Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Патриарх Вартоломей е гневен на Българската православна църква за подкрепата на македонската църква

13 април 2018 | 15:53

Патриарх Вартоломей се разгневи на БПЦ заради откритата подкрепа, която тя дава на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, като пое ролята на църква-майка, което по този начин ѝ дава по-голяма легитимност.
Македонската православна църква - Охридска архиепископия, поради спора със Сръбската православна църква, се характеризира като „разколническа“ църква, която е избрана без подходящо разрешение и процедура. Според него Българската православна църква не може да помогне на други църкви да решат своя статут и това трябва да мине през Вселенската патриаршия. Патриарх Вартоломей твърди, че единствено Вселенската църквата в Константинопол може да бъде майка на балканските църкви и смята, че с това е съгласна и самата история.„Либертас“ : Според патриарх Вартоломей единственото вселенската патриаршия е църква-майка
Само Вселенската патриаршия може да бъде църква майка на балканските църкви, заяви в Истанбул пред преподаватели и студенти от Православния богословски факултет в Скопие вселенският патриарх Вартоломей, предава македонската медия „Либертас“.
Според него Българската православна църква не може да помогне на други църкви да решат своя статут и това трябва да мине през Вселенската патриаршия.

„Независен“ (Македония): Според патриарх Вартоломей единствено Вселенската патриаршия е църква майка на балканските църкви
Според вселенския патриарх Вартоломей единствено Вселенската патриаршия може да бъде църква майка на балканските църкви, предава македонската медия „Независен“.
Според него Българската православна църква не може да помогне на други църкви да решат своя статут и това трябва да мине през Вселенската патриаршия. Той заяви пред професори и студенти по теология, че те винаги са добре дошъл при него и ги счита за бъдещо поколение теолози и свещеници в укрепването на православието и отношенията със съседните народи и православните църкви.
Вселенският патриарх Вартоломей също така е отбелязал, че има добри и приятелски отношения с македонския президент Георге Иванов, който тази седмица също посети в Вселенската патриаршия в Истанбул.

„Сител“ (Македония): Според патриарх Вартоломей единствено Вселенската патриаршия е църква майка
Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че единствено Вселенската патриаршия може да бъде църква майка на балканските църкви, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Според него Българската православна църква не може да помогне на други църкви да решат своя статут и въпросът трябва да мине през Вселенската патриаршия.
Вселенският патриарх Вартоломей също така заяви, че има добри и приятелски отношения с македонския президент Георге Иванов, който също посети Екатеринската патриаршия в Истанбул тази седмица

„Фактор“ (Македония): Патриарх Вартоломей е гневен на Българската православна църква за подкрепата на македонската църква
Вселенският патриарх Вартоломей се разгневи на БПЦ заради откритата подкрепа, която тя дава на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, като пое ролята на църква-майка, което по този начин ѝ дава по-голяма легитимност, предава македонската медия „Фактор“.
Македонската православна църква - Охридска архиепископия, поради спора със Сръбската православна църква, се характеризира като „разколническа“ църква, която е избрана без подходящо разрешение и процедура.
Патриарх Вартоломей твърди, че само църквата в Константинопол може да бъде майка на балканските църкви и смята, че с това е съгласна и самата история.

Ekathimerini: Вселенският патриарх порица Българската православна църква заради Македония
Вселенският патриарх Вартоломей силно порица Българската православна църква, заради подкрепата ѝ към схизматичната църква на Македония, пише Ekathimerni.
Острото изявление на Вартоломей, който е духовен водач на всички православни християни, беше направено в сряда, след като БПЦ реши да признае и да стане „църква-майка“ на Македонската, която се смята за схизматична от Вселенската патриаршия в Истанбул.
„Действията на сестринската ни българска църква бяха погрешни. Те само усложняват нещата. Църквата-майка на всички балкански нации е тази в Константинопол“, допълни вселенският патриарх.
Българският патриарх Неофит многократно заяви, че БПЦ трябва да подкрепи Македонската православна църква в опитите ѝ за признание и интеграция.