Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Дамаск взима категорично надмощие в Източна Гута?

10 март 2018 | 16:51

Ситуацията в контролирания от бунтовници сирийски анклав Източна Гута е напрегната от 18 февруари насам, когато силите на Дамаск започнаха интензивни бомбардировки на района, които бяха последвани от наземна операция, започната малко по-късно. Силите на правителството успяха да установят контрол върху около половината от територията на анклава, според базираната в Лондон Сирийската обсерватория за човешки права. Най-големите градове в региона обаче все още са контролирани от противниците на режима, като в събота Дамаск започна операция срещу един от тях – Дума, като по неофициални съобщение, действия се водят и около неназовано друго голямо населено място. Ако сирийските правителствени части установят контрол върху Дума, това може да бъде определено като развиване на конфликта в полза на Дамаск. Говорител на една от бунтовническите групировки обаче отрече информацията градът да е бил блокиран, като според него данните за по-ранното превземанет на град Месраба също са неверни.

BBC: Сирийската армия е разделила на три Източна Гута
Сирийската армия е извършила значителен напредък в намеренията си да установят контрол върху контролирания от бунтовници анклав Източна Гута, съобщава BBC, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Верни на Дамаск войски са блокирани Дума, един от най-големите градове в региона и изолирани друг, като настъплението на правителствената армия е разделило анклава на три части.
От една страна е Дума и неговите околности на север, на запад е град Хараста, а третият изолиран регион са териториите в югоизточната част на Източна Гута.

AFP: Сирийската армия е обградила най-големия град в анклава Източна Гута
Сирийските правителствени сили са обградили най-големия град в контролирания от опозицията анклав Източна Гута край Дамаск. Районът, контролиран от антиправителствените сили, в момента е разделен на три, предава AFP.
„Армията е поела контрол над пътя, свързващ град Дума с Хараста и също така е превзела град Мисраба“, съобщава базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“. „По този начин силите на режима да разделили Източна Гута на три – Дума и околностите ѝ, Хараста на запад и останалите градове на юг“, съобщава организацията.
По нейни данни от началото на бойните действия в анклава от началото на миналия месец насам са загинали 975 цивилни.

ТАСС: В Източна Гута са зачестили случаите на сблъсъци между мирните жители и опозицията
Протестите на жителите на сирийския анклав Източна Гута край Дамаск срещу контролиращите региона части на опозицията са зачестили след откриването на хуманитарния коридор в град Млех, предава ТАСС.
„След откриването на допълнителния пункт за пропуск в посока град Джисрейн в Млех са регистрирани повече случаи на сблъсъци между цивилните в Източна Гута и въоръжената опозиция, която продължава да блокира изхода от района“, съобщава представителят на Центъра по примирието на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Владимир Золотухин.
12-та хуманитарна пауза в Източна Гута започна в събота от 9 часа сутринта местно време (съвпада с българското). От тогава от региона са излезли 13 бойци на въоръжената опозиция, които са изпратени в провинция Идлиб.

РИА Новости: Първата група от 13 бунтовници напусна Източна Гута
Първата група от 13 бунтовници напусна Източна Гута невъоръжени, предава руската агенция РИА Новости.
Те са се възползвали от хуманитарния коридор, осигурен след дълги преговори с офицери от Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия. Това съобщи началникът на Центъра към руското Министерство на отбраната, генерал-майор Юрий Евтушенков.
„Преговорният процес с участието на сирийското правителство за извеждане на други бунтовници продължава“, заяви генерал-майорът.

РИА Новости: Хиляди цивилни жители на Източна Гута са излезли на митинг срещу въоръжената опозиция, контролираща анклава
Хиляди жители на контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск са се събрали на митинг в селището Гизляния, искайки от въоръжените бойци да ги пуснат в контролираните от сирийското правителство територии, предава РИА Новости.
Митингуващите са излезли с държавни знамена на Сирия в ръце и искат предаването на контрола над цяла Източна Гута на сирийската армия.
Масовите митинги против въоръжената опозиция започнаха в Източна Гута още във вторник. Жителите на някои селища в анклава издигнаха държавните знамена на централните площади в подкрепа на армията и на сирийското правителство.

AFP: Джихадисти ще бъдат евакуирани от Източна Гута
Група джихадисти ще бъде евакуирана от контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск, която в момента е цел на настъплението на правителствените сили, предава AFP.
„Бойците от „Хаят Тахрир аш Шам“, група съставена предимно от членове на „Джебхат ан Нусра“, ще бъдат евакуирани в северната провинция Идлиб“, съобщава екстремистката групировка, която има позиции в Източна Гута, „Джаиш ал Ислам“.

ABC News: Международният червен кръст съобщи, че е доставил хуманитарна помощ в Източна Гута
Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че е доставил заедно с ООН и със сирийските правителствени парамедици спешно необходимата помощ в контролираното от сирийската опозиция предградие на Дамаск Източна Гута, „въпреки, че боевете се водеха извънредно близо до хуманитарния конвой“, предава ABC News.
МКЧК съобщава, че е доставил заедно с ООН и Сирийския Червен полумесец 2400 кутии с храна, които могат да изхранят 12 хил. души за един месец, както и 3248 чувала с брашно.
Регионалният директор на МКЧК за Близкия изток Роберт Мадрини съобщи, че „понеже в близките дни ще е необходима още помощ е извънредно необходимо получаването на гаранции, че примирието в региона ще бъде спазвано в бъдеще“.

Anadolu Agency: Сирийската армия разряза котела в Източна Гута на две
Сирийската правителствена армия и съюзниците са разрязали обсадения анклав на „умерената“ опозиция Източна Гута на две в петък, след като са обезопасили коридор с ширина един километър от района на Мисраба до Хареста през целия район, предава Anadolu Agency, като се позовава на информация от своя кореспондент на мястото на събитието.
Турската агенция припомня, че на 3 март Сирийската арабска армия, с въздушната подкрепа на руските ВКС, започна мащабна сухоземна офанзива в Източна Гута.