Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Германия на крачка от нова голяма коалиция

12 януари 2018 | 15:03

Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-сетне направи крачка към съставянето на ново федерално правителство. В петък, 12 януари, след финален рунд от преговори, продължили повече от денонощие, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха, че е постигнат пробив в предварителните сондажи за започването на преговори за голяма коалиция в Берлин.
Разговорите на работните групи, които трябваше да покажат ясно дали има шансове за нова голяма коалиция – втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска“ коалиция претърпяха пълно фиаско, започнаха в неделя, 7 януари.
Преговорите трябваше да бъдат приключени още в четвъртък, а в петък, 12 януари, да бъде направено официално изявление от партиите за постигнатите резултати.
Германия обаче осъмна в неяснота, докато представителите на партиите продължаваха да заседават в Берлин. В очакване на голямата новина медиите в страната не пропуснаха да отбележат, че последният кръг на предварителните сондажи за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП продължава вече повече от денонощиe, и е счупил рекорда, поставен при преговорите за въоръжения конфликт в Източна Украйна и кризата в Гърция. Припомнено бе, че през 2015 г. на канцлера на ФРГ Ангела Меркел й бяха необходими 17 часа, за да договори примирието в източната част на Украйна. Точно толкова време й е отнело и постигането на споразумение за третия пакет от спасителната помощ за Гърция.
Чакането обаче си заслужаваше – в часовете преди обед най-напред източници, а след това и официални лица потвърдиха постигането на предварително коалиционно споразумение. Резултатите бяха обобщени в документ с обем от 28 страници.
Канцлерът на ФРГ и лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел обеща федералното правителство, което ще се опита да формира, да работи за „ново начало“ на Европа. Дали обаче вторият й опит да състави кабинет ще бъде успешен, ще стане ясно на 21 януари, когато социалдемократите на Мартин Шулц ще гласуват споразумението на специален конгрес в Берлин. Засега обаче е ясно – Германия направи крачка към нова голяма коалиция и четвърти мандат на Ангела Меркел.


Германия на крачка от нова голяма коалиция и четвърти мандат на Ангела Меркел (ОБЗОР)
Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-сетне направи крачка към съставянето на ново федерално правителство. В петък, 12 януари, след финален рунд от преговори, продължили повече от денонощие, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха, че е постигнат пробив в предварителните сондажи за започването на преговори за голяма коалиция в Берлин.
Разговорите на работните групи, които трябваше да покажат ясно дали има шансове за нова голяма коалиция – втори опит на канцлера Ангела Меркел да състави кабинет, след като през ноември усилията за формиране на „ямайски“ съюз претърпяха пълно фиаско, започнаха в неделя, 7 януари. Преговорите трябваше да бъдат приключени още в четвъртък, а в петък, 12 януари, да бъде направено официално изявление от партиите за постигнатите резултати.
Германия обаче осъмна в неяснота, докато представителите на партиите продължаваха да заседават в Берлин. В очакване на голямата новина медиите в страната не пропуснаха да отбележат, че последният кръг на предварителните сондажи за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП продължава вече повече от денонощиe, и е счупил рекорда, поставен при преговорите за въоръжения конфликт в Източна Украйна и кризата в Гърция. През 2015 г. на канцлера на ФРГ Ангела Меркел й бяха необходими 17 часа, за да договори примирието в източната част на Украйна. Точно толкова време й отне и постигането на споразумение за третия спасителен пакет за Гърция.
Чакането обаче си заслужаваше – в часовете преди обед най-напред източници, а след това и официални лица потвърдиха постигането на предварително коалиционно споразумение. Предстои потвърждаването на постигнатите резултати от лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП, които са обобщени в документ с обем от 28 страници.
В последвалите часове частичо бе разкрито и съдържанието на предварителното споразумение. Първото, което бе съобщено от медиите, бе решението по спорната тема за политиката на убежище. Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали съгласие за ограничаване на броя на приеманите бежанци в Германия. Годишно техният брой не бива да надвишава диапазона между 180 хил. и 220 хил. души – план, който малко по-късно през деня „зелените“ в Германия определиха като „нечовешки“.
Важен сигнал бе отправен и по отношение на политиката към Европейския съюз, една от другите спорни точки в преговорния процес. Воденият от канцлера на ФРГ политически блок Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП на Мартин Шулц обещаха да работят заедно с Франция за укрепване и реформа на еврозоната, ако успеят да съставят федерално правителство.
„Искаме... в тясно сътрудничество с Франция, да укрепим и реформираме устойчиво еврозоната, така че еврото да може по-добре да издържа на глобални кризи", се казва в проектодокумента на споразумението с обем от 28 страници, което бе предадено на медиите.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства като „положителни“ плановете за Европа, заложени в предварителното споразумение за нова голяма коалиция в Берлин.
„Аз съм много доволен от съдържанието", подчерта Юнкер в рамките на пресконференция в България, като описа раздела на споразумението за бъдещето на ЕС като „забележителен, позитивен, конструктивен, ориентиран към бъдещето и към целенасочен принос".
Пробив бе постигнат и по отношение на данъчната политика. Съюзът (ХДС/ХСС) и социалдемократите изгладиха противоречията си и постигнаха консенсус максималната данъчна ставка в страната да не бъде повишавана от 42% на 45%, както по-рано настояваха от ГСДП.
Канцлерът на ФРГ и лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел обеща федералното правителство, което ще се опита да формира, да работи за „ново начало“ – не само за Германия, но и за Европа. Дали обаче вторият й опит да състави кабинет ще бъде успешен, ще стане ясно на 21 януари, когато социалдемократите на Мартин Шулц ще гласуват споразумението на специален конгрес в Берлин. Засега обаче е ясно – Германия направи крачка към нова голяма коалиция и четвърти мандат на Ангела Меркел.
Партиите управляваха заедно през последните четири години. На изборите през септември 2017 г. тежки удари понесоха както ХДС и ХСС, така и ГСДП. Първоначално социалдемократите изключиха категорично възможността за нова коалиция с блока на Меркел, но след колапса на преговорите за „ямайски“ съюз партията на Мартин Шулц седна на масата за преговорите в Берлин – не без намесата на държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер.

AFP: Жан-Клод Юнкер определи пробива в преговорите за коалиция в Германия като „забележителен, позитивен“ за бъдещето на ЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства като „положителни“ плановете за Европа, заложени в предварителното споразумение за нова голяма коалиция в Берлин между водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц, предава AFP.
„Аз съм много доволен от съдържанието", подчерта Юнкер в рамките на пресконференция в България, като описа раздела на споразумението за бъдещето на ЕС като „забележителен, позитивен, конструктивен, ориентиран към бъдещето и към целенасочен принос".

Die Welt: Партията „Зелени“ определиха плана за ограничаване на бежанците в Германия като „нечовешки“
Партията „Зелени“ е разочарована от резултатите на предварителните сондажи между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Welt.
Планът на преговарящите партии за бежанците е „нечовешки“, заяви „зеленият“ политик Клаудия Рот, вицепредседател на Бундестага. Съгласно информацията, разпространена на този етап, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали споразумение за ограничаване на приема на бежанци в Германия. Годишно техният брой не бива да надвишава диапазона между 180 хил. и 220 хил. души, разкриват източници на изданието.

AFP: Пробив в преговорите за нова голяма коалиция в Берлин: Ангела Меркел обеща „ново начало“ за Европа
След постигането на пробив в предварителните сондажи за нова голяма коалиция в Берлин, канцлерът на ФРГ и лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел обеща федералното правителство, което ще се опита да състави, да работи за „ново начало“ на Европа, предава AFP.
„Светът не ни чака - имаме нужда от ново начало в Европа. Свежият старт за Европа също е ново начало за Германия", заяви Меркел след финала на над 24-часовия рунд на преговори между водения от нея политически блок и социалдемократите на Мартин Шулц.

Германия: Край на предварителните сондажи, начало на преговорите за коалиция – ако конгресът на ГСДП одобри постигнатото споразумение
Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, в Германия бе постигнато споразумение от Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за започване на преговори за нова голяма коалиция. Дали обаче вторият опит на Ангела Меркел да състави федерално правителство ще стане ясно на 21 януари, когато социалдемократите на Мартин Шулц ще гласуват споразумението с обем от 28 страници на специален конгрес в Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСПД управляваха заедно през последните четири години. На изборите през септември 2017 г. тежки удари понесоха и трите партии - ХДС, ХСС и ГСДП. Първоначално социалдемократите изключиха категорично възможността за нова коалиция с блока на Меркел, но след колапса на преговорите за „ямайски“ съюз партията на Мартин Шулц седна на масата за преговорите в Берлин – не без намесата на държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер.

AFP: Пробив в преговорите за нова голяма коалиция в Берлин – новото правителство ще работи за укрепване и реформа на еврозоната
Воденият от канцлера на ФРГ политически блок Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц обещаха да работят заедно с Франция за укрепване и реформа на еврозоната, ако успеят да съставят федерално правителство, предава AFP.
„Искаме... в тясно сътрудничество с Франция, да укрепим и реформираме устойчиво еврозоната, така че еврото да може по-добре да издържа на глобални кризи", се казва в проектодокумента на споразумението с обем от 28 страници, предадено на медиите.

Die Welt: Пробив в предварителните преговори за голяма коалиция в Берлин – постигнато е споразумение за ограничаване на броя на приеманите бежанци
Повече от 24 часа след началото на последния кръг на предварителните сондажи за нова голяма коалиция, в Берлин е постигнат пробив. Предстои потвърждаването на постигнатите резултати от лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП, които са обобщени в документ с обем от 28 страници, съобщава националният ежедневник Die Welt.
Съгласно информацията, разпространена на този етап, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали споразумение за ограничаване на броя на приеманите бежанци в Германия. Годишно техният брой не бива да надвишава диапазона между 180 хил. и 220 хил. души, разкриват източници на изданието.

Die Sueddeutsche Zeitung: Предварителните сондажи за голяма коалиция в Берлин продължават по-дълго от преговорите за гръцката криза и въоръжения конфликт в Източна Украйна
Предварителните сондажи за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължават вече повече от денонощиe – абсолютен рекорд за страната, пише водещият ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
От редакцията отбелязват, че разговорите в Берлин са счупили рекорда, поставен при преговорите за въоръжения конфликт в Източна Украйна и кризата в Гърция. Припомня се, че през 2015 г. на канцлера на ФРГ Ангела Меркел й бяха необходими 17 часа, за да договори примирието в източната част на Украйна. Точно толкова време отне и постигането на споразумение за третия пакет от спасителната помощ за Гърция.

Die Welt: Работните групи на Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали пробив в сондажите, в ход са финални обсъждания на предложенията
Партийните и фракционни лидери на Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са постигнали пробив в предварителните сондажи за голяма коалиция, а към момента са в ход обсъждания на окончателния документ, съобщават източници за националния ежедневник Die Welt.
До ранните часове на сутринта преговарящите на Съюза (ХДС/ХСС) и ГСПД провеждаха интензивни преговори за устойчив резултат от предварителните сондажи. Централните проблеми са финансовата и бежанската политика, но по-късно на масата на преговорите бяха поставени темите за пенсионното осигуряване и здравеопазването.
Според източниците на редакцията, множество часове са отделени за обсъждане на финансирането на социалната и здравна политика в страната. Проблемни са разговорите и в областта на данъчното облагане.
Преговорите в Берлин продължават вече повече от денонощие – рекорд, който не бе регистриран дори при преговорите за кризата в Гърция и военния конфликт в Източна Украйна, отбелязва изданието.

Focus: Сондажите за голяма коалиция в Берлин продължават над 24 часа, според преговарящите са на „финалната права“
Предварителни преговори за съставяне на коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължава вече повече от рекордните 24 часа, пише изданието Focus.
От кръга на преговарящите в централата на социалдемократите в Берлин изтече информация, съгласно която разговорите между работните групи вече са на „финалната права“.
От редакцията припомнят, че работните групи пристигнаха за преговорите в 8 часа (местно време) в четвъртък. Около час и половина по-късно в партийната централа на ГСДП пристигнаха и лидерите на партиите, участващи в преговорите – Ангела Меркел (ХДС), Хорст Зеехофер (ХСС) и Мартин Шулц (ГСДП).

FAZ: Все още не е обявен краят на предварителните сондажи между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП
Маратонът от предварителни преговори за съставяне на коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължава, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След 21 часа на интензивни преговори, краят на сондажите – и изходът от тях – все още не е обявен официално. Работните групи на партиите се проточиха до ранните часове на петък, 12 януари.
Дълго време преговорите по ключови въпроси като миграцията, финансите и данъците бяха в задънена улица. Преговорите се състояха от шест отделни кръга, последвани от споразумения в отделните обсъждания и заседания за одобряването им.
Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, в неделя, 7 януари, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започнаха предварителни сондажи, които ще покажат дали има шансове за съставяне на федерално правителство – втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска“ коалиция претърпяха пълно фиаско. Първият от общо шестте кръга на разговорите се проведе в централата на германските социалдемократи в Берлин. В рамките на текущата седмица преговорите продължиха в седалищата на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер.
Предварителните сондажи трябва да приключат до петък, 12 януари, когато ще бъде направено официално изявление от партиите. Дотогава те трябва да преценят трезво дали е целесъобразно да започнат коалиционни преговори.
В определения като последен от преговорите ден – четвъртък, 11 януари, канцлерът на ФРГ Ангела Мекел призна, че все още има „големи препятствия“ за подписването на коалиционно споразумение между водения от нея Съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц.
„Все още има големи препятствия по пътя, които трябва да бъдат изчистени", заяви пред репортери Меркел при пристигането си участие в разговорите за съставянето на нова голяма коалиция.
Очакваше се в късните часове на деня да бъде обявено дали има шансове за съставяне на федерално правителство. По-рано бе съобщено, че централни данъчни и финансови въпроси, както и основните решения относно миграцията, пазара на труда, здравеопазването, пенсиите и Европа все още не са договорени изцяло.

Bloomberg: ГСДП са поискали от Ангела Меркел да гарантира, че е готова да подкрепи предложенията на Еманюел Макрон за реформи в ЕС
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) иска да получи ясен сигнал от канцлера Ангела Меркел, че е готова да подкрепи инициативата на Еманюел Макрон за провеждането на реформи в Европейския съюз, ако иска съгласието й за формиране управляваща коалиция в страната, предава американската агенция Bloomberg.
Социалдемократите искат от Съюза (ХДС/ХСС) да се обвърже с голям европейски проект, в съдружие с Франция, за да убеди колебаещата се партийна база да се включи в още една „голяма коалиция“, според източник от ГСДП, който е пожелал да остане анонимен.
След като ГСДП регистрира най-лошия си изборен резултат от Втората световна война по време на парламентарните избори през септември 2017 година, много социалдемократи смятат, че е време за преминаване в опозиция, където партията да се обнови, отколкото да влезе в ролята на младши партньор на Меркел за трети път. Въпреки това, европейската интеграция и даването на положителен сигнална Макрон са теми, на които делегатите на ГСДП и избирателите на партията гледат като на шанс за поставяне на предизвикателство пред ролята на Меркел като кризисен мениджър на ЕС.
Силно проевропейски сигнали от разговорите, като например подкрепа за бюджетен план или финансов министър на еврозоната, ще помогне на лидера на ГСДП Мартин Шулц да спечели мнозинство на партийната конференция на 21 януари, за започване на официални коалиционни преговори, заяви източникът на Bloomberg. Всяко коалиционно споразумение трябва да бъде одобрено от партийните членове, които споделят про-европейски позиции.
Мартин Шулц, бивш председател на Европейския парламент, заяви пред репортерите в Берлин в четвъртък, че през последния ден на предварителните разговори, партиите ще се фокусират върху европейските въпроси.

Мартин Шулц: Остават големи камъни по пътя за голяма коалиция
Преди стартирането на последния кръг от предварителните сондажи за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц подчерта, че по пътя за успешния изход от разговорите има „големи камъни“, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Шулц подчерта, че по въпроса за политиката на Берлин спрямо Европейския съюз вече има постигнато принципно съгласие между партиите, като същевременно изрази надежда, че сондажите за съставяне на правителство ще бъдат завършени в предварително поставения срок, който изтича в четвъртък.
По-рано днес канцлерът на ФРГ Ангела Меркел също призна, че все още има „големи препятствия“ за подписването на коалиционно споразумение между водения от нея Съюз (ХДС/ХСС) и ГСДП на Мартин Шулц.
„Все още има големи препятствия по пътя, които трябва да бъдат изчистени", заяви пред репортери Меркел при пристигането си участие в разговорите за съставянето на нова голяма коалиция.

Ангела Меркел: Все още има големи препятствия за коалиционно споразумение в Германия
Канцлерът на ФРГ Ангела Мекел призна, че все още има „големи препятствия“ за подписването на коалиционно споразумение между водения от нея Съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц, предава AFP.
„Все още има големи препятствия по пътя, които трябва да бъдат изчистени", заяви пред репортери Меркел при пристигането си участие в разговорите за съставянето на нова голяма коалиция.
Очаква се в късните часове на деня да бъде обявено дали има шансове за съставяне на федерално правителство – втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска“ коалиция претърпяха пълно фиаско.
Предварителните сондажи трябва да приключат до петък, 12 януари. Дотогава партиите трябва да преценят трезво дали е целесъобразно да започнат коалиционни преговори.
По-рано бе съобщено, че централни данъчни и финансови въпроси, както и основните решения относно миграцията, пазара на труда, здравеопазването, пенсиите и Европа все още не са договорени изцяло. Представители на партиите се срещнаха за първи път в неделя. Утре трябва да бъде резултат на масата.

FAZ: В Берлин започва последният кръг от предварителните сондажи за нова голяма коалиция
В четвъртък, 11 януари, работните групи на Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) приключват предварителните сондажи за нова голяма коалиция в Берлин, припомня националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Очаква се в късните часове на деня да бъде обявено дали има шансове за съставяне на федерално правителство – втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска“ коалиция претърпяха пълно фиаско.
Предстои договарянето на централните въпроси като данъци и финанси, както и основни решения относно миграцията, пазара на труда, здравеопазването, пенсиите и политиката към Европа.
Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, в неделя, 7 януари, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започнаха предварителни сондажи, които ще покажат дали има шансове за съставяне на федерално правителство – втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска“ коалиция претърпяха пълно фиаско. Първият от общо шестте кръга на разговорите се проведе в централата на германските социалдемократи в Берлин. В рамките на вече започналата седмица преговорите ще продължат в седалищата на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер.
Предварителните сондажи трябва да приключат до петък, 12 януари, когато ще бъде направено официално изявление от партиите. Дотогава те трябва да преценят трезво дали е целесъобразно да започнат коалиционни преговори.
Работните екипи на Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП постигнаха съгласие за налагане на забрана за даване на интервюта за медии през следващите дни, в които са в ход предварителните преговори за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. Представителите на партиите демонстрираха единодушие по въпроса, като аргументираха решението си с желанието да предотвратят медийното влияние на изхода от предварителните преговори.