Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Доналд Тръмп избра да удължи за последен път отлагането на санкциите срещ Иран

13 януари 2018 | 15:21

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за ново отлагане на санкциите срещу Иран, свързани с ядрената програма на страната, но заяви, че това е последният път, в който САЩ правят това. Отлагането на санкциите е част от поетите от САЩ ангажименти, свързани с иранското ядрено споразумение, подписано от една страна от техеранското правителство, а от друга от САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия и Китай. Съгласно влючените в сделката текстове, шестте държави ще облекчат санкциите срещу Иран, срещу което властите в близкоизточната страна ще замразят проекта за разработване на ядреното оръжие. Според САЩ обаче, в сделката има пропуски, които позволяват на Техеран да развива програмата за балистичните си ракети. Тръмп заяви, че що се касае до споразумението, то има два пътя за развитието му в бъдеще. Съгласно думите на самия президент, "единият е да се поправят катастрофалните пропуски на сделката, или в противен случай, САЩ ще се оттеглят от нея“.

Доналд Тръмп продължи действието на режима за отмяна на санкциите срещу Иран, но поиска изменения в ядрената сделка(ОБЗОР)
Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи действието на режима за сваляне на санкциите срещу Иран в петък, 12 януари, отменени с подписването на Съвместния всеобхватен план за действие(СВПД) за иранската ядрена програма, между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция), Германия и Иран на 2 април 2015 година. Според него, Техеран се задължава да ограничи до минимум обогатяването на уран, с което разработването на ядрена бомба от страната се забавя с десетилетия.
В замяна на отказа от разработване на ядрено оръжие, Иран най-после се сдоби с поетапна отмяна на икономическите санкции, наложени от САЩ след Ислямската революция от 1979 година и разширени през 1995 година, когато в тях бяха включени компании, работещи с иранското правителство. През 2006 година Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагане на международни санкции на Ислямската република заради отказа й да прекрати програмата си за обогатяване на уран. Първоначално, под санкциите на Вашингтон попадаха инвестициите в петрол, газ и петрохимикали, износа на петролни продукти и бизнес отношения с Ислямския революционен гвардейски корпус, а на по-късен етап те обхванаха банковите и застрахователни транзакции, превоза на стоки и др.
След като на 13 октомври 2017 година, американският президент отказа да сертифицира пред Конгреса (долната камара) на САЩ, че Иран изпълнява ангажиментите, поети с ядреното споразумение, на основание, че Техеран „нарушава духа на сделката“, въпреки че инспекциите на Международната агенция за атомна енергетика(МААЕ) показаха обратното, в петък той подписа съответстващ указ, с който продължи действието на режима за сваляне на санкциите. Говорител на Белия Дом разясни, че Тръмп прави това за последен път, за да има възможност „да работи с европейските съюзници над изменения в споразумението“, които да „поправят катастрофалните пропуски в сделката, или в противен случай, САЩ ще се оттеглят от нея“.
„Въпреки огромното си желание“, американският президент не изтегли Вашингтон от иранската ядрена сделка, а само наложи отделни санкции на 14 официални лица и компании, свързани с нарушения на човешките права, цензура и разпространение на оръжия около протестите, които разтърсиха Иран в периода около Нова година. Това се случи заради твърдата европейската съпротива срещу развалянето на сделката, изразена един ден по-рано, на 11 януари, в Брюксел, когато външните министри на Великобритания, Франция и Германия, еврокомисарят по външната политика и първият дипломат на Иран се събраха на символична среща в навечерието на решението на американския държавен глава, на която изразиха категорична подкрепа за запазване на ядрената сделка и я определиха като безалтернативна.
В реакция на днешната изява на Тръмп, външният министър на Иран Джавад Зариф заяви, че действията на американския президент са „отчаян опит за разваляне“ на СВПД и подчерта, че сделката не подлежи на преразглеждане.
По същото време дойде и реакция от Берлин, в която за пореден път бе потвърдена позицията, че „Федералното правителство ще продължи кампанията за пълно прилагане на ядрената сделка“ и че Германия ще се консултира с Великобритания и Франция как да се процедира по въпроса.

Мохамад Джавад Зариф: Иранското ядрено споразумение не подлежи на предоговаряне
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че ядреното споразумение със страната му, официално познато като Съвместен всеобхватен план за действие, „не подлежи на предоговаряне“, пише Tehran Times.
„Политиката на Тръмп е отчаян опит да се подкопае едно твърдо международно споразумение“, заяви Зариф. Той допълни, че „вместо да си повтарят думите, САЩ трябва да спазват този договор, точно както и Иран“, допълни той.
Според споразумението, подписано между Иран, ЕС, Германия и петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН Техеран се съгласява да ограничи ядрената си програма в замяна на отменяне на свързаните с нея санкции. Споразумението влезе в сила през януари 2016 г.

Сергей Рябков, заместник-външен министър на Русия: Заявленията на Доналд Тръмп относно Иран поставят под въпрос договореностите на САЩ
Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че последните заявления на президента на САЩ Доналд Тръмп поставят под въпрос способността на страната му да спазва международните си договорености, предава РИА Новости.
„Всичко това засилва мнението ни, че, от една страна, способността да спазва договори на САЩ, като обект на международните отношения, застава все повече под въпрос. От друга страна, арсеналът на външнополитическите средства, използвани във Вашингтон за решаването на някои задачи, неотклонно клони към шантаж и натиск. Това е една от най-тревожните тенденции на международната арена“, заяви Рябков.
По-рано Тръмп заяви, че за последен път удължава режима за сваляне на санкции в рамките на Иранското ядрено споразумение и поиска от ЕС да участва в „поправянето“ на споразумението, отбелязвайки, че в момента е настъпил последния шанс да се внесат корекции по него.

Reuters: Иран съобщи, че ще отговори на американските санкции срещу ръководителя на съдебните му власти
Иранското правителство заяви, че ще отговори на санкциите, наложени от САЩ върху ръководителя на иранските съдебни власти аятолах Садик Лариджани, предава Reuters.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще продължи действието на режима за отмяна на санкциите срещу Иран, за да даде последен шанс да се поправят „грешките“ в Иранското ядрено споразумение от 2015 г.
Правителството във Вашингтон същевременно обяви, че ще наложи санкции срещу 14 компании и лица в Иран, включително и върху Лариджани.
„Враждебните действия на режима на Тръмп пресякоха червените линии за поведение на международната общност и са нарушение на международното право. Със сигурност те ще бъдат посрещнати със сериозната реакция на Иран“, пише в официално заявление на МВнР на страната.
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф на свой ред заяви, че решението на Тръмп подкопава устоите на международното споразумение.

Външният министър на Иран: Действията на Доналд Тръмп са „отчаян опит за разваляне“ на ядрената сделка с Техеран
Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви в петък, че действията на президента на САЩ Доналд Тръмп са „отчаян опит за разваляне“ на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма, отбелязвайки, че споразумението не подлежи на преразглеждане. Той написа това на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, предава ТАСС.
„Политиката на Тръмп и неговото заявление от днес представляват опит за проваляне на твърдото многостранно споразумение, нарушавайки злонамерено положения 26,28 и 29. СВПД не подлежи на преразглеждане, вместо постоянно да повтарят старата си риторика, САЩ трябва да започнат да изпълняват изцяло споразумението, както Иран“, написа Зариф.
Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в петък, Тръмп заяви, че САЩ ще прекратят участието си в споразумението за ядрената програма на Иран, ако в него не бъдат внесени изменения. Той напомни, че отново е продължил режима на отмяна на санкциите срещу Иран, но, според неговите думи, това е направено „само с цел да се сключи споразумение с европейските съюзници за поправяне на ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка“.

Reuters: Германия ще продължи да иска пълно прилагане на иранската ядрена сделка
Германия ще се консултира с Великобритания и Франция за това как да се процедира с пълното прилагане на ядрената сделка с Иран, заяви говорител на Министерството на външните работи на страната, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще изтегли страната от споразумението, ако не бъдат поправени някои негови „пропуски“, предава Reuters.
„Ние ще се консултираме с европейските партньори, за да намерим общ път напред“, написа говорителят в имейл до Reuters. „Федералното правителство ще продължи кампанията за пълно прилагане на ядрената сделка“.

МВнР на Иран: Това, че САЩ продължи действието на режима за сваляне на санкциите срещу Иран потвърждава силата на ядреното споразумение
Техеран смята, че решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за продължаване на режима на сваляне на санкциите срещу Ислямската република потвърждава силата на международното споразумение за ядрената програма на Иран. Това съобщи в петък телевизионният канал Al Mayadeen, като се позовава на заявление от Министерството на външните работи на Иран, предава ТАСС.
„Продължаването на режима на сваляне на санкциите е свидетелство за силата на съглашението по иранския въпрос“, се казва в заявлението на иранското външнополитическо ведомство. От Техеран отбелязаха, че решението на Вашингтон „доказва, че този договор е международен, а не американски“.
Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в петък, президентът на САЩ Доналд Тръмп прие решение да продължи режима на сваляне на санкциите по отношение на Иран, които бяха отменени в рамките на реализацията на споразумението от 2015 година за ядрената програма на Техеран, известно като Съвместен всеобхватен план за действие(СВПД). Но, както съобщи представител на американската администрация от висок ранг, това се прави за последен път. Според неговите думи, Вашингтон има намерение да работи със своите съюзници над внасянето на изменения в споразумението.

Доналд Тръмп: Пропуските в иранското ядреното споразумение трябва да се отстранят, в противен случай САЩ ще се изтеглят от него
Американският президент Доналд Тръмп призова своите европейски партньори да помогнат в поправянето на „катастрофалните пропуски“ от иранското ядрено споразумение, като предупреди, че в противен случай, САЩ ще се оттеглят едностранно от сделката, предава AFP.
„Въпреки силното ми желание, все пак не изтеглих САЩ от ядреното споразумение с Иран“, заяви Тръмп по време на свое обръщение, малко след като се съгласи да подпише указ за ново отлагане на въвеждане на санкции срещу Техеран, свързани с ядрената му програма.
Държавният глава подчерта, че „вместо това, предлагам два възможни пътя: единият е да се поправят катастрофалните пропуски на сделката, или в противен случай, САЩ ще се оттеглят от нея“.

The Hill: Американският президент отложи за последен път санкциите срещу Иран
Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за отлагането на санкциите срещу Иран, но според неговите съветници, това е последният път, пише вестник The Hill.
„Президентът иска да е ясно, че това е последният път, в който отлага този въпрос“, се казва в разпространеното съобщение. Американското издание коментира, че отлагането на санкциите представлява победа за съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър, държавния секретар Рекс Тилърсън и министъра на отбраната Джеймс Матис, които работеха активно за да убедят президента да предприеме конкретната стъпка.
Вместо това обаче администрацията на САЩ ще въведе други санкции, които са свързани с балистичната програма на Иран, както и репресиите срещу антиправителствените протестиращи, отбелязва още вестникът. Общо 14 официални лица и фирми за обект на тези санкции, като обвиненията са в нарушаване на човешките права, цензура и разпространение на оръжия.

Агенция "Фокус" припомня: Шест държави подписаха с Иран през 2015 г. споразумение, според което икономическите международни санкции срещу Техеран ще бъдат вдигнати, срещу което Иран се задължава да не развива своята ядрена програма. Американският президент Доналд Тръмп по-рано се закани да изтегли САЩ от споразумението, тъй като според него властите в близкоизточната страна не спазват поетите ангажименти. От своя страна Техеран обеща за ответни действия, докато Европейският съюз призова Доналд Тръмп да не се оттегля от ядрената сделка.
По-рано американският президент определи сделката като „срам“ за САЩ. Според него и критиците на споразумението, в него не са включени текстове, които да пречат на Техеран да развива други свои програми, каквато е например ракетната.

AFP: Доналд Тръмп се съгласи да не въвежда санкции срещу Иран, но поиска по-твърди мерки спрямо Техеран
Американският президент Доналд Тръмп се съгласи да не налага повторни санкции срещу Иран, съобщава AFP. Според официални лица от Белия дом обаче, държавният глава иска европейските съюзници на САЩ да договорят по-твърди мерки срещу близкоизточната държава преди преподписването на споразумението за вдигането на санкциите отново да излезе на дневен ред в САЩ, което ще се случи след четири месеца. Според информация на агенцията, тогава САЩ ще се изтеглят едностранно от иранското ядрено споразумение.
В същото време обаче американски икономически санкции са наложени срещу 14 ирански официални лица и фирми, сред които е и отговарящият за правосъдието в страната.

Агенция "Фокус" припомня: Шест държави подписаха с Иран през 2015 г. споразумение, според което икономическите международни санкции срещу Техеран ще бъдат вдигнати, срещу което Иран се задължава да не развива своята ядрена програма. Американският президент Доналд Тръмп по-рано се закани да изтегли САЩ от споразумението, тъй като според него властите в близкоизточната страна не спазват поетите ангажименти. От своя страна Техеран обеща за ответни действия, докато Европейският съюз призова Доналд Тръмп да не се оттегля от ядрената сделка.

The Independent: Великобритания, Германия и Франция се обединиха в предупреждението си към Доналд Тръмп да не се отказва от Иранското ядрено споразумение
Европейските държави, подписали Иранското ядрено споразумение, Великобритания, Германия и Франция призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп да не се отказва от него, посочвайки колко е важно за поддържането на международната сигурност и мир, пише The Independent.
По време на среща в Брюксел върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че Съюзът, както и трите държави, подписали независимо договора, са обединени в искането си програмата в него да бъде „напълно прилагана“.
Говорейки пред репортери в Брюксел британският външен министър Борис Джонсън заяви, че „няма по-добра алтернатива“ на споразумението. „Ценим ядрения договор с Иран, ние го смятаме за важно дипломатическо постижение. Това е начин да спрем Иран от придобиване на ядрено оръжие и смятаме, че той се придържа към споразумението“, допълни той.
Могерини заяви, че „споразумението работи и има резултати по основните му цели, което означава, че има надзор над иранската ядрена програма“.
Могерини, Джонсън, както и германския и френския външни министри Зигмар Габриел и Жан-Ив льо Дриан проведоха преговори с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф относно споразумението.