Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Надвисват ли тъмни облаци над срещата на НАТО в Брюксел?

08 юли 2018 | 18:11

Остават броени дни до ключовата среща на върха на лидерите на страните от НАТО, но напрежението, породено от опасенията за възможния провал на форума, продължава да нараства на фона на влошените търговски отношения на САЩ с дългогодишните им партньори.
Срещата на върха ще се проведе в момент на трансатлантическо напрежение, след като Тръмп не подкрепи заключителната декларация на форума на Г-7 в Канада миналия месец. В навечерието на форума на високо равнище в Брюксел, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страните от Алианса третират Вашингтон като „касичка за пари“. В Белия дом не скриват недоволството си от факта, че европейците не изпълняват поетите ангажименти. Тръмп се оплаква от търговските отношения на САЩ с дългогодишните им съюзници, включително Канада и Европейския съюз, като твърди, че нацията му е третирана несправедливо. В стремежа си да възстанови отношенията при по-благоприятни условия за САЩ, Вашингтон наложи мита върху определени стоки от ЕС и Канада, което доведе до реципрочни мерки от тяхна страна. Отделно Тръмп настоява страните от Общността да отделят повече средства за отбрана, в съответствие с поетите от тях ангажименти.
На свой ред европейците се опасяват, че Доналд Тръмп може да заплаши да изтегли американски войски от Украйна и да откаже САЩ да участват в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и други европейски държави не се ангажират с увеличаване на разходите за отбрана.


Politico: Търговските войни няма да се пренесат в НАТО, увери посланикът на САЩ в Алианса
Напрежението в търговските отношения на САЩ с дългогодишните им съюзници няма да повлияе на дейността на НАТО. Това увери американският посланик при Алианса Кей Бейли Хътисън в навечерието на срещата на върха на страните от западния отбранителен съюз, на която ще присъства и лидерът на Белия дом Доналд Тръмп, съобщава изданието Politico.
„Единственото, което ще кажа, е, че всички несъгласия, на които станахме свидетели на форума на Г-7 и между съюзниците, с които до този момент водихме търговски преговори и наложихме тарифи, няма да засегне НАТО“, категорична бе Хътисън. „Нашите дипломати са професионалисти и те държат на въпросите на НАТО, където сме 100% съюзници", допълни посланикът на САЩ при Алианса.
Пътуването на президента Доналд Тръмп в Европа следващата седмица ще започне с Брюксел за срещата на високо равнище на НАТО, където Тръмп отново ще се изправи лице в лице със световните лидери, с които той се сблъска на срещата на Г-7 в Канада миналия месец.
Тръмп се оплаква от търговските отношения на САЩ с дългогодишните им съюзници, включително Канада и Европейския съюз, като твърди, че нацията му е третирана несправедливо. В стремежа си да възстанови отношенията при по-благоприятни условия за САЩ, Вашингтон наложи мита върху определени стоки от ЕС и Канада, което доведе до реципрочни мерки от тяхна страна. Отделно Тръмп настоява страните от Общността да отделят повече средства за отбрана, в съответствие с поетите от тях ангажименти.
„НАТО постига напредък и го прави наистина в отговор на настояването на президента Тръмп. Мисля, че това е съвсем ясно и че той е бил много директен за това, че европейците трябва да направят повече за собствената си сигурност. Работила съм, вероятно с трима президенти, всички от които са казвали същото. Сега мисля, че за първи път наистина виждаме, че европейците действително започват да вървят в правилната посока", коментира Хътисън.

FAZ: В навечерието на срещата на върха на НАТО: Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи разходите си за отбрана
Броени дни преди срещата на върха на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг приветства решението на Германия да повиши разходите си за отбрана в средносрочен план, но припомни, че управляващите в Берлин трябва да положат повече усилия, за да изпълнят поетите към Алианса ангажименти, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Очаквам Германия да направи повече“, подчерта норвежецът, като припомни, че Берлин бе дал обещание до форума следващата седмица да повиши средствата за Бундесвера до два процента от БВП на страната. Канцлерът Ангела Меркел се съгласи обаче увеличението да бъде в размер на 1,5%, и то до 2024 г.
Коментирайки решението на Берлин, Столтенберг бе категоричен: „Все пак това не са два процента“. Същевременно генералният секретар на НАТО обясни, че Германия трябва да изпълни поетите задължения за военния бюджет поради голямото значение, което има за организацията с оглед на икономическата мощ на страната.

Yeni Safak: Трансатлантическото партньорство виси на косъм, докато Европа очаква Доналд Тръмп за срещата на НАТО
Европейските лидери повече нямат илюзии по отношение на Доналд Тръмп, преди да го посрещнат на срещата на върха на НАТО следващата седмица и се страхуват, че политиката „Америка на първо място“ може да предизвика допълнително отчуждаване, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak в кратък коментар за предстоящата на 12 юли в Брюксел среща.
След като се опитаха да намерят допирни точки и някаква стабилност с външната политика на САЩ по време на първата година от мандата му, приятелите на Америка в Европа вече са стигнали до извода, смята турският вестник, че държавният глава е непредвидим политически бунтовник. Но това не прави задачата им за реализиране на собствените им приоритети по лесна.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди в скорошна реч, че „старите основи на стабилността се разпадат“, в зле прикрита препратка към оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран, налагането на по-високи мита върху вноса на стомана и алуминий и заплахи за повишаване на ставките и върху европейските автомобили, пише „Йени Шафак“.
Администрацията на Тръмп дава смесени сигнали и по отношение на стария враг на НАТО – Русия. От една страна САЩ увеличава военното си присъствие в Европа, а от друга критикува страните-членки на Алианса за това, че не отделят достатъчно средства за отбрана и нежеланието им да въвеждат нови санкции против Москва, забелязва турското издание.
Президентът на САЩ – фактическият лидер на 70-годишната Северноатлантическа организация, подсказа какво ще бъде посланието му на тридневната среща, която започва в сряда: другите правителства трябва да увеличат военните си разходи драстично и да намалят вносните мита.
„Ще кажа на НАТО: Време е да започнете да плащате сметките си. САЩ няма да се грижат за всичко“, както заяви Тръмп на митинг миналата седмица, когато добави също: „Те ни убиват в търговията“.
Американските представители и политици често припомнят, че 70% от военния бюджет на Вашингтон отива към НАТО, което обаче европейците отричат. Един високопоставен евробюрократ твърди, че в действителност става дума за около 15%, пише изданието, като се позовава на неназован източник.
Европейците не са съгласни също с твърдението на Тръмп за високите мита, защото, според тях, те и сега са достатъчно ниски.
Неуспешна сбирка на върха на НАТО ще е по-лоша дори и от катастрофата на форума на Г-7 през юни, особено ако предстоящата среща между Тръмп и Путин в Хелзинки на 16 юли се окаже по-приятна, предупреждават дипломати от Алианса.
В последната си реч в централата на НАТО в Брюксел, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл е обяснил, че Тръмп просто е възприел нов подход към разрешаването на натрупаните през годините проблеми, като например за близкоизточния мирен процес – дори и това да означава да се заеме сам с нещата.
„Със своите действия, ние се опитваме да предизвика многостранна реакция за разрешаване на някои от най-тежките предизвикателства, които стоят пред света в момента“, заяви Мичъл.
Той, пише „Йени Шафак“, просто е повторил думи си, които по-рано е изказала съветникът по национална сигурност в Белия Дом Фиона Хил в частен разговор с високопоставени европейски дипломати, предадени от „Ройтерс“. Тя е обяснила, че отделните решенията на американския държавен глава по различните въпроси са част от цялостен подход.
„Това беше шок. Тогава осъзнахме, че Тръмп изобщо не го интересува координираната политика на САЩ и ЕС от миналото“, е заявил един от дипломатите, участвали на срещата. „Без американското лидерство ние сме загубени“.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Може ли да пропадне предстоящата среща на върха на НАТО?
На 11 и 12 юли лидерите на НАТО се събират на среща в Брюксел, но тя ще се проведе на фона на дълбоко разделение по въпросите за разходите за отбрана и търговските отношения, отбелязват в македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
В навечерието на форума на високо равнище държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страните от Алианса третират Вашингтон като „касичка за пари“, а допълнителните мита, въведени от администрацията му доведе до налагането на реципрочни мерки от страна на Европейския съюз.
През юни американските морски пехотинци проведоха военни учения край бреговете на Литва. Те бяха част от четирите хиляди войници от повече от 20 държави от НАТО, които се включиха в ежегодните учения на Алианса в Балтийско море. Но дали ще бъде възможно сътрудничеството и на срещата в Брюксел?
„Ние сме касичка за пари, от която всички искат да взимат. Вижте Германия – отделя един процент от БВП за отбрана. Ние плащаме по четири процента“, оплака се американският президент.
Срещата на върха в Брюксел ще се проведе в момент на трансатлантическо напрежение, след като Тръмп не подкрепи заключителната декларация на форума на Г-7 в Канада, организиран през миналия месец. Последва въвеждане на допълнителни тарифи за вноса в САЩ на стоки от ЕС и Канада, които на свой ред отговориха с огледални мерки.
Ще се заоблачи ли в Брюксел следващата седмица? „Наистина никой не знае. Това е непозната територия за НАТО“, коментира Ян Лесер от института „Джърман Маршал Фонд – САЩ”. Съгласно думите му, членките на Алианса не са подготвени за най-лошия сценарий, който включва отказ на Тръмп от участие на страната му в съвместни военни учения или изтеглянето на американските войници от Европа – освен ако Брюксел не отмени наложените мита.
„Това би било деструктивно, очевидно съюзниците не са готови за подобен дебат. Големите спорове около търговията, климата, Иран, неизбежно ще повлияят на атмосферата на срещата на върха и съществува голяма загриженост, че тя буквално може да се „взриви“, пояснява Лесер.
Европейските съюзници от НАТО са увеличили разходите си за отбрана в периода след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Все пак генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг подчертава: „Когато става въпрос за НАТО, за сигурността и отбраната, трансатлантическата връзка не отслабва, всъщност укрепва“. Не бива да се пренебрегва и фактът, че военната организация на Запада продължава да работи за разширяването си – със страни като Македония например, припомнят от редакцията.

Der Spiegel: До 2024 година Германия трябва да удвои бюджета си за отбрана
Федералното правителство на Германия трябва да увеличи бюджета за отбрана до над 80 милиарда евро до 2024 г., ако иска да изпълни ангажиментите си към НАТО, пише водещото издание Der Spiegel, като отбелязва, че сумата е много по-голяма, отколкото се смяташе по-рано.
Новите цифри идват от по-ранно, непубликувано проучване на Германския съвет за външни отношения и фондация „Наука и политика“, които провеждат изследвания по поръчка на правителството в Берлин. От редакцията поясняват, че разполагат с копие от изготвения доклад.
В документа се посочва, че Германия се нуждае от тази сума, за да изпълни договорените на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс ангажименти. За целта Берлин трябва да увеличава бюджета за отбрана с 6,8% годишно до 85 млрд. евро.
В сравнение с бюджета за 2019 г. (42,9 млрд. евро), сумата до 2024 г. трябва да нарасне двойно. Така Германия ще има втория по големина бюджет за отбрана в НАТО след САЩ.
Месеци наред държавният глава на САЩ Доналд Тръмп критикува ФРГ заради малкото средства (от гледна точка на Вашингтон), които отделя за Бундесвера. По-рано стана ясно, че американският президент е изпратил писмо с остри критики към германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, в което бичува Берлин за неизпълнението на поетите ангажименти.
В навечерието на срещата на върха на НАТО от ХДС демонстрираха разбиране към исканията на Тръмп. „Критиките на президента на САЩ не са по-различни от тези, които неговите предшественици са отправяли към Германия“, коментира експертът по отбрана от ХДС Родрих Кизеветер.
Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер също призова Берлин да увеличи разходите за отбрана.

Ангела Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха
НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на Алианска, където трябва да изгради отбрана срещу потенциална руска агресия, смята канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от европейската редакция на електронното издание Politicio.
Коментарите бяха направени в навечерието на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел идната седмица и представлява препотвърждение, пише изданието, на актуалността на Алианса и послание от най-влиятелния европейски лидер за бъдещата посока на движение на организацията. Някои европейски лидери и анализатори, продължава медията, се опасяват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, който ще вземе участие във форума и в миналото определи НАТО като „остаряла“, ще се опита да подкопае допълнително Алианса.
„Предизвикателствата пред НАТО се промениха драстично през последните години“, отбеляза Меркел във видеосъобщение и обясни, че след анексирането на Крим от Русия и намесата й в Източна Украйна сега е важно „фокусът да падне върху отбраната на Алианса“.
„За да я осигурим трябва да направим определени приготовления, като например, да засилим присъствието си в Централно и Източноевропейските страни“, обясни германският канцлер.
Много скоро след срещата на НАТО, американският президент заминава за Хелзинки, където трябва да се види (на 16 юли) с руския си колега Владимир Путин и това, пише Politico, предизвиква опасения в някои, че Вашингтон може да предприеме ходове, които не е координирал със съюзниците си.
„Разбира се, че искаме да имаме отговорни отношения с Русия“, подчерта Меркел в съобщението, като добави, че „именно за това ще продължим разговорите в рамките на Съвета Русия - НАТО“.
Същевременно обаче, Алиансът „трябва да покаже, че е готов да ни защитава“, категорична е канцлерът.
Изданието смята, че на срещата в Брюксел, на 12 юли, е много вероятно Доналд Тръмп отново да поиска от съюзниците си да отделят договорените на срещата в Уелс през 2014 година 2% от БВП за отбрана. Основна жертва на критиките му е Берлин, който в момента отделя изразходва по 1,24% от бюджета за армията и се очаква догодина делът на тези разходи да се увеличи до 1,31%.
„Политико“ припомня, че по-рано тази година Меркел и германският министър на отбраната Урсула фон ден Лайен са уверили, че ще увеличат военните разходи на 1,5% от БВП до 2024 година, но не са посочили кога процентите ще достигнат до два.

The Telegraph: Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО
Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО, пише британският вестник The Telegraph.
Доналд Тръмп може да заплаши да изтегли американски войски от Украйна и да откаже САЩ да участват в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и други европейски държави не се ангажират с увеличаване на разходите за отбрана, страхуват се военни фигури и дипломати.
Високопоставени източници, участващи в подготовката за срещата на върха на НАТО през тази седмица, са загрижени, че американският президент ще започне преговори с Владимир Путин за "преначертаване на пейзажа на сигурността" в Европа, ако лидерите откажат да изпълнят исканията на г-н Тръмп да поемат по-голям дял от разходите за отбрана.
Военни и дипломатически лица завиха пред "Телеграф" за страховете за евентуална оферта, която Тръмп може да направи на Путин на планирана среща на върха между двамата лидери в Хелзинки на 16 юли - четири дни след срещата на върха в четвъртък в Брюксел.
Отделно, министърът в министерството на отбраната Тобаяс Еллууд предупреди: "Като се има предвид военното присъствие на САЩ в Европа и неотдавнашните враждебни действия на Путин, които разрушиха континенталната стабилност, много зависи от резултата от предстоящите две срещи на високо равнище. Великобритания, като най-голямата и най-способна военна сила в Европа, има право да играе роля в промяната на американското мислене."
Това изявление идва, когато посланикът на Великобритания в Америка днес обяви категорична запазване на отношенията между Великобритания и САЩ по време на администрацията на Доналд Тръмп, настоявайки военните връзки да останат "по-силни от всякога" въпреки някои политически различия.
Той обаче добавя, че само защото Великобритания и Америка имат отношения, които са "толкова близо и отворени", те могат да споделят оплакванията си с честност.
САЩ имат военно присъствие, вариращо от войници до самолети, в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия, Естония.
Щатите намаляваха присъствието си в Европа до присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., когато бившият президент Барак Обама стартира нов подход за подкрепа и обучение на въоръжените сили на държавите от НАТО по границите с Русия, за да се предпазят от бъдещи агресивни ходове. Само миналия месец САЩ проведоха съвместно учение на НАТО в Полша и в балтийските държави, включващо 18 000 войници.
Дипломатически източник каза, че участници в подготовката на срещата на НАТО се опасяват, че Доналд Тръмп ще използва срещата на върха тази седмица, за да оттегли американската военна подкрепа заради недостатъчните средства, отделяни за отбрана от европейските партньори. "Украйна наистина е в опасност", каза източникът.
Официално запознат с подготовката на Великобритания за срещата на върха добави: "Бихме могли да сме в ситуация, в която Тръмп и Путин ще излязат с някаква сделка, която ще се опитат да представят като политическа победа и на двете страни, в крайна сметка да оставим Европа открита и уязвима в решаващ момент в нашата история с толкова много нестабилност на континента."