Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Разговорите между Сеул и Пхенян действително допринесоха за разсейване на напрежението на Корейския полуостров, поне засега

10 януари 2018 | 15:56

Първият кръг от разговорите за нормализация на отношенията между Северна и Южна Корея се проведе на 9 януари. В резултат от преговорите, двете страни се договориха да възобновят работата на горещата линия за свръзка между военните на държавите, за провеждане на консултации за сваляне на напрежението на границата, както и за изпращане на севернокорейска делегация на Олимпийските игри в Пьончан през февруари, включваща представителен отбор от спортисти по таекуондо, фенове и група за подкрепа.
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин направи поредица от коментари, в които заяви, че „президентът (на САЩ Доналд) Тръмп има голяма заслуга за провеждането на междукорейските разговори“ и сподели, че му е много благодарен, както и че е „готов да проведе среща на високо равнище, ако тя може да помогне за разрешаването на ядрения проблем със Севера, а също и за възстановяване на отношенията“ между Сеул и Пхенян.
От своя страна, севернокорейското ръководство отговори на искането на Южна Корея за денуклеаризация със следното заявление: „Всички наши оръжия, включително атомни и водородни бомби, както и балистичните ракети са насочени само срещу САЩ а не срещу нашата братска страна, нито срещу Русия или Китай“, „това не засяга преговорите между Северна и Южна Корея и да се повдига този въпрос ще доведе до негативни последици, които биха могли да подкопаят успехите на днешните (вторник, девети януари – бел. прев.) разговори“Президентството на Южна Корея: Доналд Тръмп е открит към преговори със Северна Корея
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел разговор с южнокорейския си колега Мун Джей-ин и е заявил, че е открит към идеята да проведе преговори със Северна Корея, предава Reuters, позовавайки се на данни от президентството на Южна Корея.
„Ден след като се проведоха първите междукорейски преговори за последните две години, Тръмп заяви, че няма да се предприемат военни действия, докато се водят контакти“, съобщава южнокорейското президентство в официално свое заявление, издадено след телефонния разговор между двата президенти.

Korea Herald: Според южнокорейските експерти преговорите с Пхенян не са съвсем задоволителни, но надежда има
Първите междукорейски преговори за последните две години целяха да намалят напрежението на Корейския полуостров. Те приключиха с общо заявление в три точки, но експертите са притеснени, че целите са постигнати едва наполовина, пише Korea Herald.
„Въпреки, че участието на Севера на Олимпийските игри в Пьончан да е важно, това, което ще се случи след тях е нещото, на което да се обърне внимание. Напрежението около ядрения въпрос на Северна Корея е временно намалено със срещата, но не и разсеяно. Въпросът ще бъде повдигнат след игрите“, смята професор Ко Ю-хван – професор от сеулския университет „Донгук“.
„Президентът на Южна Корея Мун Джей-ин спомена, че четирите "колони" на преговорите със Северна Корея ще са Игрите, бъдещите контакти между армиите на двете държави, ядреното разоръжаване и събирането на разделените семейства“, на свой ред заяви проф. Шин Бум-чол, преподавател в Дипломатическия институт на Южна Корея. Той изрази съжаление, че не всички въпроси са получили достатъчно внимание на преговорите. Според него Олимпийските игри в Пьончан ще станат възможност да се възстановят и каналите за диалог между Вашингтон и Пхенян, което на свой ред да доведе до ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.
Според двамата експерти срещата е била успешна по отношение, че е отбелязала „първата крачка“ към подобряването на отношенията между двете корейски държави и че Сеул и Пхенян са се разбрали в бъдеще да продължат с контактите, чрез които да разрешат оставащите проблеми.

ТАСС: Москва приветства договорките, постигнати по време на разговорите между Сеул и Пхенян
Москва. Русия приветства договорките, постигнати на преговорите на високо ниво в Панмунджом между представители на Северна и Южна Корея. Това се казва в разпространено в сряда съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
„Приветстваме договорките, постигнати в хода на състоялите се на 9 януари в Панмунджом преговори между представители на Северна и Южна Корея, включително за участие на севернокорейска делегация на зимните Олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан“, посочиха от външното ведомство. „Изразяваме надежда, че тяхната реализация ще послужи за деескалирането на напрежението на Корейския полуостров и за осигуряването на стабилността в този субрегион“.
От руското МВнР изразиха надежда и за това, че всички заинтересовани страни ще подкрепят ходовете на Сеул и Пхенян за възобновяване на диалога. „Убедени сме, че единственият възможен път за намиране на взаимноприемливо решение на проблемите на полуострова е по мирен и политико-дипломатически път, към което винаги е призовавала нашата страна“, подчертават от руското министерство.
„Именно това цели разработеният от Русия съвместно с Китай поетапен план за комплексно разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров, в който се предполага взаимен отказ на САЩ и Северна Корея от опасна военна активност в интерес на създаването на атмосфера за начало на преговорите с крайна цел формиране в Североизточна Азия на колективна система за мир и сигурност“, обърнаха внимание от руското МВнР. „Подканяме всички въвлечени държави да се включат в работата по практическата реализация на указания документ“.
Агенция „Фокус“ припомня:
Първият кръг от разговорите за нормализация на отношенията между Северна и Южна Корея се проведе на 9 януари. В резултат от преговорите, двете страни се договориха да възобновят работата на горещата линия за свръзка между военните на държавите, за провеждане на консултации за сваляне на напрежението на границата, както и за изпращане на севернокорейска делегация на Олимпийските игри в Пьончан през февруари, включваща представителен отбор от спортисти по таекуондо, фенове и група за подкрепа.

Reuters: Президентът на Южна Корея заяви, че Доналд Тръмп има огромна заслуга за разговорите между Сеул и Пхенян
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че американския му колега Доналд Тръмп има огромна заслуга за провеждането на първите междукорейски разговори от повече от две години и предупреди Пхенян, че ако продължи с провокациите ще получи още по-тежки санкции, предава Reuters.
Разговорите се проведоха във вторник от южнокорейската страна на демилитаризираната зона, разделяща Корея на две след 1953 година. Диалогът се проведе след дълъг период на високо напрежение на Корейския полуостров заради ядрената и ракетната програма на Северна Корея.
„Мисля, че президентът (на САЩ Доналд) Тръмп има голяма заслуга за провеждането на междукорейските разговори. Искам да изразя огромната си благодарност към него“, заяви Мун пред репортерите по време на новогодишната си пресконференция. „Това (междукорейските разговори) може да е резултат от санкциите и натиска на САЩ“.
„Този първоначален кръг от разговори цели подобряването на отношенията между Севера и Юга. В бъдеще нашата цел ще бъде денуклеаризацията на Корейския полуостров“, подчерта южнокорейския държавен глава. „Това е в основата на позицията ни и никога не сме се отказвали от нея“. Освен това, Мун заяви, че е готов да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун по всяко време, за да подобри двустранните отношения, ако условията го позволяват и „определени резултати са гарантирани“.

Президентът на Южна Корея: Само извинение от страна на Япония може да реши проблема с нейните военни престъпления
Сеул. Проблемът със сексуалното робство в периода на японската окупация на Корея (1910-1945) може да бъде решен само ако Токио поднесе искрените си извинения. Това заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-ин в сряда, 10 януари, по време на пресконференция в Сеул, на която обозначи основните направления на политиката на своето правителство през 2018 година, предава ТАСС.
„Проблемът със сексуалното робство в японската императорска армия ще се разреши само в случай, че Япония поднесе искрените си извинения“, подчерта Мун. Освен това, той призова да се поддържат нормални работни отношения с Токио.

ТАСС: Президентът на Южна Корея изрази готовност да проведе среща с Ким Чен-ун
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин демонстрира готовност да проведе среща с лидера на Пхенян Ким Чен-ун, стига да има условия разговорът между двамата да допринесе за разрешаването на проблема със севернокорейската ядрена програма, предава TACC, като се позовава на репортаж от телевизионния канал NHK.
„Готов съм да проведа среща на високо равнище, ако тя може да помогне за разрешаването на ядрения проблем със Севера, а също и за възстановяване на отношенията“ между Сеул и Пхенян, заяви Мун Дже-ин в рамките на пресконференция в южнокорейската столица. Той обаче бе категоричен, че се отнася положително към подобна среща само при условие, че бъдат определени гаранции за резултата от нея. Съгласно думите му, не трябва да бъдат водени преговори „само заради самите преговори“.

Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Денуклеаризацията е пътят към мира на полуострова
Сеул. Денуклеаризацията на Корейския полуостров е „пътят към мира и нашата цел“. Това заяви държавният глава на Южна Корея Мун Дже-ин след извънредната среща между представители на Сеул и Пхенян, предава AFP.
„Трябва да разрешим по мирен път севернокорейския ядрен въпрос“, категоричен бе Мун Дже-ин.
Изявлението му бе направено, след като във вторник режимът в Пхенян обяви, че ще изпрати делегация за Зимните Олимпийски игри в Пьончан.

FAZ: Съветът за сигурност на ООН наложи допълнителни санкции срещу Северна Корея
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие налагането на нови санкции за Северна Корея във връзка с ядрените и ракетни изпитания на изолираната комунистическа държава, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Доставките на петролни продукти като бензин, дизелово гориво и някои видове мазут за режима в Пхенян са допълнително ограничени. Резолюцията включва също така забрана за износ на храни и селскостопански продукти, машини, електрически съоръжения, дървесина и кораби, а също за продажба на машини, желязо и други метали. Наложена е забрана за пътуване срещу 16 лица.

Reuters: Северна Корея не смята да обсъжда ядрения си арсенал при преговорите с Южна Корея
Сеул/Пхенян. Северна Корея не смята да обсъжда ядрения си арсенал при следващите преговори с южнижия си съсед, тъй като той цели само защита от САЩ и не е насочен срещу „братската“ Южна Корея, съобщава Reuters.
„Всички наши оръжия, включително атомни и водородни бомби, както и балистичните ракети са насочени само срещу САЩ а не срещу нашата братска страна, нито срещу Русия или Китай“, се казва в изявлението на лидера на севернокорейската делегация Ли Сон Гон. Според него, „това не засяга преговорите между Северна и Южна Корея и да се повдига този въпрос ще доведе до негативни последици, които биха могли да подкопаят успехите на днешните (вторник, девети януари – бел. прев.). разговори.