Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Мащабен протест в Атина относно името на Македония

04 февруари 2018 | 13:36

Мащабен протест против включването на понятието "Македония" в името на югозападната ни съседка бе организиран в Атина в неделя. Според организаторите на митинга са присъствали до един милион души, като в продължение на 10 часа центърът на гръцката столица бе блокиран от демонстрантите и от засиленото полицейско присъствие. Хора от цялата страна започнаха още от неделя сутринта да пристигат на площад "Синтагма" срещу парламента, където в 14:00 часа протестът започна официално. Според местни медии, между 1,500 и 2,500 автобуса са превозвали хората от множество гръцки населени места към Атина, за да вземат участие в демонстрацията. Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос беше предпазлив и защити правото на гражданите да протестират, но все пак подчерта риска от това, валидните опасения да бъдат използвани от „националистически, крайно-десни и фанатични сили“.


„МКД“ (Македония): Според Алексис Ципрас "земетресението" и милионите протестиращи са останали само в желанията на Андонис Самарас и Кирякос Мицотакис
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че обещанията на опозицията за използва протестите за името на Македония за получаване на политически точки са се сринали. Той заяви, че вместо обявените милиони, както прогнозираха организаторът и опозицията, едва няколко хиляди протестиращи са участвали в демонстрациите , предава македонската медия “МКД“.
"Земетресението и милионите протестиращи, които си въобразяваха организаторите и Андонис Самарас и Кирякос Мицотакис, останаха просто желание. Мнозинството гръцки граждани, които останаха пред телевизорите, независимо от тяхното мнение, са съгласни, че външнополитическите въпроси не трябва да се решават с фанатизъм и нетолерантност“, пише в официално заявление от канцеларията на министър-председателя.
Обвинявайки председателя на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, че към въпроса за името се отнася с лицемерие и безотговорност, тъй като не казва публично и ясно своята позиция, управляващата партия СИРИЗА добави, че подкрепя правителството в преговорите за решаване на въпроса за името на съседната страна.
"Мирното съжителство на хората, сигурността и стабилността на Балканите са най-добрата гаранция за националните интереси", пише в заявлението на партията.

Sputnik (Сърбия): Гърците на крака: Микис Теодоракис е категоричен – „Не даваме Македония“
Мащабният протест, който бе организиран в неделя в Атина, остана водеща тема за всички медии в югозападната ни съседка, които следят с повишено внимание настроенията в Гърция по повод усилията за разрешаване на спора за името на Македония. Темата обаче не бе подмината и от средствата за масова информация в Сърбия. Местната редакция на Sputnik публикува статия под заглавие „Гърците на крака: Микис Теодоракис:„Не даваме Македония“.
Медията подчертава, че известният композитори е уверил, че Гърция никога няма да даде името „Македония“, като пояснява, че съответното изявление е направил от трибуната на площад „Синтаксис“ в Атина.
Sputnik обръща внимание на призивите на Теодоракис за обединение на гръцката нация „както никога преди“ и на предупреждението му, че ако управляващите в Атина подпишат споразумение със Скопие, съдържащо името „Македония“, то най-напред правителството трябва да попита народа си дали е съгласен.
„В този труден момент за нашата страна, когато над нас надвисват черни облаци, ние сме заплашени, както никога досега“.
От редакцията привеждат думите на композитора, съгласно които „със своята колосална пропаганда“ Скопие е опитало да убеди голяма част от страните, че не „фалшицира“ историята.
Според него Гърция трябва да бъде предпазлива при защитата на националния си интегритет и да припомни предишната си оценка, че след Югославия идва ред на самата Гърция.
„Тъмните облаци, които ни съсипват, стават все по-видими. След като не постигнат основната си цел, сега искат членство в НАТО и ЕС, за да могат утре да ни заплашват от по-силна позиция. Ще бъдем виновни за нашата съдба, ако я допуснем ", бяха предупрежденията, отправени от Теодоракис в речта му на „Синтагма“.
Sputnik обръща внимание и на сблъсъците, които белязаха протестите в Атина. От редакцията не пропускат да отбележат, че полицията е употребила сълзотворен газ, за да възстанови реда в столицата.
Статията продължава с привеждане на информация за „полицейската обсада“, под която е попаднала Атина заради протеста за името на Македония. Изброяват се поддръжниците на протеста, някои от основните фигури, включили се в него, както и коментари на водещи гръцки издания по темата.

„Македония не обедини гърците“, или как медиите в югозападната ни съседка отразиха протеста в Атина (Агенция „Фокус“)
Мащабният протест, който бе организиран в неделя в Атина, остана водеща тема за всички медии в югозападната ни съседка, които следят с повишено внимание настроенията в Гърция по повод усилията за разрешаване на спора за името на Македония, хвърлящ сянка върху отношенията на двете държави вече повече от две десетилетия. Събитията в гръцката столица на практика не бяха пропуснати от нито една македонска медия, като всяка от тях избра различен акцент при отразяването на митинга.
„Македония не обедини гърците, в Атина се сбъскаха протестиращи и контрапротестиращи“ е заглавието, което скопското електронно издание МКД избра за статия, посветена на масовия протест в гръцката столица.
От редакцията акцентираха върху разпространените медийни доклади за сблъсъци между участващи в митинга под мотото „Македония е гръцка“ и участниците в контрапротест, организиран на по-малко от 1,6 километра от площад „Синтагма“.
„Плюс Инфо“ изведе в заглавие: „Демонстрантите в Атина се сблъскаха с полицията, тя им отговори със сълзотворен газ“.
Информационната агенция „Макфакс“ и телевизионниите канали A1 On и „Алсат-М“ също обръщат внимание на сблъсъците между участващите в митинга под мотото „Македония е гръцка“ и контрапротестиращите в близост до площад „Синтагма“. Македонският „Фокус“ привежда информация, разпространена в гръцките медии, съгласно която част от влезлите в сблъсъци с полицията са членове на крайнодясната организация „Златна зора“.
„Анархистите организираха контрапротест“, отбеляза на свой ред телевизия „Канал 5“, като подчерта, че гръцката правоохранителните органи са отделили с полицейски автобуси двете групи протестиращи в центъра на Атина.
Голяма част от медиите в Македония отразяват нагласите на гръцкото общество по въпроса за името на съседната им държава. Телевизиите „Телма“,„Алсат-М“, ТВ 21, електронните издания „Фактор“, „Мета“, „Курир“ , „Локално“ и редица други привеждат данни от социологически проучвания, от които става ясно, че мнозинството граждани на Гърция не приемат решение на спора със Скопие, който да включва понятието „Македония“.

Телевизия „Алфа“ цитира призивите, отправени от световноизвестния композитор Микис Теодоракис от трибуната на площад „Синтагма“, съгласно които „Македония е гръцка“ и никой няма право да преговаря!“
Медията отбелязва, че в центъра на Атина е издигнато гигантско знаме на Гърция с размер от 150 квадратни метра, което се е развявало над Акропола.
Речта на Теодоракис не бе пропусната и от други македонски медии. МКД обърна внимание на изявлението му, че „скопяните искат да разширят границите си към Гърция“.
Press 24 отбелязва, че световноизвестният гръцки композитор е отправил остри критики към управляващите в Атина и е призовал да бъде организиран референдум, на който гражданите да се произнесат за разрешаването на спора за името на Македония.
„Масов протест в Атина, правителството продава името Македония“, е заглавието, което телевизионният канал „Телма“ избира за публикация, посветена на митинга в Атина.
От редакцията подчертават, че за участие в протеста в гръцката столица са пристигнали общо 283 автобуса с демонстранти, които са призовали „правителството да не продава името“. Телевизията привежда също и мнения на участници в протеста.
Броят на участниците в протеста също занимава медиите в югозападната ни съседка, като обръщат внимание в разликите между данните от полицията и тези, представени от организаторите на митинга. Докато властите твърдят, че включилите се в протеста „Македония е гръцка“ са около 140 хил. души, организаторите говорят за 1,5 млн. души.

Микис Теодоракис с разтърсваща реч на митинга в Атина: Никога няма да дадем името Македония! (ОБЗОР)
„Микис, ти променяш историята, като спускаш ръцете си над Македония!" Така хилядите протестиращи на атинския площад „Синтагма" срещу включването на понятието „Македония“ в уреждането на т.нар. спор за името със Скопие посрещнаха световноизвестния гръцки композитор Микис Теодоракис при появата му на трибуната, от която изнесе разтърсваща реч.
Теодоракис, който бе сред основните говорители на многохилядния митинг и чийто дом стана обект на вандалско нападение в навечерието на протеста, заяви че „не се бои от заплахите, защото тези, които са го преследвали от 1940 г. насам вече са на бунището на историята". И все пак местни медии съобщиха, че в часовете преди митинга в гръката столица Теодоракис е отседнал в един от хотелите в района, за да подготви словото си. Съгласно разпространената информация, той се е чувствал „спокоен и готов“ да призове сънародниците си „да не се оставят да бъдат победени, а да увеличат гнева, решителността и готовността си за бунт".
В разтърсваща реч световноизвестният композитор, който за поколения гърци е символ на борбата срещу фашизма през 1941-1944 г. и срещу военната хунта през 1967-1974 г., заяви: „Да, аз съм патриот-интернационалист и в същото време презирам и се боря срещу фашизма във всичките му форми, и най-вече срещу най-измамната му и най-опасната му форма - левичарството".
Теодоракис сподели мнението си, че вчерашното нападение срещу дома му е било предупреждение да не говори на днешния митинг.
„Мои добри гърци! Братя мои! Вие ще научите, че нашите патриоти, управлявани от левичари, които събират подписи, вчера хвърлиха боя върху дома ми, за да не говоря днес с думи на патриотични бури, както се научих да говоря през целия си живот, както ме научихте да говоря вие".
Във вълнуващото си слово композиторът съобщи, че „тази сутрин е получил колекция поезия от Солун, която го е задължила да говори с духа и силата на Тукидид и Протагор и със смелостта на Темистокъл и Колокотронис, и да посвети днешната си реч именно на паметта на легендарния герой от войната за независимост (1821-1832) Теодорос Колокотронис, отишъл си от този свят на днешния ден, на 4 февруари 1843 г."
В речта си композиторът призова стотиците хиляди, събрали се на площад „Синтагма" в столицата „никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци". Теодоракис предупреди – „всяко отстъпление ще има катастрофални последици". Композиторът подчерта: „Позицията на гръцкият народ е ясна и категорична, и не е необходим референдум, но ако правителството се готви да подпише споразумение със Скопие за име, което съдържа думата Македония, народът задължително трябва да бъде попитан!"
„Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?", заяви Теодоракис.
В речта си композиторът припомни и позицията на Гърция, формирана преди четвърт век: „Нашите политически ръководители през 1992 г. взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, според която в името на бившата югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв начин, с географски или други определения като например Горна Македония или още по-лошото Нова Македония".
Продължавайки, Теодоракис попита множеството: „Защо трябва да се изтрива историята? Нали всяко отстъпление от тази линия ще има опустошителни последици за Гърция, тъй като ако отстъпим това означава да отворим широко границите си за тези, които ни заплашват открито и безсрамно".
Композиторът бе категоричен: „Македония е само една и тя е и винаги ще бъде гръцка! Да живее гръцкият народ!"
Теодоракис продължи: „Скопие от десетилетия изкривяваше историческите факти и подхранваше поколения с усещането, че са потомци на Филип и Александър Македонски, затова ако отворим вратата - през нея ще премине историческата лъжа. Освен това не трябва да забравяме, че основна национална цел на тази държава е да разшири своите граници за сметка на нашите собствени".
Съгласно думите му, в тази заблуда са били въвлечени много други страни, без да се сваля отговорността и от Гърция.
„Ако сега позволим на Скопие да се присъедини към НАТО и гласуваме за това, утре скопяните ще ни заплашват от по-силна позиция. Ние не трябва да се впечатляваме от смяната на имената на летището и на пътищата, които винаги са били в тяхна юрисдикция. Отстъплението в преговорите ще има катастрофални резултати!", бяха думите, с които гръцкият композитор завърши емоционалната си реч.

Агенция „Фокус“ припомня:
Микис Теодоракис (р. 29 юли 1925 г. в Хиос) е гръцки композитор, политик и общественик, който става световно известен с музиката към филмите „Зорба гъркът“ (1964 г.) и „Серпико“ (1973 г.)
По време на Втората световна война се присъединява към редиците на Съпротивата. В периода на гражданската война (1946-1949) е заточен на остров Икария, а по-късно и в лагер.
Завършва Атинската консерватория през 1950 г., а след това продължава образованието си в Париж. Завръща се в родината си в края на десетилетието, но заради политическата си дейност музиката му е забранена, а той самият е изпратен в затвор за шест месеца.
През 1969 г. попада в концентрационен лагер. По-късно успява да напусне Гърция и живее в Париж до падането на военната хунта през 1974 г. Връща се окончателно в родината си още през същата година.
През следващите две десетилетия Теодоракис е избран два пъти за депутат – от Гръцката комунистическа партия и от „Нова демокрация“. В правителството на вече покойния Константинос Мицотакис става министър без портфейл.

Iefimerida.gr (Гърция): Докато организаторите и полицията спорят за броя на протестиращите - от 1,5 млн. до 140 000, народът изпрати ясни политически послания към елита
Докато организаторите на митинга на площад "Синтагма" и полицията спорят за броя на протестиращите, който според тях варира- от 1,5 млн. до 140 000, народът на Гърция изпрати ясни политически послания към елита, че желае да се чуе и неговото мнение в преговорите за името Македония, пише в обзорна статия за днешния протест гръцкото електронно издание Iefimerida.gr.
Изданието припомня, че спорове са съществували и по време на митинга в Солун на 21 януари 2018 г., когато участниците според организаторите са били няколко стотин хиляди, а според полицията само 90 000 души и констатира, че със сигурност през днешния ден Атина е видяла събиране, непознато по мащабите си.
Iefimerida.gr пише, че многобройните журналисти, които са отразявали протеста, са отбелязали като характерна особеност не само високия градус на гръцкия патриотизъм, но и гнева на хората, които днес бяха дошли на "Синтагма".
Изданието цитира мнението на кореспондента на германския Der Spiegel, Йоргос Кристидис, който смята, че "Извън патриотизма по темата Македония има и истински гняв срещу политиците и елитите, които продават нацията. Чувства, много подобни на тези от протестите срещу строгите икономии, а гръцката политическа система беше отново оспорена - този път отдясно."
В подкрепа на тази теза Iefimerida.gr отбелязва присъствието на протеста на висши представители на Гръцката православна църква и на голям брой политици от най-различни партии, покриващи почти целия политически спектър - от крайно дясно до центъра и от центъра вляво - лидери на "Нова Демокрация", водени от Андонис Самарас и Адонис Георгиадис лидери на центристите, водени от Василис Левентис, лидери на крайнодесните от "Златна зора", водени от Николаос Михалолякос, левия евродепутат Ева Кайли и много други.
Изданието припомня и поста в "Туитър" на настоящия външен министър Кикос Коциас, в който се изразява готовността му "да продължава с чиста съвест и отговорност да преговаря за доброто на страната", както и обвинението, отправено от говорителя на правителството Димитрис Цанакопулос срещу опозиционната "Нова Демокрация", която според него се опитвала да използва протеста за постигане на политически цели.

Кореспондент на Der Spiegel от митинга в Атина: Политическата система на Гърция отново се оспорва - този път от дясно
„Политическата система на Гърция отново се оспорва – този път от дясно“. Това предаде кореспондентът на водещото германско издание Der Spiegel Гиоргос Христидес по повод митинга в Атина, насочен срещу включването на термина „Македония“ в уреждането на т.нар. спор за името със Скопие.
„Отвъд цялата патриотична ревност има истинска ярост в тази демонстрация - срещу политиците, елитите и тези, които „продават нацията". Чувствата, наблюдавани за последно по време на вълната от протести срещу строгите мерки. Политическата система на Гърция отново се оспорва - този път от дясно“, коментира кореспондентът в пост в социалната мрежа „Туитър“.

Микис Теодоракис: Скопие подхранваше поколения с усещането, че са потомци на Филип и Александър Македонски, затова ако отворим вратата - през нея ще премине историческата лъжа
"Скопие от десетилетия изкривяваше историческите факти и подхранваше поколения с усещането, че са потомци на Филип и Александър Македонски, затова ако отворим вратата - през нея ще премине историческата лъжа. Освен това не трябва да забравяме, че основна национална цел на тази държава е да разшири своите граници за сметка на нашите собствени". За това предупреди в речта си пред митинга на атинския площад "Синтагма" композиторът Микис Теодоракис, предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr което пряко излъчваше митинга.
Според Теодоракис в тази заблуда са били въвлечени много други страни, без да се сваля отговорността и от Гърция.
"Ако сега позволим на Скопие да се присъедини към НАТО и гласуваме за това, утре скопяните ще ни заплашват от по-силна позиция. Ние не трябва да се впечатляваме от смяната на имената на летището и на пътищата, които винаги са били в тяхна юрисдикция. Отстъплението в преговорите ще има катастрофални резултати!", завършва емоционално речта си световноизвестния композитор.

Тhestival.gr (Гърция): 1,5 млн. гърци на митинга! Никой няма право да си играе с боговете и светилищата на гърците
"1,5 млн.се събраха на митинга на площад "Синтагма", за да кажат, че никой няма право да си играе с боговете и светилищата на Гърция", пише гръцкото електронно издание Тhestival.gr.
Според изданието "присъствието на хората на площада е надминало и най-оптимистичните очаквания на организаторите, защото повече от 1,5 млн. гърци наводниха центъра на Атина, за да извикат, че Македония е гръцка!"
Тhestival.gr пише, че по общото мнение на многобройните журналисти, отразяващи протеста, подобен митинг Атина никога не е виждала, а след 15.00 ч. в щаба на организаторите са завалели молби за отлагане на началото на събитието от различни групи протестиращи, пътуващи от Северна Гърция, които не могат да пристигнат навреме.
"Гръцкият народ даде ясен мандат на политиците. Македония е една и тя е гръцка. Не се осмелявайте да си играете със светилищата и с търпението на гърците", завършва коментара си изданието.

Гърция: Регистрирани са сблъсъци между крайнодесни екстремисти и полицията в центъра на Атина
Група от крайнодесни екстремисти с качулки и гръцки знамена в ръцете влязоха в сблъсък със силите на полицията в центъра на гръцката столица, след като се опитаха да преминат през загражденията в близост до Атинския университет, предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr.
Според изданието друг инцидент е бил регистриран на кръстовището на улиците "Темистокъл" и "Солон", където група екстремисти са нападнали мъж, който напускал митинга на "Синтагма" и носел гръцкото знаме.
Засега полицията се въздържа от употреба на химикали.

Greek Reporter: Полицията в Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите
След мащабния митинг на атинския площад „Синтагма“ срещу включването на понятието „Македония“ в уреждането на спора със Скопие се е стигнало до сблъсъци между демонстранти и полиция, предава Greek Reporter.
Според съобщенията полицията е употребила сълзотворен газ, за да отблъсне демонстрантите, много от които са носили каски за велосипеди и са развявали гръцки знамена. Местни медии разпространиха информация, съгласно която това са били членове на крайнодясната „Златна зора“.
В неделя в гръцката столица се проведе и контрадемонстрация на леви групи. Техният митинг бе на по-малко от 1,6 км от протеста под мотото „Македония е гръцка!“

Микис Теодоракис: Позицията на гръцкия народ е ясна, но ако правителството се готви да подпише споразумение за име, съдържащо думата Македония, той трябва да бъде попитан
„Позицията на гръцкият народ е ясна и категорична, и не е необходим референдум, но ако правителството се готви да подпише споразумение със Скопие за име, което съдържа думата Македония, народът задължително трябва да бъде попитан!". Това заяви в историческа реч пред стотици хиляди гърци, събрали се на протест на атинския площад "Синтагма", световноизвестният композитор Микис Теодоракис, предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr, което излъчва на живо митинга.
Според изданието става дума за „безпрецедентна историческа реч", която ще остави дълбока следа в гръцкото обществено съзнание.
В речта си Теодоракис, който за поколения гърци е символ на борбата срещу фашизма през 1941-1944 г. и срещу военната хунта през 1967-1974 г., заявява: „Да, аз съм патриот-интернационалист и в същото време презирам и се боря срещу фашизма във всичките му форми, и най-вече срещу най-измамната му и най-опасната му форма - левичарството".
Според Теодоракис вчерашното нападение срещу дома му е било предупреждение да не говори на днешния митинг.
„Мои добри гърци! Братя мои! Вие ще научите, че нашите патриоти, управлявани от левичари, които събират подписи, вчера хвърлиха боя върху дома ми, за да не говоря днес с думи на патриотични бури, както се научих да говоря през целия си живот, както ме научихте да говоря вие".
Във вълнуващото си словото композиторът съобщи, че „тази сутрин е получил колекция поезия от Солун, която го е задължила да говори с духа и силата на Тукидид и Протагор и със смелостта на Темистокъл и Колокотронис, и да посвети днешната си реч именно на паметта на легендарния герой от войната за независимост (1821-1832) Теодорос Колокотронис, отишъл си от този свят на днешния ден, на 4 февруари 1843 г."

Микис Теодоракис: Ние никога няма да дадем името Македония!
В разтърсваща реч световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад "Синтагма", "никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци", предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr. което излъчва митинга пряко.
Според Теодоракис "всяко отстъпление ще има катастрофални последици".
"Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?", заявява Теодоракис.
В речта си композиторът припомни и позицията на Гърция, формирана преди четвърт век: "Нашите политически ръководители през 1992 г. взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, според която в името на бившата югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв начин, с географски или други определения като например Горна Македония или още по-лошото Нова Македония".
Продължавайки, Теодоракис попита множеството: "Защо трябва да се изтрива историята? Нали всяко отстъпление от тази линия ще има опустошителни последици за Гърция, тъй като ако отстъпим това означава да отворим широко границите си за тези, които ни заплашват открито и безсрамно".

Iefimerida.gr (Гърция): Евродепутатът Ева Кайли демонстрира "македонски елинизъм" на протеста в Атина, след като направи това и на митинга в Солун
Евродепутатът и бивш народен представител от ПАСОК Ева Кайли (родена в Солун и избрана с листата на Маслиново дърво-Демократично обединение - бел.р.), се намира на митинга на площад "Синтагма", след като на 21 януари 2018 г. присъства и на протеста в Солун, предава гръцкото електронно издание Iefimerida.gr.
Изданието публикува снимка, на която Ева Кайли е в компанията на София Вулегис, депутат от "Нова демокрация", като пише, че и "двете дами демонстрират македонски елинизъм".

Iefimerida.gr (Гърция): "Македонският митинг" заяви: Микис, ти променяш историята, поставяйки ръцете си над Македония!
"Микис, ти променяш историята, като спускаш ръцете си над Македония!" Така хилядите протестиращи на атинския площад "Синтагма" са посрещнали световноизвестния гръцки композитор при появата му на трибуната, предава гръцкото електронно издание Iefimerida.gr>.
Според изданието речите на митинга често са прекъсвани от скандирания "Гърция! Гърция! Македония!" и "Македония е гръцка!", а когато Микис Теодракис е споменал ролята на великите сили - на САЩ и на големите страни в Европа, които искат приема на бившата югорепублика в НАТО, е последвало мощно освиркване.

"Тhestival.gr"(Гърция): Журналистът Михаил Пацикас: "Днес победата е за всички гърци! Ние сме прави!"
Журналистът Михаил Пацикас, един от организаторите на многохилядния митинг на, атинския площад "Синтагма" се обърна към протестиращите с благодарност, че са се стекли под призива "Македония е Гърция!", защото " победата е за всички гърци и ние сме прави!", предава гръцкото електронно издание "Тhestival.gr".
Според Пацикас "гласът на протестиращите е толкова мощен, че от него не може да се чуе командата на управляващите"

"News.gr"(Гърция): Лидерите на "Златна зора" под строй отидоха на митинга за Гръцка Македония
Лидерът на партия "Златна зора" т.нар. "капитан" Николаос Михалолякос, заедно със своите заместници Илияс Касидиарис, Илияс Панагьотарос, Янис Лагос и Елени Заролия и депутати от парламентарната група на партията отидоха на митинга на площад "Синтагма", предава гръцкото електронно издание "News.gr".
Изданието отбелязва, че националистите носят и подаряват гръцки знамена.

"Рrotothema" (Гърция): Композиторът Микис Теодоракис не се бои от заплахите, защото тези, които са го преследвали вече са на бунището на историята
Големият гръцки композиторът Микис Теодоракис, който е сред основните говорители на многохилядния митинг за името Македония и чийто дом стана обект на вандалско нападение, заяви че "не се бои от заплахите, защото тези, които са го преследвали от 1940 г. насам вече са на бунището на историята", предава електронното издание на вестник "Рrotothema".
Според изданието няколко часа преди митинга 92-годишния Теодоракис е бил настанен в един от хотелите в района, за да подготви словото си.
Вестникът съобщава, че композиторът се чувства "спокоен и готов" и че се готви да призове протестиращите "да не се оставят да бъдат победени, а да увеличат гнева, решителността и готовността си за бунт."

Kathimerini: Атина се движи в тон с митинга за името на Македония
Атина се движи в тон с митинга за името на Македония, коментира гръцкият вестник Kathimerini. Хора от цялата страна прииждат към центъра на гръцката столица за да вземат участие в протеста против включването на думата „Македония“ в името на бившата югославка република. Сред хората, които ще държат обръщение по въпроса освен известният композитор Микис Теодоракис са също така метрополит Сирос Доротеос, представители на понтийските, , тракийски и други неправителствени организации, отчетен е голямо присъствие от страна на жителите на остров Крит. Координаторът на панмакедонския комитет Нина Гатсулис също ще се обърне към събралите се хора, които според организаторите ще достигнат до един милион души.


Protothema (Гърция): Микис Теодоракис пристигна на протеста на площад „Синтагма“
Известният гръцки композитор Микис Теодоракис, който ще постави официалното начало на протеста за името на Македония със своето обръщение, вече е пристигнал на площад „Синтагма“, където се провежда демонстрацията, пише гръцкото издание Protothema.
Теодоракис ще започне своята реч в 14:00 часа, което ще постави официалното начало на протеста, въпреки че по данни на местни медии няколко хиляди души вече са се събрали на площада пред сградата на парламента.
Композиторът бе приветстван от присъстващите с възгласи „благодаря ви много“ и „Македония е гръцка“.
В събота срещу къщата на Теодоракис бе извършена хулиганска проява от организиралите контрапротест анархисти.

"In.gr"(Гърция): Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" е в готовност да започне
Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" в гръцката столица е готов да започне, предава местното електронно издание "In.gr" и допълва, че атинската полиция е поставена в пълна готовност да не се допуснат ексцесии.
От 10, 00 ч. тази сутрин са затворени станциите на метрото на "Омания", "Синтагма" и при Атинския университет.
Според изданието хиляди протестиращи от цяла Гърция са започнали да пристигат в столицата от рано сутринта.

B92 (Сърбия): Засилено полицейско присъствие в Атина заради протеста за името на Македония
Демонстранти започнаха да пристигат в Атина рано сутринта в неделя за да участват в провеждането на демонстрацията относно името на Македония. Заради очаквания голям брой участници на митинга, полицейското присъствие в града е подсилено до изключително високи нива, съобщава сръбската медия B92.
Очаква в протеста да вземат участие и водещи фигури от най-голямата опозиционна формация „Нова демокрация“, чийто лидер Кирякос Мицотакис заяви, че партията му ще прояви уважение едновременно към тези, които са решили да вземат участие в протеста, както и хората, които се противопоставят на демонстрацията. Подкрепата си за митинга изрази и бившия гръцки премиер Антонис Самарас, който заяви, че това ще бъде „голям ден за нашата страна“.
Някои централни части на Атина и три от метростанциите в столичното метро няма да работят в продължение на около 10 часа. Според някои източници броят на полицаите в града ще бъде около 4000 души.

Protothema (Гърция): На площад „Синтагма“ се събраха вече няколко хиляди души
Няколко хиляди души са се събрали към 12:00 часа на атинския площад „Синтагма“ в рамките на протеста против включването на думата „Македония“ в името на бившата югославка република, пише гръцкото издание Protothema. Организаторите очакват рекорден брой хора да присъстват на демонстрацията, като за целта са организирани над 1500 автобуса от цялата страна. Приготвен е и 150-метров гръцки флаг.
За 12:00 часа е насрочен и контрапротестът, организиран от анархистите и антишастите в Гърция, който ще се проведе само на 800 метра от Синтагма.

Protothema (Гърция): Започна събирането на демонстрантите на площад „Синтагма“
Започна събирането на демонстрантите за мащабния протест на гръцкия площад „Синтагма“, организацията за който започна още в събота, пише гръцкото издание Protothema.
Организаторите на протеста, които се обявиха против включване на думата „Македония“ в името на бившата югославска република, очакват рекорден брой хора да присъстват на насрочената за 14:00 часа демонстрация. От 12:00 часа, само на 800 метра от площада е насрочен контрапротест.

Радио „Свободна Европа“: Организаторите на протеста в Гърция го определиха като „величествен“
Говорителят на организаторите на протеста за името на Македония, насрочен за 14:00 часа в неделя на гръцкия площад Синтагма, заяви, че демонстрацията ще бъде „величествена“, предава радио „Свободна Европа“.
Говорителят Михалис Пацикас подчерта, че протестът „ще изпрати много силно послание едновременно във и извън Гърция“. Според неговите думи, организаторите очакват до един милион души да вземат участие в демонстрацията.
„Това ще бъде величествено. Никога не се е случвало подобно нещо“, отбеляза Пацикас.

MIA: Протест и контрапротест в Гърция
Под засилени мерки за сигурност, затворени улици и метростанции на площад „Синтагма“ в гръцката столица ще бъде проведен дългоочакваният протест, съобщава кореспондент на Македонската информационна агенция. На митинга ще пристигнат хора от всички краища на страната чрез специално организирани автобуси или използвайки обявеното в неделя намаление на междуградските превози.
В социалните мрежи организаторите заявиха, че „Солун се изказа, време е и Атина да извика: Македония е една и е гръцка“. Според ръководителите се очаква близо милион души да присъстват на митинга, на който обръщение ще държи и известният гръцки композитор Микис Теодоракис. Представители на организаторите, митрополитът Сирос Доротеос и университетският професор по право Йоргос Касиматис също ще бъдат сред хората, които ще говорят пред насъбралите се протестиращи.
Контрапротест е организиран за 12:00 часа, два часа преди началото на този за името на Македония. Негови ръководители са гръцките анархисти и антифашисти. Двата протеста, които се провеждат на само 800 метра един от друг, предизвикат опасността от сблъсъци и загриженост от страна на полицията.

МКД (Македония): 71,5% от гърците са против включване на думата „Македония“ в името, през 2016 г. процентът е бил 57%
71,5% от гърците са заявили, че не желаят думата „Македония“ да е включена в името на бившата югославска република и техен северен съсед, съобщава македонското електронно издание МКД, като отбелязва, че преди две години процентът е бил 57 на сто.
Според проведената анкета, 65% от населението на Гърция смята, че въпросът по спора за името е „много важен“, докато 9,5% от участвалите са заявили, че не считат проблема за важен.
Проучването е проведено в период 23-25 януари от университетът „Македония“.

Protothema: Повече от 2500 автобуса от цяла Гърция ще пристигнат в Атина за демонстрацията за името на Македония, на която се очаква да се съберат 1 милион души
Гръцката столица отброява часовете до 14:00 часа в неделя, когато на площад Синтагма ще започне демонстрацията под надслов „Македония“ срещу употребата на този термин в бъдещо решение на спора за името на бившата югорепублика, пише електронното издание на гръцкия вестник „Protothema”.
Платформата и ораторите вече са на позиция, докато полицията е предприела всички необходими мерки, за да премине всичко спокойно.
Станциите на метрото в близост до площад Синтагма ще бъдат затворени в течение на деня заради мерки за сигурност.
Изданието пише, че гражданите имат съмнения, че затварянето на станция Синтагма може да е косвен опит на правителството да ограничи броя на хората, които ще отидат на демонстрацията.
Организаторите не са политически партии, а организации от цялата страна, както и от гръцката диаспора. Основният оратор ще е известният гръцки композитор-ветеран Микис Теодоракис.
„Protothema” очаква рекорден брой демонстранти от цялата страна, като посочва бройка от около 1 милион души, които биха поставили гръцкото правителство под огромно напрежение да не се огъва пред исканията на посредника на ООН Матю Нимиц, БЮРМ или който и да е друг...
Източниците на вестника твърдят, че за извозването на желаещите да отидат на Синтагма от провинцията са наети около 2500 автобуса.

Kathimerini: Неизвестни вандали изписаха заплахи по дома на основния оратор на предстоящата в неделя демонстрация „Македония“ в Атина
Неизвестни вандали в събота следобяд са хвърлили боя по дома на гръцкия композитор-ветеран Микис Теодоракис, който ще е основният оратор на неделния митинг „Македония“ в Атина, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според сведенията на местната полиция, вандалите са използвали червена боя, за да залеят входа на дома в столичния квартал Акропола и за да изпишат заплахи по стените.
„Историята ти започна в планината и ще свърши сред калта на нацията на площад Синтагма“, гласи един от надписите.

Kathimerini: Гръцкото правителство е нащрек заради предстоящия в неделя протест „Македония“ в Атина
Докато преговорите под егидата на ООН за разрешаване на спора за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) между Атина и Скопие е на ключов кръстопът, правителството на премиера Алексис Ципрас се стяга за неделната демонстрация в Атина срещу употребата на термина „Македония“ в бъдещото име на БЮРМ, която се очаква да привлече стотици хиляди гърци, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Над 1500 автобуса са ангажирани, за да транспортират демонстрантите от провинцията в столицата, където митингът ще започне в 14:00 часа на площад Синтагма.
Очаква се повечето депутати от най-голямата опозиционна партия Нова Демокрация (НД)да се присъединят към протеста.
Лидерът на НД Кирякос Мицотакис заяви, че партията уважава мнението и на тези, които ще се присъединят към митинга, и на тези, които не го направят. „Ние уважаваме всички мнения“, заяви той. Бившият премиер от партията Андонис Самарас заяви, че неделя ще е „велик ден за страната“.
Основният оратор на мероприятието ще е гръцкият композитор-ветеран Микис Теодоракис, който ще се обърне пред множеството лично, а не чрез видеосъобщение, както беше планирано първоначално.
Речи ще изнесат и тримата представители на висшия гръцки клир, представляващи Гърцката православна църква (ГПЦ), която подкрепи демонстрацията, въпреки първоначалната резервираност на Архиепископ Йероним (предстоятел на ГПЦ).
Полицията планира да издигне бариери, за да държи разделени демонстрантите на Синтагма от анархистите, организирали свой контрапротест, който започва в 12:00 пред Атинския университет.
Големи част от центъра ще бъдат затворени за трафик от 06:00, докато станциите на метрото Синтагма, Пенепистимио и Омония ще спрат да функционират в 10:00.
Междувременно, организаторите изглежда са приели предложение на националистическото политическо движение „Патриотически съюз – Гръцки народ съюз (ELLAS), съставено от военни ветерани, да охранява демонстрацията от анти-фашистки групи и анархисти.
Ekathimerini твърди, че „групите за наблюдение“ на ELLAS, ще включват членове на организацията на резервистите командоси ODEYO и „Щит за национално спасение“.
Правителството омаловажи значението на протеста, докато разговорите между представителите на Атина и Скопие по спора за името навлязоха в решителна фаза. Изданието пише, че се очаква правителството да следи отблизо неделната демонстрация и, както твърдят източници, може да променят своя подход.
Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос беше предпазлив и защити правото на гражданите да протестират, но все пак подчерта риска от това, валидните опасения да бъдат използвани от „националистически, крайно-десни и фанатични сили“.
Той потвърди отново, че Гърция иска да постигне три неща в разговорите: комбинирано име, промени в конституцията на Македония и гаранции срещу всякакви иредентистки претенции.
Външният министър Никос Коциас заяви, че управляващата коалиция работи по проектодокумент, който да стане основата на предстоящите двустранни преговори със Скопие. Изданието смята, че като знак за нарасналото напрежение във връзка с разговорите, Коциас е получил две заплашителни писма, както се разбра в петък.
Отделно от това, прокурорът от Върховния съд Ксени Димитриу нареди разследване на заявленията на члена на анархистката група „Рубикон“, че по време на неделните протести „ще се лее кръв“, което бе възприето като подстрекаване към насилие.