Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Посещение на Уес Мичъл разбуни духовете на Балканите

11 март 2018 | 14:19

Американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл разбуни духовете на Балканите след обявяване на негово посещение в региона следващата седмица. В петък стана ясно, че американският дипломат ще посети Прищина, ако в събота вечерта сръбско издание излезе с неофициална информация, според която Мичъл ще представи на среща с Александър Вучич предложение за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина. По-късно в неделя, визитата на дипломата бе потвърдена, след като от Скопие обявиха, че той е пристигне в Македония във вторник, но без да се уточнява изрично дневният му ред или целта на посещението. Визитата на Мичъл става на фона на ново изостряне на отношеняита между Белград и Прищина и търсенето на решение по спора за името между Македония и Гърция. .

„МКД“ (Македония): Уточнен е денят за посещението на Уес Мичъл в Скопие
Уточнена е датата за посещението на американския помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл в Скопие. От правителството са заявили пред македонското електронно издание МКД, че американският дипломат ще кацне на международното летище в Скопие във вторник, като по непотвърдена информация, в рамките на посещението му са насрочени срещи с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. Възможно е Мичъл да проведе разговаря и с министъра на отбраната Радмила Шекеринска, смята изданието.
Мичъл пое поста през есента на милата година на мястото на Виктория Нюленд, като в края на 2017 г. проведе разговори с Никола Димитров, по време на негово посещение в Скопие.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в неделя от Македонската информационна агенция съобщиха, че Мичъл ще посети Скопие следващата седмица, като разкриха, че според техен източник, той ще се срещне с Димитров и Заев.
Стана ясно освен това, че Мичъл ще посети Прищина на 13 март, а сръбско издание излезе с информация, че американският дипломат ще представи на Белград предложение за урегулиране на връзки с Прищина.

МИА: Американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл ще посети Скопие следващата седмица
Американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл ще посети следващата седмица Македония, това са потвърдили от вътрешното министерство в Скопие пред Македонската информационна агенция. В рамките на своето посещение, за което все още не е уточнена дата, дипломатът на САЩ ще проведе разговори с външния министър Никола Димитров. По-рано бе съобщено, че Мичъл че посети Прищина на 13 март, а сръбско издание излезе с информация, че американският дипломат ще представи на Белград предложение за урегулиране на връзки с Прищина.

Gazeta Express: Нов кръг от технически преговори между Белград и Прищина ще се проведе между 19 и 21 март
Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич обяви, че в периода между 19 и 21 март в Брюксел ще бъдат проведени нови технически разговори между Белград и Прищина, съобщава Gazeta Express. Според говорителя, сред темите от дневния ред ще бъдат „споразуменията за сръбските общини, мостът в Митровица, проблеми от енергийния сектор и управлението на вътрешните граници“.
Кочиянчич също така подчерта, че Прищина трябва да приложи без забавяне споразумението за формиране на Асоциацията на сръбските общини. По-рано тази седмица Косово се отказа от започване на процеса по изработване на споразумението, което доведе до остра реакция от сръбския външен министър Ивица Дачич, според който действията на Прищина са равни на отказ от брюкселски диалог.

МИА: САЩ ще предложат на Сърбия възможности за урегулиране на отношенията с Косово, според местен вестник
Според сръбския вестник “Новости“ в рамките на свое посещение в Белград, американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл ще представи на Сърбия предложение за урегулиране на отношенията с Прищина, предава Македонската информационна агенция. Според изданието, Мичъл ще предложи Сърбия да спре да блокира членството на Прищина в международните организации, в замяна на което доминираните от сърби общини в Косово ще получат широки права на самоуправление в сферите на образованието, здравеопазването и културата, а вицепремиерът на косовското правителство, който ще бъде етнически сърбин, ще има правомощията да контролира упражняването на тези права.
Според сръбския вестник, предложението ще бъде представено при среща на Мичъл с Александър Вучич.

Агенция "Фокус" припомня:
Сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич проведе разговори с Мичъл в началото на декември миналата година във Вашингтон, след което изрази увереността си, че американският дипломат ще посети Сърбия през 2018 г. По-рано тази седмица бе съобщено, че Мичъл ще посети Прищина на 13 март, където ще проведе срещи с премиера Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи. Не се съобщава за точна дата за евентуално негово посещение в Белград.

Ивица Дачич: Международната общност и косоварите постоянно лъжат Александър Вучич
Президентът на Сърбия Александър Вучич постоянно е лъган от международната общност, заяви в петък министърът на външните работи на страната Ивица Дачич, като уточни, че те само искат Белград да признае независимостта на Косово и не търсят компромисно решение, предава македонската електронна медия „Плюс инфо“.
„Постоянно го предупреждавам, че те лъжат Белград през цялото време. Те не искат компромис. Разтревожен съм, че само ще представят хартия, на която пише, че Сърбия трябва да признае Косово“, заяви Дачич пред сръбската държавна телевизия RTS, докато коментираше решението на Прищина да не приложи договора за формиране на Общност на сръбските общини в Косово.
Според мнението на сръбския дипломат, Прищина и международната общност трябва да изяснят дали Брюкселския договор е в сила.
„Аз го подписах, а не бих го подписал, ако там нямаше решение за образуване на Общност на сръбските общини. Заради това Сърбия направи редица отстъпки, като например, интеграцията на сръбските институции в косовските институции“, заяви Дачич.
Той припомни още, че след изявлението на сръбския и румънския президент Вучич и Клаус Йохйанис, че последният може да посредничи в диалога Белград – Прищина, веднага е последвал коментар от началника на канцеларията на косовския президент Хамим Тачи, Беким Чолаку, който заяви, че в диалога не може да посредничи страна, която не е признала независимостта на Косово.
„Това е пълно безобразие. Дали тези хора схващат, че са будали, ако си мислят, че със сила ще натрапят на Вучич и Сърбия да признаят Косово без компромис“, посочи Дачич и добави, че е наивно и грешно ако някой си мисли, че Сърбия ще признае независимостта на Косово само, за да се покаже като конструктивна страна.
Той изтъкна, че Сърбия никога няма да го направи и че „няма как Сърбия да бъде изнудена да признае едностранно обявената независимост на Косово“.