Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Бури на Западните Балкани

09 юни 2018 | 14:14

Докато в България се радваме на хубавото лятно време, не такова е положението в западните части на Балканския полуостров, където върлуват бури, силен вятър и на места градушки. Силна буря връхлетя части от Хърватия и Словения. Риека и околностите му са засегнати от бури, последвани от град и силен вятър. Има наводнения на много места.
Буря в Скопие предизвика наводнение по улиците на града. Вятърът със скорост от 80 км/ч доведе до изкоренени дървета в македонската столица. Буря със силен дъжд, гръмотевични бури, силни ветрове, и на места и от град връхлетя около обяд Фдералната хидрометеорологична служба на Босна и Херцеговина обяви оранжев код за метеорологична опасност м северните райони на страната, където днес се очакват дъжд и гръмотевици, както и на местна градушки уиците са наводнени, има паднали дървета и разпръснати клони. Гражданите се оплакват, че канализацията прелива.
Вятърът е достигнал до скорост над 80 километра в час. Следобедът нестабилното време ще обхване източната част на страната с по-интензивни валежи, гръмотевици, силен вятър и условия за възникване на градушки.
В района на Котор в Черна гора смерч е поразил местна болница.РИА Новости: Над Черна гора са се разразили бури
Силен вятър със скорост от повече от 30 метра в секунда е повредил къщи и инфраструктура в населените места около Боко-которския залив на Черна гора, предава РИА Новости.
Съобщава се, че най-вече са пострадали населените места Мелине, Каменари и Поди в община Херцег Нови, както и околностите на близкото летище „Тиват“.
Смерч е разбил стъкла и е пробил покрива на болницата в Мелине, повредил е техническите пристройки. Стихията е обърнала и два автомобила.
„Повредени са два малки самолета Р180, които са били на пистата на летище „Тиват“. Става дума за самолети , тежащи около 6 тона, които са повдигнати от смерча, което говори за силата на стихията“, съобщава ръководството на обекта.
Няма данни за пострадали.

„A1oN“ (Македония): В Босна и Херцеговина е обявен оранжев код за метеорологична опасност
Федералната хидрометеорологична служба на Босна и Херцеговина обяви оранжев код за метеорологична опасност м северните райони на страната, където днес се очакват дъжд и гръмотевици, както и на местна градушки, предава „A1oN“.
В другите райони на Босна и Херцеговина е в сила жълт код за опасност. Оранжевият код се издава като предупреждение за бури, които могат да причинят щети и да представляват опасност за човешкия живот.

„ТВ21“ (Македония): Буря в Скопие причини наводнения по улиците, унищожи автомобили
Скопие. В момента над Скопие се е разразила силна буря от дъжд, градушка и силен вятър, предава местният телевизионен канал „ТВ21“.
Скопие в момента изпитва силна буря, съставена от дъжд, градушка и силен вятър.
Нестабилното време се движи от запад на изток и на север. Следобед бурята ще се придвижи на изток. Следобед процесите ще бъдат по-интензивни и ще има още по-силен дъжд, мълнии, силен вятър и условия за градушки.
От силния вятър няколко дървета са паднали в Скопие и няколко автомобила са унищожени.

„Сакам да кажам“ (Македония): Буря наводни улици и изкорени дървета в Скопие
Скопие. Буря в Скопие предизвика наводнение по улиците на града. Вятърът със скорост от 80 км/ч доведе до изкоренени дървета в македонската столица, предава местната медия „Сакам да кажам“.
Буря със силен дъжд, гръмотевични бури, силни ветрове, и на места и от град връхлетя около обяд Скопие. Улиците са наводнени, има паднали дървета и разпръснати клони. Гражданите се оплакват, че канализацията прелива.
Вятърът е достигнал до скорост над 80 километра в час. Следобедът нестабилното време ще обхване източната част на страната с по-интензивни валежи, гръмотевици, силен вятър и условия за възникване на градушки.

„Макфакс“ (Македония): Градушки причиниха огромни щети в Словения и Хърватия
Силна буря в следобедните часове връхлетя части от Хърватия и Словения. Риека и околностите му са засегнати от бури, последвани от град и силен вятър. Има наводнения на много места, предава македонската медия „Макфакс“.
Дъждът е причинил задръствания, а градът, който е паднал е причинил щети по посевите и покривите на къщите. Вятърът на адриатическото крайбрежие край Истрия достига до 62 км/ч.