Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Светът гледа към България за бъдещето на Западните Балкани

17 май 2018 | 12:45

Лидерите на ЕС ухажват Западните Балкани, но пътят към членството е изпълнен с неравности, пише Reuters.
Срещата в четвъртък, първа по рода си от 15 години, цели да демонстрира подновеният ангажимент на ЕС към региона, който остава нестабилен две десетилетия след разпада на бивша Югославия.
На срещата ще присъства Косово, което ще присъства на срещата заедно с Албания, Босна и Херцеговина , Сърбия, Черна гора и Македония.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще председателства срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На форума ще участват също върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, еврокомисарят по европейската политика за добросъседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент, Антонио Таяни, уточняват от правителствената пресслужба на България. Дискусията ще се фокусира върху свързаността - от гледна точка на транспорта, енергетиката, цифровата инфраструктура, образованието и т.н.
Целта е да се подобрят отношенията между Западните Балкани и ЕС, както и между страните от региона. След пленарните сесии, в 15 часа след българското време, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще проведат пресконференция.
Поради финансовите проблеми, ръста на миграцията и вътрешните търкания група държави като Франция, Холандия и Германия искат контролирано разширяване. Настроението в София ще бъде добро, като фокусът ще се постави върху свързаността на региона. Важното ще се реши най-рано следващия месец, когато страните членки на ЕС ще гласуват дали да започнат преговорите за присъединяване на Албания и Македония. Всяка страна има право на вето и могат да бъдат поставени условия за присъединяването.
Притесненията относно престъпността и корупцията на Балканите, двустранните спорове са помрачили образа на предимствата от присъединяването на региона, който улавя погледа на стратезите в Пекин, Москва и Риад.AFP: Македония е съгласна на „приемливо“ споразумение с Гърция за спора с името
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че се е съгласил с гръцкия си колега по споразумение, което да сложи край на спора за името между двете съседни държави, предава AFP.
„Обсъдихме много възможности и се съгласихме за една, която е приемлива и за двете страни“, заяви Заев пред репортери, след като се срещна с Ципрас на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София. Той не предостави допълнителни детайли.

„МКД“ (Македония): Според Ангела Меркел е налице значителен напредък в преговорите за името
Германският канцлер Ангела Меркел на заключителната конференция за медиите след края на срещата ЕС-Западни Балкани в София, потвърди, че Македония и Гърция са постигнали напредък в решаването на името и за това е получила потвърждение от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, предава македонската медия „МКД“.
„Разговорите между Македония и Гърция са напреднали добре и е постигнат значителен напредък. Въпросът за името на Македония е важен“, заяви Меркел.
Във връзка с решенията за разширяването на ЕС, тя заяви, че днес не е имало решение и че този въпрос остава за европейската среща на високо равнище през юни, но добави, че всички страни от Западните Балкани имат европейска перспектива. „Със сигурност изискваме върховенството на закона и борба срещу корупцията и се нуждаем от значителен напредък в страните, заяви тя.
На въпрос дали Германия през юни ще подкрепи започване на преговори с Албания и Македония, та уточни: „Македония и Албания всеки ден бележат напредък в изпълнението на изискванията, особено е случая с Македония“.

Politico: Еманюел Макрон заля със студена вода надеждите на Западните Балкани за членство в ЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази скептицизъм по разширяването на ЕС в страните от Западните Балкани по време на срещата на високо равнище в София, която трябваше да засили връзките между региона и ЕС, предава Politico.
Думите на Макрон са особено разочарование за Албания и Македония, които се надяват на зелена светлина от лидерите на ЕС следващия месец, за да започнат преговори за присъединяване към блока, получавайки през април съгласие от Европейската комисия.
„Това, което видях за последните 15 години е път, отслабил Европа всеки път, когато я разширяваме. Не мисля, че ще направим услуга на кандидатите или на себе си имайки механизъм, който вече няма правила и се движи към повече разширяване“, заяви Макрон пред репортери в София.
„Подкрепям прикотвянето на Балканите в Европа и придвижването им към Европа. Но мисля, че трябва да погледнем с разум на следващото разширяване“, допълни той. „Не съм в полза за разширяване преди провеждането на всичко необходими и преди всички реални реформи, които да позволят задълбочаване и по-добро функциониране на Европейския съюз“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани
Европейският съюз публикува декларация за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, публикувана на интернет страницата на съюза Еuropa.eu Прилагаме пълния текст.
Софийска декларация – 17 май 2018 г.
Ние, лидерите на страните от ЕС и на страните членки, в консултация с нашите западнобалкански партньори стигнахме до следните изводи:
1. ЕС приветства споделения ангажимент на партньорите от Западните Балкани за европейските ценности и принципи и за визията за силна, стабилна и обединена Европа, подкрепена от нашите исторически, културни и географски връзки, както и от нашите взаимни интереси в политиката, сигурността и икономиката.
2. Спомняйки се срещата на високо равнище в Солун през 2003 г. ЕС потвърджава единодушната си подкрепа към европейската перспектива на Западните Балкани. Развивайки прогреса до сега, партньорите от Западните Балкани поеха ангажимент към европейската перспектива като техен твърд стратегически избор. Достоверността на тези усилия зависи от ясната обществена комуникация.
3. ЕС е решен да засили и засили ангажимента си на всички равнища да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона, включително чрез увеличена помощ, основана на осезаем напредък в правовата държава, както и в социално-икономическите реформи на партньорите от Западните Балкани.
4. ЕС приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани за върховенството на демокрацията и върховенството на закона, особено в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, доброто управление, както и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства. Тяхното ефективно прилагане на реформите се основава на тези основи. Гражданското общество и независимите медии играят ключова роля в процеса на демократизацията.
5. ЕС подкрепя партньорите от Западните Балкани в ангажимента им да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и прилагането на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения за техните двустранни спорове, коренящи се в наследството от миналото и както и това, че полагат допълнителни усилия за помирение.
6. Изграждането на гъста мрежа от връзки и възможности в региона и с ЕС е от жизненоважно значение за приближаването на нашите граждани и икономики и за засилване на политическата стабилност, икономическия просперитет, културното и социално развитие. Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионалните инициативи, се ангажираме да подобрим съществено връзката във всичките си измерения: транспорт, енергетика, цифрова, икономическа и човешка дейност.
7. ЕС се съгласява да насърчава пазарна и инвестиционна среда в Западните Балкани да се движи по-бързо към цифрова икономика и устойчиво развиващи се общества, благоприятстващи климата, в съответствие с Парижкото споразумение. Енергийната сигурност ще бъде приоритизирана, включително чрез подобряване на енергийната ефективност, по-добрата трансгранична намеса- свързване, разнообразяване на източниците и маршрутите, както и по-добро интегриране на възобновяемата енергия.
8. Ще се постави специален акцент върху създаването на нови възможности за младите хора, като същевременно се гарантира, че това допринася за социално-икономическото развитие на Западните Балкани.
9. За тази цел ЕС приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани да ускорят прилагането на достиженията на правото на ЕС в рамките на Договорите за енергийна общност и транспортна общност, да премахнат всички административни бариери по границите, да завърши регионалния енергиен пазар и спешно да приложат- Многогодишния план за действие за развитие на регионално икономическо пространство от юли 2017 г. ЕС ще продължи да подкрепя тези усилия.
10. Партньорите на ЕС и страните от Западните Балкани споделят многото предизвикателства в областта на сигурността, които изискват координирано индивидуално и колективно действие. Когато работим заедно, можем ефективно да се справим с тези предизвикателства. Нашето сътрудничество за спиране на незаконните миграционни потоци показа своята стойност и ще продължи да се развива.
11. Борбата с тероризма и екстремизма, включително финансирането, радикализацията и завръщането на чуждестранни терористи, изисква засилено сътрудничество.
12. Партньорите на ЕС и Западните Балкани признават, че резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност са от съществено значение за политическата и социално-икономическата трансформация в региона, а също и за регионалната стабилност и сигурност, които са в най-добрия интерес на техните граждани. ЕС приветства ангажимента им да предприемат решителни действия в сътрудничество с ЕС и помежду си срещу трафика на хора, отглеждането на наркотици и контрабандата на хора, наркотици и оръжия.
13. ЕС приветства приноса на партньорите от Западните Балкани към общата външна политика и политика на сигурност в нейните аспекти и очаква постепенно задълбочаване на сътрудничеството в тази област, особено засиленото равнище на привеждане в съответствие, по-специално по въпросите, в които са заложени основните общи интереси.
14. Дезинформацията и други хибридни дейности ще се борят заедно чрез по-голямо
сътрудничество в устойчивостта, кибернетична сигурност и стратегическа комуникация
15. За да ускорим подобряването на живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, днес, въз основа на съответните аспекти на съобщението на Комисията, прието на 6 февруари 2018 г., ЕС стартира приоритетен Дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани, който е приложен към настоящата декларация.
16. ЕС приветства намерението на Хърватия да бъде домакин на среща на високо равнище между ЕС и Западните Балкани по време на нейното председателство в Съвета на ЕС през 2020 г.
17. Отбелязваме, че нашите партньори от Западните Балкани се придържат към горните точки

„МКД“ (Македония) : Зоран Заев заяви след срещата си с Алексис Ципрас, че е убеден, че може да се намери решение за спора с името
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви след разговора си с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че двамата са убедени, че могат да намерят решение за спора с името, което да защити достойнството на гражданите и от двете страни, предава македонската медия .
„Очакваната дата за преговори за нашата страна ще предотврати стагнацията на реформите и на икономическите процеси, както и засилване на национализма и ще насърчи участието на трети страни в региона“, заяви Заев.
Преди повече от час, срещата между Заев и Ципрас приключи. Обявява се, че министър-председателите ще организират специални брифинги пред журналисти този следобед.

„Телма“ (Македония): Зоран Заев след срещата с Алексис Ципрас: „Вярваме, че можем да намерим решение, което да защитава достойнството на гражданите и в двете страни“
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви след срещата си със своя гръцки колега Алексис Ципрас след разговора им в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, че двете страни засилват приятелството, предава македонския телевизионен канал „Телма“.
„С премиера Ципрас вярваме, че можем да намерим решение за спора с името, което да защитава достойнството на гражданите и в двете държави“, написа македонският министър-председател на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ . Подробностите за срещата трябва да бъдат обявени от премиера Зоран Заев на пресконференция по-късно днес.
Правителството съобщи, че се обсъждат възможностите и на двете страни да открият решение, приемливо за двете страни.
Македонското правителство все още изпитва умерен оптимизъм, че спорът за името може да бъде решен скоро и страната да поеме по пътя на евроатлантическата интеграция, т.е. да получи дата за започване на преговори с ЕС на срещата на високо равнище през юни и покана за членство в НАТО на юлската среща на Алианса.

„Свободен печат“ (Македония): Според Антонио Таяни страните от Западните Балкани работят усилено, за да се присъединят към ЕС
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че страните от Западните Балкани трябва да работят усилено, за да се интегрират в ЕС. Той подчерта, че диалогът е отворен, но все още има много неща, през които трябва да се премине, предава македонската електронна медия „Свободен Печат“.
„Всички балкански страни са част от Европа. Ако страните искат да станат част от ЕС, те трябва да се подчиняват на правилата. Трябва да работите упорито в правилната посока. Сърбия и Черна гора се движат по пътя. Трябва да се работи усилено, това е вярно за Македония , но и за други страни. Ние не сме против интеграцията, а напротив, натискаме процеса. Ние подкрепяме демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите и борбата с корупцията. Правилата трябва да се спазват“, заяви Таяни
Той не пожела да коментира спора за името между Македония и Гърция. „Това не е моя работа“, подчерта той.

„Телма“ (Македония) : Тереза Мей заяви, че може да се работи заедно за просперитет на Западните Балкани
Скопие. Ще разгледаме как можем да работим заедно за сътрудничество в Европа, за да осигурим по-голяма стабилност и просперитет за Западните Балкани, заяви британският министър-председател Тереза Мей преди началото на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, предава македонският телевизионен канал „Телма“.
„Може да определи срещата като важна, която ще осмисли как да работим заедно за укрепване на стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани“, заяви Мей.
Тя изрази задоволство, че Великобритания ще бъде домакин на петата от годишните срещи на високо равнище за Западните Балкани в рамките на Берлинския процес през юли.
Според нея тази среща ще подобри резултатите от днешната среща в София.

Deutsche Welle: Започна срещата между Ангела Меркел и Зоран Заев
В София само започна срещата на германския канцлер Ангела Меркел и македонският премиер Зоран Заев, предава Deutsche Welle в своята македонска редакция.
Очаква се двустранната среща да продължи от 20 до 30 минути. Темите за обсъждане не са обявени, но се очаква спорът за името с Гърция да бъде обсъден. По-рано германският канцлер проведе разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тази среща се проведе непосредствено след срещата между македонския и гръцкия министър-председатели.
„Прекарах много време тази седмица, за да осигуря мир там. Той е много крехък. Независимо дали гледате към Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, дали гледате на спора за името на Македония, гранични конфликти тук и там, дори и Словения и Хърватия все още обсъждат своите граници. Трябва да решим всичко това, така че да няма напрежение, което може да се разпали във всеки един момент“, заяви по-рано Меркел.

„Макфакс“ (Македония): Според Ангела Меркел добре развитите Западни Балкани гарантират сигурността на цяла Европа
Надеждните Западни Балкани, които са икономически развити, гарантират мира и сигурността на всички нас, заяви германският канцлер Ангела Меркел в София, предава македонската медия „Макфакс“.
Тя отбеляза, че българският премиер Бойко Борисов е работил по този въпрос през изминалия период и му благодари за организирането на срещата на високо равнище.
Днес се провежда срещата на високо равнище в София, сред лидерите на 28-те държави-членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Това е най-голямото събитие в рамките на българското председателство на ЕС, а среща в този формат се провежда за първи път от 15 години, според българските медии.

„Курир“ (Македония): Йоханес Хан е оптимист за постигането на решение в диалога между Белград и Прищина
Европейският комисар по преговорите за разширяване Йоханес Хан заяви в София днес, че е оптимист, когато става дума за насърчаването на решението в диалога между Белград и Прищина, предава македонската медия „Курир“.
„ Винаги съм оптимист. Новата стратегия ясно подчертава, че има перспектива за всичко. Това означава, че е в интерес на Косово да работи за решение за правно обвързващо споразумение“, заяви Хан за пристигането на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София.
Европейският комисар подчерта, че има нов импулс за двете страни да постигнат споразумение възможно най-скоро.

Gazeta Express: Хашим Тачи помоли Алексис Ципрас да подкрепи Косово
Президентът на Косово Хашим Тачи в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани обсъди с гръцкия министър-председател Хашим Тачи двустранните отношения, икономическия и търговски обмен, пише Gazeta Express.
Тачи е поискал от Ципрас подкрепа при либерализацията на визите за Косово и за членството на страната в Европейския съюз. Той също така поиска подкрепа от Гърция за членството на страната си в международните организации.

ERR (Естония): Естонският министър председател присъства на срещата ЕС-Западни Балкани в София
Министър-председателят на Естония Юри Ратас е в българската столица за срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, целяща съживяването на отношенията на съюза с региона на Балканите. Свързаността, както и транспорта, енергетиката и цифровизацията са основни теми на срещата, предава естонската медия ERR.
Очаква се в кулоарите на срещата Ратас да се срещне с македонския си колега Зоран Заев, с албанския премиер Еди Рама, с които ще обсъди реформите в страните и възможностите им да се присъединят в ЕС. При пристигането си Ратас бе посрещнат лично от домакина – българският министър-председател Бойко Борисов.

Ekathimerini: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще проведат преговори в София
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще проведе важна среща с македонския си колега Зоран Заев в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, за да обсъдят преговорите между двете страни по спора за името, пише Ekathimerini.
Ципрас и Заев са в българската столица за преговори, които ако са успешни ще проправят пътя на Македония към началото на преговорите за членство в ЕС.
Ципрас заяви, че ще се срещне по-късно днес и с германския канцлер Ангела Меркел.

Reuters: Европейските лидери обсъждат Западните Балкани
Европейските лидери се събраха в София, за да обсъдят начините, по които да приближат Западните Балкани по-близо до ЕС, предава Reuters.
„Има европейска перспектива, която ще бъде потвърдена днес. Но казаното преди месеци все още се брои: целият процес е основан на заслуги и всяка страна трябва да си напише домашното и след това ще има европейска перспектива“, заяви европейският комисар по политиката на разширяване Йоханес Хан.
„Върховенството на закона е нещо важно. Важно е да има визия, за да може реформите да продължат в тези страни, но същевременно трябва да сме реалистични“, заяви министър-председателят на Финландия Юха Сипиля.
„Целта е повече стабилност, сигурност и просперитет в региона“, заяви британският министър-председател Тереза Мей.

BBC: Тереза Мей и Лео Варадкар ще обсъдят Брекзит докато са в София
Британският министър-председател Тереза Мей ще проведе среща със своя ирландски колега Лео Варадкар в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, предаде BBC.
Това ще е тяхната първа среща за последните месеци. Най-вероятно ще обсъдят безизходицата около Брекзит, свързана с границата в Северна Ирландия. Дъблин и ЕС са нервни от бавния процес на преговорите заради Великобритания.

„Стандард“ (Македония): Според Антонио Таяни трябва да се работи за стабилността на Западните Балкани
Трябва да работим за стабилността на Западните Балкани. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни преди срещата на високо равнище ЕС-Западните Балкани, която се провежда в София, предава македонското електронно издание „Стандард“.
„Има много страни, които са кандидатки за членство в ЕС - Черна гора, Сърбия, естествено и други. Има обаче проблеми, свързани с тероризма и миграцията. И моето предложение ще бъде пакет за финансиране на изграждането на инфраструктура, железопътни линии, цифрова инфраструктура, която напълно ще подкрепи предложението на комисар Габриел за цифровизацията“, заяви Таяни.
На въпроса дали смята, че сега Западните Балкани ще имат по-голям шанс за присъединяване, той отговори, че според него понастоящем е възможно да се постигне споразумение до 2025 г.

„МКД“ (Македония): Започна срещата на Зоран Заев и Алексис Ципрас в София
Продължават разговорите между македонския и гръцкия министър-председатели за проблема, който Гърция има с името на Македония. Зоран Заев и Алексис Ципрас ще се опитат да преодолеят нерешените въпроси за употребата на новото име само за международна или за международна и вътрешна употреба и промените в конституцията на Македония, предава македонската медия „МКД“.
Очаква се разговорите да подкрепят продължаването на процеса, както и опитите за приближаване на позициите по спорните въпроси. Двамата ще обсъдят тези въпроси в кулоарите на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София.
След срещата няма да има съвместно изявление, но всеки ще проведе отделен брифинг за журналистите.

European Western Balkans: Европейските лидери направиха встъпителните си изказвания
Европейските лидери, присъстващи на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани направиха встъпителните си изказвания, предава European Western Balkans.
„В името на мира и сигурността са ни необходими стабилни Западни Балкани с добро икономическо развитие“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.
„Западните Балкани са ключови за нас. Трябва да работим за просперитета на региона“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
„Подкрепяме тези страни по европейския път. Нашата цел е този прогрес да продължи по време на австрийското председателство в Съвета на ЕС“, на свой ред заяви австрийския канцлер Себастиан Курц.
„Имаме много общи важни неща за обсъждане като сигурността и миграцията“, е мнението на шведския министър-председател Стефан Льовфен.

Радио „Свободна Европа“ (Македония) : „Свързаност“ е темата на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани
Днешната среща на високо равнище в София между държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Европейския съюз и техните колеги от региона на Западните Балкани се провежда под темата „Свързаност“, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
Става дума за обсъждане на възможностите за подобряване на връзките в областта на транспорта, енергетиката, цифровата инфраструктура, образованието. Срещата ще бъде председателствана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Също така, на срещата ще присъстват и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по европейска политика на добросъседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

„24 Вести“ (Македония) : Зоран Заев и Алексис Ципрас ще обсъдят името в София
София. По време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани министър-председателите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще потвърдят подкрепата за процеса за сближаване на позициите по спора с името, предава македонската медия „24 вести“.
Във фокуса на вниманието на македонската и гръцката общественост днес е личната среща на двамата премиери, която ще се проведе в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София.
Заев и Ципрас трябва да се срещнат в 10:30 ч. българско време.

Daily Mail: ЕС призовава Балканите към реформи членове
Лидерите на Европейския съюз призовават държавите от Западните Балкани да продължат с ориентираните към ЕС реформи, но се колебаят дали шестте страни ще се присъединят към Съюза, пише Daily Mail.
На срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че „целият процес е основан на постижения, затова и държавите трябва да си напишат домашното“.
Присъединяването към ЕС е мощен двигател за демократичните реформи в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.

AFP: ЕС ще достигне до Балканите под сянката на Доналд Тръмп
София. Лидерите на ЕС ще се срещнат със своите колеги от Западните Балкани, за да обещаят по-близки връзки, но ще избегнат откритото предлагане на членство в Съюза. Срещата се провежда докато ЕС готви обединен фронт срещу „капризите“ на президента на СААЩ по Иранската ядрена програма, предава AFP.
„Ние ще се срещнем с нашите западнобалкански партньори за първи път от 15 години. Това е възможност за двете страни да потвърдят европейската перспектива на Западните Балкани“, заяви председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Туск заяви, че Съюзът ще инвестира в инфраструктурата на Балканите, за да ускори развитието им. „Надявам се, че това ще докара нашите западнобалкански приятели по-близо до нас“, допълни той.
След замразяването на разширяването Европейската комисия наскоро разкри нова стратегия за региона, целяща да даде на страните членки възможност за членство, като начело в надпреварата са Черна гора и Сърбия. В замяна Брюксел иска реформи и борба срещу корупцията.

„Локално“ (Македония): Според Федерика Могерини лидерите на Сърбия и Косово са готови за интензивно сътрудничество за нормализиране на отношенията
София. Според участващия на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София върховен представител на ЕС за външните работи Федерика Могерини президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хашим Тачи са готови за интензивно сътрудничество с цел нормализиране на отношенията в рамките на политическия диалог с посредничеството на ЕС, предава македонската медия „Локално.
„Двамата лидери готовността си да продължат интензивното сътрудничество с върховния представител на ЕС за постигане на цялостно нормализиране на отношенията, което е ключов елемент за трансформацията на целия регион“, пише в заявление от екипа на Могерини.
Брюксел се стреми да разреши конфликта между Белград и Прищина и да посредничи в диалога.

Financial Times: Европейската среща на високо равнище за разширяване
ЕС и Западните Балкани се събират в София за първата си мащабна среща на високо равнище за последните 15 години. Присъединяването на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна Гора е все още на дневен ред за Европейската комисия, но някои от влиятелните членове на съюза не са толкова сигурни, предава Financial Times.
Поради финансовите проблеми, ръста на миграцията и вътрешните търкания група държави като Франция, Холандия и Германия искат контролирано разширяване. Настроението в София ще бъде добро, като фокусът ще се постави върху свързаността на региона. Важното ще се реши най-рано следващия месец, когато страните членки на ЕС ще гласуват дали да започнат преговорите за присъединяване на Албания и Македония. Всяка страна има право на вето и могат да бъдат поставени условия за присъединяването.
Притесненията относно престъпността и корупцията на Балканите, двустранните спорове са помрачили образа на предимствата от присъединяването на региона, който улавя погледа на стратезите в Пекин, Москва и Риад.

„Фактор“ : Светът гледа към София за бъдещето на Западните Балкани
Срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани е първата от 15 години и поставя акцент върху европейската перспектива на шестте страни в региона. Събитието се наблюдава с особен интерес. Около 960 журналисти от цял свят са акредитирани. Форумът с водещия премиер Бойко Борисов започва в НДК и е най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Борисов официално ще се срещне с държавните и правителствените ръководители на срещата в 9:15 часа българско време, предава македонското електронно издание „Фактор“ .
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще председателства срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На форума ще участват също върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, еврокомисарят по европейската политика за добросъседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент, Антонио Таяни, уточняват от правителствената пресслужба на България. Дискусията ще се фокусира върху свързаността - от гледна точка на транспорта, енергетиката, цифровата инфраструктура, образованието и т.н.
Целта е да се подобрят отношенията между Западните Балкани и ЕС, както и между страните от региона. След пленарните сесии, в 15 часа след българското време, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще проведат пресконференция.

Total Croatia News: Хърватия подкрепя разширяването на ЕС в Западните Балкани
Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви, че страните от ЕС, които са съседи на Западните Балкани трябва да зададат тона при разширяването на Съюза в тези държави, пир които индивидуалните постижения на страните кандидати да са най-важни, пише Total Croatia News.
„Ние искаме най-вече посрещане на изискванията, но и по-отворен начин за действие, защото не смятаме, че колебанието е нещо добро“, заяви Пленкович в София по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани. „Страните, които са съседи на региона, включително и Хърватия, трябва да зададат тона, за да може процеса да се ускори и страните кандидати да бъдат по-добре подготвени“, допълни той.
Според него самият факт, че всички държави ще присъстват на срещата е голям успех, предвид че пет от тях не са признали независимостта на Косово. Той припомни, че подобна среща не е имало от 2003 г. „Това е голямо послание“, убеден е Пленкович.
Същевременно министър-председателят заяви, че през 2020 г., когато Хърватия стане ротационен председател на Съвета на ЕС, тя ще организира в Загреб още една среща на високо равнище във формат ЕС-Западни Балкани.

Protothema: Президентът на Кипър ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис ще пристигне в София, където ще участва на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, пише Protothema.
По време на срещата той ще обсъди въпросите, свързани с общите предизвикателства пред страните от ЕС и държавите от Западните Балкани, както и въпросите, свързани с взаимната свързаност.
Очаква се той да се върне в Кипър в петък, 18 май.

Nine O’Clock (Румъния): Президентът на Румъния ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани
Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, пише Nine O’Clock.
„Президентът на Румъния ще посочи необходимостта да се увеличат инвестициите в цифровизацията, защото силният Единен цифров пазар е ключов за поддържането на силата на Европа в глобалната икономика“, пише в съобщение на румънското президентство. Очаква се президентът да подчертае колко са важни свързаността, инфраструктурата, проектите за енергийната и дигитална инфраструктура.
Според Йоханис поради географската си близост ЕС и Западните Балкани са взаимно зависими и затова ще се важно развитието на сътрудничеството между тях.

Prague Daily Monitor: Чешката република подкрепя разширяването на ЕС в Западните Балкани
Чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви, че страната му подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани. Според него стабилни и сигурни Балкани са ключа за сигурността на Европа. Днес той ще присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София, пише Prague Daily Monitor.
„Темата за разширяването на ЕС е една от важните сфери на европейската политика на Чешката Република. Западните Балкани са регион, нуждаещ се от подкрепа“, заяви Бабиш. „Стабилни и сигурни Балкани са ключът към сигурен Европейски съюз. Освен това те са наш съюзник при решаването на кризата с мигрантите“, допълни той.
Срещата на високо равнище в София се фокусира върху сътрудничеството между ЕС и представителите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора в сферите на сигурността, инфраструктурата и цифровизацията.

Irish Times: След срещата на високо равнище в София се очакват безкрайни преговори за членство в ЕС
В София ще се проведе среща на високо равнище, за да се отдаде дължимото на приоритета на държащата ротационното председателство на ЕС България с потвърждаване на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. За първи път от 15 години Съюзът провежда подобна среща на високо равнище със Западните Балкани, което демонстрира изтощението от разширяването и последната икономическа криза, коментира Irish Times.
Макар Сърбия и Черна гора официално да участват в преговорите за членство, те изглеждат безкрайна. ЕС най-вероятно ще се съгласи на срещата да стартира същите безкрайни преговори с Македония и Албания. Що се отнася до Косово и до Босна и Херцеговина, перспективата в техния случай е много напред във времето. И при шестте балкански държави предприсъединителната програма за реформи едва е започнала.
Организирането на срещата също не е лесно. Пет страни от съюза не признават Косово за държава – Испания, Гърция, Словакия, Румъния и Кипър като испанският министър-председател Мариано Рахой ще бойкотира събитието. Сърбия убедена да участва, но дотук.
Гърция и Македония ще се срещнат в кулоарите, за да разберат дали ще успеят да решат спора за името. Горна Македония? Северна Македония? Все още не се очаква решение. Гърция смята, че просто „Македония“ намеква за иредентизъм от страна на съседа ѝ, затова и ще блокира преговорите с ЕС, ако проблемът не се реши.
Не всичко е толкова лошо. Наскоро България и Македония подписаха споразумение за добросъседство, което да разреши разделящите ги различия. И Косово и Черна гора се съгласиха да сключат споразумение за гранична демаркация. Но на срещата ще присъства и бедна Босна и Херцеговина, която се бори с нерешените етнически спорове и с разпределянето на властта в политическата ѝ система, която едва оцелява.

Magyar Hirlap: Виктор Орбан пристигна в София на срещата на високо равнище на ЕС
Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в София, където ще вземе участие в срещата на високо равнище на ЕС - Западните Балкани. В сряда следобед програмата на министър-председателя стартира със срещата на върха на Европейската народна партия и след това проведе двустранни срещи с лидерите на сестринските партии по европейски въпроси, пише Magyar Hirlap.
Орбан се срещна с бившия италиански премиер Силвио Берлускони, лидер на партията „Италия, напред!“, както и с председателя на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, с когото е обсъдил европейската интеграция на Западните Балкани.
„Премиерът потвърди, че Унгария подкрепя присъединяването на Македония към Европейския съюз възможно най-скоро“, заяви прессекретарят на унгарското правителство Берталан Ховаши. „Работните групи на срещата на високо равнище за Западните Балкани и специалните преговори на министър-председателите на Вишеградската четворка ще се проведат в четвъртък, а Виктор Орбан също ще проведе двустранни преговори с европейските лидери“, допълни той.
Срещата на високо равнище има за цел да даде нов тласък на отношенията на ЕС със Западните Балкани. Участниците в срещата на високо равнище се стремят да засилят ангажимента на ЕС към партньорите от Западните Балкани и да привлекат вниманието към факта, че регионът принадлежи на европейското семейство.
Те също така възнамеряват да задълбочат инфраструктурата и цифровите връзки между ЕС и Западните Балкани и да развият по-тясно сътрудничество в отговор на общи предизвикателства като сигурност, миграция, геополитически развития и добросъседските отношения.
В допълнение към държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС на срещата на върха ще присъстват шестимата партньори от Западните Балкани, включително Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония и Косово. Срещата се води от българския премиер Бойко Борисов, поел ротационното председателство на ЕС.

Reuters: Лидерите на ЕС ухажват Западните Балкани, но пътят към членството е изпълнен с неравности
Лидерите на ЕС ухажват Западните Балкани, но пътят към членството е изпълнен с неравности, пише Reuters.
Срещата в четвъртък, първа по рода си от 15 години, цели да демонстрира подновеният ангажимент на ЕС към региона, който остава нестабилен две десетилетия след разпада на бивша Югославия.
На срещата ще присъства Косово, което ще присъства на срещата заедно с Албания, Босна и Херцеговина , Сърбия, Черна гора и Македония.
Испания, както и още четири страни от ЕС не признават независимостта на Косово и испанският премиер няма да присъства на срещата.
Признаването на Косово в неговите граници е и въпрос, който стои пред Сърбия на пътя й към членство в ЕС.
След дълги години на пренебрегване на тези шест страни от региона ЕС предприе действия след засилване влиянието на други страни в региона, който също така стана основен път за мигрантите към европейските страни.
Председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви преди срещата: „Това ще бъде възможност и за двете страни да потвърдят европейската перспектива за Западните Балкани и техният геостратегически избор“.
„Рисковете за Европа са нулеви“, каза българският премиер Бойко Борисов, чиято страна заедно с Румъния се присъедини към ЕС през 2007 година.