Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Реконструкция в правителството на Зоран Заев

15 май 2018 | 18:18

Правителството на македонския министър-председател Зоран Заев ще бъде разширено с министри от „Демократична партия на албанците“ (ДПА) на Мендух Тачи, скопското крило на Беса на Африм Гаши и „Съюз на Ромите“ на Амди Байрам. Обявено бе и увеличение на парламентарно мнозинство с общо петима депутати, двама от ДПА и трима от Беса.
ДПА номинира професора по икономика от Тетовския университет Бардил Даути за министър без портфейл, отговарящ за икономиката и чуждестранните инвестиции, и д-р Митасим Бекири за заместник-министър на транспорта. Очаква се по-късно скопското крило на Беса начело с Гаши да заседава във връзка с предложението на Заев за ресора култура или образование и един заместник. Към момента и на двете ведомства са поверени на членове на СДСМ. Тетовското крило на Беса, водено от Билал Касами, официално прекрати преговорите за влизане в правителството. В разговорите участва единствено крилото под ръководството на Африм Гаши.
Амди Байрам няма да получи министерски пост, а функция в долните ешелони на изпълнителната власт.
Заев обяви на няколко пъти реконструкцията на правителството. Той преговаря с партиите за увеличаване на парламентарното мнозинство, аргументирайки се с необходимостта от по-широка подкрепа за инициираните реформи.Реконструкция в правителството на Зоран Заев (ОБЗОР)
Правителството на македонския министър-председател Зоран Заев ще бъде разширено с министри от „Демократична партия на албанците“ (ДПА) на Мендух Тачи, „Съюз на Ромите“ на Амди Байрам и скопското крило на Беса на Африм Гаши. Тетовското крило на партията, водено от Билал Касами, официално прекрати преговорите за влизане в правителството. Обявено бе и увеличение на парламентарно мнозинство с общо петима депутати, двама от ДПА и трима от Беса.
На ДПА бе предложено да посочи от редиците си министър без портфейл, отговарящ за икономиката и чуждестранните инвестиции, както и заместник-министър на транспорта и съобщенията.
От Тетово Тачи обяви, че има „конкретно и коректно" предложение от премиера Заев за влизане в правителството. „Мисля, че няма да му бъде трудно на Централното събрание да реши, изхождайки от конструктивното поведение на ДПА по време на политическата криза и конструктивния подход на новото правителство за реформи и особено за интеграционните процеси, за които имаме точна информация, че ще има положителен напредък и затова - надявам се, че Централното събрание ще вземе положително решение", заявиТачи.
За кадровите решения той посочи, че ДПА ще получи министерски пост - министър без портфейл, отговарящ за икономиката и чуждестранни инвестиции, и заместник-министър на транспорта и съобщенията. Конкретни имена за постовете бяха съобщени след края на срещата в Тетово: партията на Мендух Тачи номинира професора по икономика от Тетовския университет Бардил Даути за министър без портфейл, отговарящ за икономиката и чуждестранните инвестиции, и д-р Митасим Бекири за заместник-министър на транспорта.
Даути е бивш депутат, но подаде оставка, след като се кандидатира за кмет на Тетово. Той дойде на мястото на Рамиз Мерко, избран за кмет на Струга. Бекири е професор по наказателно право. Новият заместник-министър на транспорта е кадър от „Алианс за албанците“ на д-р Зиядин Села, който напусна правителството.
Очаква се по-късно скопското крило на Беса начело с Гаши да заседава във връзка с предложението на Заев за ресора култура или образование и един заместник. Към момента и на двете ведомства са поверени на членове на СДСМ.
Амди Байрам няма да получи министерски пост, а функция в долните ешелони на изпълнителната власт.
След спекулациите за влизането на Беса и ДПА в правителството на Зоран Заев (СДСМ), от управляващата в Скопие коалиция разкриха пред медии, че Зекирия Ибрахими от Беса ще замени Роберт Алагозовски на поста министър на културата. По-късно обаче членът на Централното ръководство на скопското крило на Беса на Африм Гаши заяви, че няма да приеме поста на министър дори и да бъде предложен за него. „Ние все още не сме стигнали до този етап, но няма да бъда министър, дори и да ми предложат", категоричен бе Ибрахими.
Заев обяви на няколко пъти реконструкцията на правителството. Той преговаря с партиите за увеличаване на парламентарното мнозинство, аргументирайки се с необходимостта от по-широка подкрепа за инициираните реформи. Мнозина анализатори обаче са на мнение, че разширяването на управляващото мнозинство няма да доведе до ново качество на работата на правителството.
„Имайки предвид профилите на всички политически партии, които са вътре, тяхната предистория и предходните им вражди, смятам, че това няма да бъде функционална правителствена коалиция, няма да донесе нещо ново по отношение на резултатите, които биха били добре дошли за гражданите, а ще бъде само математическа операция", коментира анализаторът Джелал Незири Незири пред македонската редакция на Радио „Свободна Европа“. Същевременно той подчерта, че броят на депутатите от управляващото мнозинство няма да бъде определящ за реформите, защото за повечето от тях ще се изисква квалифицирано мнозинство, както и консенсус с опозицията.

„НОВА“ (Македония):Бардил Даути и Митасим Бекири от ДПА влизат в правителството, Беса ще решава по-късно за номинациите
Правителството на македонския премиер Зоран Заев ще се разшири с министри от „Демократична партия на албанците“ (ДПА), скопското крило на Беса и „Съюз на Ромите“ на Амди Байрам, предава скопската електронна медия „НОВА“.
ДПА номинира професора по икономика от Тетовския университет Бардил Даути за министър без портфейл, отговарящ за икономиката и чуждестранните инвестиции и д-р Митасим Бекири за заместник-министър на транспорта. Бекири е професор по наказателно право, поясняват от редакцията.
Амди Байрам няма да получи министерски пост, а функция в долните ешелони на изпълнителната власт.
Предложението за реконструкция на правителството се очаква да бъде изпратено до парламента до края на седмицата. Дотогава партийните органи на новите правителствени партньори ще трябва да проверят избора на лицата, които ще бъдат предложени за членове на правителството на Заев.
Даути е бивш депутат, но подаде оставка, когато се кандидатира за кмет на Тетово. Той идва на мястото на Рамиз Мерко, избран за кмет на Струга. Заместник-министър на транспорта е кадър от „Алианс за албанците“ на д-р Зиядин Села, който напусна правителството.
Очаква се по-късно във вторник скопското крило на Беса начело с Африм Гаши да заседава във връзка с предложението на Заев за ресора култура или образование и един заместник. Към момента и на двата поста са членове на СДСМ.

„Макфакс“ (Македония): „Съюзът на ромите“ се присъедини към македонското правителство
„Съюзът на ромите“ на Амди Байрам стана част от управляващата коалиция в Македония, оглавявана от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Премиерът на страната Зоран Заев заяви, че фракцията няма да получи министерско кресло, но ще получи други постове. Той не пожела да разкрие как ще бъдат разпределени министерствата в новия състав на правителството, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
"Досега сме постигнали споразумение с БЕСА на Африм Гаши, с ДПА (Демократическата партия на албанците) и със „Съюза на ромите“ на Амди Байрам, който е действаше самостоятелно, но подкрепяше политиките на правителството. Продължавам да разговарям и с други субекти. Няма да споменавам имената, защото органите и институциите на страната трябва да взимат решенията. Веднага, след като бъде готово, ще бъде съобщено от самите партии, които номинират кандидатите", заяви Заев и добави, че за него, преди всичко, е най-важно с какви личности работи.
Очаква се Заев да формализира предложенията най-късно до края на седмицата, за да ги изпрати в парламента. Също така, министър-председателят очаква новото правителство да обсъди в края на месеца долните ешелони, т.е. директорските места.
Той не пожела да разкрие кои министри от СДСМ ще бъдат сменени. "Не бих искал да съобщавам, защото процесът на вземане на решения все още е в ход. Щом имената станат известни, веднага ще ги споделя с обществеността. "

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Нови коалиционни партньори за по-стабилно правителство
„Демократична партия на албанците“ (ДПА) е нов коалиционен партньор в правителството на македонския премиер Зоран Заев (СДСМ). На партията й е предложено да посочи от редиците си министър без портфейл, отговарящ за икономиката и чуждестранните инвестиции, както и заместник-министър на транспорта и съобщенията. Очаква се и скопското крило на Беса, водено от Африм Гаши, също да се присъедини към управляващата коалиция в Скопие, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Обявено бе и увеличение на парламентарно мнозинство с общо петима депутати, двама от ДПА и трима от Беса, но влизането им в правителството потвърди единствено председателят на ДПА Мендух Тачи. Към настоящия момент двете партии не са направили официални изявления.
От Тетово Тачи обяви, че има „конкретно и коректно" предложение от премиера Заев за влизане в правителството. „Мисля, че няма да му бъде трудно на Централното събрание да реши, изхождайки от конструктивното поведение на ДПА по време на политическата криза и конструктивния подход на новото правителство за реформи и особено за интеграционните процеси, за които имаме точна информация, че ще има положителен напредък и затова - надявам се, че Централното събрание ще вземе положително решение", заявиТачи.
За кадровите решения, той посочи, че ДПА ще получи министерски пост, министър без портфейл, отговарящ за икономиката и чуждестранни инвестиции и заместник-министър на транспорта и съобщенията. Конкретни имена за постовете се очакват след края на срещата в Тетово.
Македонският министър-председател Зоран Заев обяви на няколко пъти реконструкцията на правителството. Той преговаря с партиите за увеличаване на парламентарното мнозинство, аргументирайки се с необходимостта от по-широка подкрепа за инициираните реформи.
Политическият анализатор Джелал Незири е на мнение, че разширяването на управляващото мнозинство няма да доведе до ново качество на работата на правителството, а само ще осигури по-стабилно функциониране на парламента.
„Имайки предвид профилите на всички политически партии, които са вътре, тяхната предистория и предходните им вражди, смятам, че това няма да бъде функционална правителствена коалиция, няма да донесе нещо ново по отношение на резултатите, които биха били добре дошли за гражданите, а ще бъде само математическа операция", твърди Незири.
Той добави, че броят на депутатите от управляващото мнозинство няма да бъде определящ за реформите, защото за повечето от тях ще се изисква квалифицирано мнозинство, както и консенсус с опозицията.

Зекирия Ибрахими: Дори и да ме предложат, няма да приема да бъда министър
Членът на Централното ръководство на скопското крило на Беса на Африм Гаши – Зекирия Ибрахими, заяви, че няма да приеме поста на министър дори и да бъде предложен за него, съобщава македонският „Фокус“.
Съоветното изявление Ибрахими направи в отговор на въпрос дали медийната информация, че той ще бъде следващ министър на културата на Македония, е вярна. „Ние все още не сме стигнали до този етап, но няма да бъда министър, дори и да ми предложат", категоричен бе Ибрахими.

„24 Вести“ (Македония): Африм Гаши и Мендух Тачи влизат в правителството на Зоран Заев, ще се преговаря за Министерството на образованието
Скопското крило на Беса, водено от Африм Гаши и „Демократична партия на албанците“ (ДПА) на Мендух Тачи влизат в правителството в Скопие. Двамата лидери са си стиснали ръцете с премиера Зоран Заев, потвърди за „24 Вести“ високопоставен представител на македонското правителство.
Според същия източник Гаши получава поста министър на културата, а Тачи ще бъде министър без портфейл, отговарящ за чуждестранните инвестиции.
За Министерството на образованието ще се преговаря между Заев и Али Ахмети, въпреки че от „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) твърдят, ще ресорът ще остане за тях. Това би означавало, че правосъдното министерство ще бъде поверено на СДСМ.

Реконструкция на кабинета в Скопие: Зекирия Ибрахими от Беса поема Министерството на културата, Бардул Даути от ДПА става министър без портфейл
След спекулациите за влизането на Беса и „Демократична партия на албанците“ (ДПА) в правителството на Зоран Заев (СДСМ), от управляващата в Скопие коалиция разкриха пред A1 On, че Зекирия Ибрахими от Беса ще замени Роберт Алагозовски на поста министър на културата, а нов министър без портфейл ще стане Бардул Даути от ДПА.
Очаква се по-късно във вторник информацията да бъде официално потвърдена.
Промените идват, след като премиерът Зоран Заев обяви реконструкция на правителството и разширяване на парламентарното мнозинство. Той заяви наскоро, че в сегашното правителство има място за всички парламентарни партии с изключение на ВМРО-ДПМНЕ.
Тетовското крило на Беса, водено от Билал Касами, официално прекрати преговорите за влизане в правителството. В разговорите участва крилото на Беса под ръководството на Африм Гаши.
Преговаряше се и за евентуално оставане на „Алианс на албанците“ в правителството, но дискусиите не завършиха успешно и партията на д-р Зиядин Села отива в опозиция.

„Сител“ (Македония): Трима членове на скопското крило на Беса са потенциални кандидати за министри в правителството на Зоран Заев
Бившият депутат на Беса Зекирия Ибрахими, както и бившият депутат от редиците на „Демократична партия на албанците“ (ДПА) Бардул Даути са двете имена, за които неофициално се говори, че са предложени на македонския премиер Зоран Заев за нови министри в неговия кабинет. Сред потенциалните кандидати от редиците на Беса в Скопие е самият лидер на партията Африм Гаши. Все още обаче няма потвърждение за кои позиции са предложени лицата, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
По непотвърдена към момента информация, Беса на Гаши ще получи три министерства – на социалната политика, на образованието или на културата. Тачи и ДПА ще имат право да определят от редиците си министър без портфейл по икономическите въпроси. Вероятно е постът да заеме Рамиз Мерко, бивш кмет на Струга.
Новите партньори в управляващата коалиция може да получат свободните ресори или такива, които до този момент са били в ръцете на СДСМ. От „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) уверяват, че ще запазят своите министерски позиции и след реконструкцията на правителството. Източници твърдят, че може да има размяна в ресора за правосъдие с този за образование.
През почивните дни Гаши обяви, че е взето решение за влизане в правителството. От крилото на Билал Касами решиха да прекратят преговорите със Заев.
Решението за разширяване на правителствената коалиция бе взето след местните избори през миналата година, когато „Алиансът за албанците” на Зиядин Села напусна правителството. Реконструкцията бе обявена от самия Заев, но няколко месеца по-късно все още не е доведена до своя край.

МКД (Македония): ДПА и Беса ще получат по едно министерско място
„Демократична партия на албанците“ и Беса ще бъдат част от управляващата коалиция на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и „Демократичен съюз за интеграция“, съобщава скопското електронно издание МКД. С обявената реконструкция на правителството в Скопие, ДПА и Беса се очаква да получат по едно министерско място и по няколко на заместници. Към настоящия момент източниците на изданието не разкриват за кои министерства са се договорили лидерите на партиите.
В понеделник Мендух Тачи, председател на ДПА и Африм Гаши, лидер на Беса, се срещнаха с министър-председателя на югозападната ни съседка Зоран Заев (СДСМ). В рамките е постигнато съгласие за влизане на двете партии в коалицията, твърдят източниците на изданието.