Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

В очакване на срещата Заев-Ципрас в София

16 май 2018 | 16:00

Докато в София е в ход трескава подготовка на срещата на високо равнище между лидерите на държавите от Европейския съюз и Западните Балкани, ключово събитие в българското председателство на Съвета на ЕС, вниманието на обществеността в съседните ни Македония и Гърция е насочено към срещата между премиерите на двете страни, която ще се проведе в кулоарите на форума.
Македонският министър-председател Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас ще се срещнат в четвъртък сутрин в София. Целта й ще бъде да се обобщят обсъжданията между двете страни досега и същевременно да се дадат насоки за следващите стъпки. „Успехът, постигнат досега от външните министри, е за уважение. Надявам се, че точно на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани и на срещата с гръцкия премиер да можем да затвърдим досегашните успехи и, ако не друго, да поговорим за начините за намиране на решение", заяви Заев в навечерието на важния ден.
Според Атина обаче „още сме далеч“ от разрешаването на спора за името на Македония, въпреки постигнатия напредък в преговорите между двете съседни страни. „В преговорите с нашия съсед е постигнат значителен напредък, но все още сме далеч от приключването им и от постигането на споразумение“, заяви по-рано говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в рамките на пресконференция в Атина.
Междувременно, в публичното пространство и в двете страни се спекулира около възможните сценарии за постигане на споразумение, с което да бъде сложен край на спора за името на Македония, който хвърля сянка върху двустранните отношения между Скопие и Атина повече от две десетилетия. Договорът ще отвори пътя на Македония за членство в Европейския съюз и НАТО.„Алсат-М“: Според Бойко Борисов Балканите ще станат едно от най-добрите места за живеене
Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че пристигането на лидерите от Европейския съюз в София зца срещата на върха ЕС-Западни Балкани и тяхното запознаване с проблемите на региона представлява успех, но всичко зависи от самите Западните Балкани, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Борисов при откриването на конференцията „Диалог със страните от Западните Балкани: създаване области на растеж, сигурност и връзка по пътя към Европа“, заяви, че всички в Съвета разбират значението на железопътните коридори, магистрали и цифровата инфраструктура. Според него лидерите на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка в София ще могат да получат правилната представа за това какво да бъде финансирано и как.
„Убеден съм, че Балканите ще станат едно от най-добрите места за живеене в Европа“, заяви Борисов.
Външният министър на България Екатерина Захариева на свой ред отбеляза, че страните от Западните Балкани показват, че са в състояние да осъществят реформи и да решават двустранни спорове.
„Първо трябва да покажем, че можем да живеем в настоящето, да изоставим миналото и да си сътрудничим“, убедена е тя.

„Независен“ : Според Еманюел Макрон Македония върви в добра посока
Македонският премиер Зоран Заев се срещна тази с френския президент Еманюел Макрон, след което даде коментар пред медиите, предава македонската медия „Независен“.
„ Не искам да разкривам нищо. Бях много щастлив да се срещна с всички. Говорихме много открито за настоящата ситуация и за много добрата работа, която е в много добро направление“, заяви Макрон.
Франция е „твърдият орех“ по отношение на разширяването и под неин натиск думата „разширяване“ отсъства в документа, въпреки че цялата идея на срещата в София е да потвърди ангажимента на ЕС към региона и решимостта той да стане част от Европейския съюз.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Според Антонио Таяни стабилността на Западните Балкани е от ключово значение за ЕС
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че стабилността на Западните Балкани е от ключово значение за Европейския съюз, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
Преди среща на представители на Европейската народна партия, проведена преди срещата на върха ЕС-Западните Балкани в София, Таяни заяви, че е добре да се обсъди ситуацията в Западните Балкани. Той подчерта необходимостта от засилване на икономическото сътрудничество в много страни в региона и припомни, че Сърбия и Черна гора са вече кандидати за членство в ЕС.

„МКД“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас имат големи очаквания от срещата на високо равнище в София
Големите очаквания и положителни моменти очакват министър-председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас от утрешното двустранно заседание в София в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западните Балкани. Заев и Ципрас заедно взеха участие в срещата на върха на европейските социалисти този следобед и изразиха оптимизъм за срещата на високо равнище, предава „МКД“ .
„Очаквам само положителни моменти и потвърждавам постигнатото до момента“ заяви Заев за очакванията от утрешното заседание, без да се впуска в подробности.
„Имам големи очаквания за всичко“, на свой ред заяви Ципрас.
Очаква се Заев да проведе среща с френския президент Емануел Макрон, след което ще се организират три специални вечери - една за лидерите на ЕС, един за социалистите и една за Европейската народна партия.
Според неофициална информация няма подробности за разширяването, но Заев заяви, че е оптимист за постигнатия напредък по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани.

Gazeta Express: Президентът на Косово пристигна в София
Президентът на Косово Хашим Тачи пристигна в София, където ще се присъедини към другите лидери на Западните Балкани и Европа, събрали се в българската столица за да участват на среща на високо равнище на 17 и 18 май, пише Gazeta Express.
Срещата Западни Балкани – ЕС ще бъде посетена от почти всички лидери на страните членки на ЕС и от шестимата лидери на страните от Западните Балкани. Президентът Тачи ще води делегацията на Косово и се очаква в кулоарите на срещата да проведе редица двустранни срещи. Според него участието на Косово на срещата е историческо.

„Алсат-М“ (Македония): Според македонския външен министър решението на спора за името ще бъде чудо, „но чудеса се случват“
Външният министър на Македония Никола Димитров заяви, че решението на спора за името ще бъде чудо, но добави, че чудесата все още се случват. Посланието на Димитров е част от панелния дебат в навечерието на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София. Според министъра ще бъде трагично за страната тази година, която се смята за историческа, ако преговорите за членство не започнат, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
"Не мисля, че хората от Западна Европа са уплашени от гражданите на държавите, които искат да влязат в ЕС, но са загрижени за това какво ще се случи, когато станат членки, дали ще прехвърлят своите проблеми в ЕС? Първото нещо, което трябва да направим, е да покажем, че можем да решим проблемите между нас и да живеем в този а не в миналия век“, на свой ред заяви по време на обсъжданията българският министър на външните работи Екатерина Захариева.
Тя допълни, че до 2025 г. две балкански страни могат да станат част от ЕС.

„Плюс Инфо“ (Македония): Според Себастиан Курц срещата на високо равнище в София ще внесе нова динамика по пътя на Западните Балкани към ЕС
София. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че очаква срещата на 17 май на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София да внесе нова динамика в процеса на сближаване на страните от региона към Европейския съюз, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„ Надяваме се, че подходът на Сърбия към ЕС ще продължи в положителна посока. Вучич повдигна редица реформи и има положителна икономическа тенденция. Искаме да видим същото и в други държави в Западните Балкани. Трябва да имаме страни, които водят, а Сърбия със сигурност е държава, която е заложена на карта“, заяви Вучич след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич.
Той изрази задоволство, че сръбският президент има положителна роля в региона, като добави, че целта на ЕС е да приветства новите членове на Западните Балкани през 2025 г.

„МКД“ (Македония): Заев ще проведе срещи с Еманюел Макрон и Алексис Ципрас
Срещата между премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев, която е предвидено за утре в 10.30 часа ще се проведе в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани и се счита за стъпка към окончателно решение на спора за името, коментира македонската електронна медия „МКД“.
Първият шанс за среща между Заев и Ципрас е този следобед на срещата на върха на Групата на Социалистическата партия, тъй като вечерята, организирана от ЕС, е само за членове на ЕС.
Учудващо е, че в София не пристигна гръцкият външен министър Никос Кодзиас, който досега поддържаше постоянна връзка с македонския си колега Никола Димитров при всяка възможност. Никой от гръцката делегация не обяснява защо министърът не е пристигнал.
Преди утрешната си среща с Ципрас Заев ще проведе среща с френския президент Емануел Макрон тази вечер.
Преди срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани министър Никола Димитров София заяви, че е възможно „чудо“ в преговорите за името с Гърция и поиска началото на преговорите за ЕС.
„Ще бъде чудо, ако успеем да разрешим спора за името с Гърция, но чудесата са възможни. А днес на всички са ни необходими чудеса „, заяви Димитров заедно с българския и хърватския премиер Бойко Борисов и Андрей Пленкович и неговия български колега Екатерина Захариева.

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас на тет-а-тет среща в София
Македонският министър-председател Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас ще се срещнат в четвъртък сутрин в София. Преговорите между двамата премиери ще се проведат в кулоарите на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, на която ще обсъжда европейската перспектива на страните от региона, припомня македонската информационна агенция „Макфакс“.
Целта на срещата ще бъде да се обобщят обсъжданията между двете страни досега и същевременно да се дадат насоки за следващите стъпки. Заев по-рано изрази надежда, че споразумението ще стане факт.
„Успехът, постигнат досега от външните министри, е за уважение. Надявам се, че точно на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани и на срещата с гръцкия премиер да можем да затвърдим досегашните успехи и, ако не друго, да поговорим за начините за намиране на решение", заяви Заев.
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също изрази увереност, че може да бъде постигнато решение на спора за името между Македония и Гърция. В интервю за гръцкия вестник „Та неа", австрийският политик заяви, че срещата в София няма да бъде решаващата точка за това дали ще има решение, но това, което е важно в процеса, е качеството на договора.

Имер Селмани, бивш македонски министър: Гърция трябва да осъзнае, че не може да тъпче върху нашата идентичност
Бившият министър кандидат за президент Имер Селмани заяви, че постигането на компромис в спора с Атина за името на страната няма да бъде лесно, но Гърция трябва да разбере, че не може да тъпче върху македонската идентичност, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
„Всяко минало правителство даде своя принос и усилия за разрешаване на спора с името, не заради Гърция, а заради нас. Пътят към членството в ЕС и НАТО е трънлив. Дали някои от нас, в страната, е щастлив заради какъвто и да било компромис? Не. Но всички сме наясно, че това ще ни донесе много. Със сигурност този компромис няма да бъде лесен, но трябва да бъде достоен. Гърция трябва да осъзнае, че не може да стъпи върху нашата идентичност като Македония и особено като македонци“, заяви Селмани.

Таки Фити, председател на МАНИ: Позицията на МАНИ за езика - „Macedonian language“
В преговорите за разрешаване на спора за името трябва да се има предвид как името на езика е вписан в ООН, а именно – „Macedonian“. Това подчерта председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) Таки Фити, коментирайки въпроса за конституционното име на страната, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Не можем да го приемем, това е позицията на МАНИ, когато става въпрос за езика на страната – да се изписва на латиница и да се изговаря така, както ние го изговаряме – македонски. В ООН той трябва да бъде формулиран като „Macedonian language“. Това е позиция, която навлиза в същината на въпроса за идентичността и тук нашите предложения към правителството са абсолютно ясни и солидни“, подчерта Фити.
По-рано Фити бе категоричен, че правителствата на Македония и Гърция трябва да преговарят за разрешаване на спора за името, но подчерта, че не трябва да се приема решение на принципа „ерга омнес“, нито промяна в Конституцията. „Абсурдни са изискванията на Гърция за име с географско определение, обединено в една дума“, заяви Фити.
Икономистът от МАНИ и настоящ неин председател се е изказвал и по други ключови за македонското общество политически въпроси, като Закона за езиците, икономическите политики на правителството на премиера Зоран Заев.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Възможен сценарий за договора за името
Преди срещата на министър-председателите на Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас, в кулоарите на срещата на върха в София, в публичното пространство и в двете страни се спекулира около възможен сценарий за постигане на споразумение и определен период от време за ратификация от страна на Скопие, коментират в македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Очакванията са за евентуален напредък в преговорите за името в края на юни. Тогава ще се проведе срещата на високо равнище на лидерите на Общността, а надеждите са те да одобрят препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за македонското членство, дадена през месец април. Остават обаче най-важните въпроси: erga omnes и начина, по който ще бъде одобрено споразумението, и по-специално възможното внасяне на промени в Конституцията на Македония. Анализаторите уверяват, че никой не вярва спорът между Атина и Скопие да бъде решен тази седмица, но очакванията са двете съседни страни да достигнат до компромис до юни, за да може месец по-късно Македония да получи покана за членство в НАТО.
Андрея Стойковски от Центъра за европейско образование твърди, че досега няма информация, че Гърция ще направи отстъпка. Съгласно думите му, не може преговорите да се основават на идеята, че Македония ще приеме всичко, за да започне преговори за членство в ЕС и НАТО. Необходимо е Гърция да се обвърже с ангажимента да не блокира Македония и да спазва договора, който бъде постигнат. Коментарите му са във връзка с горчивия опит от миналото, когато бяха констатирани нарушения на временното споразумение между двете държави.
Поради тези причини Стойковски вярва, че в крайна сметка става въпрос за времева рамка, в която процесите ще са в ход до момента, в който се постигне споразумение между Гърция и Македония. Това споразумение, според Стойковски, трябва да бъде ратифицирано в парламента на Македония, както и в гръцкия законодателен орган, за да започнат да текат сроковете и да се избистрят ангажиментите и за двете страни.
„Това означава, че Македония ще трябва да започне процедурите за промяна на името с известие до ООН за промяна на името за международно използване или какъвто и да е договор, а Гърция ще трябва да се съгласи с отварянето на преговори и разрешение за отправяне на покана към Скопие за членство в НАТО. От това произтичат много неща. Присъединяването към НАТО е процедура, която продължава година и половина. Почти като договор, който казва, да, ще станете член на ЕС и НАТО, ще имате достатъчно време да изпълните всички неща, а в същото време, ще ви даде възможност да се чувствате европейци и да продължите да се развивате“, обяснява Стойковски.
С други думи, това означава, че Македония ще получи покана за членство, с която може да бъде третирана като член на НАТО, но официално няма да е част от Алианса. От друга страна ще бъдат започнати преговори с ЕС, а в същия период, докато трае присъединяването към НАТО, Македония ще може да изпълни своите задължения паралелно с процеса на договаряне.
Предвид опита от миналото, съществува съмнение, че евентуалното споразумение, което ще бъде постигнато отново, може да не бъде спазено. Стойковски казва, че именно поради тези причини е възможно изпълнението на договора да бъде на фази.
„Ще бъдем поканени да се присъединим към НАТО. Междувременно ще започнем процес на договаряне на протокола за присъединяване и ратифицирането му в националните парламенти. Това е за период от година и половина. През тази година и половина и двете страни вече са в процес. Блокада може да се случи, само ако Гърция не ратифицира протокола за присъединяване на Македония, но не и по друг начин", обяснява Стойковски.
Университетският професор Владимир Ортаковски подчертава, че съставно име за всестранна употреба или ерга омнес означава нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание от 1993 г., когато Македония е приета в международната организация.
„Така че, когато Гърция казва ерга омнес, тя пряко противоречи на Матю Нимиц като посредник от името на ООН", подчертава професор Ортаковски.

Kathimerini: Споразумението по спора за името на Македония би могло да получи 200 гласа „за“ в гръцкия парламент
Налице е информация, спекулации или изтичания - без значение кое - че Европейската комисия е изискала от мнозинството в гръцкия парламент да ратифицира всяко споразумение, подписано с Македония ( в източника - Бивша югославска република Македония), с 180 гласа „за“, т.е. с подкрепата на три пети от депутатите в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Независимо дали това наистина е поискано - официално или зад кулисите, само от правителството или от опозицията, би било добре да се съсредоточим върху същността, а не върху дребните изчисления, които всяка политическа партия може да направи по отношение на проблемa, пише Том Елис в статия за гръцкото издание.
Европейците и други, които подкрепят споразумение, което нормализира положението на Балканите, искат да включат обвързващи елементи, които да гарантират неговата жизнеспособност и ефективност. В този контекст Гърция настоява - и с право – Македония да промени Конституцията си.
Поискано е също така одобрението на ООН за подписване на по-обвързващо споразумение.
Вярно е, че ако документът бъде ратифициран с незначително мнозинство в гръцкия парламент, той няма да бъде подкрепен от същия дух на ангажираност в дългосрочен план. Точно там се оказва пряк или непряк натиск върху опозицията, за да подкрепи сделката.
Факт е, че освен двете правителства в Гърция и Македония, опозиционните партии също имат роля и отговорности като представители на значителна част от двата народа и като потенциални бъдещи правителства.
Що се отнася до Гърция, лидерът на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис признава „прозореца на възможността", но не може да бъде призван да плаща политическите разходи сам. Все пак може да се мисли за „творчески" начини за решение с подкрепата на „Нова демокрация“, без последната да плаща несправедливо висока цена.
Ако споразумението предвижда преходен период и зависи от вътрешните процеси в Македония - избори и/или референдум, свързващ промените в Конституцията с членството в НАТО и ЕС - тогава отхвърлянето на на споразумението от „Нова Демокрация“ на подобен етап би могло да работи като гаранция за гръцката страна, без да възпрепятства пътя към постигането на решение.
Основната опозиция може да се ангажира да гласува за сделката, когато Македония промени Конституцията си изпълни всички условия, поставени от Атина.Този процес може да бъде част от временното споразумение.
Ако това се случи, мнозинството в гръцкия парламент при второто гласуване може дори да надхвърли 200 гласа, задоволявайки не само нуждите на двете участващи страни, но и на всички трети страни.

Бранко Геровски, „Плюс Инфо“ (Македония): Вярвам в Заев, няма да приеме всичко, което гърците изискват!
Независимо от атаките от Щаба на колосални глупаци, оставам твърдо убеден, че Зоран Заев, Радмила Шекеринска и Никола Димитров няма да приемат безсмислено решение на спора за името, което не е никакъв компромис, а унизително поражение за Македония, пише журналистът и главен редактор на скопската електронна медия „Плюс Инфо“ Бранко Геровски.
„Следя от много години преговорите по спора, практически от самото начало. Освен това, което е общоизвестно, че винаги съм се обявявал за компромисно решение, бих искал да напомня и факта, че ключовият спорен въпрос винаги е бил обхватът на употребата на новото международно име, което трябва да замени сегашното (временно) име БЮРМ .
Доколкото ми е известно, на масата за преговори досега са обсъдени три основни формули. Първата е предложението на македонската дипломация начело с (Киро) Глигоров - новото име да бъде само за двустранна комуникация между двете страни. Втората формула е, че новото име е не само за двустранна комуникация, но и за международни организации. Третата формула, сложена на масата за преговори по време на режима на (Никола) Груевски, е новото име да се използва за пълна международна употреба, erga omnes.
Искам да подчертая, че тази формула erga omnes, което аз приемам като единствено възможно и реалистично решение в този момент - да повторя, име за пълна международна употреба! - е огромна отстъпка от македонската страна и дори нарушение на логиката на двустранните споразумения. А именно, законът гласи, че споразумението между страните не може да задължава трети страни. Какво означава това? Споразумението между Македония и Гърция за новото име не трябва да задължава Турция, например, която може свободно да нарича нашата страна според двустранния договор, сключен с нея. За да се реши този проблем, Македония вероятно ще трябва с конституционна поправка да „запише" своето ново международно име и за това да информира цялата международна общност. Така че решението може всъщност да стане erga omnes.
Повтарям, това е огромна, драматична концесия от наша страна! Голяма победа за Атина!
Както и да е, аз твърдя, че никой от Македония никога (сериозно) не е преговарял ново компромисно име да се използва и у дома, в нашата страна. Смея да кажа, че това е сериозно и не се изисква от гръцката страна. Защо? Защото употребата на новото име на вътрешния правен трафик в нашата страна, както и в областта на образованието и навсякъде, където официално се използва името Република Македония, за Гърция не носи никаква полза. Каква полза имат гърците от това? Никаква! И за това поколение македонски политици такова „решение" би било голямо, историческо унижение.
Затова, независимо кой какво мисли, говори и пише, независимо атаките от Щаба на колосалните глупаци, оставам твърдо убеден, че Зоран Заев, Радмила Шекеринска и Никола Димитров няма да приемат едно такова, безсмислено решение, което не е компромис, но унизително поражение за Македония. Вярвам в смелия Зоран Заев, вярвам, че той няма да приеме всичко, което гърците изискват“.

Гърция: Все още сме далеч от разрешаването на спора с Македония
Според Атина „още сме далеч“ разрешаването на десетилетния спор за името на Македония, въпреки постигнатия напредък в преговорите между двете съседни страни, предава Sputnik в сръбската си редакция.
„В преговорите с нашия съсед е постигнат значителен напредък, но все още сме далеч от приключването им и от постигането на споразумение“, заяви говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в рамките на пресконференция в Атина.
Очаква се премиерите на Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас, да се срещнат в четвъртък в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в българската столица.
Съгласно думите на Цанакопулос, срещата помежду им ще бъде „много полезна и важна", но предупреди, че може да се наложи двете страни да проведат нов кръг от преговори за разрешаване на спора. Говорителят на гръцкото правителство заяви, че всяко споразумение ще бъде изчерпателно и че в основни линии ще съдържа определени цели и времеви рамки за постигането на тези цели.
„Това няма да бъде решение, което ще бъде постигнато чрез натискане на бутона", отбеляза Цанакопулос, като повтори, че Гърция иска комбинация от имена, които ще бъдат използвани в международни форуми.
Гърция отказва да признае името на северния си съсед, защото счита, че терминът е израз на териториални претенции към едноименния й регион. Поради тази причина Атина блокира усилията на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС.

Гръцки правителствени източници: Преговаряме с две ясни условия, включително промяна на конституционното име на Македония
Съставно име за всестранна употреба, а с това и промяна на конституционното име са предпоставки за подкрепата на Атина за македонското членство в НАТО и Европейския съюз, твърдят гръцки правителствени източници, които отхвърлят информацията, публикувани в днешното издание на вестник „Естиа" под заглавие „БЮРМ свободна в НАТО с клауза за международната отговорност“, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Днешното правителство договаря името на (Бившата югославска република) Македония с един критерий - националния интерес, и с две ясни условия. Съставно име и обща употреба. Това означава промяна на конституционното име на съседа като предпоставка за подкрепата ни в ЕС и НАТО. Съответно, това, което се казва в днешния текст във вестник „Естиа", не отговаря на реалността“, уверяват източници от гръцкото правителство.
Вестник „Естиа" пише, че международно споразумение, което ще подпишат двете страни, съдържа клауза за международна отговорност, т.е. санкции, нещо, което би било гаранция за гръцкото правителство.
„Клауза, която може след няколко години да доведе до отмяна на гръцко-скопския (македонския) международен договор, но не и отмяна на интеграцията на Скопие (Македония) в международни организации“, пише вестникът и позовавайки се на най-добрите експерти, добавя, че „ако Скопие се интегрира в НАТО, но наруши договора и не промени конституционното име, ще бъде подложено на санкции (международна отговорност), но няма да има влияние върху позицията на ЕС и НАТО".

„Фактор“ (Македония): Какво очакват гърците от срещата Заев-Ципрас?
В интервю за радио „Реал ФМ“ заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос изрази въздържан оптимизъм за възможността за постигане на решение на спора за името в навечерието на срещата на премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в София, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“.
„Свършена е системна работа, въпросите достигнаха основата си и сега е време да говорим на най-високо ниво. Имаме оптимизъм, че можем да постигнем споразумение", подчерта Катругалос.
Дипломатът отрече информацията, публикувана в медиите в Гърция през уикенда, съгласно която се предвижда преходен период за изпълнението на споразумението. Съгласно думите му, споразумението няма да е временно, защото в противен случай ще бъде в разрез с поставените от Атина условия.
„Може да има период от време за въпроси, които не могат да бъдат решени в момента на подписването, но в никакъв случай няма да бъде временно споразумение", категоричен бе Катругалос, като същевременно изрази увереност, че документът ще бъде полезен за нацията и ще получи подкрепа от парламента в Атина.

„Независен“ (Македония): Гръцките медии съобщават, че решението на спора за името вече се намира в ръцете на Алексис Ципрас и на Зоран Заев
Изявлението на посредника на ООН Матю Нимиц след провелата се край Атина шестчасова среща с външните министри на Гърция и на Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров бе отразено от медиите в Гърция, които коментират, че топката и решението сега са в ръцете на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, предава македонската медия „Независен“.
„Ципрас - Заев: Нов прозорец за решение“; „Проблемът в Скопие: топката е в ръцете на министър-председателите“; „След шестчасовото заседание на Нимиц, Кодзиас и Димитров бе обявена среща Ципрас-Заев“; „Сунио поднови амбициите за решение на скопския въпрос“ са част от заглавията в медиите в Гърция за срещата.
„Срещата на Кодзиас и Димитров с Матю Нимиц, в продължение на шест часа, води до припокриване на позициите и отвори пътя за среща на двамата премиери“ съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.
„Ако няма напредък в преговорите, нямаше да се насрочи срещата на двамата премиери“, коментира журналист от гръцката телевизия „Алфа“ .
„В ръцете на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев преминава следващия кръг преговорите за скопския въпрос. Кодзиас и Димитров в сянката на храма на Посейдон в Сунио доведоха преговорите да крайната фаза и сега ключовите решения се предават на най-високо ниво“, съобщи телевизия „Антена“.
Гръцките медии припомнят, че срещата на Заев и Ципрас в кулоарите на срещата на високо равнище на Западните Балкани в София ще бъде втора поредна след срещата им през януари в Давос.