Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Протест блокира главен път Е-79

03 февруари 2018 | 16:40

Десетки жители на Северозападния регион на страната излязоха за втори път на протест ма главен път Е-79 с искане за решение на Министерския съвет, в което да са разписани неотложни и спешни действия за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан с график и краен срок за завършване до 2021 година. Недоволството на гражданите е заради тесни участъци на главен път Е-79 от Видин до София, където заради натоварения трафик от тежкотоварни автомобили, често стават катастрофи с човешки жертви.
За Агенция „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов уточни, че затварянето вече вторa седмица на главен път I-1 създава огромни проблеми по това международно направление. Той поясни, че няма разрешение за затваряне на трасето. По думите му в рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години. По думите му организаторите на протеста не са го потърсили, за да научат повече за подготовката на проекта. „Но няма значение – така са решили, така са направили. Ние работим и проектът вече е необратим“, коментира той.Агенция „Фокус“
Видин: Приключил е протестът на главен път Е-79, движението се осъществява нормално

Приключил е протестът на главен път Е-79, движението се осъществява нормално, предаде репортер на Радио „Фокус“ -Видин. Граждани излязоха за втори път на протест с искане за изграждане на магистрален път до граничен пункт „Дунав мост 2“. Исканията на протестиращите са – решение на Министерския съвет, в което да са разписани неотложни и спешни действия за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан с график и краен срок за завършване до 2021 година. Недоволството на гражданите е заради тесни участъци на главен път Е-79 от Видин до София, където заради натоварения трафик от тежкотоварни автомобили, често стават катастрофи с човешки жертви.

Агенция „Фокус“

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години

В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка с протеста на жителите на Северозападна България, които излязоха и днес с искане за изграждане на автомагистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан. „До 15 март ще стартират процедурите за избор на строител и надзор в отсечката Мездра – Ботевград, която е с дължина 35 км., а до средата на годината стартира процедурата и по избор на строител и надзор в отсечката Видин – Ружинци, която е най-тежката. Това е вече наистина частта от Видинска област, която е с дължина около 54 км. Така че по това направление, когато започне реалното строителство - надявам се в рамките на 2018 г., за 2 години да го приключим“, каза още инж. Атанасов.
Той обясни, че 50 млн. лева инвестира Министерството на регионалното развитие за ремонта на републиканските пътни мрежи и особено за тази във Видин. „Един от най-важните проекти, да не кажа и най-важният, за Агенция „Пътна инфраструктура“ и в частност за Министерството на регионалното развитие е развитието на пътната инфраструктура в Северна България – т.е. завършването на АМ „Хемус“ и двете вертикални връзки в направлението Видин – София и Русе – Велико Търново. По проекта Видин – Мездра – Ботевград строителството тече напрегнато и от доста време - това е заложено в прерогативите на Агенция „Пътна инфраструктура“ още от преди 2-3 години“, обясни инж. Атанасов.
По думите му той лично е ходил в региона поне 30-40 пъти в последните 2-3 години. „Агенцията - и респективно правителството, инвестира в този регион – особено във Видин, над 50 млн. лева по ремонта на републиканските пътни мрежи. Всички подходи в рамките на 2018 г. по съществуващата републиканска пътна мрежа по направлението София – Видин ще бъдат ремонтирани, в това число и софийската част на Петрохан, която беше изоставена с десетилетия и сега я реализирахме с идеен проект за турнел под прохода. Нещо много важно, което трябва да се знае, е, че реализацията на автомагистрала от Видин до Мездра и оттам до Ботевград е автомагистрален габарит. И, второ, този проект от София до Видин и от Видин до Мездра и до Ботевград е национален обект. И всички процедури, свързани с реализацията и подготовката на този обект, ще ги анализира Агенция „Пътна инфраструктура“ – респективно Министерството на регионалното развитие. Няма никакви общини или прехвърляне отговорности на такива“, уточни инж. Атанасов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Затварянето на главен път I-1 не е разрешено и създава огромни проблеми, протестите трябва да са в рамките на Община Видин

Затварянето вече вторa седмица на главен път I-1 създава огромни проблеми по това международно направление. То няма никакво разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“, тези протести трябва да бъдат в рамките на Община Видин. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка с протеста на жителите на Северозападна България, които излязоха и днес с искане за изграждане на автомагистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан и блокираха главен път Е-79.
По думите му протестите са започнали, след като напредъкът на този проект е станал необратим. „Поставянето на ултиматуми от организаторите на протеста говори не за реализацията на този или на други инфраструктурни проекти, а за нещо друго, което е свързано с други проекти, които няма да коментирам“, каза още той.
Инж. Атанасов уточни, че всеки месец лично посещава Видин заедно със заместник-министри и министъра на регионалното развитие, за да може този проект да се реализира много бързо съвместно с общините и цялото ръководство на Видин, Монтана, Враца и др. „Бях във Видин миналата и по-миналата седмица и съм докладвал пред кметовете, пред председателите на общински съвети, пред медиите и пред всички други, които са заинтересовани, реализацията на проекта на магистралата от Видин до София. Никога и по никакъв повод организаторите на протеста не са ме потърсили да ме попитат за подготовката. Но няма значение – така са решили, така са направили. Ние работим и проектът вече е необратим“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Видин: Протестиращите блокираха главен път Е-79

Протестиращите блокираха главен път Е-79 край Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Полицията и жандармерията отклониха колите на протестиращите граждани. В началото на протеста хората бяха отклонени към паркинг, но след като слязоха от колите те преминаха през колоната от полицаи и жандармеристи и излязоха на пътното платно. Образуваха се огромни колони и от двете страни на главния път Е-79 от тежкотоварни автомобили, автобуси и коли, които изчакват да приключи протеста.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция „Фокус“
Видин: В града започна вторият граждански протест с искане за изграждане на магистрален път до граничен пункт „Дунав мост 2“

В града започна вторият граждански протест с искане за изграждане на магистрален път до граничен пункт „Дунав мост 2“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Стотина коли блокираха движението на кръговото кръстовище пред жп гарата във Видин. Оттам в колона колите потеглиха към изхода на Видин в посока за София. Исканията остават същите, както и на протеста на 27 януари – решение на Министерския съвет, в което да са разписани неотложни и спешни действия за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан с график и краен срок за завършване до 2021 година. Недоволството на гражданите е заради тесни участъци на главен път Е-79 от Видин до София, където заради натоварения трафик от тежкотоварни автомобили, често стават катастрофи с човешки жертви. На изхода на Видин в посока за София са разположени полицейски патрули и части на жандармерията.
Анна ЛОЗАНОВА