълнението му следва да бъде формирана Общността на сръбските общини с по-големи правомощия от предвидените, за което германският канцлер настоя и на последната си среща с косовския президент Хашим Тачи. От друга страна, планът на германския канцлер ще подразбира проверка на ситуацията на място, т.е. признаване без признание. Според Telegraf.rs това означава Белград „да признае реалността, но не и независимостта“. Прищина ще трябва да се примири , че няма да стане член на международните институции и организации.
За „големия финал“ ще се чака 20 г. След изтичането на този период, Общността на сръбските общини ще се проведе референдум за отцепване, което ще се създаде реална възможност на населената предимно със сърби северна част на Косово да се върне под ефективната власт на Белград.

Македонските партии се противопоставят на възможна подялба на Косово, или промяна на границата между Косово и Сърбия. Най-голямата управляваща партия в страната – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) се обявява в защита на принципа за неделимостта на границите и подобряване на междусъседските отношения.
От албанската партия „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) пък заявиха, че подобни теми не трябва дори да се дискутират, тъй като регионът е поел по добър път за членство в евроатлантическите структури.
Говорителят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски е потвърдил пред „Алсат – М“, че неговата фракция е против промяна на границите.
От „Алианса за албанците“ подчертават, че албанците нямат територии за губене, а напротив.


***

РИА Новости: Външният министър на Сърбия смята, че нито една страна не защитава интересите на Белград, както Русия
Белград. Нито една друга страна не защитава интересите на Белград, така, както Русия, особено по косовския проблем, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в петък, в хода на визитата на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова в страната, предава РИА Новости.
Захарова е в Белград по покана на Дачич, отбелязва руската агенция. В програмата на визитата й в петък влиза среща при закрити врата със сръбския външен министър, както и с министъра по иновациите на страната Ненад Попович.
„Твърдо се обявяваме за по-нататъшното развитие на политическите отношения с Русия на основата на стратегическо партньорство. Ние исторически и традиционно сме два близки братски или сестрински народа и нашите две държави винаги са имали изключително приятелски отношения и само приятелски отношения“, цитира думите на Дачич РИА Новости.
„Във връзка с това искам да изразя голяма благодарност за подкрепата, която Русия оказва на Сърбия, когато става дума за нашата териториална цялост и суверенитет... Нито една страна не защитава сръбските интереси така, както Русия“, отбеляза още министърът и добави, че Белград няма да вземе „нито едно решение така, че стратегическите ни партньори да не са известени“

„Б92“ (Сърбия): Русия не подкрепя „делинеацията“ като разрешение за Косово
Белград. Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Москва не подкрепя „делинеацията“ като разрешение на косовския въпрос, предава белградското радио „Б92“.
Медията припомня, че тази идея по-рано бе подхвърлена от сръбския външен министър Ивица Дачич, докато президента на страната Александър Вучич в четвъртък разкри, че именно това е „политиката му“ по въпроса.
Захарова подчерта, че Русия се застъпва за постоянство и за суверенитета на сръбската територия, но добави, че страната й ще уважи решенията на Белград.
В изказване по време на съвместна пресконференция в петък, Ивица Дачич заяви, че „делинеацията“ „не е окончателно решена“.
„Това е нещо, което смятаме, че представлява възможност за постигане на компромис“, уточни първият дипломат на Сърбия.
По-рано в петък, в интервю пред „Прва ТВ“ той заяви, че предпочита тази опция „от около 10 години“.

Посланикът на САЩ в Косово: Независимо какво сте чули напоследък, приятелството между Прищина и Вашингтон няма да се промени
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Грег Делауие заяви, че приятелството между Вашингтон и Косово няма да се промени, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Приятелството между нашите две страни е много ценно и независимо от това, което сте чули напоследък, нашето приятелство няма да се промени“, заяви американският дипломат пред доброволците от Корпуса на мира в Косово.

Ивица Дачич: Ще подкрепям Александър Вучич за разграничаването, това е единственото възможно решение, изказванията на Прищина са екстремни, а Косово е дестабилизиращ фактор
Белград. Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че ще подкрепя стремежа на държавния глава Александър Вучич към разграничаване Косово и смята, че това е единственото възможно решение, пише скопското електронно издание „Курир“.
„Аз се застъпвам за това вече от десетина години и мисля, че е единственото възможно и бързо решение, което в този момент може да реши актуалните проблеми“, заяви Дачич пред сръбската „ТВ Прва“.
По неговите думи, още е рано да се каже дали ще се стигне до решение или не.
В коментар за позицията на САЩ, външният министър на Сърбия заяви, че Вашингтон е променил позицията си, тъй като по-рано е смятал косовския въпрос за решен и че тази тема повече не може да се отваря.
„С идването на новата администрация се промени позицията, в смисъл, че са отворени да разгледат всички предложения за творчески и гъвкави решения. Именно това искаме ние“, посочи Дачич. Според неговото мнение, „САЩ, Русия и Франция биха приветствали постигането на компромисно решение“.
„ЕС модерира диалога, а от друга страна Германия е тази, която казва, че границите не трябва да се променят, но ние казваме, че първо бяха променени границите на Сърбия... Така не можете да затворите кутията на Пандора и да кажете, че нищо не се е случило и няма да се случи в бъдеще. Положението е такова, че всички гледат на Прищина като на дестабилизиращ фактор, който отхвърля компромиса. Техните изказвания са екстремни и не ни приближават към трайно решение“, категоричен е министърът на външните работи на Сърбия.

Отговорникът за Косово от сръбското правителство: Място в ООН за Косово и нищо за Сърбия – това много лоша идея
Белград. Директорът на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че да се даде членство на Косово в ООН, докато в същото време Сърбия не получава нищо означава Белград да приеме обявената независимост на цялата косовска територия и да остави северната част на страната завинаги, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Това е много лоша идея“, заяви политикът пред белградския ежеседмичник „Време“.

Посолството на САЩ в Сърбия: Белград и Прищина трябва да предложат свое решение
Белград. Посолството на САЩ в Белград заяви, че е време участниците в преговорите за окончателния статут на Косово да бъдат изобретателни и гъвкави, предава скопското електронно издание „Локално“.
Според дипломатическото представителство, Белград и Прищина трябва да предложат решение, което идва и от двете страни. Както са заявили от посолството пред сръбските медии, САЩ са готови да се включат в преговорите, за да бъде постигнат цялостен договор.
В коментар от американската дипломатическа мисия пред сръбския вестник „Блиц“ се казва, че нормализацията на отношенията между страните ще отвори ясна перспектива за евентуалното им членство в Европейския съюз.

„Макфакс“: Лондон и Берлин са срещу коригирането на границата между Косово и Сърбия
Лондон. Правителството на Великобритания смята, че призивите за корекция на границата между Косово и Сърбия биха могли да бъдат дестабилизиращи, а Германия продължава да твърди, че преместването ѝ е рисковано, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Британското посолство в Прищина посочи, че нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия е важно за сигурността, стабилността и просперитета на двете страни и на региона. От там добавят, че британското правителство смята, че това трябва да бъде основа за признаване на независими и суверенни държави в рамките на сегашните граници.
„Смятаме, че призивите за поправяне на националните граници могат да бъдат дестабилизиращи“, коментира дипломатическото ведомство.
„Германия няма промяна в позицията по граничния въпрос“, съобщава германското посолство в Прищина. Длъжностните лица заявиха, че разделянето на Косово би могло да доведе до създаването на потенциално дестабилизиращ ефект в региона и извън него, поради което Германия е категорично против разделянето.

Eurasia Daily: През септември Александър Вучич ще обсъди косовския въпрос с Владимир Путин
Белград. Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне със сръбския си колега Александър Вучич на 15 септември в Москва. Двамата ще обсъдят разрешаването на косовския въпрос, предава Eurasia Daily.
Преди срещата с президента на Русия Вучич за пореден път ще проведе в Брюксел преговори с държавния глава на Косово Хашим Тачи в рамките на диалога за пълната нормализация на отношенията между Белград и Прищина.
По време на посещението на Вучич в Москва на 19 декември 2017 г. Путин заяви, че Русия ще продължи да оказва на Сърбия подкрепа по отношение на суверенитета и териториалната ѝ цялост.

Eurasia Daily: Президентът на Сърбия призова към разграничение с албанците в Косово
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че подкрепя разграничението (делинеация) с албанците в Косово. Според него наличието на територия, за която е неизвестно на кого принадлежи, винаги ще бъде източник на потенциални конфликти, предава Eurasia Daily.
„За танго са нужни двама“ обърна внимание Вучич, говорейки за това, че решението по разграничаването на Косово с албанците не зависи единствено от сърбите. „Това трябва да бъде всеобхващащ план, отнасящ се до много аспекти, а не опростен, както някои го изобразяват“, допълни той и отбеляза, че засега не може да съобщи за детайли за преговорите с косовските власти.
По-рано президентът на Косово Хашим Тачи излезе с искане за „корекция на границите“ – присъединяването на трите общини в Централна Сърбия Прешево, Мендеджа и Буяновац.

Лидер на албанците в Прешевската долина: Никой няма да посмее да подпише оставането на Долината в Сърбия
Прешево. Лидерът на Демократическата партия на албанците в Прешевската долина Рагми Мустафа е уверен, че районът може да се обедини с Косово, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Няма съмнение, че албанците в долината приеха това с огромно задоволство. След като Сърбия не е готова да подобри положението на албанците, тя трябва да се изтегли и от Долината, и от Косово, защото тези албанци трябва да бъдат обединени в Република Косово“, подчерта Мустафа.
„Следвах германския канцлер, докато се приближаваше към Берлинската стена миналата година и тя каза, че мечтите се сбъдват. Защо това да не се случи и на нас?“ – попита политикът.
„Няма ръка, която би посмяла да подпише споразумение, оставящо албанците колонизирани в Сърбия“, уверен е председателят на Демократическата партия на албанците в Прешевската долина.
„Международната общност не възпрепятства постигането на споразумение, което разрешава проблемите между две съседни страни. Имаме две обявления от посланиците в Прищина и Белград и ние гледаме на тях като на финалната зелена светлина за това, че всякакво предложение може да бъде сложено на масата за преговори“, добави Мустафа.

Александър Вучич: Политиката ми цели делинеация с албанците
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в четвъртък, че иска „делинеация“ с албанците в Косово и Метохия, предава белградското радио „Б92“.
„Аз съм за – и това се състои моята политика – за делинеация с албанците. Съществуването на територия, за която не се знае кой как се отнася към нея и какво принадлежи на кой – това винаги е източник на потенциален конфликт“, заяви Вучич пред журналистите.
Държавният глава добави, че не може да говори за какво преговаря с косовските албанци и обясни, че „ще разкрия картите на Сърбия в хода на преговорите“.
Освен това той подчерта, че споразумението между Белград и Прищина ще бъде „всеобхватен пакет, който не е опростен и лесен, както някои си представят“.

„А1 Он“ (Македония): Сърбия ще иска неограничена защита за манастирите си в Косово
Белград. Признат статут на Сръбската православна църква в Косово, както и отдаване за неограничен период на специален правен режим на 44 обекта, представляващи специфична зона на сръбската култура и наследство, е сред ключовите искания на Белград в рамките на диалога за нормализация на отношенията с Прищина, пише белградския ежедневник „Вечерни новости“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Освен това, вестникът, като се позовава на правителствени източници, отбелязва, че сръбската страна ще иска в защитената зона да влязат още няколко културни стоки и храмове на СПЦ, както и да се даде правото на СПЦ да разполага със своето движимо и недвижимо имущество.
В специалната защитена зона на сръбското наследство влизат манастирите Високи Дечани, Грачаница, Печката патриаршия, които са под защитата на ЮНЕСКО, както и храмовете в Гниляне, Щръпце, Сърбица, Клина, Ораховац и други, отбелязва македонското издание.
Към същата група спадат и средновековният мост Войнович във Вучитрън, паметникът Газиместан, крепостта Звечан, средновековният град Ново Бърдо и селото Велика Хоча, пише „Новости“.

Хашим Тачи: Ще представя искането за сливане на Прешевската долина с Косово в Брюксел
Прищина. Искането на албанските представители от Медведжа, Прешево и Буяновац да се присъединят към Косово трябва да бъде представено в Брюксел и решението е в "корекция на границите", заяви президентът на Косово Хашим Тачи, цитиран от сръбската държавна телевизия РТС.
„Искането на политическите лидери от Медведжа, Прешево и Буяновац е институционализирано и ще го представя в Брюксел. Ще бъде много трудно, почти невъзможно, трябва ни чудо, но дори и да не постигнем нищо, поне сме опитали. Не бива да изпускаме този момент“, цитира думите на Тачи РТС.
По време на пресконференцията, държавният глава уточни, че сливането на Прешевската долина с Косово не означава разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии между Прищина и Белград, нито автономия за сърбите в Северно Косово, а само „корекция на границата“, предава „Радио и телевизия Косово 2“ (RTK 2)
„Корекцията на границите предвижда цялостно присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово. Това би било прозрачен и отговорен мирен процес между Косово и Сърбия. Ако двете страни са съгласни с това, никой няма да може да се противопостави. Ако трябва, Косово ще промени своята Конституция в случай на присъединяване на Прешевската долина“, поясни Тачи.
По неговите думи, въпросният район до момента е напуснат от около 12 хиляди души, които са отишли основно в Косово. Той посочи още, че 98% от гражданите на Прешево, Медведжа и Буяновац искат да се присъединят към Косово и тяхната воля трябва да бъде зачетена.

Protothema: САЩ реагира на дебата за размяна на територии между Косово и Сърбия
Вашингтон.Държавният департамент на САЩ призова Косово и Сърбия да избягват негативната риторика и да работят заедно за постигането на споразумение, което да осигури стабилност за двете страни, както и за региона, като цяло, пише електронното издание на вестник Protothema.
„Администрацията на САЩ има стабилна политика: Същността на всяко споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия трябва да дойде от страните. Ще продължим да подкрепяме двете страни и Европейския съюз като посредник на този диалог. Косово и Сърбия трябва да излязат с приложимо и устойчиво споразумение, което да не създава нестабилност в някоя от страните или региона. Това изисква визия и гъвкавост и от двете страни. Насърчаваме страните да поемат пълен контрол над процеса, да избягват всяка негативна риторика и да работят заедно по конструктивен начин ", се казва в изявлението.

Очаква се диалога между Белград и Прищина да започне отново през септември. Очаква се тези разговори да доведат до обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни. Не е ясно обаче как ще изглежда това споразумение, като страните предположиха разделянето на Косово или териториален обмен, в рамките на който Сърбия ще получи северната част на Косово, а Косово ще получи Прешевската долина.

„Телма“ (Македония): Хашим Тачи и Александър Вучич са на една и съща вълна
Прищина/Белград. Косовският президент Хашим Тачи не се отказва от идеята за корекция на границите със Сърбия. Решението за присъединяване на Прешевската долина към Косово, той ще остави на народа, за което обяви че ще организира референдум. Мирната корекция на границата, Тачи смята че ще бъде от полза за Косово, а противниците на това предложение пропагандират за подялба и размяна на територии, отбелязва скопският телевизионен канал „Телма“.
„В такава ситуация, наистина не остава нищо друго освен да се насърчат гражданите на Република Косово за вземане на решение, като им се предостави възможност сами да решат кой е прав и коя опция е в интерес на Косово. Затова е наложително на нашите граждани да се даде възможността за референдум, за който ще работя да се осъществи“, написа Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.
В сряда косовският президент преповтори позицията си, че няма да има подялба на Косово и добави, че няма да има и автономия за косовските сърби. На неговата идея се противопостави косовската опозиция, но и премиерът Рамуш Харадинай, който му припомни че границите се променят само с война.
„Границите се задават само с война и само войната може да ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да се присъедини към Косово, но знаете че тези граници са поставени с влизането на НАТО. 10 000 души са загинали за тези граници и не можете да си играете с тях“, заяви косовският премиер.
Хашим Тачи за пореден път не поясни какво точно разбира той под „корекция на границата“, но с решението за референдум, изглежда че косовският президент е на същата вълна със сръбския си колега Александър Вучич. Сръбският държавен глава заяви, по време на обръщението си до обществеността във вторник, че ако се намери някакво решение за Косово, крайната дума ще дадат всички граждани на референдум.
Покрай това успокояване на страстите се очаква Брюксел бързо да събере на една маса Белград и Прищина. Всички са съгласни, че въпросът не може да продължава да стои с десетилетия и затова е нужен компромисът.

Ивица Дачич: Не аз отворих кутията на Пандора за промяна на границите с Косово
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че не е той този, който е отворил „Кутията на Пандора, говорейки за промяна на границите с Косово, предава електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
Той добави, че когато е била провъзгласена независимостта на Косово, е трябвало да се провъзгласи независимост и на Република Сръбска (от Босна и Херцеговина), независимо от позицията му за подялба на Косово.
„Това го казвам аз и това е моето мнение. Това не е предложение на партията ми, нито на сръбското правителство. Казвам го от десет години. Това решение е възможно най-бързото, тъй като няма да има преселение на народите“, заяви Дачич.
Сръбският външен министър поясни, че е говорил по тази тема и с Добрица Чосич, който му е споделил, че за това е ставало на въпрос и със Слободан Милошевич и Зоран Джинджич.
„Джинджич твърдеше, че има две възможности – конфедерация, а ако нямаме никакъв друг вариант, тогава ще има подялба“, заяви Дачич.
Той разкри, че за вътрешния диалог, отворен от президента Александър Вучич, не е представено нито едно друг предложение:
„Говорихме за промяна на границите, но не е употребяван терминът подялба. Не сме говорили нито за кои територии става на въпрос. Питайте населението в северно Косово какво мислят за това. А сърбите в анклавите в южно Косово, те къде принадлежат? Според нашата конституция те принадлежат на сръбската провинция, а къде се намира тя в реалния живот? Този, който живее в анклава, отдавна е престанал да мисли, че е интегрална част от Сърбия“, добави още сръбският първи дипломат.

Хашим Тачи: Няма да има подялба на Косово, нито автономия за сърбите
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи в сряда повтори, че няма да има подялба на Косово, добавяйки че няма да има и автономия за косовските сърби, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
„С корекция на границите се има предвид единствено Прешевската долина да премине към Косово, но няма да има подялба на страната, нито пък автономия за сърбите“, заяви Тачи.
Той изтъкна, че е напълно ангажиран с постигането на окончателен мирен договор със Сърбия, а корекцията на границата той иска, откакто представителите на албанците в южна Сърбия са го помолили, „като единствена възможност да се легитимират техните искания“, поясни косовският президент.
Премиерът на страната Рамуш Харадинай също заяви, че границите на Косово не трябва да се променят.

Telegraf.rs (Сърбия): Ангела Меркел има план за Косово
Берлин. Позовавайки се на източници от Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел, сръбският новинарски портал Telegraf.rs разкрива, че германският канцлер е изготвила план за Косово, който вече е представила на колегите си от балканските страни.
Въпреки официалния диалог между Белград и Прищина, воден под егидата на Европейския съюз, е ясно, че без съгласието на Германия, водещата държава в Общността, споразумение не може да бъде достигнато. Преговорите вече са в заключителния етап, но в публичното пространство все още няма представено конкретно предложение, което да доведе до нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово.
Германия даде да се разбере, че се противопоставя на промяната на границите или на каквато и да била подялба на Косово, постигната в преговорите между Белград и Прищина. Въпреки това, според източниците на медията, Ангела Меркел все пак допуска в края на процеса да се стигне до разделяне на Косово.
Какво обаче предвижда плана на Меркел? В първата фаза на изпълнението му следва да бъде формирана Общността на сръбските общини, за което германският канцлер настоя и на последната си среща с косовския президент Хашим Тачи.
Съзнавайки, че за сърбите е неприемливо Общността да функционира на ниво неправителствени организации, което е и целта на Прищина, Меркел планира по-широки правомощия за нея. Тази част от плана се нарича „Общност на сръбските общини Плюс“. За пълноценното й функциониране следва да бъдат създадени и други, спомагателни органи, които биха могли да си сътрудничат сърбите.
От друга страна, планът на германския канцлер ще подразбира проверка на ситуацията на място, т.е. признаване без признание. Според Telegraf.rs това означава Белград „да признае реалността, но не и независимостта“. Прищина ще трябва да се примири , че няма да стане член на международните институции и организации.
Според източниците от ЕНП, посочените по-горе елементи на плана са част от първара фаза на плана, която трябва да бъде реализирана в краткосрочен план.
За „големия финал“ ще се чака 20 г. След изтичането на този период, Общността на сръбските общини ще се проведе референдум за отцепване, което ще се създаде реална възможност на населената предимно със сърби северна част на Косово да се върне под ефективната власт на Белград.
Медията припомня, че Брюкселското споразумение предвижда в Общността да бъдат включени 10 общини, на шест от които административна граница е със Сърбия.

A1 On (Македония): Руското посолство в Тирана призова албанските медиите да се въздържат от спекулации за тайна сделка между Москва и Вашингтон за Косово
Москва/Тирана. Посолството на Руската федерация в Тирана призова албанските медии да се въздържат от явни спекулации за съществуването на тайна сделка между Москва и Вашингтон за разрешаване на косовския въпрос, предава скопската електронна медия A1 On.
В коментар, разпространен във връзка с публикациите за идеята за промяна на границите на Косово, посолството на Руската федерация в Тирана отбеляза, че въпросите за статута на на най-младата държава на Балканите трябва да бъдат решавани въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
В текста също така се подчертава, че Русия настоява за изпълнението на всички споразумения, постигнати в рамките на преговорите между Белград и Прищина, и никога няма да обсъжда въпроса зад гърба на двете страни. Отправени са и предупреждения, че не бива „да се играе“ с опасната тенденция да се разклащат руско-американските отношения и да се разпалва напрежението на Балканите.
„Всички въпроси, свързани с окончателния статут на Косово, следва да бъдат решени въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. В този контекст Белград и Прищина постигнаха съгласие за пряк диалог, медииран от ЕС. Русия продължава да подкрепя процеса на преговори, настоява за изпълнението на всички споразумения, постигнати в рамките на диалога и никога няма да се опита да разговаря по този въпрос зад гърба на страните, включени в него“, се подчертава в разпространения текст.

RTK Live (Косово): Политическите партии в Македония се обявиха против подялбата на Косово
Прищина/Скопие. Политическите партии в Македония възразяват срещу възможността за подялба на Косово и съответно за промяна на границите между Косово и Сърбия, предава телевизионният канал RTK Live.
Най-голямата партия в управляващото мнозинство в страната Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) защити принципа на зачитане на държавните граници и добросъседските отношения.
„Само по този начин регионът може да върви към развитие и просперитет, което е в интерес на гражданите“, заявиха от СДМС.
От албанската партия „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ), която също е част от управляващата коалиция, са категорични, че подобни теми изобщо не трябва да бъдат обсъждани, тъй като регионът върви по правилния път на евроинтеграцията.
„Нашият председател Али Ахмети направи няколко изявления по темата за промяна на границите, като заяви, че регионът е на правилния път към мир, сигурност, стабилност, евроатлантическа интеграция и икономическо развитие. Следователно, такива сценарии, които може да предизвикат ефект на доминото в целия регион, не трябва да бъдат част от обществения дискурс ", се казва в изявлението на албанската политическа партия.

МИА (Македония): Хашим Тачи поиска референдум за „корекция на границата“ със Сърбия
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи отново повтори позицията си в подкрепа на „корекция на границата със Сърбия“, пояснявайки, че предложението не е за размяна на територии, а за присъединяване на Прешевската долина към пределите на най-младата държава на Балканите, предава кореспондент на Македонска информативна агенција (МИА) в Прищина.
По-малко от половин час след изявлението на премиера Рамуш Харадинай, съгласно което единственият начин за промяна границите е война, Тачи, чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, подчерта, че неговото предложение е за корекции по мирен път, и с оглед на съпротивата, която среща, остава единствено да бъде организиран референдум, на който гражданите на страната да се произнесат.
„Едно съобщение до тези, които мислят, че корекцията на границата по мирен начин е лоша идея, въпреки факта, че знаят, че това е единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да се обединят с Косово. За да е ясно: навремето отхвърлих възможността за подялба и размяна на територии“, написа Тачи.
Според него граничното сътрудничество е в полза на Косово и именно „противниците на това предложение предлагат подялба и размяна на територии".
„В една такава ситуация, наистина не остава друго освен да отстъпим правото на вземане на решения на гражданите на Република Косово, те да решат кой е прав и кой вариант е в интерес на Косово. Ето защо е необходимо да позволим на нашите граждани да се произнесат на референдум, работя за превръщането на тази идея в реалност“, увери президентът на Косово.
По-рано министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай подчерта категорично, че границите може да бъдат променяни само с война, като допълни, че се противопоставя на идеята за подялба на страната и „корекция на границата“ със Сърбия.