Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Доналд Тръмп отказа да публикува меморандума на Демократите

10 февруари 2018 | 09:35

Американският президент Доналд Тръмп не е готов да одобри публикуването на засекретения документ на Демократическата партия, съставен като противовес на „Бележката на Нунес“ миналата седмица.
„Въпреки че президентът е склонен да декласифицира меморандумът от пети февруари… той не е готов да направи това с момента“, се казва в разпространено от Белия дом съобщение.
„Бележката на Нунес“ бе публикувана миналата седмица след дълъг дебат между републиканци и демократи, като меморандумът на републиканския сенатор съдържаше информация, обвиняваща официални лица от ФБР и Министерството на правосъдието в превишаване на правомощията си и негативни предразсъдъци спрямо Доналд Тръмп. Някои от членовете на Демократическата партия подготвиха свой меморандум като противовес на „Бележката на Нунес“.
Лидерите на фракциите на Демократическата партия в Камарата на представителите и Сената, съответно Нанси Пелоси и Чарлз Шумер разкритикуваха решението на президента Доналд Тръмп. Според Шумер, „двойните стандарти на президента що се отнася до липсата на прозрачност са потресаващи“. „Причината за публикуването на меморандума на Нунес – прозрачността, се изпари веднага щом стана въпрос за показване на информация, която е вредна за него“, добави лидерът на малцинството в Сената.На свой ред Пелоси заяви, че ходът на Тръмп „лицемерие в пълния си вид. Какво има да крие президентът?“.
Някои конгресмени от Републиканската партия също призоваха документът на демократите да бъде публикуван, заявявайки, че американците имат право да знаят всички версии. По-рано тази седмица комисията по разузнаването в Конгреса гласува единодушно да публикува версията на демократите.Нанси Пелоси, председател на групата на Демократическата партия на САЩ в Конгреса: Доналд Тръмп има нещо за криене
Председателят на групата на Демократическата партия в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси обвини Белия дом, че политизира разузнавателните агенции, след като президентът Доналд Тръмп блокира публикуването на меморандума на демократите. Според нея „президентът има нещо за криене“, пише The Hill.
„Отказът на Тръмп да публикува меморандума на демократите в комисията на Конгреса по разузнаване е зашеметяващо дързък опит за покриването на истината относно скандала с Русия от американския народ“, заяви Пелоси. „Решението на президента е част от опасен и отчаян механизъм за покриване от страна на президента. Ясно е, че той има нещо за криене“, допълни тя.
Думите ѝ идват, след като бе обявено, че Тръмп е решил да блокира публикуването на меморандума на Демократическата партия, посочвайки „значителна загриженост за националната сигурност“. Документът цели да оспори този, съставен от Нунес и публикуван миналата седмица, обвиняващ ФБР и Министерство на правосъдието, че са злоупотребявали с правомощия при следенето на предизборната кампания на Тръмп за предполагаемата руска намеса.
След като меморандума на републиканците бе публикуван, демократите изразиха притеснения за точността му и ги обвиниха, че се опитват да провалят разследването на руската намеса.

Тед Лиу, конгресмен от Демократическата партия на САЩ: Невинен човек не би блокирал публикуването на меморандума
Конгресменът от Демократическата партия на САЩ Тед Лиу (Калифорния) разкритикува президента Доналд Тръмп, че е решил да блокира публикуването на меморандума на демократите, обвинявайки го, че народно подвежда обществото и заявявайки, че „невинен човек никога не би блокирал публикуването на меморандума“, пише The Hill.
Белият дом обяви, че Тръмп „би публикувал“ документа, но е посочил загрижеността си за националната сигурност за това, че все още няма да направи тока. Документът цели да оспори подобен документ на Републиканската партия, в който се посочва, че ФБР и Министерството на правосъдието са демонстрирали предразсъдъци срещу Тръмп и са надхвърлили правомощията си при разследването на неговата предизборна кампания за предполагаема руска намеса.
„Това е възмутително. И двете партии гласуваха меморандумът на демократите да бъде публикуван. Убеден съм, че Доналд Тръмп сега нарочно крие важна информация от американския народ, за да подведе обществото. Невинен човек никога не би блокирал публикуването на меморандума“, заяви Лиу.
Лиу се присъединява към хора демократи, поставящи под въпрос отказа на Тръмп да публикува техния меморандум. Според сенатор Чарлс Шумър (Ню Йорк) Тръмп „явно крие нещо", решавайки да не публикува.
Тръмп одобри преди седмица публикуването на меморандума на Републиканската партия и заяви, че той „напълно го изчиства“ от разследването за руската намеса. Документът на републиканците обвинява ФБР и Министерството на правосъдието, че са злоупотребявали със средствата за наблюдение, за да следят предизборната кампания на Тръмп.
Някои конгресмени от Републиканската партия също призоваха документът на демократите да бъде публикуван, заявявайки, че американците имат право да знаят всички версии. По-рано тази седмица комисията по разузнаването в Конгреса гласува единодушно да публикува версията на демократите.

Девин Нунес, конгресмен от Републиканската партия на САЩ: Не е изненадващо, че не публикуваха меморандума на Демократическата партия
Председателят на комисията по разузнаването в Конгреса на САЩ Девин Нунес (републиканец, Калифорния)заяви, че не е изненадан, че Министерството на правосъдията и ФБР са дали съвет да не се публикува меморандума, съставен от Демократическата партия относно начина, по който е извършвано разследването за предполагаема руска намеса на изборите през 2016 г., пише The Hill.
„Високопоставеният конгресмен Адам Шиф (демократ, Калифорния) заяви, че ще поиска приноса на Министерството на правосъдието и на ФБР относно публикуването на меморандума и не е изненадващо, че тези агенции посъветваха меморандума на партията му да не бъде публикуван без редакции“, заяви Нунес. Той призова Демократическата партия да „предприеме необходимите технически промени и редакции“ на документа, както са били посъветвани от Министерството на правосъдието, „за да няма непокрити методи и източници и техният меморандум да бъде публикуван колкото се може по-скоро“.
Думите на Нунес са отправени, след като в Белия дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп е решил да блокира публикуването на меморандума на Демократическата партия, посочвайки „значителна загриженост за националната сигурност“. Документът цели да оспори този, съставен от Нунес и публикуван миналата седмица, обвиняващ ФБР и Министерство на правосъдието, че са злоупотребявали с правомощия при следенето на предизборната кампания на Тръмп за предполагаемата руска намеса.
След като меморандума на републиканците бе публикуван, демократите изразиха притеснения за точността му и ги обвиниха, че се опитват да провалят разследването на руската намеса.
Нунес заяви, че меморандума на демократите съдържа „много източници и методи“, които застрашават националната сигурност на САЩ и възможността на страната да събира разузнавателна информация.
По-рано Шиф заяви, че решението на Белия дом да не публикува меморандума на демократите е пример за двоен стандарт, посочвайки, че Тръмп е публикувал версията на Републиканската партия въпреки притесненията за националната сигурност, повдигнати от ФБР и от Министерството на правосъдието.

The Hill: Лидерите на Демократическата партия в Конгреса разкритикуваха решението на Доналд Тръмп да не публикува техния контрамеморандум
Лидерите на фракциите на Демократическата партия в Камарата на представителите и Сената, съответно Нанси Пелоси и Чарлз Шумер разкритикуваха решението на президента Доналд Тръмп да откаже да публикува изготвения от демократите меморандум, който да противостои на „Бележката на Нунес“, пише The Hill.
Според Шумер, „двойните стандарти на президента що се отнася до липсата на прозрачност са потресаващи“. „Причината за публикуването на меморандума на Нунес – прозрачността, се изпари веднага щом стана въпрос за показване на информация, която е вредна за него“, добави лидерът на малцинството в Сената.
На свой ред Пелоси заяви, че ходът на Тръмп „лицемерие в пълния си вид. Какво има да крие президентът?“.

The Hill: Белият дом не е готов да публикува засекретеният документ на Демократическата партия, съставен като противовес на „Бележката на Нунес“
Американският президент Доналд Тръмп не е готов да одобри публикуването на засекретения документ на Демократическата партия, съставен като противовес на „Бележката на Нунес“ миналата седмица, това заявиха в петък от Белия дом, пише вестник The Hill.
„Въпреки че президентът е склонен да декласифицира меморандумът от пети февруари… той не е готов да направи това с момента“, се казва в разпространено от Белия дом съобщение.
„Бележката на Нунес“ бе публикувана миналата седмица след дълъг дебат между републиканци и демократи, като меморандумът на републиканския сенатор съдържаше информация, обвиняваща официални лица от ФБР и Министерството на правосъдието в превишаване на правомощията си и негативни предразсъдъци спрямо Доналд Тръмп.
Някои от членовете на Демократическата партия подготвиха друг меморандум като противовес на „Бележката на Нунес“.