Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Започна „най-голямата търговска война в икономическата история“

06 юли 2018 | 18:40

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп започна търговска война с най-важния търговски партньор на страната – Китай. Администрацията във Вашингтон наложи допълнителни тарифи в размер на 25% върху вноса на китайски машини, електроника и високотехнологично оборудване на стойност около 34 милиарда долара. Действията доведоха до „незабавен“ отговор от азиатците.От Министерството на външните работи в Пекин обявиха, че въвеждат реципрочни мерки, които влизат в сила веднага. Китай „внесе допълнителна жалба до Световната търговска организация... относно тарифите, официално прилагани от САЩ", стана ясно по-късно от изявление от Министерството на търговията в Пекин.
Китай вече определи случващото се като „най-голямата търговска война в икономическата история" между двете водещи световни икономики. Но Тръмп не е доволен от големия търговски дефицит на САЩ с Китай и настоява, че Пекин е използвал несправедливи тактики, като е изисквал от американските компании да предадат технология в замяна на достъп до китайския пазар. Пекин отхвърли категорично обвиненията.
Мнозина анализатори и икономисти все пак вярват, че новите тарифи на САЩ са контрапродуктивни и ще навредят главно на един конкретен сегмент от обществото: потребителите.


AFP: Китай подаде нова жалба в СТО за американските тарифи
Министерството на търговията на Китай заяви, че е подадена нова жалба в Световната търговска организация във връзка с митата, наложени от САЩ, предава AFP, като се позовава на официалната информационна агенция на Пекин - Xinhua.
САЩ наложиха допълнителни тарифи в размер на 25% върху вноса на китайски машини, електроника и високотехнологично оборудване на стойност около 34 милиарда долара, което доведе до ответни мерки от страна на Пекин. Китай вече определи случващото се като „най-голямата търговска война в икономическата история" между двете водещи световни икономики.
В отговор "Китай подаде допълнителна жалба до Световната търговска организация... относно тарифите, официално прилагани от САЩ", се казва в изявление от Министерството на търговията, цитирано от Xinhua.

USA Today: Доналд Тръмп започна война с най-важния търговски партньор на САЩ – и той „незабавно“ отговори с ответен удар
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп започна търговска война с Китай, най-важния търговски партньор на страната – и в Пекин отговориха с ответен удар, пише американският вестник USA Today.
Китайското правителство заяви в петък, че „незабавно" ще отговори на увеличаването на тарифите за внос в САЩ. От Министерството на външните работи в Пекин обявиха, че въвеждат реципрочни мерки, които влизат в сила веднага. Други подробности не бяха разкрити.
Пекин преди това загатнал, че Китай ще предприеме „необходима контраатака", която ще засегне американския внос на соя и автомобили в страната. Митата на САЩ са насочени главно към индустриалните китайски стоки и някои електронни компоненти. Дългият списък със стоки от азиатската страна, купувани от американците - като телевизори, принтери и перални машини, бе преразгледан през юни, припомнят от редакцията.
Тръмп не е доволен от големия търговски дефицит на САЩ с Китай и настоява, че Пекин е използвал несправедливи тактики, като е изисквал от американските компании да предадат технология в замяна на достъп до китайския пазар. Пекин отхвърли категорично обвиненията.
Но много анализатори и икономисти все пак вярват, че новите тарифи на САЩ са контрапродуктивни и ще навредят главно на един конкретен сегмент от обществото: потребителите.
„Решението за налагане на тарифи върху китайски стоки ще навреди на американските потребители и бизнеса, без да се обръща внимание на дискриминационните и системни китайски търговски практики и политики", коментира Джош Калмър, изпълнителен вицепрезидент в Съвета на за информационни технологии.
„Тревожно е, че администрацията на Тръмп продължава да предполага, че налагането на тарифи ще убеди Китай да разреши сложни търговски проблеми и ще бъде безотговорно да омаловажи влиянието им върху американските работници и фирми", допълва експертът.
Маартен-Ян Баккум, стратег в Investment Partners, предупреди, че „протекционистките мерки от една страна могат потенциално да излязат извън контрол, което води до повече ответни мерки от страна на повече страни, от страна на китайския (нововъзникващ пазар)“.
През 2017 г. САЩ имат рекорден търговски дефицит с Китай в размер на 375 млрд. долара според данните на Bloomberg. Пекин е най-големият търговски партньор на Вашингтон, следван от Канада и Мексико. 28-членният политически блок на Европейския съюз е най-големият търговски партньор на САЩ, представляващ повече от 1,1 трлн. долара стоки и услуги през 2016 г., според официални данни от съответните компетентни органи.
Тръмп вече усложни отношенията със съюзниците по отношение на търговията чрез увеличаване на вносните мита върху стоманата, алуминия и автомобилите от Европа, Канада, Мексико и Япония.
В китайския „Държавен вестник“ администрацията на Тръмп бе обвинена в действия в стил „банда глупаци“, и бе предупредена, че Белият дом рискува да навреди на световната икономика, ако не преосмисли действията си. „Не трябва да има съмнения относно решимостта на Пекин", написа вестникът.
Китайското министерство на търговията алармира, че Тръмп е започнал „най-голямата търговска война в историята".
Белият дом все още не е коментирал мерките на Китай, въпреки че Уилиам Зарит, председател на Американската търговска камара в Китай, призова в изявление и на двете страни да договорят споразумение. „В търговската война няма победители", категоричен бе Зарит.

ТАСС: Русия въведе допълнителни мита върху внос на някои американски стоки
Русия въведе допълнителни мита в размер между 25% и 40% върху вноса на някои стоки от САЩ в отговор на американските такси за алуминий и стомана, предава TACC.
Митата ще бъдат наложени за вноса в Русия на пътностроителна техника, нефтогазово оборудване и оптично влакно. Съответното постановление е подписано от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, се казва в съобщение от Министерството на икономическото развитие.
От разпространения текст става ясно, че след три години Москва може да въведе мита на вноса на товари от САЩ в качеството на ответни мерки, тъй като текущите контрамерки не покриват напълно щетите, които руските износители понасят от действията на американските власти.

Премиерът на Китай Ли Къцян: Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си
Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С премиера Бойко Борисов разгледахме нови начини за сътрудничество, за да задълбочим нашето двустранно сътрудничество. Има взаимно допълване между нас – България е страната на розите, ние също работим за конкурентно стопанско производство. Мисля, че има много възможности за развитие на нашата двустранна търговия и с това ще насърчим и европейската интеграция“, каза още Къцян.
Китайският премиер обясни, че е напълно естествено в процеса на търговия да има някои търкания. „Но според нас търговската война никога не би била решение. Китай никога не би започнал търговска война с някоя друга държава. Но ако някоя страна иска да увеличи тарифите, Китай ще предприеме мерки, за да защити интереса си. Но никой няма да спечели от търговска война. Никой няма полза от това. Тя пречи на многостранния процес за търговска търговия. Китай ще се ангажира за отваряне на своите пазари, за да улесним пазарния достъп на чуждите компании. Ще защитим законните интереси на присъстващите компании в Китай, независимо чия е собствеността им. Китай ще гарантира постоянен и стабилен икономически растеж“, каза още той и посочи, че в това отношение са големи възможностите и за България.

AFP: Ответните мерки на Китай срещу САЩ вече са в сила
От Министерството на външните работи на Китай обявиха, че вече са наложили ответни мерки на американски стоки, веднага след като Вашингтон наложи по-високи мита на китайските продукти, предава AFP.
„След като САЩ активираха митническите мерки срещу Китай, китайските мерки срещу САЩ влязоха в сила моментално“, заяви Лю Канг, говорител на външното ведомство.
Лю не пожела да влезе в конкретика, но от търговското министерство по-рано бяха публикували списък със стоки на стойност 34 милиарда долара.
„Ние никога не сме искали търговските търкания да прераснат в пълномащабна търговска война. Търговска война е последното нещо, което сме искали, защото, както сме казвали много пъти, никой няма да спечели от нея“, подчерта дипломатът.
„Натискът и заплахите няма да доведат до никъде. Нашата позиция остава непроменена и е напълно ясна“, завърши Лю.
По-рано в петък от китайското търговско ведомство обвиниха САЩ, че са започнали „най-голямата търговска война в икономическата история“ и предупредиха, че това може да предизвика „срив на глобалния пазар“.

Китай: САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история
Китай обвини САЩ за започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“, след като от Вашингтон наложиха мита върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара в петък, предава AFP.
„САЩ нарушиха правилата на Световната търговска организация и започнаха най-голямата търговска война в икономическата история дотук“, заявиха от министерството на търговията на Китай в изявление.
„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига, възпрепятствайки темпото на глобалното икономическо възстановяване и предизвиквайки смущение в глобалните пазари“, се казва още в изявлението.

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита
Наказателни американски мита върху китайския внос влязоха в сила в 12:01 часа (Северноамериканско източно време) на 6 юли, давайки началото на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, предава AFP.
В същото време от Пекин обявиха, че са „принудени да вземат неизбежни контрамерки“ след налагането на американските мита. Очаква се Китай да наложи реципрочни мита върху вноса на американски стоки.
Наложените мита на Доналд Тръмп са в размер на 25 процента върху китайски машини, електроника и високотехнологична екипировка, включително автомобили, компютърни твърди дискове и „LED“ светлини. Потенциалните загуби за китайската икономика се оценяват на 34 милиарда долара.

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай
Администрацията на президента Доналд Тръмп се очаква да започне в петък изпълнението на митата върху Китай, предава Anadolu Agency.
Мита на стойност 34 милиарда долара върху китайски стоки ще влязат сила в 12:01 (Северноамериканско източно време) на 6 юли.
Като отговор се очаква Пекин да наложи реципрочни мита почти веднага след тези на САЩ, което може да ескалира в търговска война между двете най-големи икономики в света.