Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Поредна терористична атака в сърцето на Европа

13 май 2018 | 12:18

В събота вечер, 12 май, на улица „Сен Агустин“ в центъра на Париж нападател с нож намушка петима души, крещейки „Аллах Акбар“. Единият от тях е загинал, а останалите са ранени. Нападението се случи на едно от най-оживените места в Париж, близо до операта и редица магазини и ресторанти. След като полицията се появи на мястото, нападателят бе застрелян. По-късно той бе идентифициран като 20-годишен френски гражданин роден в Чечения, а родителите му са задържани за разпит от полицията. Впоследствие се разбра, че нападателят е бил в списък на френското разузнаване със заподозрени екстремисти. По случая все още тече разследване. Френският президент Еманюел Макрон поздрави полицията за неутрализирането на нападателя и изрази своята подкрепа за нападнатите. Други световни лидери все още не са коментирали случая. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, което е поредното в последните години, както в Париж, така и в редица европейски столици.

Sputnik: Нападателят в Париж е от чеченски произход
Нападателят в Париж, който наръга пет души, убивайки един и ранявайки другите четири, е на 20 години и е от чеченски произход, съобщава френското радио „Europe1“ цитирайки свои източници, предадено от Sputnik.
Все още няма официална информация от полицията за самоличността на нападателя, както и за произхода му.
Прокуратурата за борба с тероризма във Франция е започнала разследване по случая.

AFP: Родителите на нападателя в Париж са арестувани
Родителите на нападателя в Париж, който уби един човек и рани други четири с нож, са задържани, заяви съдебен източник, цитиран от AFP.
Същият източник е заявил, че нападателят е роден през 1997 година в Чечня.
Все още няма официално потвърждение от полицията за самоличността и произхода на нападателя.
По случая тече разследване от френската прокуратура за борба с тероризма.

AFP: Нападателят в Париж е бил в списък със заподозрени екстремисти
Нападателят в Париж, който в събота уби един човек и рани други четири с нож, е бил в списък със заподозрени екстремисти, заяви източник близък до разследването пред AFP.
Роденият в Чечня френски гражданин е бил в така нареченото досие „S“ заедно с хора заподозрени в радикализирани виждания, които могат да представляват опасност за сигурността.
От полицията обявиха, че нападателят няма криминално досие.

CNN: Нападател крещи „Алаху Акбар“ и напада с нож петима, преди да бъде убит от полицията в Париж
Нападател крещи „Алаху Акбар“ и напада с нож петима, преди да бъде убит от полицията в Париж, предава американският телевизионен канал CNN.
Един човек е убит, а четирима са ранени, двама от които са в „сериозно състояние“ , другите двама са с леки наранявания .
Нападението е станало във втори арондизмент на Париж, в непосредствена близост до сградата на операта, в квартал с много ресторанти и барове.
Френският президент е поздравил полицията за смелостта при неутрализирането на терориста и е казал, че мислите му са с пострадалите.
Министърът на вътрешните работи Жерар Коломб също е изразил съчувствие към жертвите. Кметът на Париж Ан Идалго е похвалила смелостта и професионализма на полицията, като пише в социалната мрежа „Туитър“, че „отново са спасили животи‘ и „имат цялата ми благодарност“. Тя е благодарила и на спасителните служби, които са дошли навреме и са оказали помощ на ранените.

The Telegraph: Нападател с нож е застрелян от полицията в Париж
Нападател с нож е застрелян от полицията в Париж, след като убива един човек и ранява още четирима, пише британският вестник The Telegraph.
Полицай се е опитал да обезвреди нападателя с електрошок, но не е успял и друг негов колега го е застрелял.
Свидетели описват терориста като „брадат, дългокос, от северноафрикански произход, среден на ръст, на около 20 години“. Не са намерени документи у него и съдебните лекари ще се опитат да го идентифицират по пръстовите отпечатъци и ДНК анализ.
Свидетелка разказва:“Нападателя просто се насочваше към случайно избрани хора и ги нападаше докато те стояха или ходеха. Като го видяха се разбягаха“.
Друг свидетел казва: „Една жена стоеше до входа на ресторанта и той се насочи към нея и после намушка приятеля й. Имаше хаос и след това се чуха два изстрела“.

АFP: Полицията в Париж е започнала разследване за тероризъм след нападението с нож
Полицията в Париж е започнала разследване за тероризъм след нападението с нож, предава AFP.
Нападателят е крещял „Аллаху Акбар“ (Бог е най-велик), когато е нападнал петима души в района на операта в центъра на Париж в район с много барове , ресторанти и театри, който е бил изключително оживен в съботната вечер. При нападението е загинал един човек, а четирима други са ранени, двама от които сериозно. Всички пострадали са настанени в болница. Нападателят е застрелян на място от полицията.
Отцепен е голям периметър около района на атаката, където са събрани коли на полицията и пожарната.
„Ислямска държава“ е поела отговорност за нападението.
„Изпълнителят на атаката с нож в Париж е войник на „Ислямска държава“ и операцията е извършена в отговор на призива да се нападат държавите от коалицията (която се бори срещу „Ислямска държава“ – бел. ред.)“, пише в сайта на терористите от „Ислямска държава“ Амак.
Френският президент Еманюел Макрон е заявил:“Франция още веднъж плаща с цената на кръв“
Министърът на вътрешните работи на Франция Жерар Коломб е написал в социалната мрежа „Туитър“: „Хладнокръвна реакция на полицията, която обезвреди нападателя“.

AFP: Един е убит при нападение с нож в Париж, нападателят е застрелян от полицията
Един е убит при нападение с нож в Париж, нападателят е застрелян от полицията, предава AFP.
При атаката са ранени четирима души. Нападателят е атакувал с нож група от пет души в района на операта в центъра на Париж, като един е убит, другите четирима са ранени.На двама от тях състоянието е сериозно. Пострадалите са настанени в болница. Мотивите за нападението засега не са известни.