Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Република Северна Македония!

13 юни 2018 | 17:02

След месеци на дипломатически усилия с противоречив успех и засилено напрежение, в късните следобедни часове на вторник дългоочакваният телефонен разговор между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и македонския премиер Зоран Заев най-накрая се състоя, а след него бе обявена и добрата новина. Атина и Скопие са постигнали пробив в преговорите за преодоляване на дългогодишния спор за името на бившата югославска република. В бъдеще тя ще се нарича „Република Северна Македония“.
Постигането на компромиса за името на Македония бе приветствано от международната общност, която видя между Гърция и Македония знак, че и най-трудните въпроси могат да бъдат решени, ако за това има решителност и визия. Но опозицията в двете съседни страни се противопостави рязко на компромиса, постигнат между министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев, и отхвърлиха договорената сделка.Антонио Милошоски (ВМРО-ДПМНЕ) във „Фейсбук“: Зоран Заев лъже, докато диша
Бившият министър на външните работи на Република Македония в първото и второто правителство на Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ) публикува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, в което обвини премиера Зоран Заев в лъжа.
„Докато диша, Заев лъже! Докато се кълне в дядо, баща, син и дъщеря, лъже! Докато Ви гледа в очите, той се смее и Ви лъже. И когато говори за Конституцията на Република Македония, лъже. Много неща се променят, но този човек няма да престане да лъже!“, написа Милошоски ден, след като Атина и Скопие обявиха постигането на пробив в преговорите за името.

Пробивът в преговорите за името на Македония: Зоран Заев и Алексис Ципрас не получиха подкрепата на опозицията (ОБЗОР)
След месеци на дипломатически усилия с противоречив успех и засилено напрежение, в късните следобедни часове на вторник дългоочакваният телефонен разговор между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и македонския премиер Зоран Заев най-накрая се състоя, а след него бе обявена и добрата новина. Атина и Скопие са постигнали пробив в преговорите за преодоляване на дългогодишния спор за името на бившата югославска република. В бъдеще тя ще се нарича „Република Северна Македония“.
Постигането на компромиса за името на Македония бе приветствано от международната общност, която видя между Гърция и Македония знак, че и най-трудните въпроси могат да бъдат решени, ако за това има решителност и визия. Но опозицията в двете съседни страни се противопостави рязко на компромиса, постигнат между министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев, и отхвърлиха договорената сделка.

Реакцията на най-голямата опозиционна сила в Македония не закъсня. Зоран Заев премина червените линии, които досега защитаваха всички политици, на които гражданите гласува доверие да ръководят държавата, се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ, разпространено в сутрешните часове на деня.
„Зоран Заев не само призна, че се е съгласил да промени конституционното име, но и се е съгласил и към националността, която досега бе ясно определена, да се добави „граждани на Северна Македония". Властите в Гърция празнуват съвсем очаквано, тъй като за първи път в продължилите две десетилетия преговори един политик от Македония се съгласи безотговорно да приеме всички техни условия и да им осигури най-добрата сделка досега. Република Македония, нейното минало, настояще и бъдеще вчера станаха жертва на навика на Зоран Заев да си кърши гръбнака за личен интерес“, се казва в партийното изявление.
От ВМРО-ДПМНЕ посочват, че Зоран Заев и престъпният картел, който той води, са представили споразумение, в което държавата търпи поражение.
„Преговорите, водени от СДСМ, отразяват крайно аматьорство. Споразумението не е в съответствие с интересите на македонския народ. Зоран Заев премина всички червени линии, които политиците, независимо от политическата им принадлежност, са имали през последните 25 години. Заев подкопа македонските позиции. Първоначално той обеща, че Конституцията няма да бъде променяна. След това публично заяви, че приема промяна на Конституцията и решението erga omnes в пакет с името Република Илинденска Македония. Гражданите са излъгани и манипулирани. Зоран Заев напълно непрозрачно и без да запознае с опозицията и ВМРО-ДПМНЕ като най-голямата опозиционна партия взе решение, което ще бележи не само настоящите, но и бъдещите поколения. ВМРО-ДПМНЕ не е против членството в НАТО и в ЕС, напротив, много по-ангажирана е с това от всички останали. Но членството в тези организации не трябва да бъде на цената на предателство или договори за капитилация. Гражданите заслужават европейско бъдеще, но на базата на ценности и реален напредък“, подчертават от опозиционната партия.
„ВМРО-ДПМНЕ е категорично, че Република Македония не трябва да продължава да пропада в бездната, към която СДСМ я тласка. Държавата и гражданите заслужават нещо по-добро. СДСМ не може да предложи нищо добро за Република Македония. Тази власт трябва да си отиде“, е заключението на партията.
По-късно Мицковски поиска спешна среща както с държавния глава Георги Иванов, така и с премиера Зоран Заев.

Реакция имаше от Македонското дружество „Илинден" със седалище в Тирана, което също се противопостави рязко на подписването на споразумение с Гърция за промяна на името на Република Македония.
„Всяка промяна на името на държавата Македония и идентичността на македонската нация ще застраши идентичността на македонците в целия свят, в съседните страни на Република Македония и в Република Албания. За съжаление, преговорите ясно показаха, че Гърция търси промяна на македонската идентичност. В крайна сметка, властите и в Гърция, и в България недвусмислено казаха, че Македония може да влезе в Европейския съюз, но не и „македонизма", се казва в изявлението на МД „Илинден“.
Именно затова, се казва по-нататък в текста, изразявайки волята на македонците, живеещи в Албания, Дружеството отхвърля всякакви споразумения за името на Македония, като майка държава на македонския народ, защото името на държавата е идентичността на нацията, а националността автоматично се определя от името на държавата.
„Македонците в съседните държави на Република Македония защитават правото на съществуване и призоват международната общност да защити най-основните човешки права, в съответствие с общоприети и ратифицирани конвенции за правата на човека“, се подчертава в изявлението.
„Настояваме от името на всички македонци, които живеят в Албания - над 120 хиляди, да не се подписва споразумението с Гърция за промяна на името на държавата и идентичността на нацията. Нашето име е Република Македония и македонци от векове, и това трябва да се зачита“, категорични са от МД „Илинден".

В Скопие напрежението се покачи и поради реакцията на държавния глава на Македония Георги Иванов. В сутрешните часове на деня той прие в резиденцията си във Водно премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров. Двамата трябваше да информират президента за резултатите от преговорите и постигнатия договор с Атина. Но срещата във Водно продължи едва 120 секунди.
От правителствената пресслужба съобщават: премиерът Заев и министър Димитров са предприели конструктивен опит за представяне и обсъждане на съдържанието на договора, но президентът Иванов ги е прекъснал и е напуснал заседанието, като е отказал да говори за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще. Според медийни доклади обаче двамата са били изгонени от резиденцията. Обявено бе, че държавният глава ще направи обръщение към гражданите на Македония.
„В ключови моменти за държавата всички носим историческа отговорност. Направихме всичко по силите си, за да създадем възможност на гражданите да получат правото да избират. Независимо от политическата цена, ние сме готови да поемем отговорност. Никой няма право да възпрепятства този избор. Никой няма право да решава от името на гражданите. Това няма да го бъде ... въпреки Иванов“, написа Никола Димитров след опита за среща с македонския президент.

В Гърция настроението на опозицията бе не по-малко бурно. Председателят на националистическата партия „Независими гърци“ (АНЕЛ), младши партньор във воденото от СИРИЗА (Съюз на радикалното ляво) коалиционно правителство в Гърция, Панос Каменос, категорично отказа да подкрепи споразумението за спора за името на Македония. Лидерът на „Независими гърци“ отправи предупреждение към членовете на партията си, съгласно което „всеки, който не следва позицията й в спора за името, ще бъде автоматично изключен от редиците й“. Каменос, който е и министър на отбраната на Гърция, изрази увереност, че може да мине и година, преди премиерите на двете страни да успеят да получат подкрепата за сделката от парламентите в Скопие и Атина.
Договорът, постигнат от Алексис Ципрас и Зоран Заев „никога няма да бъде одобрен" на референдума, който ще бъде организиран в Македония в края на септември. Поради тази причина Каменос изрази увереност, че преодоляването на десетилетния спор за името все още е далеч.
Каменос призова и лидерът на основната опозиционна сила в Гърция – „Нова демокрация“ ясно да каже своята позиция за преговорите за спора за името, защото параметрите на постигната сделка са същите, за които е преговарял бившият гръцки премиер от Костас Краманлис през 2007 г.
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише споразумението за името на Македония, тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията „Независими гърци“ (АНЕЛ). Това заяви лидерът на най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка Кириакос Мицотакис в рамките на среща с президента Прокопис Павлопулос.

Един ден след като Атина и Скопие обявиха, че са постигнали историческа сделка за преодоляване на десетилетия спор, лидерът на „Нова демокрация" призова Павлопулос да гарантира, че споразумението ще бъде преразгледано от парламента преди да бъде подписано от правителството. „Нова демокрация“ разкритикува сделката, подчертавайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.
По-късно стана ясно, че най-голямата опозиционна партия в Гърция обмисля внасянето на вот на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас (СИРИЗА). Председателят на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че партията ще внесе предложението, ако правителството не успее да докаже, че има необходимото парламентарно мнозинство за прокарване на сделката, преди премиерите на двете страни да подпишат официалния договор. Член на партията поясни, че „Нова демокрация“ очаква отговор от правителството до края на деня.
Мицотакис описа сделката за името на Македония като „дълбоко проблематична".

Бившият консервативен премиер на Гърция Андонис Самарас също сподели мнението си, като разкритикува постигнатото споразумение между Атина и Скопие по въпроса за името и го описа като „ненужен и унизителен компромис".

В изявление Самарас подчерта, че с подписването на споразумението лявото правителство на премиера Алексис Ципрас не само се отказва от името на Македония в полза Скопие, но им „подарява“ македонската етническа принадлежност, идентичност и език. Сделката ще окаже влияние върху сигурността в по-широкия регион, изрази увереност Самарис.

Гръцкото центристко „Движение за промяна“ на бившия лидер на ПАСОК Фофи Генимата се въздържа от оценка за постигнатото споразумение за името на Македония. От партията подчертаха, че ще представят позицията си едва тогава, когато се запознае с пълния текст на договора.
В изявление, публикувано след като премиерът Алексис Ципрас обяви постигането на пробив в преговорите за преодоляване на десетилетния спор за името на Македония, „Движение за промяна“ увери, че „подкрепя решение, но не каквото и да било. Съставното име за цялостна употреби, промяна в Конституцията на Македония и отстраняване на всякакви форми на иредентизъм са нашите твърди, патриотични позиции“.
„Въз основа на тези позиции ще направим оценка на официалното проектоспоразумение, което правителството се е ангажирало да направи публично достояние, за да можем да определим дали то отговаря на предпоставките за защита на нашите национални интереси, дали насърчава стабилността в по-широкия регион и европейски ценности", се казва в изявлението на партията.

„МКД“ (Македония): Зоран Заев и лидерът на македонската опозиция са на среща в парламента
Министър-председателят на Македония Зоран Заев и председателят на най-голямата опозиционна партия в страната ВМРО ДПМНЕ Християн Мицковски провеждат среща в парламента в Скопие във връзка с договора за решаване на спора за името, който беше обявен във вторник, предава скопското електронно издание „МКД“.
На пресконференцията си в сряда, Мицковски поиска срещи с президента на Македония Георги Иванов и с премиера Заев.

АБВ: Името „Северна Македония” вероятно снема териториалните претенции към Гърция, но дава основание за такива към България
Името „Северна Македония” вероятно снема териториалните претенции към Гърция, но дава основание за такива към България. Това се посочва в позиция на ПП АБВ по повод споразумението между гръцкото и македонското правителство за името на Македония, съобщиха от пресцентъра на партията. От АБВ приветстват развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската страна за името на Република Македония. "Ние винаги сме подкрепяли кандидатурата й за членство в ЕС и НАТО, но също така държим това да не трябва да става за сметка на България", заявяват от АБВ. Те отбелязват още, че договореното име „Северна Македония” вероятно задоволява териториалните претенции на Гърция, но дава основание за такива към България, най-малко поради това, че част от Северна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия и с малки изключения представлява цялата Благоевградска област.
"В тази насока е и изказването на премиера Бойко Борисов през 2012 г., който заяви, че „варианта Северна Македония е абсолютно неприемлив” и посочи, че „това име е предпоставка за териториални претенции към страната ни, Скопие може да поиска Благоевград”. Какво се е променило сега? Кои са новите аргументи да се приеме това наименование?
Днес сме свидетели точно на обратното. МВнР безпринципно се съгласява и приветства всяко направено предложение, както с Илинденска, така и сега със Северна Македония. В декларацията на българското външно министерство се посочва, че: „Новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност”, също така и че „МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени". Фактът, че в договора има предложение да се запише, че Споразумението няма да променя съществуващите граници и няма претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност идва да покаже, че самото име дава основание и за двете. Не може да очакваме гаранции в бъдеще време, те трябва да се дадат сега. Не сме съгласни и с принципния подход, две страни да решават проблем, засягащ няколко държави без тяхно участие. В процеса на окончателното вземане на решение трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни", се посочва още в позицията на АБВ.
Те отбелязват, че правителството, политическите партии в България, включително и парламентарно представените, нямат адекватна позиция по този въпрос. "Единствено ПП АБВ излязохме с такава и сме удовлетворени, че тя бе чута. Предишното предложение - Илинденска Македония - беше посегателство към българската история, това дава основания за териториални претенции към България. Ние сме против географско име на Македония, защото може да предизвика недоволство у българските граждани.
Немаловажен е фактът, че Гърция години наред води спор за името и спира членството на Македония в ЕС и НАТО докато не постигна желаното, което още един път доказва изключителното значение на този въпрос. В изказването на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че „споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната”, самият той подчертава, че това споразумение няма връзка с гръцкото културно наследство.
Вярваме, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще бъде важно за изготвяне на официалната българска позиция", заявяват още от АБВ.

Македонският външен министър във „Фейсбук“: Никой няма право да решава от името на гражданите, това няма да го бъде…. въпреки Иванов
След скандала, при който държавният глава на Македония Георги Иванов напусна заседанието с премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров няколко минути след началото му, първият дипломат на Скопие сподели мнението си за случилото се в социалната мрежа „Фейсбук“.
„В ключови моменти за държавата всички носим историческа отговорност. Направихме всичко по силите си, за да създадем възможност на гражданите да получат правото да избират. Независимо от политическата цена, ние сме готови да поемем отговорност. Никой няма право да възпрепятства този избор. Никой няма право да решава от името на гражданите. Това няма да го бъде ... въпреки Иванов“, написа Никола Димитров след опита за среща с македонския президент в резиденцията му във Водно.

Зоран Заев и Никола Димитров към македонския президент: Никой няма право да пречи на бъдещето на страната
Премиерът Зоран Заев и министърът на външните работи Николай Димитров проведоха бурна среща с президента на Република Македония Георги Иванов, на която се опитаха да представят договора за решение на спора за името на страната, припомня скопското електронно издание „Нова Македония“.
От правителствената пресслужба съобщават: Премиерът Заев и министър Димитров са предприели конструктивен опит за представяне и обсъждане на съдържанието на договора, но президентът Иванов ги е прекъснал и е напуснал заседанието, като е отказал да говори за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще.
Правителството на Република Македония призовава всички политически фактори да се присъединят към националните приоритети и да подкрепят просперитета на гражданите и влизането на Македония в НАТО и ЕС, се казва още в изявлението.
„Гражданите получиха шанс да напишат нова глава в историята на нашата страна и никой няма право да им пречи да вземат правилното решение за македонското бъдеще“, се подчертава в изявлението от пресслужбата на правителството в Скопие.

Министър Екатерина Захариева: Държим на гаранции, че с името Република Северна Македония няма да има териториални претенции и договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ги дава
Държим на гаранции, че с името Република Северна Македония няма да има териториални претенции и договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ги дава. Това каза пред журналисти преди заседанието на Комисията по външна политика вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с името Република Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите ѝ българският интерес определя Македония по европейския път.
Тя поздрави Гърция и Македония, че са постигнали споразумение по толкова дългогодишен спор, което дава възможност за европейския и евроатлантическия път за Република Македония. "Припомням, че България първа е признала Република Македония с цялостното име. Обозначавайки, че Македония е географски район, който се намира в три държави, даже в четири, се потвърждава и нашето становище, че това е такъв регион. Ние държим да имаме гаранции, такива имаме в договора, че по никакъв начин няма да води до териториални или претенции за идентичност. В нашия договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество има достатъчно такива гаранции", каза Захариева. Тя призова да се изчака пълния текста проекта за споразумение.

„Фокус“ (Македония): На паметниците от проекта „Скопие 2014“ ще бъдат поставени пояснителни табели
паметниците, изградени в рамките на проекта „Скопие 2014“, ще бъдат поставени пояснителни табели, от които ще става ясно, че изобразяват историческото и цивилизационно наследство на древните елини. Това поясни говорителят на правителството на югозападната ни съседка Миле Бошняковски, предава македонският „Фокус“.
„Воинът на кон“ ше бъде преименуван на този, който изобразява – Александър Македонски, и ще обясним с табела, че става въпрос за „Александър Македонски като част от елинистическия античен период и като световно културно населдство“, обясни Бошняковски, като допълни, че паметникът ще се превърне в символ на приятелството между Македония и Гърция.
„Същото ще се случи и с паметниците на Филип II и на Олимпиа“, допълни Бошняковски.

Kathimerini: „Нова демокрация“ обмисля внасянето на вот на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас
Най-голямата опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация“, обмисля внасянето на вот на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас (СИРИЗА), след като бе обявено постигането на пробив в преговорите за името на Македония, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Председателят на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че партията ще внесе предложението, ако правителството не успее да докаже, че има необходимото парламентарно мнозинство за прокарване на сделката, преди премиерите на двете страни да подпишат официалния договор. Член на партията поясни, че „Нова демокрация“ очаква отговор от правителството до края на деня.
По-рано Мицотакис описа сделката за името на Македония като „дълбоко проблематична". Той призова президента Прокопис Павлопулос да се намеси, за да може споразумението да бъде обсъдено в парламента, преди да бъде подписано.

„Макфакс“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ поиска спешни срещи с Георги Иванов и Зоран Заев
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски поиска спешна среща с държавния глава Георги Иванов във връзка с договора за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като подчертава, че в рамките на пресконференция лидерът на опозиционната партия е настоял и за разговор с премиера Зоран Заев.
Мицковски повтори отново, че ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя на постигнатото споразумение за името и че няма да приеме промяна в Конституцията на Македония. Съгласно думите му, партията ще се противопостави с всички правни средства срещу това „споразумение за капитулация".
„Нека македонската общественост да види с какъв мъж има работа. Заев говореше едно, а донесе на Македония споразумение за капитулация. Думите му не струват. За няколко месеца той промени поведението си, нанасяйки щети на Република Македония. Този път залозите не са струмишките фирми, този път цената на неговата капитулация ще бъде платена от гражданите на Република Македония. Това е абсолютно поражение на македонската дипломация и не може да бъде показано като победа. Това е предателство на надеждите на гражданите", подчерта Мицковски.
Същевременно лидерът на опозиционната партия заяви, че министърът на външните работи Никола Димитров е съучастник в тази капитулация, като го призова да подаде незабавно оставка.

Андонис Самарас, бивш премиер на Гърция: Споразумението за името на Македония е ненужен и унизителен компромис
Бившият консервативен премиер на Гърция Андонис Самарас разкритикува постигнатото споразумение между Атина и Скопие по въпроса за името, описвайки го като „ненужен и унизителен компромис", съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В изявление Самарас подчерта, че с подписването на споразумението лявото правителство на премиера Алексис Ципрас не само се отказва от името на Македония в полза Скопие, но им „подарява“ македонската етническа принадлежност, идентичност и език. Сделката ще окаже влияние върху сигурността в по-широкия регион, изрази увереност Самарис.

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Македония ще направи обръщение към гражданите
След като прекъсна срещата с премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров, държавният глава на Македония Георги Иванов обяви, че ще направи обръщение към гражданите на страната, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Срещата на Заев и Никола Димитров с президента на Македония Георги Иванов, на който двамата трябваше да го информират за пробива в преговорите с Гърция за името на страната, e продължила само две минути, стана ясно от разпространеното съобщение. След това Иванов е напуснал стаята, отказвайки да чуе какво се съдържа в договора за новото име на Македония.

„Независен“ (Македония): Ще бъдат ли преместени в Солун паметниците на Александър Македонски и Филип II в Скопие?
Скопие. Паметниците на Александър Македонски и Филип II, които се намират в центъра на Скопие, ще бъдат преместени в Солун, съгласно споразумението, постигнато между премиерите на двете страни, съобщава македонското електронно издание „Независен“, като се позовава на доклад в гръцки вестник.
Според вестник Kathimerini договорът предвижда паметниците на античните владетели да бъдат преместени в Солун. Този сценарий обаче може да бъде избегнат - Македония ще бъде задължена да постави плочи, на които ще стои обяснението, че паметниците са символи на гръцката култура.
„Нашите съседи вече са променили името на летището, магистралата и стадиона си. Ще има обмен на паметници с Община Солун или ако размяната не се извърши, споразумението предвижда, че съседната страна ще постави табели на статуите и паметниците, за да стане ясно, че те са символи на гръцката култура“, пише вестникът, като твърди, че съответните положения са заложени в споразумението, постигнато в преговорите между Скопие и Атина за името на Македония.

МКД (Македония): Скандал в резиденцията на македонския президент: Георги Иванов изгони Зоран Заев и Никола Димитров след среща, продължила 120 секунди
Срещата на премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров с президента на Македония Георги Иванов, на който двамата трябваше да го информират за пробива в преговорите с Гърция за името на страната, продължи едва 120 секунди. След това лидерът на кабинета в Скопие и ръководителят на македонската дипломация са били изгонени от резиденцията на президента във Водно, разкриха източници на скопското електронно издание МКД.
Иванов е попитал Заев и Димитров дали имат писмено споразумение с Гърция. След като е получил утвърдителен отговор, Иванов е казал на Заев и Димитров, че не е необходимо срещата да продължи, поясниха източници.
От редакцията припомнят, че Иванов е против промяната на името на принципа erga omnes и срещу изменение на Конституцията на Република Македония.

„Стандард“ (Македония): МД „Илинден” се противопостави на договора за промяната на името на Македония
Македонското дружество „Илинден" със седалище в Тирана се противопостави рязко на подписването на споразумение с Гърция за промяна на името на Република Македония, съобщава скопското електронно издание „Стандард“, като привежда текста на разпространеното от организацията изявление.
„Всяка промяна на името на държавата Македония и идентичността на македонската нация ще застраши идентичността на македонците в целия свят, в съседните страни на Република Македония и в Република Албания. За съжаление, преговорите ясно показаха, че Гърция търси промяна на македонската идентичност. В крайна сметка, властите и в Гърция, и в България недвусмислено казаха, че Македония може да влезе в Европейския съюз, но не и „македонизма", се казва в изявлението на МД „Илинден“.
Именно затова, се казва по-нататък в текста, изразявайки волята на македонците, живеещи в Албания, Дружеството отхвърля всякакви споразумения за името на Македония, като майка държава на македонския народ, защото името на държавата е идентичността на нацията, а националността автоматично се определя от името на държавата.
„Македонците в съседните държави на Република Македония защитават правото на съществуване и призоват международната общност да защити най-основните човешки права, в съответствие с общоприети и ратифицирани конвенции за правата на човека“, се подчертава в изявлението.
„Настояваме от името на всички македонци, които живеят в Албания - над 120 хиляди, да не се подписва споразумението с Гърция за промяна на името на държавата и идентичността на нацията. Нашето име е Република Македония и македонци от векове, и това трябва да се зачита“, категорични са от МД „Илинден".

МКД (Македония): Срещата на Зоран Заев и Никола Димитров с президента на Македония приключи за няколко минути
Срещата на премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров с президента на Македония Георги Иванов, на който двамата трябваше да го информират за пробива в преговорите с Гърция за името на страната, продължи едва няколко минути, отбелязват в редакцията на скопското електронно издание МКД.
Във вторник Заев обяви, че е постигнато споразумение за ново име - Република Северна Македония за цялостна употреба с конституционни промени. Иванов е против промяната на принципа erga omnes и срещу изменение на Конституцията на Република Македония.
В навечерието на пробива в преговорите за името македонският президент направи рязко изказване. Твърденията на Зоран Заев, че евентуалното отхвърляне на споразумението с Гърция ще застраши перспективите на Македония за членство в Европейския съюз и НАТО и ще увеличи вътрешните заплахи, са отчаян опит на министър-председателя за манипулация на обществото и повлияване на гражданите на страната. Такава бе оценката от кабинета на президента на Македония.
„Стратегическите ангажименти на Република Македония за членство в Европейския съюз и НАТО са ясно определени и не подлежат на промяна. Запазването на конституционното име и намирането на решение, което няма да доведе до промени в конституцията, в никакъв случай не е насочено срещу интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Сключването на международен договор трябва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония, а не да предвижда изменение“, се казва в изявлението от кабинета на Иванов.
Във връзка с призива на премиера Заев за подкрепа на евентуално споразумение от страна на всички политически сили в страната, Иванов коментира, че той още веднъж показва, че е необходим широк национален консенсус за намиране на решение, което няма да накърни достойнството на македонския народ и гражданите на страната.

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: БСП трябва да се извини, че изобщо съществува македонска нация, а не да изисква гаранции за името
БСП трябва да се извини, че изобщо съществува македонска нация, а не да изисква гаранции за името. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов във връзка с това, че БСП изиска гаранции, че името на Република Македония няма да представлява предпоставка за териториални претенции към страната ни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„БСП могат да твърдят всичко, но те първо трябва да изкупят вината си за това, че изобщо съществуват Македония и македонска нация, а не да изискват гаранции. Защото те бяха част от процеса, когато навремето се създаваше македонската нация с решение на Коминтерна. Така че трябва първо да се извинят на българския народ и на българите в Македония за този Франкенщайн, който създадоха“, коментира Ангелов.
Във връзка проблема с името на Македония той посочи, че "Обединени патриоти" приветстват това, че най-накрая между Република Македония и Гърция се намери компромис и един проблем на Балканите ще бъде решен. „Защото когато държавите около България са стабилни и нямат проблеми, тогава и българската държава ще е по-успешна и по-стабилна. Продължаваме обаче да следим внимателно дали Македония ще продължава да изпълнява договора за добросъседство с България, дали ще бъдат зачитани правата на всички български граждани, които живеят там, и т.н. Защото всички знаем, че в годините на демокрация различните управляващи имаха различно отношение към България. Всички фалшификации, свързани с историята в учебниците в Македония, трябва да бъдат премахнати и правата на българите там да бъдат зачитани“,каза още Ангелов и посочи, че само така всички ще повярват, че новото управление в Македония наистина иска да наложи нов модел на добросъседство с останалите държави на Балканите.

Пробив в преговорите за името на Македония: Балканите приветстваха споразумението, опозицията в Атина и Скопие се противопостави (ОБЗОР)
След месеци на дипломатически усилия с противоречив успех и засилено напрежение, в късните следобедни часове на вторник дългоочакваният телефонен разговор между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и македонския премиер Зоран Заев най-накрая се състоя, а след него бе обявена и добрата новина. Атина и Скопие са постигнали пробив в преговорите за преодоляване на дългогодишния спор за името на бившата югославска република. В бъдеще тя ще се нарича „Република Северна Македония“.
Постигането на компромиса за името на Македония бе приветствано от лидерите на страните в региона, докато опозицията в Скопие и Атина се противопоставиха рязко на договорената сделка.

България бе сред първите страни, които поздравиха Македония и Гърция за разрешаването на десетилетния спор за името. Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името, бе посочено в декларация на външнополитическото ведомство в София. „По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване. Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени", се подчертава още в декларацията.

Лидерите на Косово, най-младата държава на Балканите, също побързаха да честитят на Атина и Скопие за постигнатото споразумени. В социалната мрежа „Туитър“ президентът Хашим Тачи написа: „Честитя на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев и на техните граждани за възобновяване на възможността за влизане (на Македония) в ЕС и НАТО, което е от полза и за Косово и за целите Западни Балкани“.
В същата социална мрежа министър-председателят Рамуш Харадинай на свой ред написа: „Поздравявам Заев и Ципрас за визията и издръжливостта. Надявам се, че всички останали отворени въпроси на Балканите ще бъдат решени със същия конструктивен подход“.

В Албания новината също бе посрещната позитивно. Министър-председателят на Еди Рама и първият дипломат на Тирана Дитмир Бушати приветстваха постигнатия пробив в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония.
„Двамата прогресивни лидери влязоха в историята и казаха на Европейския съюз и на целия свят, че имат визията и волята да преодолеят препятствията от миналото и да намерят място за поглед към бъдещето. Изразяваме уважение към Зоран Заев и Алексис Ципрас. Сега Балканите са по-сигурно място“, написа Рама в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Албанският външен министър Димир Бушати също оцени постигната сделка, описвайки я като „историческо споразумение".„Това проправя пътя не само на една страна, а към целия регион към евроатлантическото семейство. Въпреки трудностите дипломацията показа, че работи“, написа на свой ред Бушати.

В Република Кипър също приветстваха споразумението между Гърция и Македония по въпроса за името. В коментар пред държавния телевизионен оператор правителственият говорител Продромос Продроумо описва постигнатия пробив като „важна сделка", която се очаква да генерира много „национални печалби" за Гърция.

И докато лидерите на страните от Балканския полуостров видяха в споразумението между Гърция и Македония знак, че и най-трудните въпроси могат да бъдат решени, ако за това има решителност и визия, то опозицията в двете съседни страни се противопостави рязко на компромиса, постигнат между министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Реакцията на най-голямата опозиционна сила в Македония не закъсня. Зоран Заев премина червените линии, които досега защитаваха всички политици, на които гражданите гласува доверие да ръководят държавата, се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ, разпространено в сутрешните часове на деня.
„Зоран Заев не само призна, че се е съгласил да промени конституционното име, но и се е съгласил и към националността, която досега бе ясно определена, да се добави „граждани на Северна Македония". Властите в Гърция празнуват съвсем очаквано, тъй като за първи път в продължилите две десетилетия преговори един политик от Македония се съгласи безотговорно да приеме всички техни условия и да им осигури най-добрата сделка досега. Република Македония, нейното минало, настояще и бъдеще вчера станаха жертва на навика на Зоран Заев да си кърши гръбнака за личен интерес“, се казва в партийното изявление.
От ВМРО-ДПМНЕ посочват, че Зоран Заев и престъпният картел, който той води, са представили споразумение, в което държавата търпи поражение.
„Преговорите, водени от СДСМ, отразяват крайно аматьорство. Споразумението не е в съответствие с интересите на македонския народ. Зоран Заев премина всички червени линии, които политиците, независимо от политическата им принадлежност, са имали през последните 25 години. Заев подкопа македонските позиции. Първоначално той обеща, че Конституцията няма да бъде променяна. След това публично заяви, че приема промяна на Конституцията и решението erga omnes в пакет с името Република Илинденска Македония. Гражданите са излъгани и манипулирани. Зоран Заев напълно непрозрачно и без да запознае с опозицията и ВМРО-ДПМНЕ като най-голямата опозиционна партия взе решение, което ще бележи не само настоящите, но и бъдещите поколения. ВМРО-ДПМНЕ не е против членството в НАТО и в ЕС, напротив, много по-ангажирана е с това от всички останали. Но членството в тези организации не трябва да бъде на цената на предателство или договори за капитилация. Гражданите заслужават европейско бъдеще, но на базата на ценности и реален напредък“, подчертават от опозиционната партия.
„ВМРО-ДПМНЕ е категорично, че Република Македония не трябва да продължава да пропада в бездната, към която СДСМ я тласка. Държавата и гражданите заслужават нещо по-добро. СДСМ не може да предложи нищо добро за Република Македония. Тази власт трябва да си отиде“, е заключението на партията.

В Гърция настроението на опозицията е не по-малко негативно. Председателят на националистическата партия „Независими гърци“ (АНЕЛ), младши партньор във воденото от СИРИЗА (Съюз на радикалното ляво) коалиционно правителство в Гърция, Панос Каменос, категорично отказа да подкрепи споразумението за спора за името на Македония. Лидерът на „Независими гърци“ отправи предупреждение към членовете на партията си, съгласно което „всеки, който не следва позицията й в спора за името, ще бъде автоматично изключен от редиците й“. Каменос, който е и министър на отбраната на Гърция, изрази увереност, че може да мине и година, преди премиерите на двете страни да успеят да получат подкрепата за сделката от парламентите в Скопие и Атина.
Договорът, постигнат от Алексис Ципрас и Зоран Заев „никога няма да бъде одобрен" на референдума, който ще бъде организиран в Македония в края на септември. Поради тази причина Каменос изрази увереност, че преодоляването на десетилетния спор за името все още е далеч.
Каменос призова и лидерът на основната опозиционна сила в Гърция – „Нова демокрация“ ясно да каже своята позиция за преговорите за спора за името, защото параметрите на постигната сделка са същите, за които е преговарял бившият гръцки премиер от Костас Краманлис през 2007 г.
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише споразумението за името на Македония, тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията „Независими гърци“ (АНЕЛ). Това заяви лидерът на най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка Кириакос Мицотакис в рамките на среща с президента Прокопис Павлопулос.
Един ден след като Атина и Скопие обявиха, че са постигнали историческа сделка за преодоляване на десетилетия спор, лидерът на „Нова демокрация" призова Павлопулос да гарантира, че споразумението ще бъде преразгледано от парламента преди да бъде подписано от правителството. „Нова демокрация“ разкритикува сделката, подчертавайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.

„Локално“ (Македония): Албания приветства договора за името на Македония
Министър-председателят на Албания Еди Рама и първият дипломат на Тирана Дитмир Бушати приветстваха постигнатия пробив в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония, отбелязва електронното издание „Локално“.
„Двамата прогресивни лидери влязоха в историята и казаха на Европейския съюз и на целия свят, че имат визията и волята да преодолеят препятствията от миналото и да намерят място за поглед към бъдещето. Изразяваме уважение към Зоран Заев и Алексис Ципрас. Сега Балканите са по-сигурно място“, написа Рама в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Албанският външен министър Димир Бушати също оцени постигната сделка, описвайки я като „историческо споразумение".
„Това проправя пътя не само на една страна, а към целия регион към евроатлантическото семейство. Въпреки трудностите дипломацията показа, че работи“, написа на свой ред Бушати.

БСП предлага България да изиска гаранции, че името Република Северна Македония няма да представлява предпоставка за териториални претенции към страната ни
БСП предлага България да изиска гаранции, че името Република Северна Македония няма да представлява предпоставка за териториални претенции към страната ни. Това каза от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин във връзка с предложението за име на Македония – Република Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вигенин представи позицията на БСП по договореното между Гърция и югозападната ни съседка за име на Република Македония – Република Северна Македония. Вигенин заяви, че БСП иска да разбере какви гаранции смята да изиска правителството ни, че името Република Северна Македония няма да представлява предпоставка за териториални претенции. „Подчертаваме, че България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония. Оценяваме усилията на двамата премиери от двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който създаваше напрежение в нашия регион. В същото време припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти, което трябва съответно да бъде отчетено и от сегашното българско правителство“, каза Вигенин. Той поясни, че БСП предлага позицията на България по началото на преговорите за членство на Македония в ЕС да бъде обвързана с такива гаранции. „Изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Република Македония заедно с вече влезлия в сила договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще даде възможност за все по-активно взаимодействие между двете страни и съответно между гражданите от двете страни на границата“, заяви Вигенин.

Kathimerini: Република Кипър приветства споразумението за името на Македония, което ще генерира „национални печалби“ за Гърция
Република Кипър приветства споразумението между Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) по въпроса за името, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.
В коментар пред държавния телевизионен оператор RIK правителственият говорител Продромос Продроумо описва постигнатия пробив като „важна сделка", която се очаква да генерира много „национални печалби" за Гърция.
Във вторник Атина и Скопие обявиха, че са постигнали компромис за името „Република Северна Македония".

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Алексис Ципрас няма политическата легитимност да подпише споразумение с Македония
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише споразумението за името на Македония (в източника - Бивша югославска република Македония), тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията „Независими гърци“ (АНЕЛ). Това заяви лидерът на най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка Кириакос Мицотакис в рамките на среща с президента Прокопис Павлопулос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Един ден след като Атина и Скопие обявиха, че са постигнали историческа сделка за преодоляване на десетилетия спор, лидерът на „Нова демокрация" призова Павлопулос да гарантира, че споразумението ще бъде преразгледано от парламента преди да бъде подписано от правителството.
Срещата между Мицотакис и Павлопулос първоначално бе насрочена за вторник, но в крайна сметка се състоя в сряда.
В по-ранно изявление пред телевизия „Скай“, говорителят на консервативната партия Мария Спирайки заяви, че правителството в Атина е постигнало „лошо споразумение", като добави, че премиерът „няма легитимност да сложи своя подпис".
„Нова демокрация“ разкритикува сделката, подчертавайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.


ВМРО-ДПМНЕ: Република Македония, нейното минало, настояще и бъдеще станаха жертва на навика на Зоран Заев да си кърши гръбнака
Зоран Заев премина червените линии, които досега защитаваха всички политици, на които гражданите гласува доверие да ръководят държавата, се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ, което скопското електронно издание „Курир“, близко до кръговете на опозиционната партия на Християн Мицкоски, привежда в цялост.
„Зоран Заев не само призна, че се е съгласил да промени конституционното име, но и се е съгласил и към националността, която досега бе ясно определена, да се добави „граждани на Северна Македония". Властите в Гърция празнуват съвсем очаквано, тъй като за първи път в продължилите две десетилетия преговори един политик от Македония се съгласи безотговорно да приеме всички техни условия и да им осигури най-добрата сделка досега. Република Македония, нейното минало, настояще и бъдеще вчера станаха жертва на навика на Зоран Заев да си кърши гръбнака за личен интерес“, се казва в партийното изявление.
От ВМРО-ДПМНЕ посочват, че Зоран Заев и престъпният картел, който той води, са представили споразумение, в което държавата търпи поражение.
„Преговорите, водени от СДСМ, отразяват крайно аматьорство. Споразумението не е в съответствие с интересите на македонския народ. Зоран Заев премина всички червени линии, които политиците, независимо от политическата им принадлежност, са имали през последните 25 години. Заев подкопа македонските позиции. Първоначално той обеща, че Конституцията няма да бъде променяна. След това публично заяви, че приема промяна на Конституцията и решението erga omnes в пакет с името Република Илинденска Македония. Гражданите са излъгани и манипулирани. Зоран Заев напълно непрозрачно и без да запознае с опозицията и ВМРО-ДПМНЕ като най-голямата опозиционна партия взе решение, което ще бележи не само настоящите, но и бъдещите поколения. ВМРО-ДПМНЕ не е против членството в НАТО и в ЕС, напротив, много по-ангажирана е с това от всички останали. Но членството в тези организации не трябва да бъде на цената на предателство или договори за капитилация. Гражданите заслужават европейско бъдеще, но на базата на ценности и реален напредък“, подчертават от опозиционната партия.
„ВМРО-ДПМНЕ е категорично, че Република Македония не трябва да продължава да пропада в бездната, към която СДСМ я тласка. Държавата и гражданите заслужават нещо по-добро. СДСМ не може да предложи нищо добро за Република Македония. Тази власт трябва да си отиде“, е заключението на партията.

Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество: ЕС и НАТО трябва да покажат решителност като Алексис Ципрас и Зоран Заев
Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович изрази надежда, че Европейският съюз и НАТО ще покажат същата решителност, каквато демонстрираха министър-председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в разрешаването на десетилетния спор за името, съобщава македонският „Фокус“.
„Това историческо споразумение е попътян вятър не само за взаимното сътрудничество, но и за по-нататъшното икономическо развитие и процеса на европейска интеграция на региона. Искрено се надявам, че този смел акт на лидерство ще бъде приветстван със същата степен на решителност от партньорите си в Европейския съюз и НАТО“, заяви Свиланович.
Поздравявайки Заев и Ципрас, Свиланович подчерта, че „споразумението представлява истинско насърчаване за целия регион на Югоизточна Европа, и особено за Западните Балкани, тъй като показва, че и най-трудните въпроси могат да бъдат решени, ако за това има решителност и визия за по-добро бъдеще" .

El Pais: Гърция и Македония постигнаха споразумение за името на бившата югославска република
Гърция и Македония постигнаха споразумение за името на бившата югославска република, пише испанският национален ежедневник El Pais, като отбелязва, че двете страни най-накрая сложиха край на спора, тлеещ от 1991 г. насам, и който възпрепятства членството на Скопие в международни организации като НАТО и Европейския съюз.
След повече от четвърт век едно от огнищата на напрежение на Балканите е на път да бъде потушено. Правителствата на Гърция и Македония най-накрая се договориха окончателно за име на малката балканска страна, която бе в състояние неопределеност от 1991 г. – без перспектива за членство в Европейския съюз или НАТО.
Въпреки че споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на двете страни, а в случая на Скопие – и с референдум за промяна на Конституцията, договорът отваря пътя за евроатлантическата интеграция на Македония. Ръководителите на правителствата на двете страни – Алексис Ципрас и Зоран Заев, финализираха сделката във вторник с едно телефонно обаждане, подчертават от редакцията.

„Курир“ (Македония): След споразумението за името на държавата, Вселенският патриарх Вартоломей ще обяви името на църквата
След споразумението за името на държавата, Вселенският патриарх Вартоломей ще обяви името на църквата, пише скопското електронно издание „Курир“.
Съществуването на разкол не е аргумент да изоставим един народ, подчерта Вселенският патриарх в рамките на литургия по повод честването на празника на Светите апостоли Вартоломей и Варнава.
„Когато един от нашите братя бъде определен като расколник или еретик, а още повече, когато става въпрос за един цял народ, за милиони хора, тогава е необходим спешен и без забавяне призив за духовно пробуждане. Апостолското задължение на Църквата-Майка е да търси начини за спасение за нашите братя в Скопие и Украйна. Наш дълг и отговорност е винаги да връщаме народите обратно към истината и каноничните рамки на църквата, тъй като нашата Вселенската патриаршия се грижи за целия свят и за всички народи и хора, без изключение“, увери Вартоломей.
Вселенската патриаршия, подчертал Вартоломей, никога не е стояла настрана в ситуации, които нарушават нормалното функциониране на православната църква. Вселенският патриарх призова за приемане на народа и „църквата на Скопие" в православното единство, цитирайки част от посланието на апосотол Павел до коринтяните.
На 29 май Светият синод на Вселенската патриаршия съобщи, че в рамките на нейните компетенции и прерогативи, ще бъде обсъдено и ще бъде взето решение за връщането на „църквата на Скопие“ в каноничните рамки под името Охридска архиепископия. Изявлението бе направено след писмата, изпратени от МПЦ-ОА и от премиера Зоран Заев, в които се изисква Вселенската патриаршия да предприеме стъпки за признаване на автокефалността на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, като равноправна църква в православния свят.

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев и Никола Димитров ще информират президента на Македония за споразумението с Гърция
Македонският премиер Зоран Заев и министърът на външните работи Никола Димитров ще информират президента Георги Иванов за постигнатото споразумение с Гърция в спора за името, предава информационната агенция „Макфакс“. Срещата е насрочена за 10 часа местно време.
Съгласно официалните изявления на министър-председателите на двете страни, договореното име е „Република Северна Македония“ - с превод на всички езици, за всестранна употреба и с въвеждане на изменение в Конституцията.
Езикът е македонски без бележка под линия - потвърден от ООН, националността е - македонска /граждани на Северна Македония (Macedonian / Citizens of North Macedonia). Новото име ще започне да се използва в международен план, след като споразумението с Гърция ще бъде ратифицирано от парламентите на двете страни. Вътрешно, новото име на страната ще бъде използвано след стартирането на преговорите за членство в ЕС, но не по-късно от пет години след подписването на споразумението.
То ще влезе в сила, когато бъде ратифицирано от парламентите на двете страни. След конституционните промени, които ще последват след успешен референдум в края на месец септември тази година, споразумението ще бъде внесено за ратифицикация в парламента в Гърция.
Имената на регистрационните табели в Македония ще се променят - вместо MK ще бъдат NMK, MK и MKD кодовете ще останат валидни. На 28 юни тази година Македония трябва да получи дата за започване на преговори с Европейския съюз. На 12 юли на срещата на върха на НАТО Македония ще получи покана за членство в НАТО.
Сделката се очаква да бъде подписана този уикенд.

Der Standard: Македония и Гърция постигнаха пробив в спора за името
Министър-председателите на Гърция и Македония най-накрая постигнаха пробив в преговорите за разрешаване на спора за името, отбелязват в редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard. След близо 26 години, в които националистите в двете съседни страни блокираха преодоляването на проблема, във вечерните часове на вторник лидерът на кабинета в Атина Алексис Ципрас обяви: „Имам добри новини! Имаме споразумение“. И колкото и неудобно бе за излъчване на живо, изявлението на Ципрас все пак бе историческо.
Гърция и Македония намериха решение на двустранния проблем след 26 години на напрежение в отношенията. За Македония уреждането на спора за името означава началото на преговори за присъединяване с Европейския съюз и членство в НАТО. За Гърция пробивът ще бъде значителен принос към политическата стабилизация на Балканите - и значителен успех в международен план за лявото правителство, водено от Алексис Ципрас. Но предстои споразумението да бъде одобрено от парламентите на двете страни, а несъгласните с постигнатия договор изобилстват както в Македония, така и в Гърция.
Във вторник следобед Ципрас разговаря с македонския си колега Зоран Заев в продължение на един час. След това бе обявено, че след месеци на преговори с противоречив успех е постигнат компромис.
На пръв поглед разрешаването на спора за името на бившата югославска република трябваше да гарантира, че Македония е различна от едноименната северна гръцка област. За тази цел бяха предложени различни варианти, съдържащи географско определение пред името.
Разрешаването на спора за името бе значително забавено в годините на управление в Скопие на Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ), когато в страната бяха издигнати десетки паметници на Александър Велики и бе заложено на идеята за древното македонско наследство на страната. След избирането на Зоран Заев (СДСМ) обаче преговорите тръгнаха в положителна посока.

Der Spiegel: На Балканите вече има „Република Северна Македония“
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви постигането на споразумение в спора за името на северния съсед на страната, която вече ще бъде „Република Северна Македония“, отбелязва водещото германско издание Der Spiegel.
„Нашият съсед ще бъде наречен „Република Северна Македония“, обяви Ципрас в дългоочаквана реч по гръцката държавна телевизия. „Постигнахме добра сделка, която отговаря на всички предварително поставени изисквания на гръцката страна", увери лидерът на кабинета в Атина.
От редакцията подчертават - Македония ще впише промяната на името в конституцията си. Премиерът й Зоран Заев също заяви, че в Скопие са се съгласили със сделката. „Няма начин да се върнем назад“, увери Заев след разговора с гръцкия си колега.
Гръцкото правителство изтъкна успехите от споразумението: Атина печели „правото да тълкува собствената си история“ и е решила „един от най-трудните дипломатически проблеми от последните 25 г.“
Споразумението също така насърчава „стабилността и сигурността на Балканите" и намалява влиянието на „трети страни" като Русия и Турция. Освен това, договорката укрепва „прогресивните сили" в Македония, подчерта за изданието представител на управляващите в Атина.
В замяна на промяната на името Атина вече няма да блокира присъединяването на Македония към НАТО и началото на преговорите за членството й в Европейския съюз.
Спорът за името възникна още с обявяването на независимостта на Македония през 1991 г. Гърция отхвърля името на страната, защото то съвпада с това на северната й област. До този момент Атина се опасяваше от евентуални териториални претенции от страна на съседа си. Поради тази причина блокираше амбициите на Македония за членство в международни организации. В ООН страната бе приета под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Министър Екатерина Захариева: Северна Македония е много по-добро име отколкото Илинденска Македония
Северна Македония е много по-добро име отколкото Илинденска Македония. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. „Първо, България е признала името Р Македония февруари месец 1992 г. Македония е географска област и няма как да има претенции между съседни държави, защото е разделена между 3, даже 2% се намира в Албания. Името е доста по-добро от Илинденска, каквото излезе като идеи“, коментира Захариева. По думите ѝ е факт, че се подчертава, че това е географското значение на Македония като област. „Това, което мислим е, че по никакъв начин каквото и да подпишат не трябва да води нито до претенции териториални, нито до исторически, езикови, малцинства, нации и т. н. Предварително бяхме информирани за името, за това, на което са се спрели от трите имена. Илинденска Македония със сигурност не беше толкова добро име за България, освен ако не е било идеята да се подчертае част от общата история, свързана с Илинденско-Преображенското въстание“, допълни тя и уточни, че има много работа пред смесената комисия и трябва да оставят историците и другите специалисти да работят спокойно. „Гоце Делчев се е самоопределил какъв е в писмата си. Тогава, когато установяват общите исторически факти и личности трябва да бъде на автентични документи и исторически източници. Гоце Делчев се е самоопределил сам в писмата си и то не веднъж като българин“, каза още Екатерина Захариева.

Панос Каменос, лидер на „Независими гърци“: Всеки, който гласува в подкрепа на „Македония", ще бъде изключен от редиците на партията
Председателят на националистическата партия „Независими гърци“ (АНЕЛ), младши партньор във воденото от СИРИЗА (Съюз на радикалното ляво) коалиционно правителство в Гърция, Панос Каменос, категорично отказа да подкрепи споразумението за спора за името на Македония. Лидерът на „Независими гърци“ отправи предупреждение към членовете на партията си, съгласно което „всеки, който не следва позицията й в спора за името, ще бъде автоматично изключен от редиците й“, отбелязва скопското електронно издание „НОВА“.
Каменос, който е и министър на отбраната на Гърция, изрази увереност, че може да мине и година, преди премиерите на двете страни да успеят да получат подкрепата за сделката от парламентите в Скопие и Атина.
Договорът, постигнат от Алексис Ципрас и Зоран Заев „никога няма да бъде одобрен" на референдума, който ще бъде организиран в Македония в края на септември. Поради тази причина Каменос изрази увереност, че преодоляването на десетилетния спор за името все още е далеч.
Каменос призова и лидерът на основната опозиционна сила в Гърция – „Нова демокрация“ ясно да каже своята позиция за преговорите за спора за името, защото параметрите на постигната сделка са същите, за които е преговарял бившият гръцки премиер от Костас Краманлис през 2007 г.

„Фактор“ (Македония): Ще падне ли правителството на Алексис Ципрас?
Според медийни доклади министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, лидер на партията „Независими гърци“ ще напусне коалицията на премиера Алексис Ципрас заради недоволството от постигнато в договора за разрешаване на спора за името на Македония, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
От самото начало партията на Каменос се противопостави на всяка сделка със северния гръцки съсед, която включва термина „Македония“.
Част от медиите в региона съобщават, че основателят на „Независими гърци“ се противопоставя на споразумението за името „Северна Македония“ и ще изрази несъгласието си с постигнатия договор, като напусне коалицията на Ципрас.


The Independent: Македония се съгласи да си смени името след десетилетен спор с Гърция
Македония се съгласи да си смени името след десетилетен спор с Гърция, пише британският вестник The Independent.
Правителството на Македония постигна споразумение с Гърция за промяна на името на страната, с което се сложи край на дългогодишния спор между двете страни. Гърция отдавна се противопоставяше на използването на името на Македония, тъй като то е взето според тях от древногръцкото царство, управлявано от Александър Македонски.
В резултат на възраженията на Гърция Македония бе приета в ООН само под временното име на Бившата югославска република Македония, след като получи независимостта си през 1991 г. от разпадането на Югославия.
Последователно гръцките правителства заплашиха да блокират влизането на Македония в Европейския съюз и в НАТО под първоначалното й конституционно име. Македония е страна кандидатка за членство в ЕС.
В резултат на споразумението името на страната ще бъде променено в Република Северна Македония, за да отрази съществуването на гръцката страна от Македония от другата страна на границата. Името ще се използва и вътрешно от правителството и външно в международните отношения на страната. Документът беше финализиран по време на телефонен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев във вторник, а в замяна на промяната на името Гърция ще оттегли своите вето на присъединяването на страната към ЕС и НАТО.
Парламентите на двете страни трябва да ратифицират споразумението, а Македония се очаква да проведе референдум по въпроса. Националистите в двете страни се противопоставят на компромиса и биха могли да провалят споразумението. Споразумението ще бъде подписано в събота на езерото Преспа, което се намира на границата между двете страни и със съседна Албания.
"Името ще се използва както международно така и вътре в страната", каза Алексис Ципрас на телевизионна пресконференция, докато Зоран Заев, говорейки отделно, каза на сънародниците си: "Няма път назад" и призова опозицията да подкрепи промяната на името, което ще гарантира покани за ЕС и НАТО.
В Гърция дясната Партия на независимите гърци, която е коалиционен партньор на СИРИЗА, заяви, че ще се противопостави на споразумението, което значи, че на Ципрас ще му се наложи да търси подкрепа сред политическите опоненти.
Преговорите, които продължават от десетилетия, се ускориха през последните месеци под надзора на европейските, американските и немските дипломати.

"Ведомости“: Република Македония си сменя името след 27-годишен спор с Гърция
Република Македония си сменя името след 27-годишен спор с Гърция, пише руският ежедневник “Ведомости“.
Бившата югославска република Македония, сега независима държава, се съгласи да промени името си. За споразумението след телефонен разговор вечерта на 12 юни съобщиха министър-председателят на Македония Зоран Заев и на съседна Гърция Алексис Ципрас.
Новото име - Република Северна Македония - ще бъде записано в Конституцията, и ще се използва на национално и международно равнище. По този начин официалното име на Република Македония в Организацията на обединените нации - "Бивша югославска република Македония" ще изчезне. Езикът на републиката според ООН ще бъде македонски без съответни забележки, а гражданите ще се наричат македонци.
По този начин се разрешава 27-годишният спор между Скопие и Атина, която продължи от времето на разпадането на Югославия през 1991 г., Гърция последователно блокира членството на Македония в ЕС и НАТО, настоявайки от съседната република да промени името, за да се разграничи от гръцката област Македония и да се избегне всякакви териториални и исторически претенции.
" Няма начин да се върнем. Етническата и културна ни идентичност е защитена. Сигурността и просперитетът се подобряват. Името на Македония, съответстващо на географията, е посочено с превод на всички чужди езици ", каза Заев. Споразумение между страните подлежи на ратификация от Събранието на Македония и на въпроса за преименуване ще бъде подложен на национален референдум.
Преди една година бе съобщено, че НАТО ще приеме републиката, когато Македония промени името си. Тя се присъедини към Плана за действие за членство в НАТО още през 2009 г. "Това историческо споразумение е резултат от години търпелива дипломация и готовността на двамата лидери да решат спора, който твърде дълго безпокои региона" - каза днес генералния секретар НАТО Йенс Столтенберг. Според него това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще укрепи стабилността в Западните Балкани.

Стандард (Македония): Хашим Тачи и Рамуш Харадинай честитиха на Атина и Скопие постигнатото споразумение за името
Косовският президент Хашим Тачи и премиерът на страната Рамуш Харадинай честитиха на Атина и Скопие постигнатото споразумение за името, предава агенция ТАНЮГ, цитирана от вестник Стандард.
В социалната мрежа „Туитър“ Хашим Тачи написа: „Честитя на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев и на техните граждани, обновената възможност за влизане (на Македония) в ЕС и НАТО, което е от полза и за Косово и за целите Западни Балкани“
В същата социална мрежа Харадинай написа:“ Поздравявам Заев и Ципрас за визията и издръжливостта. Надявам се, че всички останали отворени въпроси на Балканите ще бъдат решени със същия конструктивен подход“, каза косовският премиер.

Телма (Македония): От догодина с ново име – Република Северна Македония за обща употреба
От догодина с ново име – Република Северна Македония за обща употреба, пише македонското издание Телма.
От Нова година, ако всичко върви по планa на премиерите Заев и Ципрас, Македония ще се преименува на Република Северна Македония. Това е окончателното име, което фигурира в договора, финализиран по време на техния телефонен разговор в късния следобед. Името ще бъде за вътрешна и външна употреба и ще бъде уточнено с изменение на Конституцията. Премиерът Заев заяви, че името ще бъде преведено на всички езици, а Гърция също е приела македонския език и националност.
Споразумението ще бъде представено на всички политически фактори, последвано от ратификация в парламента. Веднага след това, Гърция трябва да изпрати писмо до генералния секретар на НАТО, с което уведомява, че между двете страни няма спор и че няма препятствия Македония да получи покана за членство на срещата на върха на 12 юли. Те трябва да изпратят същото писмо до Европейския съвет за членството ни в ЕС. Заев е убеден, че Европейският съвет на срещата на върха на 28 юни ще вземе решение за началото на преговорите с ЕС.
Той каза, че последната дума обаче ще имат гражданите на референдума, който ще се проведе през есента. Въпросът за референдума все още не е разгледан и не е посочено дали то ще бъде обвързващо или само консултативно.
Ако референдумът бъде успешен, ще последват конституционните промени и споразумението ще бъде ратифицирано в гръцкия парламент. Ако обаче те не успеят да го направят, договорът се проваля. Същото нещо ще се случи, ако македонската страна не изпълни някое от поетите задължения. Сега няма план Б. За вътрешно ползване споразумението ще започне да се прилага след референдума и ратификацията от страна на Гърция и Протокола за членство в НАТО.
Когато договорът се приеме от двете страни, Заев ще информира всички 193 страни членки на ООН, които не са я признали под конституционното й име, че сега има ново име. Кодовете в интернет и търговския обмен остават mk и mkd, а кодът ще бъде променен на регистрационните табели на колите. През уикенда ще бъде организирана среща с Ципрас, за да се подпише споразумението.


Има договор за името на Македония, сега предстои защитата му (ОБЗОР)
Министър-председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев стигнаха до договор за разрешаване на десетилетния спор за името на бившата югорепублика между Атина и Скопие. Двамата съобщиха това след телефонен разговор, проведен в около 17:00 часа във вторник и излязоха с отделни изявления пред медиите в двете страни, в които разясниха детайлите на постигнатото споразумение.

Предистория на спора

Спорът за името възниква още през 1991 година – с появата на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) на картата на света, след разпадането на Югославия. Според гръцката страна, името и конституцията на новата балканска страна представлява териториална претенция към елинската провинция със същото име, както и претенция за връзки с античната държава Македония и античната гръцка култура. Тогава Македония не e приета в състава на ООН и други международни организации, докато през 1993 година не се съгласява да влезе там под името БЮРМ, което се явява временен компромис, докато не бъде разрешен спорът за името между двете страни.
През 2008-та година Гърция става причина НАТО да не започне преговори за присъединяване с БЮРМ, като от Алианса посочват като причина неразрешения спор.
През 2006-та година на власт в Македония идва ВМРО-ДПМНЕ начело с премиера Никола Груевски, която провежда политика на „Антиквизация“ на бившата югорепублика, в резултат от което в центъра на Скопие са издигнати редица паметници, свидетелстващи за античния произход на съвременната македонска държава, сред които огромната статуя на Александър Македонски, а освен това редица географски имена и имена на улици, площади, магистрали и летището са променени съобразно новата идеология на Скопие. В периода на управление на Никола Груевски преговорите за името не отбелязват прогрес.
Разговорите започват да се придвижват с голяма скорост напред след последователните загуби на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните и местните избори в Македония през 2017 година и идването на власт на коалицията СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) – ДСИ (етническия албански Демократически съюз за интеграция) с премиер Зоран Заев.

Преговорите за името

От близо една година премиерите Заев и Ципрас и външните министри Никола Димитров и Никос Коцияс проведоха десетки срещи помежду си с и без посредничеството на ООН в лицето на медиатора Матю Нимиц. Разговаряха стотици пъти и се виждаха лице в лице в Ню Йорк, Виена, София, Охрид, Сунио (до Атина), Давос и други. Основните различия бяха за самото име (дали да е комбинирано и да съдържа термина „Македония“, дали то да е за цялостна употреба (вътрешна и външна) и дали Македония трябва да направи промени в своята конституция, за да отстрани текстовете, в които Атина вижда иредентизъм.
В последния месец разговорите бяха ускорени покрай категоричните искания на САЩ и ЕС да се постигне решение преди форума на върха на ЕС в края на юни и срещата на високо равнище на НАТО на 11 юли. През последната седмица медиите в двете страни всеки ден чакаха да се проведе ключовият телефонен разговор между Заев и Ципрас, на който да бъде постигната окончателна договорка за разрешаване на 27-годишния спор за името на Македония. В крайна сметка в понеделник и вторник (11 и 12 юни) въпросните разговори се осъществиха и действително двамата премиери стигнаха до договор, който трябва да бъде подписан, най-вероятно, в събота, в северния гръцки град Преспа.

Какво се договориха Заев и Ципрас

- Референцията „да се защитават македонските малцинства“ се отстранява от Конституцията на БЮРМ, а частта за хомогенността се съгласува аналогично с гръцката конституция.
- Транзитният период се определя с изменения на вътрешните документи на съседните страни и този сложен процес ще бъде обвързан с отваряне на преговорите за присъединяване със Северна Македония
- Ще се формира комисия, която ще изпробва употребата на търговските термини в двете страни
- Македонският език се признава, със забележката, че Северна Македония признава в договора, че този език има славянски произход (както е посочено в рамката на ООН)
- В частта за националността, терминът македонец / гражданин на Република Северна Македония се използва със задължително напомняне, че хората от тази страна нямат връзка с античната гръцка култура
-
Как ще се прилага договореното

- Договорът трябва да бъде приет от парламента на Македония (правителството на Заев има нужното мнозинство)
- При неподписване от страна на президента на Македония Георги Иванов, договорът се връща за повторно гласуване в народното събрание
- Писмо от гръцкото правителство до ЕС и НАТО, с което се препоръчва започване на присъединителни преговори между Северна Македония и ЕС и приемане в НАТО, при условие, че е направена ревизия на македонската конституция.
- На съветът на министрите на външните работи на ЕС (25-26 юни) и срещата на върха (28-29 юни) да се изпрати позитивен сигнал на Северна Македония за започване на преговори за присъединяване, без да се взима предвид опозицията на Франция и Нидерландия, а подкрепата на Германия.
- На срещата на върха на НАТО (11 юли) да се отправи покана за членство, при условие, че са направени конституционни промени.
- Правителството на Заев трябва да изпрати писмо до 190+ държави, които признават „Република Македония“, че името Severna Makedonija ще се употребява в двустранната и в международната комуникация
- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум.
- След прилагането на договора в Северна Македония, споразумението ще бъде ратифицирано от гръцкия парламент едновременно с гласуването за приемане на съседната страна в НАТО.

Обръщенията на Зоран Заев и Ципрас след постигането на договора

„След многомесечни и усилени преговори, с премиера на БЮРМ (Бивша югославска република Македония) успяхме да стигнем до договор за разрешаване на дългогодишния спор по отношение на името на съседката“, започна гръцкият премиер Алексис Ципрас своето обръщение до обществеността, след телефонния разговор с македонския си колега Зоран Заев, на който двамата се договориха за името и след като информира президента на Гърция и лидерите на останалите политически партии, предава скопското електронно издание “A1 On”.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, Ципрас отдели цялото си 10-минутно обръщение на това, което е договорено между двете страни. Той обясни на гърците, че новото име на БЮРМ ще е Република Северна Македония, „а промяната на името ще се прилага, както в международните, така и в двустранните отношения, но и вътре в страната“ и добави, че се прави ясна разлика между „гръцката Македония и северната съседка и се слага край на иредентизма в конституционното име“.
„Договорът признава съответните резолюции на ООН от 1977 година за регистриране на езика на нашите съседи като македонски език, с добавка, но и ясна формулировка, че този език спада към групата на южнославянските езици – факт, с който ясно се признава и цялостно се разграничава разликата от гръцко-македонското езиково наследство и античната гръцка цивилизация. Договорът, също така, предвижда, че гражданството, което ще бъде указано в пътните документи на нашите съседи няма да бъде само македонец, както до сега, а: Македонец/ гражданин на Северна Македония. Гърция ще признае гражданството на съседните граждани като „граждани на Северна Македония““, обясни гръцкият премиер.
Алексис Ципрас заяви, че в Конституцията ще бъдат направени промени, които се отнасят до всичко, което може да се тълкува като иредентистко.
„Елиминират се споменаванията на македонското малцинство, както и нуждата от тяхната защита. Заменя се членът за защита на границите с елиминиране на днешните проблематични уточнения“, заяви Ципрас в хода на обръщението, цитиран от МИА.
Той обясни още, че се е разбрал със своя македонски колега за времева рамка, подписването, прилагането и влизането в сила на договора. Щом той бъде подписан, ще трябва да бъде ратифициран в македонския парламент, а след това Гърция ще подкрепи решението за започване на присъединителни преговори с ЕС и ще изпрати препоръка за интеграция в НАТО, а след това всичко ще бъде условено в конституционна промяна и ще бъде приложено ерга омнес за името. Накрая ще дойде и ратификацията от гръцкия парламент, след като Македония изпълни всичките си задължения.
Гръцкият премиер заяви, че договорът отваря прозорец към бъдещето, прозорец на солидарност, приятелство, сътрудничество, просперитет и развитие между двата народа.

***

„‘Да‘ за македонското бъдеще. Днес, както никога по-рано съм изпълнен с чувство на надежда за нашето бъдеще, за бъдещето на сегашните и бъдещите граждани. Това бъдеще може да бъде видяно на хоризонта, в общността на държавите от Европейския съюз и НАТО“, заяви македонският премиер Зоран Заев в началото на пресконференцията, на която обяви, че е постигнат договор с Гърция по спора за името, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Няма вече БЮРМ (Бивша югославска република Македония), няма международни договори, в които се избягва македонският език. С този договор ще бъде потвърдена и засилена македонската етническа и културна идентичност веднъж завинаги. Получаваме гаранция за сигурност, стабилност за гражданите. Имаме прецизирано македонско име – Република Северна Македония с превод на всички езици. Договорът предвижда потвърждаване на македонския език в ООН без бележки под линия, националността е македонска/Граждани на Република Северна Македония. Договорът ще го представим, а след това ще го подпишем и оттам следва ратификация от двете страни. Гърция ще извести, че вече няма спор и няма пречки да бъдем членка на НАТО. Ще изпратят препоръки да бъдем членка на ЕС. Вярваме силно, че ЕС ще започне преговори с Македония, че ще бъдем 30-ата членка на НАТО“, заяви Заев.
Според неговите думи, това значи по-добри времена за Македония, а шансът, който се е появил, трябва да се използва храбро и смело, защото той също така е патриотичен.
"Ние се осмелихме, защото искаме победи, а не поражения, така че имаме успех тук. Имаме историческо, вековно решение. С разрешаването на спора изграждаме приятелство, което никога не е било по-голямо. Това е ключът към икономическото развитие и по-добро бъдеще, влизането в ЕС, защитата на идентичността, бъдещето на Македония и гражданите. Решаваме 25-годишен спор, който влачеше страната надолу. Когато всички смятаха, че няма изход, ние не подадохме оставка. Македонски език, македонски народ, македонец, македонка, защитени, укрепени веднъж завинаги“, заяви премиерът Заев.
Според неговите думи, всички детайли са на масата, пред очите на обществеността, но гласът на гражданите е решаващ.
„С договора се гарантира, че на есен ще има референдум, гражданите ще решат за бъдещето. Да кажем „да“ за македонското бъдеще“, призова македонският премиер.

ЕС, НАТО и ООН приветстваха договора

„Топло поздравявам решението на премиерите Ципрас и Заев за взаимно приемливо решение на спора за името. Искам да честитя на двете страни за постигнатия успешен договор за разрешаване на различията между тях. Не се съмнявам, че този договор ще подобри сътрудничеството между двете съседни страни, а съответно и между народите. В този контекст, аз съм окуражен от ангажимента на ръководствата на двете страни да постигнат взаимна полза за своите граждани чрез стратегическото партньорство, което в основата на засилването на сътрудничеството във всички области“, заяви посредникът от ООН Матю Нимиц.

Върховният представител на Европейския съюз за международните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и европейският комисар по политиката на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, в съвместно изявление, честитиха на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнатия договор по спора за името:
„Това, не само, че е заслужено, като признание за значителните резултати в провеждането на реформите в страната, но и ще допринесе за цялостното прилагане на договора в интерес на двете страни, региона и нашия Съюз, като цяло“, гласи изявлението.

Докладчикът на Европейския парламент за Македония Иво Вайгъл поздрави договора за името:
"Споразумението, постигнато от двамата министър-председатели на съседните страни, Гърция и Македония, проправя пътя за подобряване и по-продуктивни отношения и осигурява жизненоважен принос за стабилността в Югоизточна Европа. Преговарящите от двете страни и посредникът на ООН заедно с представители на ЕС заслужават признание за постигането на целта. Със споразумението за името, сега вратата е отворена за Македония (Република Северна Македония) да получи пълноправно членство в ЕС и НАТО. Членовете на ЕС и НАТО трябва да приветстват споразумението като шанс за продължаване на процеса на разширяване за всички страни от Югоизточна Европа ", заяви Вайгъл. Според него, сега е от решаващо значение споразумението да бъде подкрепено от огромното мнозинство на политическите партии и населението на двете страни.

Поздравления дойдоха и от Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че договорът отваря вратите на Скопие за присъединяване към Алианса, както и от председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Ситуацията в Македония

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ определи договора като „капитулация“, а лидерът на партията Християн Мицковски заяви следното:
„Днес е тежък ден за Република Македония. Видяхме преса, в която поражението се показва като фалшива победа. Правото на език и националност се показват като извоювана победа. Това е нещо, което сме гарантирали преди това споразумение. Независимо как се опитва Зоран Заев да демонстрира еуфория, от разстояние може да се види, че това е поражение. Това е чувството на гражданите, болката и горчивината. Преговорите бяха държани в тайна. Опозицията и ВМРО-ДПМНЕ не бяха включени в преговорите, вече е ясно защо. По същество така нареченият договор е приемането на всички гръцки позиции. Ако споразумението трябва да приеме промяна в конституцията и да промени името за вътрешна и външна употреба, това е споразумение за капитулация“

Партията, управлявала Македония 10 години преди идването на власт на СДСМ през последните месеци организира редица протести против промяна на конституционното име на републиката, на които участваха хиляди граждани.

Тази позиция се споделя и от президента на Македония Георге Иванов, който в часовете преди обявяването на договора излезе със следното съобщение:
„Стратегическите ангажименти на Република Македония за членство в Европейския съюз и НАТО са ясно определени и не подлежат на промяна. Запазването на конституционното име и намирането на решение, което няма да доведе до промени в конституцията, в никакъв случай не е насочено срещу интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Сключването на международен договор трябва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония, а не да предвижда изменение“, се казва в изявлението от кабинета на Иванов.
Във връзка с призива на премиера Заев за подкрепа на евентуално споразумение от страна на всички политически сили в страната, Иванов коментира, че той още веднъж показва, че е необходим широк национален консенсус за намиране на решение, което няма да накърни достойнството на македонския народ и гражданите на страната.

За сметка на това, подкрепа за решението на правителството на Зоран Заев изрази коалиционният партньор ДСИ, а такава се очаква и от останалите етнически албански партии.

Ситуацията в Гърция

Ситуацията на правителството на СИРИЗА (Съюза на радикалното ляво) в Гърция изглежда доста по-сложна от тази на Зоран Заев и СДСМ в Македония.
В края на миналата година и през тази в Гърция се проведоха няколко митинга под надслова „Македония значи Гърция“, на които хората се обявиха срещу каквото и да е решение на спора за името, което предполага включване на термина „Македония“ в каквато и да е комбинация в новото име на БЮРМ. На първата демонстрация в Солун се събраха от 90 до 100 хиляди души, в Атина – според най-малката спомената бройка 150 хиляди, а подкрепа за движението изразиха от Гръцката православна църква, различни органи на местната власт, политически партии, включително основната опозиционна партия Нова Демокрация и екстремно-дясната „Златна Зора“, която според последните анкети се ползва с подкрепата на над 8% от избирателите. Последно, на 6 юни, в 24 гръцки града, без двата най-големи, се организираха демонстрации по същия въпрос, като фокусът на протестите беше в провинция Македония и селцето Пела – античната столица на царство Македония на Филип и Александър Македонски. Тогава протестиращите отново бяха категорични – „няма да допуснем име на съседната страна, в което присъства термина „Македония“.

Но това не е всичко, с което ще трябва да се пребори Ципрас.

Във вторник, няколко часа преди обявяването на договора, коалиционният партньор на СИРИЗА – „Независимите гърци“ (АНЕЛ), в лицето на председателят на фракцията и министър на отбраната Панос Каменос, отново потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят решението на Ципрас за комбинирано име с географско определение, в което присъства въпросната „Македония“.
Политикът добави, че може да отнеме повече от година, докато се стигне до гласуване на гръцките депутати за одобрение на евентуално споразумение, постигнато между премиерите на двете страни, тъй като БЮРМ ще трябва да прокара предложението през парламента и през референдум.
Сделката, за която се твърди, че в момента се обсъжда между Ципрас и неговия македонски колега Зоран Заев „никога няма да бъде одобрена“ на референдум в БЮРМ, нито от тамошните депутати, уверен е Каменос, който е на мнение, че пробивът по десетилетния спор все още е далеч. Той заплаши също, че „всеки, който възприеме различна от партийната линия, автоматично ще бъде изключен от редиците на фракцията“.

Във вторник с позиция излезе и основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“: Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, Йоргос Кумуцакос, отговорникът по външната политика на фракцията, е заявил, че преди Преспа и преди каквото и да е решение или договор, трябва да се информират гръцкият парламент и гражданите на страната, защото, според неговите думи, самото подписване обвързва държавата, а Ципрас няма мнозинство и единство в своето правителство, с оглед на това, че коалиционният му партньор Панос Каменос е против сложно име с термина „Македония“.
„Ципрас няма политическа легитимност да обвърже страната, искаме явно обсъждане в парламентът, за да бъде информиран гръцкият народ, преди да се обвърже, какво съдържа договорът“, е заявил Кумуцакос и е добавил, че искането на партията „ще бъде потвърдено по най-официален начин, ако Ципрас се свърже с Мицотакис“.

СИРИЗА не могат да очакват подкрепа и от другите гръцки партии, а позицията на правителството е сериозно разклатена и заради приетия трети пакет за финансова помощ от международните кредитори, дръзките нарушения на законите от анархистките групировки, които в последните дни се опитаха да запалят автобус на полицейските спецчасти с 20 души на борда с 30 коктейла „Молотов“ в Солун и изострените до край отношения с Турция покрай спорните територии в Егейско море.