Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

„Високорисково“ посещение на Александър Вучич в Хърватия

12 февруари 2018 | 13:44

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич пристига на първо официално посещение в Хърватия по покана на президента Колинда Грабар-Китарович. В рамките на двудневната си визита в Загреб, освен с хърватския си колега, Вучич ще проведе срещи с премиера, членове на кабинета и с председателя на парламента. Предвидено е също участието му в икономически форум и посещение в община Гвозд, където живее население със сръбски корени.
Вучич пристига в Хърватия след месеци на напрежение в двустранните отношения между Белград и Загреб. Последно тонът между двете съседни държави се изостри заради изложбата, която Сърбия организира в седалището на ООН за усташкия концентрационен лагер в Ясеновац, но тя е само част от множеството проблеми, които възпрепятстват спокойния диалог между двете държави. Ето защо визитата на сръбския президент в Загреб бе обявена за „високорискова“ – в Хърватия Вучич ще бъде охраняван от многобройни полицейски служители, тайни агенти и дори снайперисти, а придвижването му ще бъде осъществявано с брониран автомобил.
В рамките на направено по-рано обръщение към нацията от президентския дворец, Колинда Грабар-Китарович заяви, че се застъпва за провеждане на политика на искрен диалог и решаване на открити теми в положителна атмосфера. „Заминавам за Хърватия, не очаквам чудеса, но съм сигурен, че разговорите ще бъдат оздравяващи“, заяви на свой ред президентът на Сърбия в навечерието на отпътуването си.
Липсата на оптимизъм за резултатите от визитата не е учудващо. Малко преди визитата на сръбския държавен глава в Белград го „сплашиха“, че в Загреб ще бъде приветстван по „усташки“. А в Загреб увериха президента си, че не бива да отваря вратите на дома, преди да получи извинение от своя гост за онова, което е причинила Сърбия на Слободан Милошевич на хърватите. Именно затова в центъра на Загреб бе организиран и протест на ветерани и войнишки вдовици.Радио „Свободна Европа“ (Македония): Президентът на Хърватия към сръбския си колега: Ние „Не сме приятели, но трябва да говорим за бъдещето“
Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович заяви на посетилия Загреб сръбски президент Александър Вучич, че отношенията между Хърватия и Сърбия не може да се нарекат приятелски, но двете страни трябва да обсъдят бъдещето и откритите въпроси, предава Радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
На съвместна пресконференция след срещата, президентите заявиха, че не са се споразумели за много неща от военното минало на 90-те години на миналия век, но са се съгласили да предложат на правителствата през следващите две години да продължат с двустранните преговори за оспорваната граница на Дунав и ако споразумение не бъде постигната, въпросът да се отнесе пред отидете в международен арбитражен съд.
Хърватският президент допълни, че подкрепя влизането на Сърбия в ЕС.
На въпрос дали има възможност Хърватия да блокира пътя на Сърбия към ЕС заради граничния спор, Вучич заяви, че се надява, че няма да има такова нещо, но че това е въпрос за Хърватия.

„Нова Македония“ (Македония) : Според Александър Вучич Сърбия и Хърватия могат да имат по-добри отношения
Сръбският президент Александър Вучич заяви след срещата си със своя хърватски колега Колинда Грабар-Китарович, че двете страни трябва в бъдеще да имат по-добри двустранни отношения, предава македонската медия „Нова Македония“.
Същевременно Вучич оцени, че призивът на хърватския президент да посети Загреб не е бил лесна стъпка, отчитайки атмосферата в Хърватия. Той каза, че по време на двудневното си посещение ще обсъди с хърватските политици всички отворени въпроси, които според него с многобройни. Той обаче обеща, че двете балкански страни да имат отношения като тези между Норвегия и Швеция.
Вучич подчерта, че сръбските власти ще се опитат да подобрят атмосферата и всички държавни служители ще имат задължението да не оскърбяват не само Хърватия, но и други страни.
Двамата президенти се обсъдили съдбата на изчезналите лица, положение на малцинствата, съдебните въпроси, демаркацията между двете държави, подкрепата на Хърватия за евроинтеграцията на Сърбия, инфраструктурата и икономиката.
Хърватският президент допълни, че на срещата са повдигнати много въпроси.
„Не сме се съгласили по много, но сме се съгласили, че ще продължим с диалога, защото за някои отворени въпроси може да се постигне споразумение“, заяви тя.
Двамата президенти са постигнали разбирателство за проблема с границата между двете страни, договаряйки се за двустранни разговори през следващите две години, като в случай, че не бъде постигнато споразумение в този срок, проблемът да бъде решен чрез международен правен арбитраж.
„Разполагаме с 136 км. граница на река Дунав от обща дължина 262 км и имаме различни гледни точки по въпроса за очертаването. Ще се опитаме да разрешим този въпрос след две години, а ако ли не, ще преминем към международния арбитраж“, убеден е Вучич.
„ Хърватия подкрепя членството на Сърбия в ЕС. Ще предоставим помощ по този път и ще обсъдим как да използваме съвместно средствата на ЕС. Един от проектите, които предложихме, е да започне реконструкцията на железопътната линия Загреб-Винковци-Белград“, на свой ред заяви хърватският президент.
По време на срещата са обсъдени и регионални въпроси, икономическо сътрудничество и е постигнато съгласие за насърчаване на диалога между сръбската православна църква и хърватската католическа църква.
Двудневното посещение на Александър Вучич на Загреб, продължава лична среща с хърватския министър-председател Андрей Пленкович и разговори с представители на хърватския парламент и на Хърватската стопанска камара.

Reuters: Хърватия и Сърбия се опитват да подобрят отношенията си след десетилетия напрежение
Хърватия и Сърбия искат да засилят работата по малцинствените права, граничните въпроси и издирването на изчезналите хора от войните през 90-те години, за да подобрят отношенията помежду си, останали студени след разпада на бивша Югославия, предава Reuters.
Сръбският и хърватският президенти Александър Вучич и Колинда Грабар-Китарович проведоха преговори в началото на двудневното посещение на сръбския държавен глава в Хърватия.
„Отношенията между Сърбия и Хърватия са натоварени с минало, за което този път не сме говорили. Задачата ни е да открием решения за въпросите, които ни разделят“, заяви Грабар-Китарович след преговорите. За да влезе в ЕС Сърбия трябва да разреши въпросите, които има със съседите си, включително и с Хърватия.
Двамата президенти заявиха, че са се споразумели да подобрят сътрудничеството в издирването на сърбите и хърватите, изчезнали през войната между 1991 и 1995 г. Те допълниха, че ще разрешат и граничните спорове между двете държави през следващите две години, а ако не успеят, че ще прибягнат към международен арбитраж.
„Ще се опитаме да изменим атмосферата през следващите 100 дни и всички сръбски политици ще направим всичко възможно да подобрим отношенията. Това ще бъде сигнал за добра воля от наша страна“, заяви Вучич.

Fox News: Сръбският президент е на посещение в Хърватия на фона на напрежения
Президентът на Сърбия Александър Вучич е на посещение в Хърватия на фона на протести, предизвикани от напрежението в отношенията между двете балкански държави, произлизащо от войните от 90-те години на ХХ век, последвали разпада на бивша Югославия, предава Fox News.
Александър Вучич пристигна на двудневно посещение, смятано за опит да разреши някои от откритите въпроси и да засили икономическите връзки между двете държави, въпреки разделението.
Няколкостотин военни ветерани и националисти протестират срещу Вучич, който междувременно ще се срещне с хърватски политици, както и с представителите на сръбското малцинство.
Посещението бе планирано миналата година, но бе отменено заради дипломатически спор, след като Хърватия протестира срещу сръбска изложба относно концентрационен лагер от Втората световна война в Хърватия, където десетки хиляди души са избили от пронацисткия марионетен режим.

HRT (Хърватия): Повече от хиляда души протестират в Загреб срещу посещението на Александър Вучич
Повече от хиляда протестиращи се събраха на площад „Бан Йелачич" в хърватската столица, за да изразят несъгласието си с посещението на сръбския президент Александър Вучич в страната, предава Hrvatska radiotelevizija (HRT).
В ранните часове на деня полицията разпространи съобщение, в което бе посочено, че властите ограмничават достъпа до площад „Марков“, където трябваше да се проведе демонстрацията. В последствие мястото на протеста бе променено.
С оглед на решението на полицията, броят на участниците в акцията е по-малък от очакваното, обясниха организаторите. Въпреки това районът е оживен – участниците скандират „предателство“ и надуват силно свирки, особено при споменаването на името на Вучич от трибуната.

Index (Хърватия): Визитата на Александър Вучич в Загреб създаде редица неудобства за жителите на хърватската столица
Посещението на държавния глава на Сърбия Александър Вучич в Хърватия създаде редица затруднения за жителите на столицата Загреб, предава Index.
Вучич пристига в Хърватия в условия на строги мерки за сигурност. Посещението му бе определено като „високорисково“ и поради тази причина сръбският президент ще бъде охраняван от многобройни полицейски служители, тайни агенти и дори снайперисти. Придвижването му ще бъде осъществявано с брониран автомобил.
Съгласно разпространената информация, движението в хърватската столица е реорганизирано във връзка с визитата на Вучич. Затворен е площад „Марков“, което наложи преместването на протеста на ветераните на площад „Бан Йелачич“.
„По силата на член 51, параграф 5 от Закона за полицейските въпроси и органите полицията, въз основа на оценки на сигурността, свързани с прилагането на специални мерки за сигурност, т.е. защита на защитени лица и предмети, временно ограничава достъпа до площад „Марков", се казва в съобщението от правоохранителните органи.

Vecernji List (Хърватия): Отношенията между Загреб и Белград са на толкова ниско ниво, че дори и малки стъпки за подобряването им ще бъдат от изключителна важност
Двустранните отношения между Хърватия и Сърбия са на толкова ниско ниво, че дори и малки стъпки за подобряването им биха имали огромно значение, коментират в редакцията на електронното издание Vecernji List .
„Никога не пропускам да пропусна възможност“, гласи една стара френска поговорка. Трудно е да се каже дали срещата между президентите на двете страни – Александър Вучич и Колинда Грабар-Китарович ще потвърждят тази максима. Но в навечерието на визитата на сръбския държавен глава в Белград го „сплашиха“, че в Загреб ще бъде приветстван по „усташки“. А в Загреб уверяват президента си, че не бива да отваря вратите на дома, преди да получи извинение от своя гост за онова, което причини Сърбия на Слободан Милошевич на хърватите. Извинението обаче идва отвътре, а не по политическа поръчка. Не бива да се очаква внезапно преодоляване на пропастта между Загреб и Белград – нито от страна на Колинда Грабар-Китарович, нито от тази на Александър Вучич. Въпросът, който стои на дневен ред обаче е: ще продължат ли двете съседни държави да копаят окови или ще разрушат старите бункери?

Dnevnik.hr (Хърватия): „Високорисково“ посещение на Александър Вучич в Загреб – возят го в брониран автомобил, пазят го тайни агенти и снайперисти
Завършена е подготовката за визитата на държавния глава на Сърбия Александър Вучич, който пристига на първо официално посещение в Хърватия по покана на президента Колинда Грабар-Китарович, отбелязва Dnevnik.hr.
Освен с нея, в Загреб Вучич ще проведе срещи с премиера, членове на кабинета и с председателя на парламента. Предвидено е също участието му в икономически форум и посещение в община Гвозд, където живее население със сръбски корени.
Посещението на Александър Вучич в Хърватия вече бе обявено за „високорисково“. От редакцията подчертават, че в Хърватия сръбският президент ще бъде охраняван от многобройни полицейски служители, тайни агенти и дори снайперисти. Придвижването му ще бъде осъществявано с брониран автомобил.
За всички тези мерки кметът на Загреб Милан Бандич свика извънредна конференция. По повод коментарите на Белград, че в Хърватия Вучич ще бъде посрещнат от „усташи“, Бандич подчерта: „Няма да посрещаме по усташки Вучич, тъй като в Загреб няма усташи. В Загреб има хора, които ценят културното многообразие и мултиетническото общество", увери Бандич.
В рамките на посещението на Вучич ще бъдат обсъдени редица въпроси, засягащи обтегнатите отношения между Белград и Загреб, включително защитата на малцинствата, границите и връщането на собствеността.

Александър Вучич: В Хърватия отивам с желание да постигна нещо за бъдещето
Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че ще извърши насроченото си за 12 и 13 февруари посещения в Хърватия с желание да постигне нещо за бъдещето, предава информационната агенция Tanjug.
„Мир и стабилност е моето основно съобщение, но Сърбия няма да застане на по-слаба позиция само за да се хареса на някой друг“, добави Вучич.
Президентът бе поканен от своя хърватски колега Колинда Грабар-Китарович в края на януари, на фона на обтегнатите отношения между Белград и Загреб.

„Макфакс“ (Македония): Хърватски ветерани организират протест заради посещението в страната на Александър Вучич
Въпреки призивите на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович за прекратяване на вербалната война между Загреб и Белград в навечерието на официалното посещение на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия не стихва бурята, предизвикана от обявяването на визитата му, коментира македонската информационна агенция „Макфакс“.
Хърватски ветерани и вдовици се подготвят да протестират срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб. Депутатите в Загреб обаче са категорични, че диалогът между двете страни е необходим за разрешаването на спорните въпроси. Опозицията не очаква, че след визитата на Вучич двустранните отношения ще бъдат подобрени.
Вучич ще бъде на посещение в страната в периода 12-14 февруари.

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин: Александър Вучич ще бъде посрещнат от усташите по време на посещението си в Хърватия
Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин: Александър Вучич ще бъде посрещнат от усташите по време на посещението си в Хърватия
Според министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин, президентът на страната Александър Вучич ще бъде посрещнат от усташите по време на своята визита в Хърватия, предава англоезичната редакция на сръбската медия B92.
Вучич трябва да посети Загреб следващата седмица, като в интервю за сръбската телевизия Pink, Вулин заяви, че „усташите ще се съберат по площадите и протестират срещу неговото посещение, все едно той е молил да дойде, все едно неговата визита би могла да им навреди“.
Думите на Вулин не останаха без реакция от хърватска страна. Председателят на парламента в Загреб Гордън Ядронкович заяви, че „този коментар със сигурност не помага за позитивна обстановка, която трябва да бъде установена по време на посещението на Вучич“.
Вучич ще посети на 12 и 13 февруари Хърватия по покана на президента на страната Колинда Грабар-Кидарович, отправена в края на януари.

В92: Александър Вучич отива на посещение в Загреб, където „не очаква чудеса“
„Заминавам за Хърватия, не очаквам чудеса, но съм сигурен, че разговорите ще бъдат оздравяващи“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в четвъртък, предава белградската медия B92.
Сръбският държавен глава е убеден, че ще проведе стойностни разговори с хърватския си колега и когато бе помолен да даде мнението си за различните позиции на хърватското правителство и местния президент, той заяви, че „не разбира позицията, че сега не е правилният момент за визитата, но, че тя ще бъде приета“.
„Ако Хърватия – въпреки поканата от президента – иска да каже, че не съм добре дошъл – благодаря, ако те не искат да говорят – благодаря. Нямам никакво намерение да пълзя пред който и да е, аз защитавам интересите на Сърбия“, заяви Вучич.
Сръбският президент е „убеден“, че отношенията между Белград и Загреб „са се подобрили“.
„Имаме по-добри отношения и можем да разрешим проблемите по разумен начин. Мисля, че това трябва да е отговорът и за двете страни. Мисля, че разговорите са нужни, когато имаме проблеми, когато те се проявяват и затова искам да отида в Хърватия и да се боря за мир и стабилност“, подчерта Вучич.
Освен това, той „иска да се бори за по-доброто бъдеще на сръбските граждани и на сърбите в Хърватия“ и е „готов да помогне на живеещите в Сърбия хървати да се ползват от всички права“.
Посещението на Александър Вучич е планирано за средата на февруари и хърватските медии му отделят голямо внимание. Базираният в Риека вестник Нови Лист пише, че премиерът на Хърватия не е бил информиран, че президентът на страната е поканила сръбския си колега.
Бившият хърватски премиер Иво Йосипович коментира по случая, че „не очаква голямо покаяние в стил Вили Брандт“, но очаква президента на Сърбия „да покаже, че това, което е направено спрямо Хърватия от Сърбия е грешно“.

Tanjug: Александър Вучич прие поканата за посещение в Загреб
Сръбският президент Александър Вучич ще посети Загреб на 12 и 13 февруари по покана на хърватския си колега Колинда Грабар-Китарович, съобщава информационната агенция Tanjug. Държавнията глава на Хърватия отправи предложението си по-рано в сряда.
По думите на Вучич, между двете държави има множество проблеми и той в никакъв случай не очаква леки разговори.
В последните няколко дни тонът между Белград и Загреб се изостри заради изложбата, която Сърбия организира в седалището на ООН за усташкия концентрационен лагер в Ясеновац.

Tanjug: На фона на напрежението в двустранните отношения: Колинда Грабар-Китарович отправи покана към сръбския президент за посещение в Хърватия в средата на февруари
Държавният глава на Хърватия Колинда Грабар-Китарович отправи покана към сръбския президент Александър Вучич за посещение в страната в средата на февруари, предава информационната агенция Tanjug.
В рамките на обръщение към нацията от президентския дворец, Грабар-Китарович заяви, че се застъпва и провежда политика на искрен диалог и решаване на открити теми в положителна атмосфера.
Двустранните отношения между Белград и Загреб са напрегнати от месеци. В последните дни тонът между двете съседни държави се изостри заради изложбата, която Сърбия организира в седалището на ООН за усташкия концентрационен лагер в Ясеновац.

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Хърватия заяви, че страната й подава ръка на Сърбия
Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович заяви, че страната ѝ подава ръка на мир и сътрудничество към Сърбия, предава македонската медия „Макфакс“.
"Ние протягаме ръка на мир и сътрудничество на нашите съседи, с надеждата, че в Сърбия имаме честен събеседник в процеса на намиране отговор на откритите двустранни въпроси, сред които сътрудничество във всички днешни аспекти, но и в новите предизвикателства, които биха могли в бъдеще да стоят пред нас“, заяви Грабар-Китарович.
Тя подчерта, че подкрепя евроатлантическата интеграция на всички страни от Югоизточна Европа и че иска да насърчава съседските отношения.
„Въпреки някои от тези отношения продължават да бъдат натоварени с чувствата и травмите от войната, които могат да бъдат излекувани чрез искрено сътрудничество и открит диалог“, убеден е президентът.