Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Посредникът на ООН по спора за името на Македония Матю Нимиц преговаря с македонския държавен връх

01 февруари 2018 | 14:46

Посредникът на ООН за спора за името на Македония Матю Нимиц ще се срещне с представители на политическия и държавния връх на бившата югорепублика в течение на четвъртък, 1 февруари.
Съгласно дневния ред, Нимиц трябва да проведе срещи с президентана Македония Георги Иванов, а директно след това да продължи с разговор с премиера Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров, както и с председателите на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ Християн Мицкоски и Али Ахмети.
След срещата с Димитров е предвидено официално изявление за посещението и оценка на срещите.
Нимиц пристигна в Скопие в сряда, след двудневната си визита в Атина. Той изтъкна, че очаква да осъществи позитивни разговори.


Матю Нимиц проведе срещи с държавния връх на Македония (ОБЗОР)
Специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц проведе в четвъртък отделни срещи с държавния връх на Македония. Инициативата на американския дипломат е част от неговото посещение на Балканите, в рамките на което в края на януари Нимиц проведе същите разговори в Атина. Медиаторът проведе консултации с държавният глава Георги Иванов, премиерът Зоран Заев, външният министър Никола Димитров, както и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюза за интеграция съответно Християн Мицковски и Али Ахмети.
След края на разговорите със Заев и Иванов, не бе дадена пресконференция, но от пресцентъра на държавния глава по-късно разкриха, че президентът е информирал Нимиц за намерението на Скопие да не се отказва от преговорите за решаването на проблема, стига да не бъде засягана идентичността на македонския народ или неговото достойнство. Македонският държавен глава също така е изразил мнението, че решение на въпроса за името може да се намери само под егидата на ООН и спазвайки резолюциите на организацията и Съвета за сигурност, както и постановленията на Международния съд на ООН. В по-късно прессъобщение на премиера пък се изразява увереността, че моментът за решаването на проблема е сега, тъй като обстановката е благоприятна и позволява това.
Повече информация бе съобщена след консултациите между американския дипломат и външния министър Никола Димитров, които дадоха общо изявление за медиите, по време на което Димитров подчерта, че проблемът между бившата югославска република и Гърция никога няма да се реши, ако Македония трябва да променя езика и националността си. Според него, в 21 век никой не може да посегне на правото ни да бъдем македонци и говорим македонски език, който е един от групата на славянските езици“. Първият дипломат на Скопие подчерта, че „много хора следят проблема с притеснение, други с гняв“ и „колкото повече се говори за този въпрос, толкова повече намаляват шансовете да се намери решение“. Според Димитров, „ако се подхожда с взаимно достойнство, решение може да бъде намерено“.
Външният министър подчерта, че заедно с Нимиц са обсъдили предложенията за ново името на републиката, като Димитров е отбелязал, че има някои имена, „които са добри, има и други, които не са подходящи“. Oт своя страна американският дипломат изрази увереността си, че „двете страни имат воля за решаването на проблема“, като добави, че макар да не се наема да посочи окончателни времеви рамки за намирането на решение по спора за името, все пак смята, че „до няколко седмици или месеци“ спора може да приключи.
Лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че решението по спора за името, по което работи правителството, трябва да запазва държавните и национални интересни. Мицковски също така е информирал Нимиц относно позицията на водената от него опозиционна партия по въпроса за продължаващия вече 25 години спор с Гърция.
Медиаторът е повторил и пред лидера на Демократичния съюза за интеграция Али Ахмети очакванията си за бързо решаване на проблема за името, като също така отбеляза, че разговорът му с лидери на ДСИ е бил продуктивен.
От своя страна Ахмети разкри, че е изложил пред Нимиц възгледите на неговата партия относно намирането на решение на проблема, който помрачава отношенията между Скопие и Атина в продължение на вече 25 години.

Матю Нимиц в Скопие: Винаги съм получавал добри съвети от Али Ахмети
Специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц заяви, че винаги е получавал добри съвети от лидера н Демократическия съюза за интеграция Али Ахмети, предава македонската агенция Макфакс.
Нимиц направи коментара си по време на своя разговор с Ахмети, който е последния от серията срещи на американския дипломат с държавния връх на Македония, които се проведоха в четвъртък.
Медиаторът е повторил и пред Ахмети очакванията си за бързо решаване на проблема за името, като също така отбеляза, че разговорът му с лидери на ДСИ е бил продуктивен.
От своя страна Ахмети разкри, че е изложил пред Нимиц възгледите на неговата партия относно намирането на решение на проблема, който помрачава отношенията между Скопие и Атина в продължение на вече 25 години.

Reuters: Гърция търси скорошно решаване на спора за името с Македония
Гърция скоро ще излезе с проект, предлагащ решение на десетилетния спор за името с Македония, заяви в четвъртък външният министър Никос Кодзиас, предава Reuters.
Първият дипломат на Атина е заявил в интервю за агенцията, че „Александър Велики ни е показал нуждата гордиевите възли да се разсичат. В определен момент, ние трябва да приключим с този въпрос“, добави Кодзиас. На въпрос какъв е планът на Гърция, ако проблемът не се реши до месец юни 2018 г., външният министър заяви, че до тогава спорът "ще бъде приключен“.
„Искаме да решим проблема. В наш национален интерес и в интересите на региона е, тъй като ще осигури стабилност, сигурност и икономически ръст“, каза още първият дипломат.
Що се отнася до планирания проект, Кодзиас заяви, че той няма да съдържа само гръцкото виждане, нито пък ще бъде компромис, но по-скоро ще поставя основa, на която двете държави да си сътрудничат.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: Решението, за което преговаря правителството, трябва да запазва държавните и националните интересни
Лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че решението по спора за името, по което работи правителството, трябва да запазва държавните и национални интересни, съобщава телевизия A1 on. Коментарът е направен по време на срещата с медиатора на ООН по спора за името Матю Нимиц, на която са присъствали също така вицепредседателя на партията Александър Никополски и генералният секретар Игор Янушев.
Мицковски е информирал Нимиц относно позицията на водената от него опозиционна партия по въпроса за продължаващия вече 25 години спор с Гърция.
Формацията е изразила също така и притесненията си относно някои определени действия на гръцкото общество, които подтикват към негативни чувства срещу Македония.

Кметът на Солун Янис Бутарис: Вместо да помагаме на нашия съсед, ние го обиждаме
„Вместо да помагаме на нашия съсед, ние го обиждаме с нападки“, заяви в четвъртък кметът на Солун Янис Бутарис, предава македонската агенция Макфакс. Според градоначалника, Гърция „ще изгуби много от спора за името“. „Ще изгубим достойнството си в ЕС и НАТО“, подчерта Бутарис, като добави, „не помагаме на нашия съсед, който се намира на кръстопът като малко дете в търсене на своята идентичност“, отбеляза още пред местни медии кметът на гръцкия град.

„Макфакс“ (Македония): Британско издание определи действията на Алексис Ципрас по спора за името като игра на покер
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се противопоставяше твърдо на всеки опит за решение на спора за името с Македония и в случай на постигане на какъвто и да е компромис, министър-председателят може да се превърне в Ото фон Бисмарк на Балканите, пише вестник Financial Times в статия, озаглавена „Ципрас играе покер в двустранните отношения с Македония, предава македонската агенция Макфакс.
Съгласно статията на британското издание, около 60% от гърците са против съдържане на термина „македония“ в името на северния съсед на Гърция, тъй като според тях това е предявяване на териториални претенции.

Алсат-М (Македония): Според Зоран Заев, сега е моментът за намиране на взаимноизгодно решени по спора за името
Македонският премиер Зоран Заев заяви, че моментът е подходящ за намиране на взаимноизгодно решение по спора за името, което да уважава националната идентичност и достойнство на Македония и Гърция, предава телевизия Алсат-М.
Съгласно разпространено от правителствения пресцентър в Скопие съобщение, медиаторът на ООН по спора за името Матю Нимиц и Заев са разменили своите идея и размисли във връзка с продължаващия вече 25 години проблем. Заев също така е представил погледа на Скопие по въпроса, както и резултатите от срещата му с държавния връх, проведени в събота. По време на разговорите между двамата, премиерът и американският дипломат са се съгласили, че моментът за намиране на взаимноизгодно решение в сега, като приемлив може да бъде само прагматичния подход и установяването на дългосрочни и стабилни двустранни връзки между Скопие и Атина.

Макфакс: Според македонския президент, Скопие ще продължи да участва в преговори по спора за името, стига те да не влияят върху идентичността на македонския народ
Македонският президент Георги Иванов е заявил пред специалния представител на ООН по спора за името Матю Нимиц, че Скопие ще продължи да участва в преговорите за решаването на проблема, стига да не бъде засягана идентичността на македонския народ или неговото достойнство, предава информационната агенция Макфакс, като се позовава на съобщение от пресцентъра на македонското президентство.
Според държавния глава, решение на въпроса за името може да се намери само под егидата на ООН и спазвайки резолюциите на организацията и Съвета за сигурност, както и постановленията на Международния съд на ООН.
Преди да проведе разговори с външния министър Никола Димитров, Нимиц се срещна с Георги Иванов, като обаче след консултациите с него не бе дадена пресконференция.

МКД: Матю Нимиц: Мисля, че в следващите седмици или месеци ще се намери решение на спора за името
„Категорично отказвам да се наема с посочване на времева рамка за приключване на спора за името, но мисля, че до няколко седмици или месеци ще се намери решение“, заяви медиаторът на ООН по спора за името Матю Нимиц по време на общата прескоференция с външния министър на Македония Никола Димитров в четвъртък, съобщава електронното издание МКД.
„Въпросите са поставени на дневен ред, но те няма да станат по-леки в бъдеще“, отбеляза Нимиц. Според американския дипломат, „има две правителства със способни дипломати и решителни лидери и ние трябва бързо да се придвижим напред“.

Главният редактор на „Катимерини“ Алексис Папахелас: Решението на спора за името ще бъде отложено за неопределено време
На фона на провеждащите се в сряда преговори за спора за името в Македония посещението на посредника на ООН в Скопие, гръцкото издание „Катимерини“ излезе със статия, писана от своя главен редактор Алексис Папахелас, според който решението на проблема ще бъде отложено за неопределен период от време, отбелязва македонският вестник Курир.
Папахелас смята, че заради предстоящите протести, премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще бъде принуден да преустанови участието си в решаването на проблема.
„Има определено напрежение в последните дни и никой не може да каже до какво ще доведе то“, написа Папахелас, като изрази мнението си, че „най-вероятният изход е отлагане на решението за неопределено време, при което Ципрас ще обясни на своите международни партньори „това е Гърция… какво още да кажа?“

Външният министър на Македония Никола Димитров: Ако една от страните е ощетена, няма да се намери решение на спора за името
Според външния министър на Македония Никола Димитров, ако една от страните по спора за името се окаже ощетена, то проблема няма да бъде решен, предава македонското електронно издание МКД.
„Проблемът няма да бъде решен ако едната страна се чувства победена“. „Лесно е да се окопаем в историческите окопи, но е време регионът да се движи напред. Историята не може да бъде променена, но се надявам да успеем да очертаем нашето бъдеще“, заяви първият дипломат. „За мен този процес е на растеж и съзряване“, добави Димитров.
По неговите думи, „Македония не може да бъде само наша, защото част от нея се намира на територията на Гърция, а друга част е в рамките на трета държава…“ „Никой не може да има монопол върху термина Македония“, подчерта външният министър.

Матю Нимиц в Скопие: Двете страни имат воля за решаване на спора за името
Специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц заяви по време на съвместната пресконференция с външния министър Никола Димитров, че Гърция и Македония имат желание да решаване продължаващия вече над две десетилетия проблем, предава Македонската информационна агенция.
„Има различия между двете страни, но аз съм оптимист“, подчерта американският дипломат. Според Нимиц, създаден е позитивен момент, подходящ за постигането на пробив по въпроса, който трябва да се използва. "Сега е времето да решаването на спора", смята медиаторът.
Думите на американския дипломат подкрепи и Димитров, който подчерта, че „от наша страна има воля (за решение на проблема), надяваме се същото да важи и за другата“.

Външният министър на Македония Никола Димитров: Спорът за името няма да се реши, ако трябва да променяме националността и езика си
Външният министър на Македония Никола Димитров заяви по време на общата пресконференция със специалния представител на ООН по спора за името Матю Нимиц, че проблема между бившата югославска република и Гърция никога няма да се реши, ако Македония трябва да променя езика и националността си, пише електронното издание МКД. Съгласно думите на Димитров, „в 21 век никой не може да посегне на правото ни да бъдем македонци и говорим македонски език, който е един от групата на славянските езици“. Първият дипломат на Скопие подчерта, че „много хора следят проблема с притеснение, други с гняв“ и „колкото повече се говори за този въпрос, толкова повече намаляват шансовете да се намери решение“. Според Димитров, „ако се подхожда с взаимно достойнство, решение може да бъде намерено“.
Външният министър подчерта, че заедно с Нимиц са обсъдили предложенията за ново името на републиката, като Димитров е отбелязал, че има някои имена, „които са добри, има и други, които не са подходящи“.

Никола Димитров по време на общата пресконференция с Матю Нимиц: Идентичността не може да бъде обект на преговори
Външният министър на Македония Никола Димитров заяви по време на общата пресконференция със специалния представител на ООН по спора за името Матю Нимиц, че „идентичността не може да бъде предмет на преговори“, предава телевизия A1 on.
Като отговор на репортерски въпрос, първият дипломат на Скопие заяви, че „абсолютно не, не може да бъде предмет на преговори, защото не подлежи на решение. За идентичността няма решение. Но ще бъде жалко, ако двете европейски държави не осъзнават това“.

Полицията в Атина планира широкомащабна акция за неделния протест „Македония е Гърция“
Aтина. Гръцката полиция планира широкомащабна операция в неделя, за когато е насрочена демонстрацията „Македония е Гърция“, на която ще се съберат противниците на употребата на термина „Македония“ в бъдещото име на бившата югорепулбика. Очаква се на протеста да се съберат стотици хиляди, като същевременно са организирани и контрапротести на анархистите, което може да доведе до безредици, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
Основното притеснение на полицията са потенциални сблъсъци между членове на крайно-десни групи, които най-вероятно ще се присъединят към общия митинг и участниците в контрапротестите на анархистите.
Демонстрацията трябва да започне в 14:00 в неделя на площад Синтагма в Атина, докато левичарите са си организирали среща по обяд на няколко преки разстояние – на входа на Атинския университет.
Полицията обеща, че ще направи всичко по силите си, за да държи протестиращите от различните групи разделени. Кордони от служители на силовите органи ще бъдат разположени из целия център на гръцката столица, за да се предотвратят инциденти, подобни на тези от Солун миналия месец.
Органите на реда са получили задача да ескортират десетките автобуси, с които ще пристигнат демонстрантите от другите части на страната. Полицията очаква на основната демонстрация на Синтагма да се съберат близо 1 милион души.
Допълнително главоболие за силовите органи са запалянковците на атинските футболни клубове Олимпиакос и АЕК, които ще играят помежду си същия следобед.
„Фактор“ (Македония): Започна срещата между Матю Нимиц и Зоран Заев
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев започна срещата си с посредника на ООН по спора за името на бившата югорепублика Матю Нимиц, с когото ще обсъдят предложената рамка, договорена още на предния кръг от преговорите в Ню Йорк преди около един месец, предава скопската електронна медия „Фактор“.
По-рано днес, Нимиц проведе среща и с президента на Македония Георги Иванов.
Правителството на Македония трябва да изрази своята позиция, която преди това беше представена и пред държавния връх на страната, по време на консултациите, в които участваха президентът Георги Иванов и лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ Християн Мицковски и Али Ахмети.
В течение на четвъртък, Нимиц ще се срещне още с Мицковски и Ахмети и външният министър на Македония Никола Димитров, след което ще даде изявление пред обществеността, за това как са преминали разговорите и как ще продължи в бъдеще процесът на разговорите с Гърция.

МКД (Македония): Гръцко издание разкри подробности от преговорите за името на Македония
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Матю Нимиц, на срещата с посредника от ООН Матю Нимиц, е предложил името „Република Горнамакедония“, без английска транскрипция, като приемливо решение на спора за името на Македония, съобщиха гръцките медии, предава македонското електронно издание МКД.
Вестник „Ефимерида“ пише, че от четирите предложени от посредника Нимиц имена, Гърция е предложила комбинация, в която думата „Македония“ ще се слее с прилагателното „горна“.
От петте предложения за ново име от Нимиц, Гърция предпочита Република Вардарска Македония, а македонската страна – Република Нова Македония, а като компромис излязло името Република Горна Македония. Но Гърция не е приела и това име и е предложила Горна и Македония да се слеят в една дума и да се изговарят заедно, за да се избегне отделната употреба на термина „Македония“, пишат от гръцкото издание.
Според информацията на „Ефимерида“, гръцко-македонският договор вече е постигнат и двете държави са се съгласили за всичко, включително за промяната на македонската Конституция и отказ от иредентистките елементи в нея. Договорът , също така, ще опише детайлно икономическите и другите отношения между двете страни. Източници, запознати с въпроса, обясняват, че „БЮРМ ще стане един вид кантон на Гърция, със специфични условия на развитие на икономическите и търговските отношения“, пише вестникът.
До 20 март договорът трябва да бъде депозиран в ООН, твърдят източниците.
Би трябвало в четвъртък посредникът на ООН Матю Нимиц да съобщи това на представителите на македонския държавен връх.

„Макфакс“ (Македония): Матю Нимиц започна срещите си с македонския държавен и политически връх
Скопие. Посредникът на ООН за спора за името на Македония Матю Нимиц ще се срещне с представители на политическия и държавния връх на бившата югорепублика в течение на четвъртък, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
Съгласно дневния ред, Нимиц вече започна срещата си с президентът на Македония Георги Иванов, а директно след това той продължава с разговор с премиера Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров, както и с председателите на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ Християн Мицкоски и Али Ахмети.
След срещата с Димитров е предвидено официално изявление за посещението и оценка на срещите.
Нимиц пристигна в Скопие в сряда, след двудневната си визита в Атина. Той изтъкна, че очаква да осъществи позитивни разговори.
След срещите с гръцките държавници, Нимиц заяви, че сега е времето за вземане на решения.
„Фокус“ (Македония): Матю Нимиц ще предаде предложението на Никос Коциас за името „Горнамакедония“, твърдят гръцки медии
Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас е предложил името „Република Горнмакедония“ на срещата с посредника на ООН Матю Нимиц, като приемливо решение на спора за името на бившата югорепублика, съобщиха гръцки медии, предава македонското електронно издание „Фокус“.
Навярно, предложението, включващо термина „македония“ с малка буква, ще бъде съобщено на македонския държавен връх от Нимиц.
След завършването на разговорите в Гърция, в четвъртък специалният посредник на ООН ще бъде в Македония и ще се срещне с президента на страната Георги Иванов, премиерът Зоран Заев, както и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ Християн Мицкоски и Али Ахмети.

МКД (Македония) : Демонстранти поискаха Матю Нимиц да си замине от Македония
Скопие. Стотина членове на няколко граждански сдружения и други демонстранти проведоха протест пред македонския парламент в сряда вечерта, с искане посредникът на ООН по спора за името на Македония Матю Нимиц да си замине от страната, защото, както те твърдят, няма да позволят промяна на името на държавата, пише македонското електронно издание МКД.
„Нимиц да се откаже от срамната, недостойна, а за нас и недопустима позиция на посредник в наложения и абсурден спор за името. Да престане да бъде участник в геноцида и унищожаването на македонския народ и държава“, поискаха демонстрантите.
Те изтъкнаха, че ще се борят с всички средства за връщане на „държавния суверенитет и за ревизия на всички спорни решения, противоречащи на интересите на страната“.

EUObserver: Македония предприема мерки да приключи спора за името с Гърция
Скопие. Македония съобщи, че ще преименува летището си като част от мерките да увери Гърция и да отключи кандидатурите си за ЕС и НАТО, предава EUObserver.
„За да демонстрираме, че се придържаме към откриването на решение, обявявам, че ще променим името на летището и близките райони“, заяви македонският министър-председател Зоран Заев, имайки предвид скопското летище „Александър Велики“. Името на обекта е част от по-широкия спор с Гърция относно името на Македония.
„Ние не искаме просто да разрешим въпроса за името, но и да поставим отношенията на нашите две страни на здрави основи“, заяви Заев. Той говори по време на Световния икономически форум в Давос, след като проведе тричасова среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас.
Гърция блокира кандидатурите на Македония в НАТО и ЕС в течение на десетилетие въз основа на това, че името ѝ намеква за териториални претенции към гръцкия регион със същото име.
Но двете страни се приближават към решението, за което принос има ООН, сочат европейски и американски дипломати , хвалещи Заев, че е преобърнал националистическите политики на предшественика си Никола Груевски.
„Мнозинството граждани в двете страни искат близки отношения и взаимно сътрудничество. Искаме да бъдем партньори в ЕС и в НАТО“, заяви Заев.
На свой ред Ципрас заяви, че „трябва да открием решение, за да може македонците да се приближат към евроатлантическите процеси“. „Преговори са към края си“, допълни той.
Заев заяви, че ще промени името и на магистрала „Александър Велики“, разделяща Македония на две, на магистрала „Приятелство“. Претенциите на Груевски към Александър Велики, заради които той издига статуи на древния герой в Скопие, ядосваха гърците, които смятат, че той е управник на старо гръцко царство.
Дипломатите очакват Бивша югославска република Македония, както е представена в ООН, да се съгласи на ново име с географски квалификатор като Нова Македония или Горна Македония. Решението на спора за името може да стартира тази година преговорите за присъединяването на страната към ЕС. Тя също така може да бъде поканена да се присъедини към НАТО по време на срещата на високо равнище на Алианса през юли.
„Съюзниците са съгласни, че НАТО ще покани вашата страна да се присъедините към Алианса, веднага след като бъде прието взаимно приемливо решение на името за въпроса в рамките на ООН“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди дни в Скопие.

Предупреждението на Русия
„Но Русия най-вероятно ще се възползва от възможностите и ще се опита да спре това“, предупреждава високопоставен дипломат от САЩ.
„Неуспешният руски опит за преврат в Черна гора от 2016 г. показа, че е готова да предприеме действия дори и в крайните стадии на процеса на присъединяване към НАТО“, заяви в Брюксел бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Кърт Волкър. „Русия води опита за преврат в Черна гора и при това страната вече бе свършила много работа по реформите и бе получила покана от НАТО и бе готова да предприеме следващата стъпка, а те се опитаха да направят нещо подобно“, допълни той.
„Не съм сигурен доколко Русия се е примирила към това Македония да се присъедини към НАТО. Както се случва в такъв случай, смятам, че тя ще действа опортюнистично“, допълни Волкър, който в момента е пратеник на САЩ в конфликта в Украйна.
Той допълни, че, ако Гърция и Македония приключат проблема с името, това ще помогне за стабилизирането на Западните Балкани.
„Това е нещо, което е в интерес и на Гърция, и на Македония. Вярвам, че има надежда. Западните Балкани са все още нестабилен регион и трябва да направим нещо по всеки разделящ въпрос, който може да бъде решен“, заяви Волкър.