Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Новият план на Берлин остави Европа объркана

04 юли 2018 | 15:09

След постигането на компромис в спора между ХДС и ХСС за бежанската политика, лидерите на двете „сестрински“ партии – Ангела Меркел и Хорст Зеехофер, изглежда заровиха томахавките. Но нито в Берлин, нито в Европа посрещнаха със задоволство пробива, постигнат след седмици на напрежение между двете партии от управляващия в Берлин Съюза.
В сряда, 4 юли, канцлерът на ФРГ представя насоките на политиката на голямата коалиция в реч пред Бундестага. Вниманието обаче бе насочено към новия план на Берлин за справяне с мигрантския натиск в страната. Заседанието в Бундестага обаче премина бурно, а „Алтернатива за Германия“ спомогна за превръщането му в зрелище. Фракционният лидер на популистката партия Алис Вайдел изиска оставката на Меркел и обвини федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер за „агонията“ на продължаващото й управление. Вайдел определи спора между „сестринските“ ХДС и ХСС като „недостоен спектакъл“, като същевременно коментира: „Германия се е превърнала в лудница, а Канцлерството е нейната администрация“.
Популистите обаче не бяха единствените недоволни от Съюза (ХДС/ХСС). Остра критика бе отправена от партията „Левица“, която определи оставането на Зеехофер на поста като „подарък“ за 69-тия му рожден ден, който германският политик празнува днес.
Споразумението за бежанците, което постигнаха „сестринските“ партии от Съюза (ХДС/ХСС), остави и Европа объркана: никой не знае какви ще бъдат последиците от постигнатия пробив в преговорите между ХДС и ХСС и дали изобщо сделката помежду им е в съответствие със закона.
Първи реагираха австрийците, които настояха за незабавно изясняване на позицията на управляващите в Берлин относно новите правила за мигрантите. В Брюксел изглеждаха сдържани. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че на пръв поглед планът на Берлин изглежда „законосъобразен“, но веднага след това допълни, че „от сегашната перспектива не мога да пренебрегна“ възможните последици за другите страни от Общността от прилагането на плана. Той предвижда „административни споразумения" с други държави от ЕС за връщането на търсещите убежище. Общо 14 държави приемат добре идеята – или поне ако се вярва на канцлера на ФРГ. Три страни от ЕС се противопоставят на сключването на двустранни споразумения за управление на мигрантския поток, сред които са ключовите Италия и Австрия.


Bild: „Алтернатива за Германия“ изиска оставката на канцлера, определи Зеехофер като „агония, удължаваща епохата на Меркел“
„Алтернатива за Германия“ отново предизвика зрелище в Бундестага. В рамките на заседанието, на което канцлерът на ФРГ Ангела Меркел изнесе реч за насоките на политиката на голямата коалиция, фракционният лидер на популистката партия Алис Вайдел изиска оставката й и обвини федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер за „агонията“ на продължаващото й управление, пише вестник Bild.
Вайдел определи спора между „сестринските“ ХДС и ХСС като „недостоен спектакъл“, като същевременно коментира: „Германия се е превърнала в лудница, а Канцлерството е нейната администрация“.
Съгласно думите й, Германия вече не е мотор на Европа; Германия е мотор на хаоса. „Г-н Зеехофер, Вие сте агонията, удължаваща ерата на управлението на Меркел“, изрази увереност фракционният лидер на крайнодясната партия.
Вайдел не пропусна да се обърне и към канцлера на ФРГ. „Г-жо Меркел, какво още трябва да се случи, за да проумеете? Провалихте се. Сложете край на трагедията и най-накрая подайте оставка“.
И докато Вайдел говореше, Меркел продължаваше концентрирано с речта си – от редакцията поясняват, че канцлерът не е погледнала нито веднъж към Вайдел, докато е изнасяла тирадата си.


Das Handeslbatt: Ангела Меркел представя пред Бундестага новия план за бежанците
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел представя насоките на правителствената си политика в реч пред Бундестага, съобщава германското издание Handelsblatt, като подчертава, че вниманието ще бъде насочено към новия план на Берлин за справяне с мигрантския натиск в страната.
„Бъдещето на Германия е тясно свързано с Европа“. С тези думи Меркел представянето на насоките на правителствената политика на голямата коалиция. Обещанието за просперитет напоследък не е толкова лесно да се даде в Европа, но миграцията е „задача, която засяга всички“, подчерта германският канцлер, като същевременно допълни: „Нуждаем се от надеждни и реалистични отговори“.
От редакцията подчертават, че основната задача, която Меркел трябва да изпълни с речта си, е да убеди коалиционния партньор на Съюза (ХДС/ХСС) – германските социалдемократи, в правилността на новия план за бежанците, постигнат между лидерите на двете „сестрински“ партии след седмици на напрегнати преговори.
В деня след постигане на компромиса между ХДС и ХСС стана ясно, че водените от Андреа Налес социалдемократи са недоволни от постигната сделка. Лидерите на двете „сестрински“ партии се договориха за създаването на транзитни центрове на германско-австрийската граница. В тях ще бъдат настанявани мигрантите, които вече са регистрирани в други държави от Европейския съюз. Така те няма да бъдат връщани обратно в страните, където са били приети първоначално, но и няма да бъдат допускани във вътрешността на Германия. От тези центрове мигрантите все пак ще бъдат изпращани обратно в страните от Общността, в които са регистрирани.


Die Presse: Австрийското правителство е резервирано към идеята за двустранно споразумение с Германия за бежанците
След постигнатия компромис между „сестринските“ партии от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) правителството във Виена демонстрира резервираност към идеята за сключване на двустранно споразумение с Германия за връщането на бежанци, пише австрийският национален ежедневник Die Presse. Трудно е човек да си представи как би действало подобно споразумение и какви ще бъдат последиците от него, предупреди австрийският вътрешен министър Херберт Кикл.
Канцлерът Себастиан Курц и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе също подчертаха в рамките на съвместна пресконференция, че ще направят всичко възможно, за да предотвратят „щетите за австрийските граждани“, които планът на Берлин може да нанесе.
Докато Германия преговаря с държави като Италия за връщане на бежанците, в Австрия няма да бъдат приемани допълнителен брой мигранти, поясниха от Виена. Така правителството се опитва да си спечели време – вероятно няколко седмици, в които да се подготви за налагането на по-строг контрол по южната граница, а също и в района около алпийския проход Бренер. Очакванията са, че и другите страни ще предприемат същите мерки. „Това ще бъде облекчение за Австрия и Германия", изрази увереност Кикл.


Der Spiegel: Бежанският план на Берлин остави Европа объркана, ЕК проверява законосъобразността му
Споразумението за бежанците, което постигнаха „сестринските“ партии от Съюза (ХДС/ХСС), остави Европа объркана: никой не знае какви ще бъдат последиците от постигнатия пробив в преговорите между ХДС и ХСС и дали изобщо сделката помежду им е в съответствие със закона, коментират в редакцията на водещото германско издание Der Spiegel.
Първи реагираха австрийците, които настояха за незабавно изясняване на позицията на управляващите в Берлин относно новите правила за мигрантите. В Брюксел изглеждаха сдържани. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че на пръв поглед планът на Берлин изглежда „законосъобразен“, но веднага след това допълни, че „от сегашната перспектива не мога да пренебрегна“ възможните последици за другите страни от Общността от прилагането на плана.
След разрешаването на спора между канцлера Ангела Меркел и федералния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер е ясно само едно: за Европа планът на Берлин провокира повече въпроси, отколкото отговори. Ето какво не се разбра след краткия документ, обявен след кратката среща между лидерите на ХДС и ХСС в понеделник вечер.
* Кой е отхвърлен? Зеехофер винаги е настоявал всички мигранти, които са били регистрирани в други държави от ЕС, да бъдат отхвърлени на границите на Германия. Все пак бе постигнато съвсем друго нещо: „Лицата, търсещи убежище, за чиито процедури за предоставяне на убежище са отговорни други държави от ЕС", трябва да бъдат възпрепятствани от влизане в Германия. Уловката: става въпрос за само част от тези, които преди са били регистрирани другаде. Ако търсещите убежище имат роднини в Германия - а това вероятно е така в много от случаите - Германия е отговорна за процедурата по предоставяне на убежище, без значение дали са регистрирани в други страни от Общността.
* Колко са отхвърлени? Точният брой няма как да бъде предвиден, но е повече от ясно – те няма да бъдат много. Според Федералната служба за миграцията и бежанците в периода януари-май тази година са регистрирани 17 305 случая, в които Германия е поискала други страни да приемат обратно кандидати за убежище. През същия период обаче е имало и 6474 случая, в които други държави от ЕС са поискали от Германия да разгледа молби за убежище. Тревожното е, че тези статистически данни не са пълни – в тях не се съдържа информация за ситуацията на германско-австрийската граница.
* Ще участват ли другите държави от ЕС? Планът на ХДС и ХСС предвижда „административни споразумения" с други държави от ЕС за връщането на търсещите убежище. Общо 14 държави приемат добре идеята – или поне ако се вярва на канцлера на ФРГ. Три страни от ЕС се противопоставят на сключването на двустранни споразумения за управление на мигрантския поток, сред които Италия и Австрия.


Die Presse: След постигането на пробив в преговорите между ХДС и ХСС: Австрийското правителство налага мерки за защита на южната граница
След пробива в преговорите между двете „сестрински“ партии от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) за промяна в бежанската политика правителството във Виена взе решение за налагане на допълнителни мерки за охрана на южната граница на страната. Това бе обявено в съвместно изявление от канцлера Себастиан Курц, вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе и министъра на вътрешните работи Херберт Кикл, съобщава австрийският национален ежедневник Die Presse.
Виена очаква бързо разясняване на позицията на германското правителство, става ясно от разпространеното изявление, в което се допълва още, че Австрия е подготвена за всички възможни сценарии на развитие на ситуацията. „Договорът на ХДС и ХСС предполага, че Германия иска да въведе национални мерки за борба с миграционните потоци. Ако това споразумение отразява позицията на германското правителство, то то ще доведе до действия за предотвратяване на неблагоприятните последици от бежанския поток за Австрия и гражданите й. Ето защо федералното правителство (във Виена) е готово да предприеме мерки за защита по-специално на нашите южни граници", се казва в изявлението на австрийското правителство.
„Очакваме бързо изясняване на германската позиция. Нейните съображения за пореден път доказват важността на опазването на общата европейска външна граница и австрийската позиция, че Европа без вътрешни граници може да има само с функциониращи външни граници", се казва още в документа на Виена.

Der Spiegel: Хорст Зеехофер и Ангела Меркел се споразумяха за създаването на транзитни центрове на германско-австрийската граница
След среща, продължила по-малко от час, председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) и федерален министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и Ангела Меркел, канцлер на ФРГ и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) постигнаха пробив в преговорите за промяна на бежанската политика, пише водещото издание Der Spiegel.
"Споразумяхме се", бе краткият коментар на Зеехофер след срещата в Берлин с германския канцлер.
Към настоящия момент параметрите на постигнатата сделка все още са неясни, но вече се разбра, че лидерите на двете сестрински партии са се договорили за създаването на транзитни центрове на германско-австрийската граница. В тях ще бъдат настанявани мигрантите, които вече са регистрирани в други държави от Европейския съюз. Така те няма да бъдат връщани обратно в страните, където са били приети първоначално, но и няма да бъдат допускани във вътрешността на Германия. От тези центрове мигрантите все пак ще бъдат изпращани обратно в страните от Общността, в които са регистрирани.