Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Драмата „Скрипал“ продължава

07 април 2018 | 18:24

След като състоянието на Юлия Скрипал се подобрява от няколко дни, вече и бившият полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал, пострадал при предполагаемо отравяне с невропаралитично вещество в град Солсбъри, се намира в съзнание и може да говори. Освен това, племенницата на Сергей Скрипал Виктория потвърди, че не са ѝ издали виза за Великобритания, тя също така поясни, че след единствения телефонен разговор от началото на седмицата, тя не е успяла да влезе във връзка с Юлия Скрипал. За отказа от страна на британските власти да издадат виза, по-рано бе съобщено от редица медии. Представителите на руското посолство в Лондон заявиха, че „прекият отказ за сътрудничество, да се осигури прозрачност и да се отговори на многочислените въпроси“.
Посолството на Русия в Швеция: Москва няма да позволи на Стокхолм да изисква от нея оправдания по случая „Скрипал“
Стокхолм. Русия няма да позволи от нея да се искат оправдания по случая „Скрипал“ в ултимативен тон. Така коментира в събота пред кореспондента на ТАСС посолството на Русия в Швеция изказванията на външния министър на кралството Марго Валстрьом и премиера Стефан Льовен, че Москва е „единственият вероятен виновник“ за инцидента в Солсбъри и затова трябва да даде обяснения за случилото се.
„Независимо от това, че британската страна до момента не е дала нито едно доказателство за правотата на своите обвинителни версии, представящи Русия като „единствен вероятен виновник“, Стокхолм отново безапелационно обвинява Москва в „поредно предизвикателство срещу световния правов ред“. Абсолютно очевидно е, че вместо да зададе на Лондон директния въпрос от какво се е ръководил, когато отправя толкова тежки обвинения по адрес на Русия, Швеция, отхвърляйки принципа за презумпцията за невинност, прибягна към тактиката „нека да се оправдава този, по когото са метнали камък“, - отбелязаха от дипломатическата мисия. – Русия няма да позволи на никой да я назначи за „жертвен агнец“ и да иска от нея оправдания с ултимативен тон“.
ТАСС припомня, че по-рано Валстрьом, в интервю пред агенция TT, заяви, че, съгласно общата позиция на Европейския съюз, Русия е „единственият вероятен виновник“ за случилото се, а „покушението в Солсбъри е поредното предизвикателство срещу международния правов ред от руска страна“. На свой ред, Льовен, в интервю пред „Шведското радио“, изрази мнение, че ако Русия има някакво отношение към случилото се, то тя трябва „да го обясни по някакъв нормален начин“.

ТАСС: Посланикът на Русия в Лондон иска среща с Борис Джонсън във връзка със случая „Скрипал“
Лондон. От руското посолство във Великобритания изразиха надежда, че скоро може да бъде организирана среща между посланика Александър Яковенко и министъра на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън, предава ТАСС.
Това съобщи в събота прессекретарят на руското дипломатическо представителство, отговаряйки на въпрос на журналист за текущото взаимодействие с МВнР на Великобритания във връзка с инцидента в Солсбъри.
„За съжаление, не можем да дадем удовлетворителна оценка на текущото ниво на сътрудничество с Форин офис. Очевидно е, че отдавна е назряла нуждата от провеждане на среща между посланика Александър Яковенко и външния министър на Великобритания Борис Джонсън за обсъждане на целия комплекс двустранни отношения, както и за разследването на инцидента в Солсбъри. В тази връзка Яковенко отправи лична нота на Джонсън. Надяваме се на конструктивен отговор на британската страна и разчитаме тази среща да бъде организирана в най-скоро време“, заяви прессекретарят.
ТАСС припомня, че на 5 април Яковенко призова британските власти да осигурят присъствието на международни експерти при изясняването на обстоятелствата около инцидента в Солсбъри, по време на който, според версията на Лондон, е бил отровен бившият полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване на Русия) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Тогава посланикът заяви, че Москва се стреми към прозрачно разследване на инцидента и към това в него да участват представители не само на страни от НАТО и ЕС, но и от Русия, Индия, Китай, страните от Латинска Америка и Африка. Яковенко обърна внимание на това, че Лондон засега така и не е разкрил информация от провежданото разследване.

The Independent: Руското посолство в Лондон иска среща с Борис Джонсън „заради ситуацията в Солсбъри“
Лондон. Руското посолство в Лондон иска среща между посланик Александър Яковенко и външния министър на Великобритания Борис Джонсън, за да обсъдят „ситуацията в Солсбъри“, предава The Independent.
„Надяваме се на конструктивна реакция от британска страна и разчитаме на такава среща в близкото бъдеще“, заяви прессекретар на посолството.
Молбата е отправена след като Сергей и Юлия Скрипал са отбелязали значително подобрение, след като преди месец бяха атакувани с невропаралитичен газ в Солсбъри.
ТАСС: Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори
Лондон. Бившият полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал, пострадал при предполагаемо отравяне с невропаралитично вещество в град Солсбъри, се намира в съзнание и може да говори, предава ТАСС, позовавайки се на британски медии.
„Полицията ще може скоро да говори с човека, намиращ се в центъра на историята с отравянето в Солсбъри. Бившият руски шпионин Сергей Скрипал вече не се намира в критично състояние, добре реагира на лечението, намира се в съзнание и разговаря“, заяви водещ на телевизия „Скай“, без обаче да представи източника на тези данни.
Главният лекар на болницата в Солсбъри Кристин Балншард по-рано заяви, че Скрипал „реагира добре на лечението, състоянието му се подобрява бързо и той вече не е в критично състояние“.

РИА Новости: Защитниците на животните искат разследване на смъртта на питомците на Сергей Скрипал
Лондон. Британското отделение на организацията за защита на животните ПЕТА призова да се разследват обстоятелствата около гибелта на морските свинчета и приспиването на котката на бившия полковник на ГРУ и дъщеря му Юлия. Организацията смята, че за смъртта на домашните любимци са виновни британските власти, предава РИА Новости.
По-рано Министерството на околната среда, храните и селското стопанство информира, морските свинчета са открити умрели от жажда в отцепената къща на Скрипал, а котката е намерена в състояние на стрес и се е наложило да бъде приспана. Всички животни са били кремирани по-късно в лабораторията „Портън Даун“. Още една котка е успяла да избяга от къщата като съдбата ѝ все още не е известна“.
„Никой не трябваше да оставя животните в къщата. Очевидно е, че те е трябвало да бъдат спасени. ПЕТА призовава към разследване, за да се определи защо това е било допуснато“, съобщава организацията.
Директор на британския клон на ПЕТА Елиза Алън нарече инцидента „трагедия“ и постави вината за тъжната съдба на домашни любимци на Скрипал върху британските власти.

РИА Новости: Виктория Скрипал потвърди, че са й отказали британска виза
Москва. Племенницата на Сергей Скрипал Виктория потвърди, че не са ѝ издали виза за Великобритания, предава РИА Новости.
Виктория Скрипал също така поясни, че след единствения телефонен разговор от началото на седмицата, тя не е успяла да влезе във връзка с Юлия Скрипал. За отказа от страна на британските власти да издадат виза, по-рано бе съобщено от редица медии. Представителите на руското посолство в Лондон заявиха, че „прекият отказ за сътрудничество, да се осигури прозрачност и да се отговори на многочислените въпроси“, означава, че Великобритания крие нещо.
„В резултат на въпросното решение ние виждаме ситуация, при която Сергей и Юлия Скрипал, остават скрити от обществото, журналистите и сътрудниците на консулството, а единственият роднина, който може да разчита да ги види, се държи извън границите на Великобритания“, смятат дипломатите от посолството.

Daily Express: Виктория Скрипал „не вярва на британските власти“
Лондон. Братовчедката на Юлия Скрипал и племенница на Сергей Скрипал „няма доверие на Великобритания“ и се съмнява в тяхната версия относно случая в Солсбъри, пише британският Daily Express.
Виктория също така заявява, че се съмнява, че британските власти ще и дадат виза и ще и позволят да види роднините си с оглед на възникналото напрежение между Русия и Запада.
Говорейки за властите във Великобритания, тя твърди, че са искали от нея тя да обвини Русия. „Без да знам цялата история, те искат да кажа мнението си“, заявява тя.
„Ако ми кажат: ние ще ти върнем Юлия ако кажеш „Русия е мръсно място“, то аз ще кажа „Русия е мръсно място“ и ще взема Юлия пак в това мръсно място“.
Руските власти обвиняват Великобритания, че е отказала виза на Виктория Скрипал.

The Independent: Възстановяването на Сергей и Юлия Скрипал може да хвърли светлина върху случая
Лондон. Възстановяването на Сергей и Юлия Скрипал може да хвърли светлина върху случая, пише британският вестник The Independent.
Според изданието се очаква двамата да могат да дадат информация, която да се окаже ключова за разследването. Новините за подобряване на състоянието на бившия руски разузнавач дойдоха след като по руска телевизия беше излъчен разговора между Юлия Скрипал и нейната братовчедка Виктория, в който Юлия казва: „Всичко е наред. Той (Сергей) си почива, спи. Всички сме добре, няма непоправими неща. Мен ще ме изпишат скоро. Всичко е наред“.
Преди излъчването на този разговор британските власти с нищо не показваха, че състоянието на Сергей Скрипал се подобрява.

The Guardian: Документи, предадени на САЩ и Великобритания хвърлят светлина върху веществото използвано в Солсбъри
Лондон. Британските и американските власти са получили документи за няколко химически анализа на субстанция, за която се предполага, че е нервно-паралитичния агент „Новичок“, произведен в затворената вече руска лаборатория в Шихани, пише британския вестник The Guardian.
Борис Кузнецов, избягал от Русия през 2007 година е предал на британски дипломати досието на дело от 1995 година за убийството на руския банкер Иван Кивелиди и секретарката му, и двамата починали в агония, с отровно вещество, което учените са идентифицирали като продукт от програма за производство на нервно-паралитични вещества от съветско време.
В делото има мас-спектрометричен анализ и инфрачервена спектроскопия на отровната субстанция , остъргана от телефонна слушалка, използвани от бизнесмена и секретарката му. Това може да представлява рядко физическо доказателство за производството на химически оръжия в Шихани.
Според Аластър Хей от университета в Лийдс тези данни могат да бъдат от решаваща полза на разследването, но производството на пет вида „Новичок“ в различни лаборатории в Русия и повече от 20-те години разлика между двата случая може да затрудни установяването на връзка между двата случая.
Според Борис Кузнецов , ако двете субстанции са идентични, това би означавало, че опита за убийство на Сергей Скрипал е станал със знанието на руското правителство.

Мария Захарова: Лондон трябва официално да обясни официално защо не е издал виза за Виктория Скрипал
Москва. Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Лондон трябва официално да обясни защо е отказал виза на Виктория Скрипал, предава ТАСС.
„Ние настоятелно призоваваме Великобритания да направи официално заявление, да обясни какво се случва с визата за Виктория Скрипал. Ние изхождаме от това, че от хуманитарни съображения Великобритания трябва да открие сили и официално да се изкаже по този аспект“, заяви Версия. Според нея версията, че пристигането на Виктория Скрипал във Великобритания се организира от Кремъл е абсурдна.
BBC: Великобритания отказа виза на братовчедката на Юлия Скрипал
Лондон. Британското правителство отказа да издаде виза на братовчедката на върналата се в съзнание след отравянето в Солсбъри Юлия Скрипал Виктория Скрипал, предава BBC.
Правителствен източник разкри, че е преценено, че Русия „се опитва да използва Виктория като пешка“. По-рано руска телевизия излъчи запис от телефонен разговор между Виктория и Юлия.

AFP: Здравето на Сергей Скрипал се поправя бързо след отравянето
Лондон. Болницата, която лекува бившия служител на руското ГРУ Сергей Скрипал след отравянето му съобщи, че той вече не е в критично състояние и „се поправя бързо“, предава AFP.
Болницата в град Солсбъри съобщи в официално заявление, че Сергей Скрипал „реагира добре на лечението“ и „вече не е в критично състояние“.

ТАСС: Постоянният представител на РФ при ООН определи като „фантастика“ случващото се около случая „Скрипал“
Ню Йорк. Антируската кампания, развита около случая „Скрипал“ е фантастика. Такова мнение изрази в четвъртък в разговор с руските журналисти след заседанието на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия при международната организация Василий Небензя, цитиран от ТАСС.
„За нас беше важно изкажем мнението си за това, което се случва – подчерта Небензя след края на свиканото по искане на Русия заседание на СС. – А това, което се случва – това не е безпредел, даже не е извън пределите, това е фантастика. Не чухме нищо ново от нашите колеги: те повтарят старата си песен за това, че ние трябва да си признаем, да се разкаем и всичко ще бъде наред. Не се представят никакви доказателства, нито факти, а се представят за такива техните догадки“.
„Вие знаете, че в крайна сметка винаги на повърхността излиза истината – продължи той. „Сега, слава Богу, в горе-долу добро състояние е Юлия Скрипал. Тя, всъщност, е ключов свидетел и ние разчитаме, че тя ще даде някаква информация по това тъмно, тъмно и мътно дело. Ние не случайно искаме консулски достъп до Юлия Скрипал, защото тя наистина е ключов свидетел“.
Според думите на руския дипломат, по-рано в четвъртък британският постоянен представител при ООН е заявила, че „искането за (консулски) достъп до Юлия Скрипал е постъпило и сега британската страна разглежда възможността за предоставяне на такъв достъп на основание на съгласието на самата Юлия Скрипал“.
Василий Небензя отхвърли твърденията на британската страна относно това, че всички предприети от Лондон ходове съответстват на конвенцията на ООН за химическите оръжия и подчерта, че това не е истина. „Те използваха лукавия член на конвенцията, в която съвсем не се казва това и съвсем не се прилага това, както те казват. Те бяха длъжни, доброволно, да задействат девети член от конвенцията, където има точка втора за сътрудничество на заинтересованите страни в решението на тези въпроси, които предизвикват в тях загриженост. Това не се случи“, обясни дипломатът.
„В момента Техническият секретариат на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), след като получи проби, ги изпрати в сертифицирана лаборатория, където се провежда изследването на тези вещества, - отбеляза руският дипломат. – Резултатите, доколкото знаем, трябва да бъдат обявени може би в началото на следващата седмица. Най вероятно, ОЗХО няма да може да разкрие откъде е това вещество, а може да определи само класа на веществото“.

Обвиненията на Запада

Русия, за разлика от Западните страни, не отправя голословни обвинения по случая „Скрипал“, заяви Небензя.
„В своето изказване аз не назовах конкретни страни, - подчерта той, отговаряйки на въпрос кой именно може да стои зад инцидента в Солсбъри. – Когато знаем нещо, ние го казваме, но ние, за разлика от други страни, не отправяме подобни голословни обвинения, като тези, които отправят към нас“.
На молба да коментира твърденията на британската преса, че е се знае коя е лабораторията, в която е разработено веществото, използвано за отравянето на Скрипал, дипломатът отбеляза: „Моментално измислиха някаква лаборатория. По-рано не говориха за нея. Споменават Ясенево, където е разположена щаб квартирата на руското разузнаване. Това е странно. Това е последното място, където подобен род вещество може да бъде разработено“.
Москва е подготвила проекто-заявление на СС на ООН за пресата и ако Лондон и неговите съюзници не го подкрепят, то това би демонстрирало, че те не се стремят към установяване на истината относно инцидента в Солсбъри, добави Небензя.