Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Напрежението в Скопие и Атина продължава на нараства

05 юни 2018 | 13:50

В Скопие и Атина очакват с нетърпение телефонния разговор между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Засега все още няма информация кога ще се проведе дискусията, която трябваше да се състои още миналия петък. Официалната Атина очаква политическото ръководство на Македония да направи „решаващата стъпка“ към постигане на споразумение, защото сега, след поредица от събития, довели до отлагане на телефонния разговор и срещата между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, „топката е в тяхното поле".
Перспективите за пробив остават неясни, тъй като дискусиите на техническо ниво между двете страни са изпълнени с препятствия. В коментарите си през уикенда Заев заяви, че е „оптимист", но някои „технически подробности" остават да бъдат решени.
Но напрежението продължава да нараства. В очакване на телефонния разговор между министър-председателите на двете страни, които трябва да потвърдят постигането на споразумение за новото име на Македония, средствата за масова информация бързат да предложат различни интерпретации за забавянето на процеса. Предположено бе, че ще се изчака приключването на планираните за сряда вечер протести в 13 града в Гърция за защита на „гръцкия характер на Македония“. Не липсват и хипотези, че преговорите между Скопие и Атина за разрешаване на десетилетния спор за името за завършени, но има застой, тъй като двете страни все още не могат да постигнат компромис по въпроса от кога да започне да се прилага името за обща употреба. Появи се и информация, съгласно която САЩ са настояли македонското правителство да постигне съгласие по текста на споразумението с Гърция в срок до 9 юни.
Остава открит въпросът и кое от обсъжданите до този момент предложения за новото име на Македония е утвърдено от преговарящите от двете страни. Стана ясно, че след като отпадна вариантът за Република Вардарска Македония, на масата за преговори са останали Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония. Гръцкият министър на външните работи Никос Коциас не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави. Говорейки за възможните имена, Коциас също така заяви, че „Атина е предложила на Скопие" да представи идеи за нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц. Предстои възелът да бъде разплетен.


Скопие и Атина във финална фаза на преговорите за името (ОБЗОР)
В Скопие и Атина очакват с нетърпение телефонния разговор между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Засега все още няма информация кога ще се проведе дискусията, която трябваше да се състои още миналия петък. Официалната Атина очаква политическото ръководство на Македония да направи „решаващата стъпка“ към постигане на споразумение, защото сега, след поредица от събития, довели до отлагане на телефонния разговор и срещата между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, „топката е в тяхното поле".
Перспективите за пробив остават неясни, тъй като дискусиите на техническо ниво между двете страни са изпълнени с препятствия. В коментарите си през уикенда Заев заяви, че е „оптимист", но някои „технически подробности" остават да бъдат решени. Във вторник, 5 юни, македонският премиер призова „да не се бърза, защото все още се създават обстоятелства, за да се проведе телефонният разговор“ с Ципрас.
Денят започна с новината, че след като отпадна вариантът за Република Вардарска Македония, на масата за преговори са останали Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония. Гръцкият министър на външните работи Никос Коциас не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави. Говорейки за възможните имена, Коциас също така заяви, че „Атина е предложила на Скопие" да представи идеи за нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц.
В очакване на разговор между министър-председателите на двете страни, които трябва да потвърдят постигането на споразумение за новото име на Македония, средствата за масова информация бързат да предложат различни интерпретации за забавянето на процеса.
Предположено бе, че ще се изчака приключването на планираните за сряда вечер протести в 13 града в Гърция за защита на „гръцкия характер на Македония“. Планираните за сряда вечер протести в 13 града в Гърция може би имат връзка с определянето на крайния срок за обявяване на споразумението между Скопие и Атина, с което ще бъде сложен край на десетилетния спор за името, коментираха в редакцията на македонското електронно издание „Фактор“.
Изданието подчерта, че работата на екипите на двете страни очевидно е към своя край. Не е изключено върху целия процес влияние да окажат и протестите за защита на „гръцкия характер на Македония“, насрочени за сряда, 6.06, от 19:30 часа.
Не липсват и хипотези, че преговорите между Скопие и Атина за разрешаване на десетилетния спор за името за завършени, но има застой, тъй като двете страни все още не могат да постигнат компромис по въпроса от кога да започне да се прилага името за обща употреба. Македонският телевизионен канал „24 Вести“ стигна до заключението, че преговорите между Скопие и Атина за разрешаване на десетилетния спор за името са завършени, но има застой, тъй като двете страни все още не могат да постигнат компромис по въпроса от кога да започне да се прилага името за обща употреба.
Появи се и информация, съгласно която САЩ са настояли македонското правителство да постигне съгласие по текста на споразумението с Гърция в срок до 9 юни.
Позовавайки се на дипломатически източници, скопското електронно издание МКД публикува материал, в който твърди, че македонското правителство трябва да постигне съгласие по текста на споразумението с Гърция за името до 9 юни. Съответното искане, според изданието, е било предадено на премиера Зоран Заев от САЩ.
Според неофициалната информация на МКД с договора, който е бил постигнат за предложението „Република Илинденска Македония“ се прави „замяна" – ще се прилага име за обща употреба, а в замяна в текста ще бъдат запазени „македонски език и идентичност“. В скоби за националността и езика ще има обяснение, че става дума за славянски произход на народа, който няма връзка с населението в Гръцка Македония.
Предстои възелът да бъде разплетен.

В Белград видяха заплаха от постигане на споразумение за името на Македония (Коментари в сръбските медии - Агенция „Фокус“)
В Скопие и Атина очакват с нетърпение телефонния разговор между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, които трябва да потвърдят постигането на споразумение за новото име на Македония. Засега все още няма информация кога ще се проведе дискусията, която трябваше да се състои още миналия петък. Официалната Атина очаква политическото ръководство на Македония да направи „решаващата стъпка“ към постигане на споразумение, защото сега, след поредица от събития, довели до отлагане на телефонния разговор и срещата между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, „топката е в тяхното поле".
Във връзка с изявлението на първия дипломат на Атина Никос Коциас, че на масата за преговори остават три предложения за името - Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония, Заев отговори, че вярва, че процесът е в самия му край, който в крайна сметка ще бъде щастлив и успешен. Македонският премиер добави, че „не трябва да е бърза, защото все още се създават обстоятелства, за да се проведе телефонният разговор“ с Ципрас.
Перспективите за пробив остават неясни, тъй като дискусиите на техническо ниво между двете страни са изпълнени с препятствия, но в Белград вече се прокрадва сянката на съмнението, че преодоляването на десетилетния спор за името на Македония може да се окаже в ущърб на Сърбия.
Разрешаването на спора, който Скопие и Атина имат за името на Македония, ще увеличи натиска върху Белград, коментират в редакцията на сръбското електронно издание „Политика“.
Очаква се до няколко дни министър-председателите на двете страни – Зоран Заев и Алексис Ципрас, да обявят постигането на историческото споразумение, с което ще бъде поставена точка на десетилетния спор между Македония и Гърция. Това означава, че Сърбия ще бъде на разположение за нова „атака“ на западните сили по отношение на проблема й с Косово. От редакцията прогнозират, че Западът ще насочи вниманието си към разрешаване на въпроса с косовското членство в ООН, за което се изисква съгласието на Сърбия.
За разрешаването на спора между Скопие и Атина македонците ще бъдат възнаградени с получаването на дата за начало на преговори с ЕС и покана за присъединяване към НАТО. Така Белград ще бъде заставен да засили усилията за постигане на компромис с Прищина.
Изданието обръща внимание на думите на анализатора Драгомир Анджелкович. Според него тези, които подкрепят косовските албанци и техните ментори са същите играчи, които искат Гърция и Македония възможно най-скоро да постигнат договор за името. „Ако става дума за това споразумение, то няма да стабилизира ситуацията на Западните Балкани, тъй като ще започне затягане на хватката около Сърбия и Република Сръбска. С решението на спора за името на Македония евроатлантиците символично ще спечелят битката, което ще доведе до засилване на идеята, че Сърбия трябва да приеме независимостта на Косово", обяснява Анджелкович.
В друга статия, посветена на темата за преговорите между Скопие и Атина, същото издание предупреждава, че ако бъде „постигнато решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония, част от гърците ще бъдат недоволни и ще организират големи митинги в страната“. От редакцията отбелязват, че в навечерието на обявените за 6 юни протести в 13 гръцки града напрежението в обществото продължава да нараства.
Друг водещ вестник в западната ни съседка - Večernji novosti, обръща внимание на тезата на редица експерти, според които със забавянето на разговора между Заев и Ципрас двете страни купуват време, за да убедят опозицията да приеме постигнатото споразумение.
Привежда се мнението на политическия анализатор Джелиал Незири, който твърди, че забавянето на разговора между двамата премиери не е нормално. Съгласно думите му, по този начин се купува време за убеждаване на опозицията в двете страни да гласува окончателното решение, което все още не е обявено пред обществеността.
„Не вярвам, че след всички дипломатически усилия този въпрос ще бъде върнат обратно до начална точка, особено след значителното участие на американската дипломация в процеса на решаване на спора“, коментира Незири.
На същото мнение е и професорът в университета „Св. Климент Охридски“ Никола Дуйовски, цитиран от редакцията. Според него отлагането на телефонния разговор е с цел да се даде повече време за постигането на по-качествен договор. „Мисля, че няма излизане от тази ситуация – нито от македонска, нито от гръцка страна, защото вече са свършили много работа“, изрази увереност професорът.
Цитирайки думите на говорителя на управляващите в Атина, вестник Danas пише: „Гръцкото правителство очаква македонският премиер Зоран Заев да направи решаваща стъпка за постигане на споразумение - топката е от негова страна на полето".
И отново към вестник „Политика“, който не пропуска в отделна публикация да спомене за срещата в понеделник между вселенския патриарх Вартоломей и гръцкия държавен връх в лицето на премиера Алексис Ципрас и президента Прокопис Павлопулос.
От редкацията подчертават, че в рамките на разговорите са обсъдени всички аспекти на отношенията и проблемите на Гръцката православна църква и Македонската православна църква-Охридската архиепископия, която Сръбската православна църква счита за „разколник“.
Изданието припомня: МПЦ-ОА, или само МПЦ, е неканонична религиозна организация е на православните в страната. Тя е създадена след отделяне от СПЦ през 1967 г. След това вестникът привежда кратка справка на отношенията между църквите на Македония и Сърбия, като се подчертава, че въпросите, свързани с МПЦ, засягат пряко СПЦ.

„Политика“ (Сърбия): В навечерието на обявените протести в Гърция – напрежението продължава да нараства
Ако бъде постигнато решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония, част от гърците ще бъдат недоволни и ще организират големи митинги в страната, коментират в редакцията на електронното издание на белградския вестник „Политика“, като отбелязват, че в навечерието на обявените за 6 юни протести в 13 гръцки града напрежението в обществото продължава да нараства.
Официалната Атина очаква политическото ръководство на Македония да направи „решаващата стъпка“ към постигане на споразумение, защото сега, след поредица от събития, довели до отлагане на телефонния разговор и срещата между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, „топката е в тяхното поле".
Говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос заяви, че първите дипломати на двете страни Никос Коциас и Никола Димитров са свършили добре своята част от работата и че по-нататъшната съдба на споразумението е в ръцете на министър-председателите. За него обаче е необходима „решаваща стъпка“ на ръководството в Скопиe, за да се стигне до приемливо решение.

Večernji novosti (Сърбия): Атина и Скопие купуват време, за да убедят опозицията да приеме споразумението за името на Македония
В Атина и Скопие все още са в напрегнато очакване на телефонния разговор между министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев, които трябва да потвърдят постигането на споразумение за новото име на Македония. Според анализатори обаче със забавянето на разговора двете страни купуват време, за да убедят опозицията да приеме постигнатото споразумение, коментират в редакцията на електронното издание на белградския вестник Večernji novosti .
По различни причини опозиционните партии в Гърция и Македония са срещу предложените опции за разрешаване на десетилетния спор за името. Гръцката опозиция не признава македонската идентичност, а Скопие, начело с президента Георги Иванов, се противопоставя на искането на промяна на Конституцията.
Телефонният разговор между Ципрас и Заев бе насрочен за петък, но бе забавен, според думите на македонския премиер, поради някои „технически проблеми". По време на телефонния разговор, двамата премиери трябва първо устно да се договорят за споразумението, постигнато в 11 точки, а след това да се се срещат в Преспа, където да подпишат официалния документ.
Политическият анализатор Джелиал Незири е на мнение, че забавянето на разговора между двамата премиери не е нормално. Съгласно думите му, по този начин се купува време за убеждаване на опозицията в двете страни да гласува окончателното решение, което все още не е обявено пред обществеността.
„Не вярвам, че след всички дипломатически усилия този въпрос ще бъде върнат обратно до начална точка, особено след значителното участие на американската дипломация в процеса на решаване на спора“, коментира Незири.
На същото мнение е и професорът в университета „Св. Климент Охридски“ Никола Дуйовски. Според него отлагането на телефонния разговор е с цел да се даде повече време за постигането на по-качествен договор. „Мисля, че няма излизане от тази ситуация – нито от македонска, нито от гръцка страна, защото вече са свършили много работа“, изрази увереност професорът.


Danas (Сърбия): Гръцкото правителство очаква „решаващата стъпка“ на Македония
Гръцкото правителство „очаква македонският премиер Зоран Заев да направи решаваща стъпка за постигане на споразумение - топката е от негова страна на полето", заяви говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос във връзка с хода на преговорите за уреждане на спора за името, отбелязва белградското електронно издание Danas.
Пред телевизия „Контра" Цанакопулос подчерта, че не може да предвиди кога премиерите Алексис Ципър и Зоран Заев ще обсъдят решението и посочи, че „нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко".
Съгласно думите му, гръцкият външен министър Никос Коциас „ежедневно комуникира с министър-председателя" Ципрас и че „полага големи усилия" за подготовката на финалното споразумение с Македония.

Зоран Заев: Да не бързаме, все още се създават обстоятелства, за да се проведе телефонният разговор с Алексис Ципрас
Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че все още е под въпрос кога ще се проведе телефонният разговор с гръцкия му колега Алексис Ципрас, като същевременно призова „да не бързаме“, предава Радио „Свободна Европа“.
Във връзка с изявлението на първия дипломат на Атина Никос Коциас, че на масата за преговори остават три предложения за името - Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония, Заев отговори, че вярва, че процесът е в самия му край, който в крайна сметка ще бъде щастлив и успешен. Македонският премиер добави, че „не трябва да е бърза, защото все още се създават обстоятелства, за да се проведе телефонният разговор“ с Ципрас.
Заев не коментира информацията от Артан Груби от ДСИ, че сред възможните решения на спора за името са предложенията Република Крушевска Македония, Република Съвременна Македония и Република Европейска Македония.
„Въпросът е чувствителен и аз ще остана предпазлив. Тези дни искам да бъдат дни на успешното приключване на процеса. Когато се договорят всички подробности, те ще бъдат споделени незабавно. В крайна сметка гражданите ще вземат решение на референдум“, припомни Заев.

„Фактор“ (Македония): Споразумението за името – след края на протестите в Гърция?
Планираните за сряда вечер протести в 13 града в Гърция може би имат връзка с определянето на крайния срок за обявяване на споразумението между Скопие и Атина, с което ще бъде сложен край на десетилетния спор за името, коментират в редакцията на македонското електронно издание „Фактор“.
През последните дни бе постигнато много за преодоляването на различията между двете съседни страни с оглед на това, че въпросът е чувствителен и изисква затварянето му с приемлив компромис.
От редакцията подчертават, че работата на екипите на двете страни очевидно е към своя край. Не е изключено върху целия процес влияние да окажат и протестите за защита на „гръцкия характер на Македония“, насрочени за сряда, 6.06, от 19:30 часа.
„24 Вести“ (Македония): Преговорите са завършени – търси се решение от кога да се прилага името за обща употреба
Македонският телевизионен канал „24 Вести“ стига до заключението, че преговорите между Скопие и Атина за разрешаване на десетилетния спор за името за завършени, но има застой, тъй като двете страни все още не могат да постигнат компромис по въпроса от кога да започне да се прилага името за обща употреба.
Как и кога преговорите за името ще продължат? Гръцкото правителство казва, че топката е в полето на Македония, откъдето се очаква „решаващата стъпка“. Междувременно първият дипломат на Атина Никос Коциас заяви в интервю за гръцката държавна телевизия, че е настъпил моментът за голямото „да“ или за голямото „не“.
Коциас призна, че очаква въпросът скоро да бъде затворен, но подчерта, че „никога не трябва да се казва никога".
На свой ред премиерът на Македония Зоран Заев продължава да е уверен, че страната ще получи покана за членство в НАТО през юли.

МКД (Македония): По неофициална информация - САЩ настояват Зоран Заев да се споразумее по въпроса за името до 9 юни
Македонското правителство трябва да постигне съгласие по текста на споразумението с Гърция за името до 9 юни. Това искане е било предадено на премиера Зоран Заев от САЩ, съобщават от редакцията на скопското електронно издание МКД, позовавайки се на неофициална информация от дипломатически източници.
Според неофициална информация, с договора, който е бил постигнат за предложението „Република Илинденска Македония“ се прави „замяна" – ще се прилага име за обща употреба, а в замяна в текста ще бъдат запазени „македонски език и идентичност“. В скоби за националността и езика ще има обяснение, че става дума за славянски произход на народа, който няма връзка с населението в Гръцка Македония.
Остава открит въпросът кое от предложенията за името е прието от Скопие и Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Коциас разкри, че на масата за преговорите са три предложения, но подчерта, че окончателното име ще бъде обявено от премиерите на двете страни.
Що се отнася до договора, Коциас поясни, че е с обем от 20 страници, а на въпроса дали има възможност да се направят промени в него, отговори, че „всичко, което трябваше да се направи, е направено".
Според Коциас и двете правителства имат желание да намерят компромисно решение, нещо нормално в международните отношения.
„Мисля, че ръководството на Македония взе много тежко и правилното решение, за което е необходима голяма политическа смелост, голяма политическа зрялост и мисля, че те доказаха това“, подчерта първият дипломат на Атина.

А1 On (Македония): В Гърция отвориха църковния аспект на името
Докато Скопие и Атина са в очакване на разговора между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас за потвърждение на постигнатото в преговорите за името, след посещение в Атина на вселенския патриарх Вартоломей в Гърция бе отворен църковният аспект на името, коментира македонското електронно издание A1 On.
Във вторник гръцкият премиер Ципрас проведе среща с Вартоломей и приветства усилията на Вселенската патриаршия за решаване на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). На свой ред вселенският патриарх подчерта, че се работи в посока единство и сътрудничество.
„Бих искал да приветствам усилията Ви за положително разрешаване на църковния аспект на различията, които имаме с бившата югославска република Македония. Вярвам, виждате, че и ние се опитваме да разрешим дългогодишиния спор, който пречи на две съседни страни да развият нормално сътрудничество“, са думите, с които Ципрас се обърна към вселенския патриарх.
Гръцкият премиер изрази убеждение, че възможността за решение на спора между Скопие и Атина би могла да създаде среда на стабилност и развитие на Балканите, нещо, което – съгласно думите му, „ни е необходимо, както и добро сътрудничество между два съседни народа, изповядващи в по-голямата си час православна християнска вяра - важен елемент, който не бива да се пренебрегва".
Вартоломей подчерта, че в рамките на каноничните задължения на Вселенската патриаршия е там, където има разкол, да бъдат предприети мерки за преодоляването му.
Вартоломей се срещна също с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с архиепископа на Гръцката православна църква (ГПЦ) Йеронимос, а посещението му в Атина бе предшествано от съобщение на Вселенската патриаршия, съгласно което Светият и свещен Синод е разгледал въпроса с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия.
В съобщението, разпространено миналата седмица, се подчертаваше, че Патриаршията е получила писмо от лидера на кабинета в Скопие Зоран Заев, в което се иска помощ и подкрепа за решаване на въпроса с МПЦ-ОА. Текстът завършваше с извода, че Светият и свещен Синод на Вселенската патриаршия „реши да се заеме за това и да предприеме необходимите стъпки, според неприкосновените права на историческите и канонични компетенции и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия".
В писмото, изпратено преди месец, Заев е отправил молба към Вселенската патриаршия да признае автокефалността на МПЦ-ОА.
И докато гръцката страна твърдеше, че министър-председателят на югозападната ни съседка е приел промяна на името на МПЦ, Скопие категорично отрече разпространената информация.
„Никой не е поискал, нито пък някой може да промени името на MПЦ. Името й не е предмет на дилеми или дебати“, категоричен бе Заев. След това пресслужбата му публикува съдържанието на писмото до Вартоломей.
След публикацията на писмото на Заев от гръцкото правителство заявиха, че до момента няма постигнато споразумение по спора. „Единственото, което съществува до този момент, е решението на Светия синод на Вселенската патриаршия да се извърши необходимото, за да се удовлетвори искането на премиера на БЮРМ за изтриване на термина „Македония" от името на църквата на нашите северни съседи“, бе подчертано в прессъобщение от кабинета в Атина.
Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Артан Груби подчерта, че преговорите между Македония и Гърция за името не са в задънена улица. Съгласно думите му, на масата за преговори са и „други креативни решения“ на спора за името, освен тези, съдържащи се в пакета, предложен от специалния посредник на ООН Матю Нимиц. Груби разкри, че се обсъждат варианти като „Република Крушево Македония", „Република съвременна Македония", „Република Европейска Македония". Груби подчерта, че всичко е договорено в преговорите с Гърция, освен начина на изпълнение на споразумението.
Гръцката страна остава на мнение, че е направила всичко по време на преговорите за името и че премиерът Заев сега е на ход в процеса на разрешаване на спора. Посланието, че Атина очаква „решителната стъпка" от Скопие, бе повторена многократно от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос. Същевременно той увери, че в настоящия момент никой не би искал преговорите отново да бъдат отваряни.
„Ние сме в последната фаза. Сега, макар да има някои незначителни подробности, които могат да тласнат разговорите в една или друга посока, в никакъв случай няма да се стигне до отваряне на преговорите в нов цикъл. Напротив, казах ви, че онова, което очакваме в този момент, е решителна крачка от ръководството на БЮРМ“, категоричен бе гръцкият политик.
А един от заместник-председателите на гръцкия парламент и депутат от опозиционната „Нова демокрация“ Никитас Какламанис споделя мнение, че ако окончателният договор между Скопие и Атина съдържа „македонски език“ и „македонска нация“, то документът няма да бъде гласуван от законодателния орган на южната ни съседка.

Никос Коциас: На масата за преговори за името на Македония остават три предложения
Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина, след като отпадна и предложението за Република Вардарска Македония. В следващите дни може да се стигне до постигането на споразумение, с който да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че „правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел". Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни.
„Сега е моментът да кажем голямото „да“ или голямото „не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина.
Според него споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни.
Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави. Говорейки за възможните имена, Коцияс също така заяви, че „Атина е предложила на Скопие" да предложи нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц.
Той отговори и на критиките от опозицията, заявявайки, че предишните гръцки правителства са приемали решения като Република Македония-Скопие, т.е. с двойна формула, без изискване за всестранна употреба, т.е. ерга омнес.
„Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", категоричен бе Коциас.

Никос Коциас: Сега дойде времето да кажем голямото „да“ или голямото „не“
Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс, в интервю за гръцката държавна телевизия „ERT“, изрази убеденост и надежда, че следващите дни може да бъде взето решение на спора за името, пише македонският „Независен вестник“.
На въпроса защо е отложен телефонният разговор между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коцияс заяви че рамката на договора е била утвърдена по време на неговите срещи с македонския му колега Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел и че „сега дойде времето да се каже голямото „да“ или голямото „не““.
„Очевидно правителството на съседката ни е изправено пред някои трудности и обмисля някои промени на договора, но вярвам и се надявам, че за няколко дена всичко ще бъде преодоляно“, заяви Коцияс.
Той допълни, че докато няма сложени подписи върху договора, никой не може да каже, че всичко е готово.
Помолен да коментира информациите в медиите, че договореното име е „Северна Македония“, Коцияс не пожела да отговори, добавяйки че името ще бъде обявено от премиерите на двете страни, когато то бъде договорено.
Гръцкият външен министър поясни, че македонското правителство не приема името „Вардарска Македония“, защото според него то се отнася до епохата на фашизма и окупацията.

„Канал 5“ (Македония): Договорът за името с Гърция ще бъде подписан до няколко дни, изрази увереност Артан Груби от ДСИ
Договорът за името с Гърция ще бъде подписан в следващите няколко дни. Това заяви Артан Груби, депутат в Събранието от "Демократичен съюз за интеграция" на Али Ахмети, който е част от управляващата коалиция в Скопие, в предаването "Само истината" на македонската телевизия „Канал 5“.
Говорейки за процеса на преговори за името, Груби заяви, че е въпрос на дни да се подпише споразумението за решаване на спора за името. Той поясни, че както партията му, така и част от правителството са били напълно ангажирани и дори са помогнали за намиране на решение за името в частта с преводите на националността в пътните документи на останалите етнически общности в Македония.
Артан Груби подчерта, че решението напълно гарантира македонския език и идентичност и че това трябва да се очаква да се съдържа в едно от предложенията на Матю Нимиц, което не е отхвърлено.
Във връзка със Закона за употреба на езиците, Груби не изключи възможността той да бъде оставен за новия президент на Македония догодина, като допълни, че има и други опции на масата.

„Фактор“ (Македония): Горещата линия Заев-Ципрас: Кога ще се състои планираният телефонен разговор?
Скопие и Атина очакват с нетърпение планираното провеждане на телефонния разговор между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, коментират в редакцията на македонското електронно издание „Фактор“.
Засега все още няма информация кога ще се състои разговорът, но лидерът на кабинета в Скопие вече подчерта, че най-напред следва да бъдат решени някои технически проблеми, които остават в преговорите за името на Македония.
Все още не е ясно дали дори този разговор ще се състои и дали все пак няма да бъде отложен. Дори и да да се развие подобен сценарий, до средата на месеца двамата премиери трябва да се срещнат в Преспа, след като бъде потвърдено постигането на договор между двете държави.
„Няма да има споразумение, ако Скопие не приеме erga omnes и промяната на Конституцията", предупреди говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос пред репортери в Атина.
Позовавайки се на източници от правителството, атинският вестник „Ефемерида“ пише, че потвърждаването на договореностите във връзка с името се намира на „много критичен етап, с много обрати, които се случват минута по минута".