Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Въздушни удари на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия

14 април 2018 | 09:33

На 14 април от 3:42 часа българско време до 5:10 часа самолети и кораби на САЩ, както и ВВС на Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Повод за нея стана инцидентът от 7 април в сирийския град Дума, където, според някои твърдения, е било употребено химическо оръжие. В събота на място трябваше да започне работата на експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди удари, заедно със своите френски и британски съюзници по химическите обекти на сирийското правителство. Сред районите в Сирия, ударени при въздушния удар, фигурира въздушната база „Ал Ширай“ , разположена западно от Дамаск край границата с Ливан. Също така удари са нанесени по обект в град Масяф, разположен на около 170 км. северно от Дамаск, армейски складове в региона Източен Каламун североизточно от столицата, района Кисве южно от Дамаск и обект на издигащите се над Дамаск хълмове Касюн. Сирийските държавни медии съобщават, че под удар е подложен изследователски център в Дамаск, който според Пентагона е използван за развиване на химически оръжия. Трима цивилни са били ранени при ракетния удар по обекта в близост до сирийския град Хомс. Ракетите, насочени срещу военния обект в Хомс са прехванати, траекторията им е изместена и не са достигнали до целта си, съобщава сирийската държавна медия САНА. Но при взрива им в друга района са ранени трима цивилни.
Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че "подобни действия няма да бъдат оставени без последствия". Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще. „Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност“, заяви тя.
Командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд съобщи, че САЩ са се свързали с Русия, но не са съобщили ѝ съобщили за целите на въздушните удари по Сирия. „Не сме се координирали с Русия по ударите, нито пък сме ги уведомявали предварително“, допълни той. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нито една от изстреляните от САЩ или техните съюзници крилати ракети в не е влизала в зоната за отговорност на подразделенията на руските ПВО, прикриващи обектите в Тартус и Хмеймим. От там уточниха, че по целите в Сирия са изстреляни повече от 100 крилати ракети и ракети клас "въздух-земя".
„Явно Асад не разбра посланието от миналата година. Този път с нашите съюзници трябваше да го ударим по-здраво. Заедно изпратихме ясно послание за Асад и неговите кървави лейтенанти, че не трябва да извършват ново нападение с химическо оръжие, защото ще бъдат държани отговорни“, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис по време на пресконференция в Пентагона. „Използвахме малко повече двойното количество оръжие тази година, в сравнение с това, което използвахме миналата година. Ние сме точни и пропорционални, но същевременно това си бе тежък удар“, уточни министърът.Джереми Корбин: Въздушните удари в Сирия нямат правна основа
Председателят на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че последствията за страната му заради това, че е предприела удари в Сирия без да бъде упълномощена, може да бъдат ужасни, предава The Guardian.
„Последствията за моята страда заради едностранните действия в Сирия, които нямат правна основа ще окуражат други страни да направят същото и ще намали правото ни да се оплачем, ако и други направят така“, заяви Корбин.
„ООН съществува неслучайно. Ако Съветът за сигурност не може да вземе решение защото САЩ и Русия не са се разбрали, то нашата роля е да бъдем честен посредник и да ги приближим. Тази война не може да продължава“, допълни опозиционерът.
„Ударът може да се осъществи единствено при самоотбрана, ако има пряка заплаха срещу нас, а в случая такава нямаше“, убеден е той.

„Курир“ (Македония): Александър Вучич заяви, че въздушните удари в Сирия му напомнят на тези в Югославия през 1999 година
Сръбският президент Александър Вучич излезе с коментар относно въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция върху Сирия, предава македонската медия „Курир“.
„Това е болезнено напомняне за периода, през който минахме“, заяви Вучич.
Той допълни, че Сърбия не трябва да се намесва и да заема страна.
„Ние сме малка страна“, уточни той.

ТАСС: Сирийската ПВО е успяла да прехване около 70% от американските, френските и британските крилати ракети
ПВО системите на Сирия оборудвани с зенитно-ракетни системи съветска и руска продукция, са успели да прихванат повечето от крилатите ракети, изстреляни от силите на САЩ, Великобритания и Франция в нощта на 14-ти Април 2018. Това съобщи на пресконференция ръководителят на дирекцията по основните операции на Генералния щаб на руските въоръжени сили, генерал-полковник Сергей Рудской , предава ТАСС.
„На 14 април 3:42-5:10, Московско време (съвпада с българското) по военни и граждански цели на Сирия, въздушни и морски носители на САЩ и техните съюзници извършиха ракета атака“, заяви Рудской. Руската система за противовъздушна отбрана на базите „Хмеймим“ „Тартус“ са успели своевременно да идентифицират всички ракети.
Според руското министерство на отбраната в нападението срещу Сирия участват стратегически бомбардировачи B-1B „Лансън“, многоцелеви изтребители F-15 и F-16 на американските военновъздушни сили, както и изтребители „Торнадо“ от Кралските военновъздушни сили на Великобритания над водите на Средиземно море. Освен това удари са нанесли разрушителят с управляемо ракетно оръжие клас „Арли Бърк“ „Лабуун“ и ракетният крайцер тип „Тикондерога“ „Монтерей“в Червено море.
Стратегическите бомбардировачи от В-1В са преминали над сирийската територия от района на Ал Танф, незаконно заеман от САЩ.
Редица сирийски военни летища, промишлени и изследователски съоръжения са подложени на нападение . Според предварителните данни сутринта на 14 април 2018 г. няма загуби сред цивилните и персонала на сирийската армия.
Според наличната информация, са изстреляни 103 крилати ракети и ракети „земя-въздух“. От британските изтребители „Торнадо“ са изстреляни осем ракети.
Сирийското ПВО е прихванало 71 от общо 103 изстреляни ракети (68,9%).
"През последните шест години Русия е напълно реставрира сирийски системи за противовъздушна отбрана и продължава да я подобрява. Бих искал да отбележа, че преди няколко години, поради спешната молба на някои от нашите западни партньори, ние отказахме доставки за Сирия на зенитно-ракетни системи С-300. С оглед на това, което се е случило, смятаме, че е възможно да се върнем към разглеждането на този въпрос - и не само по отношение на Сирия, но и на други държави“, допълни Рудской.
Целите на удара са въздушните бази на сирийските военновъздушни сили. Данните за обективния контрол показват следното: по летището „Дювали“ са изстреляни четири ракети - всички са прехванати (100%); по летището „ Дюмейр“ - 12 ракети, всички свалени (100%); по летището „Блай“ - 18 ракети, всички свалени (100%); по летището „Шайрат“ - 12 ракети, всички свалени (100%). Летищата не са повредени. От деветте ракети, изстреляни по неизползваното летище „Меззе“, пет са свалени (55,5%). От 16-те ракети по летището в Хомс 13 (81,25%) са унищожени. Не се наблюдават сериозни щети на този обект.
30 ракети са участвали в удара срещу обекти в околностите на селищата Барзе и Джарамани. От тях са свалени седем ракети (23.3%). Тези обекти, за които се твърди, че са свързани с т. Нар. "Военна химическа програма" на Дамаск, са частично унищожени. В същото време те не се използват от дълго време, хората и оборудването на тях не е имало.

BBC: Израел затвори въздушното пространство над Голанските възвишения
Израел затвори въздушното си пространство над окупираните Голански възвишения, източно от река Йордан след въздушните удари в Сирия, предава BBC.
Въздушното пространство в района ще остане закрито до края на април и въздушните линии са информирани, че няма да могат да летят над него.

AFP: ОЗХО ще продължи мисията си за разследване на предполагаемото химическо нападение в Дума
Експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие ще продължат с мисията си да разследват предполагаемата атака с отровен газ в сирийския град Дума, въпреки западните удари в страната, предава AFP.
„Комисията за установяване на фактите на ОЗХО ще продължи разполагането си в Сирия, за да установи фактите около обвиненията за употребата на химическо оръжие в дума“, съобщава ОЗХО в кратко свое заявление.

РИА Новости: Посланикът на САЩ в Русия заяви, че ударите по Сирия не са конфликт между свръхдържавите
Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман заяви, че ударите по Сирия не са конфликт между свръхдържави, предава РИА Новости.
„Не става дума за конфликт между свръхдържави. Ние защитаваме принципа, който се заключва в това, че е недопустимо да се използва химическо оръжие“, заяви Хънтсман.

Reuters: Германия призовава междусирийските преговори в Женева да бъдат подновени
Министърът на отбраната на Германия Урсула Фон дер Лайен подкрепи западните удари по Сирия като оправдани предвид атаката с отровен газ, но призова за нови усилия за подновяването на преговорите в Женева, които да сложат край на Сирийската гражданска война, предава Reuters.
„Всичко, което трябва да се прави сега, трябва да бъде насочено към съживяването на политическия процес във Женева и да се сложи край на страданието на сирийския народ“, заяви Фон дер Лайен.
По-рано германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността страната ѝ да участва във военни действия срещу Сирия, но подкрепи западните усилия за демонстриране, че употребата на химическо оръжие е неприемлива.

Башар Асад: Западните удари още повече сплотиха сирийския народ
Сирийският президент Башар Асад заяви, че ударите на Франция, Великобритания и САЩ по страната му още повече са сплотили нейния народ в борбата срещу тероризма, предава ТАСС.
„Асад подчерта, че тази агресия няма да промени Сирия, а единствено ще сплоти сирийския народ в борбата и решителната победа над тероризма на всяка педя сирийска земя“, съобщава пресслужбата на сирийското правителство.

Ирак: Западните въздушни удари по Сирия могат да помогнат на разпространяването на тероризма
Външното министерство на Ирак излезе с официално заявление, в което изрази мнение, че въздушните удари на Великобритания, САЩ и Франция срещу сирийските правителствени военни сили може да даде на тероризма възможността да разшири влиянието си над региона, предава Reuters.
„Въздушните удари бележат много опасно развитие на ситуацията“, пише в официално заявление на министерството. „Подобни действия имат опасни последствия, заплашват сигурността и стабилността на региона и дават на тероризма възможност да се разшири, след като бе изгонен от Ирак“, пише в документа.
Министерството призова местните лидери да обсъдят положението по време на срещата на високо равнище, която ще се проведе утре в Саудитска Арабия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Агенция "Фокус"
Ген. Чавдар Червенков: САЩ, Великобритания и Франция много предвидливо избегнаха да засегнат руски и ирански интереси в Сирия – до големия конфликт има само една крачка

САЩ, Великобритания и Франция много предвидливо избегнаха да засегнат руски и ирански интереси в Сирия – до големия конфликт има само една крачка. Това каза ген. Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване в периода 1991-1993 година и по-късно министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с въздушните атаки в Сирия.
„Лично се надявах, че ще се размине, но очевидно както казват французите „Noblesse oblige“ (благородството задължава). След като веднъж трите основни западни държави САЩ, Великобритания и Франция се заканиха сериозно, очевидно трябваше да се направи нещо“, посочи експертът.
Според него Европа не действа като едно цяло, защото трезвите страни виждат целия фалш на обвиненията и всичко това, което се случва и се дистанцират. „Напоследък на мода е „Туитър“ дипломацията и последният пример за това е туитът на ген. секретар на НАТО, който подкрепя операцията в лично качество, а не в качеството на страните-членки на Алианса. Така просто не може да се продължава и да се формира европейската и световната политика и да се играе със съдбата на хората“, каза ген. Червенков.
Деница КИТАНОВА

Ген. Кирчо Киров: Не очаквам ударите в Сирия да подпомогнат процеса на омиротворяване
Не очаквам ударите в Сирия да подпомогнат процеса на омиротворяване. Това каза за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба. Той подчерта, че ударът е нанесен без съгласуване или решение на Съвета за сигурност и са пренебрегнати основополагащи правила и норми на международното право. Според него ударът срещу Сирия не би могъл да се определи като друго, освен като агресия срещу суверенна държава на базата на непотвърдени данни за употреба на химическо оръжие. „В политически план не очаквам тези удари да подпомогнат процеса на политическо развитие на омиротворяване в Сирия. Смятам, че такива удари, по такъв начин предприети, само задълбочават военно-кризисната обстановка в самата Сирия и препятстват развитието на политически процес за омиротворяване на страната“, каза ген. Киров. Той добави, че не изключва една от целите на тези удари срещу Сирия да е именно препятстване на политическия процес, тъй като към този момент САЩ, както и Франция и Великобритания, почти са били изключени от процеса в Сирия. По думите му оттук нататък се очакват сериозни дипломатически стълкновения и битки, тъй като Русия едва ли би могла да си позволи подобна реакция. Според него, ако бъде установено използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад, ударът в Сирия би следвало да има възпиращ ефект.

Вицепремиерът Екатерина Захариева: От няколко дни имахме информация за рамките, в които ще се проведе военната операция в Сирия
Не очаквам някакъв ответен военен удар от страна на Русия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов вицепремиера Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководителите на службите за сигурност за въздушната атака от страна на САЩ, Верлкобритания и Франция в Сирия, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Считаме, че това е еднократен военен удар, който е насочен срещу бази, свързани с предполагаемо производство на химическо оръжие. Трябва да остане такова – еднократна военна акция. Както част от ЕС, НАТО и международната общност, считаме, че тази еднократна военна акция беше, за да предотврати, но и да покаже международната непримиримост към използването на химическо оръжие срещу мирни граждани. Използването на химическо оръжие е забранено, дори и във военни конфликти. Така че това е военно престъпление. От тази гледна точка разглеждаме тази еднократна военна операция като отговор срещу използването на химическо оръжие, срещу което ние сме непримирими. Призоваваме обаче за деескалация на напрежението и се надяваме тази операция да остане еднократна“, коментира Захариева.
Тя уточни, че от няколко дни са били във връзка с партньорите ни, така че са предполагали с голяма степен точно кога ще се случат ударите. „Неслучайно те бяха много ограничени. Няма нито една жертва. Да, имахме информация от няколко дни за рамките, в които ще се проведе военната операция. Няма нужда от допълнителни мерки, защото няма непосредствена заплаха. Русия също имаше позиция вече, наистина е умерена за момента. Това ни дава основание, че са имали информация. Неслучайно няма и атаки на бази, свързани с Русия. Призоваваме за запазване на спокойствие на всички страни в конфликта“, поясни Захариева.
Военният министър Красимир Каракачанов допълни, че информацията и от Дамаск, и от съседните посолства, включително и от Турция, е че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция или от Турция към България. „Въпреки всичко, „Гранична полиция“, също така и военните, които участват в защитата на границата, си изпълняват задълженията. Както каза и г-жа Захариева, това е единична атака, която е предупредителен изстрел и има за цел да предупреди управляващите да не използват химически оръжия. След това самата реакция на останалите страни, които подкрепят правителството в Дамаск, е също доста обрана и умерена. Много е точен анализът на МВнР и позицията, която са изработили. Набляга се основно на търсене на мирно и политическо решение и деескалация на конфликта“, каза още Красимир Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Жан-Ив льо Дриан: Голяма част от сирийския химически арсенал е унищожена
Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че ракетните удари на страната му, Великобритания и САЩ са разрушили „голяма част“ от химическите оръжия на Дамаск, предава AFP.
„Голяма част от химическия арсенал е унищожена“, заяви Льо Дриан. „Голяма част бе унищожена по време на ударите“, допълни той.
Също така министърът допълни, че страната му има „солидни доказателства“, че именно режима на сирийския президент Башар Асад е зад химическото нападение в град Дума от миналата седмица.
„По въпроса за химическото оръжие има червена линия, която не трябва да се пресича, а ако се пресече отново, ще има нова намеса“, закани се Льо Дриан.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

РИА Новости: Русия ще представи на Съвета за сигурност на ООН доказателства за незаконността на удара по Сирия
Прессекретарят на руското министерство на отбраната Мария Захарова заяви, че страната ѝ ще представи пред Съвета за сигурност на ООН не просто аргументи, а доказателства, че ударът на САЩ, Франция и Великобритания по Сирия е незаконен, предава РИА Новости.
Захарова допълни, че ракетният удар е поставил кръст на преговорния процес.
„Тази акция дава мощен сигнал на екстремистите и на терористите относно това, че те действат правилно“, поясни тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Екатерина Захариева: Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат отговорност

Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов вицепремиера Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководителите на службите за сигурност във връзка с въздушната атака от страна на САЩ, Верлкобритания и Франция в Сирия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Захариева заяви, че е необходимо предприемане на мерки за деескалация на напрежнието, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума.
„Изразяваме пълна подкрепа за работата на организацията за забрана на химическо оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност. България подкрепя усилията на международната общност, част от която сме ние, за постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия“, допълни тя. Вицепремиерът подчерта, че единственото решение за Сирия трябва да бъде политическо и всички международни играчи трябва да положат максимални усилия за възстановяването на формат за водене на преговори. „Това за съжаление е формат, който виждаме, че не дава резултати, именно в Женева. Преди малко премиерът се чу също лично с временно управляващия в Дамаск, който разказа за обстановката и подчерта, че няма засягане на имущество. Посолството не е засегнато, както и няма данни за засегнати български граждани. Ситуацията там в момента е спокойна“, каза още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Ген. Чавдар Червенков: Съветът за сигурност към ООН трябва да излезе с резолюция срещу атаката в Сирия, защото е извършена без съгласието му

Съветът за сигурност към ООН трябва да излезе с резолюция срещу атаката в Сирия, защото е извършена без съгласието му. Това каза ген. Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване в периода 1991-1993 година и по-късно министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с въздушните атаки в Сирия. Според него работата на генералния секретар на ООН е да отправя такива призиви и да привлича вниманието, въпреки че той няма пред себе си кой знае какви инструменти за влияние. Ген. Червенков посочи, че е пресилено предупреждението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че е има риск от война. На въпрос дали ще се засилват мигрантските потоци след атаката в Сирия, ген. Червенков посочи, че потенциалът за бежански поток от Сирия вече отдавна е изчерпан. „Ситуацията е такава, че очевидно силите на режима установиха вече почти пълен контрол и унифицираха територията, която те контролират. Оттук нататък развитието на нещата не е в ръцете на Башар Асад, а в ръцете на лидерите на Великите сили, които имат възможност да влияят. Трябва да седнат и да се разберат какво става в тази държава в бъдеще - ще я ликвидираме ли съвсем, ще я изтрием ли от лицето на земята, някой ще дойде да я прави наново или дори ще я разделим на съответните зони на влияния и пак ще има очевидно световни програми за възстановяване“, допълни ген. Червенков.
Деница КИТАНОВА

Башар Асад: Въздушните удари правят Сирия още по-твърда в намерението си да се бори срещу тероризма
Сирийският президент Башар Асад заяви, че ударите по военните обекти на правителството му са го накарали още по-категорично да се бори срещу опонентите си, предава AFP.
„Тази агресия единствено ще направи Сирия и народът ѝ по-твърди в намерението си да се борят срещу тероризма за всяка педя от страната“, заяви Асад по време на първата си реакция след въздушните удари.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Министър Екатерина Захариева: Използването на химическо оръжие е военно престъпление, разглеждаме еднократната военна операция в Сирия като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия
Използването на химическо оръжие е военно престъпление, разглеждаме еднократната военна операция в Сирия като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов вицепремиера Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководителите на службите за сигурност за въздушната атака от страна на САЩ, Верлкобритания и Франция в Сирия, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Следим ситуацията от няколко дни. Обединихме се около обща позиция на правителството на Р България, както многократно сме заявявали категоричната непримиримост срещу употреба на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление. В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия тази нощ коалиция от държави предприе ограничен удар по въздух по съоръжения, свързани с производство на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви. Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право", каза още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА

AFP: Китай се обяви срещу употребата на сила в Сирия
Китайското правителство обяви, че е „против употребата на сила“ след като САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по Сирия и призова към „завръщане в рамките на международното право“, предава AFP.
„Ние последователно се обявяваме срещу употребата на оръжие в международните отношения и призоваваме към уважение, суверенитет, независимост и териториална цялост за всяка страна“, съобщи прессекретарят на китайското МВнР Хуа Чунин.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Ударите в Сирия: Британската гледна точка, реакция и използвани въоръжени сили (ОБЗОР)
На 14 април от 3:42 часа българско време до 5:10 часа самолети и кораби на САЩ, както и ВВС на Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Повод за нея стана инцидентът от 7 април в сирийския град Дума, където, според някои твърдения, е било употребено химическо оръжие. В събота на място трябваше да започне работата на експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие.
Позицията на правителството:
Британският премиер Тереза Мей заяви, че „ограничените и прецизни удари“ са били част от съвместните действия с Франция и САЩ в отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. Тя добави, че въздушните удари по Сирия тази сутрин имат връзка с предполагаемата употреба на химическо оръжие от страна на Русия в град Солсбъри миналия месец. „Не можем да позволим употребата на химическо оръжие да се нормализира: в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да е по света. Бихме предпочели алтернативен път, но при този случай такъв няма“, заяви Мей по време на обръщение от „Даунинг стрийт“ №10.
Министър-председателят заяви, че в момента все още се уточняват резултатите от британските въздушни удари , но правителството е „убедено в успеха“. Същевременно тя допълни, че атаките са били „правилни и законни“. „Те ще изпратят ясен сигнал до тези, които вярват, че употребата на химическо оръжие няма да има последствия“, допълни тя. Според министър-председателя военните действия ще облекчат по-нататъшното страдание на сирийския народ. „Не става дума за смяна на режима. Това е ограничен, насочен и ефективен удар с ясни граници“, заяви Мей и уточни, че той цели спирането на възможностите за проучване, развиване и употреба на химическо оръжие. „Ударите снощи бяха значително по-мащабни от тези на САЩ от преди година и целят по-голямо влияние върху възможностите и волята на режима да използва химическо оръжие“, допълни Мей.
Британският външен министър Борис Джонсън приветства въздушните удари в Сирия. „Приветствам новините за британските военни удари срещу химическите обекти в Сирия заедно с нашите американски и френски съюзници“, заяви Джонсън на профила си в социалната мрежа „Туитър“. „Светът е обединен в погнусата си от всяка употреба на химическо оръжие, но най-вече срещу цивилни“, допълни той.
Британският министър на отбраната Гевин Уилямсън заяви, че въздушните удари на страната му по сирийските обекти са били „високоуспешни“. Той се позова на докладите на екипажите на четирите британски изтребители, нанесли ударите и върнали се в безопасност. Според него ударите са имали значително влияние върху това, което сирийското правителство и президента Башар Асад ще могат да направят в бъдеще. На въпрос дали сега Западът ще влезе в нова Студена война с Русия министърът заяви, че отношенията с Москва са лоши, но призова Кремъл да използва влиянието си върху Асад, за да сложи край на Сирийската гражданска война.
Опозицията е възмутена, че ударите не са обсъдени в парламента.
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън постави под въпрос начина, по който въздушните удари в Сирия ще спрат употребата на химическо оръжие. „Използването на химическо оръжие в Сирия може да доведе до гадене, но въпросът, който министър-председателят на Великобритания не е отговорил е как това действие, предприето без одобрението на парламента, ще спре употребата му и как ще доведе до мир?“.
„Бомбите няма да спасят живот или да донесат мир. Правно подлежащите на въпроси действия рискуват ескалацията на конфликта. Това прави истинската отговорност за военните престъпления и употребата на химическо оръжие по-маловероятна“, на свой ред заяви председателят на основната опозиционна Лейбъристка партия на Великобритания Джереми Корбин. Според него Великобритания „трябва да има водеща роля при налагането на примирие в конфликта, а не да изпълнява инструкциите на Вашингтон и да изпречва британските войници на пътя на опасността“. „Министър-председателят Тереза Мей трябваше да иска одобрение от парламента, а не да следва президента на САЩ Доналд Тръмп. Правителството трябва да направи всичко по силите си да накара Русия и САЩ да се съгласят на независимо разследване на ООН относно ужасяващата химична атака в сирийския град Дума“, убеден е опозиционерът.
Страната е използвала своята авиация в Кипър, за да осъществи удара
Четири британски изтребителя Торнадо са излетели от британската база Акротири на остров Кипър и са нанесли удари в близост до сирийския град Хомс.„Самолетите излетяха към 3:00 през нощта (съвпада с българското време) и се върнаха. Изтребителите „Торнадо“ са нанасяли удари по предприятия, в които, смята се, е произвеждано химическо оръжие“, съобщава кипърска медия. Военните в британската база „Акротири“ на остров Кипър отказват коментар относно военните удари. Британската база „Акротири“ е най-близката до Сирия и е основната предна база на Великобритания за операции в Близкия изток. На летището са разположени осем изтребителя „Тайфун“ и шест „Торнадо“.

Жан-Ив льо Дриан: Голяма част от сирийския химически арсенал е унищожена
Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че ракетните удари на страната му, Великобритания и САЩ са разрушили „голяма част“ от химическите оръжия на Дамаск, предава AFP.
„Голяма част от химическия арсенал е унищожена“, заяви Льо Дриан. „Голяма част бе унищожена по време на ударите“, допълни той.
Също така министърът допълни, че страната му има „солидни доказателства“, че именно режима на сирийския президент Башар Асад е зад химическото нападение в град Дума от миналата седмица.
„По въпроса за химическото оръжие има червена линия, която не трябва да се пресича, а ако се пресече отново, ще има нова намеса“, закани се Льо Дриан.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Агенция "Фокус"
Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Европа е заинтересована да бъде медиатор за деескалация на конфликта в Сирия

Европа е заинтересована да бъде медиатор в процес на деескалация, а не подстрекател на по-голям конфликт в Сирия. Това каза за Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов по повод въздушните удари от страна на САЩ, Великобритания и Франция. По думите му интересът на някои кръгове да "замажат" проблемите с война не е за подценяване. „Отговорното отношение на ЕС, като един цивилизован партньор в рамките на НАТО, не е да предизвика сблъсък с една свръх сила като Русия. Отговорното отношение и към Европа, и към собствения ни народ е сдържаност, разум и доблест да заявиш, че ти си за деескалация на конфликта, а не за неговото загнояване и превръщане в цирей след пукването, на който ще се инфектира целият регион. Ето за това смятам, че е въпрос на доблест от страна на нашите политици дори за вземане на инициативата, за деескалиране на ситуацията“, коментира експертът. Според Христо Смоленов фактът, че България е председател на Съвета на ЕС още няколко месеца, означава отговорно, балансирано и неекстремистко поведение в международен контекст, защото сме оторизирани да представляваме европейската общност, в която няма място за големи и малки. „Мъжеството да вземаш отговорни, разумни решения е това, от което се нуждае нашият регион и света", каза още експертът.

The Guardian: Франция е изстреляла 12 ракети по време на ударите по Сирия
Източници от министерството на отбраната на Франция съобщиха, че по време на координираните заедно с Великобритания и САЩ удари по Сирия , френските кораби и изтребители са изстреляли 12 ракети, предава The Guardian.
Първоначално крилати ракети са били изстреляни от разположените в Средиземно море френски фрегати, а 20 минути по-късно ракети са нанесени от няколко френски изтребителя, които са излетели от бази разположени в страната и са се върнали обратно в нея.
Френските бойни кораби, участващи в ударите са напуснали района и са се запътили на запад. Френската операция е продължила 10 часа. „Операцията приключи, френските самолети се завърнаха“, съобщиха източниците от френското министерство на отбраната.


Жан-Клод Юнкер: Сирия трябва да прекрати употребата на химическото оръжие
Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви, че сирийското правителство трябва да прекрати употребата на химическо оръжие, предава Reuters.
„Това не е първият случай, в който сирийският режим използва химически оръжия против цивилни, но трябва със сигурност да е последният“, заяви Юнкер.

AFP: Сирийската опозиция смята, че западните удари са били „фарс“, след като Башар Асад остава на власт
Високопоставения член на сирийската опозиционна групировка „Джейш ал Ислам“ Мохамад Алуш заяви, че западните удари по правителството на Сирия са „фарс“, след като на власт е останала президентът на страната Башар Асад, предава AFP.
„Наказването на инструмента на престъплението, докато престъпникът се пощадява е фарс“, заяви Алуш. Групировката му контролира град Дума, където се смята, че е извършено химическото нападение, предизвикало днешните въздушни удари.

Какво е известно до момента за въздушните удари в Сирия? (ОБЗОР)
На 14 април от 3:42 часа българско време до 5:10 часа самолети и кораби на САЩ, както и ВВС на Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Повод за нея стана инцидентът от 7 април в сирийския град Дума, където, според някои твърдения, е било употребено химическо оръжие. В събота на място трябваше да започне работата на експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди удари, заедно със своите френски и британски съюзници по химическите обекти на сирийското правителство. Цели на атаката станаха три обекта, свързани с химическото оръжие: научно-изследователският център край Дамаск "Барзе", предполагаем склад за химическо оръжие край Хомс и въздушната база "Ал Шарай" в същата провинция. Коалицията използва разнообразен арсенал различно оръжие за осъществяването на мисията. Ударите на САЩ са нанесени от кораби в акваторията на Червено море, както и от бомбардировач В1-В, разположен на летище "Ат Танф". Франция е използвала свои изтребители „Мираж“ и „Рафал“ във въздушните удари по Сирия, както и четири фрегати, предава.Четири британски изтребителя Торнадо са излетели от британската база Акротири на остров Кипър и са нанесли удари в близост до сирийския град Хомс. „Използвахме малко повече двойното количество оръжие тази година, в сравнение с това, което използвахме миналата година. Ние сме точни и пропорционални, но същевременно това си бе тежък удар“, уточни министърът, имайки предвид около 59-те ракети, използвани през 2017 г. от американската армия по Сирия в отговор на подобно нападение в Хан Шейхун. В крайна сметка се оказа, че по Сирия са изстреляни около 110 крилати ракети (между 103 и 120 според различните избори, но най-често се цитират 110 броя), които не са нанесли твърде големи Щети.
Бригаден генерал Али Майхуб, изчел заявлението в ефира на сирийската национална телевизия заяви, че „нашата ПВО ефективно свали повечето от тях“. Той допълни, че ракетите са ударили научно-изследователския център „Барзе“, разположен край Дамаск, повреждайки сградата. В провинцията Хомс една от ракетите е била отклонена от целта си, но е ранила трима цивилни.
Тези данни бяха потвърдени и руското министерство на отбраната. Началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Сергей Рудской съобщи, че Сирия е успяла успешно да прехване 71 крилати ракети от общо 103 изстреляни от САЩ, Франция и Великобритания. Той също така заяви, че „по предварителни данни сред мирното насерление и военнослужещите от сирийската армия няма“. Генералът допълни, че в момента ситуацията в Дамаск и другите население места в страната е спокойна.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Ангела Меркел: Германия подкрепя „необходимите“ удари по Сирия
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въздушните удари срещу сирийския режим са „необходими“ след възможната употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума, предава AFP.
„Подкрепяме факта, че нашите британски, френски и американски съюзници поеха отговорностите си. Военната намеса бе необходима“, заяви Меркел.
Канцлерът изключи възможността страната ѝ да се присъедини към военните действия в Сирия.

Генералният щаб на руската армия: Средствата за ПВО на Сирия са прехванали 71 крилати ракети от 103
Началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Сергей Рудской съобщи, че Сирия е успяла успешно да прехване 71 крилати ракети от общо 103 изстреляни от САЩ, Великобритания и Франция, предава ТАСС.
„Според наличната информация общо са изстреляни 103 крилати ракети. Сирийските средства за ПВО, основата на които е съветско производство, успешно отрази ударите на авиационните и морски средства на поражение. Прехванати са 71 крилати ракети“, заяви генералът.
Той също така заяви, че „по предварителни данни сред мирното население и военнослужещите от сирийската армия няма“. Генералът допълни, че в момента ситуацията в Дамаск и другите население места в страната е спокойна.

Министерството на отбраната на Русия: Няма жертви сред сирийските цивилни при ударите на територията на страна
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че според наличната му информация въздушните удари по Сирия не са довели до жертви сред сирийските цивилни лии въоръжени сили, предава AFP.
„Според първоначалната информация няма жертви сред мирните цивилни и сирийската армия“, съобщи високопоставеният руски офицер Сергей Рудской.

Тереза Мей: Ударите в Сирия бяха успешни
Британският министър председател Тереза Мей излезе с официално заявление за ударите в Сирия, нанесени от страната ѝ, САЩ и Великобритания, пише The Guardian.
Министър-председателят заяви, че в момента все още се уточняват резултатите от британските въздушни удари , но правителството е „убедено в успеха“.
Същевременно тя допълни, че атаките са били „правилни и законни“. „Те ще изпратят ясен сигнал до тези, които вярват, че употребата на химическо оръжие няма да има последствия“, допълни тя.
Според министър-председателя военните действия ще облекчат по-нататъшното страдание на сирийския народ.
„Не става дума за смяна на режима. Това е ограничен, насочен и ефективен удар с ясни граници“, заяви Мей и уточни, че той цели спирането на възможностите за проучване, развиване и употреба на химическо оръжие.
„Ударите снощи бяха значително по-мащабни от тези на САЩ от преди година и целят по-голямо влияние върху възможностите и волята на режима да използва химическо оръжие“, допълни Мей.

Владимир Путин: Нападението на западните страни е попречило на разследването на ОЗХО в Сирия
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че групата западни страни е пренебрегнала цинично изпращането в Сирия на специалисти от ОЗХО и е предприела военна операция без да дочака резултатите от разследването, предава РИА Новости.
„Организацията за забрана на химическото оръжие изпрати в Сирия своите специалисти за изясняване на всички обстоятелства. Но групата на западните страни пренебрегна това цинично и предприе военна операция, без да дочака резултатите от разследването“, пише в официално заявление на Путин.
Според него, както преди година, САЩ са използвали като предлог инсценировка на употреба на химическо оръжие.

Агенция "Фокус"
Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе заседание с вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе заседание с вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Ще бъде обсъдена ситуацията след последното развитие на конфликта в Сирия. След края на срещата са предвидени изявления.

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов: България няма място в конфликта в Сирия, ударите там приключиха и всичко говори, че последващи действия няма да има

Лично аз смятам, че България няма място в този конфликт. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с ударите в Сирия рано тази сутрин. „Според мен военна операция няма да има. Вижте какво се случи – бяха атакувани обекти, които са обявени като такива, в които се предполага, че се разработват технологии за химическо оръжие. Не беше атакуван нито един руски или ирански обект, което само по себе си показва, че САЩ, Великобритания и Франция не желаят разширение на конфликта, не желаят Русия и Иран да бъдат въвлечени реално в този конфликт. Забележете изказването на Тереза Мей, която каза, че ударите срещу Дамаск нямат за цел свалянето на режима на Башар Асад. Всичко говори, че последващи действия няма да има“, коментира Каракачанов.
По думите му в момента няма опасност от нова бежанска вълна, поради простия факт, че ударите са много далеч от сирийско-турската граница. „Не се очаква вълни от нелегални мигранти да тръгнат от Сирия към Турция и от Турция към България. Ударите приключиха. Самият американски министър на отбраната генерал Матис каза, че е дал разпореждане на прекратяване на операцията. Поради тази причина не се налага нашите въоръжени сили да бъдат в някаква друга степен на готовност. От друга страна, и „Гранична полиция“, и специалните ни сили и другите подразделения на границата, си вършат работата. Подготвили сме се и за подобен сценарий, но към момента такава неприятна опасност не съществува“, каза още Красимир Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Проф. Владимир Чуков, арабист: Руската страна не е била уведомена от американците за въздушната атака в Сирия, а от французите – очаква се силна дипломатическа и политическа офанзива от страна на Русия

Руската страна не е била уведомена от американците за въздушната атака в Сирия, а от французите – очаква се силна дипломатическа и политическа офанзива от страна на Русия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с въздушната атака извършена в Сирия тази сутрин от САЩ, Великобритания и Франция. „Прави са руснаците, че това е много силно предизвикателство към президента Путин. Руската противовъздушна отбрана за пореден път не се включи“, отбеляза проф. Чуков.
Според него предстои от руска страна много силно активизиране на аргументите за доказване, че САЩ, Великобритания и Франция са нарушили международното право. „Предполагам, че оттук насетне ще има много горещи дебати в Съвета за сигурност на ООН. Предполагам, че ще има проекторезолюция за осъждане на операцията. Нещо, което сме го видели не еднократно. Не съществуваща военна реакция, но много силна политическа и дипломатическа реакция съм убеден, че ще има от страна на Русия“, допълни проф. Чуков.
Деница КИТАНОВА

Владимир Путин: За нападението в Сирия бе използвано инсценирано използване на отровни вещества
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че САЩ са използвали инсценирана употреба на химическо оръжие срещу цивилно население, за да имат повод да нанесат удар по Сирия, предава ТАСС.
„Отново, както и преди година, когато САЩ атакуваха в Сирия летище „Шайрат“ като предлог се използва инсценирано използване на отровни вещества срещу цивилното население. Руските военни експерти, пристигнали на мястото на мнимия инцидент не са открили следи от употреба на хлор или на друго отровно вещество. Нито един местен жител не потвърди химическата атака“, заяви Путин.

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов за ударите в Сирия: Позицията на България трябва да бъде умерена в търсене на комплексно решение, а не с военна сила

Позицията на България трябва да бъде умерена и да бъде глас в това да се търси комплексно решение с цената на разговори, преговори и на дипломатическата маса, а не с военна сила. Военна сила трябва да се използва срещу радикалните ислямисти, които са си поставили за цел да унищожат съществуващия европейски ред и демокрация. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с ударите в Сирия рано тази сутрин. „Информацията, с която разполага Министерството на отбраната е, че са изстреляни в рамките на един час – между 4.00 и 5.00 часа, около 120 ракети. Има трима ранени само, няма пострадали български граждани. Няма щети върху българското посолство или други имоти на страната ни. Ситуацията в момента в Дамаск се успокоява“, обясни Каракачанов.
Той уточни, че никой не е сезирал България за тези удари, нито ни е информирал или поканил да участваме в някаква коалиция на желаещите за подобна акция. „Каква позиция трябва да заеме България? Чувам някои коментатори, които отново дрънкат оръжие и обясняват как трябва да сме на първата линия и да вдигаме пара. Лично аз смятам, че трябва да направим точно обратното – България не спечели абсолютно нищо от тези конфликти, които от 2003 г. насам след началото на войната в Ирак, последваха в Близкия изток – Либия, Египет, Йемен, Сирия. Нито България, нито Европа печелят нещо от това, защото това дестабилизира европейския континент, включително и България. С потоци от нелегални мигранти, фанатизирани радикални мюсюлмани, които вършат атентати и убиват хора в Европа“, коментира Каракачанов. Според него истината е, че не може да се решават проблемите на парче. „Това, че ще бомбардираш днес Сирия или че може да организираш сухопътна операция, може само да усложни ситуацията, защото няма да реши проблемите в Близкия Изток. Ако в края на краищата Великите сили не намерят общ език за комплексно решение за проблемите в Близкия Изток, Европа не я очаква нищо добро и сигурността ѝ няма да бъде в кой знае колко по-добра ситуация. От една страна имаме конфликта с Ирак, който продължава, „Ислямска държава“, имаме Либия, която е разбита държава и функционират минимум 3 структури на власт. Имаме Сирия, в която все още се води война в „Ислямска държава“, между кюрдите и Турция и правителството на Башар Асад, което се опитва да си възвърне териториите. Виждаме как сунити и шиити воюват по между си, разделени на лагери“, обясни военният министър. Той добави, че например Сирия и Иран са заедно, докато Саудитска Арабия и други държави са против този шиитски блок. „И двата блока обаче отказват да признаят правото на съществуване на държавата Израел. Как с този регион, без да се търси комплексно решение, може да се наложи някакво мирно решение? Политиката на парче, ориентирана заради природни ресурси и икономически интереси, не доведе до нищо добро“, отбеляза още Красимир Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Проф. Владимир Чуков, арабист: Няма как да стане глобален конфликт със 120 ракети, изстреляни в Сирия

Няма как да стане глобален конфликт със 120 изстреляни ракети. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с въздушната атака извършена в Сирия тази сутрин от САЩ, Великобритания и Франция.
„Няма да има промяна на правилата на играта, каквото се очакваше от опозицията и дори от Турция. Виждам една поствоенна обстановка, която реално видяхме 2006 г., когато беше войната между „Хизбула“ и Ливан. Тогава всяка една от двете страни претендираше, че е успяла военно и е победила другата. Това предполага и много дълъг вокален период, който с течение на времето трябва да отшуми“, каза проф. Чуков. Според него докато този период продължава, сериозен прогрес по отношение на мира в Сирия не може да се очаква. „Като цяло ще се върнем отново на масата на преговорите, които поне на този етап няма и скоро да привършат“, коментира проф. Чуков.
Според него въздушната атака в Сирия е била очаквана. „След постинга в „Туитър“ на Доналд Тръмп никой не се съмняваше, че подобен удар ще има. Беше въпросът какво ще бъде естеството, колко ще бъде продължителността. Техническите и тактическите параметри бяха постлани на масата. Много от експертите предполагаха няколко дневна кампания. Не удар, а кампания с промяна на правилата на играта в Сирия, т.е. промяна на геостратегическото положение в Сирия. Това не се получи“, допълни експертът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов за въздушните удари по Сирия: Към този момент не се очаква мигрантска вълна към България, не се налага въоръжените ни сили да бъдат привеждани в специална степен на готовност

Към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна към България, не се налага въоръжените ни сили да бъдат привеждани в специална степен на готовност. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
Според него България трябва да има ясна позиция, че подобни проблеми, каквито са тези в Близкия изток не могат и няма да бъдат решени със силови средства, ако основните играчи в света - ЕС, САЩ, Русия и Китай не намерят общ език. „Вижте самият ЕС няма единна европейска позиция. Великобритания, която обяви, че излиза от ЕС и води собствена външна политика, Франция е известна, че от столетия има своите преки икономически интереси в Сирия. Германия обаче, локомотивът на Европа директно каза, че няма да участва една подобна операция. Какво се очаква от нас?“, попита министърът.
Каракачанов посочи, че това е еднократна акция и към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна. „Истината е, че както самият секретар по отбраната на САЩ каза, това е един еднократен удар, предупредителен, по отношение на правителството в Сирия, за което има предупреждение, че е използвал химическо оръжие“, каза Каракачанов. По думите му при въздушните удари са изстреляни 120 ракети, а процентът на свалените е малък, което показва, че срещу обстрела са участвали само сирийските противовъздушни сили, а не руски.
„Това показва, че много вероятно е да има комуникация между САЩ и Русия. Премерената руска позиция показва, че е имало предварителна информираност между двете големи държави, които си противостоят в този регион“, допълни Каракачанов.
Според него изводът е, че единствената в света международна организация - ООН и Съветът за сигурност, които би следвало да контролират подобни действия, на практика не съществуват. Каракачанов посочи, че Великите сили малко от малко трябва да преглътнат своите лични амбиции и апетити и да търсят комплексно решение на проблема.

AFP: Иранският върховен ръководител осъди „престъпниците“ Доналд Тръмп, Еманюел Макрон и Тереза Мей
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей осъди президентите на САЩ и на Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, както и британския министър-председател Тереза Мей, след като те нанесоха въздушни удари по Сирия. Той заяви, че те са „престъпници“, предава AFP.
„Нападението тази сутрин срещу Сирия е престъпление“, заяви Хаменей. „Американският президент, френският президент и британският премиер са престъпници“, допълни той.

Владимир Путин: Действията на САЩ в Сирия нарушават международното право и могат да провокират нова вълна бежанци
Според руския президент Владимир Путин САЩ със своите действия в Сирия още повече задълбочават хуманитарната катастрофа и носят страдание на цивилното население и могат да провокират нова бежанска вълна. Същевременно той заяви, че въздушните удари са в разрез с Устава на ООН и на международното право, след като не са разрешени от Съвета за сигурност на световната организация, предава РИА Новости.
„Със своите действия САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия, носят страдания на цивилното население, помагат на терористите, които вече седем години тормозят сирийския народ, провокират нова вълна от бежанци“, пише в заявление на Путин, представено от пресслужбата на Кремъл.
„На 14 април САЩ с подкрепата на своите съюзници нанесоха ракетен удар по обекти на въоръжените сили и на гражданската инфраструктура на Сирия. Без санкция от страна на Съвета за сигурност на ООН и в нарушение с Устава ѝ, нормите и принципите на международното право е извършен акт на агресия срещу суверенна държава, която се намира начело в борбата срещу тероризма“, смята Путин.

Гевин Уилямсън, министъра на отбраната на Великобритания: Изглежда, че британските удари по Сирия са високоуспешни
Британският министър на отбраната Гевин Уилямсън заяви, че въздушните удари на страната му по сирийските обекти са били „високоуспешни“. Той се позова на докладите на екипажите на четирите британски изтребители, нанесли ударите и върнали се в безопасност, предава AFP.
„Ранните индикации показват, че мисията е високоуспешна. Нашите екипажи изиграха важна роля по отношение на намаляването на възможностите на сирийския режим да използва в бъдеще химически оръжия“, заяви Уилямсън.

Washington Post: Холандският министър председател заяви, че правителството му “разбира“ ударите в Сирия
Холандският министър-председател Марк Рюте заяви, че правителството му „разбира“ военното действие на тримата му съюзници по НАТО в Сирия, защото „употребата на химическо оръжие е сериозно престъпление, което международната общност не може да приеме“, предава Washington Post.
Рюте заяви ,че най-вероятно именно режима на сирийския президент Башар Асад стои зад химическото нападение в град Дума.

The Guardian: Представителите на военните бази на Великобритания в Кипър отказват коментар
Военните в британската база „Акротири“ на остров Кипър отказват коментар относно военните удари по Сирия, които изтребителите „Торнадо“ от авиацията на страната нанесоха, предава The Guardian.
„Съжалявам, че ще ви разочаровам, но ня да има пресконференции и журналистите няма да бъдат допускани във военната база“, заяви Шот Тъли, говорител на базата. Той уточни, че информацията за ударите ще бъде излъчвана от Лондон. „Министерството на отбраната координира въпроса. Въпросите – към тях“, допълни той.
Британската база „Акротири“ е най-близката до Сирия и е основната предна база на Великобритания за операции в Близкия изток. На летището са разположени осем изтребителя „Тайфун“ и шест „Торнадо“.

Никола Стърджън: Тереза Мей ще има въпроси за отговаряне
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън постави под въпрос начина, по който въздушните удари в Сирия ще спрат употребата на химическо оръжие, предава ВВС.
„Първите ми мисли тази сутрин бяха с войниците, извикани за действие“, заяви Стърджън.
„Използването на химическо оръжие в Сирия може да доведе до гадене, но въпросът, който министър-председателят на Великобритания не е отговорил е как това действие, предприето без одобрението на парламента, ще спре употребата му и как ще доведе до мир?“.

Reuters: Франция е използвала своя фрегати, както и изтребители „Мираж“ и „Рафал“ за нанасяне на въздушни удари по Сирия
Източник от френското президентство съобщи, че страната е използвала свои изтребители „Мираж“ и „Рафал“ във въздушните удари по Сирия, както и четири фрегати, предава Reuters.
Франция е използвала фрегата за ПВО, три многоцелеви фрегати, изтребители „Мираж“ и „Рафал“. Ударите са нанесени срещу научноизследователски центъра и два производствени обекта.
„Въздушните удари са приключили, но армията е готова да действа при нужда“, уточни източникът.

ВВС: Доналд Туск заяви, че ЕС „стои до своите съюзници“ във връзка с въздушните удари в Сирия
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск излезе с коментар за въздушните удари в Сирия, предава ВВС.
„Ударите от САЩ, Франция и Великобритания дават ясно да се разбере, че сирийският режим, заедно с Русия и Иран не може да продължава тази човешка трагедия или поне без да плати цената за нея“, написа Доналд Туск на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

РИА Новости: Владимир Путин е периодично уведомяван за ситуацията в Сирия
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговият ръководител Сергей Шойгу периодично докладва на президента на страната Владимир Путин за оперативната обстановка в Сирия, предава РИА Новости.
„Министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва цялата оперативна обстановка по Сирия на президента Владимир Путин“, пише в официално заявление на руското министерство на отбраната.

ABC News: Сирийската армия съобщава, че по страната са изстреляни 110 ракети
Сирийските въоръжени сили излязоха с официално заявление, според което по страната са изстреляни общо 110 британски, американски и френски ракети , предава ABC News.
Бригаден генерал Али Майхуб, изчел заявлението в ефира на сирийската национална телевизия заяви, че „нашата ПВО ефективно свали повечето от тях“. Той допълни, че ракетите са ударили научно-изследователския център „Барзе“, разположен край Дамаск, повреждайки сградата. В провинцията Хомс една от ракетите е била отклонена от целта си, но е ранила трима цивилни.
Ген. Майхуб допълни, че атаките „няма да спрат сирийската армия от настоящата война за унищожаването на въоръжените терористи от сирийска земя“.

РИА Новости: Великобритания е нанасяла въздушни удари с изтребители, излетели от база „Акротири“ на остров Кипър
Четири британски изтребителя Торнадо са излетели от британската база Акротири на остров Кипър и са нанесли удари в близост до сирийския град Хомс, предава РИА Новости.
„Самолетите излетяха към 3:00 през нощта (съвпада с българското време) и се върнаха. Изтребителите „Торнадо“ са нанасяли удари по предприятия, в които, смята се, е произвеждано химическо оръжие“, съобщава кипърска медия.

Йоав Галант, израелски министър: Ударите по Сирия са важен сигнал за Техеран и Дамаск
Тел Авив. Израелският министър на строителството и бивш генерал от армията на страната Йоав Галант заяви, че водените от САЩ въздушни удари в Сирия са „важен сигнал“ за Иран, Сирия и ливанската шиитска групировка „Хизбулла“, предава Reuters.
„Употребата на химическо оръжие пресича червената линия и човечеството повече не може да толерира това“, заяви Йоав Галант.

AFP: Турция приветства въздушните удари по Сирия
Анкара. Турското правителство приветства западните удари по режима на сирийския президент Башар Асад като „подходяща реакция“ в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в град Дума, предава AFP.
„Ние приветстваме тази операция, която изразява съвестта на човечеството в лицето на нападението в Дума, за което има силни подозрения, че е извършено от режима на Сирия“, пише в официално заявление на турското външно министерство.

РИА Новости: Сирийската армия е свалила голяма част от изстреляните по нея ракети
Москва. Сирийската система за ПВО е успяла да свали голяма част от ракетите, насочени срещу нейните обекти, предава РИА Новости.
„Сирийската система за ПВО е водила противовъздушен бой. Значителна част от крилатите ракети и ракетите клас „въздух-земя“ са свалени, докато са летели към целите си. Всичките 12 ракети, насочени към летище „Думеир“ са били свалени.
Отбелязва се, че ударите са нанасяни от два кораба на американските ВМС в Червено море, от тактическата авиация, разположена в акваторията на Средиземно море, както и от американски стратегически бомбардировачи В-1М от района Ет Танф в Източна Сирия.

AFP: „Хизбулла“ смята, че ударите по Сирия „няма да постигнат целите си“
Ливанското шиитско движение „Хизбулла“ осъди строго въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция по съюзника му Сирия и заяви, че те няма да постигнат целите си , предава AFP.
„Американската война срещу Сирия и народите от региона няма да постигне целите си“, съобщи групировката в официално свое заявление.

The Guardian: Канадският министър-председател подкрепи ударите по Сирия
Отава. Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че правителството му подкрепя ударите по сирийските военни цели, пише The Guardian.
„Канада подкрепя решението на САЩ, Великобритания и Франция да предприемат действия да намалят възможността на режима на сирийския президент Башар Асад да използва химическо оръжие срещу собствения си народ“, заяви Трюдо.
„Ние ще продължим да работим с нашите международни партньори и по-нататък да разследваме употребата на химическо оръжие в Сирия. Тези, които са отговорни, ще бъдат изправени пред правосъдието“, допълни той.

Жан-Ив Льо Дриан: Франция иска да поднови политическия процес в Сирия още сега
Париж. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че страната му иска да започне да работи „още сега“ по подновяването на политическия процес, целящ слагането на край на конфликта в Сирия, предава AFP.
„Планът за прекратяването на кризата трябва да бъде открит с политическо решение. Готови сме да започнем работа по това още отсега с всички страни, които искат да участват“, заяви Льо Дриан по време на пресконференция.


The Guardian: Британският външен министър приветства въздушните удари в Сирия
Британският външен министър Борис Джонсън приветства въздушните удари в Сирия, нанесени от страната му, САЩ и Франция, предава The Guardian.
„Приветствам новините за британските военни удари срещу химическите обекти в Сирия заедно с нашите американски и френски съюзници“, заяви Джонсън на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Светът е обединен в погнусата си от всяка употреба на химическо оръжие, но най-вече срещу цивилни“, допълни той.

AFP: Сирийското правителство осъди „бруталната и варварска агресия“ от западните сили
Сирийското министерство на външните работи осъди западните удари като „брутална и варварска агресия“, часове след като САЩ, Франция и Великобритания започнаха съвместна операция срещу военните обекти на режима, предава AFP.
Според официално заявление на министерството ударите целят блокирането на разследването на ОЗХО по предполагаемото нападение с химическо оръжие в град Дума край Дамаск.
„Атаката цели спирането на работата на мисията и разрушаването на резултатите“, пише в официалното заявление.

Washington Post: Според френското правителство по време на въздушните удари в Сирия са атакувани три цели
Френският министър на отбраната Флоренс Парли заяви, че съвместната военна операция със САЩ и Великобритания срещу Сирия е била насочена срещу три обекта и че Русия е била информирана предварително, предава Washington Post.
Министърът заяви, че удари са нанесени по „основния изследователски център“ за сирийската химическа програма и по „два важни производствени обекта“. Тя допълни, че „с нашите съюзници ние се уверихме, че руснаците са предварително уведомени“.
По-рано Русия осъди действията на трите западни страни.
На свой ред френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че операцията не е насочена срещу съюзниците на Сирия или срещу нейните цивилни, а срещу правителството на президента ѝ Башар Асад заради това, че е използвал химическо оръжие. Сирийското правителство отрича.

AFP: Според израелски източник ударите по Сирия са оправдани
Според високопоставен израелски служител, пожелал да остане анонимен, ударите на САЩ и съюзниците им по Сирия са оправдани заради „убийствените действия“, осъществени от правителството в Дамаск, предава AFP.
„Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че употребата на химическо оръжие е пресичане на червена линия. Тази нощ, под водачеството на САЩ се действа съответно, защото Сирия продължава да извършва убийствени действия“, заяви анонимният служител на израелското правителство.

РИА Новости: Русия ще иска свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с ударите по Сирия
Москва. Първият заместник-председател на комисията на Съвета на Руската федерация по международните въпроси Владимир Джабаров заяви, че страната ще поиска срочно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка със ударите на западната коалиция по Сирия, предава РИА Новости.
„В момента се прави оценка на случилото се. Мисля че, разбира се, Русия ще поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН“, заяви руският сенатор. Той допълни, че, съдейки се по всичко, именно от реакцията на Русия за ударите ще зависи дали те ще бъдат повторени.

Жан-Ив льо Дриан: Военната реакция срещу сирийския режим е легитимна
Париж. Външният министър на Франция Жан ив Льо Дриан заяви, че въздушните удари по сирийския режим, нанесени от страната му, САЩ и Великобритания са били „легитимни“, пише The Guardian.
„Червените линии, поставени от френския президент Еманюел Макрон са пресечени. Употребата на химическо оръжие от страна на сирийския режим е неприемлива“, заяви Льо Дриан. Той допълни, че военната реакция е легитимна и е насочена срещу химическите обекти на режима, „пропорционална и насочена е“ и че „ще предотврати по-нататъшно клане“.
Министърът на отбраната на Франция Флорен Парли страната е използвала крилати ракети от фрегата, разположена в Средиземно море, както и изтребители, разположени във френски военни летища.

Министър Красимир Каракачанов за въздушните удари по Сирия: Към този момент не се очаква мигрантска вълна към България, не се налага въоръжените ни сили да бъдат привеждани в специална степен на готовност
София. Към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна към България, не се налага въоръжените ни сили да бъдат привеждани в специална степен на готовност. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
Според него България трябва да има ясна позиция, че подобни проблеми, каквито са тези в Близкия изток не могат и няма да бъдат решени със силови средства, ако основните играчи в света - ЕС, САЩ, Русия и Китай не намерят общ език. „Вижте самият ЕС няма единна европейска позиция. Великобритания, която обяви, че излиза от ЕС и води собствена външна политика, Франция е известна, че от столетия има своите преки икономически интереси в Сирия. Германия обаче, локомотивът на Европа директно каза, че няма да участва една подобна операция. Какво се очаква от нас?“, попита министърът.
Каракачанов посочи, че това е еднократна акция и към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна. „Истината е, че както самият секретар по отбраната на САЩ каза, това е един еднократен удар, предупредителен, по отношение на правителството в Сирия, за което има предупреждение, че е използвал химическо оръжие“, каза Каракачанов. По думите му при въздушните удари са изстреляни 120 ракети, а процентът на свалените е малък, което показва, че срещу обстрела са участвали само сирийските противовъздушни сили, а не руски.
„Това показва, че много вероятно е да има комуникация между САЩ и Русия. Премерената руска позиция показва, че е имало предварителна информираност между двете големи държави, които си противостоят в този регион“, допълни Каракачанов.
Според него изводът е, че единствената в света международна организация - ООН и Съветът за сигурност, които би следвало да контролират подобни действия, на практика не съществуват. Каракачанов посочи, че Великите сили малко от малко трябва да преглътнат своите лични амбиции и апетити и да търсят комплексно решение на проблема.

РИА Новости: Генералният секретар на ООН напомни, че отговорността за мира лежи върху Съвета за сигурност
Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш след ударите на САЩ, Франция и Великобритания по Сирия напомни на тези страни, че отговорността за поддържането на мира лежи върху Съвета за сигурност на ООН, предава РИА Новости.
„Внимателно следя съобщенията за въздушните удари в Сирия, проведени от САЩ, Франция и Великобритания. Има задължение, особено като става въпроса за мира и сигурността, да се действа в съответствие с Устава на ООН и международното право“, заяви Гутереш.
„Основната отговорност за поддръжката на международния мир и сигурност лежи върху Съвета за сигурност“, допълни той.

The Guardian: Тереза Мей направи връзка между ударите в Сирия и инцидента в Солсбъри
Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че въздушните удари по Сирия тази сутрин имат връзка с предполагаемата употреба на химическо оръжие от страна на Русия в град Солсбъри миналия месец, предава The Guardian.
„Не можем да позволим употребата на химическо оръжие да се нормализира: в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да е по света. Бихме предпочели алтернативен път, но при този случай такъв няма“, заяви Мей по време на обръщение от „Даунинг стрийт“ №10.

Министерството на отбраната на Русия: САЩ и съюзниците им са изстреляли по Сирия повече от 100 ракети
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че САЩ, Великобритания и Франция са изстреляли повече от 100 крилати ракети и ракети клас „въздух-земя“ по военни и цивилни обекти в Сирия, предава ТАСС.
„По военните и граждански обекти в Сирия с въздушни и морски носители САЩ, Великобритания и Франция са изстреляли повече от 100 крилати ракети и ракети клас „въздух-земя“, съобщиха в министерството.

AFP: Иран предупреди, че „ще има регионални последствия“ от атаката в Сирия
Правителството на Иран предупреди, че ще има „регионални последствия“ след като по Сирия бяха нанесени въздушни удари от въоръжените сили на САЩ, Франция и Великобритания, предава AFP.
„САЩ и съюзниците им нямат доказателство и без да изчакат ОЗХО да излезе с позиция, нанесоха тази военна атака“, заяви прессекретаря на иранското външно министерство Баграм Касеми. Той допълни, че „те ще са отговорни за регионални последствия“.

Сред районите в Сирия, ударени при въздушния удар, фигурира въздушна база, разположена западно от Дамаск край границата с Ливан, предава Reuters.
„Уцелена е базата „Ал Ширай“ край град Ал Димас“, съобщи командир на една от местните милиции, подкрепящи режима на Башар Асад.
Също така удари са нанесени по обект в град Масяф, разположен на около 170 км. северно от Дамаск, армейски складове в региона Източен Каламун североизточно от столицата, района Кисве южно от Дамаск и обект на издигащите се над Дамаск хълмове Касюн.
Сирийските държавни медии съобщават, че под удар е подложен изследователски център в Дамаск, който според Пентагона е използван за развиване на химически оръжия.

ТАСС: Трима души са ранени при въздушните удари в Хомс
Трима цивилни са били ранени при ракетния удар по обекта в близост до сирийския град Хомс, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Ракетите, насочени срещу военния обект в Хомс са прехванати, траекторията им е изместена и не са достигнали до целта си, съобщава сирийската държавна медия САНА. Но при взрива им в друга района са ранени трима цивилни.

Интерфакс: В Москва нарекоха удара по Сирия неоснователна атака по суверенна държава
Председателят на Комисията на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) по международните дела Константин Косачев заяви, че ударът на САЩ и силите на коалицията по Сирия е крещящо нарушение на международното право, безоснователна атака по суверенна държава и опит да се провали мисията на ОЗХО в сирийския град Дума, предава Интерфакс.
„Политическата оценка може да бъде само една – това е крещящо нарушение на международното право и това е атака по суверенна държава без основания“, заяви Косачев.
„И това, с висока степен на вероятност, е опит да се създадат затруднения за мисията на ОЗХО, която трябваше днес да започне работата си в град Дума или да я провалят“, допълни той.
Сенаторът отбеляза, че сега не са нужни емоции, а професионална оценка от военните специалисти, работещи на място.

Джеймс Матис: Явно Башар Асад не разбра посланието, когато го ударихме преди една година
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис защити решението на президента Доналд Тръмп да нанесе военни удари по Сирия, заявявайки, че сирийският президент Башар Асад „не е разбрал посланието“ да прекрати употребата на химично оръжие след американските удари от миналата година, предава The Hill.
„Явно Асад не разбра посланието от миналата година. Този път с нашите съюзници трябваше да го ударим по-здраво. Заедно изпратихме ясно послание за Асад и неговите кървави лейтенанти, че не трябва да извършват ново нападение с химическо оръжие, защото ще бъдат държани отговорни“, заяви Матис по време на пресконференция в Пентагона.
„Използвахме малко повече двойното количество оръжие тази година, в сравнение с това, което използвахме миналата година. Ние сме точни и пропорционални, но същевременно това си бе тежък удар“, уточни министърът.

РИА Новости: Изстреляните по Сирия ракети не са влизали в зоната за отговорност на руските ПВО
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нито една от изстреляните от САЩ или техните съюзници крилати ракети в не е влизала в зоната за отговорност на подразделенията на руските ПВО, прикриващи обектите в Тарсус и Хмеймим, предава РИА Новости.
„Нито една от изстреляните от САЩ и техните съюзници крилати ракети не е влизала в зоната за отговорност на подразделенията на руската ПВО, прикриваща обектите в Тартус и Хмеймим“, пише в официално заявление на министерството
На 14 април от 3:42 часа българско време до 5:10 часа самолети и кораби на САЩ, както и ВВС на Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия.

Reuters: Руският посланик в САЩ предупреди, че въздушните удари в Сирия ще имат последствия
Посланикът на Русия в САЩ Анатоли Антонов предупреди, че ще има последствия за водените от Вашингтон военни удари по Сирия и допълни, че не е допустимо да се обижда президентът на Русия Владимир Путин, предава Reuters.
„Предварителният сценарий се прилага“, заяви Антонов. „Отново, ние сме заплашвани. Предупреждаваме, че подобни действия няма да бъдат оставени без последствия“.
„Обиждането на президента на Русия е неприемливо“, допълни Антонов. „САЩ, които притежават най-големия арсенал от химични оръжия, нямат право да обвиняват други страни“

РИА Новости: Генералният секретар на ООН призова да се проявява сдържаност и да се избягва ескалацията около Сирия
Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш след ударите на САЩ, Франция и Великобритания по Сирия призова всички страни да проявяват сдържаност, за да се избягва ескалация на ситуацията, предава РИА Новости.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нанасянето на ударите по Сирия. По-нататък и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и властите на Франция потвърдиха нанасянето на ударите.
„Призовавам страните-членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасно обстоятелства и да избягват каквито и да е действия, които могат да доведат до ескалация на ситуацията и да влошат страданията на сирийския народ“, пише в официално заявление, публикувано от името на Гутереш.

Мария Захарова: Ударът по Сирия е нанесен в момент, когато страна получи шанс за мирно бъдеще
Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще, предава ТАСС.
„Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност“, заяви Захарова. „Трябва да бъдат наистина изключителни, за да може в момента, когато Сирия получи шанс за мирно бъдеще, ѝ обстрелват столицата“, допълни тя.
Дипломатът също така заяви, че западните медии също са отговорни за ударите. „Белият дом заяви, че увереността в химическата атака е основана на „медиите, съобщенията за симптомите, видео и фото, а също така от заслужаваща доверие информация“, отбеляза Захарова. Тя отбеляза, че след подобни заявления американските и другите медии трябва да осъзнаят своята отговорност за случилото се.

„Амнести Интернешънъл“: Въздушните удари в Сирия трябва да сведат максимално вредата върху цивилните
Правозащитната организация „Амнести интервешънъл“ предупреди, че въздушните удари в Сирия трябва да „сведат вредата по цивилните“ и призова президентът на САЩ Доналд Тръмп да приеме сирийски бежанци, предава AFP.
„Всички предпазни мерки трябва да бъдат предприети, за да се минимизира вредата върху цивилните по време на военно действие“, заяви директорът на организацията на Северна Африка и Близкия изток Раед Джарар.

Генерал Джоузеф Дънфорд: САЩ не са уведомявали Русия за целите си в Сирия
Командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд съобщи, че САЩ са се свързали с Русия, но не са съобщили ѝ съобщили за целите на въздушните удари по Сирия, пише The Hill.
„Специфично избрахме тези цели, за да намалим риска руски сили да бъдат замесени и ние използвахме нашите обичайни канали за деескалация, за да уредим въпросите с въздушните пространства“, заяви ген. Дънфорд. „Не сме се координирали с Русия по ударите, нито пък сме ги уведомявали предварително“, допълни той.
„Единствената комуникация бе свързана с нормалната деконфликтизация във въздушното пространство – процедурите, отнасящи се за нашите операции в Сирия. Не сме координирали цели и не сме извършвали планиране заедно с Русия“.

AFP: Генералният секретар на НАТО подкрепя въздушните удари по Сирия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подкрепата си към въздушните удари в Сирия, предава AFP.
„Подкрепям действията, предприети от САЩ, Великобритания и Франция… Това ще намали възможностите на сирийския режим занапред да атакува народа на Сирия с химическо оръжие“, пише в официално заявление на генералния секретар.

Washington Post: Американските конгресмени подкрепят въздушните удари в Сирия
Американските конгресмени подкрепят решението на президента Доналд Тръмп да нанесе въздушни удари срещу сирийския президент Башар Асад в отговор на потенциалното химическо нападение срещу цивилни, предава Washington Post.
Председателят на Долната камара похвали „решителното действие в координация с нашите съюзници. „Ние сме обединени в нашата решителност“, допълни той.
Председателят на сенатската комисия по въоръжените сили Джон Маккейн аплодира въздушните удари, но заяви, че „те няма сами да постигнат целите на САЩ в Близкия изток“.
Председателят на фракцията на Демократическата партия в Сената Чък Шумър заяви, че ударите са „подходящи“, но допълни, че администрацията трябва да бъде внимателна да не ни навлече в по-голяма война в Сирия“.
Председателят на фракцията на Демократическата партия в Долната камара Нанси Пелоси на свой ред допълни, че „една нощ въздушни удари не заместват ясна и задълбочена стратегия по Сирия.

ТАСС: Сирийските власти обявиха, че въздушните удари са нанесли щети върху военни складове в провинция Хомс
Сирийските власти обявиха, че въздушните удари са нанесли щети по военни складове край град Хомс, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Военно летище „Меззе“ в предградие на Дамаск и базата на силите на ПВО в района Касюн станаха цели за ракетните удари в Сирия.
На удара от страна на САЩ, Великобритания и Франция са подложени позициите на 41-а бригада на специалните части на Сирия 105-а бригада на Републиканската гвардия в предградията на столицата. На атака са подложени научно-изследователските центрове в района Берзе северно от Дамаск.
Сирийските власти все още не са потвърдили данните.

AFP: Британските самолети удариха сирийска военна база с „ограничени, прецизни удари“
Британските самолети удариха сирийска военна база с „ограничени и прецизни удари“, предава AFP.
Британският премиер Тереза Мей заяви, че „ограничените и прецизни удари“ са били чст от съвместните действия с Франция и САЩ в отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.
„Няма практическа алтернатива на използването на сила, за да ограничим и да се противопоставим на употребата на химически от сирийския режим“< заявява Тереза Мей в телевизионно обръщение.
Ударена е военна база на 24 километра от град Хомс.

AFP: Руският посланик в САЩ предупреди, че след ударите в Сирия ще има последици
Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че след ударите в Сирия ще има последици, предава AFP.
„Отново биваме заплашвани“, заявява посланикът. „Ние предупредихме че подобни действия няма да бъдат оставени без последици. Цялата отговорност за тях ще носят Вашингтон, Париж и Лондон“
„Обидите към президента на Русия са неприемливи и непростими", добавя посланикът в отговор на директните обиди, които американският президент Доналд Тръмп отправи към Владимир Путин заради подкрепата му за правителството на Башар Асад.

AFP: Ударите на Запада поразиха военен изследователски център в град Хомс
Ударите на Запада поразиха военен изследователски център в град Хомс, предава AFP.
Според агенцията подобни цели са поразени и в столицата Дамаск.
Властите в Сирия заявяват, че ракетите насочени към град Хомс са били прихванати.

AFP: САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия
САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия, предава AFP.
Кореспондентът на агенцията е съобщил за няколко взрива към 4 часа местно време (съвпада с българското). Дим се издига от северната и източната част на столицата.