Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Старт на Олимпиадата в Пьончан

09 февруари 2018 | 17:51

Стартът на Зимните олимпийски игри бе даден с пищна церемония в Пьончан, проследена с интерес не само от любителите на спорта, но и от политическите анализатори.
За събитието в южнокорейския град пристигна високопоставена делегация на Пхенян, водена от по-малката сестра на севернокорейския лидер, която ще остане в страната в продължение на три дни. Изпращането на Ким Йо-юн в Пьончан се разглежда като ясен сигнал за мирна инициатива, началото на която Пхенян постави преди няколко седмици. Посещението й е първото по рода си на член на управляващото семейство в Пхенян след разделянето на полуострова.
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който пристигна от Япония в Южна Корея за откриването на Олимпиадата, обеща нови санкции срещу Пхянян само преди броени дни. В подкрепа на думите на Пенс, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в „Туитър“, че новите рестрикции ще бъдат обявени „през следващите няколко седмици“, като призова страните да приложат изцяло съществуващите международни санкции и да подкрепят кампанията за натиск на САЩ, като изгонят севернокорейските „финансови и търговски посредници“.
Пенс заяви, че не изключва среща със севернокорейската делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея тази седмица, като уточни, че такава не е изрично договорена. На свой ред от Пхенян бяха категорични, че „нямаме никакво намерение да се срещаме с американските власти по време на посещението ни в Южна Корея“.
Иронично, но вицепрезидентът на САЩ се оказа на метри от севернокорейската делегация при церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан. Пенс и съпругата му Карън седнаха точно пред севернокорейската делегация, включително пред сестрата на лидера на Пхенян Ким Чен-ун, стана ясно от кадри, публикувани в интернет пространството. Информацията бе потвърдена и от пресслужбата на Пенс, откъдето уточниха, че по време на церемонията в Пьончан „не е имало взаимодействие“ между вицепрезидента на САЩ и севернокорейската делегация.


ТАСС: Антонио Гутериш проведе разговор с номиналния лидер на Северна Корея
Пьончан. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш проведе разговор в петък с номиналния лидер на Северна Корея Ким Йънг-нам, в рамките на които португалският политик е призова севернокорейската страна да пристъпи към преговори за денуклеаризация, предавa ТАСС. Това е разкрил заместникът и официалният представил на Гутериш Ферхан Хак пред журналисти.
„Генералният секретар проведе среща с Ким Йънг-нам. Те бяха заедно по време на церемонията по откриването и официалната вечеря дадена от президента на Южна Корея“, разкри Хак, като добави още, че Гутериш е разговарял за малко с Ким Йънг-нам, „по време на което е подчертал, че очаква и се надява всички страни да започнат диалог за мирна денуклеаризация на Корейския полуостров."

BBC: Майк Пенс пропусна вечерята със севернокорейските официални лица в Пьончан
Пьончан. Американският вицепрезидент Майк Пенс пропусна официалната вечеря, на която трябваше да седи на една и съща маса със севернокорейски официални лица, включително и церемониалният лидер на Северна Корея Ким Йънг-нам, предава BBC. Според информация от местни медии, Пенс и Ким Йънг-нам са се засекли за малко, но двамата са направили всичко възможно да не се поглеждат, отбеляза британската телевизия.
Съгласно разпространената информация, вицепрезидентът е прекарал само пет минути в залата на официалната вечеря, дадена от южнокорейският държавен глава Мун Дже-ин. Пенс също така е отказал да се ръкува с Ким Йънг-ман, за разлика от японския премиер Шиндзо Абе и президента на Южна Корея.

Washington Examiner: Откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан: Майк Пенс седна на метри от севернокорейската делегация
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се оказа на метри от севернокорейската делегация при церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, отбелязва американското издание Washington Examiner.
Пенс и съпругата му Карън седнаха точно пред севернокорейската делегация, включително пред сестрата на лидера на Пхенян Ким Чен-ун, става ясно от кадри, публикувани в интернет пространството. От редакцията подчертават обаче, че не е имало контакт между американския вицепрезидент и представителите на Северна Корея. Информацията бе потвърдена и от пресслужбата на Пенс, откъдето уточниха, че по време на церемонията в Пьончан „не е имало взаимодействие“ между вицепрезидента на САЩ и севернокорейската делегация.
Пенс е седял на ред с още шестима души. Японският премиер Шиндзо Абе и съпругата му са били отдясно на американската двойка, а южнокорейският президент Мун Дже-ин и съпругата му са били позиционирани зад Пенс.
Броени дни преди началото на Олимпиадата вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обеща нови санкции срещу Пхянян. В подкрепа на думите на Пенс, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в „Туитър“, че новите рестрикции ще бъдат обявени „през следващите няколко седмици“, като призова страните да приложат изцяло съществуващите международни санкции и да подкрепят кампанията за натиск на САЩ, като изгонят севернокорейските „финансови и търговски посредници“.
Пенс заяви, че не изключва среща със севернокорейската делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея тази седмица, като уточни, че такава не е изрично договорена. На свой ред от Пхенян бяха категорични, че „нямаме никакво намерение да се срещаме с американските власти по време на посещението ни в Южна Корея“.

Стартът на Зимните олимпийски игри в Пьончан бе белязан от сблъсъци между полиция и протестиращи: „Г-н Тръмп, моля бомбардирайте Северна Корея“
Церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан бе белязана от сблъсъци между полиция и протестиращи срещу политиката на режима в Пхенян, пише британското издание The Miror.
От редакцията подчертават, че демонстрантите са развявали знамената на Южна Корея и на САЩ. Безредиците са избухнали в непосредствена близост до стадиона, където се провежда церемонията по откриването на Олимпиадата.
На разпространени кадри се виждат плакати, с които южнокорейските демонстранти призовават американския президент Доналд Тръмп да атакува северния им съсед. „Г-н президент, моля, бомбардирайките Северна Корея“, е само един от надписите, който може да бъде прочетен на издигнатите плакати.
От редакцията съобщават, че на протеста са изгаряни севернокорейски знамена и снимки на лидера на Пхенян Ким Чен-ун точно преди началото на церемонията.

The Washington Post: Сестрата на Ким Чен-ун се здрависа с южнокорейския президент в историческа среща в Пьончан
Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун се здрависа с държавния глава на Южна Корея Мун Дже-ин в историческа среща по време на церемонията за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, пише американското издание The Washington Post.
По-малката сестра на лидера на Пхенян пристигна в Южна Корея начело на високопоставена делегация, която ще остане в страната в продължение на три дни. Изпращането на Ким Йо-юн в Пьончан се разглежда като силен сигнал за мирна инициатива, началото на която Пхенян постави преди няколко седмици.
Посещението на Ким Йо-юн е първото по рода си на член на управляващото семейство в Пхенян след Корейската война от 1952-1953 г.

The Korea Herald: Севернокорейска делегация, оглавявана от сестрата на Ким Чен-ун, пристигна в Пьончан за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри
Високопоставената делегация на Пхенян пристигна в Южна Корея в петък, за да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийските игри в Пьончан, съобщава вестник The Korea Herald.
Делегацията е оглавявана от сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – обстоятелство, което се разглежда като част от мирната инициатива, която Пхенян предприе през последните седмици.
От редакцията подчертават, че севернокорейската делегация ще остане в страната в продължение на три дни.

ТАСС: Номиналният държавен глава на Северна Корея и сестрата на Ким Чен-ун пристигнаха в Южна Корея
Делегация на Северна Корея начело с номиналния държавен глава на страната Ким Йон-нам пристигна в Южна Корея. Самолетът от Пхенян се приземи на международно летище „Инчхон“ недалеч от южнокорейската столица. В състава на делегацията он 22 души влиза и Ким Йо-джон – родната сестра на лидера на КНДР Ким Чен-ун, предава ТАСС.
Веднага след кацането те се отправиха към град Пьончан, където вечерта ще наблюдават церемонията за откриването на Зимните олимпийски игри. Преди това севернокорейците ще присъстват на вечеря, организирана от президента на Южно Корея Мун Джей-ин, на която ще присъстват и лидерите на още около 20 държави.
В събота делегатите ще се върнат в Сеул, където ще се срещнат с южнокорейския лидер. Възможно е по време на преговорите Ким Йо-джон да предаде послание от Ким Чен-ун и покана за посещение в Северна Корея. В неделя представителите на Северна Корея ще отлетят за родината си.

Reuters: ООН ще позволи на официални лица от Северна Корея да пристигнат в Южна Корея за Олимпийските игри
Съветът за сигурност на ООН даде разрешение за севернокорейската делегация, особено на определения високопоставения служител, попаднал под международните санкции Чо-хви, да пристигне в Южна Корея за церемонията за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, предава Reuters.
Макар и Южна Корея да поиска широко одобрение за приемането на високопоставената делегация от Пхенян, включваща по-младата сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-джонг , единственият член от нея, обект на санкциите на ООН е Чо-хви.

Южна Корея похарчи 650 млн долара за чисто нови съоръжения
Правителството на Южна Корея, съвместно с МОК се постараха да направят максималното, за да издигнат най-добрите и модерни съоръжения за Пьончан. За целта не се пестиха никакви средства, като стадионът, който ще се използва само за церемонията по откриване и закриване, достигна сумата от 78 милиона долара. Общо 7 са чисто новите зали и писти, на които спортистите от цял свят ще се опитат да запишат имената си в историята като олимпийски шампиони и медалисти. Сметките показват, че за тях са били разходвани 650 милиона долара. В тази сума обаче не влизат парите, които са дадени за реновиране на стари съоръжения и тяхното модернизиране. Макар да няма точна цифра, която да е посочена до медиите, предварително се знае, че тя надхвърля 400 милиона долара. Така общата сума преминава границата от 1 милиард. Към нея дори не влизат парите, които са дадени за направата на олимпийското село. Някои го определят като изключително модерно и удобно, докато според други е построено така, че се чувстват по-скоро като в казарма, тъй като са с ограничено лично пространство. Дори и така да е обаче, няма как да се отрече, че в Пьончан са се постарали да внедрят полезното с модерното и да се отличат от отминалите олимпийски игри. И как да е по друг начин предвид сериозните суми, вложени в съоръжения и организация

Reuters: Преди Олимпийските игри, Майк Пенс обеща нови санкции срещу Северна Корея
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обеща нови тежки санкции срещу Северна Корея и определи ръководството на комунистическата страна като най-тираничния режим на света в сряда преди началото на зимната Олимпиада, на откриването на която ще присъства американският политик, едновременно с двама от най-високопоставените севернокорейски политици, предава Reuters.
В хода на изказването си в Токио, последната спирка по пътя му към Южна Корея, където ще се проведат Игрите през следващите три седмици, Пенс анонсира разширяване на санкциите срещу Пхенян, като целта на мярката отново е увеличаване на натиска върху комунистическата страна да се откаже от ядрената и ракетната си програма.
„Обявявам днес (четвъртък, 8 февруари), че Съединените американски щати скоро ще разкрият най-тежкия и най-агресивен кръг от икономически санкции срещу Северна Корея в историята“, подчерта американския вицепрезидент, след срещата си с японския премиер Шиндзо Абе.
В подкрепа на думите на Пенс, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в Туитър, че новите рестрикции ще бъдат обявени „през следващите няколко седмици“ и призова страните да приложат изцяло съществуващите международни санкции и да подкрепят кампанията за натиск на САЩ, като изгонят севернокорейските „финансови и търговски посредници“.

AFP: Северна Корея „няма намерение“ да провежда срещи с американския представители в Пьончан
Северна Корея няма намерение да провежда срещи с американски представители по време на зимните Олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, но не изключва това да се случи, съобщи Корейската централна новинарска агенция (КЦНА) в четвъртък, предава AFP.
„Нямаме никакво намерение да се срещаме с американските власти по време на посещението ни в Южна Корея“, е заявил високопоставеният служител на севернокорейското външно ведомство Чо Йон-сам, цитиран от КЦНА.
„Никога не сме молили за диалог със САЩ и никога няма да го направим“, добави той.
Но коментарите му не изключват среща, нито тези на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който трябва да пристигне в Южна Корея в четвъртък.

ТАСС: Държавният департамент на САЩ отрече да има планове за среща между американската и севернокорейската делегация в Пьончан
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науерт отрече да има планове за среща между американската и севернокорейската делегация на Зимните олимпийски игри в Пьончан, предава ТАСС.
„Няма планове за среща с севернокорейски официални лица по време на или след Олимпиадата“, заяви Науерт. Според разпространеното становище, Вашингтон няма промяна на политиката си спрямо Пхенян. Говорителят подчерта, че САЩ все още настояват Северна Корея да спре развитието на ядрената и балистичната си програма, „след което е възможно ние да се съгласим да седнем на масата за преговори“, добави Науерт.

The New York Times: Майк Пенс не изключва среща със севернокорейската делегация на Олимпийските игри
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че не изключва среща със севернокорейската делегация на зимните Олимпийски игри в Южна Корея тази седмица, като уточни, че не се е договарял за среща, но не изключва нищо, пише американското издание The New York Times.
Коментарите на американския политик бяха направени, докато атлетите, артистите и официалните лица от Северна Корея слизаха на южнокорейска почва за участието си на Игрите в Пьончан. Сред тях е и Ким Йон-нам, председател на Президиума на севернокорейския парламент, който служи като номинален държавен глава и ще води 22-членната делегация на Олимпиадата.
В изказване пред репортерите в Аляска, преди да отпътува за Япония и Северна Корея, Пенс повтори позицията на американската администрация, че „всички възможности са на масата“ в конфронтацията със Северна Корея за нейната оръжейна и ядрена програма. Той заяви, че отчасти целта на визитата му е да каже „истината за Северна Корея на всяка спирка“.
„Отиваме на Олимпийските игри, за да подсигурим, че Северна Корея няма да използва мощния символизъм и фона на зимната Олимпиада, за да подправи истината за своя режим“, подчерта Пенс, като го определи като „режим, потискащ собствения си народ, режим, поставящ под заплаха народите по света, режим, който продължава усилията си за разработване на ядрени оръжия и балистични ракети“.