Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Доналд Тръмп освободи от длъжност Рекс Тилърсън

13 март 2018 | 16:35

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че освобождава от длъжност държавния секретар Рекс Тилърсън и назначава директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео за негов наследник на поста. В изказване пред журналисти Тръмп обясни, че има „сходен мисловен процес“ с Помпео, за разлика с Тилерсън, с когото е имал разногласия.
Що се отнася до Помпео, Тръмп го похвали за неговата „огромна енергия и огромен интелект“. Според думите на американския президент, двамата имат близки позиции, добри отношения – фактори, които са допринесли за решението той да бъде избран за първи дипломат на Вашингтон.


Fox News: Доналд Тръмп обясни защо е уволнил Рекс Тилърсън
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че освобождава държавния секретар Рекс Тилърсън от поста му и назначава директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео за негов наследник на поста, предава американският новинарски канал Fox News.
В изказване пред журналистите във вторник преди да отлети за Калифорния, Тръмп обясни, че има „сходен мисловен процес“ с Помпео, докато е имал разногласия с Тилърсън.
„Всъщност, ние се разбирахме доста добре, но имахме разногласия по някои въпроси“, заяви американският президент. „Ако погледнем сделката с Иран, аз мисля, че тя е ужасна... Така че ние не мислим еднакво“, добави още той.
Що се отнася до Помпео, Тръмп похвали новия държавен секретар за неговата „огромна енергия и огромен интелект“. Според думите на американския президент, двамата винаги имат близки позиции и винаги са имали добри отношения и това е станало причина за назначението.
Според източник на Fox News, американският държавен глава се е решил на рокадата заради предстоящата среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун“.
„Президентът искаше да формира новия си екип преди предстоящите разговори със Северна Корея и различните търговски преговори“, е заявил служителят на Белия Дом.
От американският новинарски канал са се опитали да се свържат с Тилърсън за коментар, но са разбрали от неговия заместник Стив Голдщайн, че бившият държавен секретар няма представа каква е причината да бъде освободен от поста.
От своя страна, неговият заместник на поста Помпео пусна съобщение до медиите, в което се казва:
„Дълбоко съм благодарен на Президента Тръмп за това, че ме избра за директор на Централното разузнавателно управление и за възможността да служа като държавен секретар. Неговото лидерство направи Америка по-сигурна и очаквам с нетърпение да представлявам него и американския народ пред света и да спомагам за просперитета на Америка“.

AFP: Доналд Тръмп уволни Рекс Тилърсън и обяви директора на ЦРУ Майк Помпео за негов заместник
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че освобождава държавния секретар Рекс Тилърсън от поста му и назначава директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео за негов наследник на поста, предава AFP.
„Майк Помпео, директорът на ЦРУ ще е нашият нов Държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа!“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба!“, добави още американският президент.
Освен това Тръмп вече е избрал и нов директор на ЦРУ и това ще е Джина Хаспел – първата жена на този пост.