Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Посещение на Бойко Борисов в Косово

16 април 2018 | 14:10

Министър-председателят Бойко Борисов бе на еднодневно посещение в Прищина по покана на държавния глава на Косово Хашим Тачи. В рамките на визитата Бойко Борисов проведе среща с косовския президент, на която бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, а също и гарантирането на мира и сигурността в региона.
В телефонен разговор, проведен миналата седмица, Борисов дискутира с президента на Косово предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София на 17 май в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. В съобщение, публикувано в социалната мрежа "Фейсбук" след разговора, Тачи обяви, че е планирана среща с министър-председателя на България за "координация, свързана с двустранните отношения и евроатлантическия дневен ред".
Други теми, които бяха засегнати в рамките на дискусиите в Прищина, са проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте страни от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина) и Европейския съюз.
Освен с Тачи, в Прищина Борисов разговоря също с премиера на Косово Рамуш Харадинай, както и с Наталия Апостолова, ръководител на делегацията на ЕС в Косово. В Прищина министър-председателят бе придружаван от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.


Бойко Борисов обсъди в Косово европейската интеграция на Западните Балкани, инфраструктурната и дигитална свързаност на региона, и срещата на върха в София (ОБЗОР)
Министър-председателят Бойко Борисов бе на еднодневно посещение в Прищина по покана на държавния глава на Косово Хашим Тачи. Освен с него, в рамките на визитата премиерът проведе среща с косовския си колега Рамуш Харадинай, а също и с Наталия Апостолова, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Прищина.
Основни теми на дискусиите в Прищина бяха възможностите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, също и гарантирането на мира и сигурността в региона, и развитието на инфраструктурната и дигитална свързаност на държавите от полуострова. Внимание бе отделено и на предстоящата през месец май среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани, която е централно събитие в шестмесечното ротационно председателство на България на Съвета на ЕС.
По повод 10-та годишнина от обявяването на независимостта на Косово, в Прищина Бойко Борисов бе удостоен с отличие за приноса му за изграждане на държавността на най-младата страна на Балканите.

Инфраструктурна и дигитална свързаност на страните от региона

На съвместна пресконференция в Прищина, Борисов и Тачи посочиха, че увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива. Българският премиер подчерта, че именно инфраструктурните проекти са излазът на Косово не само към страните от региона, но и към Европейския съюз и дори Азия. В тази връзка министър-председателят на България отбеляза важността на Паневропейските коридори 8 и 10. Възможностите за инвестиции на ЕС в региона, включително в ключови инфраструктурни проекти както в Косово, така и в останалите държави на Балканите, съшо бяха тема на дискусиите.. "Само с инвестиции в инфраструктурата и в модернизирането ще имаме повече просперитет, мир, стабилност и по-висок стандарт", подчерта косовският президент в рамките на съвместната пресконференция след срещата му с Борисов.

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи изразиха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност. Борисов коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път. Той обаче подчерта необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз. „Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов. Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО. „Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател. Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.
"С премиера на България имахме прекрасна среща. Обсъдихме европейските пътища на Косово и на региона. По отношение на политиката на ЕС за разширяване, включително и интеграцията на нашата страна, ние споделяме убеждението, че това е единственият път за страната ни, да станем част от НАТО и ЕС. Достигнахме до констатацията, че ЕС ще бъде пълен, само ако тогава, когато цяла Югоизточна Европа стане част от него", заяви на свой ред Тачи след срещата си с Борисов, като благодари на София за определянето на интеграцията на Западните Балкани като приоритет на българското председателство на ЕС.

Що се отнася до гарантирането на мира и стабилността на Балканите, освен инфраструктурната и дигитална свързаност, и интеграцията в ЕС на шестте държави от региона, двамата лидери обърнаха внимание и на външните фактори, които им влияят. Европейският съюз трябва да постигне нормализация на отношенията както с Турция, така и с Европейския съюз, за да могат Балканите да се развиват спокойно, заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференцията в Прищина.
"Турция, по линия на мюсюлманите, има своето влияние на Балканите. По същия начин Русия чрез православното християнство има влияние на Балканите. И аз винаги съм говорил, че трябва да се намери нормализиране на отношенията - и на Европейския съюз с Турция, и с Русия, за да могат и съответно Балканите спокойно да се развият. Ако предизвикваме вражди и кризи на Балканите по тези две линии, те никога няма да се сплотят", подчерта българският премиер.
Тачи също засегна ролята на Русия за стабилността на региона. Държавният глава на най-младата държава на Балканите припомни, че "независимостта на Косово е призната от 116 държави, но ние работим усилено и разчитаме Косово да бъде признато и от други държави - като например Русия. Това ще бъде ключово за мира и стабилността на региона", подчерта косовският президент. Същевременно той заключи, че "ако Русия признае Косово, ще освободи Сърбия от едно бреме. Така че ние сме заинтересовани да бъдем признати от Русия".

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Борисов посети Косово на фона на несъгласието, изразено от някои страни по повод присъствието на представители на Прищина на срещата на върха на ЕС-Западните Балкани в София. Събитието е централно за периода на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, усложняват изготвянето на съвместното изявление след срещата на 17 май, т.нар. Софийска декларация.
В съседна Сърбия също не са въодушевени от участието на Косово в срещата ЕС-Западни Балкани в София. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич заяви по-рано, че Белград очаква резултатите от срещите между официални представители на Белград и Прищина, преди да вземе окончателно решение. Сръбският президент увери, че се радва на всяка среща на върха на страните от Западните Балкани и ЕС, но същевременно призна, че не очаква прекалено добри новини за страната си от тази в София.
Борисов и Тачи изтъкнаха важността на срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. „Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов. Тачи на свой ред я определи като възможност за представяне на държавите от Западните Балкани. Президентът на Косово увери, че страната му ще продължи процеса на диалог с Белград и ще работи за постигането на мир и стабилност в региона.
В отговор на въпрос за участието на представители на най-младата държава на Балканите в централното събитие на ротационното българско председателство на Съвета на ЕС, Борисов заяви, че на 17 май в София ще бъде намерена форма за участие на страните, които не са признали независимостта на Косово.
"Косово ще бъде представено така, както е представяно до момента. Над 100 държави по света са признали Косово като държава. България е една от тях, така че ние сме изпълнили своя дълг към тях. За тези, които не са я признали, ще намерим форма, за да направим така, че да могат да участват", увери българският премиер.

Засегната бе и темата за либерализацията на визовия режим за гражданите на Косово. Тачи припомни, че страната му е изпълнила голяма част от условията, които Брюксел постави за премахването на визите. Българският премиер увери, че ще прояви "максимално упорство" за отмяната им.
"Аз лично съм за, защото още от времето, когато се занимавах с полицейски действия по Балканите, знам, че организираната престъпност първа намира начин да си изкара визи, международни паспорти - и да напусне. А тук става въпрос действително за народа, за обикновените хора и в случая може да разчитате, че ще проявя максимално упорство" да се премахнат визите, подчерта Борисов.

В Прищина българският министър-председател разговаря и с косовския си колега Рамуш Харадинай. Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения и необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите.
Констатирана бе необходимост от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да даде стимул на този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика. „Смятаме, че България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще“, заяви българският министър-председател и посочи, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти.
На срещата беше отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, заяви премиерът Борисов.

IBNA: Косово е поканено да участва на срещата на върха в София
Сред основните теми на срещата на българския премиер Бойко Борисов с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина е било участието на последната на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани на 16 и 17 май в София, предава Independent Balkan News Agency.
В края на разговорите, българският премиер е казал на Тачи, че последният е поканен да участва на срещата в София.

Gazeta Express: Срещата на върха ЕС – Западни Балкани е била основната тема по време на посещението на Бойко Борисов в Косово
Участието на Косово на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която трябва да се проведе на 16-17 май в София, е било една от главните теми по време на срещите на българския премиер Бойко Борисов с косовските лидери в Прищина в понеделник, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В изказване пред медиите след срещата си с президента на Косово Хашим Тачи, Бойко Борисов е потвърдил, че е поканил косовския държавен глава да участва на срещата на върха в София. „Косово ще участва като призната от повече от 100 страни, а ние ще намерим решение също и за тези, които не са го признали“, заяви българският премиер в Прищина. Петте страни-членки на ЕС, които не са признали най-младата балканска държава, особено Испания, поставят под въпрос участието на Косово на срещата.
Борисов призова лидерите на страните от Западните Балкани да оставят настрана личния егоизъм, защото, както той каза, това може да е фатално за бъдещето на тези държави. Той каза също, че Косово и Сърбия са задължени да решат проблемите си. „Диалогът трябва да продължи, защото ЕС не приема страни с нерешени проблеми. Няма алтернатива, вие знаете, че сте задължени да решите проблемите си със Сърбия“, отбеляза Борисов, като посочи, че Балканите имат ясна европейска перспектива.
Президентът на Косово Хашим Тачи, заяви че България служи като модел за Косово по отношение на изпълняването на европейските критерии. „Процесът за визова либерализация върви. Изпълнихме изцяло 95 изисквания. Сега, след ратификацията на Споразумението за гранична демаркация с Черна гора и след срещите с европейските комисари и Върховняит представител Федерика Могерини, ще имаме визова либерализация през тази година“, заяви Тачи. „Моделът и съветите от българското председателство на Съвета на ЕС са много ценни. България се отнася добре и справедливо към региона“, посочи косовският държавен глава. Той награди българският премиер Борисов с Президентски медал за 10-ата годишнина от обявяването на независимостта на Косово.


Бойко Борисов за срещата ЕС-Западни Балкани в София: Ще намерим форма за участие на страните, които не са признали независимостта на Косово
На срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София, ще бъде намерена форма за участие на страните, които не са признали независимостта на Косово. Това увери министър-председателят Бойко Борисов след срещата с косовския президент Хашим Тачи в Прищина, в отговор на въпрос за участието на представители на най-младата държава на Балканите в централното събитие на ротационното българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
"Косово ще бъде представено така, както е представяно до момента. Над 100 държави по света са признали Косово като държава. България е една от тях, така че ние сме изпълнили своя дълг. За тези, които не са я признали, ще намерим форма, за да направим така, че да могат да участват", увери българският премиер.
По отношение на либерализацията на визовия режим за гражданите на Косово, Бойко Борисов подчерта, че "ще проявя максимално упорство" за въвеждането му.
"Аз лично съм за, защото още от времето, когато се занимавах с полицейски действия по Балканите, знам, че организираната престъпност първа намира начин да си изкара визи, международни паспорти - и да напусне. А тук става въпрос действително за народа, за обикновените хора и в случая може да разчитате, че ще проявя максимално упорство" да се премахнат визите, увери Борисов.
Посещението на Бойко Борисов в Прищина се състоя на фона на изразеното от някои държави несъгласие с присъствието на представители на Косово на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани в София, което заплашва да възпрепятства форума месец преди провеждането му. Събитието е централно за шестмесечния период на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, усложняват изготвянето на съвместното изявление след срещата на 17 май, т.нар. Софийска декларация. Първият й проект бе разгледан от посланиците на страните-членки на ЕС в края на месец март.
В Сърбия също не са въодушевени от участието на Косово в срещата ЕС-Западни Балкани. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич заяви на 3 април, че Белград очаква резултатите от срещите между официални представители на Белград и Прищина, преди да вземе окончателно решение как да бъде представена страната на срещата. Сръбският президент увери, че се радва на всяка среща на върха на страните от Западните Балкани и ЕС, но същевременно призна, че не очаква прекалено добри новини за страната си от тази в София.

Бойко Борисов в Косово: ЕС трябва да постигне нормализация на отношенията с Турция и Русия, за да могат Балканите спокойно да се развият
Европейският съюз трябва да постигне нормализация на отношенията както с Турция, така и с Европейския съюз, за да могат Балканите да се развиват спокойно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция с косовския президент Хашим Тачи в Прищина.
"Турция, по линия на мюсюлманите, има своето влияние на Балканите. По същия начин Русия чрез православното християнство има влияние на Балканите. И аз винаги съм говорил, че трябва да се намери нормализиране на отношенията - и на Европейския съюз с Турция, и с Русия, за да могат и съответно Балканите спокойно да се развият. Ако предизвикваме вражди и кризи на Балканите по тези две линии, те никога няма да се сплотят", подчерта българският премиер.
На свой ред Тачи също засегна ролята на Русия за стабилността на региона. Държавният глава на най-младата държава на Балканите припомни, че "независимостта на Косово е призната от 116 държави, но ние работим усилено и разчитаме Косово да бъде признато и от други държави - като например Русия. Това ще бъде ключово за мира и стабилността на региона", подчерта косовският президент. Същевременно той заключи, че "ако Русия признае Косово, ще освободи Сърбия от едно бреме. Така че ние сме заинтересовани да бъдем признати от Русия".


Gazeta Express: Рамуш Харадинай поиска от българския премиер помощ за приемането на Косово в международните организации
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай поиска от българския си колега Бойко Борисов да подкрепи европейския път на Прищина и да помогне на страната да стане член на международните организации да бъде призната от нови държави, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В хода на срещата си с Борисов в понеделник, който беше на официална визита в Косово, Харадинай заяви, че икономическото сътрудничество и европейският път са от общ интерес за двете страни.
„Косово има нужда от приятели, за да получи визова либерализация и членство в Европейския съюз. България е една от приятелските ни държави и ние очакваме нейната подкрепа в този процес. Косово винаги ще остане отворено за задълбочаване на икономическото и политическото сътрудничество с България“, заяви косовският премиер, като добави, че Прищина ще продължи икономическото и политическото си взаимодействие с тази страна-членка на ЕС. „България има съюзник – Косово! Вашето присъствие в нашата страна е чест за нас и ние нямаме отворени въпроси помежду си“, подчерта той.
Българският премиер благодари на Харадинай за топлия прием и отбеляза, че неговата страна е ангажирана със засилването на двустранните отношения, икономическото партньорство и общия европейски път. Освен това той посочи, че България има интерес да инвестира в Косово и покани косовския си колега да посети София.

„Плюс Инфо“ (Македония): Президентът на Косово и българският министър-председател проведоха среща
Косовският президент Хашим Тачи награди с медал на българския премиер Бойко Борисов по повод 10-годишнината от независимостта на Косово, предава „Плюс Инфо“.
„Получих президентски медал за приноса за свободата и независимостта на Република Косово от името на българския народ и по повод 10-годишнината от провъзгласяването на независимостта. Знак на благодарност към българския народ, който винаги подкрепя борбата за свобода, независимост и мир в региона“, заяви Борисов на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.
„ На срещата обсъдихме европейския път на страните от Западните Балкани и дадохме гаранция мира и сигурността в региона. И двамата сме съгласни, че инфраструктурните проекти и цифровата връзка между шестте балкански страни и Европейския съюз ще ускорят развитието на нашите страни“, допълни той.
Борисов призова за продължаване на диалога между Белград и Прищина, за да могат двете страни да решат проблемите, защото едва тогава те могат да станат страни кандидатки за членство в ЕС. Борисов също изрази надежда, че и Скопие, и Атина ще успеят да решат проблема с името.

Хашим Тачи: Благодаря на България за вниманието, което отделя на нашата страна и на целия регион
Благодаря на България за вниманието, което отделя на нашата страна и на целия регион. Това заяви държавният глава на Косово Хашим Тачи в рамките на съвместна пресконференция заедно с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на генция "Фокус".
"Вашето посещение е чест за нас по две причини. Първо, защото той представлява приятелска държава на Косово, представлява българите. Благодаря на г-н Борисов за посещението, за вниманието, което отделя на нашата държава, както и за целия регион, за мира, за добрите отношения в региона.
С премиера на България имахме прекрасна среща. Обсъдихме европейските пътища на Косово и на региона. По отношение на политиката на ЕС за разширяване, включително и интеграцията на нашата страна, ние споделяме убеждението, че това е единственият път за страната ни, да станем част от НАТО и ЕС. Достигнахме до констатацията, че ЕС ще бъде пълен, само ако тогава, когато цяла Югоизточна Европа стане част от него", заяви Тачи след срещата си с Борисов, като благодари на София за определянето на интеграцията на Западните Балкани като приоритет на българското председателство на ЕС.
По отношение на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София, Тачи я определи като възможност за представяне на държавите от Западните Балкани. Президентът на Косово увери, че страната му ще продължи процеса на диалог с Белград и ще работи за постигането на мир и стабилност в региона.
Тачи засегна и темата за либерализацията на визовия режим за гражданите на Косово, като отбеляза, че тя е от изключителна важност с оглед на това, че Прищина е изпълнила по-голямата част от условията.
В Прищина са обсъдени и възможностите за инвестиции на ЕС в региона, включително в ключови инфраструктурни проекти не само в Косово, но и в останалите държави на Балканите. "Само с инвестиции в инфраструктурата и в модернизирането ще имаме повече просперитет, мир, стабилност и по-висок стандарт", коментира косовският президент.

Президентът на Косово благодари на България за подкрепата й за Косово
Държавният глава на Косово Хашим Тачи изрази благодарностите си към България за подкрепата, която оказва на Косово, и за приоритета, който определи в рамките на шестмесечното си ротационното председателство на Съвета на ЕС - интеграцията на Западните Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В рамките на съвместна пресконференция в Прищина, Тачи заяви, че е изключително радостен от факта, че българският министър-председател е на посещение в Прищина по две причини. Първата е свързана с усилията на България да оказва подкрепа на Косово, а втората - на региона.
Косовският президент бе категоричен, че единственият път на страната е този на присъединяване към ЕС и НАТО. Същевременно той увери, че само чрез инвестиции в инфраструктурата ще може да бъде постигнат мир, стабилност и просперитет на Балканите.

Премиерите Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха развитието на двустранните икономически връзки между България и Косово
Прищина. Министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха развитието на двустранните отношения и необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата им се състоя в Прищина в рамките на визитата на българския премиер.
Констатирана беше необходимост от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да даде стимул на този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика. „Смятаме, че България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще“, заяви българският министър-председател и посочи, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти.
На срещата беше отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, каза премиерът Борисов.
И при срещата си с Рамуш Харадинай българският министър-председател подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани зависи от мира и стабилността в региона. По думите му всяка държава трябва да покаже, че е мъдра, за да поеме европейския път.

Премиерът Бойко Борисов: ЕС ще гледа на региона с различни очи, ако сами решаваме проблемите си
Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи изразиха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност, съобщиха от правителствената информационна служба. На обща пресконференция в Прищина, където българският премиер е на посещение, двамата посочиха, че увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива. Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път. Той обаче подчерта необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз. „Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов. Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО. „Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател. Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.
„Пътят към Европа е единственият път за Косово“, заяви президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.
Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. „Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов като посочи, че веднага може да се започне с изграждането на инфраструктурата, за която вече е осигурено финансиране.

Премиерът Бойко Борисов: Егоизмът може да предизвика тежки последици за всички държави на Балканите
Забравете за егоизма, той може да предизвика тежки последици за всички държави в региона. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. В Прищина, където пристигна на еднодневно посещение по покана на Тачи, Бойко Борисов подчерта, че именно инфраструктурните проекти са излазът на Косово към Европейския съюз. В тази връзка българският премиер отбеляза важността на Паневропейските коридори 8 и 10. Темата за инфраструктурната и дигиталната свързаност на региона бе сред основните, обсъдена в рамките на срещата в Прищина. „Виждате напредъка на Косово, за десетина години са успели да постигнат доста и са на изключително верен път“, коментира премиерът. „Много разчитам на всички колеги, за да продължи диалога между Сърбия и Косово. Да дадем възможност на ЕС да знае, че ще приемем при себе си държави без проблеми. С лидери, които могат така да водят народите си, че да няма война“, заяви Бойко Борисов.

Хашим Тачи връчи орден на Бойко Борисов за приноса за държавността на Косово
Президентът на Косово Хашим Тачи връчи държавно отличие на българския министър-председател Бойко Борисов за принос за държавността на Косово, предаде специалния пратеник на Агенция "Фокус".
Двамата в момента провеждат среща в Прищина, където българският премиер пристигна по-рано днес по покана на държавния глава на най-младата държава на Балканите, след телефонен разговор, проведен между двамата лидери миналата седмица. Отличието е по повод 10-та годишнина от независимостта на Косово.
Посещението на Бойко Борисов в Косово е в навечерието на предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София на 17 май като централно събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Започна срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Косово Хашим Тачи
Започна срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Косово Хашим Тачи, предаде специалния пратеник на Агенция "Фокус". Разговорите се провеждат в Прищина, където българският премиер пристигна по-рано днес по покана на държавния глава на най-младата държава на Балканите, след телефонен разговор, проведен между двамата лидери миналата седмица.
Борисов и Тачи ще обсъдят възможностите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, а също и гарантирането на мира и сигурността в региона. Други теми, които ще бъдат засегнати в рамките на дискусиите в Прищина, са проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте страни от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина) и Европейския съюз.
Освен с Тачи, в програмата на визитата на Бойко Борисов в Прищина са предвидени също разговори с премиера на Косово Рамуш Харадинай, както и с Наталия Апостолова, ръководител на делегацията на ЕС в Косово. В Прищина министър-председателят е придружаван от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Посещението на Бойко Борисов в Косово е в навечерието на предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София на 17 май като централно събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Започна посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Прищина
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на еднодневно посещение в Прищина по покана на държавния глава на Косово Хашим Тачи, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус". В рамките на визитата Бойко Борисов ще проведе среща с косовския президент, на която ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, а също и гарантирането на мира и сигурността в региона.
В телефонен разговор, проведен миналата седмица, Борисов дискутира с президента на Косово предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София на 17 май в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. В съобщение, публикувано в социалната мрежа "Фейсбук" след разговора, Тачи обяви, че е планирана среща с министър-председателя на България за "координация, свързана с двустранните отношения и евроатлантическия дневен ред".
Други теми, които ще бъдат засегнати в рамките на дискусиите в Прищина, са проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте страни от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина) и Европейския съюз.
Освен с Тачи, в програмата на визитата на Бойко Борисов в Прищина са предвидени също разговори с премиера на Косово Рамуш Харадинай, както и с Наталия Апостолова, ръководител на делегацията на ЕС в Косово. В Прищина министър-председателят е придружаван от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Посещението на Бойко Борисов в Прищина е на фона на изразеното от някои държави несъгласие с присъствието на представители на Косово на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани в София, което заплашва да възпрепятства форума месец преди провеждането му. Събитието е централно за шестмесечния период на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, усложняват изготвянето на съвместното изявление след срещата на 17 май, т.нар. Софийска декларация. Първият й проект бе разгледан от посланиците на страните-членки на ЕС в края на месец март.
Участието на Косово в срещата на върха в София предизвика острата реакция на испанския министър-председател Мариано Рахой. Медиите в иберийското кралство дори съобщиха, че лидерът на кабинета в Мадрид е заявил на българския си колега, че Испания ще бойкотира срещата на високо равнище, ако на нея бъде поканен косовският президент Тачи.
Преди броени дни обаче президентът на Косово публикува официалната покана за участие в срещата на върха в София, подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от премиера Бойко Борисов.
Сърбия, която е кандидат за членство, също още не е решила как ще участва във форума.
Агенция "Фокус" припомня: България официално признава независимостта на Република Косово и установява дипломатически отношения на ниво посолства с правителствено решение от 20 март 2008 г. Тогавашният министър на външните работи Ивайло Калфин от кабинета на Сергей Станишен бе коментирал, че България не е направила избор между Косово и Сърбия, а е избрала единствената възможност международната общност да се намеси и да се ангажира със създаването на положителен политически процес в Западните Балкани.
Десет години по-късно, двустранните отношения между София и Прищина са във възход. За Косово България е регионален и евроатлантически партньор, който от самото начало подкрепя процесите на изграждането му като нова държава на картата на Европа.
Икономическите и търговските взаимоотношения през изминалите години бележат ръст, особено през последните пет години. Налице е интерес от страна на български фирми за инвестиции в Косово, особено след подписването на Договора за стабилизиране и асоцииране с ЕС, който гарантира по-голяма сигурност за чуждите инвеститори в Косово.
Основен проблем за косоварите остава невъзможността за свободно придвижване заради изискванията за визи - въпрос, който може да бъде решен в близко бъдеще, след като Прищина изпълни едно от последните условия на ЕС за либерализация на визовия режим - ратификацията на споразумението за демаркация на границата с Черна гора.
Очакват се и нови стъпки към задълбочаване на двустранните отношения, сред които те назначаването на почетен консул на Косово в България.
През последните три месеца политическите контакти между София и Прищина са особено интензивни заради Българското председателство на Съвета на ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов ще посети Косово на фона на несъгласието с присъствието на представители на Прищина на срещата ЕС-Западни Балкани в София
Прищина. На фона на несъгласието, изразено от някои страни по повод присъствието на представители на Косово на срещата на върха на ЕС-Западните Балкани в София, министър-председателят Бойко Борисов ще направи еднодневно посещение в най-младата държава на полуострова. В Прищина българският премиер ще проведе разговори с държавния глава Хашим Тачи, с косовския си колега Рамуш Харадинай, а също и с ръководителя на делегацията на Европейския съюз в страната - Наталия Апостолова.
Близо месец преди срещата на високо равнище в София, Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават обявената през 2008 г. независимостта на Косово, заплашват да възпрепятстват форума. Сърбия, която е кандидат за членство в Общността, също още не е решила как и дали ще участва във форума.
Събитието е централно за периода на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Именно в този контекст се състоя и визита на българския премиер в Косово. Основни теми на дискусиите в Прищина ще бъдат възможностите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, гарантирането на мира и сигурността в региона, а също и проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте страни от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина) и Европейския съюз.
Участието на Косово в срещата на върха в София предизвика най-напред остра реакция от страна на министър-председателя на Испания Мариано Рахой. Медиите в иберийското кралство дори съобщиха, че лидерът на кабинета в Мадрид е заявил пред българския си колега, че Испания ще бойкотира срещата на високо равнище, ако на нея бъде поканен косовският президент Тачи. Темата е изключително чувствителна за страната заради неотдавнашния опит на Каталуния да се отдели от състава й.
По-рано Рахой заяви, че би присъствал на работната вечеря на страните-членки, но подчерта, че в програмата на събитието след това „някои ще говорят за разширяване със страни, които не са признати от всички, включително и от Испания. Това ни кара да се притесняваме“. Въпросът бе широко отразен в испанските медии, които не пропуснаха да припомнят за „тъмното минало“ на президента на Косово Хашим Тачи и на министър-председателя Рамуш Харадинай, от периода, в който участват в конфликта между Армията за освобождение на Косово (АОК) и сръбската армия.
Бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г., и освен от Испания, тя не е призната и от други страни в ЕС - Гърция, Република Кипър, Словакия и Румъния, заради техни вътрешни проблеми с региони, които се борят за отделяне. Именно поради тази причина присъствието на косовска делегация в София предизвиква негодувание сред тях.
В Сърбия също не са въодушевени от участието на Косово в срещата ЕС-Западни Балкани. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич заяви на 3 април, че Белград очаква резултатите от срещите между официални представители на Белград и Прищина, преди да вземе окончателно решение. Сръбският президент увери, че се радва на всяка среща на върха на страните от Западните Балкани и ЕС, но същевременно призна, че не очаква прекалено добри новини за страната си от тази в София.
На свой ред сръбският министър-председател Анна Бърнабич коментира, че участието на косовски представители на срещата в София е "политически нонсенс", като добави, че страната й би участвала, ако управляващите в Прищина създадат Асоциацията на сръбските общини в Косово, както бе договорено между двете страни през 2013 г. с посредничеството на ЕС.
Официален Белград обвинява Косово, че блокира прилагането на споразумението от 2013 г. за сръбските общини. До нормализация в двустранните отношения между двете държави не се стигна, макар в края на месец март Върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини да посети сръбската столица в опит да тушира напрежението, възникнало във връзка с ареста в Косовска Митровица на ръководителя на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич.
Преди броени дни обаче президентът на Косово публикува официалната покана за участие в срещата на върха в София, подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от премиера Бойко Борисов.
Срещата на върха в София е централно събитие за шестмесечното ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
България се опитва да увери страните-членки на Общността, че зачита "неутралния статут" за Косово. Това означава, че ЕС не налага и не предопределя статута на Косово. Представители на Прищина участват в регионални срещи именно със забележка за този "неутрален статут". България би искала всички 28 страни от ЕС да бъдат представени на най-високо равнище на срещата в София, за да изпратят послание за единство по отношение на евроинтеграцията на региона. И все пак, ако това не се случи, няма да е за първи път - и на предишни срещи за Западните Балкани не са присъствали държавните и правителствени ръководители на всички страни от Общността.

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Прищина
Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Прищина. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Той ще проведе среща с президента на Косово Хашим Тачи, на която ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона. На срещата ще бъдат поставени и проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте балкански страни и Европейския съюз. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне и с министър-председателя на страната Рамуш Харадинай, както и с ръководителя на делегацията на ЕС в Косово Наталия Апостолова.
В делегацията на министър-председателя ще бъде и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.