Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Нов кръг преговори за решаване на спора за името на Македония

12 май 2018 | 16:10

Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас започнаха нов кръг преговори за името с посредника на ООН Матю Нимиц. Срещата започна в Сунио, недалеч от„Факт е, че сме в най-деликатната и последна фаза. Това, което е договорено, не е подредено, ако всичко не е договорено. Фактът е, че срещата е наистина важна. Наш дълг е да намерим едно решение, доколкото е възможно, за да покрием нуждите и на двете страни“, заяви Димитров
Срещата им в Сунио край Атина се провежда само пет дни преди срещата в София, където министър-председателите на двете страни също ще обсъдят въпроса. И двете страни смятат, че 2018 е година на възможностите.Матю Нимиц: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще се срещнат на 17 май в София] Снимка: Министерство на външните работи на Република Македония
Специалният пратеник на ООН за спора с името Матю Нимиц съобщи, че министър-председателите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще се срещнат в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС- Западни Балкани в София на 17 май. Той заяви след шест часова среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзиас край Атина, предава Ekathimerini.
Говорейки пред пресата Нимиц заяви, че е провел с министрите „много сериозна среща“, по време на която са извършили „здрава, интензивна и позитивна работа“, за да подготвят срещата между двамата министър-председатели.
Двете страни се надяват да разрешат различията в спора с името, който пречи на Македония да се присъедини към ЕС.
Съобщава се, че Атина и Скопие разследват вариант, при който на Македония ще се даде достатъчно време на одобри споразумение, което ще промени името ѝ и за вътрешна, и за международна употреба, както и тя да осъществи промяна на конституцията си.

Матю Нимиц: Проведохме сериозна, напрегната но полезна среща в Сунио
Специалният пратеник на ООН за спора с името Матю Нимиц излезе с коментар след поредния кръг на преговорите за името, провели се в Сунио край Атина заедно с външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас, предава македонската медия „Нова ТВ“.
„Мога да преценя срещана като сериозна, понякога напрегната, но положихме много положителна работа. Двамата министри сега ще уведомят премиерите в своите страни, които трябва да се срещнат в София на 17 май“, заяви посредникът Матю Нимиц след срещата в Сунио.
Обикновено Нимиц не отговаря на журналистически въпроси след провежданите кръгове на преговори.

„Канал 5“ (Македония): Ще бъде ли Сунио последната спирка преди края на преговорите за името?
Скопие. В крайбрежния град Сунио край Атина започна поредния кръг преговори за решаването на спора за името между Гърция и Македония, предава „Канал 5“.
Преговорите се провеждат в обичайния формат външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас и посредникът на ООН Матю Нимиц.
В навечерието на този кръг Кодзиас заяви, че първо трябва да се сключи споразумение за името, за да се осъществи пробив към ЕС и НАТО.
Последният кръг в присъствието на Нимиц се проведе на 25 април във Виена.

„A1oN“ (Македония): Според македонския посланик в Атина срещата между Никос Кодзиас и Никола Димитров ще изиграе ключова роля за решението на спора за името
Според македонския посланик в Атина Дарко Ангелов днешната среща на външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас заедно със специалния посланик на ООН Матю Нимиц край кръцката столица ще изиграе ключова роля в перспективата за решението на спора за името, предава македонската медия „A1oN“.
Ангелов заяви, че има напредък в преговорите, които на равнище министри на външните работи са били интензивни през изминалия период, но все още остават основните разлики.
„Според министър Димитров в миналото е постигнат напредък в много аспекти решението. Остават обаче основните различия по отношение на настояването на Гърция за промяна на Конституцията ни и за обхвата за използване на името. Сега влязохме в много критична фаза на преговорите и срещата на двамата министри, този път с присъствието на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц ,ще изиграе ключова роля в перспективата за решаване в следващия период“, заяви дипломатът.

Reuters: Гърция и Македония се надпреварват да приключат спора с името преди срещата на високо равнище на ЕС
Атина. Външните министри на Гърция и на Македония се срещнаха в присъствието на специалния пратеник на ООН за спора за името Матю Нимиц край Атина, за да решат различията си преди срещата на високо равнище на ЕС и Западните Балкани следващата седмица, предава Reuters.
„В деликатна фаза сме. Ние се справяме с едно от последните останали различия“, заяви македонският министър на външните работи Никола Димитров ден преди срещата с гръцкия си колета Никос Кодзиас. „За 11 месеца станахме близки на лично равнище. Ако осъществим пробива мисля, че ще има огромно облекчение“, допълни той.
Срещата им в Сунио край Атина се провежда само пет дни преди срещата в София, където министър-председателите на двете страни също ще обсъдят въпроса. И двете страни смятат, че 2018 е година на възможностите.

„Стандард“ (Македония): Според гръцки медии споразумението за името ще се сключи сега, а прилагането му ще бъде след две години
Според гръцкия седмичник „Те Неа“ постигането на договора за името между Македония и Гърция сега и неговото прилагане след две години е сценарий, който може да се приеме на преговорите по въпроса, предава македонската медия „Стандард“.
„При първото четене, най-важният елемент на тази версия на договора е появата на намерението на съседите да приемат за всестранна употреба ("ерга омнес") името, което ще се договори (преобладават имената Горна Македония, Нова Македония)“ пише изданието и коментира, че македонската страна променя отношението си за използването на конституционното име в страната.
Според вестника споразумението не може да се приложи сега и веднага, но дава време от две години, за изпълнението на "ерга омнес". Според изданието властите в Скопие вярват, че този период от две години е задоволителен, за да се направят необходимите промени в конституцията.

„Нова ТВ“ (Македония): Започва нов кръг от преговори между Никола Димитров Никос Кодзиас
Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас започнаха нов кръг преговори за името с посредника на ООН Матю Нимиц. Срещата започна в Сунио, недалеч от Атина, предава македонската медия „Нова ТВ“.
Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че развитието в Европа е динамично, така че изглежда, че Македония се опитва да влезе в движение във влака.
„Факт е, че сме в най-деликатната и последна фаза. Това, което е договорено, не е подредено, ако всичко не е договорено. Фактът е, че срещата е наистина важна. Наш дълг е да намерим едно решение, доколкото е възможно, за да покрием нуждите и на двете страни“, заяви Димитров

Ekathimerini: Външните министри на Гърция и на Македония подновяват преговорите за името
Атина и Скопие в момента разглеждат възможност, при която Македония да получи достатъчно време да одобри споразумение, което ще осигури новото име на страната да бъде използвано и вътрешно и международно, както и да промени конституцията си, предава Ekathimerini.
Според този сценарий Македония ще бъде незабавно въведена в НАТО и ще започне преговорите за влизане в ЕС, след като одобри двете ключови гръцки искания.
Междувременно гръцкият външен министър Никос Кодзиас и неговият македонски колега Никола Димитров ще се срещнат край Атина с посредника на ООН за името Матю Нимиц.
„Искаме от все сърце да приключим с проблема“, заяви Кодзиас в петък.

„Макфакс“ (Македония): Ще се проведе нова среща между външните министри на Гърция и Македония с посредника на ООН Матю Нимиц
В Сунио край Атина на 12 май ще се проведе нова среща между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас със специалния пратеник на ООН за спора за името Матю Нимиц, предава „Макфакс“.
Срещата ще започне в 10:30 часа местно време (съвпада с българското). В петък министрите на външните работи на Вишеградската група и на балканската четворка се съгласиха, че ЕС трябва да продължи да се разширява.
Днес Димитров, Кодзиас и Нимиц ще продължат преговорите за Името от които зависи влизането на Македония в ЕС.