Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Нов кръг преговори между САЩ и Северна Корея, Пхенян заплаши с отказване от денуклеаризацията

07 юли 2018 | 17:23

На 6 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна на третото си посещение в Пхенян, по време на което проведе разговори за ядреното разоръжаване на Северна Корея. Диалогът е продължение на историческата среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в Сингапур, състояла се на 12 юни. На 7 юли се проведе втория ден от разговорите, като от Белия дом уточниха, че Майк Помпео е "много твърд" по отношение на пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. След края на първия ден от срещата говорителят на Белия дом Хедър Науърт съобщи, че Майк Помпео се е договорил с бившия директор на разузнаването на Северна Корея Ким Йонг-чол за създаването на работни групи за денуклеаризацията. Самият Помпео заяви, че преговорите са били "много продуктивни", като допълни, че е постигнат напредък по почти всички основни въпроси за ядреното разоръжаване. От Северна Корея, обаче, излязоха с крайно противоположна информация, обявявайки поведението на САЩ в преговорите за "изключително жалко". Малко след това от Китайската държавна информационна агенция обявиха, че "твърдото" решение на Пхенян за ядрено разоръжаване може да се промени, заради неудовлетворителни искания на Вашингтон.


Politico: Северна Корея определи разговорите с Майк Помпео като „жалки“
Пхенян. В събота Северна Корея заяви, че преговорите на високо ниво с американската делегация, водена от държавния секретар Майк Помпео, са „жалки“ и обвини Вашингтон за това, че се опитва едностранно да окаже натиск върху страната да се откаже от ядрените си оръжия, пише американското електронно издание Politico.
Изявлението на Северна Корея идва часове, след като Помпео приключи двудневните си разговори с висшестоящите представители на Северна Корея, без обаче да се среща с лидера на страната Ким Чен-ун, но с ангажименти за нови разговори за денуклеаризацията и връщането на останките на американски военнослужещи, загинали по време на Корейската война.
Преди да излети от Пхенян, Помпео заяви пред журналисти, че преговорите му с висшестоящия представител на Северна Корея Ким Йонг-чол е било „продуктивно“, проведено с „добри намерения“ и че „голям прогрес“ е бил постигнат в някои области. Той отбеляза, че „все още има много работа за вършене“ в други области, много от които ще бъдат решени от работни групи, които двете страни ще създадат.
От Северна Корея се появиха много по-яростни оценки за разговорите, заявявайки че САЩ са се отвърнали от добрия дух на срещата на върха от миналия месец между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, като са поставили „едностранни и престъпни“ искания за пълното, доказуемо и необратимо ядрено разоръжаване на страната.
От Пхенян заявиха, че изходът от разговорите е бил „много притеснителен“, защото е довел до „опасна фаза, която може да разклати нашата готовност за денуклеаризация, която беше твърда“.
„Очакваме, че американската страна ще предложи конструктивни мерки, които ще помогнат за изграждането на доверие, базирано на добрия дух от срещата между двамата лидери… обмисляхме и предоставянето на реципрочни мерки“, е заявил неназован говорител на севернокорейското външно министерство в изявление, предадено от Корейската държавна информационна агенция (KCNA).
„Въпреки това, отношението и позицията на САЩ показани по време на първата среща на високо равнище, без съмнение беше жалка“, допълни говорителят.


Reuters: Северна Корея заяви, че решението за денуклеаризация може да се промени, след разговорите със САЩ
Пхенян. От Северна Корея заявиха в събота, че „твърдото“ им решение за отказване на ядрените програми може да се промени, след като САЩ настояха за едностранна денуклеаризация по време на двудневното посещение на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян, предава Reuters, позовавайки се на информация на Китайската държавна информационна агенция (KCNA).
От държавната агенция съобщиха, че резултатът от разговорите с американската делегация, предвождана от Майк Помпео, са „изключително тревожни“, обвинявайки ги за настояването за пълна, доказуема и необратима денуклеаризация.
„Най-бързият начин“ за постигането на свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров е бил чрез поетапен подход, при който и двете страни предприемат стъпки по едно и също време, поясниха от KCNA, цитирайки неназован говорител на външното министерство на Северна Корея.


AFP: Северна Корея заяви, че поведението на САЩ в разговорите на високо ниво е „изключително жалко“
Пхенян. Северна Корея разкритикува поведението на САЩ, наричайки го „изключително жалко“, предава AFP, позовавайки се на информация на южнокорейската информационна агенция „Yonhap“.
„Поведението на САЩ и позициите им по време на разговорите на високо ниво в петък и събота беше изключително жалко“, заявиха от министерството на външните работи на Северна Корея в изявление, цитирани от „Yonhap“.
Информацията идва само няколко часа след проведените разговори между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и севернокорейската страна в Пхенян.


Майк Помпео: Преговорите с Пхенян бяха много продуктивни
Пхенян. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който е на двудневно посещение в Пхенян, увери, че преговорите в севернокорейската столица за ядреното разоръжаване на полуострова са били „много продуктивни“, предава AFP.
Преди отпътуването си за Токио, Пенс разкри нови подробности за това как Северна Корея ще изпълни ангажимента си за денуклеаризация в замяна на американските гаранции за сигурност.
„Това са сложни въпроси, но постигнахме напредък по почти всички основни въпроси, по някои отбелязахме голям прогрес, по други все още има още работа", разкри първият дипломат на Вашингтон пред репортери.
Помпео започна втория ден от преговорите в Пхенян с телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, след което се срещна с бившия директор на разузнаването Ким Йонг Чол, високопоставен член на управляващата в Северна Корея партия. В предишните си посещения Помпео разговаря с лидера на Пхенян.
От началото на годината Помпео посети Северна Корея три пъти. Това е първата му визата след историческата среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур. Първият дипломат на Вашингтон бе натоварен от президента на САЩ със задачата да контролира Северна Корея в изпълнението на поетия ангажимент за денуклеаризация на Корейския полуостров. В тази връзка Помпео се надява да натисне Северна Корея да работи за изготвянето на график за прекратяване на ядрената си програма и да уточни подробностите за това как може да се извърши проверка на изпълнението на обещанията, които Пхенян даде в Сингапур.


RT: САЩ и Северна Корея се договориха за създаването на работни групи за денуклеаризацията
Пхенян. Вашингтон и Пхенян се договориха да създадат работни групи, които ще бъдат натоварени със задачата да се справят с най-неотложните въпроси в двустранните им отношения, по-специално с хода на усилията на Северна Корея за пълно ядрено разоръжаване, предава руският телевизионен канал RT, като се позовава на говорителя на Белия дом Хедър Науърт.
Съотвената информация бе разпространена след срещата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео с бившия директор на разузнаването Ким Йонг Чол, високопоставен член на управляващата в Северна Корея партия. Други подробности за работните групи обаче не бяха разкрити.
Науърт бе категорична, че Вашингтон изобщо не е смекчил позициите по въпроса за денуклеаризацията на Северна Корея. Съгласно думите й, в Пхенян Помпео преследва три цели: пълно ядрено разоръжаване на изолираната комунистическа страна, получаване на гаранции за сигурност от Северна Корея и предаване на тленните останки на загиналите във войната от 1950-1953 г. американски военнослужещи.


Белият дом увери: Майк Помпео има „много твърди“ позиции по отношение на ядреното разоръжаване на Корейския полуостров
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е „много твърд“ по отношение на пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Това увериха от Белия дом след началото на втория ден на преговорите в Пхенян, предава Reuters.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт бе категорична, че Вашингтон изобщо не е смекчил позициите по въпроса за денуклеаризацията на Северна Корея. Съгласно думите й, в Пхенян Помпео преследва три цели: пълно ядрено разоръжаване на изолираната комунистическа страна, получаване на гаранции за сигурност от Северна Корея и предаване на тленните останки на загиналите във войната от 1950-1953 г. американски военнослужещи.


VOA: Държавният секретар на САЩ продължава преговорите в Пхенян
Пхенян. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео продължава разговорите със севернокорейските официални лица в Пхенян за прекратяване на ядрената програма на изолираната комунистическа държава, предава Voice of America.
Помпео започна втория ден от преговорите в Пхенян с телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, след което се срещна с бившия директор на разузнаването Ким Йонг Чол, високопоставен член на управляващата в Северна Корея партия. Към настоящия момент остава неясно дали държавният секретар на САЩ ще проведе среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, но тази възможност не се изключва. В предишните си посещения Помпео разговаря с лидера на Пхенян.
От началото на годината Помпео посети Северна Корея три пъти. Това е първата му визата след историческата среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур. Първият дипломат на Вашингтон бе натоварен от президента на САЩ със задачата да контролира Северна Корея в изпълнението на поетия ангажимент за денуклеаризация на Корейския полуостров. В тази връзка Помпео се надява да натисне Северна Корея да работи за изготвянето на график за прекратяване на ядрената програма на страната и да уточни подробностите за това как може да се извърши проверка на изпълнението на обещанията, които Пхенян даде в Сингапур.


ТАСС: Майк Помпео пристигна на третото си посещение в Пхенян
Пхенян. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в петък пристигна на третото си посещение в Пхенян, по време на което ще преговоря за ядреното разоръжаване на Северна Корея, съобщи южнокорейската агенция Yonhap,предава ТАСС.
„През втората половина на деня на шести юли (местно време) Майк Помпео пристигна в Пхенян, където ще води преговори за денуклеаризация на Корейския полуостров, които са логично продължение на диалога, състоял се на 12 юни на американско-севернокорейската среща на върха в Сингапур“, гласи съобщението.
Руската агенция обяснява, че Помпео ще отпътува от Пхенян на 7 юли по посока Токио, където трябва да се състоят тристранни преговори с външните министри на Япония и Южна Корея Таро Коно и Кан Гьон Гва. В центъра на вниманието на срещата им ще е ситуацията около Корейския полуостров. Освен това, Помпео трябва да информира своите колеги как е преминало официалното му посещение в Северна Корея.
ТАСС припомня, че държавният секретар на САЩ вече на два пъти посети Пхенян. Както заяви Помпео пред журналистите след срещата на върха в Сингапур, Вашингтон се надява процесът на денуклеаризация да завърши в течение на близките две две и половина години, т.е. до края на президентския мандат на Доналд Тръмп.