Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Главният заподозрян за терористичното нападение в Париж се яви пред съда в Брюксел

05 февруари 2018 | 14:11

Главният заподозрян за терористичната атака в Париж от ноември 2015 г. Салах Абдеслам се яви пред съда в Брюксел в понеделник. 28-годишният французин с марокански произход е обвинен в участие в нападението във френската столица, изпълнено на няколко места в града от клетка на „Ислямска държава“. Вследствие на нападението 130 души бяха убити, а над 400 – ранени, 100 от които сериозно. Абдеслам успя да избяга заедно още двама заподозрени и в продължение на няколко месеца се укриваше заедно със Суфиан Аяри и Мохамед Белкад в апартамент в Брюксел. Тримата бяха открити от полицията през месец март 2018 г., но отказаха да се предадат, вследствие на което започна престрелка с органите на реда, при която трима души бяха ранени, а Мохамед Белкад убит. Абдеслам успя да избяга, но полицията го залови три дни по-късно. Той и Аяри се намираха в парижки затвор, от където през нощта на неделя срещу понеделник бяха превозени в Брюксел. В белгийската столица двамата ще бъдат съдени заради умишлено нападение срещу полицията, което най-вероятно предшества процеса относно терористичното нападение.

AFP: Салах Абдеслам пред съда: Мълчанието е моя защита
Главният заподозрян за терористичната атака в Париж от 2015 г. Салах Абдеслам заяви пред съда, че „моето мълчание не ме прави престъпник, то е моя защита“, предава AFP. Коментарът му е направен малко след като 28-годишния французин с марокански произход заяви, че не смята да отговаря на въпросите на съда. Абдеслам добави, че „не се страхува“ и „поставя вярата си в Бога“. Подсъдимият допълни: „поставям вярата си в Аллах и това е, нямам какво друго да кажа“.

РИА Новости: Съучастникът на Салах Абдеслам отрече двамата да се стреляли срещу полицията
Суфиан Аяри, подсъдим по делото за опит за убийство на полицаи заедно с главния заподозрян за извършването на терористичното нападение в Париж от 2015 г. Салах Абдеслам, отрече той или 28-годишният франзуцин с марокански произход да са стреляли по полицията, предава репортер на РИА Новости.
Абдеслам, Аяри и Мохамед Белкад се укриваха в продължение на няколко месеца в белгийски апартамент, но при опит да бъдат арестувани, тримата откриха огън срещу органите на реда. В резултат трима души бяха ранени, а Мохамед Белкад бе убит. Полицията успя да залови Абделслам три дни по-късно.
В понеделник 28-годишният мароканец, който е главният заподозрян за извършения терористичен акт в Париж от ноември 2015 г. отказа да говори пред съда, но Аяри заяви, че двамата не са стреляли, а вместо това Белкад е използвал автоматични оръжия срещу полицаите.
Двамата са изправени по обвинение в опит за убийство на полицаи и незаконно притежание на оръжие. Процесът ще предшества делото за терористичното нападение.

AFP: Салах Абдеслам пред брюкселския съд: Отказвам да отговарям на въпросите
Главният заподозрян за терористичното нападение в Париж от 2015 г. Салах Абдеслам заяви пред съда в Брюксел, че няма да отговаря на зададените му въпроси, предава AFP.
"Не желая да отговарям на никакви въпроси", заяви Абделслам, когато бе помолен да потвърди името си.
Абдеслам oтказа да отговаря и на въпросите на полицията в продължение на две години след като бе заловен през март 2016 г. във връзка с извършеното терористично нападение във френската столица, при което бяха убити 130 души.
28-годишният французин с марокански произход пристигна под засилено охрана в съда в Брюксел, където ще започне процес по обвинение за нападение срещу полицаи и незаконно притежание на оръжия. Процесът най-вероятно е прехождащ този за терористичното нападение, отбелязват от агенцията.

AFP: Главният заподозрян за нападението в Париж се яви в съда
Под засилена охрана главният заподозрян за нападението в Париж от 2015 г. се яви в съда в Брюксел в понеделник, предава AFP. 28-годишният Салах Абдеслам е бил откаран от затвора си във френската столица през нощта за да участва в процес по повдигнатите му обвинения в опит за убийство на полицаи и незаконно носене на оръжие. Французинът с марокански произход участва в извършването на терористична атака в Париж през ноември 2015 г., при която бяха убити 130 души, след което Абделслам се укри заедно с още двама души в апартамент в Брюксел. Когато бе открит от полицията през март 2016 г., нападателят отказа да се предаде и започна престрелка със служителите на органите на реда, при която бяха ранени трима души, а един от съучастници на Абдеслам бе убит. Заподозреният избяга, но бе арестуван три дни по-късно.
Процесът за опита за убийство на полицаи ще предхожда този за терористичното нападение.