Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Падна и последното препятствие пред голямата коалиция в Германия

04 март 2018 | 14:16

Повече от пет месеца след изборите за Бундестаг и след сложни междупартийни преговори за формиране на "Голяма коалиция" и бъдещ четвърти по ред мандат на канцлера Ангела Меркел, резултатът от броенето на гласовете от членовете на Германската социалдемократическа партия реши крайния изход от коалиционните преговори. 66,02% от членовете на Социалдемократическата партия във Федералната република гласуваха "за" широка коалиция със "Съюза" (ХДС/ХСС).
„Поздравявам ГСДП с този ясен резултат, радвам се от по-нататъшното сътрудничество за благото на нашата страна“, предава думите на Меркел пресслужбата на ХСС. „Това е добро решение за Германия“, коментира на свой ред генералният секретар на ХСС Анегрет Крамп Каренбауер.
„Това е добра новина за Европа. Франция и Германия ще работят заедно, започвайки от следващата седмица, за да развият нови инициативи за прокарването на европейския проект“, заяви в официално свое заявление президентът на Франция Еманюел Макрон
Не всички коментари за голямата коалиция бяха положителни.
Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ се присмя на ГСДП, предричайки, че залезът на социалдемократите ще продължи, когато Германия отново проведе парламентарни избори.
„Най-късно през 2021 г. те ще си платят“, пише партията на официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“, публикувайки и снимка с приложен надпис „Още четири кошмарни години за Германия“.
„Гласуването на ГСДП бе очаквано. Те се страхуват повече от нови избори, отколкото от това да бъдат още повече маргинализирани в нова коалиция с Меркел. Притесненията на канцлера приключиха. Тя ще си остане на поста, но Германия отива на грешно място“, заяви генералният секретар на Свободната демократическа партия Никола Беер.
Според съпредседателя на „Лявата партия“ Катя Кипинг ГСДП и „Съюзът“ са се завърнали на власт „отслабени и апатични“.
Съпредседателят на „Зелената партия“ Аналена Бербок заяви, че „е добре, че политическата безизходица приключи“.AFP: Еманюел Макрон заяви, че новото германско правителство е „добра новина за Европа“
Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства възможността за ново германско правителство, водено от канцлера Ангела Меркел, наричайки вътрешнопартийното гласуване на социалдемократите „добра новина за Европа“, предава AFP.
„Това е добра новина за Европа. Франция и Германия ще работят заедно, започвайки от следващата седмица, за да развият нови инициативи за прокарването на европейския проект“, пише в официално заявление на френското президентство.

Германските опозиционни партии излязоха с коментар за новата „Голяма коалиция“
Германските опозиционни партии излязоха с коментар за новата „Голяма коалиция“ между социалдемократите и „Съюза“ (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, след като членската маса на ГСДП гласува в полза сътрудничество, предава Deutsche Welle.
Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ се присмя на ГСДП, предричайки, че залезът на социалдемократите ще продължи, когато Германия отново проведе парламентарни избори.
„Най-късно през 2021 г. те ще си платят“, пише партията на официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“, публикувайки и снимка с приложен надпис „Още четири кошмарни години за Германия“.
„Гласуването на ГСДП бе очаквано. Те се страхуват повече от нови избори, отколкото от това да бъдат още повече маргинализирани в нова коалиция с Меркел. Притесненията на канцлера приключиха. Тя ще си остане на поста, но Германия отива на грешно място“, заяви генералният секретар на Свободната демократическа партия Никола Беер.
Според съпредседателя на „Лявата партия“ Катя Кипинг ГСДП и „Съюзът“ са се завърнали на власт „отслабени и апатични“.
Съпредседателят на „Зелената партия“ Аналена Бербок заяви, че „е добре, че политическата безизходица приключи“.

Deutsche Welle: Християндемократическият съюз приветства решението на ГСДП за нова „Голяма коалиция“
Християндемократическият съюз на Германия приветства решението на членската маса на ГСДП да подкрепи създаването на нова управляваща „Голяма коалиция“, предава Deutsche Welle.
„Това е добро решение от страната на ГСДП и за страната“, коментира генералният секретар на ХСС Анегрет Крамп-Каренбауер. „Сега и „Съюзът“ (ХСС/ХСС), и ГСДП обявиха, че желаят да приемат отговорността за страната в общо правителство“, допълни тя.
Определеният за бъдещ министър на икономиката на Германия от ХДС Петер Алтмайер също приветства решението на социалдемократите.

Мария Стоянова: Край на политическата криза в Германия, на 14 март гласуват Меркел за канцлер
Край на политическата криза в Германия, на 14 март гласуват Меркел за канцлер. Това каза Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент в Германия, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със ситуацията в Германия, след като след вътрешно допитване 66,02% от членовете на Социалдемократическата партия във Федералната република гласуваха "за" широка коалиция с консерваторите. „Резултатът от гласуването на 463 723 партийни членове има преди всичко важно значение за успокояване, както вътре в политическата формация, така и във Федералната република, а и в Европа като цяло. Процесите, които протекоха и при социалдемократите, и консерваторите, всъщност засегнаха двете най-големи партии на Стария континент. Затова отзвукът от събитията е толкова силен, а резултатът - толкова значим“, коментира Стоянова. По думите ѝ след като консерваторите представиха вече своите министри, остава на 12 март и социалдемократите да оповестят имената на ресорните шефове от своята квота. „Голямата въпросителна е, кой ще бъде първи дипломат на Федералната република, след като Мартин Шулц оттегли номинацията си заради сериозна вътрешнопартийна критика. Досегашният шеф на германската дипломация, Зигмар Габриел, който се радваше на голямо одобрение и вътре в страната, и навън, се декласира сам за поста с недипломатични и лични нападки по адрес на своите съпартийци. През февруари, в разгара на карнавалните шествия, Катарина Байли, която за кратко беше министър по семейните въпроси написа съобщение в социалните мрежи, че става за всичко. От тогава името ѝ вече се спряга и за външен министър“, отбеляза Стоянова и добави, че на 14 март е предвидено Бундестагът да гласува за четвърти път Ангела Меркел за канцлер на Федералната република и нейният нов кабинет.
Стоянова заяви, че това е пореден триумф за политикът Ангела Меркел. „Абсолютно вярно е. На фона на процесите при социалдемокраите останаха почти незабелязани обратите, които Меркел извърши в своята Християн-демократическа партия. Тя неофициално намира свой наследник за лидерския пост, сегашният премиер на провинция Саарланд - Аннегред Крамп-Каребауер, като я издигна за ген. -секретар на партията. След това оповести имената на министрите в бъдещия кабинет - енергични и нови лица. Това обърна не само настроенията в редиците на консерваторите, но и повдигна духа на германците като цяло. Моето мнение е, че процесите на обновление, проведени без шумни драми от Ангела Меркел, повлияха и на социалдемократите“, каза още тя.
Стоянова отчете, че има и гласове, които са разочаровани от съживяването на широката коалиция. „Обаче за Европа, за България като председател на общността от 27 държави, днешният резултат е един важен сигнал за стабилизация и връщане на значим партньор, каквото е правителството на Федералната република. Съвсем скоро то активно ще се заеме отново с работа, както по германските, така и по европейските въпроси. Стана ясно, че когато в Берлин кихат всички в Европа хващаме грип“, заяви Стоянова.

Ангела Меркел заяви, че се радва, че ще продължи сътрудничеството си с ГСДП в полза на Германия
Председателят на Християндемократическия съюз на Германия и канцлер на страната Ангела Меркел поздрави Социалдемократическата партия на страната за резултата от гласуването на членската ѝ маса в полза на коалиционно споразумение с нейните сили, предава ТАСС.
„Поздравявам ГСДП с този ясен резултат, радвам се от по-нататъшното сътрудничество за благото на нашата страна“, предава думите на Меркел пресслужбата на ХСС.
„Това е добро решение за Германия“, коментира на свой ред генералният секретар на ХСС Анегрет Крамп Каренбауер.

AFP: Две трети от членовете на ГСДП подкрепят нова „Голяма коалиция“ с Ангела Меркел
Германската социалдемократическа партия съобщи, че нейните членове са гласували на референдум в полза на плановете партията да сключи коалиционно споразумение с канцлера Ангела Меркел, предава AFP.
66% от членската маса на ГСДП е гласувала в полза на подновяването на „Голямата коалиция“ със „Съюза“ (ХДС/ХСС) на Меркел, премахвайки последното препятствие по пътя към нейното четвърто правителство.

AFP: Членската маса на ГСДП гласува в полза на сключване на нова „Голяма коалиция“ с Ангела Меркел
Членовете на Германската социалдемократическа партия одобриха на референдум планът да сключат нова „Голяма коалиция“ със „Съюза“ (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, предава AFP.
Според германските медии членската маса на ГСДП е гласувала с „да“ за подновяване на партньорството с Меркел. Очаква се партийното ръководство да оповести официално резултатите в най-скоро време.

Reuters: Започва броенето на гласовете в Германската социалдемократическа партия за влизане в коалиция с ХДС и ХСС
Започва броенето на гласовете в Германската социалдемократическа партия за влизане в коалиция с Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз, предава Reuters.
Повече от пет месеца след изборите за Бундестаг и след сложни междупартийни разговори за формиране на голяма коалиция и бъдещ четвърти по ред мандат на канцлера Ангела Меркел , резултатът от броенето на гласовете от членовете на Германската социалдемократическа партия ще реши крайния изход от коалиционните преговори.
Отхвърляне на коалиционното споразумение „би било бедствие за Германия, за Социалдемократическата партия и най-вече за Европа“, казва депутатът от СДП Томас Оперман, който предвижда, че 55 процента от гласувалите ще подкрепят коалиционното споразумение пред германския вестник Die Welt.
Евентуално отхвърляне на споразумението ще принуди президента Франк Валтер Щанмайер да връчи мандат на лидера на Свободните демократи Кристиян Линднер, който провали първите коалиционни преговори.