Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Доналд Тръмп не дочака 12 май

08 май 2018 | 16:11

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обича да бъде в центъра на вниманието и да държи в напрежение целия свят. Мнозина политолози – както американски, така и европейски, определят като единствена негова константа непредсказуемостта. Последен ярък пример за това американският президент даде в понеделник, 7 май.
Срокът, установен от лидера на Вашингтон за взимане на решение за това дали САЩ ще останат част от споразумението за ядрената програма на Иран, т.нар. Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), постигнат между световните сили и Техеран през 2015 г., изтича на 12 май. Въпреки това американският президент внезапно обяви, че няма да чака до крайната дата и ще обяви своето решение във вторник, 8 май. Той ще информира обществеността за бъдещето на ядрената сделка с Иран в 14:00 часа местно време (20:00 GMT), обяви самият президент в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Тръмп и държавният секретар на САЩ Майк Помпео многократно описаха споразумението като „лоша сделка“. Според тях срокът й на действия (до 2025 г.) е твърде кратък. Освен това сегашната администрация във Вашингтон е на мнение, че договорената сделка не е достатъчна, за да ограничи програмата за балистични ракети на Иран и ролята на Техеран като дестабилизиращ фактор в Близкия Изток.
Партньорите на САЩ от Европа, включително Германия, оказват натиск върху Вашингтон в продължение на седмици, повтаряйки неуморно, че сделката е най-добрата, която е можело да бъде постигната.
Саудитска Арабия и Израел, от друга страна, насърчават САЩ да напуснат ядреното споразумение, като последната наскоро представи противоречиви данни за продължаващата дейност на Иран по разработването на ядрени оръжия.
Излизането на САЩ от договора заплашва с негативни последици не само Вашингтон, но също така държавите от Европейския съюз и Близкия изток, уверени са редица анализатори.


NZZ: Светът е в очакване на решението на Доналд Тръмп за ядреното споразумение с Иран
Във вторник, 8 май, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще обяви решението си дали Вашингтон ще остане част от историческото споразумение за ядрената програма на Иран, подписано през лятото на 2015 г., припомня швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung. Тръмп ще информира обществеността за бъдещето на ядрената сделка с Иран в 14:00 часа местно време (20:00 GMT), обяви самият президент в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Американският президент ще обяви решението си четири дни преди крайния срок, който изтича на 12 май. Дотогава Тръмп трябва да помисли дали да отложи отново санкциите срещу Иран, в замяна на което Техеран се ангажира с отказ от обогатяването на уран.
Тръмп и държавният секретар на САЩ Майк Помпео многократно описаха споразумението като „лоша сделка“. Според тях срокът й на действия (до 2025 г.) е твърде кратък. Освен това сегашната администрация във Вашингтон е на мнение, че договорената сделка не е достатъчна, за да ограничи програмата за балистични ракети на Иран и ролята на Техеран като дестабилизиращ фактор в Близкия Изток.
Партньорите на САЩ от Европа, включително Германия, оказват натиск върху Вашингтон в продължение на седмици, повтаряйки неуморно, че сделката е най-добрата, която е можело да бъде постигната.
Саудитска Арабия и Израел, от друга страна, насърчават САЩ да напуснат ядреното споразумение, като последната наскоро представи противоречиви данни за продължаващата дейност на Иран по разработването на ядрени оръжия.

AFP: Доналд Тръмп ще обяви решението за сделката с Иран на 8 май
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви решението си относно сделката с Иран във вторник, 8 май, обяви той в пост в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от AFP.
„Ще обявя решението си относно сделката с Иран утре от Белия дом в 14:00“, заяви Тръмп.
Самият Доналд Тръмп си постави срок до 12 май, за да реши дали ще остане в сделката или ще се оттегли от нея.

The Times: Доналд Тръмп се подготвя да отхвърли ядрената сделка с Иран
Вашингтон. Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да отхвърли ядрената сделка с Иран, въпреки опитите в последния момент на външния министър на Великобритания Борис Джонсън да го разубеди, пише британският вестник The Times.
Джонсън предупреди, че Западът може да бъде принуден да предприеме военни действия срещу Иран, ако Тръмп излезе от сделката.
Той попита: „Какво ще стане, ако иранците тръгнат по пътя на ядреното въоръжаване? Сериозно ли твърдим, че ще бомбардираме съоръженията за ядрено обогатяване във Фордо и Натанц?“
Борис Джонсън се срещна с външния министър на САЩ Майк Помпео и вицепрезидентът Майк Пенс, по време на разговори във Вашингтон. Въпреки това, източници близки до Джонсън а заявили, че очакват Тръмп да се изтегли от сделката с Иран.

AFP: Иранският президент заплашва САЩ, ако напуснат ядреното споразумение
Иранският президент Хасан Рохани предупреждава, че ако САЩ излязат от ядреното споразумение „ще съжаляват, както никога до сега“, предава AFP.
„Тръмп трябва да знае, че нашият народ е единен, ционисткият режим (Израел) трябва да знае, че нашият народ е единен. Днес всички (ирански) политически партии , независимо дали са десни, леви, консерватори, реформатори и умерени са обединени“, казва Рохани.

РИА Новости: Еманюел Макрон предупреждава за опасност от война с Иран заради политиката на САЩ
Оттеглянето н американския президент Доналд Тръмп от иранското ядрено споразумение може да доведе до война с Иран, предупреждава френският президент Еманюел Макрон в интервю за германското издание Spiegel, цитиран от РИА Новости.
„Това означава, че ние ще отворим Кутията на Пандора, може да има война“, казва Макрон
В същото време той заявява: „Аз не мисля, че Доналд Тръмп иска да започне война“.
Президентът на САЩ ще обяви своето решение не по-късно от 12 май след разговорите с Великобритания, Германия и Франция.

EuroActiv: Европа прави последен опит да спаси иранското ядрено споразумение, но работи по план Б
Европейските сили все още искат да дадат на Доналд Тръмп следващата седмица план за спасяване на ядрената сделка в Иран, но също така започват работа по защитата на бизнес отношенията между ЕС и Иран, ако президентът на САЩ все пак реши да напусне споразумението, пише EuroActiv.
Тръмп, който казва, че договорът от 2015 г. е "бедствие", ще реши вероятно да се оттегли до 12 май, както твърдят американските официални представители и ще обезсмисли четиримесечните европейски усилия да отговорят на опасенията му.
Но Франция, Великобритания и Германия се опитват да представят на Белия дом отделно политическо споразумение, с което се ангажират да поемат по-твърда позиция по отношение на Иран, ако се договорят своевременно с Държавния департамент на САЩ. Според източници обаче, те са скептични, че усилията им ще успеят и всички говорят, че европейците също така работят върху сценарии за ограничаване на щетите, ако не успеят
"Имаме седмица, за да продължим да говорим с американците, за да видим дали можем да намерим споразумение за сделката", заяви старши европейски дипломат. - Но не мисля, че има причина да бъдем прекалено оптимистични.

Опити да се отговори на желанията на САЩ, като сделката с Иран се запази

Политическото споразумение, което е кулминация на трансатлантическата дипломация, не включва Иран, Русия и Китай, другите страни по споразумението.
Тя цели да покаже на Тръмп, че Европа ще се стреми да ограничи програмата за балистични ракети на Техеран, неговото влияние в Сирия и Йемен, условията, при които инспекторите посещават съмнителни ирански обекти, и клаузи , при които изтичат някои от неговите срокове.
Докато европейските страни и американците са намалили различията си, те се опитват да се споразумеят как да отговорят на желанието на САЩ да се разширят някои от ограниченията на ядрената програма на Иран, без да се отваря отново споразумението от юли 2015 г.
"Опитваме се да намерим правилните формули, които отговарят на очакванията на американците, но в същото време не противоречат на сделката", казва втори старши европейски дипломат.
"Има шанс да се постигне споразумение, но дори и да го постигнем, не съм убеден, че ще бъде достатъчно, за да се спре оттеглянето на САЩ", каза дипломатът.
В пакета си за американския президент европейците също се борят с желанието на САЩ да изяснят изрично, че Иран трябва да даде на международните инспектори достъп до военни обекти. Европейците казват, че това вече е написано в първоначалната сделка.
"Има мнение от страна на САЩ, че разпоредбите за инспекциите не са достатъчно силни, което не се споделя от европейците", заявява трети дипломат, участвал в дискусиите.

Спечелване на време, мерки при непредвидени обстоятелства

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел продължават да лобират пред Тръмп, но с малка вероятност за промяна на решението му. Фокусът се промени, за да се предотврати свободното падане и да се избегне опасен вакуум.
Макрон във Вашингтон миналата седмица предложи, независимо от решението на Тръмп, да се проведе по-широка дискусия между Иран и другите страни, които стоят зад първоначалната сделка, чието договаряне отне 12 години за постигане на голямата сделка.
Това би включило съществуващата ядрена програма и въпросите, които понастоящем се обсъждат между европейците и американците. Но е трудно да се види как Иран може да се върне на масата за преговори. Техеран казва, че спазва условията на споразумението от 2015 г. и няма намерение да го предоговаря.

Защита на търговията с Иран

Иранският външен министър Мохамад Явад Зариф в четвъртък отхвърли всяка форма на предоговаряне.
Франция, Великобритания и Германия всички казват, че ще останат в сделката, дори ако Съединените щати се оттеглят, и ще се опитат да защитят и насърчат търговията с Иран, която се е увеличила значително, откакто Европейският съюз вдигна повечето от своите икономически санкции срещу Иран.
Иранският износ на горива и други енергийни продукти в ЕС през 2016 г. е нараснал с 344% до 5,5 млрд. евро в сравнение с предходната година, а инвестициите в Иран са се увеличили до над 20 млрд. евро.
Ако Тръмп не може да бъде убеден да не се оттегли, "второто най-добро решение е да бъдат убедени американците да ... поддържат условия, които дават възможност на нашите компании в секторите, които не са свързани с петрол, да продължат да търгуват", казва френски служител.
Германското министерство на икономиката заявява, че очаква официално решение на САЩ по споразумението с Иран, преди да реши дали да прекрати предлагането на германски фирми на гаранции за износ за бизнес сделки с Техеран. Такива гаранции осигуряват държавна защита за фирми, които извършват бизнес в чужбина, когато чуждестранните длъжници не успеят да платят.
Перспективата за търговия с Европа ще предостави на европейците шанс да успокоят иранците и да ги разубедят да вземат решения, като например да напуснат сделката или да съживят ядрените дейности, от които са се съгласили да се откажат.

Защита на европейските фирми от санкциите на САЩ

Противодействащите мерки биха могли да включват специален блокиращ статут на ЕС, разработен през 90-те години, но никога не използван напълно, за да защитят европейските фирми, които правят бизнес с Иран, от съдебните действия на САЩ, ако Вашингтон отново наложи санкции.
Но плановете на ЕС да защити паричните потоци, постъпващи в Иран, ще изискват от Съединените щати да одобри не-доларовите сделки и друга вид финансиране, които да помогнат на фирмите да влизат в Иран без страх от американските правни последици.
Двама европейски официални представители заявяват, че съживяването на блокиращия статут ще бъде предимно символична стъпка, за да покаже на иранците, че Европа е била ангажирана със сделката. На практика компаниите биха се страхували, че инвестирането в Иран би навредило на търговските им интереси със САЩ.
„Това са добри идеи, които показват, че европейците са се ангажирали със споразумението, но смятаме, че ако трябва да изберат между Иран и Съединените щати, те ще изберат Америка", заявява високопоставен ирански служител.