Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Ще падне ли гръцкото правителство заради договора за името?

03 юли 2018 | 16:40

Дебатите около договора за името на Македония продължават да повишават градуса на напрежение в Атина. Председателят на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство - партията „Независими гърци“ (АНЕЛ), Панос Каменос, даде индикации за задълбочаваща се криза в управлението, като заяви, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори в страната.Както и по-рано, Каменос предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква по-широко мнозинство.
Последва реакция от лидера на най-голямата опозиционна партия в страната – „Нова демокрация“. В публикация в социалната мрежа „Туитър“ Кириакос Мицотакис загатна, че времето на Алексис Ципрас като министър-председател на Гърция е изтекло. „Вчера (понеделник, 2 юли – бел.р.) казах, че Ципрас си отива като премиер. Патетичният апел на партньора му (Панос) Каменос, потвърджава категорично това. Единственото, което Ципрас трябва да направи сега, е да потвърди датата на изборите“, написа лидерът на консервативната партия в „Туитър“.
На свой ред министърът на външните работи Никос Коцияс увери, че за утвърждаването на договора за името на Македония има необходотото мнозинство в гръцкия парламент. „Нямам намерение да коментирам Каменос, не е моя отговорност. Сделката е много добра, не представлява отказ от националния суверенитет, за да изисква 180 гласа в парламента като предпоставка за гласуването му. Каменос знае тези неща и прави политически избор", подчерта първият дипломат на Атина.
По-късно в изявление кабинетът на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас даде индикации, че правителството в Атина ще се стреми към постигането на широк консенсус в парламента по въпроса за договора за името. Съответното изявление бе разпространено, след като Каменос настоя за утвърждаването на сделката с Македония да бъде изискано мнозинство от 180 гласа „за“ в 300-местния парламент. „Желанието на правителството е споразумението за разрешаване на проблема, който от години обременява външната политика, да получи възможно най-широко мнозинство в парламента", се казва в изявлението.


„Телма“ (Македония): Никос Коцияс отказа да коментира призивите на Панос Каменос, увери, че за договора за името има мнозинство в парламента
За утвърждаването на договора за името на Македония има необходотото мнозинство в гръцкия парламент. Това увери първият дипломат на Атина Никос Коцияс в интервю за радио „Сто Кокино“, отказвайки да коментира призивите на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос, отбелязва скопският телевизионен канал „Телма“.
По-рано в рамките на пресконференция в Министерството на отбраната Каменос бе категоричен, че „няма да позволим сделката за името на Македония да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ". Той предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква по-голямо от обикновеното мнозинство. В противен случай „Независими гърци“ ще настояват за допитване до гражданите. „Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.
„Нямам намерение да коментирам Каменос, не е моя отговорност. Сделката е много добра, не представлява отказ от националния суверенитет, за да изисква 180 гласа в парламента като предпоставка за гласуването му. Каменос знае тези неща и прави политически избор", подчерта гръцкият външен министър.
Коментирайки договора между Атина и Скопие, Коцияс заяви, че той е подписан не само с цел присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз, но и заради ползите, които носи за Гърция.

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Единственото, което остава за Алексис Ципрас, е да насрочи дата за избори
След като по-рано председателят на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство „Независими гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос даде индикации за задълбочаваща се криза в управлението, като заяви, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори, последва и реакция от лидера на най-голямата опозиционна партия в страната – „Нова демокрация“, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В публикация в социалната мрежа „Туитър“ Кириакос Мицотакис загатна, че времето на Алексис Ципрас като министър-председател на Гърция е изтекло. „Вчера (понеделник, 2 юли – бел.р.) казах, че Ципрас си отива като премиер. Патетичният апел на партньора му (Панос) Каменос, потвърджава категорично това. Единственото, което Ципрас трябва да направи сега, е да потвърди датата на изборите“, написа лидерът на консервативната партия в „Туитър“.
В рамките на пресконференция в Министерството на отбраната, начело на което е Каменос, лидерът на „Независими гърци“ бе категоричен, че „няма да позволим сделката за името на Македония да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ".
Както и по-рано, Каменос предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква по-голямо от обикновеното мнозинство. В противен случай „Независими гърци“ ще настояват за допитване до гражданите. „Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.

Kathimerini: Кабинетът на гръцкия премиер не изключва увеличено мнозинство при гласуването на договора за името
В изявление кабинетът на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас даде индикации, че правителството в Атина ще се стреми към постигането на широк консенсус в парламента по въпроса за договора за името. Съответното изявление бе разпространено, след като по-рано лидерът на младшия коалиционен партньор „Независими гърция“ Панос Каменос настоя за утвърждаването на сделката с Македония да бъде изискано мнозинство от 180 гласа „за“ в 300-местния парламент, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Желанието на правителството е споразумението за разрешаване на проблема, който от години обременява външната политика, да получи възможно най-широко мнозинство в парламента", се казва в изявлението.
В документа не се коментират изрично настояванията на Каменос, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори в страната. В рамките на пресконференция в Министерството на отбраната, начело на което е Каменос, лидерът на „Независими гърци“ бе категоричен, че „няма да позволим сделката да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ".
„Не може да бъдат задействани процедури с НАТО, преди референдумът в Македония (в източника – БЮРМ) не бъде завършен и сделката не бъде одобрена в гръцкия парламент", припомни Каменос позицията на партията си.
„Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.

Панос Каменос: Договорът за името на Македония може да бъде одобрен само чрез референдум или нови избори
Председателят на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство - партията „Независими гърци“ (АНЕЛ), Панос Каменос, даде индикации за задълбочаваща се криза в управлението, като заяви, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори в страната, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В рамките на пресконференция в Министерството на отбраната, начело на което е Каменос, лидерът на „Независими гърци“ бе категоричен, че „няма да позволим сделката да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ".
„Не може да бъдат задействани процедури с НАТО, преди референдумът в Македония (в източника – БЮРМ) не бъде завършен и сделката не бъде одобрена в гръцкия парламент", припомни Каменос позицията на партията си.
Както и по-рано, Каменос предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква квалифицирано, а не обикновено мнозинство. В противен случай „Независими гърци“ ще настояват за допитване до гражданите.
„Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.

Фактор“ (Македония): „Независимите гърци“ ще дадат последна битка за пропадане на договора за името с Македония
Когато дойде времето да се ратифицира договора за името с Македония в парламента в Атина, младшият коалиционен партньор в гръцкото правителство „Независимите гърци“ (АНЕЛ) ще дадат последна битка за пропадането му“. Това е било една от причините партията да не подкрепи инициативата на основната опозиционна фракция „Нова Демокрация“ за вот на недоверие към правителството начело със СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица), твърдят гръцките медии, предава скопското електронно издание „Фактор“.
АНЕЛ е провела национален съвет, на който е взето единодушно решение да се подкрепи лидера на партията Панос Каменос и е била одобрена постъпката му „Независимите гърци“ да не паднат в капана с вота на недоверие спрямо правителството от „Нова Демокрация“, за да запазят стабилността в страната преди излизането от меморандумите, но също така и за Македония.
„Независимите гърци остават в правителството чрез институционалното си положение като коалиционен партньор, за да дадат последната голяма битка за нашата Македония, с цел да пропадне проектодоговорът от Преспа, когато се стигне до гласуване за ратификацията му в парламента“, обясниха от партията.