Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Напрежение в Егейско море

13 февруари 2018 | 13:51

Управляващите в Гърция отделят изключително голямо влияние на спора, който повече от две десетилетия хвърля сянка в отношенията със северния й съсед. В последните дни обаче все повече хора в Атина си задават въпроса дали всъщност Македония е тази страна, от която произтича заплахата за Гърция. Мнозина са категорични – към този съсед на изток, а не на север, Атина трябва да насочи вниманието си и да инвестира дипломатическия си капитал. Това е особено важно с оглед разликата във военната мощ между двете страни.
Инциденти между Гърция и Турция наистина не липсват. Последният от серията произшествия се случи в късните часове на понеделник. Кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак, което предизвика гнева на Атина. „Гръцкото правителство многократно заяви, че ще защити решително суверенните права на страната", увери говорителят на управляващите в Атина Димитрис Цанакопулос след разпространяването на съобщението за поредното произшествие в Егейско море.
Островите, разположени близо до турското крайбрежие, често са арена на инциденти между турските и гръцките сили. През 1996 г. между двете страни от НАТО почти се стига до война заради тях.


Reuters: Реджеп Тайип Ердоган предупреди Кипър да „не пристъпва границата“
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди във вторник Кипър да „не пристъпва границата“ след като по-рано Никозия обвини турски военен кораб в опит да попречи на морски съд на италианска компания да проведе проучвания за наличието на природен газ край остров Кипър, предава Reuters.
„Нашите военни кораби и отряди за сигурност следят развитието на ситуацията в региона и са инструктирани да направят каквото е нужно“, заяви Ердоган пред членове на своята "Партия на справедливостта и развитието".
Турският президент заяви също така: „Ние предупреждаваме тези, които пристъпват границата в Кипър и Егейско море. Те стоят против нас докато не видят нашите армия, кораби и самолети“.
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отказа да коментира думите на Ердоган, но заяви, че няма причина за тревога.

Greek Reporter: Кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка, Атина обеща да „защити суверенните си права“
Гръцкото правителство обеща да защити суверенните си права след инцидента от ранните сутрешни часове на вторник, когато кораб на турската брегова охрана се удари гръцки плавателен съд в близост до егейските острови Имия/Кардак, предава Greek Reporter.
„Гръцкото правителство многократно заяви, че ще защити решително суверенните права на страната", заяви говорителят на управляващите в Атина Димитрис Цанакопулос.
Няма съобщения за пострадали сред екипажа . Гръцкият кораб „Гавдос" е понесъл щети и понастоящем се работи за отстраняването им.
Източници от Министерството на отбраната в Атина разкриват, че „Гавдос“ е бил неподвижен във водите край островната група, когато турският кораб се е забил в него.
В интервю за радиостанцията „Алфа 989“ Цанакопулос подчерта, че Атина отбелязва „засилваща се турска провокативност, която сериозно ни безпокои".
„Трябва да сме много внимателни и да наблюдаваме ситуацията и развитието й", подчерта говорителят на правителството.
На въпроса дали Атина е загрижена за възможността от сериозен инцидент в Егейско море, той увери, че държавата следи отблизо ситуацията.
Островите, разположени близо до турското крайбрежие, често стават арена на инциденти между турските и гръцките сили. През 1996 г. между двете страни от НАТО почти се стига до война заради тях, припомнят от редакцията.

Ekathimerini: Официална Атина обвини Турция в подклаждане на напрежението в региона
Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона, съобщава електронното издание Ekathimerini.
Коментарите на официалния представител бяха направени броени часове, след като кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак. Не се съобщава за пострадали.
Инцидентът се случи късно в понеделник вечерта, малко след като турските военни кораби възпрепятстваха сондажен кораб на италианския енергиен гигант ENI от проучвания в Блок 3 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.
В тази връзка Атина обвини Ердоган, че подхранва напрежението в региона.
„Има напрежение в Турция и някои много трудни проблеми за Ердоган и неговото правителство, които включват обща дестабилизация в по-широкиян регион“, подчерта Цанакопулос. „С поведението си Турция не допринася за преодоляването на тази ситуация. Всъщност тя прави точно обратното", категоричен бе говорителят на правителството в Атина.
Говорителят на гръцкото правителство няма да се замисли дали Атина се опасява от потенциален конфликт с Турция в Егейско море.
„Трябва да сме много внимателни и да следваме развитието", предупреди Цанакопулос пред радио Alpha, като допълни: „ Това, което се изисква, е спокойни и ясни глави, и сериозно управление на ситуацията".

Reuters: Доналд Туск заяви, че Турция трябва да избягва заплахи по отношение на страните от ЕС 12
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви на Турция, че трябва да „избягва заплахи или действия срещу която и да е страна членка на ЕС и вместо това да се отдаде на добросъседски отношения, на мирното уреждане на споровете и на териториалния суверенитет“, предава Reuters.
Туск направи този коментар по време на разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис, след като Никозия обвини турските въоръжени сили, че пречат на изследователски кораби да търсят газ в Източно Средиземно море.
Кипър обвини турската армия, че пречи на наетите от италианската петролна компания „Ени“ кораби да приближават мястото, където търсят газ в морския шелф.

Президентът на Кипър: Турция нарушава международните закони
В неделя Кипър заяви, че Турция е нарушила международните закони след като военен кораб на Анкара блокира италиански морски съд, провеждащ проучване за добив на газ край острова, предава AFP.
Италианската енергийна компания разкри в петък, че на нейн кораб е наредено да спре, когато се е отправял да започне своето проучване в зона три на кипърската икономическа зона.
Турция и Република Кипър влязоха в сблъсък заради опитите на Анкара да постави на дневен ред исканията на непризнатата Севернокипърска турска република, коментира агенцията.
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис заяви: „ние запазване спокойствие и се предприемаме всички дипломатически средства за да сме сигурни, че суверените права на Кипър ще бъдат уважавани“. В същото време Анастасиадис добави, че са предприети стъпки за да не се позволи последващо ескалиране на ситуацията, но според него „не може да се игнорира факта, че турските действия са в разрез с международните закони“.

Protothema: Турция блокира пътя на италиански сондажен кораб край Кипър
Кораби от Военноморските сили (ВМС) на Турция са блокирали пътя на Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI в нощта срещу събота. Италианският плавателен съд е пътувал към зоната за сондаж “Супия“ в 3-и Блок на Ексклузивната икономическа зона на Кипър , пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Капитанът на водещия турски кораб е поискал Saipem 12000 да отплава от района, тъй като той ще бъде използван за турски военноморски маневри.
Капитанът на италианския кораб е игнорирал инструкциите му и продължил по своя курс. Никозия е информирала Рим за инцидента.

Ekathimerini: Стратегическата заплаха в Егейско море произтича от Турция
Насочвайки вниманието си към въпроси като скандала около фармацевтичната компания „Новартис“ или спора за името на Македония, гръцкото общество рискува да пренебрегне дългогодишната стратегическа заплаха по границата си, коментира Алексис Папахелас в авторска статия за електронното издание Ekathimerini.
Турция е голяма и променлива сила, а последните развития показват, че тя е навлязла в нова фаза. Анкара настъпва в Сирия и се намира в постоянна конфронтация със САЩ и Европа. Реджеп Тайип Ердоган измести битката за политическата си хегемония в областта на сигурността. Много анализатори се питат какво ще прави турския президент, ако се окаже, че на фронта, който бе отворен срещу кюрдските сили, не бъде постигната лесна и бърза победа.
Гръцки официални лица предупреждават, че би било грешка да се изключи възможността Анкара да отвори втори фронт в Егейско море или източната част на Средиземноморието.
В петък началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция Хулуси Акар заяви, че армията има способността да провежда военни операции в Африн и Егейско море едновременно. Едно е ясно - ако турски войници бъдат забелязани на гръцки остров в Егейско море, ще има незабавен отговор от страна на Атина.
Опасността от ескалация поради инцидент във въздуха или в морето винаги е реална. Традиционните медиатори имат свои собствени трудности да комуникират с Анкара в момент на напрежение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпраща в Анкара държавния секретар Рекс Тилърсън, за да спаси каквото може от турско-американските отношения. Ясно е, че на този етап американците не са отписвали Турция и ще направят всичко, което могат, за да не я загубят. Това прави текущият период както подозрителен, така и опасен.
От своя страна европейците също са изправени пред трудности с Турция. Всеки, който все още вярва, че перспективите за членство в Европейския съюз са истински лост за оказване на натиск върху Анкара, живеят във фантазия. Турците са осъзнали, че никога няма да станат пълноправен член на ЕС и съответно планират какво да направят.
Гърция и Турция ще продължат да играят на котка и мишка около островите Имия/Кардак и цялото Егейско море. Опитните политици в Атина знаят, че ключът е да се избегне неконтролируема ескалация в резултат на инцидент.
Бихме се надявали, че нашият политически лидер ще обсъди, най-малкото неофициално, това опасно състояние на събитията чрез неформални канали. За съжаление, такива канали не съществуват, виновно за това е правителството.

Ekathimerini: Не Македония, а Турция е голямата заплаха за Гърция
В Гърция отделят много време да обсъждат, аргументират и хвърлят на Скопие вината за спора с името на Бившата югославска република Македония, макар че още преди години повечето нации признаха страната с конституционното й име. Продължаването на този дипломатически спор вреди на Атина на два фронта, коментира Том Елис в авторска статия за електронното издание Ekathimerini.

Първият засяга отношенията със съседа й, който Атина би могла да превърне в един от най-близките и естествени партньори на Балканите, ако приложи по-интелигентен и гъвкав подход. Вторият е свързан с ролята и влиянието, които се култивират от друг съсед, който наистина крие иредентистки претенции към Гърция, а реториката и поведението му представляват заплаха за нашата страна – Турция.

Настояването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за преразглеждане на Договора от Лозана е публично обявяване на претенции към 18 гръцки острова. Провокативни коментари и ходове по отношение на изключителната икономическа зона (ИИЗ)на Кипър са остро напомняне за истинските предизвикателства, пред които е изправена Гърция.

Към този съсед на изток, а не на север, Атина трябва да съсредоточи вниманието си и да инвестира дипломатическия си капитал както по отношение на Егейско море, така и по отношение на Кипър. Това е особено важно с оглед разликата във военната мощ между двете страни.
Разбира се, всеки въпрос е важен и спорът за името на Македония със сигурност заслужава внимание и усилена работа. Но всяка страна, и особено Гърция, трябва да даде приоритет на предизвикателствата си и да предприеме съответни действия за преодоляването им.

Колкото по-дълго отношения между Атина и Скопие остават неспокойни, толкова по-голяма е вероятността Турция да засили влиянието си на Балканите като част от политика, която има ясни геостратегически цели, както и религиозно измерение. Ердоган рядко пропуска възможността да изрази подкрепата си за присъединяването на Македония към НАТО и многократно обвинява Гърция, че не действа справедливо по отношение на северния си съсед.

В редица публични изказвания Ердоган заяви, че Турция и Македония са обвързани с „братство", че Анкара и Скопие „нямат различия", че турците никога няма да „оставят македонските си братя" и че „Турция винаги застава на страната Македония". Той дори твърди, че Анкара няма да позволи промяна в името на Македония.

Премиерът на Македония Зоран Заев трябва да посети Турция следващия понеделник и да се срещне с Ердоган, министър-председателя Бинали Йълдъръм и председателя на парламента Исмаил Кахраман.

Само преди седмица Ердоган бе домакин на тристранна среща със сръбския президент и мюсюлманския член на председателството на Босна и Херцеговина, където, между другото, обеща, че Турция ще допринесе за изграждането на магистрала, свързваща Белград и Сараево. Турският президент също прояви силен интерес към Албания и Косово.

Анкара вече има огромно влияние на Балканите и сега ще продължи да го увеличава. Единственият отговор, който Гърция може да има, е да задълбочи още повече отношенията си с балканските държави на многостранно ниво - Атина действително изпълнява инициативи и използва своята роля като член на Европейския съюз и НАТО - но само на двустранно ниво. В този контекст подобряването на връзките с Македония ще се окаже жизненоважно за интересите на Гърция.

*В статията авторът Том Елис използва името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).