Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Северна и Южна Корея се сближават

06 март 2018 | 14:47

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се е договорил с членовете на делегацията на Сеул за провеждане на среща на върха между двете държави на полуострова, предава Reuters, като се позовава на централна новинарска агенция на Северна Корея (KCNA).
Севернокорейският лидер проведе първата по рода си среща с високопоставени представители на правителството на Южна Корея, в рамките на която е подчертал неговата „твърда воля за енергичен напредък" на междурегионалните връзки и обединение, предаде официалната агенция на Пхенян във вторник.

***

AFP: Доналд Тръмп заяви, че изказванията на Северна Корея са „много позитивни“
Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства като „много позитивно“ изразеното от Северна Корея желание да проведе преговори за ядрено разоръжаване, но предупреди, че пред Вашингтон всички възможности остават отворени, предава AFP.
„Изглежда, че те реагират позитивно, но ще видим“, заяви Тръмп в Овалния кабинет, след като Пхенян предложи идеята да изостави оръжията си в замяна на гаранции за сигурността от Вашингтон.
„Изказванията идващи и от Северна, и от Южна Корея изглеждат позитивни“, допълни той.
„Дълъг път изминахме със Северна Корея. Би било най-доброто нещо за света, за Северна Корея и за целия полуостров това да се случи, но ще видим какво ще се случи“, допълни Тръмп.
„Ще направим нещо по един или по друг начин. Няма да позволим тази ситуация да натрупа проблеми “, убеден е президентът на САЩ.

Korea Herald: Защо срещата на високо равнище ще се проведе не в Сеул и не в Пхенян, а в Пханмунджом?
Ключовото постижение на пратениците на южнокорейския президент Мун Джей-ин в Северна Корея е, че двете Кореи положиха основите за облекчаване на напрежението на Корейския полуостров и отвориха възможност за преговори между изолирания режим и САЩ за справяне с ядрената безизходица, коментира южнокорейското издание Korea Herald.
„Южна Корея и Северна Корея се договориха да проведат междукорейска среща на високо равнище в Дома на мира в Пханмунджом в края на април“ съобщи специалният пратеник на южнокорейския президент след двудневно си пътуване до Пхенян.
„Решението за провеждане на срещата на високо равнище между двете корейски държави в Пханмунджом показва "практическия" подход на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун“, смята от южнокорейския института „Седжонг“ Чан Чон-сон.
Той също така приветства резултата от срещата , проправила пътя за Южна Корея да се справи със ситуацията на Корейския полуостров по "стабилен" начин, предотвратявайки ескалация на напрежението и започвайки да възстановява доверието със Северна Корея.
Друг експерт смята, че това, за което двете Кореи са се съгласили, показа тяхната решителност да поемат въпроса в собствените си ръце, за да се справят с ядрената криза на полуострова.
"Двете Кореи, които се съгласиха да проведат среща на върха, показват, че са решени да поемат водеща роля в разрешаването на ядрената ситуация на Корейския полуостров", смята Ко Ю-хван , който преподава Севернокорейски изследвания в университета „Донггук“.


Майк Пенс: Северна Корея трябва да положи истински и подлежащи на проверка мерки за оставяне на ядреното си оръжие
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че предстоящите преговори със Северна Корея няма да сложат край на кампанията на „максимален натиск“, докато Пхенян не предприеме реални действия по изоставянето на своите ядрени оръжия, предава AFP.
„Накъдето и да се запъти Северна Корея, ще бъдем решителни“, обяви Пенс в официално свое заявление, след като правителството на Северна Корея се изказа в полза на преки преговори между нея и САЩ.
„Ние и нашите съюзници оставаме твърди при прилагането на максимален натиск срещу режима на Ким Чен-ун, за да го накараме да изостави своята ядрена програма“, допълни вицепрезидентът.
„Всички възможности са на масата и нашата позиция към режима няма да се промени, докато не видим истински, твърди и възможни за проверка крачки към ядреното разоръжаване“, увери Пенс.

AFP: Северна Корея е готова да се денуклеаризира ако се гарантира сигурността й
Сеул. Северна Корея е заявила, че е готова да се откаже от ядрените си оръжия, ако сигурността на режима бъде гарантирана. Пратеникът на Сеул е заявил това след срещата си с Ким Чен-ун, предава AFP.
„Северът показа ясно, че е готов да се денуклеаризира и че няма нужда да притежава собствени ядрени оръжия ако заплахите срещу него бъдат отстранени и сигурността на режима бъде гарантирана“, заяви Чун Ю-йонг, съветник по националната сигурност на южнокорейския президент Мун Дже-ин.
AFP: Лидерите на двете Кореи ще открият гореща линия за комуникация помежду си и ще проведат среща на върха
Сеул. Двете Кореи са се разбрали да открият гореща линия за комуникация между техните лидери, съобщи пратеникът на Сеул във вторник, след като се срещна с лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун в Пхенян, предава AFP.
„Югът и Северът се разбраха да отворят гореща линия между лидерите, с цел да разсеят военното напрежение и да осъществяват по-близка координация. Освен това те са се съгласили да проведат първия телефонен разговор преди третата среща на върха“, заяви Чун Ю-йонг, съветник по националната сигурност на южнокорейския президент Мун Дже-ин.
Чун добави още, че двете страни са се разбрали да проведат среща на върха в крайграничното селище Панмунджом в края на април.
ТАСС: Президентът на Южна Корея заяви, че срещата на делегациите на Севера и Юга открива пътя към разцвет
Сеул. Визитата на специалния посланик на президента на южна корея в КНДР октрива пътя към мир и разцвет на Корейски полуостров. Това заяви във вторник президента на Южна Корея Мун Дже-ин в хода на посещението си във Военната академия в Сеул, предава ТАСС.
„Вчера към Северна Корея се отправи делегация начело със специален посланик. Това пътуване открива пътя към мир и разцвет с вяра, че ние можем със собствени сили да достигнем до главната цел – установяването на мир и денуклеаризация на Корейския полуостров“, подчерта Мун.
Reuters: Президентът на Южна Корея заяви, че Сеул трябва да укрепи защитните си способности срещу Севера
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви във вторник, че военните трябва да насочат „всичките си сили“ към укрепването на отбранителните способности на страната, за да се противопоставят на севернокорейските оръжейни програми, независимо от това, че в момента между Сеул и Пхенян се води диалог, предава Reuters.
„Трябва да разговаряме със Севера за денуклеаризация на Корейския полуостров, но в същото време ние трябва да насочим всичките си усилия, за да създадем бързо и ефективно защита срещу ядрената и ракетната програма на Северна Корея“, заяви Мун.
Освен това той добави, че Сеул ще продължи да развива общата отбранителна система между Южна Корея и САЩ.
ТАСС: Северна Корея вероятно е възобновила работата на ядрения реактор в Йонбьон
Пхенян. Северна Корея вероятно е привела в работен режим експериментален леководен реактор, предава TACC, като се позовава на репортаж на южнокорейски телевизионен канал YTN, базиран снимки от спътници от 17 и 25 февруари.
От снимките може да се види, че от АЕЦ-а се издигат стълбове бяла пара. Експерти обаче отбелязват, че изображенията не показват признаци за източване на вода от охладителната система на реактора в съседната река. Това може да означава, че освобождаването на пара не е свързано с действието на реактора. Допуска се обаче тръбопроводът за изхвърляне на водата да е скрит в реката. Освен това от снимките става ясно, че военният лагер на територията на обекта е бил унищожен.
Южнокорейски експерти разясняват, че пускането на реактора може да свидетелства за възобновяване на производството на изотопи, необходими за ядрената програма на Северна Корея. В центъра Йонбьон е разположен завод за обогатяване на уран, построен от специалисти на Пхенян през 1986 г. По оценка на специалисти, за една година в Йонбьон може да се произведе достатъчно материал за приготвянето на няколко ядрени заряда.
Reuters: Ким Чен-ун се е договорил с делегацията на Южна Корея за провеждането на среща на върха между Пхенян и Сеул
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се е договорил с членовете на делегацията на Сеул за провеждане на среща на върха между двете държави на полуострова, предава Reuters, като се позовава на централна новинарска агенция на Северна Корея (KCNA).
Севернокорейският лидер проведе първата по рода си среща с високопоставени представители на правителството на Южна Корея, в рамките на която е подчертал неговата „твърда воля за енергичен напредък" на междурегионалните връзки и обединение, предаде официалната агенция на Пхенян във вторник.
Десетчленна южнокорейска делегация, водена от ръководителя на Службата за национална сигурност пристигна в столицата на Северна Корея с надеждата да насърчи диалога между Пхенян и Вашингтон.
Напрежението между САЩ и Северна Корея се изостри през последните месеци на ожесточена реторика на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Същевременно се наблюдаваше затопляне на отношенията между Пхенян и Сеул, които се явиха под един флаг на Зимните олимпийски игри в Пьончан, където президентът на Южна Корея Мун Дже-ин бе домакин на севернокорейска делегация на високо равнище.
„Изслушвайки намерението на президента Мун Дже-ин за срещата на върха от специалния пратеник на Юга, Ким Чен-ун обмени мнения и постигна задоволително споразумение", гласи съобщението на KCNA.
Севернокорейската агенция не предоставя подробности за това какво точно предвижда споменатото споразумение, но представител на Президентството в Сеул заяви, че отчасти то се отнася за предложението за провеждане на среща на върха.
AFP: Ким Чен-ун е обсъдил с делегация на Сеул отслабването на напрежението на Корейския полуостров
Пхенян. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е обсъдил с делегация на Сеул начини за облекчаване на напрежението на Корейския полуостров, предава AFP, като се позовава на държавната информационна агенция KCNA.
Ким е „приветствал сърдечно" южнокорейските официални лица по време на посещението им в Пхенян и е организирал в тяхна чест официална вечеря, става ясно от разпространеното съобщение.
„Той имаше открит разговор с делегацията от Южна Корея по въпросите, свързани с активното подобряване на отношенията между Севера и Юга и осигуряване на мир и стабилност на Корейския полуостров", предаде KCNA.
Reuters: Пентагонът съобщи че е „внимателно оптимистичен“ относно преговорите между Северна и Южна Корея
Вашингтон. Пентагонът съобщи, че е „внимателно оптимистичен“ относно преговорите между Сеул и Пхенян. Днес 10 членна южнокорейска делегация провежда среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава Reuters.
„Работата ни е да поддържаме военните операции за защита на Корейския полуостров и стоим с южнокорейските си партньори в съюз“, съобщи прессекретарят на Пентагона полковник Робърт Манинг.
„Но ние сме предпазливо оптимистични и със сигурност подкрепяме провеждането на диалог“, уточни той.
ТАСС: Нови провокации от страна на Северна Корея ще подронят диалог със Сеул, заявиха от южнокорейското външно министерство
Сеул. Нови провокации от страна на Северна Корея ще подронят установилата се на Корейския полуостров атмосфера на помирение и повлияят негативно на перспективата за конструктивен диалог, това заяви външният министър на Южна Корея Кан Кьон-хуа по време на пресконференция пред журналисти, предава ТАСС.
„Не е нужно Северна Корея да извършва нови провокации. Ядрените или ракетните изпитания ще подкопаят наскоро възстановения вътрешнокорейски диалог“, заяви външният министър.
„Нашата позиция е, че ядрената програма на Северна Корея е неприемлива. Денуклеаризацията на Корейския полуостров е крайната ни цел“, завърши Кан Кьон-хуа, като отбеляза, че Пхенян не показва знаци на интерес по темата.
По-късно в понеделник южнокорейска делегация лети за северния си съсед с цел да убеди Пхенян да седне на масата за преговори с Вашингтон. В рамките на Зимната Олимпиада едновременно Северна Корея и Вашингтон изразиха желание за преговори, но от Белия дом настояват Пхянан да извърши денуклеаризация преди това, докато Северна Корея подчертават, че не смятат да седнат на масата за преговори, ако им бъдат поставяни предварителни условия.
Reuters: Делегация на Южна Корея ще отпътува за Пхенян в понеделник
Сеул. Южнокорейска делегация, водена от високопоставени официални лица ще отпътува за Пхенян в понеделник, разкриха от анонимни официални лица от президентството, съобщава Reuters. Делегацията има за цел да убеди Северна Корея да седне на масата за преговори с Вашингтон.
Делегацията се състои от 10 души и е водена от председателя на Националния офис за отбрана Чън Ей-йон ще отпътува в около 07:00 часа българско време от летище, намиращо се край Сеул. Очаква се малко преди да отпътуват, Чън Ей-йон да даде пресконференция относно намеренията на делегацията. В севернокорейската столица той ще бъде придружаван от директора на Националната разузнавателна служба и високопоставен член на министерството за обединение.
Агенцията припомня, че в рамките на Зимната Олимпиада едновременно Северна Корея и Вашингтон изразиха желание за преговори, но от Белия дом настояват Пхенян да извърши денуклеаризация преди това, докато Северна Корея подчертават, че не смятат да седнат на масата за преговори, ако им бъдат поставяни предварителни условия.