Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Доналд Тръмп призова Русия да се върне в Г-.7

08 юни 2018 | 17:53

Подготвяйки се за предстоящата среща на високо равнище на "Г-7" в канадската провинция Квебек, президентът на САЩ Доналд Тръмп направи ненадейното предложение Русия да се върне в групата на седемте най-развити страни, откъдето тя бе изгонена през 2014 г. заради събитията в Крим и Източна Украйна.
„Вижте, обичам страната си. Аз съм най-големият кошмар на Русия. Но казвайки това, Русия трябва да присъства на срещата“ защо да имаме срещи без Русия на масата?“ заяви Тръмп преди да замине на ежегодната среща на „Г-7“ в Квебек. Неговите думи бяха незабавно коментирани от другите страни от "Г-7", а и не само.
„Съгласен съм с президента Тръмп, че Русия трябва да се приеме отново в „Г-8“. Това е във всеобщ интерес“, заяви новият министър-председател на Италия Джузепе Конте. Неговото правителство, формирано от партиите "Лигата" и "Пет звезди" по време на изборите се изказваше за отмяна на санкциите срещу Русия. Правителството на Канада съобщи, че не е променило гледната си точка и продължава да е против връщането на Русия в Г-8.
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия концентрира вниманието си в голяма степен на други формати, а не на Групата на седемте. Според него „актуалността на „Г-7“ за Русия пада от години, снижава се, защото в изменящата се политическа и икономическа обстановка значително расте значението и актуалността на формати като „Г-20“, където Русия участва активно“.РИА Новости: Жан-Клод Юнкер заяви, че „Г-7“ има намерение да поддържа отношения с Русия
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че лидерите на страните от „Г-7“ имат намерение да поддържат отношения с Русия. Той поясни, че разчита по време на срещата на високо равнище на „Групата на седемте“ тази тема да бъде обсъдена, предава РИА Новости.
Той отбеляза, че Русия е „нарушавала международното право, анексирайки Крим“.
Юнкер поясни, че възобновяването на отношенията с Русия е „нещото, което възнамеряваме да направим“. Разчитам, че ще обсъдим това“, подчерта председателят на ЕК.

Доналд Туск: Основанията на правила световен ред е предизвикван от САЩ
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да премахне или предоговори серия от международни споразумения, което е заплаха за световния ред след Студената война, предава AFP.
„Ясно е, че американският президент и останалите от Г-7 ще продължат да спорят за търговията, климатичните изменения и иранското ядрено споразумение“, заяви Туск пред репортери преди срещата на „Групата на седемте“ в канадския град Ла Малбайе в провинция Квебек.
„Това, което ми притеснява, че основаният на правила световен ред е предизвикан, изненадващо не от обичайните заподозрени, а от основният му архитект и гарант САЩ“, допълни САЩ.

Доналд Тръмп: Аз съм най-големият кошмар на Русия, но тя трябва да присъства на срещата на „Г-7“
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия отново да стане член на групата на най-големите икономики на света „Г-7“, от която тя бе изгонена през 2014 г. заради събитията в Крим, предава Politico.
„Вижте, обичам страната си. Аз съм най-големият кошмар на Русия. Но казвайки това, Русия трябва да присъства на срещата“ защо да имаме срещи без Русия на масата?“ заяви Тръмп преди да замине на ежегодната среща на „Г-7“ в Квебек.
Призивът му бе повторен от Джузепе Конте, новият италиански министър-председател, който заяви, че това ще бъде във всеобщ интерес.

Bussiness Insider: Има ясна причина защо Доналд Тръмп иска Русия обратно в „Г-7“
Анализаторът Джош Бароу бе един от първите международни наблюдатели, коментирали изненадващото предложение на президента на САЩ Доналд Тръмп да приеме отново в „Г-7“ Русия, превръщайки я в „Г-8“. Неговите размисли са представени от изданието Bussiness Insider.
„Русия беше изгонена от Г7 по време на президентството на Барак Обама, а Тръмп харесва да унищожи всичко, което Обама направи“, коментира Бароу.
„Канадският министър-председател Джъстин Трюдо и френският президент Еманюел Макрон станаха по-открито критични към Тръмп през последните дни. Това е предварителен преглед на най-неприятната среща на върха на „Г-7“, която Тръмп е на път да прекара, която най-вероятно ще завърши с явен упрек към него- съвместно изявление на шестимата не-американски членове на групата“, прогнозира наблюдателят
Същевременно Бароу припомня, че „една от точките на напрежение в рамките на „Г-7“ възниква от силно антируската позиция на САЩ, стремящи се да блокират изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който ще увеличи зависимостта на Западна Европа от руския природен газ“.
„Въпреки че Тръмп и Путин имат по-малко съгласие помежду си по въпросите на международните отношения, отколкото критиците понякога казват, Путин по-вероятно би поставил настрани различията си с Тръмп, за да може двамата да проведат добра среща, отколкото така биха направили останалите лидери от „групата“, посочва Бароу. Същевременно той допълни, че ако Путин бе присъстващ на настоящата среща на“Г-7“ в Канада, той щеше да засенчи Тръмп „като най-голям злодей на масата“.
„Може би Тръмп се надява, създавайки спор дали Русия да бъде приета отново в групата, той ще провали всички останали такива срещи на високо равнище, за да не се налага да ходи на тях повече. Това ще е лош резултат за лидерството на САЩ по света“, обобщава анализаторът.

ТАСС: Канада, както и преди, е против връщането на Русия в Г-8
Отава. Правителството на Канада не е променило гледната си точка и продължава да е против връщането на Русия в Г-8, предава ТАСС.
По-рано в петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че членството на Русия в Г-8 трябва да се възстанови. Той бе подкрепен и от министър-председателя на Италия Джузепе Конте.
„Групата на седемте“ е обединение на икономически развитите страни, в което влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. След присъединяването на Русия обединението става „Г-8“. През март заради събитията в Украйна е взето решение Русия да бъде изгонена и групата отново да стане със седем члена.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Reuters: Италианският министър-председател подкрепя идеята на Доналд Тръмп Русия отново да бъде включена в Г-7
Новият италиански министър-председател Джузепе Конте застана зад президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия призив Русия отново да бъде включена на срещите на Г-7, предава Reuters.
„Съгласен съм с президента Тръмп, че Русия трябва да се приеме отново в „Г-8“. Това е във всеобщ интерес“, заяви Конте като коментар на профила си в социалната мрежа Туитър, публикуван в Канада, където той присъства като представител на Италия на срещата на седемте най-развитие индустриални държави на света.
Италианското правителство, подкрепяно от антисистемните партии „Пет звезди“ и „Лигата“ вече е дало сигнал, че ще приеме проруска линия във външната си политика и също така призовава да се сложи край на икономическите санкции срещу Русия.

ТАСС: Прессекретарят на Кремъл коментира думите на Доналд Тръмп за участието на Русия в „Г-7“
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия концентрира вниманието си в голяма степен на други формати, а не на Групата на седемте. Така той коментира заявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че Русия трябва да бъде отново поканена в „Г-7“, предава ТАСС.
„Ние поставяме акцента си върху други формати“, заяви Песков.
По-рано прессекретарят отбеляза, че „актуалността на „Г-7“ за Русия пада от години, снижава се, защото в изменящата се политическа и икономическа обстановка значително расте значението и актуалността на формати като „Г-20“, където Русия участва активно“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

The Hill: Доналд Тръмп призова Русия да се върне в „Г-7“
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да бъде върната в „Г-7“ – групата на водещите индустриални нации , пише The Hill.
Русия бе изгонена от тогавашната „Г-8“ през 2014 г. заради това, че присъедини към себе си полуостров Крим.
Тръмп направи този коментар в петък, говорейки пред репортери преди да замине за Канада, където ще участва в среща на високо равнище на „Групата на седемте“.