Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Владимир Путин стартира своя четвърти мандат

07 май 2018 | 15:03

Владимир Путин се закле за началото на своя четвърти мандат като президент на Русия. Встъпването му длъжност става на фона на силно обтегнатите отношения със Запада и натиск върху опозицията. В началото на церемонията в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец знаменосци от ротата на караула внесоха държавния флаг на Русия и президентския стандарт (изображение на двуглав орел на фона на трикольор). След това войниците от ротата внесоха от Владимировската зала знака на президента на Русия и специален „инаугурационен“ екземпляр на руската конституция, който председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин разположи на трибуната, на която Путин се заклн в длъжност.
Путин заяви по време на церемонията, че Русия трябва да бъде съвременна и динамична, смело да приема предизвикателствата на времето, защото историята не прощава изоставянето. „Научихме се да отстояваме своите интереси, възродихме гордостта към отечеството, към нашите традиционни ценности. Опитът показва, че и днес трябва да се грижим за постигнатото и на тази основа да се движим само напред“, заяви Путин по време на церемонията по инаугурация в Кремъл. „Разбира се, ние сме длъжни да вървим в крачка с глобалните промени, да отстояваме своя дневен ред на развитие на пробивите, за да не ни пречат никакви прегради и обстоятелства да определяме своето бъдеще, да въплъщаваме в живота най-смелите си планове и мечти“, заяви Путин по време на церемонията на инаугурация в Кремъл. По-късно Путин предложи на Думата кандидатурата на Дмитрий Медведев на поста министър-председател на страната.ТАСС: Руската Дума планира на 8 май да разгледа кандидатурата на Дмитрий Медведев за поста министър-председател
Руската дума планира на 8 май да разгледа кандидатурата на Дмитрий Медведев на поста председател на правителствотон а Русия. Това бе потвърдено пред ТАСС от заместник-председателя на долната камара на парламента от фракцията на МДПР Игор Лебедев.
„Да, планираме още утре да разгледаме кандидатурата на Медведев“, заяви той. Според него още от 7 май ще започнат консултациите на кандидата с фракциите.
„Ще се срещнем (ЛДПР) с него в 18:00 часа“, допълни Лебедев.

РИА Новости: Владимир Путин предложи кандидатурата на Дмитрий Медведев за премиер на Русия
Президентът на Русия Владимир Путин предложи на Държавната дума да разгледа кандидатурата на Дмитрий Медведев за поста министър-председател на страната, предава РИА Новости.
„В съответствие с алинея А от члек 83 и член 111 от Конституцията на Руската федерация президентът внася кандидатурата на Дмитрий Медведев за получаване на съгласие от Държавната дума за назначаването му като председател на правителството на Русия“, пише съобщение, публикувано на интернет страницата на Кремъл.
Предишното правителство подаде оставка на 7 май в деня на инаугурацията на Путин. Медведев бе министър-председател при предишния мандат на Путин – от 8 май 2012 г.

Владимир Путин: Нищо няма да попречи на Русия сама да определя бъдещето
Встъпващият в длъжност за четвърти мандат президент на Русия Владимир Путин заяви, че никакви прегради и обстоятелства не трябва да попречат на Русия сама да определя своето бъдеще, предава РИА Новости.
„Разбира се, ние сме длъжни да вървим в крачка с глобалните промени, да отстояваме своя дневен ред на развитие на пробивите, за да не ни пречат никакви прегради и обстоятелства да определяме своето бъдеще, да въплъщаваме в живота най-смелите си планове и мечти“, заяви Путин по време на церемонията на инаугурация в Кремъл.
„Цялата красота и сила са в нашата самобитност и единство. Ние се научихме да отстояваме своите интереси, възродихме гордостта към родината, към нашите традиционни ценности“, допълни той.

Владимир Путин: На Русия й предстоят решения, които ще определят нейната съдба през следващите десетилетия
Москва. Встъпващият в четвърти мандат руски президент Владимир Путин заяви, че на страната му предстоят исторически решения, които ще определят съдбата и през следващите десетилетия, предава ТАСС.
„Задачите, които ни предстоят, назрелите решения, които трябва да приемем, без всякакво преувеличение, са исторически. Те ще определят съдбата на отечеството за следващите десетилетия. Предстои ни напрегната работа, която ще изисква участието на цялото руско общество, деен принос от всички ни, всички отговорни политически и граждански сили, обединени от искрена грижа към Европа“, заяви Путин.

РИА Новости: Владимир Путин сравни Русия с птица-феникс, която се възражда от пепелта
Президентът на Русия Владимир Путин сравни Русия с птица-феникс, която се възражда от пепелта, предава РИА Новости.
„За повече от хиляда години история Русия неведнъж се сблъсква с епохи на смут и изпитания и винаги се е възраждала като феникс, достигайки такива височини, които не биха били по силата на други, смятани за непостижими, а за нашата страна, напротив, ставащи нови трамплини, нови исторически позиции за по-нататъшен и мощен скок напред“, заяви Путин по време на церемонията си за встъпване в длъжност.

РИА Новости: Владимир Путин назова приоритетните задачи пред Русия
Президентът на Русия Владимир Путин, встъпил отново в длъжност, заяви, че приоритетни задачи за страната трябва да бъдат повишаването на качеството на образованието и здравеопазването, както и защитата на децата и майките и обща да положи всички усилия за осъществяването на тези цели, предава РИА Новости.
„Ще провеждаме активно съвременна социална политика, настроена към нуждите на всеки човек, на всяко руско семейство. Повишаването на качеството на образованието и здравеопазването. Особено внимание ще отделим на подкрепата на традиционните семейни ценности. За да може в Русия да се раждат колкото се може повече желани, здрави, умни и талантливи деца. На нашите деца им предстои да изграждат нашата страна, да постигат още по-големи успехи, отколкото родителите им.“, заяви Путин по време на церемонията си по инаугурация.
Скъпи приятели, като държавен глава ще направя всичко, за да умножа силата на разцвета и славата на Русия, за да оправдая исканията на обществото и надеждите на гражданите на страната“, допълни той.

Владимир Путин: Русия се научи да отстоява интересите си
Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на церемонията за встъпването си в длъжност, че страната му се е научила да отстоява своите интереси и е успяла да възроди гордостта към отечеството, предава ТАСС.
„Научихме се да отстояваме своите интереси, възродихме гордостта към отечеството, към нашите традиционни ценности. Опитът показва, че и днес трябва да се грижим за постигнатото и на тази основа да се движим само напред“, заяви Путин по време на церемонията по инаугурация в Кремъл.

ТАСС: Владимир Путин заяви, че Русия трябва да осъществи пробив във всички сфери на живота
Президентът на Русия Владимир Путин смята за свой дълг и смисъл на живота да направи всичко за бъдещето и настоящето на Русия. Той заяви, че „Русия е за народа“ е ключов ориентир за него, предава ТАСС.
Путин допълни по време на церемонията по встъпването си в длъжност за нов шестгодишен мандат, че Русия трябва да бъде съвременна и динамична, смело да приема предизвикателствата на времето, защото историята не прощава изоставянето. Според президента Русия се нуждае от пробиви във всички сфери на живота.
Държавният глава е убеден, че подобни понятия като репутация, чест, отзивчивост и откритост трябва да са норма в живота за представителите на всички равнища на властта.
„Русия трябва да върви рамо до рамо с глобалните промени и да остава открита към диалог“, допълни Владимир Путин.

РИА Новости: Владимир Путин се закле и встъпи в длъжност като президент на Русия
Президентът на Русия Владимир Путин встъпи в длъжност като държавен глава за нов шестгодишен мандат, предава РИА Новости.
Путин се закле, след което председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин му връчи символите на държавната власт и обяви встъпването му в длъжност.
На 18 март в Русия се проведоха президентски избори. Избирателната активност бе 67,54%. Действащият държавен глава Владимир Путин удържа победа с резултат 76,69% от гласовете.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

ТАСС: В Кремъл започва церемонията по встъпване в длъжност на президента на Русия
В Кремъл започна церемонията по встъпване в длъжност на президента на Русия. След по-малко от час Владимир Путин за четвърти прът ще поеме най-високия държавен пост в страната, предава ТАСС.
В началото на церемонията в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец знаменосци от ротата на караула ще внесат държавния флаг на Русия и президентския стандарт (изображение на двуглав орел на фона на трикольор).
След това войниците от ротата ще внесат от Владимировската зала знака на президента на Русия и специален „инаугурационен“ екземпляр на руската конституция, който председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин ще разположи на трибуната, на която Путин ще се закълне в длъжност.

Интерфакс: Близо половината руснаци смятат, че е заслуга на Путин завръщането на статута на велика държава на Русия
Според социологическо проучване на „Левада Център“ около половината руски граждани смятат, че президентът Владимир Путин за годините на власт е успял да върне на Русия статута на велика държава. При това 45% от респондентите смятат, че държавният глава не е успял да осигури справедливо разпределение на доходите вътре в нея, предава Интерфакс.
Според резултатите на социологическото изследване на въпроса „Според вас какво е успял да Направи Владимир Путин за годините на своето пребиваване на власт“, 47% от попитаните наричат завръщането на Русия на статута „велика и уважавана държава“. 38% са убедени, че заслугата на действащия президент е стабилизацията на обстановката в Северен Кавказ, а 27% от руснаците смятат, че той е успял „да преодолее сепаратистките тенденции, да спаси Русия от разпад“. 24% смятат, че Путин е успял да осигури по-високи пенсии и заплати.
На свой ред 45% от респондентите смятат, че президентът не е успял да осигури „справедливо разпределение на доходите в интерес на обикновените хора“, а 39% смятат, че Путин „не е успял да върне на хората средствата, които губят по време на реформите“. Около една трета (32%) от допитаните смятат, че той не е успял да повиши заплатите и пенсиите, а 27%, че не е успял да се справи с кризата.
Допитването е проведено между 20 и 24 април сред 1600 граждани на Русия на възраст на 18 години в 136 населени места в страната.

ТАСС: Владимир Путин благодари на правителството на Руската федерация
В неделя вечерта руският президент Владимир Путин благодари на правителството и специално на премиера Дмитрий Медведев за съвместната работа, предава TACC.
Според руската конституция с приключване на президентския мандат приключва и мандата на правителството, което трябва да подаде оставка пред новия президент.
Днешния състав на правителство е сформиран през 2012 година и е претърпял структурни и персонални промени. Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си в оставка до формирането на ново.
AFP: Владимир Путин започва четвъртия си президентски мандат в Русия
Владимир Путин ще се закълне за началото на своя четвърти мандат като президент на Русия, предава AFP.
Встъпването му длъжност става на фона на силно обтегнатите отношения със Запада и натиск върху опозицията.
Владимир Путин, който управлява Русия в продължение на 18 години ще започне новия си мандат като президент два дена след като почти 1 600 протестиращи бяха задържани начело с лидера на опозицията Алексей Навални.
Победата му на мартенските избори никога не била поставяна под съмнение и церемонията в Андреевската зала в Кремъл не е изненада.
Той засега мълчи по въпроса за своя наследник след 2024 година, а конституцията не му разрешава да се бори за нов мандат след това.