Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

САЩ увеличиха вносните мита върху металите

09 март 2018 | 16:39

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп подписа указа за налагане на вносни мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия. Те ще влязат в сила след 15 дни, като Мексико и Канада ще бъдат изключени от тях временно. Белият дом обяви, че освен това партньорите на САЩ могат да започнат преговори за избягването на вносните мита, желание за което вече изявиха от Лондон, Европейския съюз, Токио, Бразилия и Аржентина.
Указът бе подписан в Белия дом в присъствието на ключови съветници на Доналд Тръмп, който освен това бе заобиколен и от работници от секторите на добив на алуминий и стоманообработката. Противоречивите мита, които предизвикаха едновременно международен и вътрешен отзвук, останаха верни на този процес, тъй като по времето на подписването не присъстваше нито един републикански представител от Конгреса, като председателят на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Пол Райън заяви, че „не съм съгласен с това действие и се страхувам от непреднамерените негови последици“.AFP: Еманюел Макрон предупреди Доналд Тръмп, че в случай на търговска война всички страни ще загубят
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди колегата си от САЩ Доналд Тръмп да не вдига вносните мита върху европейските стомана и алуминий, заявявайки, че това може да доведе до взаимно разрушителна „търговска война“, предава AFP.
По време на телефонен разговор френският президент изрази „дълбока загриженост“ относно мерките, заявявайки, че макар и да споделя притесненията на Тръмп относно нечестните търговски практики, тарифите, които ще влязат в сила след две седмици „рискуват да предизвикат търговска война, при която всички участващи страни ще станат губещи“.

The Washington Times: САЩ официално обвързаха изключването от митата с увеличаването на вноската за НАТО
Вашингтон. Съюзниците на САЩ, които искат да избегнат вносните мита върху алуминия и стоманата, одобрени от президента Доналд Тръмп ще трябва да увеличат средствата, които отделят за отбраната си в рамките на поетите ангажименти в НАТО, пише The Washington Times.
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че президентът ще обмисли изключения от планираните тарифи и отбеляза, че Тръмп иска НАТО да получава повече средства от своите европейски съюзници. Тръмп по-рано разкритикува част от тези страни, че бюджетът им за отбрана е твърде нисък и че не допринасят достатъчно за Алианса.

Reuters: Италианският министър-председател заяви, че ЕС ще заеме обща позиция относно тарифите на САЩ
Италианският министър-председател Паоло Джентилони заяви, че ЕС ще реши на следващата си среща каква обща позиция да заеме в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, предава Reuters.
„Търговската политика ще бъде основната тема по време на разговора ми с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер“, заяви Джентилони. „Тарифите не са правилния път, по който може да се поеме“, допълни той, но същевременно увери, че „е важно диалогът със САЩ да продължи“.
„Ще решим каква да бъде общата ни позиция по време на следващата среща на Европейския съвет“, допълни той.

Ангела Меркел: САЩ трябва да изключат ЕС от тарифите, за да обезвредят търговските спорове
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че най-доброто решение, за да се обезвреди възможния търговски спор между САЩ и ЕС относно решението на Вашингтон да повиши вносните мита върху стоманата и алуминия би било Съюзът да бъде изключен от тях, предава Reuters.
„Доверяваме се на Европейската комисия, която е отговорна за търговската политика и която представи мерки, които можем да приложим“, заяви Меркел. „Но ние предпочитаме първо да проведе дискусии. Най-доброто решение би било ЕС да бъде изключен от тарифите на САЩ“, уточни тя.

Марк Рюте, министър-председател на Холандия: Подгответе контрамерки срещу митата на САЩ
Холандският министър-председател Марк Рюте заяви, че ЕС трябва да бъде готов да предприеме контрамерки срещу наложените от САЩ вносни мита върху стоманата и алуминия, предава Reuters.
„Ние искам деескалация на конфликта, но трябва да сме готови да предприемем контрамерки“, заяви Рюте пред журналисти.

Сесилия Малмстрьом: Изключването на Великобритания от митата за стомана може да постави ЕС под въпрос
Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да уважава ЕС като „едно цяло“ и предупреди срещу възможното изключване на Великобритания от наложените от Вашингтон вносни мита върху стоманата и алуминия, предава Сесилия Малмстрьом.
„Има различни слухове относно това кой ще бъде включен и кой ще бъде изключен“, заяви Малмстрьом. „Но ЕС е единно тяло и САЩ ще трябва да уважи това иначе това ще оспори съществуването на целия ЕС като проект, което е доста драматично“, допълни тя.
Великобритания е доставчик на някои видове стомана, които се използват в американските бойни подводници. Тръмп по-рано даде сигнал, че иска да засили търговските връзки с Великобритания след Брекзит.
„Говорих с министрите в Лондон. Смятам, че трябва да действаме заедно, защото Великобритания има важна стоманена индустрия“, допълни европейският комисар.

The Hill: Демократическата партия на САЩ пристъпва внимателно относно митата на Доналд Тръмп
Демократическата партия на САЩ е принудена да реагира внимателно на обявените от президента Доналд Тръмп вносни мита върху стоманата и алуминия. Редица нейни сенатори в миналото са призовавали за по-сериозни мерки срещу дъмпинга на металите, но не искат да подкрепят президента, който е от Републиканската партия, коментира американското издание The Hill.
„Предложените мита са правилни, но те са насочени срещу тясна секция от икономиката и поставят нашите съюзници в една група с държави като Китай, които постоянно мамят в политиката“, смята сенатор Елизабет Уорън (Демократ, Масачузетс).
Независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс е на подобно мнение, обвинявайки Тръмп, че не е посочил Китай като единствен виновник. По време на президентските избори от 2016 г. той получи подкрепа, обявявайки се против свободната търговия с тихоокеанските държави.
Същевременно сенаторите от Демократическата партия Джо Манчин (Вирджиния) и Шеръд Браун (Охайо) приветстваха решението на президента. „Днешното решение отправя ясно послание към нашите търговски партньори, че няма да позволим американските работни места и позиции в световните пазари да бъдат застрашени с измама“, заяви Браун. На свой ред Манчин заяви, че „е крайно време“ президентът да защити интересите на страната си.
Според сенатор Дик Дърбин (Илинойс) „налагането на тарифи е като взривяване на бомба срещу муха“. „Започването на търговска война ще отчужди нашите съюзници и няма да реши проблема с дъмпинга на стоманата“, убеден е той.

AFP: ЕС е готов да реагира на наложените от Доналд Тръмп тарифи върху стоманата и алуминия
Вицепредседателят на Европейската комисия Юрки Катайнен съобщи, че Европейският съюз е готов да отговори срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи вносни мита върху стоманата и алуминия, предава AFP.
„Готови сме и ще бъдем готови при нужда да използваме балансиращи мерки“, заяви Катайнен. Той допълни, че въпреки това, ЕС все още подкрепя провеждането на преговорите, с които спорът да бъде решен.

AFP: Ангела Меркел изрази притеснения относно новите американски мита, призова за диалог
Германският канцлер Ангела Меркел изрази притеснения относно решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи вносни мита върху алуминия и стоманата и призова за преговори, които да потушат ескалиращото напрежение, предава AFP.
„Гледаме със загриженост увеличаването на тарифите по определени продукти“, заяви Меркел. Тя допълни, че подкрепя ЕС „в желанието му за диалог със САЩ, но също и с държавите, които могат да бъдат засегнати, като Китай“.

Reuters: Най-големите износители в Азия изразиха тревоги относно увеличените мита за внос на стомана и алуминий в САЩ
Големите азиатски държави реагираха остро в петък на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да увеличи митата за внос на стомана и алуминий и предупредиха, че това може да нанесе вреди на отношенията между страните и да предизвика ответни действия, предава Reuters.
От Япония заявиха, че решението ще „повлияе силно“ на близките двустранни отношения между Токио и Вашингтон.
Китай, който произвежда половината от световната стомана, ще оцени щетите, причинени от мярката на САЩ и „ще защитава твърдо своите легитимни права и интереси“, заяви министърът на търговията на страната, като добави, че митата „ще повлияят сериозно на нормалния ход на световната търговия.
Министърът на търговията на Южна Корея Пайк Ун-гиу заяви: „Трябва да предотвратим търговска война, предизвикана от излишен протекционизъм, в която губещ ще е целия свят“. От американската агенция уточняват, че Южна Корея е третият най-голям вносител на стомана в САЩ, след Канада и Бразилия.

AFP: Берлин определи новите мита на САЩ като „откровен протекционизъм“
Берлин. Министърът на икономиката на Германия Бригите Зиприс определи в петък решението на Доналд Тръмп да увеличи митата за внос на стомана и алуминий в САЩ като „чист протекционизъм“ и обида към съюзниците, предава AFP.
„Това е протекционизъм, който обижда близките партньори като Европейския съюз и Германия и който ограничава свободната търговия“, заяви Зиприс чрез съобщение, в което се добавя още, че Берлин, след консултации с Брюксел, ще даде „ясен отговор“.

AFP: „Първата опция“ на ЕС са разговори със САЩ относно митата
Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че „диалогът“ с Вашингтон е „първата опция“ на Европейския съюз, за да спечели изключение от спорните нови мита на САЩ за вносна стомана и алуминий, предава AFP.
„Диалогът винаги е първата опция на Европейския съюз“, заяви Малмстрьом, като добави, че Брюксел „разчита да бъде изключен“ от списъка със страните, които ще плащат по-високите мита.

РИА Новости: Канада ще продължи да осъжда въведените от САЩ мита върху стоманата и алуминия
Канада ще продължи да полага усилия, насочени да разубедят САЩ от прилагането на митата върху вносните стомана и алуминий, съобщи външният министър на страната Кристия Фрийленд, предава РИА Новости, като се позовава на данни от американска телевизия.
Министърът отбеляза, че канадските компании и власти работят активно за да „постигнат позитивен резултат“, а именно премахването на новите тарифи, поясни Фрийленд. По нейните думи „премерените и активни действия“ ще продължат.
Засягайки темата за Северноамериканското търговско споразумение, министърът заяви, че е напълно възможно постигане на сделка, която да удовлетворява едновременно САЩ, Канада и Мексико. Тя обаче изрази мнението, че преговорите за НАФТА и за премахването на митата не са свързани.

ТАСС: Япония разглежда възможността да се обърне към СТО заради новите тарифи на САЩ
Японското правителство разглежда възможността да се обърне към Световната търговска организация заради новите тарифи, въведени от американския президент Доналд Тръмп върху вноса на стоманата и алуминия в САЩ, съобщава ТАСС, като се позовава на изказване, направено от Хирошиге Секо, японският министър на икономиката.
„Всичко това е крайно тъжно“, заяви министърът, коментирайки новите вносни мита, наложени от САЩ. Според обръщението на Секо, Токио „разглежда възможностите за ответна стъпка в рамките на Световната търговска организация“. Министърът също така разкри, че Япония внася в САЩ около 2 милиона стоманата годишно, което е около 5% от целия износ на японска стомана.

„Московский Комсомолец“ (Русия): ЕС е длъжен да подаде жалба срещу САЩ в СТО, заявиха от Берлин
Германския министър на икономиката Бригите Ципрас счита, че ЕС е длъжен да даде решителен отговор на въведените от САЩ вносни мита върху внасяните в страната стомана и алуминий, пише вестник “Московский Комсомолец“.
„Смятам, че Европейският съюз е длъжен да реагира, доколкото това е компетенциите му… Във всеки случай, Европа трябва да подаде жалба в Световната търговска организация“, заяви министърът.
По-рано несъгласие с новите тарифи, въведени от американския президент Доналд Тръмп изразиха и редица други държави, сред които Франция, Великобритания, Япония, Китай и Бразилия. От Вашингтон разкриха, че митата, равняващи се на 25% върху вносната стомана и 10% върху внасяния алуминий, ще влязат в сила след 15 дни, като към момента Канада и Мексико ще бъдат временно изключени от списъка. От Белият дом разкриха още, че партньорите на САЩ ще имат възможността да проведат преговори за своето премахване от списъка държави, чийто стоки ще бъдат облагани, като желание за провеждани на такива разговори вече изявиха от Великобритания, ЕС, Япония и Аржентина.

Reuters: Китайски компании поискаха от Пекин да отвърне на тарифите на САЩ
Китайските компании, занимаващи се с производството на стомана и добив на алуминий поискаха от правителството в Пекин да даде отговор на новите тарифи на Доналд Тръмп върху двата материала, съобщава Reuters.
„Китайската асоциация за желязо и стомана призовава китайското правителство да предприеме решителни мерки срещу вносни американски продукти, сред които неръждаемата стомана, поцинкованата ламарина, въглищата, селскостопанските и продукти на електрониката“, се казва в становище на организацията. Китайската асоциация за цветни метали излезе с подобно становище, искайки от правителството да наложи мита върху въглищата, алуминиевите изрезки, селскостопански продукти и високотехнологични продукти, предназначени за крайния потребител. Малко по-късно от Пекин заявиха, че действията на САЩ представляват „сериозна атака“ срещу световната търговска система и ще нарушат търговската среда. „Китай твърдо се противопоставя“ на мерките на САЩ, заявиха от Пекин.

AFP: Франция и Великобритания разкритикуваха новите тарифи на Доналд Тръмп
Лондон/Париж. Франция и Великобритания разкритикуваха новите тарифи на американския президент Доналд Тръмп, налагащи вносни мита върху влизащите в САЩ алуминий и стомана, предава AFP. Според министъра на търговията на Великобритания Лиам Фокс, „ние можем да се справим многостранно със свръхпроизводството на стомана, но това е грешният начин да протекат нещата“. „Протекционизмът и тарифите никога не работят както трябва“, подчерта Фокс, като разкри, че следващата седмица ще извърши визата във Вашингтон за среща с официални лица от администрацията на Тръмп, в рамките на които ще бъдат проведени разговори относно възможното изключване от тарифите на някои съюзници на САЩ, каквото обещание бе дадено от Белия дом. По-рано отговарящия за търговията еврокомисар Сесилия Малстрьом също разкри желанието си да проведе среща с американски представител по въпроса по-късно тази седмица.
От своя страна френският министър на икономиката Бруно льо Мер коментира в социалната мрежа „Туитър“, че „съжалява“ за взетото от Вашингтон решение. „Има само губещи в търговските войни. С нашите партньори от ЕС ще оценим последствията за нашите индустрии и определим подходящ отговор“.

AFP: ЕС трябва да бъде изключения от списъка с тарифите за вноса на стомана и алуминий в САЩ, заявиха от Брюксел
Брюксел. ЕС трябва да бъде изключение от списъка с тарифите за вноса на стоманата и алуминий в САЩ, това заяви Сесилия Малстрьом, еврокомисарят отговарящ за търговия, малко след като американският президент Доналд Тръмп подписа официално документа за облагането с мита на идващите от чужбина стомана и алуминий, съобщава AFP.
„ЕС е близък съюзник на САЩ и ние ще защитаваме виждаме, че Съюза трябва да бъде изключен от тези мерки“, заяви Малстрьом чрез профила си в социалната мрежа “Туитър“.
Шведският политик отбеляза, че ще търси „повече яснота по този въпрос в следващите дни“, пояснявайки, че смята да се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтцингер в Брюксел тази събота.

The Guardian: Доналд Тръмп подписа закона за въвеждането на противоречивите тарифи, засилвайки страховете от избухването на търговска война
Американският президент Доналд Тръмп изпълни плановете си да наложи тарифи на стоманата и алуминия, влизащи в САЩ, като заяви, че митата са необходими са необходими за обезпечаване на националната сигурност и за да се спре „атаката срещу нашата страна“, пише британският вестник Guardian.
Заобиколен от работници в сектора и ключови съветници, президентът заяви, че трябва да действа за да спре „обезглавяването на цели общности и подчерта, че администрацията ще използва следващите 15 дни за преговори със своите съюзници за възможни изключвания на отделни държави, като митата няма да важат временно за Канада и Мексико, поясниха от Белия дом, без да определят точния срок.
„Стоманата си е стомана. Без стоманата не съществува държава“, заяви Тръмп.
Държавният глава бе включил спасяването на американските сфери, занимаващи се със стомана и алуминий, които не успяват да се справят с конкуренцията на евтиния чуждестранен внос, отбелязва изданието. Но митата застрашават да подкопаят десетилетни усилия за разведряване на световната икономика, смятат от редакцията, като подчертават, че те освен това успяха да разделят и управляващата Републиканска партия – нито един член на Конгреса присъстваше на подписването на документа.
Вносните мита се равняват на както бе съобщено по-рано, 25% за стомана и 10% върху алуминий. Но макар първоначалния план да бе те да важат за всички държави, Белият дом заяви ясно, че ще бъдат допуснати изключения.
Питър Наваро, търговски съветник на Белия дом разкри пред местна медия мнението на Тръмп, че не може да има държава без развита стоманена и алуминиева индустрия, а по думите на Наворо, и двете такива в САЩ се намира „на изкуствено дишане“. Според него, „след година или две, ако не направим нищо, това ще свърши… и ние няма да имаме държава“.

AFP: Пол Раян изрази несъгласието си с новите тарифи на Доналд Тръмп
Председателят на републиканското мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса Пол Раян изрази в четвъртък своето несъгласие с въведените от президента Доналд Тръмп тарифи върху вноса на стоманата и алуминия в САЩ, съобщава AFP.
„Не съм съгласен с това действие и се страхувам от непреднамерените негови последици“ , подчерта Раян, като в същото време приветства временното изключване на Мексико и Канада от тях. Раян добави, че „ние ще продължаваме да призоваваме администрацията да стеснява тази политика, така че тя да бъде фокусирана само срещу тези страни и действия, които нарушават търговските закони“.

AFP: Доналд Тръмп е уверен в постигането сделка по Северноамериканското споразумение за свободна търговия
Американският президент Доналд Тръмп изрази в четвъртък увереността си, че Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), ще бъде подписано, като още веднъж потвърди, че Канада и Мексико ще бъдат извън обхваната на новите вносни тарифи върху алуминия и стоманата в САЩ, предава AFP.
„Имам чувството, че ще постигнем сделка за НАФТА“, заяви президентът малко преди да подпише документа, утвърждаващ тарифите. „Казвах дълго време: да постигнем сделка, или се изтегляме, и ако ние постигнем сделка, няма да има тарифи за Канада и Мексико“.

Reuters: Новите тарифи на Доналд Тръмп носят потенциални сериозни последствия, смятат от Банката на Канада
Новите тарифи върху стоманата и алуминия и протекционистката реторика „носят потенциални сериозни последици“ и ще повлияят негативно върху икономическите инвестиции, но е твърде рано да се каже как трябва да се реагира, заявиха от Банката на Канада в четвъртък, съобщава Reuters. В реч, произнесена в четвъртък, заместник-директорът Тим Лейн заяви, че „не знаме как или кога преговорите за НАФТА или други търговски спорове ще приключат, и не знаем как индустриите или правителствата ще реагират“. Според Лейн, „кръгът на възможностите е широк, което значи, че да се опитваме да предричаме развитието на нещата предварително няма да бъде полезно за политиката“.

AFP: Доналд Тръмп подписа новите тарифи върху стоманата и алуминия
Американският президент Доналд Тръмп подписа в 15:30 часа местно време (22:30 българско) новите тарифи върху вносния алуминий и стомана в САЩ, съобщава AFP. Съгласно разпространената информация, те ще влязат в сила след 15 дни, като Мексико и Канада ще бъдат изключени от тях временно. Белият дом обяви, че освен това партньорите на САЩ могат да започнат преговори за избягването на вносните мита, които се равняват на, както бе съобщено по-рано, 25% за вносната стомана и 10% върху вносния алуминий.
Тръмп разкри, че има планове да въведе тези мита миналата седмица, което предизвика остра реакция сред партньорите на САЩ, като Европейският съюз излезе на свой ред със собствен план за таксуване на американски стоки, сред които бърбъна, някои марки дрехи и моторите "Харли Дейвидсън".
Представител на Белия дом заяви, че „това е обещание дадено, и обещание спазено. Никой не трябва да бъде изненадан“.
Тръмп отбеляза в четвъртък, че ще бъде „гъвкав“ относно „истинските съюзници“.