Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Край на играта на нерви?

11 юни 2018 | 15:45

След повече от седмица на напрежение, Атина и Скопие са на път да сложат край на играта на нерви. След извънредна среща в офиса на министър-председател Алексис Ципрас, първият дипломат на Атина Никос Коцияс потвърди, че дългоочакваният телефонен разговор между премиерите на Гърция и Македония ще се състои в понеделник, 11 юни.
Според средствата за масова информация официални представители от двете страни са обсъдили през уикенда оставащите отворени въпроси и са „постигнали напредък" в усилията за разрешаване на спора за името, като Македония е предложила „творчески решения" по въпроса за идентичността и езика.
По-рано в понеделник Скопие увери: „В ход са консултации. Когато стане време за разговор на ниво министър-председатели, обществеността ще бъде информирана. В настоящия момент няма уговорен разговор“.
Междувременно гръцката опозиция обвини правителството във водене на тайна дипломация и поиска от премиера Алексис Ципрас да разкрие веднъж завинаги пред парламента какво се случва с преговорите за името. „Правителството продължава тайната дипломация по въпроса за Скопие в ущърб на националните интереси. Гражданите биват държани в затъмнение. „Нова демокрация“ повтаря, че Ципрас няма политическата легитимност да обвързва страната. Премиерът трябва спешно да уведоми парламента, тъй като той е изцяло отговорен за избирането му“, заяви говорителят на „Нова демокрация“ Мария Спираки.


„Сител“ (Македония): Гръцката опозиция обвини правителството във водене на тайна дипломация, поиска Алексис Ципрас да разкрие какво се случва с преговорите за името
Гръцката опозиция обвини правителството във водене на тайна дипломация и поиска от премиера Алексис Ципрас да разкрие веднъж завинаги пред парламента какво се случва с преговорите за името, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Правителството продължава тайната дипломация по въпроса за Скопие в ущърб на националните интереси. Гражданите биват държани в затъмнение. „Нова демокрация“ повтаря, че Ципрас няма политическата легитимност да обвързва страната. Премиерът трябва спешно да уведоми парламента, тъй като той е изцяло отговорен за избирането му“, заяви говорителят на „Нова демокрация“ Мария Спираки.

„Независен“ (Македония): Никос Коцияс потвърди: Телефонният разговор между премиерите на Гърция и Македония ще се състои днес
Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс потвърди, че телефонният разговор между лидерите на кабинетите в Атина и Скопие ще се състои в понеделник, 11 юни, пише македонското електронно издание „Независен“.
Съответната информация Коцияс потврърди след посещението си в кабинета на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.
Разговорът между двамата премиери трябваше да се проведе още преди десетина дни. Той се смята за ключов за договора за разрешаване на спора за името на Македония. Ако споразумението бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС, Скопие има реален шанс да получи покана за започване на преговори за членство в Общността, а също и в НАТО.

Kathimerini: Гръцкият външен министър е в кабинета на Алексис Ципрас, очаква се телефонният разговор с македонския премиер
Министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас е пристигнал в кабинета на премиера Алексис Ципрас, докато същевременно всички са в очакване на телефонния разговор с македонския му колега Алексис Ципрас, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Разговорът за „финализиране споразумението", което се очакваше преди десетина дни, ще се състои в рамките на понеделник, разкриха пред медии дипломатически източници. Според средствата за масова информация официални представители от двете страни са обсъдили през уикенда отворените въпроси и са „постигнали напредък", като Македония е предложила „творчески решения" по въпроса за идентичността и езика.
Според непотвърдени доклади Заев трябва да се срещне в сряда с германския канцлер Ангела Меркел и да й представи с предложението за разрешаване на десетилетния спор за името.

Мakedonias.gr (Гърция): Македонските медии смятат, че разговорът Заев-Ципрас ще се проведе днес
Македонските медии смятат, че разговорът Заев-Ципрас ще се проведе днес, като все още не е ясно дали Зоран Заев ще обяви становището на своето правителство по текста на споразумението с Гърция или ще поиска отсрочка от няколко дни, предава "Мakedonias. gr".
Гръцкото електронно издание се позовава на информация на македонската информационна агенция "Макфакс", според която през уикенда са били проведени консултации на ниво министър-председатели, при което е бил постигнат напредък.
"Мakedonias. gr" съобщава, че правителството в Скопие е опровергало информациите за наличие на разногласия между премиера Заев и външния министър Димитров по повод споразумението с Гърция. Македонските издания публикуваха семейни снимки на Заев и Димитров в Струмица, с обяснението че "двамата стоят на една линия", като противовес на публикации, че е възможна оставката на външния министър заради провала на преговорите с Гърция.

Vesti-online (Сърбия): Ще приеме ли Македония препоръките за смяна на името заради НАТО?
Ще приеме ли Македония препоръките за смяна на името си заради евентуално членство в НАТО, след като Гърция е поискала при споменаването на македонски език и македонска националност да стои пояснение, уточняващо славянския корен и произход и изключващо всяка връзка с античните и гръцките македонци, предава белградското електронно издание "Vesti-online".
Изданието съобщава, че по мнение на властите в Скопие преговорите не са провалени, а са се удължили заради споменатите две нови допълнителни искания от страна на Гърция, които са продиктувани главно от натиска на основните гръцки опозиционни партии.
Според "Vesti-online" международният натиск ще бъде насочен основно срещу Македония, която няма какво да предложи като компрромис.
В потвърждение на това се цитира мнението на политолога от Скопие, Бранко Джорджевски, който твърди, че "ако се стигне до прием в НАТО, това ще бъде прием на нация без идентичност".

„Макфакс“ (Македония): Правителството в Скопие твърди, че консултациите с Атина продължават
Правителството на Република Македония твърди, че консултациите с Гърция по спора за името все още са в ход и не е договорено провеждането на телефонния разговор между премиерите на двете страни, предава информационната агенция „Макфакс“.
„В ход са консултации. Когато стане време за разговор на ниво министър-председатели, обществеността ще бъде информирана. В настоящия момент няма уговорен разговор“, съобщиха за агенцията от кабинета в Скопие, като същевременно подчертаха, че през почивните дни е имало консултации на ниво съветници.
Очаква се телефонният разговор между Алексис Ципрас и Зоран Заев да се проведе в понеделник, 11 юни.

„Макфакс“ (Македония): В понеделник е „Денят-Д“ – Македонският и гръцкият премиери ще говорят по телефона, след като през почивните дни е постигнат прогрес в преговорите
В понеделник, 11 юни министър-председателите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас ще проведат телефонен разговор, за да обсъдят напредъка по спора за името, съобщават пред македонската медия Макфакс от висши дипломатически източници.
Това е дългоочакваният телефонен разговор между Заев и Ципрас за финализирането на споразумението, който се чака от десет дни.
По време на почивните дни, на консултантско ниво, двете страни чрез своите съветници са обсъдили някои открити въпроси и има постигат напредък. Македонската страна предлага „творчески решени“ които защитават идентичността и езика на страната. След разговора на съветниците министър-председателят Заев, външният министър Никола Димитров и съветникът Дане Талевски са се консултирали по единна позиция по въпроси, които все още не са приключили.
Гръцкият всекидневник „Катимерини“ потвърди, че 95% от преговорите са приключили и някои важни подробности остават преди споразумението да е готово. Ако всичко върви според плана, споразумението трябва да бъде представено в македонския парламент преди срещата на високо равнище на ЕС и на референдум, който най-вероятно ще се проведе през септември.

Kathimerini: Гърция и Македония са в надпревара с времето за постигане на споразумение за името
Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) са в надпревара с времето да приключат преговорите за разрешаване на спора името преди срещата на върха на Европейския съюз в края на месеца. На този фон говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че е уверен в положителен резултат на разговорите между Атина и Скопие, отбелязва електронното издание Kathimerini.
В интервю за вестник Nea Selida Цанакопулос заяви, че премиерът Алексис Ципрас и министърът на външните работи Никос Коциас са предприели всички необходими предпазни мерки, за да гарантират, че Скопие ще изпълни всичко, което бъде договорено.
Според докладите 95% от преговорите са приключили и само някои подробности, макар и значителни, остават преди окончателното споразумение да бъде постигнато.
Ако всичко върви по план, споразумението ще бъде представено за парламентарно гласуване в Скопие преди срещата на върха на ЕС. След това то ще бъде изнесено на референдум, най-вероятно през септември.
Ако парламентът в Скопие одобри сделката, тогава Атина ще изпрати писмо до ЕС и НАТО, за да „деблокира" услията на Македония за присъединяване към двете организации. Гръцкото писмо ще се позовава на договореното име - Северна Македония, Горна Македония или някое от другите предложения, които все още се обсъждат.
Ако сделката бъде одобрена на септемврийският референдум, тогава ще бъде прокаран път за преразглеждане на конституцията на Македония - ключово гръцко искане. Но ако македонците отхвърлят сделката, всичко постигнато в преговорите до този момент ще се срине.
Премиерът на бившата югославска република Зоран Заев е изправен пред няколко политически капана. Искането на Атина за обща употреба на името (ерга омнес), бе отхвърлено от опозицията в Скопие и дори от някои представители на правителството.
Тези тревоги бяха очевидни миналата седмица, когато стана ясно, че Заев и неговият външен министър Никола Димитров имат известни разногласия, въпреки че те не са фундаментални.
Анализаторите твърдят, че политическото оцеляване на Заев зависи от сделката, тъй като ще отвори пътя за присъединяването на Македония към НАТО и ще й позволи да започне преговори за присъединяване с ЕС. Не е сигурно обаче дали всички държави от Общността биха се съгласили да отворят вратите на Брюксел за Скопие.

Kathimerini: На Балканите сме заложници на историята
Премиерът на Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) се опитва да подготви политическото ръководство и обществото в страната си да приеме компромиса, постигнат по спора за името с Гърция. Трудно е някой да предвиди как ще се развият нещата. Тук на Балканите нищо не е просто и ясно. Силите, които подкопават всички усилия за компромиса, винаги са по-силни, защото се движат в сянката на тъмнината и се заиграват с обществените чувства. Ние все още сме, за добро за лошо, заложници на историята. „Не“ предизвиква много по-голяма реакция от „да“ – както в Атина, така и в Скопие, пише Алексис Папахелас в авторска статия за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, озаглавена „Заложници на историята“.
Що се отнася до Гърция, ние сме напълно объркани, както обикновено. Правителството се справи с въпроса по безпрецедентен начин. Сключи споразумение чрез тайни преговори и след това се опита да го наложи на своите граждани. Гръцкото правителство избра хаоса и разкри предварително въпроса.
Тъй като няма връзка с онази част от обществото, която е по-чувствителна към националните въпроси, тя подценява реакцията на преговорите. А те раздвижиха инстинктите и подозренията, които сега се оказват трудни за потушаване. Правителството е очевидно скептично, както се видя от реакцията му на предложението за „Илинденска Македония", което то отхвърли вечерта със същата гордост, с която я подкрепяше сутринта.
„Нова демокрация“ също е изправена пред трудна дилема. Нейният лидер и няколко други членове разбират необходимостта от приключване на проблема с честен компромис, който ще защити гръцките интереси. Също така е в интересите на консервативната партия да има по-малък проблем, с който да се справи, когато дойде на власт. Парадоксът обаче е в това, че веднага щом партията покаже помирително отношение, тя рискува да заклеймят като дясна. Всеки, който слуша разговори в кафене, знае, че такова отношение към „Нова демокрация“ би било политическо самоубийство и също би дало възможност за партиите отдясно на политическия спектър да засилят позициите си.
В една нормална страна проблемът с името може да бъде разрешен, ако правителството показа лидерство и се опита да убеди хората. Но това не се случва. Правителството вероятно ще плати скъпо за своето противоречиво поведение - от една страна се предполага, че се бори с крайните гласове, а от друга страна, ги приема, работи с тях и ги подканя в името на няколко гласа на избиратели. Но забравя, че тук на Балканите, когато се подклажда огън, след това е трудно да бъде овладян.