Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Москва и Вашингтон втвърдиха тона

11 април 2018 | 18:24

Събитията в Сирия от последните дни и опасенията от нов възможен удар на САЩ срещу близкоизточната република отново доведе до ескалация на напрежението в двустранните отношения между Москва и Вашингтон. Лидерът на Белия дом Доналд Тръмп подчерта, че в момента те „са по-лоши от когато и да е и това включва и Студената война“, макар малко по-късно в серия от постове в социалната мрежа „Туитър“ да хвърли частично вината за това върху специалния прокурор Робърт Мюлер, който разследва предполагаемата намеса на Москва в президентските избори от ноември 2016 г.
Тръмп отправи предупреждения към Русия заради подкрепата й към сирийския президент Башар Асад, като заяви, че американските ракети „ще пристигнат“ в отговор на употребата на химическите нападения срещу цивилни. „Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна по Сирия. Бъди готова, Русия, защото ще пристигат - хубави, нови и умни! Ти не трябва да си партньор с убиващото с газ животно, което избива собствения си народ и се забавлява от това!“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
В отговор прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „умните ракети“ трябва да летят към терористите, а не към законните правителства. „Умните ракети трябва да летят към терористи, а не към законни правителства, които вече години се борят срещу международния тероризъм на своя територия“, заяви Захарова.
Тя обърна внимание, че ракетен удар по Сирия може да унищожи доказателствата около възможното нападение с химично оръжие в Източна Гута. „Да не би цялата история да се състои в това как да си заличите следите с провокативните удари на умните ракети и международните инспектори вече нищо да не могат да открият като доказателство“, допълни Захарова.


РИА Новости: Русия изпраща военна полиция в сирийския град Дума
От четвъртък, 12 април, в сирийския град Дума ще действа руска военна полиция. Това заяви на брифинг първият заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация – генерал-лейтенант Виктор Познихир, предава РИА Новости.
„Считано от утре, (12 април – бел.р.), за гарантиране на сигурността, поддържане на реда и организиране на оказването на помощ на местното население в град Дума ще бъдат въведени подразделения на руската военна полиция“, обяви Познихир.

AFP: Президентът на САЩ обвини Робърт Мюлер за лошите отношения с Русия
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмл обвини специалния прокурор Робърт Мюлер за лошите отношения с Руската федерация, определяйки воденото от него разследване като „фалшиво и корумпирано“, предава AFP.
В поредица от постове в социалната мрежа „Туитър“, Тръмп отправи остра реторика към Русия, но също така нападна Мюлер за възпрепятстване на по-добри отношения между Москва и Вашингтон.
„До голяма степен лошите отношения са заради фалшивото и корумпирано разследване (на предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ – бел. р.), ръководено от лоялни на демократите или от хора, работещи за (Барак) Обама", коментира Тръмп.

AFP: Според сирийското правителство заплахите на САЩ водят до „безразсъдна ескалация“
Сирийското правителство заяви, че заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп за ракетни удари по страната в отговор на предполагаемата химическа атака в град Дума е „безразсъдна ескалация“, предава AFP.
„Не сме изненадани от подобна безразсъдна ескалация от режим като САЩ, който изгради и продължава да изгражда тероризма в Сирия“, съобщи източник от правителството на Сирия.

Вячеслав Володин: Думите на президента на САЩ от „Туитър“ водят света до ужас
Председателят на Руската Дума Вячеслав Володин заяви, че фразите и решенията, които президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува на профила си в социалната мрежа „Туитър“ предизвикват ужас у целия свят, предава Regnum.
„Преди време председателят на партия ЛДПР Владимир Жириновски обсъжда демокрацията и даде САЩ като пример. Но техният президент не се избира от народа, а се избира от малко повече от 500 електора. При тях има двупартийна система. И президентът в „Туитър“ взема такива решения, че целият свят изпитва ужас“, отбеляза Володин.
Според него подобни ценности и дейности не са нужни за развитието на Русия. „Това е не е нашият път“, заяви той.

Доналд Тръмп: Отношенията между Русия и САЩ сега са по-лоши, отколкото по време на студената война
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отношенията между Вашингтон и Москва в момента „са по-лоши от когато и да е и това включва и Студената война“, предава AFP.
„Няма причина за това. Русия се нуждае от нас, за да им помогнем на икономиката, нещо, което ще бъде много лесно. Трябва всички нации да работят заедно. Да спрем надпреварата във въоръжението?“, написа той на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Мария Захарова: „Умните ракети“ трябва да летят към терористи, а не към законни правителства!
Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „умните ракети“ трябва да летят към терористите, а не към законните правителства. Тя заяви това, коментирайки думите на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че на Русия трябва да бъде готова да сваля ракети, изстрелвани към Сирия, предава ТАСС.
„Умните ракети трябва да летят към терористи, а не към законни правителства, които вече години се борят срещу международния тероризъм на своя територия“, заяви Захарова.
Тя обърна внимание, че ракетен удар по Сирия може да унищожи доказателствата около възможното нападение с химично оръжие в Източна Гута. „Да не би цялата история да се състои в това как да си заличите следите с провокативните удари на умните ракети и международните инспектори вече нищо да не могат да открият като доказателство“, допълни Захарова.
По-рано Тръмп написа на профила си в „Туитър“ следното: „Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна по Сирия. Бъди готова, Русия, защото ще пристигат, хубави, нови и умни! Ти не трябва да си партньор с убиващото с газ животно, което избива собствения си народ и се забавлява от това!“

AFP: Доналд Тръмп предупреди Русия заради Сирия, заяви, че „ще пристигат ракети“
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Русия заради това, че подкрепя сирийския президент Башар Асад в Сирия и заяви, че американските ракети „ще пристигнат“ в отговор на употребата на химическите нападения срещу цивилни“, предава AFP.
„Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна по Сирия. Бъди готова, Русия, защото ще пристигат - хубави, нови и умни! Ти не трябва да си партньор с убиващото с газ животно, което избива собствения си народ и се забавлява от това!“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Взгляд: Руската авиация е безсилна пред „Доналд Кук“
Войната на нерви между Запада и Русия около „химическите атаки в Сирия“ предизвика нова вълна спекулации относно военните възможности на руската армия. В частност, отново се твърди, че бомбардировачи Су-34 са способни да заглушат електронната защита на американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“, а след това и да го унищожат. Но дали е така всъщност, пита руското издание Взгляд.
Във вторник в световната преса се появиха съобщения, че руските бомбардировачи Су-34, които прелитат над източната част на Средиземно море в съпровод с изтребители Су-30СМ, са били снабдени с ракети Х-35. За това първи съобщи иранският журналист Бабак Тагвай в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано Тагвай предупреди за вероятната атака по Сирия с ракети „Томахоук“ от борда на американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“, намиращ се в източната част на Средиземно море. Не е изключено, че в атаката ще участва и вторият ескадрен миноносец „Портър“. По-рано турски издания съобщиха, че руските военни самолети най-малко четири пъти са прелетели над „Доналд Кук“.
Едновременно руските преса и блогосфера се появиха редица предсказания, обещаващи на руските Су-34 лека победа в двубоя с американските ескадрени миноносци. Такива прогнози си позволиха и сериозни издания като „Газета.ру“, публикувала подробен сценарий за малка победоносна война в Средиземно море. Изданието описва как трябва да се неутрализират двата американски ескадрени миноносци, включително и „Доналд Кук“. Като начало се предлага употребата на намиращите се на борда на бомбардировачите средства за радиоелектронна борба, за да се осъществят прекъснати във всичките радиоелектронни средства на американските съдовете, те да бъдат „абсолютно ослепени“, защото „подобен опит вече има“, пише изданието. То се позовава на шумната история със същия „Кук“ от 10 април 2014 г., когато руски самолет с помощта на средството за радиоелектронна борба „Хибин“ уж е ослепил ескадрения миноносец във водите на Черно море.
След това, смята изданието, „сушките“ няма да се затруднят да потопят „ослепените“ вражески кораби. Су-30СМ, Су035С, Су-34 и Су-24М – тези изтребители и изтребители-бомбардировачи, снабдени с противокорабни ракети Х-35 са напълно способни на подобен боен успех, смята вестникът. Изданието мълчи дали няма да последва Трета световна война след това.
Заместник директорът на Центъра за анализ, стратегии и технологии в Русия Сергей Денисенцев заяви пълна глупост спекулациите за възможността на бомбардировачите Су-34 да изведат от строй електронните системи на американския ескадрен миноносец с комплекси за радиоелектронно противодействие „Хибин“. „Това е умопобъркана работа“, заяви Денисенцев.
Той поясни, че за извеждане от строя на електронните системи на кораба оборудването по излъчването на заглушаващ сигнал трябва да бъде със съпоставима мощност. „Доналд Кук“ и другите ескадрени миноносци от този тип са снабдени с много мощна радиолокационна система. Просто така не може да се заглуши. Бордовият комплекс „Хибин“ е предназначен да заглушава системата за насочване на ракети. Тези системи са слаби за системите за ескадрения миноносец“, смята Денисенцев, добавяйки, че мнозина издания не могат да си представят добре работата на средствата за радиоелектронно противодействие и пишат глупости за създаването на „заглушаващ купол“ и „изпепелена електроника“.
Що се отнася до предположенията за използването на радиоелектронното противодействие против ескадрените миноносци от самолетите Ил-22 ПП „Порубшик“, за който също споменават медии, то експертът напомня, че те са предназначени за заглушаване единствено на системите за връзка. Комплексите „Красуха“ също не са най-добър вариант, защото са предназначени за противостоене на ударна авиация. Хеликоптерите с радиоелектронно противодействие се използват срещу наземните комплекси за ПВО, а не срещу ескадрени миноносци. За разбиране е достатъчно да се отбележи следното. Тези комплекси са набор от електроника, а мощността и зависи пряко в това число и от размерите ѝ. Корабът по разбираеми причини принципно има по-голямо количество електронна апаратура от самолета. Именно затова е значително по-лесно да си представим, че „Доналд Кук“ ще заглуши електронните възможности на руския бомбардировач, а в никакъв случай не обратното.
Потокът на патосно-патриотичните изказвания дразни и опитните военни летци.
„Мощността на радиолокационните системи стотици и хиляди по-голяма от тази на самолета. А и корабът няма да позволи толкова близко приближаване, за да се появи заглушаване. Ако направиш това за един кораб, другият при всички обстоятелства ще те види. Освен това има честоти за мирно време, им за военно, например дали ще премине на военни честоти или ще се отклони от заглушаването. И тогава какво ще кажат ура-патриотите“, риторически пита генерал от запаса имащ пряко отношение към ръководството на руската Морска авиация.
„Американците по време на удара по Сирия задължително ще разположат над ескадрените миноносци за прикритие няколко самолета във военновъздушен патрул в зоната на изчакване и ще ги сменят постоянно. Задължително ще има самолет за далечно радиолокационно наблюдение АУАКС. Веднага, след като американците видят атаката по своите съдове, за нейното отразяване и прикритие на корабите, незабавно ще излетят нови самолети. В този регион САЩ имат много авиобази“, смята генералът.
„Обхватът на „Томахоук“ е голям дори и за нашите тежки изтребители. Американците могат да пуснат ракети от 2000 км., за които на нашите бойни самолети просто няма да им стигне горивото“, напомня той.
Денисенцев също потвърждава, че ескадрените миноносци са осигурени със сериозно прикритие. „Те използват система за далекообхватен радиолокационен обзор. Тя е устроена така, че спътниците за радиоелектронно разузнаване да пролитат над региона в момента на изстрелването на ракетите към целта. Това е много сложна операция. Затова е глупаво да се пише как ще стреляме по двата ескадрени миноносеца“, смята експертът. Той нарече „твърде самоуверени“ предположенията, че корабите просто могат да бъдат унищожени с руските ракети Х-35.
Както предупреждава полковникът от съветските ВВС, бивш депутат от съветския и руския парламент Виктор Алкснис: „Жалко ми е да виждам съграждани, които вярват в това и са искрено убедени, че имаме вълшебен изключвател, с който не само да изключим „Доналд Кук“, но и целите САЩ.
„Настоящите зубърчета с малката ракетка на борда на Су-24 искат просто да потопят американските самолетоносачи, все едно са хартиени корабчета“, заяви генералът от морската авиация. „Дори и по съветско време в командването на морската ракетоносна система за потапянето на самолетоносачи не сме водили разговори“. Тогава руската Морска авиация е имала 15 полка с по 30 машини, а дивизията се състои от три полка.
„По време на ученията нямаше смисъл по-малко от дивизия да излита за удар по самолетоносач. Т.е. стартираха едновременно 100 самолета Ту-15. Всеки носи по три ракети. И по време на ученията тази армада нанасяше удар по условна самолетоносачна група на противника. Но дори и в този случай вероятността за извеждането на вражеския самолетоносач от строя бе около 18-22%. При това става дума единствено за временно извеждане от строя, за унищожаването на кораба не става дума. При това от тези три полка, по разчет, не остава почти нищо“ , допълни той.
„От 90-те години морската авиация не съществува. Теоретически я заменя Далечната авиация, на чието въоръжение също има ракетоносци Ту-22М3. Но в нея днес има много по-малко машини, отколкото в морската авиация по съветско време. А броят на самолетоносачите на САЩ не е намалял“, допълва събеседникът.
Като обобщение може да се отбележи основното: военните възможности на Русия за нанасяне на удар нито по американските ескадрени миноносци, още повече по бързащите към Средиземно море самолетоносачна групировка на ВМС на САЩ, са категорично недостатъчни. Всичко, което остава във въпросния случай за руските пилоти, моряци и ракетчици е с мълчание да наблюдават как САЩ ще нанасят удари по Сирия, да се прикриват от случайни ракети в собствените си военни бази.

СЗО: Около 500 пациенти в сирийския град Дума имат симптоми съответстващи на излагане на токсично оръжие
Световната здравна организация осъди предполагаемото нападение с химично оръжие в сирийския град Дума и заяви, че около 500 пациенти са изпратени в болницата с „белези и симптоми, съответстващи с излагане на токсични химикали“, предава Reuters.
„СЗО изисква незабавен достъп до региона, за да се предостави грижа на пострадалите, да се изчисли влиянието върху здравето и да се достави задълбочена здравна реакция“, заяви заместник-генералния директор на СЗД за спешни случаи и реакция.
Агенциите на ООН нямат достъп до по-голямата част на анклава Източна Гута, включително и до Дума, където се предполага, че е осъществена атаката. Сирийското правителство отрича отговорност.

РИА Новости: В Кремъл призовават към въздържане от военни действия в Сирия
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надежда, че ще се избягват действия от страна на всички, които могат да дестабилизират ситуацията в Сирия, предава РИА Новости.
„Не искам да влизам в дискусията по този въпрос дали ще има нанесен удар. Както и преди се надявам, че страните ще избягват действия, които да дестабилизират и без това крехката ситуация в региона“, заяви Песков пред журналисти.

Взгляд: Описан е сценарият на възможната война между Русия и САЩ заради Сирия
Според американското издание „Нешънъл интерест“, цитирано от руския Взгляд САЩ и Русия се намират на прага на най-голямата от 60-те години на ХХ век криза, която заплашва да се разгори в пълномащабна война между тези държави. Изданието описва сценария на възможния конфликт, който може да започне в Сирия.
Изданието се позовава по-специално на мнението на експерта и бивш пилот на военновъздушните сили на САЩ Марк Ганзингер, който смята, че Пентагонът може да използва високоточни крилати ракети. В същото време САЩ най-вероятно няма да използват военните канали за комуникация с Русия, така че Москва няма да може да предупреди сирийския си съюзник. Ракетите летят на изключително ниска надморска височина, опирайки се на терена, което намалява възможността за унищожаването им от руските системи С-400 и С-300, разположени в Сирия.
Също така, САЩ могат да използват самолети със стелт технологии - Б-2 и Ф-22. Русия може да открие тези самолети, но едва ли може да ги удари.
Ако руските войски пострадат от въздушната атака от страна на САЩ, Москва също ще. Анализаторите са убедени, че този път Кремъл не блъфира.
Подобен конфликт може да излезе извън контрол, смятат експертите, интервюирани от „Нешънъл интерест“.Резултатът може да бъде или безпрецедентна ката