Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

В навечерието на представянето на Стратегията на ЕС за Западните Балкани

31 януари 2018 | 17:02

В началото на месец февруари ще бъде представена Стратегията за разширяване на Европейския съюз с държавите от Западните Балкани. Предстои финализиране на текста на документа, озаглавен „Надеждна перспектива за разширяване на страните от Западните Балкани", която ще бъде изложена от европейския комисар по въпросите на политиката за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан в рамките на пленарна сесия на Европейския парламент. Според Европейската комисия следващата 2019 г. ще бъде от решаващо значение за страните от Западните Балкани. Тогава се очаква отношенията между Сърбия и Косово да се нормализират, а Македония и Албания да започват преговори за присъединяване към Общността.
В сряда, 31 януари, в сръбската столица пристигна председателят на ЕП Антонио Таяни, който увери, че държавите от региона имат ясна европейска перспектива и може да разчитат на подкрепата на ЕП в този процес, но топката е в тяхното поле. В Белград италианският политик се срещна с председателя на Скупщината Мая Гойкович, с която обсъди напредъка на Сърбия по пътя на интеграцията й в ЕС.Таяни посочи, че в ситуацията, в която се намира регионът, ролята на Белград е изключително важна, защото – съгласно думите на италианеца, стабилни Балкани означават също и стабилен ЕС. Той увери, че шестмесечното председателство на България на Съвета на ЕС дава възможност на Брюксел за по-нататъшно подобряване на отношенията с балканските страни.
Изявлението му е важно послание към региона, който очаква конкретни и ясни стъпки от страна на Брюксел по въпроса за членството на страните от Балканите в Общността. Само седмица преди приемането на Стратегията за разширяване на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, Испания постави под въпрос не само документа, но и целия процес. Мадрид се противопостави на включването на Косово в стратегията. В нон пейпър (неофициален документ) Испания изложи позицията си, че трябва да бъде правена разлика между процеса на разширяване на ЕС и процедурите и стратегиите за Западните Балкани, които са част от общата политика за външни въпроси и сигурност. В Мадрид изразяват увереност, че разширяването не трябва да се разглежда като пряко средство за решаване на политически проблеми в региона на Западните Балкани. Коментирайки писмото на Испания за включването на Косово в Стратегията за Западните Балкани, говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич призова мненията на страните от Общността да бъдат споделени след официалното представяне на документа, което ще се състои в началото на следващия месец.


Александър Вучич: ЕС очаква от нас да сключим юридически обвързващ документ с Прищина, след което може да станем член на организацията
Сръбския президент Александър Вучич обяви, че Европейският съюз очаква от Белград да сключи юридически обвързващ документ с Прищина, след което Сърбия може да стане член на организацията, съобщава медийната група B92. Държавният глава е направил изявлението си пред репортери в сряда, като информацията е била потвърдена от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по-късно в същия ден. По думите на италианският политик, бъдещето споразумение между Белград и Прищина трябва да бъде подписано „преди Сърбия да се присъедини официално към ЕС“.
В същото време Вучич благодари на Таяни за „уважението му към сръбския народ“, като подчерта, че е „лично поласкан“ от посещението на председателя на ЕП в Белград.

Антонио Таяни в Белград: Българското председателство на Съвета на ЕС е възможност за Брюксел да продължи да подобрява отношенията си с балканските страни
В рамките на посещението си в сръбската столица председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отбеляза, че шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, което България пое в началото на годината, е възможност за Брюксел да продължи да подобрява отношенията си със страните от Балканския полуостров, отбелязва сръбското електронно издание „Политика“.
В Белград италианският политик се срещна с председателя на парламента Мая Гойкович, с която обсъди усилията на Сърбия за членство в Общността и увери, че Брюксел признава напредъка, постигнат от страната.
Председателят на ЕП посочи, че в ситуацията, в която се намира регионът, ролята на Белград е изключително важна, защото – съгласно думите на италианеца, стабилни Балкани означават също и стабилен ЕС.

Антонио Таяни в Белград: ЕС признава напредъка на Сърбия
Европейският съюз признава напредъка, който Сърбия постига в усилията си за членство в Общността, и признава ролята й като мост към другите държави в региона. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който пристигна на посещение в западната ни съседка в сряда, предава Radio-televizija Srbije (RTS).
В Белград италианският политик се срещна с председателя на Скупщината Мая Гойкович, с която обсъди напредъка на Сърбия по пътя на интеграцията й в ЕС. Таяни подчерта, че е важно в страна като Сърбия именно парламентът да бъде „главен герой в тези действия“.
„Мисля, че сме на прав път", заяви Таяни, добавяйки, че Сърбия е голяма европейска държава по отношение на култура, традиции и идентичност.
Председателят на ЕП посочи, че в ситуацията, в която се намира регионът, ролята на Белград е изключително важна, защото – съгласно думите на италианеца, стабилни Балкани означават също и стабилен ЕС. Той увери, че шестмесечното председателство на България на Съвета на ЕС дава възможност на Брюксел за по-нататъшно подобряване на отношенията с балканските страни.
„Имаме проблем с чуждестранни бойци, тероризма и нелегалната миграция", припомни Таяни, добавяйки, че е необходимо да се обърне особено внимание на тези въпроси.
ЕС гледа на Сърбия като значима страна от гледна точка на икономическото сътрудничество, увери Таяни, и изрази надежда, че Белград ще получи съдействие за справяне с проблема с безработицата, особено сред младите хора.
На свой ред каза Гойкович заяви, че посещението на председателя на ЕП е от голямо значение за Сърбия, за регион, за страните, които са в процес на присъединяване към ЕС.

Антонио Таяни от Белград: Страните от Западните Балкани имат ясна европейска перспектива
Страните от Западните Балкани имат ясна европейска перспектива и може да разчитат на подкрепата на Европейския парламент в този процес, но топката е в тяхното поле. Това заяви председателят на ЕП Антонио Таяни в началото на посещението си в сръбската столица Белград, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Съгласно думите на италианския политик, Сърбия и Черна гора може да станат част от Общността до 2025 г., като същевременно подчерта, че там, където има желание, има начини нещата да се случат.
„В Сърбия и Черна гора е необходим е значителен напредък в области като върховенството на закона, правосъдието и основните права", отбеляза Таяни.
В рамките на посещението си в Белград Таяни ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, премиерът Анна Бърнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. Таяни пристига в Сърбия броени дни, преди да бъде представена Стратегията на ЕС за Западните Балкани.

МКД (Македония): ЕС коментира неофициалния документ на Испания за мястото на Косово в Стратегията за Западните Балкани
Коментирайки нон пейпърът на Испания за включването на Косово в Стратегията за Западните Балкани, говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич призова мненията на страните от Общността да бъдат споделени след официалното представяне на документа, което ще се състои в началото на следващия месец, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Съгласно думите й, документът „покрива“ целия регион. Седмица преди приемането на Стратегията за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, Испания отново под въпрос не само документа, но и целия процес поради силното противопоставяне за включването на Косово в процеса, съобщиха медиите в Прищина.
Съгласно разпространените данни, от името на официална Прищина вицепремиерът на най-младата държава на Балканите Енвер Ходжай е изпратил писмо до комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, в което е изразил загрижеността на Косово по отношение на несигурната й европейска перспектива в новия документ на ЕК.

Агенция „Фокус“ припомня:
Само седмица преди приемането на Стратегията за разширяване на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, Испания поставя под въпрос не само документа, но и целия процес. Мадрид се противопостави на включването на Косово в стратегията.
В писмото под формата на нон пейпър (т.е. неофициален документ), с което разполага редакцията на прищински вестник, Испания се противопоставя на използването на термина ВБ6 (WB6), съкращение за шестте страни от Западните Балканите, и изтъква, че „Косово не е част от процеса на разширяване".
„В дипломатическите кръгове се споменава, че Испания планира да се противопостави на участието на Косово на срещата на върха на ЕС и страните от Западните Балкани в София", написа по-рано косовският вестник Koha Ditore.
Според събеседниците на вестника от Брюксел, съкращението ВБ6 се използва за стратегията, за да не се предизвиква недоволството на страните, които не са признали Косово. В текста на писмото тези държави са определени като партньори на ЕС. Към настоящия момент е известно, че Мадрид не е съгласен с използването на съкращението.
Според Koha Ditore подходът на Испания е в резултат от вътрешните проблеми, пред които е изправено иберийското кралство.
В нон пейпърът Испания излага позицията си, че трябва да бъде правена разлика между процеса на разширяване на ЕС и процедурите и стратегиите за Западните Балкани, които са част от общата политика за външни въпроси и сигурност. В Мадрид изразяват увереност, че разширяването не трябва да се разглежда като пряко средство за решаване на политически проблеми в региона на Западните Балкани.
„Трябва да се случи обратното, необходимо е първо да се преодолеят тези конфликти, за да стане възможен процесът на разширяване", твърдят от Мадрид.
В писмото се изисква управляващите в Косово да работят за покриването на стандартите, заложени в Договора за стабилизация и асоцииране и за продължаване на диалога между Белград и Прищина под егидата на ЕС.

МКД (Македония): Испания се противопостави на включването на Косово в Стратегията за разширяване на ЕС – под въпрос ли е участието на Прищина в срещата на върха за Западните Балкани в София?
Само седмица преди приемането на Стратегията за разширяване на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, Испания поставя под въпрос не само документа, но и целия процес. Мадрид се противопостави на включването на Косово в стратегията, пише скопското електронно издание МКД, като се позовава на статия в изданието Koha Ditore.
В писмото под формата на нон пейпър (т.е. неофициален документ), с което разполага редакцията на прищинския вестник, Испания се противопоставя на използването на термина ВБ6 (WB6), съкращение за шестте страни от Западните Балканите, и изтъква, че „Косово не е част от процеса на разширяване".
„В дипломатическите кръгове се споменава, че Испания планира да се противопостави на участието на Косово на срещата на върха на ЕС и страните от Западните Балкани в София", пише косовският вестник.
Според събеседниците на вестника от Брюксел, съкращението ВБ6 се използва за стратегията, за да не се предизвиква недоволството на страните, които не са признали Косово. В текста на писмото тези държави са определени като партньори на ЕС. Към настоящия момент е известно, че Мадрид не е съгласен с използването на съкращението.
Според Koha Ditore подходът на Испания е в резултат от вътрешните проблеми, пред които е изправено иберийското кралство.
В нон пейпърът Испания излага позицията си, че трябва да бъде правена разлика между процеса на разширяване на ЕС и процедурите и стратегиите за Западните Балкани, които са част от общата политика за външни въпроси и сигурност. В Мадрид изразяват увереност, че разширяването не трябва да се разглежда като пряко средство за решаване на политически проблеми в региона на Западните Балкани.
„Трябва да се случи обратното, необходимо е първо да се преодолеят тези конфликти, за да стане възможен процесът на разширяване", твърдят от Мадрид.
В писмото се изисква управляващите в Косово да работят за покриването на стандартите, заложени в Договора за стабилизация и асоцииране и за продължаване на диалога между Белград и Прищина под егидата на ЕС.

А1 On (Македония): Стратегията за интеграцията на Западните Балкани към ЕС ще бъде представена в началото на следващия месец
Стратегията за разширяване на Европейския съюз с държавите от Западните Балкани ще бъде представена в началото на следващия месец, предава скопският телевизионен канал A1 On.
Предстои финализиране на текста на документа, озаглавен „Надеждна перспектива за разширяване на страните от Западните Балкани". Европейският комисар по въпросите на политиката за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан ще го представи в рамките на пленарна сесия на Европейския парламент, която ще се състои на 6 февруари.
Според Европейската комисия следващата 2019 г. ще бъде от решаващо значение за страните от Западните Балкани. Тогава се очаква отношенията между Сърбия и Косово да се нормализират, а Македония и Албания да започват преговори за присъединяване към Общността.