Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

В Брюксел обсъждат бъдещето на споразумението за ядрената програма на Иран

11 януари 2018 | 14:26

Министрите на външните работи на Франция, Германия и Великобритания обсъждат бъдещето на историческото споразумение от 2015 г. за ядрената програма на Техеран в рамките на специална среща в Брюксел, свикана по инициатива на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика Фредерика Могерини, на която бе поканен и първият дипломат на Техеран Мохамед Джавад Зариф.
Срещата бе организирана малко преди изтичането на срока, в който американският президент Доналд Тръмп трябва да реши да ще наложи отново санкции на Иран, които бяха свалени по силата на споразумението от 2015 г. Очаква се в петък, 12 януари, САЩ да обявят решението си за това дали ще блокират износа на петрол от Иран, след като Тръмп определи споразумението от 2015 г. като „най-лошия договор, сключен някога".
Междувременно Брюксел отправи ясно послание към Вашингтон, че застава плътно зад сделката, постигната между световните сили и Иран след години на трудни преговори. Европа и САЩ трябва да се противопоставят на Иран заради програмата му за балистични ракети и ролята му в гражданската война в Сирия, но споразумението за ядрената програма на Техеран, подписано през 2015 г., трябва да бъде запазено. Това заяви министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел преди началото на срещата в Брюксел. На свой ред Могерини подчерта, че споразумение за ядрената програма на Техеран „работи“.


Федерика Могерини: Споразумението за ядрената програма на Иран работи
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика Фредерика Могерини увери, че постигнатото през 2015 г. споразумение за ядрената програма на Техеран „работи“, предава AFP.
„Споразумението работи, изпълнява основната си цел, което означава запазване на иранската ядрена програма под строго наблюдение", подчерта Могерини след среща в Брюксел с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, в която се включиха британският, френският и германският им колега.
По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп определи споразумението от 2015 г. като „най-лошия договор, сключен някога". В тази връзка в петък, 12 януари, Вашингтон може да блокира износа на петрол от Иран.

ORF: ЕС и Иран обсъждат бъдещето на споразумението за ядрената програма на Техеран
Министрите на външните работи на Франция, Германия и Великобритания ще обсъдят бъдещето на историческото споразумение от 2015 г. за ядрената програма на Техеран в рамките на специална среща в Брюксел, свикана по инициатива на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика Фредерика Могерини, отбелязва ORF, най-голямата обществена медия в Австрия. В Брюксел пристигна и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, който също ще вземе участие в дискусиите.
Представителите на ЕС ще подчертаят пред Иран, че подкрепят споразумението, заяви брюкселски дипломат, допълваки обаче, че Техеран трябва да продължи да работи с международните инспектори. „Така до Вашингтон ще достигне новината, че Иран сътрудничи и че постигнатото споразумение е по-добро от изолация на режима".
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп определи споразумението от 2015 г. като „най-лошия договор, сключен някога". В тази връзка в петък, 12 януари, Вашингтон може да блокира износа на петрол от Иран.

Зигмар Габриел: Европа и САЩ трябва да се противопоставят на оръжейната програма на Техеран, но да запазят споразумението за иранската ядрената програма
Европа и САЩ трябва да се противопоставят на Иран заради програмата му за балистични ракети и ролята му в гражданската война в Сирия, но споразумението за ядрената програма на Техеран, подписано през 2015 г., трябва да бъде запазено. Това заяви министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел в четвъртък, предава Reuters.
В изявление преди срещата с колегите му от Иран, Великобритания, Франция и Европейския съюз, Габриел подчерта, че САЩ имат основания да се притесняват за стратегията на Иран в Близкия изток. Същевременно обаче допълни: „Трябва да отделим двете неща едно от друго: искаме да запазим ядрената сделка с Иран... и трудната роля, която Иран има в региона".
„Искаме да говорим с Иран за ролята му в региона, която е повече от проблематична", обясни първият дипломат на Берлин, припомняйки влиянието на Техеран в страни като Йемен, Сирия и Ливан.
Малко преди изтичането на срока, в който американският президент Доналд Тръмп трябва да реши да ще наложи отново санкции на Иран, които бяха свалени по силата на споразумението от 2015 г., Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини свика среща на високо равнище, за да отправи ясно послание към Вашингтон, че Брюксел подкрепя сделката с Техеран.

Reuters: Пукнатините в руско-иранския съюз отварят възможности за САЩ
Иран и Русия не крият своето общо желание да изолират САЩ в Близкия изток. „Нашето сътрудничество може да изолира Америка“, това заяви аятолах Али Хаменей по време на посещението на Владмир Путин в Техерен в началото на ноември. От своя страна руският президент определи двустранните отношения като „много продуктивни“.
Със сигурност съюзът на двете държави даде плодове в Сирия, където усилията на Москва и Техеран обърнаха военните действия в полза на общия им съюзник Башар Асад и накараха САЩ да изоставят намеренията си за отстраняването на сирийския президент от власта. И докато във Вашингтон със сигурност не трябва да пренебрегват Русия и Иран, взаимоотношенията между Москва и Техеран не са нищо друго освен брак по сметка, чийто пукнатини вече излизат на повърхността.
В Сирия победите над „Ислямска държава“ изглежда очертават някои различия в целите и стратегиите на Путин и Хаменей. Най-голямата цел на Русия е да бъде предотвратена смяна на режима в Сирия, освен това подсилването на руското влияние в Близкия изток и запазването на руските военни бази в Латакия. Ако постигне това, Путин се надява да получи политически дивиденти от Запада и може би да бъде признат като равен на САЩ на световната сцена. И макар Москва да смята Башар Асад за легитимния лидер на Сирия, не липсват индикации, че Русия би приела премахването на Асад стига това да е част от цялостния мирен процес и не доведе до смяна на режима, запазвайки управленската система в Сирия такава, каквато е в момента.
Иранците обаче считат премахването на Асад за „червена линия“, която не бива да се преминава. Оставането на сирийския лидер на власт е ключово поради две причини. Първо, Асад позволява на Иран да снабдява с оръжие техеранския шиитски сателит „Хизбула“ и изграждане на т.нар. „шиитски коридор“ от Иран към Средиземноморието. Иран се страхува, че друг сирийски президент не би позволил такива действия да се ивършват на неговата територия. И второ, Техеран вярва, че неговото влияние и присъствие в Сирия е ключово за иранската способност да притиска Израел. За Техеран е важно да може да указва натиск срещу Израел едновременно от Сирия и Ливан. Едновременно с това Иранската революционна гвардия иска да превърне подкрепяните от Иран милиции на територията на Сирия в свои сателити, по подобие на „Хизбула“. Това влиза в конфликт в желанието на Москва да осигури стабилност в Сирия и намали иранското влияние в Дамаск.
И докато срещите, засягащи бъдещето на Сирия продължават, различията между двете страни заплашват да излязат на повърхността. Иран смята, че желанието на Русия да работи с държави като Турция, може да подкопе интересните на Техеран в района. Освен това иранските лидери не харесват отношението на Путин към Доналд Тръмп. Според ирански медии, решението на руския президент да изложи в официално съобщение до Тръмп някои от руските цели, малко преди срещата на Путин, Роухани и Ердоган в Сочи, проведена през ноември, е предизвикало недоволство сред управляващите в Техеран.
Желанието на Русия да работи с няколко партньора в Сирия е показателно за руския подход спрямо Близкия изток, който по думите на някои водещи руски анализатори, може да се определи като „догма на гъвкавост“. Доказателство за това е например желанието на Русия да поддържа добри отношения със Саудитска Арабия. Според Путин, това е важно с цел да се осигурят желаните по-високи цени на петрола, което би помогнало на цялостното подсилване на руската държава, както и на нейната армия. Проблемът е, че между сунитската Саудитска Арабия и шиитския Иран има години на ненавист, което кара Техеран да негодува против връзките на Москва с Рияд.
Освен това Путин поддържа добри отношения с Израел. Той е първият руски президент посетил държавата два пъти, като самият той е бил домакин на Бенямин Нетаняху няколко пъти, по време на които срещи са обсъдени израелските интереси в Сирия. Путин се радва също така добри лични отношения с Нетаняху, като според някои анализатори, руският президент се опитва да попречи на чужди държави да използват Сирия като плацдарм срещу Израел, нещо, което е в контраст с желанията на Техеран. Но дори това да не е вярно, добрите отношения между Израел и Русия все пак са трън в очите на Иран.
Трябва да се отбелжат и историческата ненавист между двете страни, датиращи още от времето на руско-персийските конфликти през 18 и 19 век, когато Русия успява да установи контрол над Кавказ. След Ислямската революция в Иран и войната с Ирак, Москва ясно изразява подкрепата си за Багдад във въоръжения конфликт, който струва един живота на един милион иранци. И макар след разпадането на СССР връзките да се подобриха, Русия подкрепи санкциите срещу страната и се отказа от няколко сделки с Техеран, за да си осигури по-добри отношения с Вашингтон.
Администрацията на Доналд Тръмп трябва да се възползва от всички тези различия, за да развали съюза между Москва и Техеран. Първото и най-важно условия, САЩ трябва да останат активни в региона и сложат край на обвиненията, че смятат да изоставят Близкия изток. Тръмп също така трябва да потърси подобрение на отношенията с Русия, играейки по този начин върху страховете на Иран, че Москва би продала техния съюз за да си осигури по-добри връзки със Запада. Няма да е лесно, но ако от Белия дом си изиграят картите правилно, може и да успеят.

Reuters: Съветниците на Доналд Тръмп настояват, че президентът не трябва да налага нови санкции срещу Иран
Съветниците на американския президент Доналд Тръмп настояват, че президентът не трябва да налага нови санкции срещу Иран, предава Reuters, като се позовава на информация от свои източници.
Две официални лица от Белия дом, които са пожелали анонимност, са съобщили това за агенцията. Съгласно тяхната информация, Тръмп ще реши окончателно дали да наложи отново санкции срещу Техеран в четвъртък, след като се срещне със съветниците си по националната сигурност. Но дори ако президентът реши да не налага рестрикции срещу страната, то Вашингтон със сигурност ще въведе санкции срещу отделни лица и фирми.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано представител на американския Държавен департамент съобщи, че на 12 януари САЩ ще решат дали да наложат санкции срещу Иран във връзка с ядреното споразумение. Според американският президент Доналд Тръмп, Техеран не спазва условията по сделката за ограничаване на ядрената си програма, която Иран сключи с няколко западни държави, срещу което икономическите санкции срещу Техеран бяха премахнати.
В сряда от Техеран заплашиха, че ако САЩ решат да наложат санкции срещу страната, то властите в близкоизточната страна ще отговорят, като подновят и ускорят процесите по ядрената си програма.

РИА Новости: Фредерика Могерини ще се срещне с иранския външен министър
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика Фредерика Могерини ще се срещне в четвъртък с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, съобщава РИА Новости. Двамата ще обсъдят иранското ядрено споразумение, като на преговорите ще присъстват също така външните министри на Франция, Германия и Великобритания.
По-рано представител на американския Държавен департамент съобщи, че на 12 януари САЩ ще решат дали да наложат санкции срещу Иран във връзка с ядреното споразумение. Според американският президент Доналд Тръмп, Техеран не спазва условията по сделката за ограничаване на ядрената си програма, която Иран сключи с няколко западни държави, срещу което икономическите санкции срещу Техеран бяха премахнати.
В сряда от Техеран заплашиха, че ако САЩ решат да наложат санкции срещу страната, то властите в близкоизточната страна ще отговорят, като подновят и ускорят процесите по ядрената си програма. В навечерието на решението на американската администрация, външният министър на Иран посети в сряда Москва, където е обсъдил ситуацията със своя колега Сергей Лавров, като в четвъртък той ще се срещне с Могерини и първите дипломати на Берлин, Париж и Лондон. Срещата ще се проведе в Брюксел.

Tehran Times: Иран заплашва да ускори обогатяването на уран, ако ядреното споразумение бъде анулирано
Заместник-директорът на иранската агенция за ядрена енергетика Бехруз Камалванди предупреди, че ако Съвместният всеобхватен план за действие от януари 2016 г., по- известен като Споразумението за иранската ядрена програма, бъде отменен, то Техеран ще увеличи дейността си по обогатяване на уран. Според споразумението Иран трябва да ограничи ядрената си дейност в замяна на отменянето на икономическите и финансовите санкции спрямо него, пише Tehran Times.
„Иран ще ускори ядрената си дейност в различни области, особено в обогатяването, при това няколко пъти повече в сравнение с времената преди договора“, заяви Камалванди.
През октомври 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да потвърди това, че Иран спазва споразумението и поиска от Конгреса да реши съдбата му. На свой ред Конгресът прехвърли топката обратно на Тръмп и сега той трябва до средата на този месец да съобщи, дали ще продължи да налага санкции срещу азиатската държава.
„Ако отменянето на санкциите не бъде удължено, Иран ще отговори веднага“, категоричен е иранският специалист.

The New York Times: Рекс Тилърсън увери, че САЩ ще работят за отстраняването на недостатъците на споразумението за ядрената програма на Техеран
В статия за американското издание The New York Times държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън увери, че Вашингтон ще работи за отстраняването на недостатъците на споразумението за ядрената програма на Техеран, постигнато през 2015 г.
Първият дипломат на Вашингтон подчерта, че иранската сделка вече не заема централно място в политиката на САЩ по отношение на Иран. „Сега си имаме работа с всички заплахи, произтичащи от страна на Иран“, отбеляза Тилърсън, като добави, че САЩ са готови да възстановят съюзите, които имат с партньорите си в Близкия изток.
„Ще продължим да работим с нашите съюзници и с Конгреса за търсене на решения за отстраняване на множеството недостатъци на ядрената сделка, докато се полагат съвместни усилия за наказване на Иран за нарушаване на задълженията, свързани с програмата за развитие на балистични ракети, и за дестабилизиращите действия на Техеран в региона", пише още Тилерсън.