Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Предстои ли нов удар на САЩ срещу Сирия?

10 април 2018 | 15:20

В ранните часове на понеделник, 9 април, бе извършено ракетно нападение срещу военновъздушната база Т-4 в провинция Хомс. Както съобщи сирийската държавна агенция SANA, позовавайки се на военен източник, в резултат от атаката има загинали и ранени военнослужещи. По-късно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) приведе данни за най-малко 14 загинали, включително – според активистите – военни на съюзника на Дамаск – Иран.
В отговор на предполагаемата атака със зарин в Хан Шейхун, на 7 април 2017 г. бойни кораби от Военноморските сили на САЩ, разположени в Източното Средиземноморие, изстреляха 59 крилати ракети по военновъздушната база на сирийската правителствена армия „Шайрат“, която също се намира в провинция Хомс и от където, според САЩ, е излетял самолетът, осъществил химическата атака срещу „умерената“ опозиция в Идлиб. Летището не понесе сериозни щети от удара.
лед съобщенията за химическа атака в град Дума, Източна Гута, съветникът по национална сигурност към Белия дом Том Босърт заяви, че на фона на докладите за нова химическа атака в Сирия „всички опции остават на масата“. Босърт поясни, че след съобщенията за предполагаема употреба на химически оръжия в Сирия екипът за национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръм е преглеждал снимки и информация през цялата нощ.
Последната атака на сирийския режим може да отправи нови предизвикателства пред лидера на Белия дом, който многократно заяви в последните дни, че иска да изтегли американските войски от Сирия. Администрацията във Вашингтон съобщи в по-рано тази седмица, че военната мисия „върви към своя край", но не представи конкретни планове за изтеглянето на американските военнослужещи от близкоизточната република. САЩ имат около 2000 военнослужещи в Сирия, изпратени за целите на борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.
Ден по-късно Тръмп даде да се разбере, че решението за това САЩ да ударят Сирия може да бъде взето в рамките на часове. И макар да не бе представена по-подробна информация след заседанието с участието на военни и служителите по сигурността, в медиите бяха разпространени данни, които накараха мнозина да се запитат дали Вашингтон е стартирал нова операция срещу режима на Дамаск.Взгляд: Руски самолети са открили френска фрегата край бреговете на Сирия
Руски бомбардировачи Су-24М в съпровод с изтребители Су-30СМ са открили френска фрегата Д650, която се е присъединила към американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ в югоизточната част на средиземно море, пише руският вестник Взгляд.
Д650, след като над него прелитат руски самолети, се е присъединил към „Доналд Кук“ недалеч от крайбрежието на Сирия. Това е съобщено от иранския журналист Бабак Тагвай, който е публикувал и снимка на френския кораб, направена от самолет.
По-рано турските медии съобщиха, че руските военни самолети са прелетели най-малко четири пъти над американския ракетен ескадрен миноносец „Доналд Кук“, намиращ се в източната част на Средиземно море. Представители на Пентагона заявиха, че тези данни, са слухове.
По-рано Тагвай предупреди за вероятна атака по Сирия с ракети „Томахоук“ от борда на „Доналд Кук“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на свой ред, че Вашингтон има много варианти за военни действия във връзка със ситуацията в Сирия.

The Hill: Според конгресмен от Републиканската партия Доналд Тръмп не се нуждае от одобрението на конгреса, за да започне военни действия в Сирия
Според американския конгресмен Адам Кинзинджър (Републиканска партия, Илинойс) президентът на САЩ Доналд Тръмп няма нужда да иска одобрението на Конгреса преди да предприеме военни действия в отговор на скорошните предполагаеми химически нападения в Сирия, пише The Hill.
„Що се отнася до Конгреса, със сигурност ще подкрепя подобно действие. Но не смятам, че той има нужда да ни пита“, заяви Кинзинджър. „Смятам, че по нещо, което е ограничено, той има възможността да действа, особено по въпрос като налагането на неизползването на химически оръжия“, допълни той. „Въпреки това смятам, че при всички положения Конгреса трябва да го подкрепи“, уверен е конгресменът.
Химическото нападение в сирийския град Дума се случва почти година след като Тръмп нареди ракетен удар по военно летище в Сирия в отговор на друго химическо нападение, убило 80 души.
Кинзинджър заяви, че тогавашната реакция на президента на САЩ е била правилна и го призова да постъпи по същия начин и при настоящия случай.
„Конгресът не е главнокомандващ на въоръжените сили. Има един човек, който е главнокомандващ на въоръжените сили и това е президентът. Работата ни е да му отпуснем финансовите ресурси, за да изпълнява мисиите в рамките на конституцията“, допълни той.

Доналд Тръмп: Ще посрещнем предполагаемото химическо нападение в Сирия със сила
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията му ще съобщи „след свършен факт“ как е решила да реагира на възможното химическо нападение в покрайнините на сирийската столица, предава Voice of America.
„Ще посрещнем това и то със сила“, заяви Тръмп преди среща с високопоставени военни от САЩ. Той подчерта, че е по силата на САЩ да спрат зверствата като предполагаемото химическо нападение в сирийския град Дума край Дамаск.
„Имаме много избор, говорейки военно“, допълни президентът, без да уточнява. Миналата година той нареди ракетни удари по сирийското летище „Хан Шейхун“ като реакция срещу друга химическа атака. Същевременно той уточни, че „ще получим много добра яснота“ по отношение на отговорността.

Предстои ли нов удар на САЩ срещу Сирия? (ОБЗОР)
На фона на събитията в Сирия от последните дни все по-често се обсъжда въпросът дали САЩ се готвят да извършат нов удар срещу режима в Дамаск.
В ранните часове на понеделник, 9 април, бе извършено ракетно нападение срещу военновъздушната база Т-4 в провинция Хомс. Както съобщи сирийската държавна агенция SANA, позовавайки се на военен източник, в резултат от атаката има загинали и ранени военнослужещи. По-късно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) приведе данни за най-малко 14 загинали, включително – според активистите – военни на съюзника на Дамаск – Иран.
Не е ясно кой стои зад ракетната атака срещу базата на сирийската база в Хомс, макар местните медии първоначално да твърдяха, че отговорни за нея са САЩ. Пентагонът отрече участието си в операцията. В средствата за масова информация пък се появиха доклади и за израелски военни самолети, забелязани в небето над Сирия в момента на атаката. По-късно Дамаск и Москва обвиниха Израел за атаката, като уточниха, че ракетите са били изстреляни от територията на Ливан от изтребители F-15 на ВВС на Израел, без да бъде нарушавано въздушното пространство на Сирия. Израелската армия отказа коментар на информацията.
Ракетният удар бе нанесен броени дни след предполагаемата химическа атака на режима в Дамаск срещу град Дума в Източна Гута. В събота, 7 април, неправителствената организация „Белите каски“, която действа в Сирия в районите на активност на сирийската опозиция, базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, Сирийско-американското медицинско общество и още редица медицински и правозащитни организации съобщиха, че над последното гнездо на съпротива на терористите в сирийския район Източна Гута е хвърлена хлорна бомба, в резултат от което са загинали около 40 души, а още десетки са ранени. Както Дамаск, така и Москва отрекоха информацията.
Съобщенията обаче предизвикаха остра реакция на международната общност. След предполагаемата химическа атака в град Дума, Източна Гута, Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, на което да обсъди ситуацията в Сирия.За спешната среща настояха САЩ и още осем други държави, включително постоянните членове Франция и Великобритания.
Преди малко повече от една година, на 4 април 2017 г. в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб също имаше предполагаема химическа атака, осъществена, според твърденията, от военен самолет на сирийската правителствена армия. Както тогава съобщиха от базираната в Лондон СОЧП, най-малко 58 цивилни граждани, включително деца, загинаха, а още поне 160 бяха ранени. Тогава също САЩ, ЕС и Турция хвърлиха отговорността върху сирийския президент Башар Асад .
В отговор на предполагаемата атака със зарин в Хан Шейхун, на 7 април 2017 г. бойни кораби от Военноморските сили на САЩ, разположени в Източното Средиземноморие, изстреляха 59 крилати ракети по военновъздушната база на сирийската правителствена армия „Шайрат“, която също се намира в провинция Хомс и от където, според САЩ, е излетял самолетът, осъществил химическата атака срещу „умерената“ опозиция в Идлиб. Летището не понесе сериозни щети от удара.

След предполагаемата нова химическа атака на режима в Дамаск президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира остро, а във Вашингтон се заговори за „военна опция“ за Сирия. Тръмп предупреди за „високата цена“ на „безмозъчната“ химическа атака в Сирия. „Множество загинали, включително жени и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Зоната на жестокостта е затворена и обкръжена от сирийската армия, което я прави напълно недостъпна за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на животното Асад“, категоричен бе лидерът на Белия дом.
След съобщенията за химическа атака в град Дума, Източна Гута, съветникът по национална сигурност към Белия дом Том Босърт заяви, че на фона на докладите за нова химическа атака в Сирия „всички опции остават на масата“. Босърт поясни, че след съобщенията за предполагаема употреба на химически оръжия в Сирия екипът за национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръм е преглеждал снимки и информация през цялата нощ.
Последната атака на сирийския режим може да отправи нови предизвикателства пред лидера на Белия дом, който многократно заяви в последните дни, че иска да изтегли американските войски от Сирия. Администрацията във Вашингтон съобщи в по-рано тази седмица, че военната мисия „върви към своя край", но не представи конкретни планове за изтеглянето на американските военнослужещи от близкоизточната република. САЩ имат около 2000 военнослужещи в Сирия, изпратени за целите на борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.
Босърт не бе единственият, който заговори за „военен опция“ за Сирия. Влиятелният сенатор Линдзи Греъм, който за кратко се бори срещу Доналд Тръмп на първичните избори в Републиканската партия, определи отговора на 45-тия президент на САЩ като „определящ за него момент“ в качеството му на главнокомандващ.
„Те виждат, че нашата решителност намалява, но президентът Тръмп може да преобърне тези представи“, изрази увереност републиканецът.
„Доналд Тръмп в миналото е предизвиквал Асад да не използва химическо оръжие", припомни Греъм, като след това предупреди, че ако не се предприемат конкретни стъпки в отговор на предполагаемите действия на Дамаск, то това със сигурност би повлияло негативно на позицията на Вашингтон в преговорите със Северна Корея. Освен това американският президент „ще изглежда слаб в очите на Русия и Иран“.
„Значи това е определящ момент, господин президент. Трябва да проследите този разказ - покажете решимостта, която Обама не демонстрира“, бе призивът, който сенатор Греъм отправи към лидера на Белия дом.

Ден по-късно Тръмп даде да се разбере, че решението за това САЩ да ударят Сирия може да бъде взето в рамките на часове. И макар да не бе представена по-подробна информация след заседанието с участието на военни и служителите по сигурността, в медиите бяха разпространени данни, които накараха мнозина да се запитат дали Вашингтон е стартирал нова операция срещу режима на Дамаск.
Съобщено бе за придвижването на два американски разрушителя към Сирия. По данни на американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от Пентагона, разрушител от ВМС на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни. „САЩ имат още един разрушител – „Доналд Кук“, в източната част на Средиземно море, откъдето може да участва във всеки удар срещу Сирия… Вторият може да пристигне до няколко дни“, съобщи вестникът.
Според Washington Examiner, който също се позовава на Пентагона, „Доналд Кук“ е въоръжен с 60 крилати ракети „Томахоук“. Разрушителят е напуснал пристанището в Кипър и се е отправил в посока Сирия. Турският вестник Hurriyet на свой ред пише, че край разрушителя най-малко четири пъти са прелетяли руски самолети. Пентагонът отрече информацията.
Руската информационна агенция Интерфакс предаде, че американският разрушител „Доналд Кук“ с крилати ракети „Томахоук“ и системата за противоракетна отбрана „Иджис“се е приближил на 100 километра от сирийския пристанищен град Тартус, където е разположена база на ВМС на Москва.
На свой ред председателят на парламентарната комисия по отбрана Владимир Шаманов заяви, че САЩ не са уведомили Русия за приближаването на американските кораби.
„В района на Тартус се появява група кораби на ВМС на САЩ. Според приетата международна практика потенциалните участници в събитията в района се уведомяват по-рано. Ние не сме уведомени, макар на законни основания да сме ратифицирали договор за нашите две бази в Тартус и Хмеймим“, подчерта Шаманов в рамките на заседание на Държавната дума, като същевременно допълни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп вече намекна за възможен удар срещу Русия.

Интерфакс: Американският разрушител „Доналд Кук“ се е приближил на сто километра от Тартус
Американският разрушител „Доналд Кук“ с крилати ракети „Томахоук“ и системата за противоракетна отбрана „Иджис“, се е приближил на 100 километра от сирийския пристанищен град Тартус, където е разположена база на Военноморските сили на Руската федерация, предава Интерфакс, като се позовава на телевизионния канал CNN Turk.
По данни на американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от Пентагона, разрушител от ВМС на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни. „САЩ имат още един разрушител – „Доналд Кук“, в източната част на Средиземно море, откъдето може да участва във всеки удар срещу Сирия… Вторият може да пристигне до няколко дни“, съобщи вестникът.
На свой ред председателят на парламентарната комисия по отбрана Владимир Шаманов заяви, че САЩ не са уведомили Русия за приближаването на американските кораби.
„В района на Тартус се появява група кораби на ВМС на САЩ. Според приетата международна практика потенциалните участници в събитията в района се уведомяват по-рано. Ние не сме уведомени, макар на законни основания да сме ратифицирали договор за нашите две бази в Тартус и Хмеймим“, подчерта Шаманов в рамките на заседание на Държавната дума, като същевременно допълни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп вече намекна за възможен удар срещу Русия.

РИА Новости: Медии съобщават за придвижването на два американски разрушителя към Сирия
Медии съобщават за придвижването на два американски разрушителя към Сирия.
По данни на американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от Пентагона, разрушител от ВМС на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни. „САЩ имат още един разрушител – „Доналд Кук“, в източната част на Средиземно море, откъдето може да участва във всеки удар срещу Сирия… Вторият може да пристигне до няколко дни“, съобщава вестникът.
Според Washington Examiner, който също се позовава на Пентагона, „Доналд Кук“ е въоръжен с 60 крилати ракети „Томахоук“. Разрушителят е напуснал пристанището в Кипър и се е отправил в посока Сирия. Турският вестник Hurriyet пише, че край разрушителя най-малко четири пъти са прелетяли руски самолети. Пентагонът отрече информацията.

AFP: Външният министър на Австралия смята Русия за отговорна за химическата атака в Дума
Външният министър на Австралия Джули Бишъп смята, че „естествено и Русия“ носи отговорност за химическата атака в сирийския град Дума, предава AFP.
„Предизвиква голяма тревога факта, че Русия използва своето право на вето (в Съвета за сигурност на ООН) за това да възпрепятства приемането на решителни изявления или призиви към действие“., заявява Бишъп в интервю пред радио АВС „ В този контекст аз съм съгласна с Държавния департамент и администрацията на САЩ, заявяващи, че Русия носи крайната отговорност за използването на химическо оръжие срещу мирното население на Сирия“, добавя тя.

Daily Express: Доналд Тръмп може да използва военна сила срещу Сирия още тази нощ
САЩ могат да предприемат военно решение в Сирия още тази нощ в отговор на химическата атака срещу мирни жители в сирийския град Дума, осъществена вероятно от правителството на Башар Асад, пише британският вестник Daily Express.
Това е заявил американският президент пред събралите се днес журналисти.
Вестникът напомня, че десетки мирни жители, включително деца са загинали при инцидента.
Доналд Тръмп е свикал заседание с участието на военните и служителите по сигурността, като преди него е заявил, че решение може да бъде взето още тази вечер или много скоро след това.
Сирия и Русия категорично отричат участие в инцидента.