Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Ключовият телефонен разговор Заев-Ципрас се бави

04 юни 2018 | 15:58

В Скопие и Атина очакват с нетърпение планираното провеждане на телефонния разговор между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Засега все още няма информация кога ще се състои разговорът, който трябваше да се състои още миналата седмица. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че управляващите в Македония са тези, които би трябвало да направят следващия ход в текущите преговори, целящи разрешаването на спора за името.
Съгласно думите му, не може да се предвиди кога министър-председателите на двете страни, Алексис Ципрас и Зоран Заев, ще проведат планирания разговор по телефона, който ще бъде индикация, че преговорите навлизат в крайната им фаза.
Перспективите за пробив остават неясни, тъй като дискусиите на техническо ниво между двете страни са изпълнени с препятствия.В коментарите си през уикенда Заев заяви, че е „оптимист", но някои „технически подробности" остават да бъдат решени, добавяйки, че той ще се обади на гръцкия си колега, когато тези проблеми бъдат решени.
Все още не е ясно дали дори този разговор ще се състои и дали все пак няма да бъде отложен. Дори и да да се развие подобен сценарий, до средата на месеца двамата премиери трябва да се срещнат в Преспа, след като бъде потвърдено постигането на договор между двете държави.


„Фактор“ (Македония): Горещата линия Заев-Ципрас: Кога ще се състои планираният телефонен разговор?
В Скопие и Атина очакват с нетърпение планираното провеждане на телефонния разговор между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, коментират в редакцията на македонското електронно издание „Фактор“.
Засега все още няма информация кога ще се състои разговорът, но лидерът на кабинета в Скопие вече подчерта, че най-напред следва да бъдат решени някои технически проблеми, които остават в преговорите за името на Македония.
Все още не е ясно дали дори този разговор ще се състои и дали все пак няма да бъде отложен. Дори и да да се развие подобен сценарий, до средата на месеца двамата премиери трябва да се срещнат в Преспа, след като бъде потвърдено постигането на договор между двете държави.
„Няма да има споразумение, ако Скопие не приеме erga omnes и промяната на Конституцията", предупреди говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос пред репортери в Атина.
Позовавайки се на източници от правителството, атинският вестник „Ефемерида“ пише, че потвърждаването на договореностите във връзка с името се намира на „много критичен етап, с много обрати, които се случват минута по минута".


„Сител“ (Македония): Все още не е проведен телефонният разговор между Зоран Заев и Алексис Ципрас
Все още няма информация за това кога ще се проведе планирания телефонен разговор между министър-председателите на Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас, отбелязва скопският телевизионен канал „Сител“.
По последни данни на македонския премиер остават проблеми с техническите въпроси, докато междувременно говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос заяви, че Гърция очакваот Македония да направи решаващата стъпка.
„Нищо не е договорено, докато не се договори. В този момент очакваме политическото ръководство на Бившата югославска република Македония да направи решителната крачка и да приеме споразумението. Обикновено по време на технически преговори всичко, което е договорено, е написано в писмен вид. Това, което очакваме, е комуникацията между двамата министър-председатели, за която в момента не може да бъде казано кога ще се случи", заяви Цанакопулос в интервю за телевизия „Контра“.
Премиерът на Македония обаче остава оптимист. В интервю за списание списание CorD, което се отпечатва в Белград, Заев изрази увереност, че преговорите с Гърция ще доведат до разрешаване на спора за името и че през юли Македония ще получи покана за членство в НАТО.


Kathimerini: Гърция за преговорите за името на Македония: Топката е в тяхното поле
Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че управляващите в Македония (в източника - Бившата югославска република Македония) са тези, които би трябвало да направят следващия ход в текущите преговори, целящи разрешаването на спора за името, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.
„Гръцкото правителство чака (Зоран) Заев да направи решителната стъпка за постигане на споразумение. Топката е в тяхното поле", подчерта Цанакопулос пред телевизионния канал Kontra.
Съгласно думите му, не може да се предвиди кога министър-председателите на двете страни, Алексис Ципрас и Зоран Заев, ще проведат планирания разговор по телефона, което е индикация, че преговорите преминават към крайната им фаза.
Перспективите за пробив остават неясни, тъй като дискусиите на техническо ниво между двете страни са изпълнени с препятствия.В коментарите си през уикенда Заев заяви, че е „оптимист", но някои „технически подробности" остават да бъдат решени, добавяйки, че той ще се обади на гръцкия си колега, когато тези проблеми бъдат решени.
Някои източници твърдят, че договарянето на сделката вероятно ще продължи дълго, не на последно място поради факта, че Заев е изправен пред значителен натиск в страната си, като например протести от страна на опозицията.
Усилията за разрешаване на спора за името съживи отношенията между двете страни, след като години наред Гърция блокира опитите на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.


Зоран Заев: През юли очаквам покана за членство в НАТО
"Ако всички се съсредоточим в постигането на решение, 2018 г. може да бъде паметна година за Република Македнија, но и за региона и за ЕС и НАТО. Затова, неуморим оптимист съм и очаквам през юли покана за Македония за членство в НАТО", подчерта министър-председателят на Македония Зоран Заев в интервю за списание CorD, който се отпечатва в Белград, а за своите читатели има представители на дипломатическия корпус в страните от региона, като и обществеността в балканските страни, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо”.
На въпрос дали промените в Западните Балкани го превръщат във фактор на стабилност, или все още е регион, който е източник на кризи, Заев подчерта, че вече е доказано, че тук може да има честни, енергични и отдадени политически ръководства, които искат, могат и знаят кое е необходимо за гражданите, извеждайки държавите по правилния път.
„Очаквам 2018 г. да донесе значителни нови положителни промени в постигането на стратегическите и евроатлантически цели на държавата, както и в качеството на живот на гражданите на Република Македония. Преговорите с Република Гърция са на приятелско и доверено ниво и моите очаквания са, че ще доведат до решение, което носи добро бъдеще за гражданите на Македония и Гърция, но и на целия регион", коментира Заев в интервюто за списание CorD.

„Независен весник“: Руските аргументи на Иванов
Македонското електронно издание „Независен весник“ публикува статия на Георги Спасов, бивш генерален секретар на СДМС и бивш посланик в България, озаглавена „Руските аргументи на Иванов“. Агенция „Фокус“ представя текста без редакторска намеса.
„Професор Мерсал Билал е прав, когато казва, че днес „само човек, който няма ум, може да очаква, че президентът на страната (Георги) Иванов ще се отнася с разум във връзка с решаването на проблема за името“.
Иванов, който направи всичко, за да срине правния ред в Македония, който не даваше мандат на парламентарното мнозинство, за да предотврати смяната на властта, и който не подписа Закона за езика, който бе гласуван два пъти от мнозинството в парламента, не е в състояние да разбере какво става днес в международен план с Македония.
Той лицемерно повтаря, че е за членството на Македония в НАТО и ЕС, но ако условието за това е договореното име на страната ни да бъде и за вътрешна употреба, т.е. да бъде вписано в Конституцията на Република Македония, тогава той не би се колебаел Македония завинаги да остане извън двете организации.
Така както Русия, която отдавна и систематично повтаря, че „в Македония властта на (Никола) Груевски е била сменена с политически пуч, организиран от Запада", че „не отслабва, а се засилва опасността от Велика Албания" и че „Македония ще бъде законна цел на руските сили, ако стане член на НАТО", така и Иванов твърди, че „тя не се намесва в решаването на спора за името между Гърция и Македония", което е условие за членство на Македония в НАТО, но че ще признае само това име, което ще бъде написано в Конституцията на Македония. Русия знае, че за промяна на Конституцията е необходимо мнозинство от две трети в парламента на Македония, с което засега не разполага управляващото мнозинство, водещо преговорите за името. Така Русия насърчи и гърците да не приемат споразумение без гаранции с промяна на Конституцията, но и начерта червената линия на Иванов, която, ако бъде прекрачена, ще бъде гаранция за неговото „право" да блокира Македония на нейния евроатлантически път.
Със сигурност в Македония бихме били по-щастливи да използваме компромисното име само в международната комуникация на страната. Но реално, компромисът е възможен, само ако имате разбиране към проблемите на другата страна в спора и ако умеете да изчислите ползата за своята страна и своя народ по отношение на вредата от такова решение. Македония не избира най-щастливото решение и няма решение. Македония за първи път от независимостта до днес има събеседник от другата страна, която с посредничеството на ООН е готова с договор за добросъседство и приятелство, в променените геополитически обстоятелства, да приеме ключовите за Македония показатели на нейната съвременна национална идентичност като езика и името на страната, и да й позволи членство в НАТО и в ЕС, а с това и сигурност, спокойствие и приток на редица инвестиции и икономически просперитет. Македония няма право да откаже или да пропусне тази възможност.
Македония днес е способна да се защитава от всички тези, които ни плашат, че ако приемем и сами се наречем в Конституцията (например) Северна Македония, с това ще сме заличим македонската национална идентичност и ще сме станели македонци от Северна Македония, а не от цяла Македония, простираща се на юг, изток и запад.
Реално погледнато, само параноичниот страх от загуба на националната идентичност и погрешните политики през годините в защита на тази идентичност, манипулативното използване на понятието „идентичност“ за политически цели и издирването на корените на някаква си македонска национална идентичност в древното минало, разсейва Македония от световната цивилизация и всъщност заплашва тази много желана от нея идентичност.
Македонците може скоро да решат дали ще вземат решение да се присъединим към световната цивилизация и да станат истински граждани на света, или да останат изолирани със страховете, че всеки от съседите й иска нещо от нея, изнудва я и иска да я унищожи .
Не съм убеден, че Иванов може да разбере това.
Той лично спъваше президента Борис Трайковски във връзка с постигането и прилагането на рамковото споразумение, опитваше се да измисля престъпни афери на Бранко Цървенковски, след като влезе в кабинета му, а сега със своята „руска червена линия" заплашва, че „не приема решение по въпроса за името за всестранна употреба или ерга омнес", като защитава позицията си с това, че „този възглед би бил в съответствие с мнението на всички досегашни президенти на Република Македония ".
Иванов вероятно си мисли, че с това „поставя себе си в един ред с Глигоров" и че неговата позиция може да оправдае с тезата, че „така са правели и всички други преди мен".
Но той не осъзнава каква голяма стъпка направи Глигоров, когато въпреки общественото мнение в Македония през 1993 г. приемат страната в ООН под временното наименование Бивша югославска република Македония, не осъзнава на какъв натиск е бил изложен, когато се е съгласил на промени Конституцията по искане на Гърция, за да се промени знамето и да се подпише временното споразумени. Някои и днес смятат, че може би това е причината за убийството му през 1995 г. Иванов не помни на какви изтезания бе изложен и Цървенковски от режима на Груевски, когато за първи път спомена, че за Македония би било приемливо географско определение пред името, с цел да се разреши спора и страната да стане член на НАТО и ЕС.
Само след като той стана президент „нищо не даваме“, нито дори изявления, които биха застрашили нашата „преговорна позиция". Издирват древните корени на македонската нация, изострят отношенията със съседите, губят перспектива за НАТО и ЕС, а Иванов получи почетна докторска степен от Университета „Ломоносов" в Москва, в който изнесе лекция за това, че „московчани още в древния период говорели македонски език". От него отдавна съм чувал, че лично е уплашен от „византийците", които още от времето на Цар Самуил до Глигоров всеки опит за обръщане на Македония към Запад наказвали с ослепяване. Тяхното послание е: „Слепци. Мястото ви е на Изток, а не на Запад". Е от такъв човек лидер не става.
Неговото изявление, че „няма да позволи с международни договори да се променя Конституцията на Македония", ако е вярно предадено, е безсмислено.
Конституцията се променя не под диктовката на международни споразумения, а въз основа на свободно изразената воля на мнозинството от две трети в Събранието, за да постигне важна цел в развитието на страната. Преди да подпишем временното споразумение с Гърция, променихме самата Конституция и нищо не се случи в Македония. А след подписването на Рамковия договор в Охрид, чието изпълнение гарантират САЩ и ЕС, също бяха внесени значителни промени в Конституцията и това доведе до по-голяма стабилност на Македония. Следователно не всяка промяна в Конституцията е лоша.
Във време, когато се преговаря с Гърция за динамиката, с която би се реализирал договорът, с изявленията си Иванов всъщност е заплаха, че възнамерява да се постави над Конституцията, ако в парламента бъде прието и ратифицирано споразумението, което ще предвижда и промяна в Конституцията.
Оттук става ясно, че за намеса на Русия във вътрешните работи на Македония не е необходим друг освен Георги Иванов, чийто десетгодишен мандат изтича през април следващата година.
Дали преди края на катастрофалния си мандат Иванов ще разбере, че има шанс да застане на правилната страна на историята, както казва министър Димитров, или ще реши да остане инструмент в ръцете на онези, които не искат Македония да стане член на НАТО и ЕС, ще разберем скоро.
Той е в позиция, в която може да помогне много на Македония, но и много да й навреди. И може би след края на мандата му ще бъде съден за нанесените щети, ако не измисли някакво „помилване за себе си до края на живота си".
Човекът не осъзнава, че дори и ВМРО-ДПМНЕ пише Нов Завет и че Старият вече не е валиден“.

„Макфакс“ (Македония): Гръцкото правителство чака Зоран Заев да направи решителната стъпка
Правителството на Гърция очаква министър-председателя на Македония Зоран Заев да направи решителната стъпка към постигането на споразумение в спора за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Топката е в тяхното поле“, заяви говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, цитиран от гръцкият вестник „Kathimerini“. Той подчертава, че Македония е на ред да направи следващата стъпка в преговорите за решаване на десетилетния спор за името.
Цанакопулос допълни, че не може да предвиди кога ще бъде проведен телефонен разговор между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Той поясни, че нищо все още не е договорено, докато не се постигне пълна договорка.